1. Markten Live
 2. Live blog

Een analistenrapport van 30 miljoen

De Europese beurzen kijken tegen bescheiden verlies aan. In Amsterdam trekt fietsenmaker Accell een spurt na een overnamebod, in Parijs vertaalt de sterke update van LVMH zich in een recordkoers.
 • Morgen alweer een nieuwe beursdag

  We gaan eruit met een nieuwtje van Home Invest Belgium:

  De residentiële vastgoedgroep heeft bijkomend zeven cottages en 40 appartementen gekocht in Center Parcs Port Zélande in het Nederlandse Ouddorp. In november had de groep al 241 vakantiewoningen verworven op dezelfde site. Die site staat nu voor 12 procent van de portefeuille. De uitbating is toevertrouwd aan Center Parcs, eigendom van de Franse groep Pierre & Vacances. De cottages en appartementen zullen gerenoveerd en gehuurd worden voor 15 jaar door Center Parcs. 

  ... en geven u daarna nog de (magere) agenda van morgen mee.

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China: Inflatie maart, 3.30 uur

  BEDRIJVEN

  België: Wereldhave Belgium: algemene vergadering

  Duitsland: Curetis: jaarresultaten 2016, 8 uur

  De residentiële vastgoedgroep Home Invest Belgium heeft bijkomend zeven cottages en 40 appartementen gekocht in Center Parcs Port Zélande in het Nederlandse Ouddorp. In november had de groep al 241 vakantiewoningen verworven op dezelfde site. Die site staat nu voor 12 procent van de portefeuille. De uitbating is toevertrouwd aan Center Parcs, eigendom van de Franse groep Pierre & Vacances. De cottages en appartementen zullen gerenoveerd en gehuurd worden voor 15 jaar door Center Parcs. 

 • Bel20 -0,4%

  Na een minuscule winst op maandag eindigt de Brusselse sterindex dinsdag in het rood. De grootste winnaars (Cofinimmo +0,5%, Colruyt +0,5%, Umicore +0,1%) konden amper iets bijschrijven, terwijl enkele zwaargewichten (AB InBev -1,05%, KBC -0,7%) de hele groep onder water hielden. Dit zijn de grootste uitschieters van de hele continumarkt:

  Top Flop
  Van de Velde+4,11%TiGenix-1,75%
  Smartphoto+4,10%Iep Invest-2,24%
  Curetis+4,06%Barco-2,31%
  Moury Construct+2,10%Melexis-2,52%
  Jensen Group+2,03%Celyad-2,69%
  Quest for Growth+1,44%Ablynx-3,47%
  Asit Biotech+1,42%4Energy Invest-9,87%

 • 'Angstbarometer' in de lift

  De Amerikaanse VIX-index - die de verwachte volatiliteit over de komende 30 dagen weergeeft - stond niet meer op zo'n hoog peil sinds de presidentsverkiezingen in de VS. De VIX plakt een cijfer op de waarde van optiecontracten die beleggers afsluiten met S&P500-aandelen als onderliggend actief. In die index zitten de 500 Amerikaanse aandelen met de hoogste marktkapitalisatie. Hogere prijzen betekent dat de vraag om zich in te dekken voor de komende periode stijgt.

  ©Mediafin

  Via opties verzekert iemand er zich van dat hij gedurende een vastgelegde periode een actief kan kopen (call) of verkopen (put). Wie bijvoorbeeld een crash verwacht kan ermee zijn aandelenportefeuille verzekeren. De koper betaalt daarvoor een premie aan de schrijver van de optie, die als tegenpartij fungeert.

 • Verliezen lopen op

  Op de beurzen van New York kleuren de tabellen steeds roder tijdens de ochtendhandel.

   

  • Dow Jones -0,5%
  • Nasdaq: -0,8%
  • S&P 500: -0,7%

   

  Dat vergalt ook de sfeer in Europa, waar de grote indexen kort voor sluitingstijd verder achteruit boeren.

  • Bel20: 
  • Dax: -0,9%
  • Euro Stoxx 50: -0,7%
  • CAC40: -0,6%
  • AEX: -0,5%
 • Wall Street in het rood

  Groot zijn de verliezen niet, maar tegenwoordig is een terugval van 0,4% al heel wat in New York. Kort na de openingsbel is dat het verlies voor de S&P500. Met de Dow Jones is het iets beter gesteld, de Nasdaq verliest 0,2 procent.

 • Geruchten over gekoppelde treinwagons

  ©BELGA

  Sinds begin dit jaar zijn het Duitse Siemens en het Canadese Bombardier in gesprek om hun treinactiviteiten onder te brengen in een joint venture.
  Een combinatie van de treinactiviteiten zou in totaal meer dan 10 miljard euro waard zijn. Dat meldt het financieel persagentschap Bloomberg, op gezag van bronnen vertrouwd met de materie. De Canadese groep Bombardier stelt 500 mensen te werk in zijn vestiging in Brugge.

 • Een analistenrapport van 30 miljoen

  Ter Beke zet zijn klim voort met een winst van 1,3 procent naar 183,80 euro. Sinds KBC Securities vrijdagochtend een lovend rapport uitbracht is de beurswaarde met 10 procent of bijna 30 miljoen euro gestegen naar 319 miljoen euro. 

 • Omdat iederéén over United Airlines begint ...

  Laten we dan maar een wat meer nerdy luchtvaartgrapje in deze liveblog sluipen. Wie 'm snapt, mag zich nerd noemen. 

 • Fagron-redders boeken rendement van 100 procent

  Fagron gaat in de aanloop naar de kwartaalupdate van donderdag nog eens 0,6 procent hoger naar 11,57 euro. Het Financieele Dagblad merkt op dat de redders van een jaar geleden - die de specialist in magistrale bereidingen tegen 5,79 euro per aandeel broodnodig vers geld toestopten - intussen 100 procent rendement boeken op die risicovolle investering.

  Het gaat vooral om de industrieel Filip Balcaen en de private-equityspeler Waterland. Ook de vermogensbeheerder Teslin was - in kleinere mate - één van de redders. Daarover zegt Rombout Houben in het FD: 'We hebben goed gezien dat het aandeel vorig jaar te laag was gewaardeerd. Fagron had een groot probleem in de Verenigde Staten, maar dat was redelijk geïsoleerd. Andere bedrijfsonderdelen waren nauwelijks geraakt.'

  Een belangrijke factor achter de koersstijging is - uiteraard naast de kapitaalinjectie zelf, die de zorgen over de schuldenlast fors verminderde - de nieuwe fabriek in het Amerikaanse Wichita voor steriele bereidingen. Die wordt cruciaal voor de toekomstige cashflow van de groep en zou normaal gezien dezer dagen de licenties voor alle deelstaten op zak moeten hebben. En dus zullen beleggers bij de kwartaalupdate vooral het woord 'Wichita' in de gaten houden.

 • De Europese industrie en Engels voetbal

  Ondanks alle euforische conjunctuurbarometers, blijft de Europese industrie maar kwakkelen met een onverwachte terugval van 0,3 procent in februari. 'Het is zoals met de Engelse voetbalploegen. Alle ingrediënten zijn er. Maar het gebeurt gewoon niet', vatten de ING-economen samen.

 • Akzo-CEO: 'Onze koers deed het beter dan die van PPG'

  AkzoNobel-CEO Ton Büchner zegt in een gesprek met Het Financieele Dagblad dat het aandeel Akzo 'over de afgelopen zes, twaalf, achttien, vierentwintig of zesendertig maanden' beter presteerde dan het Amerikaanse PPG, dat twee keer een bod door Akzo afgeketst zag.

  Nog los van het feit dat de Akzo-koers vooral door de interesse van PPG wakker is geschoten, heerst over die stelling op zijn zachtst gezegd wat scepsis in de beurswereld. 

 • 'Mélenchon-index' neemt hoge vlucht

  De kans dat de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon de Franse presidentsverkiezingen wint? O ja, ook daar heeft Bloomberg een panklare index voor ...

 • LVMH op record

  Het Franse LVMH , met merken als Louis Vuitton, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Hennessy, Christian Dior, Givenchy, Bulgari en Hublot wereldmarktleider in luxe, legde over het eerste kwartaal een organische omzetgroei van 13 procent voor. En dat is nog een stuk beter dan analisten verwachtten. Het resultaat: een beurskoers die in Parijs 1,2 procent verstevigt naar 209,90 euro, een record. 

  ©RV DOC

 • Brits pond veert op

  Het Brits pond veert op nu de recente stijging van de Britse inflatie even afgeremd is, met een stabilisatie op 2,3 procent. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, aangezien een niet langer stijgende inflatie de Bank of England ogenschijnlijk minder happig zal maken de rente op te trekken.

  Maar de Britse centraal bankiers zitten tegenwoordig minder in met inflatie an sich, dan wel met de uitholling van de koopkracht die die inflatie met zich meebrengt. Hoe sneller de inflatie stijgt, hoe meer de reële koopkracht van de Britten uitgehold wordt en hoe groter het risico op een scherpe vertraging van de groei.

  Vooral daarom denkt ING-econooom James Smith dat de BoE de rente nog heel dit en volgend jaar op het bodemtarief van 0,25 procent zal houden. 

 • Smartphoto krijgt twee zwaargewichten in bestuur

  De twee grootste aandeelhouders van Smartphoto - Marc Coucke en E5Mode-eigenaar Shopinvest - gaan voortaan ook in de raad van bestuur van de fotogroep zetelen. Dat leert de bijeenroeping voor de jaarvergadering. 

 • Analist deelt Dialog dreun van jewelste uit

  Je kunt er donder op zeggen dat de naambekendheid van Bankhaus Lampe in Duitsland vandaag exponentieel gestegen is. De zakenbank zet vandaag chipbedrijf Dialog Semiconductor op de verkooplijst. Volgens Lampe zijn er 'sterke indicaties' dat Apple zijn eigen chip aan het ontwikkelen is voor energiebeheer.

  Zowat 80 ingenieurs zouden naarstig aan het werk zijn om tegen 2019 een eigen energiechip voor de iPhone te kunnen ontwikkelen. Op dit ogenblik levert Dialog aan Apple die zogenaamde 'power chips', waardoor de Californiërs het gros van de omzet van het Duitse chipbedrijf voor zijn rekening nemen.  

  Mocht u aan dat laatste twijfelen, check pagina 138 van het jongste jaarverslag. Daar staat dat Apple goed is voor 889,9 miljoen van de 1,2 miljard euro jaaromzet, ofte 74 (!) procent. 

  De koersreactie is logischerwijs fors: het aandeel  tuimelt in Frankfurt 31 procent naar 32,88 euro.

 • Accell trekt spurt van 20 procent

  In Amsterdam koerst Accell 20 procent hoger naar 31,75 euro. Het ziet er dus naar uit dat beleggers de slaagkansen van het overnamebod van Pon veel kans toedichten. Dat bod waardeert Accell op 32,72 euro per aandeel, niet zo heel ver meer van de huidige koers dus. 

 • Econocom zet vlot schulden om in aandelen

  De IT-dienstengroep Econocom  heeft vlot de houders van converteerbare obligaties kunnen overtuigen hun stukken twee jaar vroeger dan gepland om te zetten in aandelen, leert een mededeling. Van de 7,67 miljoen uitstaande obligaties zijn er liefst 7,65 miljoen of 99,8 procent in aandelen omgezet.

  Het gevolg is dat er 10,05 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven zijn, wat het totaal aantal stukken op 122,57 miljoen brengt. Econocom brengt inclusief de eerder al ingekochte obligaties zijn schulden behoorlijk spectaculair terug tot 51 miljoen euro, van 185 miljoen eind december. 

  KBC Securities handhaaft het 'kopen'-advies voor Econocom, met koersdoel 17 euro. 'Het bedrijf is een trendsetter in digitale transformatie met laag risicoprofiel', stelt analist David Vagman. 'Het management heeft de omzetgroei laten versnellen en werkt na een verbetering van de winstmarges, van 6 tot 10 procent. Wij denken dat dit nog niet in de koers zit en zien het strategisch plan op de beleggersdag in september als een belangrijke katalysator'. 

  Vagman wijst er fijntjes op dat de twee vorige strategische plannen telkens samenvielen met succesvolle overnames (ECS en Osiatis). En dat de kans groot is dat dat ook nu het geval zal zijn. En dus kan het geen kwaad alvast wat ruimte te maken op de balans. 'We denken dat het voor Econocom steek zou houden een deal te sluiten in Noord-Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het tot nog toe minder goed vertegenwoordigd is. 

  Ook ING-analist Matthias Maenhaut handhaaft zijn koopadvies voor Econocom en wijst op de nu erg gezonde balans, met een schuldenlast die slechts 0,3 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) beloopt.

 • Bel20 start met half procent verlies

  We zijn vertrokken. En deze keer gaven de futures wél de juiste richting aan: de Bel20  - gisteren nog nipt op een vers hoogtepunt sinds augustus 2015 - verliest 0,5 procent tot 3.799 punten, voor de Euro Stoxx50  is er 0,6 procent verlies. 

 • Beurzen op weg naar lagere start

  Afgaand op de belangrijkste indexfutures, zijn de Europese beurzen op weg naar een lagere start met bij de openingsbel zo'n 0,4 à 0,5 procent verlies. 

 • Pon biedt premie van 23 procent op Accell-koers

  Accell  bevestigt een bod van Pon ontvangen te hebben (zie vorige post). Het gaat om een bod van 32,72 euro per aandeel in contanten, een premie van 23 procent op de beurskoers van maandagavond (26,54 euro). 

  Krijgt fietsland Nederland een eigen fietsengigant die merken als Gazelle en Batavus overkoepelt? ©Felix Kalkman

 • Minus 83%: dagelijkse kost in Hong Kong

  Minus 83 procent. Dat is vandaag het bloedbad in Hong Kong voor het aandeel 'China Finance Investments Holdings', een bedrijf dat naar eigen zeggen in financiële diensten en zaden (een behoorlijk originele combinatie, op het eerste zich zonder veel synergieën) handelt. 

  Eind vorige maand tuimelde zuivelbedrijf China Huishan Dairy Holdings al eens 90 procent op één dag. Dat was vreemd genoeg drie maanden nadat in december een shorter zich in een rapport erg kritisch had uitgelaten over de hoge schuldenlast.

 • 'Pon aast op fietsenmaker Accell'

  Opmerkelijk nieuws in de Nederlandse krant De Telegraaf. Volgens ingewijden voert Pon overnamegesprekken met de fietsenmaker Accell , bekend van merken als Sparta en Batavus en de jongste jaren surfend op de grote vraag naar e-bikes.

  Pon is een soort Nederlands D'Ieteren. Het grootste familiebedrijf van Nederland zet jaarlijks als importeur van onder meer Volkswagen, Audi en Porsche zo'n 7 miljard euro om. Zo'n tiende van die omzet komt intussen uit fietsen - met onder meer het merk Gazelle - en daar hoopt de familie dus Accell aan toe te voegen. 

 • Banco Popular heeft vers kapitaal nodig (bis)

  Minder dan een jaar na de vorige kapitaalronde van 2,5 miljard euro, overweegt de Spaanse Banco Popular nog eens kapitaal op te halen. 'De diagnose is duidelijk: we hebben een kapitaalverhoging nodig om vooruit te kunnen', zei Emilio Saracho, de nieuwe voorzitter van de bank, maandag op de aandeelhoudersvergadering. Zijn verklaring zond het aandeel van Banco Popular  prompt fors lager.

  Saracho gaf geen details over de timing of de omvang van de kapitaaloperatie, maar analisten gaan ervan uit dat de bank 3 à 4 miljard euro nodig heeft.

  Banco Popular verloor de laatste vijf jaar meer dan 90 procent van zijn beurswaarde. Ze slikte over het boekjaar 2016 een verlies van 3,5 miljard euro na torenhoge provisies voor probleemkredieten. Vorige week bleek uit een interne audit dat de bank niet genoeg provisies had aangelegd voor die rommelkredieten.

  Saracho sluit de verkoop van de bank niet uit. 'We zullen doen wat de meeste aandeelhouderswaarde zal creëren', zegt hij.

 • Global Graphics bijt de spits af

  Dit keer is het niet Fagron dat de spits afbijt met de eerste update van het resultatenseizoen, maar wel Global Graphics . De specialist in printsoftware kreeg na de publicatie van tegenvallende jaarcijfers vorige maand even een stevige tik, maar heeft intussen die klap grotendeels goedgemaakt. Niettemin wordt het nabeurs uitkijken naar de update over het eerste kwartaal. 

 • Aziatische beurzen noteren met verlies

  Goedemorgen! Benieuwd of de Brusselse Bel20  zijn huzarenstukje van gisteren - op kousenvoeten een nieuw hoogtepunt sinds augustus 2015 laten optekenen - kan overdoen.

  Echt bemoedigend zijn de signalen niet: veel richtinggevend bedrijfsnieuws is er niet voorhanden en na een matte handelsdag in Europa en Wall Street maandag kijkt het gros van de Aziatische markten dinsdag tegen verlies aan. In Tokio en Hong Kong staat zo'n 0,7 procent verlies op de bordjes, in China een half procent. 

  De Bel20 sloop maandag op kousenvoeten naar een nieuw hoogtepunt sinds de zomer van 2015 ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud