1. Markten Live
 2. Live blog
live

Eén tweet zet beurzen op stevige winst

Met één tweet ontlokte Amerikaanse president Trump een koopgolf. In de Bel20 voerden de grootbanken KBC en ING de forcing. UCB oogst na enige aarzeling applaus voor een Amerikaanse miljardendeal.
 • Na de bel: Schotten zien brood in Umicore

  Nog even meegeven dat de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford luidens een participatiemelding nu 6,46 procent van materialengroep Umicore  controleert. Of de investering helemaal nieuw is, is niet duidelijk. Wel dat de Schotten nu voor het eerst boven de meldingsdrempel van 5 procent gestegen zijn. 

  Umicore ging eerder dit jaar hard onderuit na een zware winstwaarschuwing over 2019 en 2020. Sinds deze zomer volgde herstel, met dank aan relatief gerustellende halfjaarcijfers , een deal met batterijproduct LG Chem en een herstel van de kobaltprijs, nu mijnreus Glencore de grootste mijn in de mottenballen heeft gezet

 • Tweetrally zet Bel20 op forse winst

  De slotbel: nu Amerikaanse president Trump met één tweet de hoop op een doorbraak in de Chinees-Amerikaanse handelsgesprekken aanwakkert, vlagde de Bel20  een forse 1,4 procent hoger af op 3.657 punten. Beleggers hopen dat een ontspanning in de relatie tussen de twee grootmachten de economische schade van de tot nog toe escalerende handelsoorlog nog binnen de perken kan houden.

  We zijn er uiteraard morgen terug, met een verse blog. En met de kwartaalupdate van Fagron. Tot dan!

 • 'Paadje' van Leo en Boris zet pond op winst

  Een paadje naar een brexitdeal. Dat is er nog altijd, zeggen de Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse ambtsgenoot Leo Varadkar na hun ontmoeting in Liverpool. Ook hier gloort er dus net als bij de Chinees-Amerikaanse gesprekken voor de zoveelste keer hoop. Dat volstaat om het pond wat te laten herstellen. De euro  zakt naar 89,6 pence, van 90,2 pence eerder op de dag. 

 • Tweedehandsauto's rijden Jerome Powell in de weg

  Een opvallende passage in het jongste Amerikaanse inflatierapport: een belangrijke factor achter een inflatie die op 1,7 procent blijft trappelen, zijn de prijzen voor tweedehandesauto's. Die tuimelden in september maand op maand 1,6 procent.

  Persbureau Bloomberg verwijst naar een toevloed van leaseauto's die op het einde van hun contract komen en nu gedumpt worden op de tweedehandsmarkt. Dat weegt op de prijzen en voorspelt ook weinig goeds voor de verkoop van nieuwe auto's. De job van Fed-voorzitter Powell - die net als collega Mario Draghi de inflatie naar 2 procent hoopt op te krikken - is er alleszins weer niet makkelijker op geworden. 

 • UCB-overnamedoelwit verdubbelt

  Er vallen geen prijzen te winnen met het correct raden van de sterkste stijger op Wall Street: RA Pharmaeuticals  (RARX) gaat na het stevige bod van UCB 101 procent hoger naar 45,65 dollar. Dat is nog licht onder de 48 dollar cash per aandeel die de Belgische biofarmaciegroep biedt, wat suggereert dat beleggers niet meteen een hoger bod verwachten. 

 • Ook de Europese beurzen bouwen winst uit

  Nu Wall Street hoger koerst met dank aan één tweet van Donald Trump, bouwen ook de Europese beurzen hun winst uit. De Bel20  verstevigt goed 1 procent naar 3.647 punten, de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - schrijft 0,7 procent bij op 3.483 punten. 

 • Trump tweet Wall Street op winst

  De recessiezorgen van vorige week lijken al weer veraf, Wall Street koerst hoger. De Dow Jones  gaat na een aarzelende start 0,7 procent hoger naar 26.522 punten.

  En dit na - u raadt het - een tweet vanuit het Witte Huis. President Donald Trump laat weten dat hij morgen de Chinese vicepremier ontvangt. En dat voedt voor de zoveelste keer hoop op een doorbraak in de Chinees-Amerikaanse handelsgesprekken. 

 • Banken zetten Bel20 op winst

  Na de aarzelende start noteert de Bel20  nu wel duidelijk op winst: plus 0,4 procent op 3.622 punten. Dit vooral dankzij de twee grootbanken die samen een klein kwart van de beursbarometer dicteren: KBC  en ING . De Belgische bank- en verzekeringsgroep kreeg woensdag een stevig koopadvies van Jefferies, de Nederlanders kregen dinsdag fanmail van Berenberg

 • CM.com stelt beursgang uit

  Het Nederlandse technologiebedrijf CM.com stelt de geplande beursgang op 11 oktober (morgen) voor onbepaalde tijd uit. Dat laat het bedrijf donderdag weten.

  De onderneming wilde 100 miljoen euro ophalen met de beursgang om de groei te versnellen. CM maakt binnen enkele dagen bekend op welke datum het nu naar de beurs wil en tegen welke introductieprijs. 

  CM zorgt voor bedrijven de klantencommunicatie via sms en berichtenapps zoals het populaire Whatsapp. Daarnaast houdt het zich bezig met de verwerking van betalingen. Een aantal bekende klanten zijn de meubelgigant Ikea en de supermarktketen Ahold Delhaize .

 • ECB: verslag van een pittige vergadering

  De notulen van de jongste vergadering van de Europese Centrale Bank staan online. Pro memorie: voorzitter Mario Draghi trok er een vers blik stimulus open, wat tot een zelden gezien dissidentie leidde. 

  De ongetwijfeld pittige discussie komt niet echt tot uiting in de notulen. Wel was er een soort compromis tussen duiven en haviken, in de vorm van de hervatting van het inkoopprogramma van overheidsschuld. Dat is initieel relatief beperkt - als je 20 miljard per maand zo mag omschrijven - en zo konden de centraal bankiers nog even de discussie over de verdeelsleutels voor zich uit schuiven.

  De ECB dreigt namelijk geen Duits papier meer te vinden om in te kopen en zou dan bijvoorbeeld méér Italiaans papier moeten beginnen inkopen. Maar dat is zeker in Duitsland nog een brug te ver, want dan zou de centrale bank eigenland landen bevoordelen die minst begrotingsdiscipline tonen. 

  Nu koopt de ECB schulden op in verhouding tot het aandeelhouderschap van de ECB. 

 • OPEC verwacht een lagere olievraag

  De OPEC heeft wederom zijn verwachtingen voor de vraag naar olie geknipt. Het is de derde maand op rij dat het oliekartel zijn prognoses verlaagt. 

  Voor de rest van dit jaar verwacht de OPEC een vraag van 980.000 vaten per dag. Dat zijn 40.000 vaten minder dan bij de prognose in september. Voor 2020 houdt het kartel zijn verwachtingen op 1,08 miljoen vaten per dag.

  De olievraag taant door de wereldwijde groeivertraging en de handelsspanningen tussen de VS en China.

  De prijs van een vat Brent olie stijgt vandaag met 0,9 procent naar 58,84 dollar per vat. 

 • Euronext Brussel: UCB krijgt na vertraging applaus voor monsterdeal

  Voor het Brusselse beursoverzicht, hierheen.

 • Bed, Bath & Beyond stoomt 22 procent hoger na nieuwe CEO

  Het aandeel Bed, Bath & Beyond schiet voorbeurs met 22 procent de lucht in. De keten van huishoudartikelen heeft een nieuwe CEO: Mark Tritton. Tritton was eerder topman bij de winkelketen Target en de warenhuisketen Nordstrom.

  Eerder deze maand kon het bedrijf sterke winstcijfers presenteren over het tweede kwartaal. De omzet was wel een tegenvaller, die daalde met 7,3 procent. 

  De producent van huishoudartikelen heeft last van de oprukkende e-commerce. Steeds meer mensen kopen hun producten via het internet in plaats van in fysieke winkels.

 • Stel uw vraag aan Benoît De Blieck van Befimmo

  De chat met Benoît De Blieck van Befimmo is bijna halfweg. Hierheen om deel te nemen

  Serge Mampaey in gesprek met Benoït de Blieck.

 • Overname Ra is grootste Belgische deal van het jaar

  De overname van Ra door UCB is met een omvang van 2 miljard euro de grootste in de Belgische overnamemarkt. 

 • Ra, opgericht in 2008 en drie jaar op de beurs

 • Jefferies over UCB: 'Strategisch zinvol, maar ...'

  'Curb your enthousiasm', dat lijkt wel het motto van analisten over de miljardendeal van UCB . Bij Jefferies noemt analist Peter Welford, een veteraan die al bijna twee decennia de farmasector opvolgt, de overname van Ra Pharma 'strategisch zinvol'. Zeker omdat zilucoplan, het potentiële middel tegen mysathenia gravis (MG), in de lopende derde klinische testfase relatief weinig risico's ('derisked' in het jargon) met zich meedraagt, omdat de tweede testfase zo'n goede resultaten opgeleverd heeft. Dat was minder het geval voor het MG-middel waar UCB aan werkt, rozanolixizumab. 

  En toch blijft Welford bij zijn 'houden'-advies. 'Ook is Ra Pharma strategisch goed, we blijven verwachten dat de groei en de winstmarges van UCB op korte termijn zwak zullen zijn. En dit tot de pijplijn aan nieuweproducten vanaf 2021 resultaten begint op te leveren, inclusief potentiële eerste lanceringen van zilucoplan vanaf 2022'.

  UCB gaf zelf al aan dat in 2019 de ruim tien onderzoeken in de derde (en dus dure) testfase op de winstmarges zullen wegen. 

  Dit is dus het themalied van deze ochtend voor UCB:

  Analisten over UCB: 'Curb your enthousiasm'

 • KBC Securities: 'Kans op groter klantenverloop bij Telenet'

  KBC Securities komt terug op het nieuws dat Telenet  de komende twee jaar gefaseerd de stekker uit de analoge kabel trekt, wat het analoge signaal tegen eind 2021 helemaal doet uitdoven.

  Het gaat om 184.000 gezinnen, goed voor 9 procent van het abonneebestand. Zij worden mogelijke afnemers van bijkomende diensten op het entertainmentplatform. Mensen met een tv die ouder is dan 9 jaar, zijn verplicht over te schakelen op digitale tv of moeten een nieuwe tv kopen. Bij de overschakeling op digitaal, stijgt het maandabonnement met 10 euro voor de huur van de decoder. 

  Het beurshuis ziet één groot risico: de kans op een groter klantenverloop op korte termijn. 'Analoge kijkers zullen het moment aangrijpen om hun telecomabonnement te heroverwegen.'

 • Bedrijven zien vooral jobs sneuvelen door digitalisering

  Dubbel zoveel bedrijven vindt de digitalisering een jobvernietiger over de volgende drie jaar als het aantal dat er een banenmachine in ziet. Dat leert een enquête van BNP Paribas Fortis bij 148 ondernemingen. Over een tijdsspanne van vijf tot tien jaar zijn er zelfs drie keer zoveel pessimistisch als optimistisch.

 • Degroof Petercam over UCB's miljardendeal: 'Inkomsten van Ra komen te laat'

  Analist Thomas Guillet van Degroof Petercam merkt op dat de overname van Ra geen onmiddellijke oplossing biedt voor de nakende patentafloop van de zogeheten CVN-medicijnen. CVN staat voor Cimzia (ziekte van Crohn, reumatoïde artritis), Vimpat (epilepsie) en Neupro (ziekte van Parkinson). 

  Daarvoor komen de verwachte inkomsten van het medicijn van Ra, zilucoplan, te laat. Zilocoplan behandelt de spierziekte myasthenia gravis, net als UCB's eigen middel rozanolixizumab. 'Beide medicijnen hebben wel een verschillend werkingsmechanisme. Het is dus de bedoeling van UCB om een franchise uit te bouwen in een markt die geschat wordt op 6 miljard dollar. Maar beide kandidaat-medicijnen zullen niet voor 2022 bijdragen aan de omzet.'

  Myasthenia gravis treft bijna 200.000 patiënten in de VS, EU en Japan. Ook Argenx is er met efgartigimod in actief en heeft een voorsprong op UCB. 

 • Oddo over UCB's miljardendeal: 'Dure overname'

  Het Franse beurshuis Oddo vindt de overname van Ra door UCB 'echt duur'. 'We verwachten een verwateringseffect van bijna 10 procent in de komende drie jaar', zegt Oddo. 

  Oddo geeft een 'afbouwen'-advies met een koersdoel van 68 euro. 

 • KBC Securities over UCB's miljardendeal: 'Slimme zet'

  Analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities  noemen de overname van Ra door UCB een 'slimme zet'. 'We zaten al een tijdje te wachten op een overname door UCB om de pijplijn te verrijken. De overname zorgt voor een stevige potentiële omzetbijdrage vanaf 2024 en dat is welkom gelet op de druk die bestaat op de huidige portfolio.'

  KBC Securities noemt de overnameprijs fair en rekent op een goede synergieën tussen beide bedrijven. 

  Het beurshuis herhaalt het koopadvies en het koersdoel van 86 euro. 

 • LVMH spurt hoger, Philips onderuit

  De Europese beurzen gaan overwegend hoger. De Bel20 staat op een winst van 0,2 procent. 

  Enkele opvallende koersbewegingen: 

  UCB  zakt 1 procent na een miljardendeal.

  MDxHealth  wint 1,8 procent na een groter belang van Valiance AM (post 7u42). 

  In Amsterdam keldert Philips  8 procent na een winstwaarschuwing (post 7u40). 

  In Parijs knalt LVMH  5 procent hoger na spectaculaire groeicijfers in het derde kwartaal. Andere aandelen in de sector genieten trouwens mee, zoals Swatch Group (+2,4%) in Zurich. 

 • LafargeHolcim past voor afdeling BASF - Aandeel stijgt voorbeurs

  LafargeHolcim gaat niet bieden voor een afdeling van BASF  die chemicaliën maakt voor de bouwsector. Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen. 

  BASF had gerekend op een verkoopsopbrengst van 3 miljard euro. Eerder trokken de private equity-bedrijven Cinven en Standard Industries zich terug. 

  LafargeHolcim, een belangrijke belegging van GBL , gaat in de Zwitserse voorbeurshandel 1 procent hoger. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Euro Stoxx 50 gaat zo'n 0,2 procent hoger openen, voorspellen de futures. 

 • Valiance AM vergroot belang in MDxHealth

  De vermogensbeheerder Valiance Asset Management heeft het belang in MDxHealth  vergroot tot 15,82 procent. De vorige melding maakte gewag van een belang van ruim 13 procent.

 • Philips waarschuwt voor lagere margegroei

  Philips  zag de omzet in het derde kwartaal uitkomen op 4,7 miljard euro, goed voor een organische groei van 6 procent. De ebitda komt uit op 583 miljoen euro, of 12,4 procent van de omzet. Vorig jaar was er nog een marge van 13,2 procent.

  Meteen waarschuwt Philips voor een lager dan verwachte margegroei over 2019. Die zou nog 10 à 20 basispunten toenemen. Op 22 juli zei Philips nog een jaarlijkse margeverbetering te willen realiseren van 100 basispunten over de periode 2017-2020.

  CEO Frans van Houten heeft het over 'belangrijke kopwinden' als gevolg van de handelsoorlog en over een 'tegenvallende prestatie van connected care'. Deze laatste afdeling produceert zowel apparaatjes voor consumenten als toestellen en software voor de professionele zorg. Er komt ook een stevige afschrijving van 78 miljoen euro op de divisie connected care. 

  Op 28 oktober publiceert Philips volledige kwartaalresultaten. 

 • UCB neemt Ra Pharmaceuticals over voor 2,1 miljard dollar

  UCB  neemt het op Nasdaq genoteerde Ra Pharmaceuticals over voor 2,1 miljard dollar. Aandeelhouders van Ra krijgen 48 dollar cash per aandeel. Ra werd in 2008 opgericht en heeft zijn hoofdzetel in Cambridge. Ra heeft een product in fase 3 voor een behandeling van de spierziekte myasthenia gravis (een domein waarin ook Argenx  actief is met een fase 3-middel).

  De overname heeft geen impact op de financiële doelstellingen van UCB voor 2019. Voor de jaren nadien is er wel een effect. De beoogde rebitda/omzet ratio van 31 procent voor 2021 verschuift naar 2022. En vanaf 2024 moet de overname bijdragen tot de winst per aandeel.

  De overnameprijs vertegenwoordigt een premie van 112 procent op de slotkoers van Ra gisteren.

 • Verbluffende resultaten van LVMH

  Het luxe-concern LVMH  trapte gisterenanvond het Europese resultatenseizoen verbluffend af. Over het derde kwartaal legde LVMH een groei van 17 procent voor. Organisch, dus abstractie gemaakt van overnames, was er een indrukwekkende groei van 11 procent. Dat is nauwelijks minder dan de 12 procent over de eerste helft van 2018 en een stuk beter dan door Bloomberg gepolste analisten verwachtten.

 • Aziatische beurzen op winst

  De Aziatische beurzen gaan overwegend hoger. Er zijn geruchten dat de VS een stijging van de invoertarieven voor Chinese producten - die voorzien was voor volgende week - zou uitstellen.

  De Nikkei225 staat op een winst van 0,3 procent, de Hongkongse Hang Seng noteert op een plus van 0,2 procent en de Chinese CSI300 staat op een winst van 0,1 procent.

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud