Eind goed al goed na woelige beursdag

Kort na de opening van Wall Street, gingen alle beurzen wereldwijd lager. De vrees voor een Russische interventie maakte de beleggers ongerust. Maar het tij keerde snel en de meeste Europese beurzen, waaronder de Bel20, eindigden nog met winst.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.46 uur: In al die opwinding vergaten we even nog het slot van Euronext Brussel mee te geven. De Bel20 is finaal licht hoger (+0,1%) geëindigd. Ook elders in Europa is de eindbalans licht positief.

17.40 uur: Voorlopig krijgen we nergens bevestiging van de informatie waarover Le Soir beweert te beschikken, als zou Orange een Belgische zakenbank hebben aangesproken om een verkoop van zijn belang van 52,9 procent in Mobistar te verkopen. Het lijkt ook een vreemd moment om dat dossier in een nieuwe stroomversnelling te brengen, gezien de zwakke resultaten die het bedrijf vanochtend publiceerde.

17.23 uur: Een nieuw hoofstuk in de speculatie over de toekomst van telecomgroep Mobistar. Volgens Le Soir zou moederbedrijf Orange een zakenbank onder de arm hebben genomen om een eventuele verkoop van het meerderheidsbelang te bestuderen.

17.06 uur: Andermaal trekt Facebook (61,72 dollar, +0,6%)  een nieuwe markt op. Na de geruchtmakende overnames van de fotodeeldienst Instagram en de berichtendienst WhatsApp lijft CEO Mark Zuckerberg nu ook de populaire fitness-app 'Moves' in. Dat maakt het team van Moves donderdag bekend op hun blog. 

16.53 uur: Op Barco's algemene vergadering in Kuurne geeft topman Eric Van Zele aan waarom het eerste kwartaal zwak was. 'We hebben de vraag naar cinema projectoren duidelijk onderschat. Hier in Kuurne was er twee maanden tijdelijke werkloosheid omdat we de onderdelen niet hadden om de projectoren buiten te krijgen. We zijn daar zeker niet fier over, maar het verklaart wel de zwakke prestatie.'

De markt van de cinemaprojectoren zit over haar hoogtepunt, maar Barco blijft grote contracten winnen in India, Brazilië en Indonesië. 'Barco is wereldwijd de referentie in digitale cinema. Ook in de groeilanden. In de nieuwe toestellen hebben we meer dan 60 procent marktaandeel, ongelooflijk', aldus Van Zele.

De 'restmarkt' werd dus te conservatief ingeschat en het werkkapitaal eind 2013 te sterk afgebouwd, waardoor het voorbije kwartaal problemen ontstonden met de logistieke keten. Pas in januari werd beslist om DC weer op te krikken, een cyclus die tien weken duurt. Het aandeel verliest 3,8 procent tot 54,48 euro.

16.26 uur: Een tik van meer dan drie procent is ook het deel van geneesmiddelenproducent Eli Lilly (57,48 dollar, -3,5%)  . De farmagroep zag zijn winst dalen van 1,55 miljard dollar naar 728 miljoen, vooral door de concurrentie van generische concurrenten voor zijn anti-depressiemiddel Cymbalta. Ook sectorgenoot Celgene Corp (137 dollar, -4,9%) ) doet het niet goed. De winst van de maker van kankerbestrijder Revlimid ging een kwart lager door hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling. 

16.20 uur: De stemming is blijkbaar al weer omgeslagen: in Europa zijn Parijs, Milaan en Londen weer uit het rood gekropen, op Wall Street zit de Nasdaq weer op een kleine winst. 

16.10 uur: De op één na grootste autobouwer ter wereld profiteert van zijn beter dan verwachte kwartaalresultaten, GM wint 1,9 procent tot 35,04 dollar. Zimmer Holdings (105,2 dollar, +14,8%) is één van de sterkste stijgers nadat bekend raakte dat het Biomet, producent van orthopedisch materiaal, heeft overgenomen. Zimmer maakt zelf kunstgewrichten.

16.04 uur: De vlucht naar de obligaties laat zich ook voelen

15.52 uur: Na nauwelijks 20 minuten handel en ondanks de sterke prestatie van Apple, is de technologiebeurs Nasdaq al haar winst kwijt en staat ze zelfs 0,2 procent in het rood, ook de Dow Jones verliest een kwart. Alle Europese beurzen zitten nu ook in de penarie met verliezen die oplopen tot meer dan een procent, de Bel20 zit nu 0,6 procent lager. Het consumentenvertrouwen in de VS staat nochtans op het hoogste peil sinds augustus volgens de Bloomberg-index. Begint de angst op een open conflict in Oekraïne dan toch te wegen? Dat het goud weer door het dak gaat is wel een indicator van de toenemende ongerustheid van de beleggers

European, U.S. stocks erase gains as Russia starts military drills http://t.co/1JAqCvSpvY— MarketWatch (@MarketWatch) April 24, 2014

15.47 uur: De eerste notering van Apple en Facebook komt eraan. Apple doet er 7,9 procent bij, Facebook 3,2.

15.39 uur: United Continental Holdings (43,79 dollar, -4,9%), één van de grote drie van de Amerikaanse luchtvaart, krijgt een opdonder van meer dan 5 procent na een kwartaalverlies van 609 miljoen dollar. Dat tekort is wel bijna de helft groter als een jaar eerder maar op zich niet verrassend, na de strenge winter en de daarmee gepaard gaande chaos in de operaties. Bovendien was het kleiner dan de marktconsensus. De forse koersdaling is dus eerder opmerkelijk.

Allicht maakt de belegger de vergelijking met concurrent Delta Air Lines (36,96 dollar, -0,3%) dat gisteren met winst uitpakt en beter dan verwachte cijfers. Het zwaartepunt van Delta ligt in Atlanta en Dallas waar het weer uiteraard beter was. Overigens staan op dit ogenblik alle grote VS-carriers in het rood, met uitzondering van budgetvlieger Southwest en American Airlines. American Airlines Group,  de fusie van American Airlines en US Airways, boekte een winst van 480 miljoen dollar of 54 cent per aandeel, duidelijk boven de 48 cent die analisten hadden verwacht.

15.30 uur: Wall Street is zopas licht hoger geopend, de Dow Jones Industrial doet er 0,03 procent bij. De Nasdaq springt meteen ruim een procent hoger, gestuwd door de hogere koersen van Apple en Facebook. Dat General Electric een bod zou doen op Alstom laat de belegger koud, het aandeel beweegt nauwelijks. Alstom zelf staat intussen nog steeds op een comfortabele winst van 9,8 procent. Caterpillar wint ruim 3 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten. 

15.10 uur: Voorbeurs kwam ook General Motors met kwartaalcijfers. Die waren beter dan verwacht, ondanks een uitzonderlijke last van 1,3 miljard dollar voor het (laattijdig) terugroepen van 2,6 miljoen wagens nadat er 13 doden waren gevallen doordat airbags niet werkten. De nettowinst kelderde van 873 tot 108 miljoen dollar. De winst per aandeel, exclusief een last vanwege de devaluatie van de Venezolaanse munt, bedroeg 29 dollarcent. Dat is veel meer dan de 4 cent die analisten volgens Thomson Reuters hadden verwacht.

14.41 uur: Vorige week waren er 329.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS. Dat is het hoogste aantal in een maand en meer dan waar analisten op rekenen (315.000). Naar verluidt maakte de Paasperiode, die elk jaar op een ander tijdstip valt, het moeilijker om de gebruikelijke seizoensaanpassingen te doen. Het cijfer moet met andere woorden met een korreltje zout genomen worden.

14.34 uur: In de VS zorgen de orders van duurzame goederen voor een aangename verrassing: een stijging met 2,6 procent in maart. Zonder transport bedraagt de klim 2 procent en dat is veel beter dan verwacht.

*EX-TRANS DURABLE GOODS ORDERS RISE BY MOST SINCE JAN. 2013— lemasabachthani (@lemasabachthani) 24 Apr 2014

14.25 uur: Belangrijk nieuws: de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten blijft voorlopig van kracht. Het Grondwettelijk Hof neemt nog geen beslissing en wil de debatten heropenen.

Beslissing Arco over verkiezingen getild tijd tijd.be/nieuws/onderne...— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) 24 Apr 2014

14.19 uur: In Stockholm schiet het B-aandeel van Scania 9,25 procent hoger. Twee minderheidsaandeelhouders van de Zweedse vrachtwagenbouwer en de vakbond IF Metall, die de fabrieksarbeiders vertegenwoordigt, hebben hun steun uitgesproken voor het bod van Volkswagen op de resterende aandelen van Scania. Rechtstreeks en onrechtstreeks bezit het VW-concern al 62,6 procent van Scania, maar het wil graag de truckbouwer helemaal in handen krijgen.

VW heeft een bod van 200 kronen in het vooruitzicht gesteld, maar er kwam tegenwind: investeerders met samen 5,8 procent verzetten (zowat 22 euro) zich tegen de voorgenomen overname omdat ze de prijs te laag vinden. Als de tegenpartij zou aanzwellen tot 10 procent, zou VW het kunnen schudden. VW moest minstens 90 procent van de aandelen in handen krijgen om een uitrookbod te kunnen lanceren.

 

14.07 uur: Biomet, de Amerikaanse maker van orthopedisch materiaal, kondigde vorige maand plannen aan om (weer) naar de beurs te gaan, maar die gaan niet door. Biomet wordt immers overgenomen door het beursgenoteerde Zimmer Holdings, een specialist in kunstgewrichten (heupen, knieën enz.). Zimmer betaalt 10,4 miljard dollar in cash en 3 miljard dollar in aandelen, waarmee de deal een waarde krijgt van 13,4 miljard dollar. Biomet is momenteel in handen van Blackstone Group, TPG Capital en Goldman Sachs. De gecombineerde groep wordt de marktleider inzake kunstgewrichten en reconstructie van menselijk gebeente.

13.53 uur: Caterpillar heeft in het eerste kwartaal veel beter gepresteerd dan verwacht. De winst per aandeel voor herstructureringskosten kwam uit op 1,61 dollar per aandeel. Analisten verwachtten slechts 1,23 dollar gemiddeld, becijferde Bloomberg. Ook de omzet van 13,2 miljard dollar was hoger dan verwacht. Caterpillar maakt kranen, bulldozers en machines voor de mijnbouwsector, en is als dusdanig een goede graadmeter voor de wereldeconomie. In het eerste kwartaal liep vooral de verkoop van machines voor de bouwsector veel beter. Caterpillar verwacht verder herstel voor die sector en verhoogt zijn winstverwachting voor het hele jaar. In januari schoof het Amerikaanse concern een winstprognose van 5,85 dollar per aandeel naar voor; nu is dat opgetrokken tot ongeveer 6,10 dollar.

13.30 uur: De samenvatting van de Brusselse beursdag? Hierzo! En over Sipef leest u via het aanklikken van deze link werkelijk alles. 

13.00 uur: Wat meer uitleg over de communicatieplannen van ECB-voorzitter Mario Draghi leest u hier, met dank aan collega Wouter Vervenne.

12.53 uur: Sioen-CEO Michèle Sioen mocht als kersvers VBO-voorzitter vanmorgen de openingsbel op Euronext luiden. Sioen zelf gaat na de vrij positieve update deze ochtend 2,5 procent hoger naar 8,97 euro.

Euronext Brussels: Opening of the markets by #michelesioen pic.twitter.com/6BX7H50TSo— VBO-FEB (@VBOFEB) 24 april 2014

 

12.42 uur: We erkennen het grif. De link naar de financiële markten is nogal dunnetjes. Maar deze infografiek van The Wall Street Journal is te mooi om te laten liggen. De letterlijke vertaling van metrostations in Peking. Waar je dus van 'Mud Depression' via 'Car Man Village' naar 'Puddle of Accumulated Water' kunt sporen. 

@FMR_Brussels @loco2 @seatsixtyone @SiimKallasEU Haha! Loves it. :-) #chinglish— Benjamin Goodwin (@benjorama) 24 april 2014

 

12.03 uur: ECB-voorzitter Mario Draghi zet in Amsterdam nog eens de deur open voor een grotere transparantie via de publicatie van notulen. En en passant probeert hij nog eens de euro af te remmen.

Draghi: The exchange rate is not a policy target, but a rise in the exchange rate, all else being equal, implies a monetary tightening— ECB (@ecb) 24 april 2014

 

11.49 uur: Na de kwartaalupdate van Sipef (61,48 euro, stabiel) trekt Degroof zijn koersdoel voor de plantageholding op van 64 naar 65 euro. Het advies blijft 'houden'.

11.44 uur: Bart Jooris van Bank Degroof stelt dat een slecht kwartaal voor Barco (55 euro, -2,9%) niet ongewoon is - herinner u dat topman Eric Van Zele in het verleden meermaals heeft opgeroepen om de visualisatiespecialist niet af te rekenen op één kwartaal maar te kijken naar de lange termijn. Jooris heeft die boodschap goed begrepen: 'Dit vraagt om een verdere monitoring, net als de evolutie van de euro'. Hij zal zijn koersdoel (64,50 euro) mogelijk wat verlagen, wat ook gevolgen kan hebben voor zijn advies (opbouwen).

11.18 uur: De Belgisch-Amerikaanse netwerkbeveiliger Vasco kende een sterk eerste kwartaal. 'Ons beste eerste kwartaal ooit', zegt topman Kendall Hunt. De omzet steeg met 10 procent tot 38,8 miljoen dollar en de bedrijfswinst dikte 43 procent aan. De nettowinst steeg van 0,06 tot 0,09 dollar per aandeel.

De maker van de Digipass noteerde afgelopen kwartaal bovendien zijn dikste orderboek ooit. Dat geeft genoeg vertrouwen om de omzetprognose voor de traditionele activiteiten (exclusief nieuwe diensten als Digipass als dienst en mydigipass.com) op te trekken van 160-165 miljoen tot 168-172 miljoen dollar. De verwachte bedrijfswinstmarge blijft gehandhaafd op 11 à 13 procent.  


10.56 uur: Het Amerikaanse Wabco heeft na zijn overnambod op Transics (13,73 euro, stabiel) meer dan 95 procent van de navigatiespecialist in handen. Het bedrijf begint morgen een uitkoopbod tot en met 16 uur, waarna Transics die dag van de beurs verdwijnt. Walter Mastelinck, de vorige eigenaar van Transics, wordt verdacht van marktmisbruik in de aanloop naar de verkoop van het bedrijf.  


10.45 uur: De toestand in Oekraïne dreigt weer te escaleren. Beleggers houden het hoofd voorlopig koel, de Europese beurzen blijven een halve procent winnen.

Mogelijke actie van het Oekraïense leger tegen pro-Russische activisten in #Slavjansk: er wordt geschoten en checkpoint staat in brand— Balliauw (@Balliauw) April 24, 2014

Rook boven Slovjansk pic.twitter.com/i2WhQu58WU— Pieter Waterdrinker (@WaterdrinkerP) April 24, 2014


10.36 uur:
Duitsland is 'booming business'. Leert de Ifo, de oudste Europese conjunctuurbarometer. Het Duitse ondernemersvertrouwen steeg van 110,7 in maart tot 111,2 in april. De Duitse ondernemers negeren dus het dispuut tussen Rusland en Oekraïne en de mogelijke gevolgen voor de economie.

Happy-go-luckies or down-to-earth pragmatists? German Ifo beats expectations. http://t.co/srUtEXGFby— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 24 april 2014


10.20 uur:
Twee wijzigingen bij KBC Securities. Het advies van analist Yves Franco voor holding Sofina (86,34 euro, -0,7%) en geeft Franco Sofina een intrinsieke waarde (NAV) van 126,2 euro, wat een discount van 31 procent betekent.

Collega Jan De Kerpel zag UCB (61,18 euro, +2,5%) het jaar goed inzetten met een omzetgroei van 5 procent. Daarmee zit de farmagroep op schema op zijn jaardoelstellingen waar te maken. Na de jongste koersrally heeft het aandeel De Kerpels koersdoel van 60 euro bereikt, daarom verlaagt hij zijn advies van 'kopen' naar 'opbouwen'.

09.41 uur: Het Franse Euro Media Group (EMG), moeder van het Belgische televisiedienstenbedrijf Videohouse, - dat eind vorig jaar een tiental captatiewagens, apparatuur en een twintigtal werknemers overnam van het failliete Alfacam - komt in handen van de Parijse private-equitygroep PAI Partners.

Sofinim, de durfkapitaalpoot van Ackermans & van Haaren (92,15 euro, -0,15%), heeft een belang van 22,5 procent in televisiedienstenleverancier met 90 studio's en 80 regiewagens. AvH zegt in een persbericht dat er geen cashimpact is en dat het EMG samen met PAI Partners verder zal ondersteunen. 

@TSimonts Volgens Le Figaro van gisteren iets minder dan EUR 200m. Maakt voor $ACKB stake via Sofinim dus zowat EUR32m.— Hans D'Haese (@HansDHaese) April 24, 2014


09.19 uur:
Volgens persbureau Bloomberg overweegt General Electric een bod op TGV-fabrikant Alstom. Bij Alstom zelf zegt men van niks te weten en het laat zich raden dat het Elysée niet zomaar zijn industrieel kroonjuweel in industriële handel zou laten vallen. Toch schiet het aandeel 15 procent hoger.

ALSTOM EN HAUSSE À TRÈS GRANDE VITESSE +15,49% !— Fabrice Pelosi (@fabricepelosi) 24 april 2014

 

09.05 uur: De openingsbel. Barco gaat 5 procent lager na de forse omzetkrimp, Euronav gaat na de eerste winst in drie jaar dan weer 5 procent hoger.  

08.55 uur: Ook Option kwam met een summiere kwartaalupdate. Daar staat zo goed als geen nieuws in. De telecomspecialist, die onlangs steun kreeg van Marc Coucke, zegt zelf dat zo'n updates eigenlijk weinig zin hebben:

08.47 uur: Opnieuw een onverwachte wissel aan de top van Bpost: na CEO Johnny Thijs verlaat nu ook voorzitter Martine Durez de kersverse Bel20'er. Met Françoise Masai krijgt de postbedeler wel een andere 'PS-waakhond' in het bestuur.

PS vervangt bij Bpost het ene oog van Moskou door het andere. http://t.co/NXbnM3tCyI— stefaan michielsen (@stefamichielsen) 24 april 2014

08.40 uur: Goedemorgen! We vallen met de deur in huis, want de jongste uren viel er wel enige bedrijfsnieuws te rapen:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud