1. Markten Live
 2. Live blog

Eindejaarsrally last pitstop in

De beurzen leverden een beetje terrein in na de stevige rally van de voorbije weken. In Brussel incasseerde ASIT bij de hervatting van de handel een dreun. Op Wall Street bereikte de Dow een vers record, met dank aan Boeing.
 • Bel20 sluit fractie lager

  De slotbel: de Bel20  vlagde een fractie lager af op 3.989 punten. Het overzicht leest u hier

  We zijn er morgen uiteraard terug voor een verse liveblog. Een halve liveblog, tot het slot van Brussel om 14 uur. Kwestie dat iedereen tijdig aan de kerstdis geraakt. Tot dan!

 • Tesla noteert weer aan de beruchte 420 dollar

  Nog opvallend op Wall Street: Tesla klimt naar 420 dollar. En dat is ook de koers waartegen oprichter Elon Musk in een legendarische tweet zei de pionier in elektrische auto's van de beurs te halen. Na de tweet moest Musk bij beurswaakhond SEC onder curatele

  Musk zelf vindt de '420' best wel fijn:

 • Het overzicht van de Wall Street-dag ...

  ... leest u hier

 • Deceuninck bouwt winst nog uit

  Deceuninck  gaat na het koopadvies van De Belegger intussen 7 procent hoger. De fabrikant van pvc-bouwprofielen was tot nog toe één van de weinige Brusselse aandelen die slechts tegen de boekwaarde noteerde, zoals we recent in dit weekboek aanstipten

 • De nieuwe West-Afrikaanse munt heet 'eco'

  West-Afrika hervormt de CFA franc door de naam van de munt te veranderen en door de invloed van Frankrijk op het monetaire systeem te verkleinen. De valuta werd opgericht in 1945 en wordt in twee monetaire systemen gebruikt: het systeem voor acht West-Afrikaanse landen en het systeem van zes landen in Centraal-Afrika.

  De CFA franc zal in 2020 worden vervangen door de 'Eco'. Deze munt zal - net als de CFA franc - gekoppeld zijn aan de euro en gegarandeerd worden door Frankrijk. Het zal echter niet meer nodig zijn voor landen om de helft van hun reserves in Frankrijk aan te houden. Ook is het niet meer nodig dat er een Franse vertegenwoordiger in de directie van de muntunie zit. De veranderingen zullen in eerste instantie enkel doorgevoerd worden in de West-Afrikaanse monetaire zone.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Wall Street op weg naar 20ste record van 2019

  De openingsbel op Wall Street: de Dow Jones   koerst 0,4 procent hoger op 28.561 punten en lijkt zo goed op weg een 20ste record van 2019 te laten optekenen. Beleggers zijn opgelucht over de exit van brokkenpiloot-CEO Dennis Muilenburg bij Boeing : het Dow-zwaargewicht herstelt dik 3 procent. 

  ©EPA

 • Boeing-CEO moet opstappen

  Het is zover: de CEO van Boeing , Dennis Muilenburg, moet opkrassen en wordt opgevolgd door David Calhoun. Muilenburg joeg in het 737 MAX-dossier toezichthouders, nabestaanden van crashslachtoffers en luchtvaartmaatschappijen op stang. De aankondiging dat de vliegtuigbouwer vanaf januari de productie moet stilleggen, was de spreekwoordelijke druppel. 

  Dennis Muilenburg: exit bij Boeing ©EPA

 • Nieuws op til bij Boeing

  De handel in Boeing  is tijdelijk opgeschort in afwachting van een mededeling. De vliegtuigbouwer staat onder grote druk door de problemen met zijn best verkopende model- de 737 MAX, de kritiek op CEO Dennis Muilenburg nam de jongste tijd alleen maar toe. 

 • Amerikaanse futures positief

  De futures op de toonaangevende Amerikaanse indexen staan in de plus. De future op de Dow Jones en de S&P500 noteert 0,2 procent hoger, die op de Nasdaq Composite zelfs 0,3 procent. Het ziet er dus naar uit dat de recordsessies in de VS nog niet voorbij zijn.

  Dat China een nieuwe stap heeft gezet om de handelsbarrières te verlagen, stemt beleggers positief en verhoogt hun risico-appetijt, merken marktpartijen op.

 • Belgische inflatie stijgt tot 0,8 procent

  Voor het eerst sinds maart van dit jaar stijgt de Belgische inflatie. Voor december komt ze uit op 0,76 procent tegen 0,39 procent in november.

  In december werden onder meer vakantiedorpen (++3,9%), groenten (+1,7%), artikelen voor huisdieren (+4%), vlees, personenwagens en lichaamsverzorgingsproducten duurder. Alcoholische dranken (-2,4%), elektriciteit (-0,8%) en hotelkamers (-3,1%) werden goedkoper.

 • Het stevige overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Het beste auto-aandeel van het voorbije decennium

  Het tweede decennium van de 21ste eeuw loopt op zijn einde en dat schept de gelegenheid om allerlei toppers en floppers te ontdekken.

  Bloomberg ging op zoek naar het beste auto-aandeel van het voorbije decennium. Een decennium waarin China ’s werelds grootste automarkt werd, koning diesel werd onttroond (door het schandaal bij Volkswagen), de klimaatopwarming de noodzaak om meer elektrisch te rijden duidelijk maakte en tal van autobouwers klappen kregen door het Amerikaans-Chinese handelsconflict.

  De winnaar blijkt Tesla te zijn, de e-autobouwer van Elon Musk. Sinds de beursgang in 2010 won het aandeel liefst 1.190 procent. De autosector in zijn geheel ging in tien jaar 158 procent vooruit.

  Tesla heeft nu een beurswaarde van 73 miljard dollar. Daarmee is het bedrijf flink meer waard dan de traditionele Amerikaanse constructeurs General Motors en Ford Motor, en moet het alleen Toyota (230 miljard dollar) en de VW-groep (98 miljard dollar) voor zich dulden.

  Elon Musk in 2015 bij de voorstelling van de Model X ©AFP

 • Atlantia onderuit door Italiaanse concessiehervorming

  De beurs van Milaan verliest zowat een half procent, meer dan de andere beurzen in Europa, en dat is aan Atlantia te wijten. De infrastructuurholding die door de familie Benetton wordt gecontroleerd, zakt 4,4 procent tot 21,09 euro.

  De Italiaanse regering heeft haar voorlopige goedkeuring verleend aan een plan om de concessies van autosnelwegen te herzien. In het document wordt Atlantia niet bij naam genoemd, maar het zou wel door de maatregel kunnen getroffen worden.

  De groep reageert ontzet en verbolgen. Atlantia van mening dat de maatregel van de regering-Conte ongrondwettelijk is en in strijd met de Europese regelgeving. Als de regering de hervorming doorzet, gaat Atlantia zijn snelwegconcessies teruggeven, meldde de Corriere della Sera.

  Atlantia baat in Italia 3.255 kilometer tolsnelwegen uit, meer dan de helft van het totale netwerk in het Zuid-Europese land.

 • Kepler verlaagt advies Oxurion

  Analist Damien Choplain van Kepler Cheuvreux laat zijn advies voor Oxurion zakken van 'kopen' tot 'houden'. Zijn koersdoel gaat van 3,80 naar 2,30 euro.

 • Curetis schiet omhoog na Amerikaanse goedkeuring luchtwegentest

  Sterkste stijger in Brussel is vandaag Curetis . De Nederlands-Duits-Amerikaanse maker van zaklabo’s en bijbehorende tests maakte vrijdagavond bekend dat de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA het licht op groen heeft gezet om de luchtwegentest Unyvero LRT voor BAL-stalen (vloeibare longstalen) in de VS op de markt te brengen.

  Curetis diende in juli een aanvraag in om de test te mogen lanceren, maar de FDA stelde bijkomende vragen. In november had Curetis al laten weten goedkeuring van de test te verwachten.

  Met de test kunnen medici pneumonie opsporen en ook nagaan welk soort antibioticum best geschikt is om een patiënt met longontsteking te behandelen. Vaak gebeurt dat nu met een breedspectrum-antibioticum (of met een verkeerd antibioticum), wat de kans op antibiotische resistentie verhoogt.

  De nieuwe test, die dus werkt op basis van een vloeibaar longstaal, maakt het ook mogelijk om ‘pneumocystis jirovecii’ op te sporen, een type pneumonie die niet op basis van een cultuur kan diagnosticeerd worden.

  Curetis heeft de commerciële lancering van Unyvero LRT BAL reeds voorbereid en gaat de test in het eerste kwartaal van 2020 op de Amerikaanse markt brengen.

 • Deceuninck fonkelt na koopadvies De Belegger

  Het aandeel van de West-Vlaamse fabrikant van pvc-ramen Deceuninck veert ruim 5 procent op in de vroege handel. Aanleiding hiertoe is de opname van Deceuninck in de 'actieve koopselectie' van De Belegger.

  Het blad ziet brood in Deceuninck vanwege de lage waardering, de balans die met een nieuwe kredietovereenkomst op 5 jaar weer in orde is, het herstel van de Turkse en Russische economie en de dalende grondstoffenprijzen. Het aandeel krijgt bovendien steun van aankopen door referentie-aandeelhouders.

 • KBCS stopt met opvolging ASIT biotech

  ASIT biotech kondigde vrijdag aan dat het zijn personeelsbestand tot het absolute minimum zou verminderen. Het bedrijf vraagt ook een gerechtelijk akkoord aan.

  Vermits de overblijvende activa van het bedrijf preklinisch zijn en ASIT maar 3,7 miljoen euro meer in kas heeft, denken de  biotechanalisten van KBC Securities dat het bijzonder moeilijk wordt om aandeelhouders te overtuigen bijkomend geld te injecteren om de klinische ontwikkeling voort te zetten. Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse stoppen dan ook met de opvolging van het bedrijf.

  Zij hanteerden tot dusver een verkoopadvies en een koersdoel van 0,15 euro.

 • Mithra krijgt 2,9 miljoen van Wallonië

  Het Waals Gewest kent het Luikse farmabedrijf Mithra een overheidssteun van 2,9 miljoen euro toe. Het geld zal dienen om het onderzoek naar het onderhuidse implantaat Zoreline voort te zetten.

  Zoreline wordt gebruikt om prostaat- en borstkanker te behandelen, maar ook om gynecologische aandoeningen als endometriose of vleesbomen te behandelen. Mithra is momenteel bezig met de ontwikkeling van een implantaat voor één maand (vooral voor gecombineerde therapieën bij borstkanker) en van een implantaat voor drie maanden (vooral voor prostaatkanker).

  Mithra moet de steun in de vorm van ‘recupereerbare voorschotten’ (avances récupérables) mettertijd terugbetalen.

  Eerder dit jaar ontving Mithra al 2,3 miljoen Waalse steun voor andere onderzoeksprojecten en 5,1 miljoen voor de ontwikkeling van zijn productie- en onderzoekscentrum CDMO in Flémalle.

 • ASIT biotech maakt duik

  ASIT biotech duikt 12 procent nadat het bedrijf vrijdag aankondigde een gerechtelijk akkoord te hebben aangevraagd. Door bescherming te vragen tegen schuldeisers hoopt ASIT biotech te kunnen overleven.

  De notering van ASIT was vorige week vanaf dinsdag 17 december opgeschort in afwachting van een persbericht. Dat kwam er vrijdagmorgen aan. De notering werd vanmorgen hervat.

  Eind november maakte ASIT bekend dat zijn hooikoortsmiddel veel minder goed werkte dan gehoopt. Het bedrijf heeft nog twee andere allergiemiddelen in de pijplijn, tegen huisstofmijtallergie en pinda-allergie, maar omdat die op hetzelfde platform gebaseerd zijn als het gefaalde graspollenmedicijn is het onzeker of ze zullen werken.

  ASIT heeft nog 3,7 miljoen euro in kas en zei eerder dat het ‘alle strategische opties’ gaat bekijken. De Waalse en Brusselse overheid hebben heel wat geld in ASIT gestoken.

  Het aandeel ASIT biotech verloor dit jaar 87,7 procent van zijn waarde. In november piekte het op 2,595 euro.

 • Bel20 opent 0,2 procent in de min

  De Europese beurzen gaan met kleine verliezen van start. De Euro Stoxx 50 zakt 0,1 procent bij opening.

  In Brussel verliest de Bel20 0,2 procent.

  • De opvallendste beweging komt van Oxurion , dat een koopadvies kreeg van Roth Capital Partners en ruim 11 procent hoger schiet.
  • Intervest O&W heeft een nieuwe topman: Gunther Gielen neemt in het eerste kwartaal de fakkel over van Jean-Paul Sols.
  • Immo Moury heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar iets meer winst gerealiseerd.
 • Naar licht lagere beurzenstart

  De Europese beurzen zullen met kleine verliezen van start gaan, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 staat 0,1 procent in de min.

  De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag met nieuwe records. Vandaag gaan de Aziatische beurzen overwegend licht lager, met uitzondering van China waar techwaarden onder druk staan en de indexverliezen meer dan een procent bedragen.

  Beleggers komen geleidelijk aan in kerststemming. Vandaag is er nog een volle dag handel in Europa, morgen slechts een halve dag. De beurs van Frankfurt is dan zelfs helemaal dicht.

 • Intervest O&W heeft nieuwe topman

  De raad van bestuur van Intervest Offices & Warehouses heeft Gunther Gielen aangesteld als nieuwe CEO. Hij wordt tegelijk voorzitter van het directiecomité. Gielen zal in het eerste kwartaal van 2020 de fakkel overnemen van Jean-Paul Sols.

  Sols kondigde in juni onverwacht zijn vertrek aan bij Intervest O&W, een bedrijf dan hij 13 jaar lang leidde. Onder Sols onderging Intervest een ingrijpende transformatie. De kantorenportefeuille werd afgebouwd en Intervest diversifieerde in logistieke gebouwen.

  Gunter Gielen (46) is handelsingenieur van opleiding en was eerder aan de slag bij Bacob, Belfius Insurance Invest en Auxipar. Hij hield zich vooral bezig met het investeringsbeleid, in het bijzonder met het beheer van indirecte vastgoedportefeuilles. Sinds april 2016 zetelt hij bovendien in de raad van bestuur van Intervest.

 • Immo Moury behaalt 3 procent meer halfjaarwinst

  Het Waalse vastgoedbedrijf Immo Moury heeft over de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een nettowinst behaald van 881.000 euro. Dat is 2,9 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2018/19, toen 856.000 euro nettowinst in de boeken verscheen.

  De huurinkomsten bleven nagenoeg stabiel, maar de bezettingsgraad lag met 93,5 procent iets lager dan een jaar eerder (95,5%). 

  De faire waarde van de vastgoedportefeuille bedroeg eind september 28,055 miljoen euro. Daarvan heeft 23,1 miljoen betrekking op het eigenlijke vastgoed en 4,9 miljoen op belangen in andere vastgoedbedrijven (Cofinimmo en Befimmo). De marktkapitalisatie van Immo Moury is een stuk lager: 23,2 miljoen euro.

  Immo Moury geeft geen vooruitzichten, maar zegt de ontwikkeling en renovatie van zijn patrimonium op korte termijn voort te zetten. Het bedrijf is ook van plan om, in functie van de opportuniteiten, te investeren in de commerciële en de residentiële sectoren.

  De schuldgraad van Immo Moury bedraagt 18,08 procent, wat bijzonder laag is voor een gereglementeerde vastgoedvennootschap.

 • ‘20 procent meer pakjes bij Bpost in eindejaarsperiode'

  Bpost behandelt dezer dagen elke dag 480.000 pakjes. Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en 60 procent meer dan op een doorsnee dag tijdens het jaar, schrijft De Morgen.

  Volgens Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo is de week vóór Kerstmis traditioneel de drukste van het jaar. Dit jaar is het voor de pakjesafdeling van Bpost echter al superdruk sinds Black Friday. ‘Al de hele maand december is het alle hens aan dek.’ Bpost heeft daarom 1.900 extra tijdelijke werkkrachten ingeschakeld.

 • Avantium heeft nieuwe financieel directeur

  Het hernieuwbarechemiebedrijf Avantium heeft Bart Welten benoemd als financieel directeur. Hij treedt in januari in functie. Het is de bedoeling dat hij vanaf de volgende algemene vergadering (14 mei 2020) ook in de raad van bestuur gaat zetelen.

  Welen heeft 30 jaar ervaring in financieel beleid en een goede kennis van de chemische en de life sciences-sector. Hij was eerder aan de slag bij Centrient Pharmaceuticals, DSM Resins en DSM Anti-Infectives. Welten is jurist van opleiding en behaalde een MBA aan Boston College in de VS.

 • Hoe belegt de nieuwe VFB-voorzitter?

  Eric Bosman is sinds de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB). Mocht u in de weekendeditie van De Tijd de tien geldvragen aan deze man gemist hebben, dan kunt u ze hier nalezen.

 • Nieuw koopadvies voor Oxurion

   De Californische investeringsbank Roth Capital Partners start de opvolging van Oxurion met een koopadvies en een koersdoel van 9 euro. Volgens Bloomberg telt Oxurion nu vier koopadviezen en één houdadvies.

 • China verlaagt importtarieven

  Goedemorgen. De Aziatische beurzen noteren vanmorgen stabiel tot licht lager, wat betekent dat ze in de buurt van hun hoogste peil in 18 maanden blijven. De volumes zijn wel kleiner dan normaal, omdat beleggers in kerststemming geraken en velen al naar huis of naar familie zijn.

  Tokio en Hongkong noteren vlak, Taiwan licht hoger en Seoel licht lager. Sydney zakt een half procent.

  De Chinese beurzen staan wel wat onder druk: Shanghai zakt 0,7 procent. De technologie-aandelen krijgen klappen nadat een staatsfonds aankondigde zijn belangen in een aantal techbedrijven terug te schroeven. 

  Goed nieuws komt er uit China. De Volksrepubliek heeft voor 2020 de importtarieven voor een breed gamma aan producten verlaagd. Het gaat onder meer om varkensvlees, andere voedingsproducten, consumentenproducten en onderdelen voor smartphones. De hele lijst telt 859 soorten goederen waarvoor dit jaar lagere dan de standaardtarieven zullen gelden. Peking wil zo niet alleen de handel stimuleren, maar ook de binnenlandse vraag.

  Traders houden schermen in de gaten op de New York Stock Exchange. ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud