'El Niño nefast voor de goudprijs'

De Britten hadden in tegenstelling tot de Belgen geen kabbelende brugdag en dus is het logisch dat vooral de City voor animo zorgt op de Brusselse beurs. Een lovend rapport stuurt Bpost zelfs naar een record.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: We ronden hier af. De Bel20 tikte uiteindelijk licht lager af, mar Bpost finishte met dank aan Morgan Stanley op een record. Komende week belooft weerom een boeiende week te worden, met als hoofdvogel de cruciale vergadering van de Europese Centrale Bank op donderdag. Tot dan!

17.05 uur: Op Wall Street tuimelt Hollywood-studio Lions Gate Entertainment 11 procent. De groep kwam donderdag nabeurs met teleurstellende resultaten. Mogelijk hadden beleggers ook gewoon te hoge verwachting ingecalculeerd, aangezien de studio de jongste jaren een goudmijn kon aanboren met de succesvolle verfilming van The Hunger Games.

 

16.58 uur: El Niño, het is de perfect excuustruus van de belegger. Door het weerfenomeen vrezen weerkundigen dat India dit jaar een zwakke moesson te wachten staat. En dat zou nefast zijn voor de landbouwinkomsten, wat op zijn beurt nefast is voor de vraag naar goud vanuit het Indiase platteland. India is traditioneel de grootste afnemer ter wereld van goud voor juwelen, vooral om vaak extravagante huwelijksfeesten op te luisteren.

El Niño concerns dampen gold http://t.co/ZkJ2ry0j6r— FT Markets (@FTMarkets) 30 mei 2014

 

16.17 uur: De dreigende monsterboete voor BNP Paribas dreigt in Frankrijk een serieus politiek staartje te krijgen. Het extreemrechtse Front National, dat zondag bij de Europese stembusslag als grootste partij uit de bus kwam, vindt dat de 'Franse staat zich niet mag laten rollen' door de Amerikanen.

16.13 uur: Het Amerikaans consumentenvertrouwen zakte in mei volgens herziene cijfers iets sterker dan verwacht. Maar voorlopig is de daling niet echt van die aard om ons zorgen te maken over dé steunbeer van de Amerikaanse economie.

Consumer sentiment falls more than expected to final May reading of 81.9 http://t.co/1GE3RkwUDX— MarketWatch (@MarketWatch) 30 mei 2014

 

16.05 uur: Met de Braziliaanse economie gaat het vlak voor de start van de Wereldbeker voetbal bepaald niet geweldig. In het eerste kwartaal verzwakte de groei tot 0,2 procent. Dat is mede het gevolg van de reeks renteverhoging die de centrale bank de jongste maanden moest doorvoeren om de inflatie te beteugelen.

15.48 uur: Bpost (zie ook post van 10u41 en beursspiegel) klimt 1,5 procent naar 18,29 euro.

15.38 uur: Wall Street trapt af. Maar niet echt overtuigend. De Dow noteert 0,3 procent lager; 

15.20 uur: We blikken al vooruit op de agenda voor komende week. En halen even de fluo boven om er de essentie uit te puren. Het bedrijfsnieuws is schaars, al belooft de eerste jaarvergadering van Tessenderlo met Luc Tack aan het roer interessant te worden.

Maar voor het echte geweld moeten we in de macro-economische kalender zijn: vooral dan de 'doet-ie-of-doet-ie-het-niet' vraag bij Mario Draghi en de cruciale vergadering van de Europese Centrale Bank donderdagmiddag, plus inflatiecijfers voor de eurozone én werkloosheidscijfers voor zowel de eurozone als de Verenigde Staten.

14.50 uur: In een nota in aanloop naar Apple's grote conferentie voor ontwikkelaars die maandag in San Francisco start, plakt Goldman Sachs een hoger koersdoel op Apple: van 635 naar 720 dollar. De bank verwacht nogal wat van updates van de toestellen die eraan komen.

14.42 uur: Voor de fans van Prince: Zijne Purperen Hoogheid speelt vanavond twee keer (20 en 23u) in de Brusselse Botanique.


14.33 uur: De consumentenuitgaven in de VS daalden in april met 0,1 procent, en stegen niet met 0,2 procent zoals verwacht. Het is de eerste daling in een jaar. Er werd ook minder gespaard dan in maart.

April Personal Spending tumbles -0.1%, Exp. 0.2%. So much for Q2 GDP surge— zerohedge (@zerohedge) 30 mei 2014

Us April Personal Saving Rate 4.0 Pct Vs March 3.6 Pct— cigolo (@cigolo) 30 mei 2014


14.31 uur: 'Schandalig lage volumes'
, luidt het in de Belgische marktenzalen. Op 'normale' beursdagen schommelt het volume in de Bel20 tussen 10 en 20 miljoen stuks. Drie uur voor de slotbel haalt de sterindex een volume van slechts 4,3 miljoen, nog niet de helft van onderkant van de vork dus. Het valt op dat de handel AB InBev met 375.000 stuks bijzonder dun is, normaal overstijgt het zwaargewicht gemakkelijk 1 miljoen aandelen.

De Bel20 zakt 0,1 procent. Ook de andere Europese beurzen schommelen rond het nulpunt.

14.16 uur: Sell in May? Not this year... Ok, we hebben nog een handelsdag op Wall Street te gaan, maar de S&P500 moet al zot crashen eer het gezegde nog bewaarheid wordt.

13.57 uur: Gaat de rek uit de tabletverkoop? Op basis van een groter dan voorziene terugval in de vraag in het eerste kwartaal en een bezorgdheid dat ook de rest van het jaar wat tegenwind te verwachten is, heeft het marktonderzoeksbureau IDC zijn vooruitzichten naar beneden bijgesteld. Waar IDC voorheen verwachtte dat er dit jaar 260,9 miljoen exemplaren van tablets en phablets (combi van phone & tablet, genre mega-smartphone met een scherm van minstens 5,5 inch) zouden worden verkocht, is dat nu bijgesteld naar 245,4 miljoen stuks.

IDC haalt twee redenen aan. Eén: mensen doen langer met hun tablet dan oorspronkelijk was ingecalculeerd, en wanneer ze dan (eindelijk) eens een nieuwe kopen, geven ze de oude door aan andere familieleden. En twee: de phablets nemen de noodzaak van een aparte aankoop van een tablet, naast een telefoon, weg.

13.26 uur: Het Spaanse oliebedrijf Repsol ziet zijn koers verder aantrekken (+0,8%) na het nieuws van gisteren dat de Spaanse overheid groen licht heeft gegeven voor een miljardenproject om naar olie te boren nabij de Canarische eilanden. Repsol lanceerde dat project al twaalf jaar geleden. Na de toekenning van een eerste ontginningslicentie werden er jarenlang procedures gevoerd tegen de exploratie. De boringen zullen gebeuren op een afstand van een goede 60 kilometer van Lanzarote en Fuerteventura. 

12.59 uur: Daar gaan we weer... is bitcoin back? De koers is de voorbije twee weken uit het dal geklommen. (onderstaand is koers in euro volgens Bitcoinspot.nl, op basis van bitcoinaverage.com)

12.45 uur: Hoewel Scania eind januari nog had gesproken van een dividend van 4 Zweedse kronen per aandeel over 2013, zal er toch geen dividend komen. Dat heeft het moederbedrijf VW gemeld. De koers van Scania blijft er stoicijns bij, en dat is geen wonder want VW bezit al meer dan 98 procent van de aandelen. De vrachtwagenbouwer gaat zijn laatste week in als beursgenoteerd bedrijf: op vrijdag 5 juni is de delisting gepland, wanneer VW de aankoop van de laatste procentjes afrondt. Benieuwd wie nog naar de AV gaat op 11 juni, en daar alsnog gaat volhouden dat hij zijn dividend wil.

12.36 uur: BofA Merrill Lynch stelt zijn vooruitzichten voor de Amerikaanse economie bij. Van 2,5 naar 2,3 procent groei voor dit jaar, en van 3,4 naar 3,3 procent groei voor volgend jaar.

12.13 uur: Economisch herstel? Nog niet veel van gemerkt in mijn huishoudportemonnee, vindt de gemiddelde Nederlander. Onze noorderburen blijven dan ook de vinger op de knip houden. Volgens een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijft ruim tweederde van de Nederlanders dit jaar bezuinigen. De meest genoemde bezuinigingsposten zijn uitgaan, kleding en luxe-artikelen. Vooral hoger opgeleide mannen met een bovenmodaal inkomen constateren dat de crisis wel voorbij is.

11.55 uur: Credit Suisse maakt een neerwaarts ritje (tot -2,3%), en dat wordt toegeschreven aan de adviesverlaging van BofA Merrill Lynch, van kopen naar neutraal. Het is de sterkste daling sinds de beleggers opgelucht reageerden op de schikking die de Zwitserse bank trof in de VS, over de hulp die ze had verleend aan Amerikanen om belastingen te ontwijken.

11.14 uur: Hoe de verslaafden alsnog aan boord houden? Volgens Forbes spendeerde Philip Morris in de voorbije drie jaren al 650 miljoen dollar - en het budget zou nog met 100 miljoen per jaar opgetrokken worden - aan de zoektocht naar een soort e-sigaret die er toch nog uitziet als een klassieke, zonder de nadelen van verbrande tabak, om rokers te overhalen die nu niet tot de e-sigaret te verleiden zijn. 

Philip Morris thinks this is the cigarette of the future: http://t.co/RfvPfahmdf pic.twitter.com/XEGPLpaEoH— Forbes (@Forbes) 30 mei 2014

10.53 uur: De Britse discountketen B&M Stores krijgt voor de nakende beursgang een waarde opgekleefd van maximaal 2,9 miljard pond, volgens bronnen nabij het dossier, gebaseerd op een introductieprijs van 230 à 290 pence per aandeel. Zulke bedragen maken het tot een van de belangrijkste beursgangen uit de sector. Voorzitter van B&M is Terry Leahy, een voormalige CEO van Tesco.

Eerder dit jaar gingen al enkele winkelketens B&M voor op de beurs, waaronder Pets at Home en Poundland (eveneens een discounter). Anderzijds trok de outdoorkledingketen Fat Face zijn beursplannen weer in, verwijzend naar de marktcondities.

10.41 uur: We hebben het bpost-rapport van Morgan Stanley te pakken. Het advies gaat van 'houden' naar 'kopen', het koersdoel van 16,60 naar 19,90 euro. Bpost wordt lager gewaardeerd dan zijn sectorgenoten, stellen de Londense analisten, en dat is onterecht. 'Het postbedrijf kende een sterke eerste kwartaal, waarin duidelijk werd dat het kostenmanagement positief evolueert. De groei van de vrije kasstroom dekt de dividenduitkering, wat niet het geval is bij zijn sectorgenoten.' Bpost wint 1,4 procent tot 18,27 euro.

10.35 uur: Het Japanse beleid om de inflatie aan te wakkeren is een succes: de stijging van de levensduurte is vorige maand uitgekomen op 3,2 procent, een record sinds 1991. Met een stevige duw in de rug van de btw-verhoging die begin april inging. Als die eruit wordt gefilterd, blijft een inflatie van 1,1 procent over. Andere kant van de medaille: de consumptie ging er in april stevig op achteruit, zoals gisteren gemeld.

10.14 uur: In de stabiele Bel20 (-0,05%) is na Colruyt (41,46 euro, -2,2%) netwerkbeheerder Elia de grootste daler: -1,9 procent of 0,74 euro tot 37,98 euro. Schijn bedriegt, het aandeel noteert zonder de coupon van bruto 1,54 euro per aandeel. Met andere woorden gaat Elia dus eigenlijk hoger.

10.05 uur: Singapore Airlines, ’s werelds meest geliefde luchtvaartmaatschappij als je op de awards mag afgaan, heeft een codeshare-akkoord gesloten met JetBlue Airways, dat gespecialiseerd is in vluchten binnen de VS.

Dit betekent dat klanten van Singapore nu naadloos kunnen overstappen voor 16 bestemmingen in de VS, en dat die van JetBlue al even makkelijk overstappen op Singapore-toestellen die vanaf een Amerikaanse luchthaven bijvoorbeeld richting Tokyo, Frankfurt of Seoul vliegen.

Codeshare houdt in dat de vluchten worden uitgevoerd onder een gezamenlijk vluchtnummer, en dat ticketverkoop en bagage-afhandeling door één van beide partners worden uitgevoerd.

09.47 uur: Met dank aan de ochtendmail van broker Bolero een overzicht van de analistenadviezen:

Bank of America Merrill Lynch heeft Solvay aan zijn voorkeurslijst voor grondstoffenaandelen toegevoegd.

Bpost is op de kooplijst van Morgan Stanley beland.

BNP Paribas valt van de 'Europese Focus List' van Citigroup. Aanleiding is de monsterboete van 10 miljard euro die Franse bank boven het hoofd hangt.

 

En verder:

Gecina op houden bij Berenberg.
Bank of America Merrill Lynch is 'neutral' voor Atresmedia, TF1 en M6.
Merrill Lynch zet verder UBM en Lagardere op zijn verkooplijst.
Reed Elsevier en Informa krijgen dan weer een koopadvies van Merrill Lynch.
Credit Suisse start de opvolging van Bravofly Rambo Group met een 'neutral' en koersdoel van 48 euro.


09.34 uur: In tegenstelling tot Petercam (verkoopadvies) blijft ING (koopadvies) in SBM Offshore (16,37 euro, +2,4%) geloven. De Nederlandse leverancier van platformen op zee wordt in Brazilië verdacht van steekpenningen te hebben betaald om contracten van Petrobas binnen te halen. Het staatsoliebedrijf liet eerder deze weten dat zolang het onderzoek loopt, het geen offertes zal aanvaarden van SBM.

ING-analist Quirijn Mulder verwacht dat de zaak tot het vierde kwartaal van 2014 zal aanslepen. Maar, voegt hij toe, SBM heeft nooit gezegd dat dit jaar een jaar van contracten zou worden. Mulder waardeert sBM op 19 euro per aandeel, maar door het omkoopschandaal hanteert hij een korting van 1 euro - wat overeenkomt met een boete van 300 miljoen dollar - en komt aldus uit op een koersdoel van 18 euro.

09.18 uur: Door de koersval van BNP Paribas is de Belgische staat – wij dus – op papier op slag een slordige 400 miljoen euro armer. België is grootaandeelhouder met 127,75 miljoen stuks (10,3 procent) en elk van die stukken daalt op dit ogenblik 6 procent of 3,14 euro in waarde. De Franse bank riskeert in de VS een recordboete van 10 miljard euro wegens het schenden van Amerikaanse sancties tegen schurkenstaten Iran, Syrië en Sudan.

09.13 uur: De Amerikaanse autobouwer Ford roept in Noord-Amerika bijna 1,4 miljoen auto's terug. De meeste daarvan worden wegens problemen met de stuurbekrachtiging teruggehaald, heeft een woordvoerder van het bedrijf meegedeeld. 

Er worden in totaal 915.216 exemplaren teruggeroepen van de SUV's Ford Escape en Mercury Mariner omdat een sensor die verbonden is met de stuurkolom mogelijk een defect vertoont. Daarnaast worden er ook 195.527 Ford Explorers teruggeroepen naar de garage, eveneens vanwege een mogelijk probleem met de stuurbekrachtiging. Een derde terugroepactie heeft betrekking op 196.639 exemplaren van de Ford Taurus wegens corrosie ter hoogte van de nummerplaatverlichting. Ten slotte moeten ook 82.500 wagens worden teruggeroepen vanwege problemen met de vloerbedekking, waardoor er hinder kan ontstaan bij de bediening van het gaspedaal. 

09.05 uur: C'est parti. En het ziet er niet mooi uit voor BNP Paribas: zowat 6 procent naar beneden.

De CAC40 in zijn geheel gaat 0,44 lager. In Brussel houdt de Bel20 de voeten wel nog droog (+0,06%). Idem voor AEX (+0,04%) en Dax (+0,01%)

08.52 uur: GDF Suez meldt dat het een overname heeft gedaan in de VS: het kocht er Ecova, een dochter van Avista, die gespecialiseerd is in het intelligente beheer van het energiegebruik van zowel kleinere klanten als industriële bedrijven. Ecova biedt zijn diensten ook aan aan nutsbedrijven. GDF Suez legt 335 miljoen dollar op tafel voor het bedrijf, dat in 2013 een omzet haalde van 180 miljoen dollar en 1.450 mensen tewerkstelt. 

08.48 uur: En nog eentje uit de zoetekauwenbranche: in Indonesië wordt de chocolade van Cadbury getest, om te checken of die wel voldoet aan de islamitische voedingsregels. In buurland Maleisië is immers een schandaal uitgebroken toen bleek dat in twee variëteiten van de Cadbury-chocolade een besmetting met varkens-DNA werd vastgesteld.

08.34 uur: Ha, wat een opluchting voor ouders die al eens hun kinderen (moeten) meenemen naar een supermarkt... De Britse supermarktgrootmacht Tesco heeft beslist de snoep die de wachtenden toelacht bij de kassa te bannen. Het volgt daarmee de wens van de klanten: 65 procent wil de snoep aan de kassa's weg, om zelf niet te bezwijken of om de kinderen niet in verleiding te brengen en 'gezondere opties te kiezen'. In de grootste hypermarkten waren de snoeprekken jaren geleden al weggehaald, nu wordt dat het beleid voor alle Tesco-vestigingen, groot of klein. Lidl ging Tesco trouwens al voor in het VK. Kleine persoonlijke opmerking: de Belgische supermarkten mogen dit voorbeeld volgen...

08.27 uur: Bayer meldt dat het de goedkeuring binnen heeft voor de verkoop in Europa van Nexavar, een medicijn tegen schildklierkanker. Eerder had het al een beperktere goedkeuring gekregen. De schildklierkankers waarvoor Nexavar kan worden ingezet, zijn zeldzaam maar komen de jongste jaren in toenemende mate voor.

08.12 uur: De handel in Tokyo had wat last van winstnemingen na zes dagen met stijgende koersen, en de Nikkei 225 sloot 0,41 procent lager. De bredere Topix-index hield het daarentegen zo goed als stabiel.

Een opgemerkte stijger was Tokyo Electric Power, beter bekend als Tepco, de kerncentrale-uitbater van onder meer de centrale in Fukushima. Tepco tikte 5,36 procent hoger, bij het nieuws dat Japan mogelijk de wetgeving gaat herzien over schadevergoedingen bij problemen met nucleaire installaties: de verantwoordelijkheid zou gespreid worden over overheid en operatoren.

08.01 uur: Bij Siemens kijken ze onderhand niet meer op een ontslag meer of minder: in oktober werden 15.000 ontslagen aangekondigd, nu nog eens 11.600.

En eveneens uit het ochtendnieuws: Audi gaat een half miljard investeren in de fabriek in Vorst, die ook uitzicht krijgt op twee nieuwe modellen.

7.51 uur: Nieuwtje uit de luxesector: het enige Afro-Amerikaanse directielid van de topjuwelier Tiffany & Company beschuldigt zijn werkgever van racisme en is daarom naar de rechter gestapt. Het is niet normaal dat hij de enige Afro-Amerikaanse manager is in de top van ongeveer 200 managers, vindt hij, en zijn advocaat stelt dat dit aantoont dat er 'een vorm van racisme zit in het geloof, al dan niet bewust, dat Afro-Amerikanen geen geschikte ambassadeurs zijn voor het iconische, luxueuze en gesofistikeerde Tiffany-merk'. 

De manager in kwestie werkt al sinds 1993 bij Tiffany en klom op in de hiërarchie op basis van goede evaluaties. In de vorige herfst kwam er echter een nieuwe topman voor de Noord-Amerikaanse markt, die foto's opvroeg van alle managers. Sindsdien kreeg de manager een slechte evaluatie. Ook kreeg hij geen bonus, terwijl de winkels onder zijn beleid veel beter scoorden dan andere. En hij kreeg een anonieme brief van een collega die de nieuwe topman had horen zeggen verrast te zijn dat 'een zwarte man het merk Tiffany vertegenwoordigt'.

Het bedrijf ontkent de beschuldigingen. To be continued...

7.50 uur: Goeiemorgen! Het mag dan voor velen een brugdag zijn, de beurzen nemen geen vakantie en dus ook wij niet.

Het is vandaag uitkijken naar de koersreactie van BNP Paribas. The Wall Street Journal stelt dat de Franse bank in de VS een boete van meer dan 10 miljard dollar riskeert. Voor het jarenlang schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran, Syrië en Sudan. BNP legde eind vorig jaar een provisie van 1,1 miljard dollar aan, maar dat bedrag zal dus allesbehalve volstaan om de boete te dekken. 

De forse kwartaalkrimp van de Amerikaanse economie liet Wall Street donderdag koud. De Dow Jones won 0,4 procent, de Nasdaq-index zelfs een halve procent. De Europese beurzen sloten donderdag onveranderd tot licht hoger. 

Vandaag krijgen beleggers verse info over de Amerikaanse economie: inflatie, consumentenvertrouwen en consumptie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud