Euro heeft afgedaan als excuustruus

De belegger nam vrijdag stevig gas terug. De Britten kunnen eindelijk zeggen dat ze de crisis achter zich hebben gelaten. Maar terzelfdertijd begint de traditioneel zo betrouwbare Duitse motor te sputteren.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee. Uw verslaggevers zijn Pieter Haeck (@pieter_haeck) en Kurt Vansteeland (@kurtvansteeland). 

17.50 uur: We ronden hier af. Mobistar deed zijn forse klim van donderdag dunnetjes over en herstelt zo dankzij relatief meevallende resultaten 16 procent. Nogmaals een bewijs dat de halfjaarrapporten soms stevige koersreacties kunnen oproepen. En fans van het betere cijferwerk worden komende week op hun wenken bedient. We herhalen nog eens onze post van 16u38. Tot volgende week!

De Belgische belegger die graag zijn portefeuille in de gaten houdt, neemt komende week best geen vakantie.  Ruim de helft - 11 om precies te zijn - van de Bel20’ers gunt de aandeelhouders een inkijk in de halfjaarcijfers. Maandag en dinsdag is er nog even adempauze en woensdag heeft UCB binnen de beursbarometer nog het speeldveld voor zich alleen, maar donderdag is het hek van de dam. Op een half uur tijd komen voorbeurs AB InBev, GDF Suez, Telenet, Solvay én Umicore met de resultaten. Alstublieft.  Het quintet dicteert samen 40 procent van het Bel20-koersloop. Donderdag nabeurs en vrijdag voorbeurs sluiten GBL, Bekaert, Belgacom en het vastgoedduo Befimmo/Cofinimmo de rij.

17.45 uur: Daar is de slotbel. De Bel20 finishte 0,9 procent lager op 3.167 punten.  Een terugval die gelet op de nog steeds onzekere economische vooruitzichten - zie vandaag het Duitse en het Belgische ondernemersvertrouwen - niet echt mag verbazen. 

17.33 uur: Bedrijven als Barco, Airbus, LVMH en Deceuninck verwezen de jongste tijd naar de 'dure euro' als verklaring voor zwakke resultaten. Met een euro die naar het laagste peil van 2014 is afgegleden, ziet het er naar uit dat bedrijven stilaan een andere 'excuustruus' zullen moeten zoeken ...

17.31 uur: De euro noteert op 1,3430 dollar, meteen het laagste niveau sinds november. Beleggers zetten steeds meer in op een grote kloof tussen het rentebeleid in de VS en de eurozone. JPMorgan, bijvoorbeeld, verwachte in de zomer van 2015 een eerste renteverhoging door de Federal Reserve. De Europese Centrale Bank, daarentegen, ziet de zakenbank ten vroegste eind 2018 de rente opkrikken.

De VS publiceren woensdag cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. Analisten verwachten dat de Amerikaanse economie op jaarbasis met 2,9 procent is gegroeid. In het eerste kwartaal kromp de economie met 2,9 procent omdat de VS werden getroffen door een strenge winter en bedrijven hun voorraden afbouwden. Dat herstel zal de Amerikaanse centrale bank  ertoe aanzetten haar stimuleringsmaatregelen voort af te bouwen. De Fed zal woensdag aankondigen dat hij de maandelijkse aankopen van staatsobligaties en herverpakte hypotheken vermindert van 35 miljard naar 25 miljard dollar. Het is mogelijk dat de Fed in de toelichting van zijn beslissingen zijn visie op de economie en het monetair beleid bijstuurt.

De inflatie in de eurozone zal in juni waarschijnlijk op een lage 0,5 procent stabiliseren. Zekerheid daarover krijgen we donderdag, wanneer Eurostat de inflatiecijfers publiceert. De inflatie blijft dus veel lager dan de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

Maar er is weinig kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) in de nabije toekomst haar monetair beleid verder versoepelt. De ECB wil eerst zien wat het effect is van de renteverlaging en andere stimuleringsmaatregelen die ze begin juni heeft aangekondigd. Een belangrijke maatregel - langlopende leningen aan de banken om de kredietverlening te stimuleren - wordt pas in september gelanceerd. 

 

 

17.15 uur: Het Wall Street-verslag leest u hier, met focus op de tuimelperte van Amazon.com:

16.38 uur: De Belgische belegger die graag zijn portefeuille in de gaten houdt, neemt komende week best geen vakantie.  Ruim de helft - 11 om precies te zijn - van de Bel20’ers gunt de aandeelhouders een inkijk in de halfjaarcijfers. Maandag en dinsdag is er nog even adempauze en woensdag heeft UCB binnen de beursbarometer nog het speeldveld voor zich alleen, maar donderdag is het hek van de dam. Op een half uur tijd komen voorbeurs AB InBev, GDF Suez, Telenet, Solvay én Umicore met de resultaten. Alstublieft.  Het quintet dicteert samen 40 procent van het Bel20-koersloop. Donderdag nabeurs en vrijdag voorbeurs sluiten GBL, Bekaert, Belgacom en het vastgoedduo Befimmo/Cofinimmo de rij.

16.29 uur: De verzekeringspremies tegen het niet-terugbetalen van obligaties van Bombardier (Toronto - 3,73 dollar, -0,5%) zijn 19 basispunten gestegen na de aankondiging van de trein- en vliegtuigbouwer dat er 1.800 banen verdwijnen in de luchtvaartdivisie. Het gaat al om de tweede ontslagronde dit jaar nadat Bombardier voor de vierde keer de eerste commerciële vlucht van zijn nieuwe CSeries-jet uitstelde. Het aandeel verloor dit jaar al meer dan een vijfde van zijn waarde. In ons land heeft de groep een spoorfabriek in Brugge.

 

15.50 uur: Minder dan twee uur voor het slot staat de Bel20 op een verlies van 0,4 procent. De grootste stijgers zijn dezelfde aandelen die het voor de middag al goed deden: Mobistar (+6,1%) , Econocom (+5,7%) en Nyrstar (+5,3%). Met een daling van 4,8 procent is Thrombogenics de grootste verliezer. De Europese beurzen vertonen een gemengd beeld met een winst van 0,5 procent voor Madrid en een verlies van 1 procent voor Parijs.

15.41 uur: De winst van internethandelaar Amazon (316 dollar, -11,8%) zal een tijdje serieus onder druk staan, zo vrezen analisten. Het bedrijf moet immers zwaar investeren in content en technologie om zijn concurrenten, die ook diepe zakken hebben, van het lijf te houden. En dat wordt een dure zaak.

In de handel voor beurs verloor het aandeel al 12 procent en een dozijn beurshuizen verlaagde zijn koersdoel met gemiddeld 60 euro tot een vork van 340 à 460 dollar. 'We zitten in de eerste fase van een massale ecosysteemoorlog tussen Apple, Google, Amazon en Microsoft', verwoordde een analist van Macquarie Research het lyrisch.

15.20 uur: Meer info over de Belgische ondernemer die zijn kopje wat laat hangen, leest u hier. Wist u trouwens dat we deze 60 jaar oude vinger aan de pols van de Belgische economie aan de Amerikaanse cijferaarsheld John Whitehead te danken hebben?

 

15.02 uur: Ook de Belgische ondernemer laat de schouders hangen. De door de Nationale Bank becijferde vertrouwensbarometer zakt in juli van minus 6,2 naar minus 7,5 punten, het laagste peil sinds oktober.

14.50 uur: Na tegenvallende cijfers over de bestellingen voor duurzame goederen - een graadmeter voor de bedrijfsinvesteringen - verlaagt BofA Merrill Lynch de prognose voor de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van 3,5 naar 3,3 procent op jaarbasis. Nog altijd best behoorlijk dus.

BofA cuts Q2 GDP from 3.5% to 3.3% on durable goods— zerohedge (@zerohedge) 25 juli 2014

 

14.21 uur: Het is nog even wachten op de opening van Wall Street, maar Amazon lijkt zijn gemengde resultaten -forse omzetklim, maar groter dan verwacht operationeel verlies - duur te zullen bekopen.

AMZN down 10% in pre-mkt trading.— Chris Ciaccia (@Chris_Ciaccia) 25 juli 2014

14.00 uur: De 28 Buitenlandministers van de Europese Unie zijn het vrijdag eens geraakt over nieuwe economische sancties tegen Rusland. Volgens diplomaten gaat het onder meer om een moeilijkere toegang tot de Europese financiële markten en een verbod op wapenexport naar Rusland. Er komt ook een verbod om hoogtechnologische goederen en technologie voor de winning van olie en gas aan Rusland te leveren

13.50 uur: Deze week werd het licht op groen gezet voor de toetreding van Litouwen tot de eurozone. Het Baltische land zal vanaf 1 januari het negentiende land zijn waar met de euro betaald wordt. Ook bij de ECB, waar tot nu elk land een stem had, zijn er wijzigingen op til. Vier van de vijf grootste eurolanden krijgen roterend een stem, de zes ECB-directeuren (met de Belg Peter Praet) en elf van de overige landen. Concreet betekent dat dat er nu drie kleinere en een groot euroland langs de kant zullen zitten bij een stemming. 

++ NEWS from ECB ++ Lithuania changes the ECB’s voting system | Silvia Merler at @Bruegel_org http://t.co/P8hJk6lf7i pic.twitter.com/LOZOEZtVMl— Danilo DT (@intermarketblog) 25 juli 2014

13.35 uur: De historisch lage volatiliteit op de markten de voorbij weken en maanden én het vooruitzicht van een stijgende rente houden de belegger weg van de obligatie- en wisselmarkten. Danske Bank-CEO Thomas Borgen waarschuwt daarom dat er binnenkort veel banen zullen sneuvelen in de marktenzalen als de belegger niet snel terugkeert. In het tweede kwartaal lagen de inkomsten uit de activiteiten als marktmaker bij de Deense bank 77 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

13.00 uur: De Britten mogen vandaag dan al de crisis definitief achter de rug hebben (zie post 11.31), het is wel een verdomd lastige bevalling gebleken. Deze grafiek vergelijk het huidige herstel met dat van eind jaren '70 en begin jaren '90.

Recovery since 08 versus post 79 and 90: pic.twitter.com/6blyVbu5qW— Richard Barley (@RichardBarley1) 25 juli 2014

12.46 uur: Op de middag zijn dit de grootste stijgers en dalers op de Brusselse koerstabellen.

12.31 uur: Bij Pairi Daiza is het pandamoniuim van vorig jaar en eerder dit jaar overigens wat gaan liggen:

12.20 uur: En dit is één van de twee babyleeuwen. Het geslacht kan overigens nog niet vastgesteld worden omdat moeder Dana volgens Pairi Daiza 'nogal beschermend' is voor haar nageslacht.

12.13 uur: Breaking news bij Pairi Daiza. Het Henegouwse dierenpark verwelkomt een babygiraf, Kitoko ('schattig' in het Congolees) én twee babyleeuwen.

Dit is alvast Kitoko:

12.05 uur: Een overzicht van de Brusselse beursspiegel leest u hier.

12.00 uur: In het voetbal is het ondenkbaar. Maar met een stevig groeiende economie (posts van 8u41 en 11u31) kloppen de Britten vandaag duidelijk de Duitsers met 1-0. De Duitse economie (zie post van 11u32) heeft er in tegenstelling tot de Britse geen goed tweede kwartaal op zitten. De Bundesbank waarschuwde zelfs al voor een nulgroei in de grootste economie van de eurozone.

De Engelsen kunnen er beter van genieten zolang het duurt. Zoals deze zeldzame voetbaloverwinning, die geen vervolg kreeg:

 

11.51 uur: Bij het Britse mediabedrijf Pearson Plc (1.130 pence, +2,6%), dat onder meer Financial Times uitgeeft, moeten de komende twee jaar 4.000 banen verdwijnen.

Dat is tien procent van het personeelsbestand, aldus CEO John Fallon. Maar het grootste deel van die mensen zou al vertrokken zijn en bovendien komen er in die periode 1.800 nieuwe jobs bij. Pearson zag zijn omzet het eerste halfjaar dalen van 2,19 naar 2,05 miljard pond, in lijn met de marktverwachtingen. De recurrente bedrijfswinst daalde met 45 procent tot 75 miljoen pond. Het aandeel kende zijn met een sprong van 4,5 procent zijn sterkste opstoot sinds vorig jaar.

11.32 uur: Bij de Duitsers, tot nog toe de motor van de eurozone, gaat het de verkeerde kant op. 'Opnieuw een verontrustend teken dat het herstel over zijn piek heen is', vreest Jennifer McKeown van Capital Economics. Het ondernemersvertrouwen is daar in juli met 1,7 punten gezakt tot 108,0. Dat ligt ruim onder de marktconsensus van 109,4. De index gaat sinds april in dalende lijn. Alle componenten van de Ifo-index gingen er op achteruit, zowel diensten als industrie en zowel het sentiment over de huidige stand van zaken als over de verwachte evolutie van de economie. Victor Echevarria van BNP Paribas verwacht dat de Duitse economie het voorbije kwartaal met slechts 0,1 procent is gegroeid tegenover 0,8 procent het eerste kwartaal.

11.31 uur: Het is officieel. De Britse economie is nu helemaal hersteld van de crisis. Het bbp groeide het tweede kwartaal met 0,8 procent tegenover het eerste en met 3,1 procent jaar op jaar, de markt had daar ook op gerekend. Het is hoe dan ook geleden van het vierde kwartaal van 2007 dat de Britse goederen en diensten nog zo'n sprong voorwaarts maakten. De groei kwam dit keer wel vooral van de dienstensector. James Knightley van ING denkt nu dat het soepele monetaire beleid van de Bank of England voorbij is en dat de BoE in november van dit jaar de rente zal opkrikken. 'De inflatiedruk zal sneller toenemen dan de BoE verwacht'.

11.15 uur: Dassault Aviation (1.121 euro, +2,8%), de producent van onder meer het zakenvliegtuig Falcon en het gevechtsvliegtuig Rafale, zag het eerste halfjaar zowel zijn omzet als zijn winst dalen en bevestigde dat er ook voor het hele jaar een daling van de inkomsten zit aan te komen. Het orderboek stond met 7,61 miljard euro wel drie procent hoger. Het aandeel presteert een pak beter dan de CAC40 (-0,7%) en is samen met Air France-KLM (9,04 euro, +4,8%) één van de uitblinkers in Parijs.

11.11 uur: ’s Werelds grootste ontwerper en producent van luxeartikelen LVMH (131,80 euro, -6,7%) tuimelt meer dan 6 procent lager in Parijs na de bekendmaking van resultaten die de markt teleurstelden. De operationele winst daalde over het eerste halfjaar met 5 procent tot 2,58 miljard euro, analisten hadden op 2,76 miljard gerekend. Zonder het effect van de wisselkoersen was er wel een stijging met 2 procent. De omzet nam toe met 2,7 procent tot 14,0 miljard. De verkopen in Frankrijk en in China vielen tegen, maar topman Bernard Arnault toont zich optimistisch over het tweede halfjaar.

11.05: Feest in de Britse bouwsector. De koers van Balfour Beatty (254 pence, +9,2%) en Carillion (374 pence, +10,4%) gaat door het dak, nadat twee van de grote Britse bouwfirma's bevestigden dat ze praten over een fusie. Daarmee is een bedrag gemoeid van 3 miljard pond. De twee boeken samen een omzet van 14 miljard pond en hebben een orderboek van 31 miljard.

09.47 uur: Econocom spurt 7 procent hoger. Over het eerste halfjaar rapporteert de IT-dienstengroep een 19 procent lagere bedrijfswinst van 31 miljoen. Toch handhaaft de groep zijn prognose voor een omzeet van minstens 2 miljard en een bedrijfswinst rond 100 miljoen. Dat zorgt duidelijk voor opluchting, na de recente koerscorrectie van het aandeel dat met zijn hyperambitieuze strategie tot voor kort een oogappel van de Brusselse belegger was. 

09.40 uur: CMB (17,25 euro, - 1,2%) lukte in het tweede kwartaal onverwacht een kleine nettowinst van 0,3 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3,1 miljoen dollar in het eerste kwartaal. De winst is grotendeels op het conto te schrijven van stevig winst bij de luchtvaartdochter ASL Aviation. Die dochter haalt in vergelijking met de scheepvaarttak relatief stabiele inkomsten. Vorig jaar incasseerde CMB wel een tegenslag: CEO Marc Saverys had gehoopt ASL Aviation in omvang te verdubbelen met de overname van TNT Airways, maar die deal sprong af toen Europa de monsterpakjesfusie tussen UPS en TNT afblokte.

De drogebulkdochter Bocimar, daarentegen, dook 5,9 miljoen dollar in het rood. De daling heeft te maken met de economische crisis, het overaanbod van schepen en de lage vrachttarieven. Die tarieven zijn al enkele jaren extreem laag, vaak op een peil dat zelfs de werkingskosten niet meer dekte. Toch ontsnapte de rederij lang aan die kaalslag omdat hij zich ingedekt had via termijnverkopen of 'forward freight agreements'. Maar die indekking is nu fors afgenomen. In het jaarverslag over 2013 waarschuwde CMB al dat 2014 erg volatiel belooft te worden, omdat de afhankelijkheid van de scheepvaarttarieven op de spotmarkt de grootste in jaren is.

Voor het tweede halfjaar verwacht Bocimar wel wat beterschap, vooral dan op de markt voor grote Capesize-schepen.

Echt euforisch wordt KBC Securities daar niet van. We citeren analist Wouter Vanderhaeghen:

Ook al was het tweede kwartaal beter dan verwacht, we kunnen niet echt enthousiast zijn het tweede kwartaal dat een algemeen zwakke drogebulkmarkt weerspiegelt. Op basis van aantrekkende ijzerertsexport uit Brazilië, rekent CMB wel op wat verbeteringen over het tweede halfjaar

09.17 uur: Weinig wereldschokkends bij het rapport Lafarge, de Franse cementgroep waar Frère-holding GBL 21 procent van bezit. De winst in het tweede kwartaal steeg met 2 procent en topman Bruno Lafont signaleert ‘eerste tekenen van herstel in Europa’, met name in Griekenland, het VK en Polen. Over de monsterfusie met het Zwitserse Holcim – die er begin volgend jaar aankomt – viel er weinig te melden. In de aanloop naar die deal zal Lafarge een aantal desinvesteringen doen. ‘De banken zullen de komende week daar dossiers voor uitsturen naar potentiële kopers’, zo zei Lafont. 

09.05 uur: De openingsbel: de Bel20 gaat net als het gros van de Europese beurzen wat lager. Echt grote verschuivingen zijn er niet.

08.47 uur: De resultatenstroom, zo bondig mogelijk samengevat:

Cijfers in 't kort: #Wessanen (+), #Econocom (-), #CMB (-), #Genticel (+), #AirFrance (-), #Danone (-), #Lafarge (=), #LVMH (-), #TF1 (-)— Tom Simonts (@TSimonts) 25 juli 2014

 

8.41 uur:  Nog even en de Britten kunnen officieel de jarenlange crisis ten einde verklaren. Vanmorgen publiceren de Britse statistici van het Office of National Statistics de eerste raming van de Britse groei in het tweede kwartaal. En die zal zo goed als zeker bevestigen dat de Britse economie jaren na de Duitse eindelijk het niveau van vóór de start van de crisis heeft teruggewonnen, met dank aan een onwaarschijnlijke groeispurt de voorbije twee jaar, die ook de centrale bank verrast heeft. Dit vóór de Fransen, die het laatste stukje maar niet kunnen toerijden, en zeker de eeuwig krimpende Italianen.

Nu kun je met recht en reden vragen stellen over de kwaliteit van de groei: eens te meer lijkt het mirakel gestoeld op een huizenzeepbel en met krediet gefinancierde consumptie, al gloort er mogelijk beterschap met aantrekkende bedrijfsinvesteringen. Bovendien voelt het gros van de Britten de opgeklaarde arbeidsmarkt nauwelijks in zijn loonzakje, mede door de opkomst van extreem flexibele nuluurcontracten. Maar toch: dit is een grafiek waarmee de Britse Conservatieven – in de eerste plaats de sterk op saneringen gefocuste minister van Financiën George Osborne – volgend jaar wat graag mee naar de verkiezingen trekt:

8.23 uur: Betaalzender BSkyB neemt Sky Italië over en neemt een meerderheidsbelang van 57 procent in Sky Duitsland. Sky Italië en Sky Duitsland waren tot nu toe in handen van 21th Century Fox, de groep van mediatycoon Rupert Murdoch. Met de deal is ongeveer 5,7 miljard euro gemoeid. BSkyB staat ook haar belang van 21 procent in televisiezender National Geographic af. BSkyB zal toegang hebben tot een markt van ongeveer 20 miljoen televisiekijkers. 

 

We’re buying Sky Italia and a majority stake in @SkyDeutschland from @21stCenturyF0X http://t.co/AOPwOqDSKP— BSkyBPress (@BSkyBPress) July 25, 2014

 

 

8.14 uur: AirFrance-KLM ziet de omzet dalen, maar houdt wel meer nettowinst over. De Franse luchtvaartmaatschappij gaat tegen 2020 verder snoeien in de kosten, om de lagekostenvliegers op afstand te houden. Collega Stephanie De Smedt vertelt er hier meer over. Op de vraag of het incident met de MH17 gevolgen gaat hebben op de vraag naar vliegreizen, wil het bedrijf zich nog niet uitlaten. 

8.04 uur: Andermaal slecht nieuws voor BNP Paribas vanuit de Verenigde Staten. Na de miljardenboete voor het schenden van het Amerikaanse handelsembargo tegen Soedan, Iran en Cuba, krijgt de Franse bank andermaal een boete opgelegd. Tussen 1998 en 2005 zou BNP hebben deelgenomen aan fraude met als doel betalingsgaranties van het Amerikaanse ministerie van Landbouw voor Amerikaanse exportbedrijven te verduisteren. De Amerikaanse en Mexicaanse filialen van een en hetzelfde bedrijf hadden illegaal kredietgaranties gekregen voor onderlinge transacties. 'In sommige gevallen bestonden de transacties zelfs niet', luidt het.

7.45 uur: Voor de bedrijfsresultaten moeten we vooral de blik zuidwaarts richten. In Frankrijk komen zowel Danone, AirFrance-KLM als Lafarge met resultaten.

Danone heeft er alvast een zwakke eerste jaarhelft op zitten. Het melkpoederschandaal bij het Nieuw-Zeelandse Fonterra, waardoor Danone 60.000 blikken melkpoeder moest terugroepen, en de stijgende melkprijs wegen op de resultaten van 's werelds grootste yoghurtfabrikant. Om die stijgende melkprijs op te vangen moest Danone zelf de prijzen optrekken, waardoor de verkoop minder snel steeg dan analisten hadden verwacht. De verkoop steeg vergeleken met een jaar eerder met 2,3 procent, minder dan de 2,6 procent die analisten hadden verwacht. 

7.10 uur: Goedemorgen! Donderdag gingen de Europese beurzen onder impuls van enkele stevige macroeconomische data hoger. Het valt af te wachten of dat trucje vrijdag herhaald wordt. We krijgen vandaag immers zich op het vertrouwen van de ondernemers zowel in eigen land (15 uur) als bij de grote buur Duitsland (10 uur). 

Analisten voorspellen voor beide landen een lichte daling van het ondernemersvertrouwen. Dat gaat dan wat tegen de wereldwijde trend in, met een stijging van het vertrouwen in onder meer China, de VS en de eurozone in haar geheel. De Duitse graadmeter, de Ifo, liet ook in juni al een onverwacht sterke daling zien naar 109,7 punten.

Qua bedrijfsresultaten is het vooral uitkijken naar onze zuiderburen, waar zich met Danone, AirFrance-KLM en Lafarge enkele kleppers presenteren. Op Wall Street is het afwachten hoe beleggers omgaan met de 'mixed bag' die Amazon donderdag nabeurs presenteerde: een forse omzetklim, maar bij een negatieve operationele marge en dus resulterend in een groter dan verwacht operationeel verlies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud