Euro in vrije val

euro ten opzichte van de dollar ©.

De euro lijkt in vrije val en zakt voor het eerst in ruim een jaar onder 1,28 dollar. Volgens Goldman Sachs is de euro tegen 2017 nog maar 1 dollar waard. UCB verdient volgens het beurshuis Citi weer een beurswaardering van 15 miljard euro.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.53 uur: We sluiten af met een vooruitblik op morgen. Ziehier de agenda. 

17.45 uur: De euro zakte vandaag voor het eerst in een jaar onder 1,28 dollar. Goldman Sachs schreef onlangs in een rapport dat het de euro tegen 2017 ziet zakken naar pariteit met de dollar. Inderdaad, 1 euro zou dan 1 dollar waard zijn. Dat heeft alles te maken met de toenemende tegenstellingen tussen Europa en de VS. Terwijl het bij de ECB alle hens aan dek is om deflatie te vermijden, bereidt Fed-voorzitter Yellen de markt al voor op sneller dan verwachte verstrakking van het monetair beleid.

Goldman Sachs schreef onlangs in een rapport dat het de euro tegen 2017 ziet zakken naar pariteit met de dollar.

17.40 uur: 

17.02 uur: De aandeelhouders van ABO  lijken de uitspraken van de CEO ('het aandeel is te duur') dan toch au serieux te nemen. Het aandeel dat beleggers enkele weken geleden om onbegrijpelijke reden nog meer dan 1 miljard euro waard achten, zakt fors vandaag. Een opmerkeljk beursparcours is wel het minste dat je kan zeggen.

 

16.53 uur: Nyrstar  schiet omhoog. Macquarie zette het aandeel vandaag op de kooplijst met een koersdoel van 2,70 euro.

 

16.26 uur: Een euro is voor het eerst in ruim een jaar minder dan 1,28 dollar waard. De euro is in het derde kwartaal in vrije val (zie grafiek). Vandaag heeft de daling alles te maken met het tegenvallende ondernemersvertrouwen (ifo-index) in Duitsland. 'De Duitse motor draait niet meer', klinkt het. Investeerders speculeren dat de ECB misschien nog meer uit de kast zal moeten halen om deflatie in de eurozone te vermijden.  

Zoals ING het deze ochtend stelde: 'The ifo index should hush German protests against the latest asset purchasing programme and even against future possible QE as there is one country in the Eurozone which will benefit significantly from a weaker euro exchange rate: Germany.'

Euro below $1.28, lowest in over a year. It's down 7% so far in Q3, on track for biggest quarterly fall in 3 years: pic.twitter.com/D8sSvnNoBf— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 24 Sep 2014

 

De val van de euro:

euro ten opzichte van de dollar ©.

 

16.18 uur: Wordt de voorzitter van de Chinese centrale bank binnenkort buitengewipt? Volgens de Wall Street Journal wel. De Chinese president Xi Jinping zou iemand op zijn stoel willen zetten die meer naar zijn pijpen danst.

REPORT: China may push out the head of its Central Bank read.bi/1mRVen2... pic.twitter.com/bxIFXbdhEH— Linette LopezVerified account (@lopezlinette) 24 Sep 2014

 

15.58 uur: JPmorgan heeft Thrombogenics  op de verkooplijst gezet. Het beurshuis denkt dat het biotechbedrijf zijn doelstellingen voor 2016 en 2019 met 20 procent zal rateren

15.31 uur:

If you missed: The SEC is examining whether Bill Gross's Pimco artificially inflated returns: on.wsj.com/1CdR784... futuristech.info/etc/continual-...— WSJ MarketsVerified account (@WSJmarkets) 24 Sep 2014

 

14.28 uur: De Amerikaanse futures staan positief. Na enkele zwakkere dagen is de koopinteresse toegenomen.

In Europa zijn de beurzen intussen ook op winst gekomen: de Euro Stoxx 50 stijgt 0,6 procent. De zwakke Ifo-indicator lijkt verteerd. Of liever: de markten hopen dat de ECB met nog meer stimulus voor de dag zal komen. Sommige economen sluiten niet uit dat Frankfurt binnen afzienbare tijd toch aan echte QE gaat doen.

14.25 uur: Morgan Stanley bevestigt in een rapport zijn overweight-advies voor GDF suez . Koersdoel: 22 euro. De analist wijst erop dat het aandeel met een korting van 2 procent noteert (op basis van multiples EV/ebitda en PE) terwijl de winstgroei van het bedrijf nochtans hoger ligt dan bij de concurrentie. 

'Bovendien biedt het het aantrekkelijk dividendrendement', klinkt het. Morgan Stanley verwacht dat het in de periode 20146-2016 jaarlijks 1 euro dividend per aandeel zal uitkeren, wat neerkomt op een brutodividendrendement van 5 procent. Dat dividend beschouwt de analist als 'duurzaam' aangezien dat neerkomt op drie kwart van de nettowinst en bovendien gedekt is door de vrije kasstroom.

Het dividendbeleid bij GDF Suez is in de energiesector eerder aantrekkelijk (zie grafiek hieronder).

13.58 uur: Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen op Euronext Brussel, met onder andere een koopadvies voor UCB, een verkoopadvies voor Thrombogenics en Luc Tack die on the move is.

13.53 uur: De aankondiging dat Tessenderlo een extra fabriek gaat bouwen in Ham, heeft ook effect op de beurs van Frankfurt, namelijk op meststoffenproducent K+S . Het Duitse bedrijf zal mogelijk de negatieve effecten voelen van de plannen van Luc Tack en co, zo oordeelt JPMorgan. K+S haalt namelijk een kwart van zijn winst uit de verkoop van kaliumsulfaat. Het is net de productie van dat product dat Tessenderlo vanaf het derde kwartaal van 2015 zal kunnen optrekken. 

De plannen van Luc Tack om een extra Tessenderlo-fabriek in Ham te zetten, betekenen extra concurrentie (dus lagere prijzen en lager marktaandeel) voor het Duitse meststoffenbedrijf K+S. Dat is het oordeel van JPMorgan. Het Duitse aandeel krijgt forse klappen.

13.47 uur: Ageas  trekt de positieve lijn van gisteren door. Goldman Sachs zette het aandeel gisteren op de kooplijst. 'Beleggers zijn te hard geweest voor Ageas. Ze hebben onvoldoende aandacht voor dividenden en de inkoop van eigen aandelen.'

13.23 uur: De Banco de España waarschuwt in haar septemberbulletin dat het economisch herstel vertraagt. De indicatoren geven aan dat in het derde kwartaal de consumentenvraag minder sterk is gegroeid dan in voorgaande kwartalen. Ook de groei van de Spaanse tewerkstelling is zwakker geworden. 

El #BancoDeEspaña advierte de que la recuperación económica se está 'enfriando' bit.ly/ZKHVdo...— elEconomista.es (@elEconomistaes) 24 sep. 2014

13.02 uur: Adecco  houdt vandaag een investor day in Rome. Als opwarmertje liet het Zwitserse interimbedrijf weten dat het seizoensgebonden herstel dat zich normaal in september voordoet, dit jaar zwakker was dan anders. Dat heeft alles te maken met het slabakkend economisch herstel in sommige delen van Europa. Adecco verliest 3,5 procent.

12.01 uur: Even de stand van de beurzen op het middaguur meegeven: de Euro Stoxx 50 wint 0,1 procent, de Stoxx Europe 600 noteert een fractie in het rood. De tegenvallende Ifo-index joeg de indexen even in de min, maar feitelijk was het geen grote verrassing dat de Duitse economie het lastiger heeft.

De Bel20 noteert 0,1 procent in de plus. UCB  en Belgacom  tekenen voor de grootste winsten in de index, Bpost voor het grootste verlies.

Op de machtswissel bij CMB  wordt rustig gereageerd met een verlies van een half procent. Dinsdagavond raakte bekend dat Marc Saverys de leiding over de scheepvaartgroep overlaat aan zijn oudste zoon Alexander. Een andere zoon, Ludovic, wordt CFO. Samen met hun broer Michaël treden Alexander en Ludovic ook toe tot het directiecomité. Marc Saverys zelf wordt voorzitter. 'Het was tijd voor een generatiewissel', aldus de 60-jarige scheepvaartspecialist. 

11.44 uur: Jarenlange stagnatie in Rusland op komst:

World Bank slashes Russia GDP outlook, warns of stagnation for years. Now sees 2014 growth 0.5%, just 0.3% next year, and 0.4% in 2016.— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 24 Sep 2014

 

11.29 uur: BNP Paribas schat de verslechtering van het Duitse ondernemersvertrouwen veel minder dramatisch in dan ING. De Russische sancties mogen dan wel pijn doen, het herstel in de VS en het VK kan tegengewicht bieden, zegt econoom Evelyn Herrmann.

We think that the labour market strength combined with robust wage developments will continue to support German domestic demand growth. However, Germany remains a very open economy, with a large manufacturing sector vulnerable to external effects. This said, while uncertainty currently overshadows surveys, better growth in key export markets such as the US and the UK should offset most of the actual growth implications from Russian tensions.
Evelyn Herrmann
Europa-econoom BNP Paribas

11.21 uur: De CEO van milieuconsultant ABO  zegt in een interview dat het aandeel te duur is. De man is duidelijk een lezer van De Tijd. Collega Kurt schreef in augustus al dat ABO het duurste aandeel van de Brusselse beurs is.

10.40 uur: ING over het dalende ondernemersvertrouwen in Duitsland:

Preparing for an economic winter.? German business confidence dropped for the fifth month in a row in September, illustrating the Eurozone’s biggest economy has reached a dangerous stage between soft spell and longer-lasting almost-stagnation.

At least for the ECB, today’s Ifo index is good news. It should hush German protests against the latest asset purchasing programme and even against future possible QE as there is one country in the Eurozone which will benefit significantly from a weaker euro exchange rate: Germany.


10.29 uur: De Duitse ondernemers zijn in september nog maar eens somberder geworden, voor de vijfde maand op rij al.
De Ifo-index die het bedrijfsklimaat of ondernemersvertrouwen meet, viel terug van 106,3 tot 104,7 punten. Dat is de laagste stand sinds april 2013. Economen hadden een kleinere terugval verwacht, tot 105,8 volgens Bloomberg.‘De Duitse conjunctuurmotor draait niet meer rond’, zie Ifo-president Hans-Werner Sinn. 

De Duitse motor draait niet meer rond.
Hans-Werner Sinn
voorzitter IFO

September’s Ifo survey brought further worrying signs that that the recovery in the German economy is grinding to a halt. At this level, the index has historically been consistent with annual rates of GDP growth of less than 1%, a far cry from the 3% the survey was signalling back in the spring.
Jonathan Loynes
hoofdeconoom Capital Economics


10.05 uur: RHJ International
heeft gisteren 41,2 miljoen nieuwe aandelen gecreëerd aan 5,56 euro per aandeel. De nieuwe aandelen komen in handen van de mede-eigenaars van Kleinwort Benson Group (KBG), wiens aandelen in KBG nu geconverteerd zijn in RHJI-aandelen.  'Dat past in de vereenvouding van de structuur van RHJI', klinkt het in een persbericht. 

De nieuwe aandelen werden uitgegeven met een premie van 42 procent bovenop de laatste slotkoers, maar wel met een korting van net geen 10 procent ten opzichte van de boekwaarde (6,17 euro per aandeel). De nieuwe RHJI-aandeelhouders, die samen 31 procent van RHJI in handen hebben, verbinden er zich tevens toe de aandelen niet te verkopen voor maart 2017.

42
RHI International heeft 41 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven aan een enorme premie van 42 procent ten opzichte van de laatste slotkoers.

Dat de aandelen tegen een forse premie uitgegeven worden, is ook Matthias De Wit, analist van KBC Securities, niet ontgaan. Toch blijft hij voorzichtig. Getuige het hold-advies en het koersdoel van 3,69 euro. 'We blijven voorzichtig over de overname van BHF gezien het gebrek aan synergieën en het hoge executierisico. 

9.48 uur: JPMorgan verlaagt het advies voor Thrombogenics  van neutral tot underweight. Het beurshuis verwacht dat verkoop van Jetrea de markt zal blijven ontgoochelen.

9.36 uur: Luc Tack heeft via Symphony Mills voor 5 miljoen euro Tessenderlo-aandelen bijgekocht. Dat gebeurde op 18 en 22 september. Tack was reeds hoofdaandeelhouder van het chemiebedrijf met een belang van 27,5 procent. 

09.32 uur: De CEO van ABO zegt in een interview dat het aandeel te duur is, maar beleggers kan het blijkbaar niet schelen. Integendeel. Het aandeel schiet vandaag de hoogte in. Het is zelfs de sterkste stijger in Brussel momenteel. 

09.24 uur: Bpost  is de grootste verliezer in de Bel20. Dat heeft alles te maken met het winstalarm bij TNT Express (zie 09.00 uur). TNT wijst op de moeilijke markt en hevige concurrentie voor pakjesverzendingen in Europa. En dat is nochtans net de markt waar Bpost groei hoopt te realiseren, om de dalende volumes van traditionele post te compenseren. 

Eerder deze week tikte het aandeel nog 20 euro aan, dankzij de opname van het aandeel in de Stoxx600. 

09.12 uur: Wat heeft Sofina  gemeen met Alibaba? 'De holding is al lang niet meer de schone slaapster van Euronext Brussel', stelt Pierre Huylenbroeck in de nieuwste editie van Mister Market Magazine. Sofina is zich steeds nadrukkelijker aan het profileren als investeerder in e-commerce. Het is intussen onder andere aandeelhouder van Sequoia (dat een belang heeft in Airbnb en eerder dit jaar What'sApp-aandelen met een enorm rendement verkocht aan Facebook).

Maar Sofina investeerde eerder dit jaar ook in Flipkart, het 'Indiase Amazon', in het kader van een kapitaalverhoging van 1 miljard dollar. 'China zit een stuk verder dan India inzake e-commerce. Maar stel dat de Indiërs een inhaalbeweging maken en Flipkart op de kar van Alibaba springt en een beursgang aankodnig, zou Sofina dan niet een heel klein beetje Yahoo! kunnen zijn?' (Yahoo! had een belang va 24 procent in Alibaba en het aandeel Yahoo! is door de enorme waardering van Alibaba de voorbije maanden fors gestegen.)

 09.00 uur: Slecht nieuws voor TNT-aandeelhouders. Het bedrijf stuurt een winstalarm uit. Het aandeel TNT  keldert.

Sinds eind juli zijn de marktomstandigheden in Europa nog verslechterd. En de concurrentie is scherper geworden. Daardoor zullen we onze winstdoelstellingen niet halen.

08.51 uur: Rocket Internet is goed op weg het Alibaba van Frankfurt te worden. De interesse bij investeerders in de beursgang van Rocket Internet (investeringsgroep achter e-commercesites als Zalanda en Home24) is dermate groot dat het bedrijf niet 750 miljoen maar anderhalfmiljard euro gaat ophalen. Rocket Internet zal zijn entree maken op 9 oktober. 

Riding on Alibaba's wave? Rocket Internet doubles amount it's seeking from IPO to $1.8b bloom.bg/1B3O67Q... via BloombergNews— Angela Cullen (@cullenang) 23 Sep 2014

 

08.40 uur: Mist rond Air France  . Volgens de Franse minister van Transport Alain Vidalies bergt Air France het expansieproject voor Transavia op, maar een woordvoerder wou dat niet bevestigen. Maandag stelde de directie voor het project op te schorten en een breed sociaal overleg op te starten. De piloten van Air France zijn al tien dagen in staking, omdat ze vrezen dat Transavia-piloten slechtere arbeidsvoorwaarden zullen krijgen. Daardoor kon zowat de helft van vluchten niet doorgaan.

08.18 uur: Straffe kost wat er bij ABO Group gebeurt. ABO  , het milieuconsultingbedrijf dat via een reverse takeover van Thenergo op de Brusselse beurs belandde en er sindsdien het duurste aandeel is. 

Momenteel is het bedrijf 364 miljoen euro waard en dat voor een bedrijf dat geen winst maakt. 'Onze beurskoers is te hoog', zegt de CEO in een interview met De Tijd. 'Dat maakt het moeilijk om nieuwe investeerders aan te trekken om het kapitaal te verhogen.' Daarom heeft de CEO en hoofdaandeelhouder een wel heel opmerkelijke constructie opgezet om toch geld in het bedrijf te injecteren. 

Onze beurskoers is te hoog.
Frank De Palmenaer
CEO en hoofdaandeelhouder ABO

08.00 uur: In Azië is er vandaag weinig animo. Dat de VS nu ook in Syrië stellingen van IS bombarderen maakt de markten onzeker. Dinsdag verloor Wall Street duidelijk terrein, met 0,7 procent verlies voor de Dow Jones. Ook de aanhoudend zwakke Europese economie is niet bepaald een bron van vreugde.

De beurzen in China gaan wel voor de tweede dag op rij vooruit. De recente macro-economische data waren gemengd, met een hogere industriële productie maar minder buitenlandse investeringen en dalende huizenprijzen. Maar dat wakkert dan weer de hoop aan dat Peking de economie sterker gaat stimuleren.

07.52 uur: Goedemorgen. De handelsdag trekt zich moeizaam op gang, met heel weinig politiek of economisch nieuws. Later vandaag zou daar verandering moet in komen. Op macro-economisch vlak is het in de eerste plaats uitkijken naar de Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen over de maand september. Analisten verwachten een verdere verslechtering.

In eigen land publiceert de Nationale Bank haar conjunctuurbarometer, die ook peilt naar het sentiment bij de ondernemers.

Beleggers in Brussel richten vooral hun blik op Halle  Daar houdt Colruyt zijn algemene vergadering. Op zich niet meteen een koersgevoelige gebeurtenis, maar topman Jef Colruyt neemt die gelegenheid traditiegetrouw te baat om zijn jaarwinstprognose te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud