1. Markten Live
 2. Live blog
live

Euro zakt na communicatiefout van ECB

ECB-topman Benoit Coeuré gaf de beurzen een stevige boost, maar de euro zakte. Uitblinkers bij de aandelen waren Celyad in Brussel en TomTom in Amsterdam.
 • Op 19 juni moeten de aandeelhouders van Greenyard Foods stemmen over de creatie van een groente- en fruitreus. Topman Hein Deprez schuift zijn andere bedrijven, Univeg en Peatinvest, in die beursgenoteerde groep. We overlopen de deal in 5 vragen.

 • Biocartis  haalt nog eens 15 miljoen euro extra op via de uitoefening van de overtoewijzingsoptie. De beursgang op Euronext Brussel brengt dus in totaal 115 miljoen euro op voor het biotechbedrijf. 

 • Slechte communicatie van de ECB

  De Franse ECB-directeur Benoit Coeuré zette vandaag de beurzen op forse winst en zorgde ervoor dat de euro een tik kreeg. Hij stelde dat de ECB het stimulusprogramma wat zal opdrijven in mei en juni, omdat de obligatiemarkten in de zomermaanden typisch kalmer zijn en de ECB het dan wat rustiger aan zal doen. 

  Die opmerkeing had een grote impact op de financiële markten. Maar, wat blijkt nu?  Coeuré heeft die uitspraak maandagavond al gedaan tijdens een diner waar ook bankiers en hefboomfondsbeheerders aanwezig waren. Pas dinsdag kwam er dan een officiële communicatie van de ECB. 'niet fair', klinkt het in de markt. 'Slechte communicatie.' Zeker omdat sommige partijen gisteravond duidelijk al van het bevoorrechte nieuws gebruik maakten op nieuwe posities in te nemen op de wisselmarkt.

  Here's how the euro moved following ECB's Coeure comments to hedge funds on Monday and their publication on Tuesday: ecb.europa.eu/press/key/date...— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 19 May 2015

   

  "Transparency is important ... for trust in the central bank." ECB's Coeure in July 2013 ecb.europa.eu/press/inter/da... HT fwred— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 19 May 2015

   

 • Celyad (Cardio3) al 25 procent hoger in vier dagen

  Het biotechaandeel Celyad  was eens te meer de primus op de Brusselse beurs. Sinds duidelijk werd dat de entree van Galapagos op Nasdaq een groot succes was, is Celyad met een kwart gestegen. Het Waalse biotechbedrijf zal hoogstwaarschijnlijk volgende maand zijn entree op Nasdaq maken. 

  Jensen bengelde onderaan na een ietwat teleurstellende trading update. 

  ©De Tijd

 • Wat staat er morgen op de agenda?

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) publiceert woensdag de notulen van haar jongste bestuursvergadering, die plaatsvond op 29 april. Het verslag kan een hint bevatten van de timing van de eerste renteverhoging.

  De Fed heeft in april de deur opengezet voor een renteverhoging, vanaf juni. Maar de centrale bank zal wellicht wachten tot september omdat de jongste economische cijfers zwakker waren dan verwacht. Deze week bleek dat de kleinhandelsomzet in april stabiel is gebleven. Dat belooft weinig goeds voor de groei in het tweede kwartaal.Economen hadden een heropleving voorspeld na een zeer zwak eerste kwartaal. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal bijna zeker gekrompen, onder meer door het slechte weer en door stakingen.

  ©De Tijd

   

 • De holding Floridienne  verwacht een winstgroei in 2015. Daarmee zit de holding opnieuw op het goede spoor. Het sloot vorig jaar voor het eerst in drie jaren nog eens af met winst. Floridienne heeft namelijk zijn probleemdochter Floridienne Chimie afgestoten die zwaar op de resultaten wogen. Floridienne is actief onder andere batterijrecyclage, voeding (truffels en escargots) en de kweek van hommels. Het is een van die aandelen die op de Brusselse beurs amper verhandeld worden.

  De resultaten gingen in principe pas na het beursslot vrijgegeven worden, maar de resultaten lekten al uit op Bloomberg.

 • Prijsbreker PSA sabelt spaarrente neer

  Klanten van PSA Bank, de bank van de bouwer van Peugeot-auto’s, genieten vanaf 1 juni van veel lagere tarieven. Op de Distingo Plus-rekening zakt de basisrente van 0,5 naar 0,2 procent, de getrouwheidspremie zakt van 1,50 naar 1,30 procent. Ook op de gewone spaarrekening zakt de totale rente van 1,75 procent naar 1,30 procent. PSA Bank werd in september 2014 in België actief en pakte uit met de hoogste tarieven van de markt. De Ritmo-rekening van Bpost wordt vanaf 1 juni de hoogstrenderende (1,6%).

 • Euronext-architect Jean-François Théodore is overleden

  Euronext meldt het overlijden van Jean-François Théodore. Théodore werd in 1990 CEO van de beurs van Parijs, maar was bovenal de architect van Euronext. De fusiebeurs van Parijs, Amsterdam en Brussel werd in 2000 boven het doopvont gehouden.

 • Delta Lloyd koploper in Bel20

  Delta Lloyd  is momenteel de grootste stijger in de Bel20. De Nederlandse groep publiceerde vandaag kwartaalresultaten. De solvabiliteit steeg fors, dankzij een kapitaalverhoging in maart. Meer uitleg hier.

 • Wal-Mart mist analistenprognoses

  Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, heeft zopas kwartaalresultaten onder de verwachtingen bekendgemaakt. Het aandeel gaat voorbeurs 2 procent lager.

  Wal-Mart first quarter same-store sales miss estimates http://t.co/kZKwIu8of8— Reuters Top News (@Reuters) May 19, 2015

   

 • Jensen-Group, de producent van industriële wassystemen, ziet de Europese markt duidelijk verbeteren. ‘We zien heel wat herstel in Europa’, zei CEO Jesper M. Jensen op de algemene vergadering in Sint-Denijs-Westrem. ‘De laatste 6 à 12 maanden zien we meer investeringen in Europa, vooral in de zuidelijke hemisfeer. Alleen een land als Griekenland blijft ‘pretty dead’, maar dat was altijd maar een kleine markt.’

  Over het algemeen noemde Jensen de marktontwikkeling erg positief voor zijn bedrijf, met lichte regionale verschillen. ‘Amerika groeit, Europa staat weer op de sporen en de groeilanden groeien nog, maar trager dan voorheen’, vatte hij de toestand samen. Over Oost-Europa zei de topman dat die markt momenteel erg zwak is. ‘Gelukkig stonden we nooit zeer sterk in Rusland.’

  Het aandeel Jensen staat vandaag wat onder druk in Brussel. Maandagavond liet Jensen weten dat de winstmarges de stijgende omzet niet volgen. 

 •  

  Deutsche Bank wikt Brexit-scenario bit.ly/1PT4MXi...— De Tijd (@tijd) 19 May 2015

   

 •  

  UK annual inflation turns negative for first time since 1960. Consumer prices -0.1% in April: mashable.com/2015/05/14/pla...— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 19 May 2015

   

 • Het Duitse investeerdersvertrouwen heeft voor de tweede maand op rij een serieuze knauw gekregen. De ZEW-index zakte van 53,3 (april) tot 41,9 (mei).

  Ondanks de steile val, blijft het cijfer wel een eind boven het historisch gemiddeld, merkt Carsten Brzesky, econoom bij ING, op.‘De daling is niet het begin van een trendommekeer. Het is geen reden om bezorgd te worden over de Duitse economie. Het is een eerder een signaal dat de realiteitszin terugkeert.

  Wat volgens de econoom de Duitse economie wel een tik kan bezorgen, zijn de volgende factoren

  • de gevaarlijke en explosieve situatie in Griekenland
  • een aanhoudende verzwakking van de Amerikaanse economie
  • een eventuele escalering van de stakingen in Duitsland
 • Thor is eindelijk van DEME. Thor is een van de enorme vaartuigen die Geosea (dochter van DEME) overneemt van het Duitse Hochtief. Geosea neemt de offshoreactiviteiten van de Duitsers over, gaande van vaartuigen tot pontons. DEME is niet alleen maar een baggeraar, maar specialiseert zich ook op het installeren van windmolenparken op zee. De overname is na zeven maanden gesprekken eindelijk beklonken. Financiële details geven de bedrijven niet vrij. DEME is eigendom van Ackermans & van Haaren .

 • ECB-directeur praat beurzen omhoog, en euro omlaag

  De Europese beurzen  schieten anderhalf procent omhoog na uitspraken van Benoit Coeure, lid van het directiecomité van de ECB. Die verklaarde dinsdagochtend dat de Europese Centrale Bank het tempo van het QE-inkoopprogramma zal opdrijven in mei en juni om ‘seizoensgebonden reden’. In juli en augustus is er minder liquiditeit op de markten waardoor het extra munitie zal bovenhalen in mei en juni om de targets te halen.

  De woorden van Coeure hebben meteen effect op de obligatiemarkten  en de waarde van de euro  .  


  Cœuré: we frontload purchases in May and June to maintain monthly average of 60bn while buying less in holiday season bit.ly/1EUlrn5...— ECBVerified account (@ecb) 19 May 2015


 • Loftrompet over KBC

  In zijn Lex-column steekt de FT een lofzang af over KBC 

  Tegen 1,8 keer de tastbare boekwaarde bij een rendement op eigen vermogen van 17 procent, komt KBC snel in de buurt van de zeer hoog aangeschreven Scandinavische banken. Probeer maar eens andere banken in diezelfde positie te noemen.
  FT

  Het geïntegreerde bank- en verzekeringsmodel zorgt er voor dat KBC beleggingsproducten kan aanbieden om de impact van de lage rente te verzachten.

 • TomTom verlengt samenwerking met Apple

  TomTom  heeft zijn samenwerking met Apple verlengd en uitgebreid. TomTom is leverancier van navigatiekaarten voor Apple. Het Amerikaanse techbedrijf is een van de grootste klanten. Meer info geeft TomTom niet in zijn persbericht. Maar voor sommige aandeelhouders zal dit voldoende zijn om de zorgen weg te nemen. 

  In de markt wordt momenteel namemijk met argusogen gekeken naar de nakende verkoop van Nokia Here, de navigatiedivisie van Nokia. Spelers als Uber en BMW zouden geïnteresseerd zijn. Maar stel dat Apple de business zou kopen, zou dat een serieuze streep door de rekening van TomTom zijn. Die onzekerheid verdwijnt met het persbericht van deze ochtend. 

 • Overname op Amsterdamse beurs

  Verdwijnt de bouwgroep Ballast Nedam  binnenkort van Euronext Amsterdam? Het heeft zichzelf alleszins in de etalage gezet en praat met buitenlandse partijen over een verkoop of fusie. Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend. De uitkomst van de gesprekken is nog onzeker, klinkt het.

  Ballast Nedam heeft al lang moeilijk en kondigde eind april een aantal maatregelen aan om het bedrijf weer op de rails te krijgen. Het bedrijf biechte toen ook op dat het verlies vorig jaar was opgelopen tot 103 miljoen euro, te wijten aan verliezen aan complexe wegenprojecten. Vooral het project voor de verbreding van de A15 Maasvlakte-Vaanplein was een nachtmerrie en de kosten liepen er 3320 miljoen euro boven budget.  

  'De aankondiging van het maatregelenpakket en de presentatie van de jaarcijfers over 2014 hebben grote bewegingen rond het aandeel Ballast Nedam teweeg gebracht', zegt het bedrijf in het persbericht. In maart noteerde het nog boven 3 euro. Gisteren sloot het op amper 1,20 euro. 

 • Nyrstar verkoopt Peruviaanse mijn

  Een Canadees bedrijf heeft met Nyrstar  een deal gesloten over de Peruviaanse mijn Coricancha. Nyrstar betaalde er enkele jaren geleden een kleine 20 miljoen dollar voor, maar zal dat bedrag niet recupereren. Dat is duidelijk. In het beste geval levert de verkoop 12 miljoen dollar op. Het betreft een vrij complexe deal waarbij de Canadezen een optie hebben om de mijn de komende jaren te kopen. Het betaalt enerzijds voor die optie, en dan op moment van de aankoop legt het nog eens een paar miljoenen op tafel. 

  Nyrstar besliste in 2009 verticaal te integreren en ook mijnbouwactiviteiten te starten. Het gging daarvoor shoppen bij enkele mijnbedrijven, maar die strategie heeft tot op heden niet hett beoogde rendement opgeleverd. De verkoop van de Peruviaanse mijn is een eerste stap in de stroomlijning van de business. 'Het zal nog veel tijd vergen eer de mijnbouwactiviteiten operationeel en financieel sterk staan', liet de bedrijfstop onlangs verstaan.

  In Mexico ligt een mijn al enige tijd stil wegens veiligheidsproblemen in de regio. En de zinkmijn in Myra Falls (Canada) is stilgelegd door 'structurele tekortkomingen'.

 • De Chinese beursindexen stijgen met 2 à 3 procent. Volgens Reuters het gevolg van plannen van de regering om de kapitaalmarkten te hervormen en staatsbedrijven te herstructureren. Bovendien is er groen licht voor enkele megaspoorprojecten wat de economie op korte termijn ten goede zal komen. 

 • Jensen heeft last van zwakke euro

  Jensen  heeft last van de zwakke euro. Jensen had zich ingedekt tegen wisselkoersschommelingen, maar dat is verkeerd uitgedraaid. Bovendien stijgen ook de buitenlandse kosten, uitgedrukt in euro. Het resultaat van dat alles is niet meteen wat aandeelhouders willen geven. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 34 procent, maar de winstmarge is niet gestegen. In 2014 was de situatie helemaal anders. Toen dikte de omzet met 8 procent aan maar de winst ging met een derde omhoog. 

  Voor het eerste halfjaar rekent het management op meer omzet maar een stabiele winstgevendheid tegenover vorig jaar. 

 • Goeie morgen!

  Schier geruisloos liet Wall Street maandag het vijfde record op van 2015 optekenen. De Dow finishte 0,1 procent hoger op 18.298 punten. Het vorige record, 18.288 punten, dateerde van 2 maart.

  Echt van harte is de klim niet. Daarvoor zijn er nog te veel onzekerheden over de Amerikaanse economie. Na een zwak eerste kwartaal lijkt ook de lente erg zwak te worden, met teleurstellende indicatoren over onder meer het consumentenvertrouwen, de kleinhandelsverkopen en de industriële productie.

  Wel zijn er een bijna dagelijkse portie overnamegeruchten om kooplustigen te lokken. Maandag ging bijvoorbeeld chipfabrikant Altera stevig hoger, bij berichten als zou Intel de eerder afgebroken overnamegesprekken hervat hebben.

  Ook de biotechsector lijkt de de appelflauwte van april helemaal verteerd te hebben. De Nasdaq Biotech-index ging gezwind hoger en noteert nu 17 procent hoger dan begin dit jaar en meer dan de helft hoger dan een jaar geleden. Dat is koren op de molen van het Waals-Brabantse Celyad, dat in het spoor van het Mechelse Galapagos maandagavond de beursintroductie op Nasdaq aftrapte. Eerder op de dag hadden beleggers anticiperend op de vetpotten van Nasdaq het aandeel Celyad op de Brusselse beurs naar een record gestuurd. 

  De rest van het bedrijfsnieuws op dinsdag wordt vooral gedomineerd door algemene vergaderingen, onder meer bij Banimmo, Montea, Qrf, Exmar, EVS en Roularta. Bij de laatste loodjes van de bedrijfsresultaten is nog de Nederlandse verzekeraar en Bel20'er Delta Lloyd aan zet.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud