Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Ontex met de billen bloot

©BELGA

Het beurshuis Barclays verwacht een moeilijk jaar voor Ontex door tal van kopwinden. Dat vertaalt zich in een adviesverlaging en een sterk beknot koersdoel. Mithra kreeg fanmail van ING, inclusief een koopadvies.

De Europese beurzen waren gunstig gestemd en wonnen gemiddeld 1,1 procent. De hoop dat door de vaccinaties het economisch herstel eindelijk plaatsvindt, neemt toe. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan dat volgende maand 90 procent van de volwassen Amerikanen in aanmerking komt voor een vaccin. De bankaandelen, die maandag rake klappen kregen door Archegos Capital dat zijn ‘margin calls’ niet kon nakomen, herstelden. Een extra duwtje kregen de beurzen van het vertrouwen in de economie van de eurozone, dat in maart naar 101 punten is gestegen. Veel hoger dan verwacht en het hoogste peil in de coronacrisis.

Euronext Brussel reed vooraan in het Europese peloton. De Bel20 won 1,1 procent tot 3.927 punten dankzij de goede prestaties van KBC (+3%), Ageas (+2,9%) en Ackermans & van Haaren (+1,6%), dat een belangrijke bankpoot heeft. Het is van 18 maart geleden dat de Brusselse graadmeter boven 3.900 punten uitsteeg.

Contractverliezen

Maart bracht aanvankelijk een koersherstel voor de luierproducent Ontex , maar een snijdend rapport van Barclays haalde het aandeel zwaar onderuit.

De Britse bank verhoogde in mei vorig jaar haar advies voor Ontex naar ‘overweight’ (kopen) in de hoop dat het bedrijf voordeel zou halen uit de lagere grondstoffenprijzen. Dat was het geval in de tweede jaarhelft, maar werd grotendeels tenietgedaan door aanhoudende contractverliezen in Europa, schrijven de analisten. Omdat Ontex een privatelabelproducent is, zijn contracten met retailers essentieel.

Barclays dacht dat Ontex van de economische zwakte zou profiteren omdat consumenten voor goedkopere privatelabelproducten zouden kiezen. Maar veel consumenten keerden de discountzaken de rug toe en kozen voor hypermarkten.

Barclays dacht dat Ontex van de economische zwakte zou profiteren omdat consumenten voor goedkopere producten zouden kiezen. Precies het omgekeerde gebeurde.

Voor het lopende jaar zien de Barclays-analisten een reeks kopwinden, zoals hogere grondstoffenprijzen, vooral in de tweede jaarhelft, voor pulp en oliederivaten. Ook de dalende geboortecijfers in Europa baren hen zorgen.

Het koersdoel zakt van 14,10 naar 9,70 euro en het advies gaat van kopen naar houden. Ontex kreeg een dreun en zakt 7,6 procent naar 8,90 euro.

Innovatieve speler

Met een klim van 6,1 procent tot 28 euro was Mithra  een van de toppers onder de Brusselse aandelen. De aanleiding was een kooptip van ING. De analisten Maxime Stranart en David Vagman noemen Mithra een innovatieve speler in vrouwengezondheid. Het bedrijf bereikt bovendien stilaan een mature leeftijd. 

Ze wijzen erop dat de anticonceptiepil Estelle de goedkeuring kreeg van de Europese Unie en van Canada. Later dit jaar valt het belangrijke Amerikaanse oordeel. Estelle brengt significante vernieuwing in een groot marktsegment dat daar al meer dan 20 jaar naar snakt. De pil zet een nieuwe standaard dankzij het superieure veiligheids- en tolerantieprofiel. Tegen 2027 kan dat leiden tot een piekverkoop van zowat 1 miljard euro.

Voor een ander belangrijk product, het middel tegen opvliegers Donesta, verwachten de analisten eind dit jaar of begin volgend jaar een licentieovereenkomst met een grote farmaspeler. ‘We zien Donesta als Mithra’s gouden ticket, met een potentiële piekverkoop van zowat 1,5 miljard euro tegen 2031.’

Het koersdoel schiet omhoog van 10 naar 34 euro en het advies stijgt van ‘houden’ naar ‘kopen’.

BLIKVANGER

  • Dinsdag
  • De Belgische en Europese beurzen lieten de zorgen over het falende Amerikaanse family office Archegos achter zich. Bovendien steeg het vertrouwen van de Europese ondernemers en consumenten in maart meer dan verwacht.
  • Woensdag
  • Beleggers kijken uit naar het groot investeringsplan dat de Amerikaanse president Joe Biden voorstelt. In Brussel publiceert de Nationale Bank nabeurs haar jaarresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud