1. Markten Live
 2. Live blog

Euronext Brussel sterkhouder in lager Europa

Nieuwe twijfels over een Amerikaans-Chinees handelsakkoord duwden de Europese beurzen licht in het rood. De Bel20 wist het hoofd boven water te houden. Beleggers in Greenyard waren opgelucht dat er geen kapitaalronde komt.
 • Tot morgen

  Nu de Europese beurzen dicht zijn, leggen we ook onze blogmachine stil. We zien u graag morgenvroeg terug.

  Het belangrijkste element om dinsdag rekening mee te houden is dat AB InBev ex interimdividend noteert, wat druk kan/zal zetten op de Bel20.

  DINSDAG 19 NOVEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen oktober, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Celyad: tussentijdse verklaring derde kwartaal
  • AB InBev: notering ex interimdividend 0,80 euro bruto
 • Brussel houdt stand te midden Europees peloton

  De Europese beurzen verloren maandag gemiddeld 0,2 procent. Na uitlatingen van China gingen beleggers weer twijfelen of er wel een Amerikaans-Chinees handelsakkoord in zit.

  In Brussel kon de Bel20 positief sluiten. De index won 0,3 procent tot 3.905,52 punten. De eindejaarsrally ging zo gewoon door in Brussel. De Bel20 kreeg steun van AB InBev (+0,5%) en van defensieve waarden als WDP (+1,8%), UCB (+1,4%) en Cofinimmo (+0,75%).

 • Colruyt koopt voor 4,5 miljoen euro eigen aandelen

  Colruyt maakt van de 'rode prijzen' in zijn aandeel massaal gebruik om stukken in te slaan. De warenhuisketen kocht vorige week 94.609 aandelen tegen gemiddeld 47,9685 euro, blijkt uit een mededeling. Daarmee gaf de keten 4,54 miljoen euro aan zichzelf uit.

  Sinds Nieuwjaar zakte de koers van Colruyt 22 procent. Het bedrijf heeft geen structureel inkoopprogramma meer, maar koopt 'opportunistisch' eigen stukken in.

 • Coty valt voor Kylie

  Een van de aandelen in New York die het beter dan gemiddeld doet, is Coty . De Amerikaanse cosmeticagroep legt 600 miljoen dollar op tafel voor een meerderheidsbelang in Kylie Cosmectics, de start-up van de Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Kylie Jenner.

  De jongste van de Kardashian-Jenner-zussen richtte het merk op in 2015 en raakte vooral bekend met lippenstiften en lip liners in ‘nude’ tinten. Kylie Jenner is populair op sociale media en kan zo een jong publiek aanbrengen.

  Coty, dat door de Duitse holding JAB wordt gecontroleerd, kampt met tegenvallende verkoopcijfers. Onder meer het merk CoverGirl doet het al enkele jaren minder goed.

 • Volkswagen verlaagt groeiprognoses

  De lagere vraag naar personenwagens noopt Volkswagen ertoe zijn groeiprognoses voor omzet en winst op middellange termijn te verlagen. Volgens financieel directeur Frank Witter is ‘het beste deel van het feest voorbij’.

  Volkswagens verwacht nu dat zijn bedrijfswinst voor eenmalige elementen met minstens 25 procent zal toenemen over de periode 2016-2020. Tot dusver stelde de autobouwer een groei van meer dan 30 procent in het vooruitzicht. De prognose voor de omzetgroei wordt verlaagd van meer dan 25 procent naar 20 procent.

  Met de waarschuwing sluit Volkswagen zich aan bij andere autobouwers en toeleveranciers – onder meer Ford en Continental – die al voor moeilijke tijden waarschuwden. De automobielsector kampt met een krimpende markt, moet zwaar investeren in elektrische en zelfrijdende auto’s, en is een van de slachtoffers van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

  Het aandeel Volkswagen verliest meer dan 4 procent in Frankfurt.

 • Winsten verdwenen in Europa

  De ochtendwinsten in Europa zijn vrijwel overal verdwenen. De hoop op een spoedig handelsakkoord tussen de VS en China is vervlogen. China is 'pessimistisch' dat dergelijk akkoord kan worden bereikt. Gemiddeld verliezen de Europese beurzen een half procent. In Brussel blijft de Bel20 min of meer stabiel.

  ‘Het ziet er naar uit dat een deal nog lang niet in kannen en kruiken is’, zei een marktenstrateeg van John Hancock Advisors in Boston aan Bloomberg. ‘De markten zijn heel wat hogere getrokken in het vooruitzicht van een handelsdeal, maar we zullen in de komende dagen en weken moeten zien of er enige vooruitgang wordt geboekt.’

 • Wall Street licht lager van start

  In de vroege handel blijft de Dow Jones nagenoeg stabiel en zakt de S&P500 0,1 procent.

 • Lagere winstprognose doet TKH de das om

  Het Nederlandse technologiebedrijf TKH , dat onder meer systemen voor camerabewaking en beveiligde communicatie maakt, verliest ruim 3 procent op de beurs van Amsterdam.

  In een trading update liet TKH weten dat omzet en resultaten in zijn drie business-segmenten (Telecom, Building en Industrial Solutions) zijn gestegen in het derde kwartaal. In de industriële eindmarkten, met name in Duitsland, is de toestand echter licht verslechterd, zodat er wat vertraging zit in de uitlevering van bepaalde orders.

  Als gevolg hiervan verlaagt TKH zijn nettowinstprognose van 106-112 miljoen euro tot 104-108 miljoen. Voor de tweede jaarhelft wordt wel nog steeds ‘een substantiële verbetering’ van het resultaat verwacht in vergelijking met de eerste jaarhelft.

 • Naar vlakke opening in New York

  De Amerikaanse futures noteren nagenoeg onveranderd. Ze stonden in de plus, maar de winsten gingen verloren nadat CNBC meldde dat China ‘pessimistisch’ is over een handelsakkoord. De reden hiervoor zou zijn dat president Trump onwillig is om de handelstarieven terug te schroeven. China dacht eerder dat de VS daartoe bereid waren.

 • Qiagen start overnamegesprekken en schiet hoger

  Op de beurs van Frankfurt blinkt Qiagen uit met een koerswinst van meer dan 12 procent. Het aandeel van de fabrikant van moleculaire diagnostica en apparatuur voor farmaceutisch onderzoek bereikt zijn hoogste peil sinds het jaar 2000. De waarde van het bedrijf loopt daarmee op tot 8,7 miljard euro.

  Vorige week donderdag was Qiagen al 14 procent opgeveerd nadat uitlekte dat Thermo Fisher Scientific het bedrijf had benaderd met het oog op een mogelijke overname. De officiële reactie kwam vrijdagavond. Toen zei Qiagen dat de raad van bestuur en het management gesprekken zou starten met verschillende geïnteresseerde partijen. Mogelijk zijn er strategische alternatieven die meer waardecreatie kunnen bieden dan een ‘stand-alone’, klonk het. Qiagen benadrukte wel dat het niet zeker is over de gesprekken tot een overeenkomst zouden leiden.

  Peer Schatz, de man die Qiagen uitbouwde van een spin-off van de universiteit van Düsseldorf tot een van de grootste Europese biotechbedrijven, stapte in oktober op als CEO nadat het bedrijf over het derde kwartaal slechter dan verwachte verkoopcijfers publiceerde. Schatz was een grote voorstander van Qiagens onafhankelijkheid.    

 • Redburn trekt advies AB InBev op

  Analist Tristan Van Strien van Redburn krikt zijn advies voor AB InBev op van 'verkopen' naar 'neutraal' (houden). Vreemd genoeg heeft Van Strien geen koersdoel voor het bierconcern.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  .. leest u hier

 • DEME laat nieuwe sleephopperzuiger te water

  Op de scheepswerf van Royal IHC in Krimpen aan den IJssel werd zaterdag de 'Meuse River' te water gelaten. Het gaat om een nieuwe sleephopperzuiger van DEME met een capaciteit van 7.950 m³. Het schip bouwt voort op het innovatieve ontwerp van de 'Scheldt River', die sinds 2017 in dienst is. De 'Meuse River' wordt nu verder afgewerkt en zal in 2020 worden opgenomen in de vloot van DEME.

  Behalve met baggeren houdt DEME zich ook bezig met waterbouwkundige projecten en milieusanering. Het concern is een 100 procent-dochter van de Brusselse bouwgroep CFE .

  De tewaterlating van de innovatieve sleephopperzuiger 'Meuse River' ©DEME

 • J.P. Morgan AM positiever over aandelen

  J.P. Morgan Asset Management, dat 1.800 miljard dollar onder beheer heeft, heeft zijn visie op aandelen wereldwijd positief bijgesteld. De vermogensbeheerder was voor het grootste deel van het jaar vrij voorzichtig wat aandelen betreft, maar volgens multi-asset-strateeg Patrik Schowitz is de toestand de laatste weken veranderd.

  Hij verwijst naar het hernieuwde optimisme rond een Amerikaans-Chinese handelsdeal, de afgenomen kans dat de VS in een recessie belanden en de mogelijkheid dat de bedrijfsresultaten verbeteren.

  Schowitz heeft een voorkeur voor bedrijven in de groeimarkten en voor Amerikaanse ‘large cap equities’. Hij houdt het minst van de Australische markt en van Amerikaanse small caps.

 • Aramco schrapt Europese roadshow voor beursgang

  Saudi Aramco heeft zijn geplande roadshows in Europa - waaronder Londen woensdag - voor de verkoop van zijn aandelen afgeblazen. Gisteren werden ook de roadshows in Azië en de VS geannuleerd. 'Dit wordt een volledig lokale beursgang', zegt een zakenbankier aan Financial Times. Enkel Saudische investeerders - en dan vooral particuliere beleggers - zullen kunnen inschrijven op wat mogelijk de grootste beursgang ooit wordt. 

  Saudi Aramco mikt nu op 25 miljard dollar aan opbrengsten, vergelijkbaar met de beursgang van recordhouder Alibaba in 2014. De waardering ligt rond 1.700 miljard dollar, een heel stuk onder de gedroomde 2.000 miljard dollar. Mocht Aramco voor een internationale beursgang gekozen hebben, dan zou ook de 1.700 miljard niet haalbaar geweest zijn, stellen experts. 

  De inschrijvingen lopen tot 4 december en op 5 december wordt de intekenprijs bekend. De eerste handel in Riaad vindt een week later plaats.

  Saudi Arabië wil 0,5 procent van de aandelen verkopen aan het publiek. Rijke families in het land zouden onder druk gezet zijn om deel te nemen. 

 • Autosector in achteruit door vrees voor heffingen

  De Europese autowaarden krijgen vandaag klappen. Binnen de Stoxx Europe 600 verliest de subindex van de autosector 1,4 procent. President Trump heeft nog steeds niet beslist of hij (bijkomende) douaneheffingen op ingevoerde Europese auto’s zal invoeren. Die onzekerheid weegt op de markten.

  Vorige week waren er berichten dat Trump zijn beslissing mogelijk 180 dagen zou uitstellen. Samen met beter dan verwachte bedrijfsresultaten en optimisme over de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken stuurde dat de Europese beurzen richting hun hoogste peil in vier jaar.

  Bij de autowaarden zijn de grootste verliezen voor Volkswagen , Peugeot en Renault .

 • Spaanse beurs noteert boven biedprijs

  De markt gelooft in een biedstrijd op BME, die de beurzen van Madrid, Barcelona, Bilbao en Valencia uitbaat. Het aandeel stijgt met 36,4 procent tot 34,64 euro, dus boven de biedprijs van 34 euro cash van Six Group. De bal is in het kamp van Euronext. 

 • Opluchtingsrally Greenyard gehalveerd

  Na de boodschap dat er géén kapitaalverhoging komt en Greenyard  de schulden op eigen kracht wil terugdringen, noteert het aandeel nog 10 procent hoger. Vlak na de beursopening was de winst nog 20 procent. 

  Degroof Petercam verhoogt  het koersdoel van 4 naar 6 euro, maar het advies gaat na de recente remonte van 'bijkopen' naar 'houden'. Analist Fernand de Boer vindt het positief dat Greenyard de rendabele conserventak niet zal verkopen. 'Maar die beslissing heeft een prijs, omdat volgens ons de schuldgraad te hoog blijft. Op basis van de huidige koers noteert het aandeel tegen 15 keer de verwachte winst.'

 • Gemengde reacties op cijfers Retail Estates

  Kepler verlaagt het advies voor Retail Estates  van 'kopen' naar 'houden' na de halfjaarresultaten (post 7u20). 'Voor het eerst in 20 jaar is de bezettingsgraad onder 98 procent gezakt', merkt het beurshuis op dat de resultaten 'gemengd' noemt. Het koersdoel stijgt wel van 85 naar 87 euro. 

  Degroof Petercam noemt de resultaten dan weer 'in lijn der verwachtingen'. 'Het aandeel is dit jaar al 20 procent gestegen, wat opmerkelijk is voor winkelvastgoed. Wij vinden dit gerechtvaardigd gezien de weerbaarheid van het vastgoed en de groeivooruitzichten', zegt analist Herman Van der Loos die een 'bijkopen'-advies hanteert. Het koersdoel ligt op 85 euro.

 • Analisten bevestigen verkoopadvies na trading update Home Invest

  KBC Securities en Kepler bevestigen hun 'reduce'-advies voor Home Invest Belgium  na de trading update van vrijdagavond. Home Invest Belgium zag over de eerste negen maanden van het jaar de EPRA-winst per aandeel met 8,7 procent toenemen tot 2,50 euro. De specialist in residentieel vastgoed keert in december een interimdividend uit van 3,75 euro.

  'We hebben moeite met de dividendstrategie, want het dividend is voor een deel gebaseerd op de uitkering van meerwaarden', reageert KBC Securities-analist Wido Jongman die een koersdoel van 89 euro hanteert. Jongman verwacht een 20ste dividendstijging op rij met een totaal dividend van 5 euro per aandeel, goed voor 4,3 procent brutodividendrendement.

  Ook Kepler hanteert een 'reduce'-advies met een koersdoel van 91 euro. Het beurshuis zit op dezelfde lijn. 'Home Invest keert te gulle dividenden uit. Het dividend is niet duurzaam.'

 • Chat over het beursfeestje

  Vreest u het feest op de aandelenmarkten te missen? Praat erover met marktenredacteur Kurt Vansteeland. De chat start om 12 uur, vragen stellen kan nu al. 

 • Rond de overnamestrijd om de Spaanse beurs ...

  ... leest u hier meer. 

 • Bel20 klimt naar verse jaarpiek

  Na een aarzelende start zet de Brusselse beurs de eindejaarsrally voort. De Bel20  koerst 0,5 procent hoger en noteert met 3.912 punten op een nieuw beste peil van het jaar en de hoogste koers sinds juli 2018. 

 • Fransen lopen storm voor beursgang Française des Jeux

  Terwijl de Brusselse beurs snakt naar vers bloed, is Parijs in de ban van de beursgang van de loterijgroep Française des Jeux (FDJ). De groep trekt donderdag naar de beurs, in het kader van een privatisering. Minister van Economie Bruno Le Maire kondigde afgelopen weekend aan dat kleine beleggers voor meer dan 1 miljard euro aan orders hebben geplaatst. De prijsvork ligt tussen 16,50 en 19,90 euro, maar het is nu al duidelijk dat de nieuwe aandelen eerder tegen de bovenkant van de vork zullen geplaatst worden. 

  FDJ biedt kansspelen en sportweddenschappen aan in Frankrijk. Le Maire wil bij de toekenning van de aandelen zoveel mogelijk de kleine belegger bevoordelen. 

  In een later stadium wil de Franse regering ook aandelen in Aeroports de Paris  en Engie  aanbieden. 

 • Forse handel in Jensen

  Een blokorder van 100.000 aandelen in Jensen , goed voor 2,7 procent van de vrij beschikbare aandelen, passeerde om 9u17 langs de schermen. Het order heeft een waarde van 3,22 miljoen euro. De prijs lag op 32,2 euro, wat 0,6 procent minder is dan de openingskoers.

  De specialist in wasserijsystemen waarschuwde donderdagavond voor een lagere omzet en winst in 2019.

 • Opvallende koersbewegingen in het buitenland

  In Frankfurt daalt Volkswagen   met 0,3 procent na de bevestiging van de jaarprognose. 

  In Londen keldert de producent van wafers voor chips IQE  met 22 procent na een tweede omzetwaarschuwing in vijf maanden. 

  In Amsterdam verliest TKH  2,8 procent na een trading update. Daarin heeft TKH de jaarwinstprognose voor 2019 licht verlaagd. 

 • Bel20 opent hoger - Greenyard uitblinker

  De Bel20  stijgt met 0,3 procent, wat beter is dan het gemiddelde in Europa (stabiel).

  Greenyard  is de uitblinker met een openingswinst van 20 procent na het vermijden van een kapitaalverhoging

  Retail Estates  schrijft er 0,1 procent bij na de bevestiging van de dividendprognose (post 7u20). 

  Ackermans   stijgt 0,4 procent na de expansie in de Indiase gezondheidssector (post 8u13). 

 • Zwitserse beurs doet cashbod op Spaanse beurs

  De Zwitserse beurs SIX Group kondigt voorbeurs een cashbod aan op de beurs van Madrid (BME). SIX biedt 34 euro cash per aandeel aan. Dat is een premie van 34 procent op de slotkoers van vrijdag.

  Het bod waardeert BME op 2,84 miljard euro. SIX Group hoopt de deal in de eerste helft van 2020 af te ronden. 

  Er is echter een kaper op de kust. Euronext stuurde eerder vandaag een persbericht uit, met de bevestiging dat het overnamegesprekken voert met BME (post 8u29).

 • Europese beurzen openen stabiel

  Dat voorspellen althans de futures. 

 • De dolle rit van Greenyard op de beurs in beeld

 • Euronext bevestigt overnamegesprekken met Spaanse beurs

  Euronext  praat momenteel met de raad van bestuur van Bolsas y Mercados Espanoles, kortweg BME. Dat kan tot een bod leiden. Zo luidt een summier persbericht van de beursuitbater voorbeurs. Euronext reageert naar eigen zeggen op recente mediaspeculatie.

  Diezelfde mediaberichten hadden het ook over interesse voor de beurs van Milaan, mocht de Londense beurs LSE  deze afdeling te koop stellen in de aanloop naar het bod op de datagroep Refinitiv.

 • Ackermans investeert in medische startup in India

  De Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren  heeft 14,3 miljoen euro geïnvesteerd in Medikabazaar, een B2B online marktplaats voor medische apparatuur in India. Het in Mumbai gevestigde bedrijf werd in 2015 opgericht. Ackermans wijst erop dat de Indiase gezondheidssector tot 2025 naar verwachting met 12 procent jaar zal groeien tot 340 miljard dollar. Ackermans verwerft een rechtstreeks belang van 5,4 procent in Medikabazaar. De holding had al een onrechtstreeks belang via het HealthQuad I-fonds. Daarmee rekening houdend stijgt het totale belang tot 8,6 procent. Ackermans gaat ook een bestuurszitje nemen. 

  Deze investeringen maken deel uit van de strategie van AvH om te investeren in de Indiase gezondheidszorgsector, samen met lokale partners.
  Ackermans

 • Greenyard schrapt geplande kapitaalverhoging

  De groente- en fruitreus Greenyard  zet zijn geplande kapitaalverhoging niet door. 'Het herstel van Greenyard in de eerste helft van het boekjaar, was sneller en sterker dan verwacht. Daarom is een kapitaalverhoging of een verkoop van de conservendivisie niet nodig. Op die manier vermijden we de verwatering van de aandeelhouder en behouden we de operationele kasstromen van de conservendivisie.'

  Greenyard verwacht voor het boekjaar 2019/2020 een brutobedrijfswinst (ebitda) tussen 88 en 93 miljoen euro. Door het herstel van de ebitda en de verkoop van andere niet-strategische activiteiten, verwacht Greenyard een terugval van de schuldgraad (nettoschulden/ebitda) van 7,2 nu tot 4,0 tegen eind 2021 en tussen 3,0 en 4,0 in 2022.

  We are not there yet. We are still in the midst of our transformation period.
  Marc Zwaaneveld
  Co-CEO Greenyard

 • Citadel zit short in Galapagos

  Citadel Advisors heeft een shortpositie van 0,5 procent genomen in de Mechelse biotechgroep Galapagos . Dat leert een bericht van de toezichthouder. De totale - bekende - shortpositie in Galapagos is nu 4,17 procent van de uitstaande aandelen groot. Ook AQR Capital Management, DE Shaw en Marshall Wace hebben elk een 'à la baisse' positie die varieert van 1 tot 1,65 procent. 

 • Retail Estates bevestigt dividendprognose

  De eigenaar van winkelpanden Retail Estates  bevestigde vrijdagavond bij de publicatie van de halfjaarcijfers de dividendprognose van 4,40 euro bruto, goed voor een stijging van 3,53 procent. Eind september was de vastgoedportefeuille 1,639 miljard euro waard. Nederland vertegenwoordigt daarvan een kwart. 

  De bezettingsgraad lag eind september op 97,97 procent, een lichte daling tegenover de 98,28 procent van eind maart. De schuldgraad ligt op 51,79 procent. 

  De stabiliteit van de waarde van perifeer winkelvastgoed wordt hoofdzakelijk verklaard door de aanhoudende belangstelling voor investeringen in dit type vastgoed door vermogende particulieren en institutionele beleggers.
  Jan De Nys
  CEO Retail Estates

 • HP wijst avances Xerox af

  De Amerikaanse printerfabrikant HP  wijst de avances van de kleinere rivaal Xerox  af. 'We noteren dat de jaaromzet van Xerox sinds halverwege 2018 van 10,2 naar 9,2 miljard dollar is gezakt, wat ons ernstige vragen doet stellen over uw vooruitzichten', klinkt het droog. Er kan wel 'gepraat' worden, gelet op de 'potentiële voordelen' van consolidatie. 

 • Vijf favoriete aandelen van Geert Campaert

  Voor het favorietenlijstje van Dierickx Leys-beheerder Geert Campaert, hierheen

 • Wat u moet onthouden van Finance Avenue ...

  ... leest u hier

 • Saudische oliereus met de handrem op naar de beurs

  Saudi Aramco, de grootste oliegroep ter wereld, loopt zich warm voor de beurs. Wie niet warm lijkt te lopen, zijn buitenlandse beleggers. Voor zover je een beurswaarde van 1.500 miljard ontgoochelend kunt noemen, is het dat wel: de Saudi's ambieerden initieel een nog veel grotere beurswaarde. Slechts een klein deeltje van de gigant, 1,5 procent, wordt naar de beurs gebracht.  

 • Zo dadelijk: 'belangrijke evoluties' bij Greenyard

  Voorbeurs deze ochtend is er nieuws van Greenyard . De groenten- en fruitreus vervroegde zijn halfjaarupdate met één dag om 'belangrijke evoluties' te melden.

  Door een forse terugval van de resultaten torent de schuldenberg van Greenyard hoog boven de winst uit en vrezen beleggers al heel 2019 dat een fors verwaterende kapitaalronde onvermijdelijk is: over de boekjaar tot 31 maart 2019 halveerde de brutobedrijfswinst (ebitda) van Greenyard tot 64,5 miljoen euro. Daardoor beliep de schuldenberg van 456 miljoen euro ruim 7 keer de jaarlijkse ebitda.

  Greenyard reageerde zelf al door fors te herstructureren. Bovendien is er dit boekjaar wat beterschap in de resultaten, wat bij beleggers de grootste vrees voor een zware verwatering wat heeft weggenomen. 

 • Op de beleggersagenda deze week

  De allerlaatste loodjes kwartaalupdates en een vinger aan de pols van de Europese economie. Een overzicht

 • De beursrally start (en duurt voort)

  Goedemorgen! Vandaag start de beursrally, de beleggerswedstrijd van De Tijd. De globale beursrally duurt intussen al sinds halverwege augustus, brachten op Wall Street de Dow Jones naar een record terwijl de Europese beurzen  intussen zes weken op rij aan het klimmen zijn. Deze morgen zitten ook de Aziatische beurzen in de plus, met een winst van een kwartprocent voor de Japanse Nikkei225.

  Hoe lang duurt het feestje nog? Discussieer mee straks in de livechat - u kunt via deze link nu al uw vraag stellen. En om te weten welke aandelentips de specialisten afgelopen weekend op een druk bijgewoond Finance Avenue naar voor schoven: hierheen!

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud