1. Markten Live
 2. Live blog
live

Balta noteert 70 procent onder de intekenprijs

De Europese beurzen boekten een stevige remonte, de Bel20 noteerde collectief in de plus. Dissonant is Co.Br.Ha, dat op de lokale markt onderuit ging na de teleurstellende resultaten.
 • Bel20 boekt stevige remonte

  De slotbel: de Bel20  koerste 1,6 procent hoger op 3.563 punten en lijkt dus de beroerde voorbije beursweek stilaan verteerd te hebben, mede dankzij het Italiaans begrotingsakkoord en bemoedigende kwartaalresultaten op Wall Street. 

  Over kwartaalresultaten gesproken: straks nabeurs op Wall Street komt nog Netflix, de wereldmarktleider in comakijken, met cijfers. Die kunt u straks natuurlijk op deze webstek lezen. 

  We nemen hier afscheid met de mededeling dat we, in ons geval na een korte nacht, morgenvroeg terugzijn met een vers exemplaar. Tot dan!

 • Hoe zit het intussen met brexit?

  Niet goed dus. Zelfs Europees Commissievoorzitter Donald Tusk laat de gebruikelijke platitutes achterwege en erkent aan de vooravond van de Europese top dat er geen reden tot optimisme is. 

 • Balta 70 procent onder intekenprijs

  Concreet nieuws is er net als de voorbije dagen niet, maar duidelijk is dat beleggers weinig vertrouwen hebben in de kwartaalupdate die Balta   op 7 november zal uitsturen. Het aandeel zakt nog maar eens 4,5 procent naar een diepterecord van 3,84 euro en noteert nu een onwaarschijnlijke 71 procent onder de intekenprijs van juni vorig jaar (13,25 euro). 

  -71%
  Gezocht: bodembeschermer
  Balta noteert nu 71 procent onder de 13,25 euro waartegen de tapijtproducent in juni 2017 naar de beurs trok

  Het beleggersvertrouwen in de tapijtengroep is na een reeks winstwaarschuwingen, in combinatie met de hoge schuldenlast, en de exit van CEO Tom Debusschere aan flarden geschoten. Naast de bedrijfsspecifieke problemen kampt heel de sector met de combinatie van scherpe concurrentie en oplopende grondstoffenprijzen.

  De Franse rivaal Tarkett noteert ook dicht tegen het laagste peil in jaren. Daar is het beleggersvertrouwen ook helemaal zoek, nadat vorige maand CEO Glen Morrison na nauwelijks een jaar aan het roer bedankt werd voor bewezen diensten

 • Co.Br.Ha onderuit na halfjaarrapport

  Na de lange opwaartse rit van de voorbije jaren toppen beleggers bij Co.Br.Ha  de schuimkraag wat af, na het niet bepaald bruisende halfjaarrapport. Door een combinatie van dalende bierverbruik in de Belgische cafés en oplopende kosten viel de nettowinst over de eerste jaarhelft terug. 

  ©mfn online editor import

  In het begin van de zomer piekte het aandeel van de brouwerij van Haacht bij een record van 4.820 euro, vlak na een zeldzaam interview met Frédéric van der Kelen, met zijn 85 lentes de oudste CEO van de Brusselse beurs.

  Tegen die recordkoers noteerde tegen 3,3 keer de jaaromzet, 19 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) en meer dan 50 keer de nettowinst over 2017. Het dividendrendement was geslonken tot 0,4 procent.

  Ter vergelijking: wereldmarktleider en grote Belgische rivaal AB InBev noteert na een bijzonder moeilijk jaar waar de groeimarktcrisissen lelijk huis dreigen te houden tegen minder dan 20 keer de nettowinst over 2017. AB InBev biedt een rendement van bruto bijna 5 procent, al wordt duchtig gespeculeerd dat CEO Carlos Brito volgende week een dividendknip aankondigt om de ruim 100 miljard zware schuldenberg af te toppen. 

 • Wall Street trapt stevig af

  Ook op Wall Street laten beleggers de appelflauwte van vorige week achter zich. De Dow Jones  noteert bij de openingsbel 0,9 procent hoger op 25.468 punten. 

  ©AFP

 • Wall Street op weg naar stevig herstel

  In het zog van Europa lijkt ook Wall Street sterk te gaan openen. Futures tonen openingswinsten aan tussen 0,8 en 1 procent. Gisteren nam de S&P500 nog een verlies van 0,7 procent.

  Amerikaanse aandelen worden ondersteund door sterke resultaten vanuit de banksector. Zowel Goldman Sachs als Morgan Stanley klopten de verwachtingen. 

 • Fondsbeheerders niet meer zo pessimistisch sinds 2007

  Fondsbeheerders zien de toekomst van de wereldeconomie even slecht in als in 2007. Dat blijkt uit een maandelijkse rondvraag van Bank of America Merrill Lynch. Stijgende handelsspanningen en de verstrakking van het monetair beleid in de VS zorgen voor de pessimistische sfeer.

  Steeds meer fondsbeheerders vluchten naar cash nu de economische cyclus op haar einde loopt. Maar liefst 85 procent van de beheerders zegt dat de wereldeconomie zich in een late fase van de cyclus bevindt. Dat is 11 procentpunt meer dan de piek in december 2007. 

  38 procent van de ondervraagden denkt dat de economische groei in de komende 12 maanden zal vertragen. Longposities (speculeren op een stijging van de koers) op het FAANG-kwintet (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, en Googlemoeder Alphabet) was voor de negende opeenvolgende maand de meest bevolkte handelspositie.

  De handel in een aandeel is bevolkt wanneer het aandeel een disproportioneel grote positie inneemt in de portefeuille van aandeelhouders vergeleken met hun gewicht in de aandelenindices. 

 • Goldman Sachs en Morgan Stanley kloppen de verwachtingen

  De Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley klopten in het derde kwartaal allebei de verwachtingen. 

  Goldman Sachs zag de omzet met 3,8 procent toenemen tot 8,65 miljard dollar. De bank profiteerde van de volatiliteit op de aandelenmarkten. De omzet uit aandelenhandel nam met 8 procent toe tot 1,79 miljard dollar. Goldman presteerde zwakker in de obligatiehandel. Daar namen de verkopen af met 10 procent tot 1,31 miljard dollar.

  Het kwartaal was de laatste onder aftredend CEO Lloyd Blankfein die deze maand de scepter doorgaf aan David Solomon. 

  Ook Morgan Stanley kende een druk kwartaal op de afdeling waar aandelen worden verhandeld. De omzet steeg daar met 7 procent. In tegenstelling tot Goldman kon Morgan Stanley ook meer inkomsten puren uit de obligatiehandel dan vorig jaar. De omzet klom met 1 procent. 

  De totale omzet van de bank steeg met 7,3 procent. CEO James Gorman slaagde erin Morgan Stanley terug gezond te maken. Toen hij het roer in 2010 overnam, zat de bank in moeilijkheden door de gevolgen van de financiële crisis.

 • Banken waarderen Uber op 120 miljard dollar

  Het taxibedrijf Uber kreeg onlangs offertes van zakenbanken die het bedrijf op 120 miljard dollar waarderen bij een beursintroductie. Dat schrijft The Wall Street Journal. De IPO zou begin volgend jaar kunnen plaatsvinden. 

  Goldman Sachs en Morgan Stanley deden vorige maand waarderingsvoorstellen aan Uber. Dat is een gebruikelijke stap voor banken worden aangeworven om de IPO voor te bereiden. 

 • Risicoaversie raakt inkomsten BlackRock

  's Werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock zag de inkomsten in het derde kwartaal onder de lat uitkomen. Blackrock tekende de minste verkopen van aandelen, obligaties en andere langetermijnbeleggingen op sinds het tweede kwartaal van 2016. 

  Beleggers haalden hun geld uit de aandelenfondsen en stopten ze in minder riskante obligaties of trackers. De omzet kwam met 3,6 miljard dollar 2 procent onder de consensus uit. 

  'Het was een moelijk kwartaal voor de hele industrie,' zei CEO Larry Fink aan nieuwszender CNBC. 'Ik was teleurgesteld in onze geldinstroom.' De iShares trackers van BlackRock zagen in het derde kwartaal 33,67 miljard dollar toestromen in tegenstelling tot 52,31 miljard dollar vorig jaar. 

  De mindere resultaten komt door de voorkeur van beleggers om meer goedkope trackers te kopen die een groot deel van de markt spiegelen. BlackRock haalt de meeste inkomsten uit het aanrekenen van een percentage op het vermogen dat het beheert. 

 • Een samenvatting van de Brusselse beursdag

  leest u hier.

 • 'Solvay werd onterecht afgestraft tijdens correctie'

  Volgens het beurshuis Degroof Petercam is Solvay een stuk aantrekkelijker geworden. 'Solvay werd te zwaar afgestraft omdat het een stuk minder cyclisch is dan de meeste denken,' staat te lezen in een rapport van 29 pagina's. Solvay verloor de voorbije week 7,6 procent van haar beurswaarde. 

  Analist Nathalie Debruyne ziet dat de winstgroei van Solvay voortkomt uit de materialendivisie. 'De komende 5 jaar komt het hoogste winstpotentieel van de materialendivisie die meer dan 50 procent van de brutobedrijfwinst (ebitda) uitmaakt,' zegt ze. 'Dat komt voornamelijk door belangrijke ruimtevaartprogramma's, het toenemende belang van de batterij-industrie en het toenemende gebruik van thermoplastics voor toepassingen zoals olie-exploratie in de diepzee.'

  De afdeling maakt materialen voor de ruimtevaart- en automobielindustrie. Het produceert ook polymeren voor elektrische batterijen. 

  Debruyne denkt dat de ebitda bijgevolg met gemiddeld 8,1 procent zal stijgen in de periode 2019-2021. Volgend jaar zou er al een positieve evolutie merkbaar zijn omdat de tegenwind van grondstofkosten en wisselkoerseffecten aan het uitdoven is. Ook de stijgende olieprijs speelt Solvay in de kaart omdat het de vraag naar Solvays producten doet toenemen.

  Degroof Petercam handhaaft het koopadvies en trekt het koersdoel op van 142 naar 156 euro. Bij dat koersdoel heeft Solvay een korting van 10 procent tegenover sectorgenoten ten opzichte van 30 procent vandaag. 

 • Nederlandse vastgoedfondsen blijven onbelast

  Nu Nederland de dividendbelasting niet afschaft, moeten de genoteerde vastgoedfondsen vanaf 2020 geen belastingen beginnen te betalen op hun inkomsten. Dat heeft het Nederlandse kabinet vanmorgen gepreciseerd.

  Het belastingvrije statuut van aandelen als Wereldhave , NSI en Vastned blijft dus overeind. Dat ze belastingen zouden betalen op de inkomsten van hun Nederlandse activa, was aanvankelijk een compensatie voor het afschaffen van de dividendtaks.

  Ook Belgische vastgoedgroepen als WDP en Cofinimmo profiteren van de beslissing. Hun Nederlandse takken hebben het FBI-statuut (fiscale beleggingsinstelling), waardoor ook zij belastingen dreigden te moeten betalen op hun Nederlandse panden. WDP verwachtte een negatieve impact van 3 procent op de winst, Cofinimmo van 1 procent.

 • BPost onder stoom

  Het is eenzaam aan de top voor BPost vandaag. Het postbedrijf stijgt meer dan 4 procent en steekt het hoofd ver boven de rest uit. Het is de tweede dag op rij dat BPost een stevige stijging optekent. Gisteren sloot het aandeel 3 procent hoger af.

  De remonte komt er nadat BPost vorige week opnieuw dicht bij de all-time low van 12,32 euro aanschurkte. 

  ING-analist Marc Zwartsenburg ziet geen concrete verklaring. 'Waarschijnlijk vinden beleggers het aandeel overkocht omdat het door de ferme daling de voorbije tijd opnieuw een mooi dividendrendement kan voorleggen.'

 • Defect maakt Volvo stuurloos

  De Zweedse voertuigenbouwer Volvo is de pedalen kwijt op de beurs en zakt meer dan 5 procent. De aanleiding is een defect in het uitstootcontrolesysteem. De kosten om het probleem onder controle te krijgen, zouden 'substantieel' zijn. De problemen situeren zich bij de vrachtwagendivisie en hebben dus niks te maken met de auto's die Volvo produceert.

  Door slijtage van bepaalde materialen kunnen de vrachtwagens van Volvo meer uitstoten dan wat toegelaten is, liet de autoproducent weten. De meeste defecte vrachtwagens zouden verkocht zijn in Noord-Amerika en Europa, de twee grootste afzetmarkten van Volvon die instaan voor tweederde van het aantal leveringen.

  Volvo ontdekte het defect, waardoor vrachtwagens mogelijk teveel van het schadelijke stikstofoxide uitstoten, via een eigen monitoringsysteem. Voorlopig ontsnapten vrachtwagens aan de verstrengde controles in de nasleep van het dieselschandaal. 

 • TomTom is wagenziek

  De kaartenbouwer TomTom leek in eerste instantie te kunnen profiteren van de verrassend sterke resultaten en ging 2 procent hoger. Maar ondertussen staat het aandeel op een stevig verlies. Beleggers focussen op het contract met Volvo dat ten einde liep. 

 • Europa in de plus

  De Europese beurzen noteren in het groen. De Eurostoxx 50 staat op een winst van een half procent. De Bel20 is in goeden doen en gaat 0,7 procent hoger. Telenet en BPost voeren het peloton aan. 

 • 'Enorm groeipotentieel op korte, middellange tot lange termijn voor de kathodeactiviteiten van Umicore'

  Wim Hoste van KBC Securities is lovend over het consortium dat de materialengroep Umicore gisteren heeft opgezet met BMW en Northvolt. 'De samenwerking onderstreept de leidende positie van Umicore als kathodeproducent, terwijl het bedrijf ook beschikt over een pilootinstallatie van 7000 ton voor batterijrecyclage,' zegt Hoste. 'We zien een enorm groeipotentieel op korte, middellange tot lange termijn voor de kathodeactiviteiten van Umicore, en uiteindelijk ook Recycling.'

  Het koopadvies wordt bevestigd samen met het koersdoel van 55 euro. 

 • Banimmo verhuurt hotel Chantilly voor 12 jaar

  De vastgoedgroep Banimmo heeft een huurcontract voor 12 jaar getekend voor haar hotel in Chantilly. Dat brengt jaarlijks 2,35 miljoen euro aan huurinkomsten binnen. Het bedrag zal nadien jaarlijks toenemen tot 2,6 miljoen euro in 2022 en zal daarna onveranderd blijven tot 2031. Aangezien er reeds een handelsonderhuur getekend werd met een filiaal van de groep UGolf, goed voor een vast jaarlijks inkomen van 100.000 euro, zal het totale huurinkomen vanaf 2022 dus 2,7 miljoen euro per jaar bedragen. 

  Parfires Group wordt nu verantwoordelijk voor de uitbating van het hotel. De groep baat momenteel 17 drie- en viersterrenhotels uit.

  Dankzij dit contract kan Banimmo de uitbating van het hotel overlaten aan een professionele operator en het zo beter positioneren. Dat maakt het hotel aantrekkelijker voor kandidaat-investeerders. Banimmo start volgende maand een verkoopprocedure voor het hotel.

  KBC Securities vindt de verhuur goed nieuws. 'Het is goed dat Banimmo de uitbating van het hotel uitbesteedt,' klinkt het. 'Het kan zich nu focussen op haar kerntaken zoals het opknappen van verouderde kantoren en de bouw van kant-en-klae kantoren in België. Met het huurcontract zit Banimmo in een goede positie om het hotel aan aantrekkelijke voorwaarden te verkopen.'

 • Italiaanse regering keurt begroting goed

  De Italiaanse regering heeft de begroting goedgekeurd. Daarin laat ze het overheidstekort oplopen om verkiezingsbeloftes uit te voeren en zit de regering dus op ramkoers met Europa. De Europese Commissie heeft een week de tijd om de begroting te evalueren. 

  Als Brussel niet akkoord gaat, moet Italië een herziene begroting indienen. Voldoet die niet aan de voorwaarden van Europa, dan kan Brussel sancties opleggen. 

  Volgens de plannen gaat het Italiaanse begrotingstekort volgend jaar richting 2,4 procent. De begroting voorziet in een basisinkomen en een verlaging van de pensioenleeftijd.

 • Futures Europa: gemengd

  De futures op de Europese beurzen nemen geen duidelijke richting. 

 • Deme mag grootste offshore windmolenpark van Nederland bouwen

  GeoSea, de specialist in complexe offshore engineeringprojecten van DEME, heeft een contract binnengehaald voor het transport en de installatie van 94 funderingen voor Ørsted Borssele 1 & 2, twee windmolenparken voor de Nederlandse kust. CFE heeft alle aandelen van DEME in handen.

  GeoSea haalt tevens het contract binnen voor het transport en de installatie van 94 turbines in het windmolenpark. Het bedrijf zal instaan voor de volledige installatie van de funderingen voor Borssele 1 & 2, alsook de erosiebescherming.

  De holding Ackermans & van Haaren heeft een belang van 60,4 procent in CFE.

 • TomTom vindt de weg naar meer winst

  De resultaten van de kaartenmaker TomTom kwamen in het derde kwartaal boven de lat uit. De brutobedrijfswinst (ebitda) ging fors vooruit van 35,5 miljoen euro vorig jaar tot 62,4 miljoen euro. Analisten gingen uit van 41 miljoen euro. Het Nederlandse bedrijf trekt ook de omzetvooruitzichten voor het volledige jaar op van 825 miljoen euro tot 850 miljoen euro. Voor TomTom loopt wel een contract met de autobouwer Volvo af. 

  Het aandeel beleefde in september een woelige rit. Eerst kreeg het een tik nadat het een belangrijke klant verloor aan Google. Het maakte dat verlies nadien goed door een winstgevende divisie in het uitstalraam te plaatsen

 • 'Verborgen lokale overheidsschuld in China loopt op tot 6.000 miljard dollar'

  Het ratingbureau S&P luidt de alarmbel over de Chinese overheidsschuld. Volgens S&P is de lokale overheidsschuld die niet op de balans terug te vinden is, opgelopen tot 6.000 miljard dollar. Lokale overheden houden de schulden verborgen via buitenbalansvehikels. 

  Het ratingbureau stelt dat de schuldenberg gigantische risico's vormt. Wanneer je de verborgen schulden in rekening neemt, bedroeg de overheidsschuld in 2017 60 procent van het bbp. Plannen van de overheid om de schulden in toom te houden, gaan niet ver genoeg.

  Het Chinees Ministerie van Financiën stelt quota op voor de uitgifte van lokale overheidsobligaties maar die zijn vaak niet voldoende om de investeringsnoden van de overheden te lenigen. Daarom zoeken lokale overheden hun toevlucht tot buitenbalansvehikels om de financiering rond te krijgen. Het probleem is dat het zo niet altijd duidelijk is hoeveel schulden in het systeem rondzwerven. 

 • Uitkijken naar Netflix

  Naast het vertrouwen in de Duitse economie staan vandaag vooral resultaten van Amerikaanse bedrijven op de agenda. Met Netflix op kop.

  Klokslag 11 uur publiceert het Duitse onderzoekscentrum ZEW het resultaat van zijn maandelijkse rondvraag bij professionele beleggers en analisten, waarbij het polst naar hun verwachtingen voor de Duitse economie. In september waren de vooruitzichten iets verbeterd tot -10,6 punten. Deze maand zouden ze opnieuw verslechterd zijn tot -12 punten, becijferde Bloomberg.

  Er staan ook heel wat bedrijfsresultaten op het programma. In Europa is het seizoen nog maar pas gestart en opent TomTom de boeken. In de Verenigde Staten is de resultatentrein al op kruissnelheid en zijn onder meer de banken Goldman Sachs en Morgan Stanley, computerdienstengroep IBM, farmagroep Johnson & Johnson en ziekteverzekeraar UnitedHealth Group aan de beurt.

  Veel beleggers zullen echter met bijzondere aandacht naar de kwartaalcijfers van Netflix kijken. De betaaltelevisiegroep voorspelde in juli dat er in het derde kwartaal netto 5,0 miljoen nieuwe abonnees zouden bijkomen, waarvan 0,65 miljoen in de VS en 4,35 miljoen elders in de wereld.

  Goldman Sachs denkt dat het aantal nieuwe abonnees wel eens hoger zou kunnen uitkomen. Het beurshuis verlaagde maandag toch zijn koersdoel voor Netflix van 470 tot 430 dollar. Het koopadvies bleef wel overeind. Ook Raymond James zette de schaar in zijn koersdoel: het ging van 445 naar 400 dollar om waarderingsredenen. Ook hier bleef het koopadvies (‘superperformance’) behouden.

  Analisten verwachten gemiddeld dat Netflix over het derde kwartaal een nettowinst van 29 cent per aandeel heeft gerealiseerd, beduidend minder dan de 68 cent van een jaar eerder. De omzet zou wel met een derde zijn toegenomen tot 3,997 miljard dollar, aldus Reuters.

 • Azië noteert gemengd

  Goedemorgen!

  Het is een rustige beursdag in Azië met een gemengd beeld. De Japanse beurs stigt met 0,6 procent terwijl de beurs van Hong Kong vlak noteert. Aandelen in China dalen licht. In de VS sloten de indices lager af. De dollar steeg naar aanleiding van het valutarapport dat de VS deze week publiceert waarin het haar visie geeft over eventuele manipulaties in de valutamarkt. Daar is het uitkijken of de VS de ingrepen van China in de valutamarkt als manipulatie bestempelen.

  De olieprijs gaat licht omhoog. De diplomatieke spanningen tussen de VS en de oliemastodont Saudi-Arabië lopen op na de vermeende moord op een journalist in de Saudische ambassade in Istanboel. Vandaag worden in Duitsland cijfers over het beleggersvertrouwen gepubliceerd. Die kregen in oktober naar verwachting een knauw door het volatiele beursklimaat, stijgend protectionisme, de Italiaanse begrotingsproblemtatiek en de onzekerheid over de brexit. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect