1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen eindigen nipt boven water

De verliezen in New York na minder goede bankenresultaten waren ook in Europa voelbaar. In Brussel halveerde de koers van Nyrstar nu duidelijk wordt hoe grondig de schuldherschikking de aandeelhouders uitwist.
 • Donald Tusk geeft 'droom' van brexitbocht niet op

  De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zegt dinsdag dat hij zijn 'droom' van een terugdraaiing van de brexit niet opgeeft. Hij vraagt daarnaast dat politici zich niet door de brexitmoeheid laten verleiden tot een haastige exit.

  'Op dit moeilijke moment in onze geschiedenis, hebben we dromers én dromen nodig. We kunnen niet toegeven aan fatalisme. Ik zal in ieder geval niet stoppen met het dromen van een beter en verenigd Europa.'

  Ook zei Tusk: 'Ik begrijp dat, aan beide kanten van het kanaal, iedereen, mijzelf inbegrepen, moe is van de brexit. Dit is volledig begrijpelijk. Maar dit is geen excuus om te zeggen: 'laten we er maar vanaf zijn', enkel omdat we moe zijn.'

 • Bank of America haalt recordwinst

  Bank of America haalt een recordwinst en overtreft de analistenverwachtingen. In het eerste kwartaal groeit de nettowinst met 6 procent naar 7,3 miljard dollar, de hoogste winst ooit. De winst per aandeel bedraagt 0,70 dollar, terwijl analisten op 0,66 dollar hadden verwacht.

  De grootbank knipt de kosten met 4 procent, waarmee deze op 13,2 miljard uitkomen. Dit is bijna 0,5 miljard lager dan waar analisten op rekenden.

  De CEO Brian Moynihan ziet een gunstige marktomgeving. 'De economische groei en de consumentenbestedingen in de VS blijven stevig, bedrijven van elk formaat lenen en stimuleren de economie'.

  Ondanks de recordwinst zijn beleggers niet onder de indruk. Het aandeel zakt met 1,2 procent voorbeurs.

 • Fijne avond!

  Wij sluiten onze blog voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug. Dan kijken we onder meer uit naar het Duitse beleggersvertrouwen, de Amerikaanse industriële productie en resultaten van Bank of America en Netflix.

  DINSDAG 16 APRIL 2019
  ECONOMIE/FINANCIËN
  Duitsland:
  - Beleggersvertrouwen (ZEW) april, 11.00 uur
  Verenigde Staten:
  - Industriële productie maart, 15.15 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - Xior: publicatie jaarverslag
  Verenigde Staten:
  - Bank of America: resultaten eerste kwartaal, 12.45 uur
  - Blackrock: resultaten eerste kwartaal
  - IBM: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
  - Johnson & Johnson: resultaten eerste kwartaal, 12.45 uur
  - Netflix: resultaten eerste kwartaal, 22.00 uur
  - Prologis
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

 • Atenor in groot herontwikkelingsproject in Brusselse Noordwijk

  Atenor gaat samen met AG Real Estate en AXA IM - Real Assets het Communicatiecentrum Noord (CCN) in Brussel herontwikkelen. De werken zullen aanvangen in 2021, zodra het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - dat het grootste deel van het huidige gebouw bezet - zijn kantoren heeft verlaten.

  In zijn persbericht geeft Atenor geen informatie over de grootte van de investering, noch details over het project zelf. De vastgoedgroep zegt enkel dat de site 'alle troeven heeft om een herontwikkeling te verwelkomen'.

 • Goldman Sachs

  We gaan dieper in op de slechter dan verwachte cijfers van de zakenbank Goldman Sachs (zie post 13u42) in dit artikel.

 • De lyft naar beneden

  Het aandeel Lyft is weer aangereden wild en bloedt met een verlies van 6,5 procent verder leeg. Inmiddels noteert het taxi-aandeel ruim 22 procent onder de IPO-prijs. Met de waardedaling van Lyft, wordt de denkbeeldige waarde voor dat andere taxibedrijf - Uber - ook lager. Dat bedrijf komt waarschijnlijk volgende maand naar de beurs.

 • Bel20 eindigt plat

  De Bel20 sluit nagenoeg plat met een winstje van 0,1 procent op 3.845 punten. De toppers waren Ackermans & van Haaren (1,8%, 142,50 euro), Proximus (1,1%, 26,95 euro) en Solvay (0,9%, 108,20 euro). De floppers waren Galapagos (-2,3%, 106,50 euro), Ontex (1,9%, 18,75 euro) en UCB (1%, 74,54 euro).

 • Nieuwe geldkranen voor vastgoedbedrijven

 • Koers Curetis herstelt voort

  Na de sprong van vrijdag (+21,1%) zit het aandeel Curetis vandaag opnieuw in de lift. Daardoor is het weer meer dan 1,5 euro waard.

  Vorige week donderdag was Curetis teruggevallen tot 1,156 euro, de laagste slotkoers ooit. Het reeds zwaar afgestrafte aandeel – dat ooit 10,90 euro waard was - verloor toen 4 procent na de publicatie van heel sombere jaarcijfers. Twee dieptepunten daaruit: Curetis verkocht vorig jaar netto geen Unyvero-systemen (zaklabo’s om snelle diagnoses te stellen) en een kapitaalverhoging is op til.

  Het handelsvolume is wel fors: meer dan 1 miljoen stukken. Vrijdag veranderden al 1,36 miljoen aandelen van eigenaar. Het gemiddelde handelsvolume bedraagt volgens Bloomberg slechts 67.048 stukken.

 • Brits hoofdkwartier Shell besmeurd

  Klimaatbetogers hebben maandag het Britse hoofdkwartier van Royal Dutch Shell zwaar toegetakeld. Ze vernielden een draaideur en spoten graffiti over het hele gebouw. Ze hingen ook een spandoek op met de boodschap ‘Shell Knows’.

  De daders zijn leden van de klimaatactiegroep Extinction Rebellion, die al dagenlang het openbare leven in Londen verstoren. De actie bij Shell was bedoeld om de aandacht te vestigen op het gebruik en de productie van fossiele brandstoffen.

  ©EPA

 • Netflix likt zijn wonden

  Het aandeel Netflix gaat nog eens 1 procent onderuit. Dit gebeurt nadat Disney vorige week donderdag met succes zijn videostreamingsdienst Disney+ introduceerde. Netflix ging afgelopen vrijdag al met 5 procent onderuit, terwijl Disney ruim 11 procent won.

 • Weinig animo in New York

  Na 1 minuut handel blijft de Dow Jones nagenoeg stabiel. De breed samengestelde S&P500 trappelt eveneens ter plaatse.

  Goldman Sachs verliest 1,3 procent na de publicatie van kwartaalresultaten, Citigroup wint 0,4 procent.

 • Naar vlakke start in New York

  De Amerikaanse futures schommelen wat naarmate de kwartaalresultaten binnenstromen maar noteren momenteel nagenoeg stabiel.

  Goldman Sachs ging met zijn omzet en tradinginkomsten onder de lat door zodat het aandeel in de voorbeurshandel onder druk staat. Citgroup voldoet wel aan de verwachtingen.

  In het rijtje der grote bankenjongens kwam JPMorgan Chase vorige week met sterke resultaten. Morgen dinsdag is Bank of America aan de beurt.

 • Citigroup: gemengde resultaten

  De Amerikaanse bank Citigroup  behaalde in het eerste kwartaal 1,9 procent meer nettowinst, tot 4,71 miljard dollar. De winststijging kwam er vooral dankzij besparingen. De inkomsten daalden met 1,6 procent tot 18,58 miljard dollar en dat was iets minder dan verwacht (18,63 miljard dollar). Het aandeel gaat voorbeurs 0,9 procent hoger.

 • Vivendi heeft gevoel voor ritme

  We gaan dieper in op de cijfers van Vivendi (zie post 8u43) in dit artikel.

 • Goldman Sachs ziet winst vijfde zakken

  Terwijl rivaal JPMorgan vrijdag recordresultaten kon voorleggen, is het kwartaalrapport van Goldman Sachs  een stuk minder indrukwekkend. De inkomsten zakten tegenover het sterke eerste kwartaal van 2018 met een achtste tot 8,8 miljard dollar. Netto zakt de winst met een vijfde, tot 2,18 miljard dollar of 5,71 dollar per aandeel. 

 • Julien De Wilde na 11 jaar voorzitter-af bij Agfa-Gevaert

  Na 11 jaar houdt Julien De Wilde, 75 intussen, het voor bekeken als voorzitter van Agfa-Gevaert , leert de oproeping voor de aandeelhoudersvergadering. De Wilde was van 2007 tot 2016 ook voorzitter van Nyrstar. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursspiegel ...

  ... leest u hier

 • Noon at the Museum

  Voor een van de origineelste locaties voor een algemene vergadering zorgt dit jaar Texaf . De investeringsmaatschappij die in Congo residentieel vastgoed ontwikkelt en een steengroeve bezit, roept zijn aandeelhouders bijeen in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, tegenwoordig beter bekend als het AfricaMuseum.

  Na de AV is er eerst een receptie ter ere van Herman De Croo, die vele jaren (sinds 1981!) in de raad van bestuur zetelde en wiens mandaat ten einde loopt. Daarna is er een bezoek gepland aan het volledig vernieuwde museum dat vorig jaar de deuren heropende.

  Gelukkig voor de aandeelhouders wordt het een 'Noon' en geen 'Night at the Museum'.

  De trailer van 'Night at the Museum'

 • Shortpositie in Lyft stijgt tot 65% van publieke aandelen

  Het aantal aandelen van taxi-app Lyft dat wordt geshort, is opgelopen tot 65 procent van de zogeheten freefloat, of de aandelen die publiek verhandelbaar zijn. Dat blijkt uit cijfers van S3 Partners. 

  Na een flinke lift op de eerste beursdag, is het aandeel vervolgens onder zware druk gekomen. Het aandeel sloot vrijdag af op 59,9 dollar, 17 procent onder de introductieprijs.

  Lyft is in de VS nu het vierde meest geshorte aandeel. Het bedrijf beschuldigt Morgan Stanley ervan te hebben bijgedragen aan het shorten

  De beursgang van de grote rivaal Uber is allicht voor vrijdag 10 mei. In het prospectus beschrijft Uber de grote concurrentie tussen de taxi-apps, wat vrijdag mogelijk voor extra druk zorgde op Lyft. 

 • De eerste terughoudende toon over beursprestatie Argenx

  'Het optimisme rond Argenx  is indrukwekkend,' schrijft biotechspecialiste Emily Field van Barclays in haar eerste nota over het bedrijf. 'Daar wijken wij van af.' Het aandeel krijgt een houden-advies opgeplakt, en dat is de eerste keer in het volledige beursbestaan van Argenx. De Gentenaren kwamen naar de beurs in de zomer van 2014.

  De doorbraak van het aandeel kwam er pas in de laatste weken van 2017, waarna het zich tot grootste stijger van het jaar kroonde en kort daarna tot de Bel20 mocht toetreden. Sindsdien is het hard blijven gaan met de beurskoers, en is Argenx volgens beurswaarde het tweede grootste biotechbedrijf op de Brusselse beurs. Zoals Galapagos zijn goudhaantje filgotinib recent verzilverde, rekenen beleggers erop dat efgartigimod van Argenx hetzelfde zal doen.

  'Op vlak van de klinische testresultaten verwachten we dezelfde probleemloze afloop als de rest van de markt,' aldus Field. Hoe efgartigimod de derde en laatste testfase heeft doorstaan weten we waarschijnlijk niet voor de tweede helft van 2020. 'Maar door het gebrek aan koerstriggers in de nabije toekomst en een degelijke waardering denken we dat de rally in het aandeel wel eens zou kunnen stilvallen in de komende 12 maanden.'

  Het houden-advies wordt vergezeld van een koersdoel van 120 euro. Als efgartigimod in 2020 een naam krijgt die makkelijker over de tong rolt omdat het is uitgegroeid tot een volwaardig geneesmiddel, verwacht Field nog steeds dat Argenx niet winstgevend zal zijn voor 2023.

 • Beursgang van AB InBev Azië krijgt vorm

  AB InBev  heeft Citi en Bank of America Merrill Lynch de opdracht gegeven om haar Aziatische activiteiten in Hongkong te noteren, meldt Reuters, op basis van verklaringen van drie anonieme bronnen. Ze vervoegen Morgan Stanley en JPMorgan.

  Het neerleggen van het IPO-prospectus wordt verwacht in de eerste helft van het jaar, en de notering in de tweede helft. De bierbrouwer zou met de beursgang 5 miljard dollar willen ophalen.

  AB InBev gaat een halve procent hoger.

 • Trafigura niet verplicht Nyrstar van de beurs te halen

  Als de huidige hoofdaandeelhouder zijn belang in Nyrstar optrekt van ruim 24 procent richting 98 procent, kunnen we zeggen dat de zinkverwerker in essentie wordt geprivatiseerd.

  Toch is Trafigura niet verplicht een bod te doen op de resterende aandelen die het niet bezit, laat beurswaakhond FSMA weten. Normaal gezien wordt zo'n bod getriggerd wanneer een aandeelhouder boven 30 procent uitstijgt. Omdat dit gebeurt via een schuldherschikking en een nieuw bedrijf (NewCo) wordt opgericht is er geen biedplicht.

 • Nyrstar opent -46%

  Na ruim 50 minuten ging de eerste transactie in het aandeel Nyrstar door. Dat gebeurde tegen een prijs die bijna de helft was van de laatste koers voor de schorsing op de beurs van een week geleden.

 • Ongelijkheid op beurzen voedt risico op implosie.

  Op de beurs neemt de ongelijkheid toe. Machtige Wall Street-huizen en computergestuurde traders romen winsten af van beleggers. Beursuitbaters werken gretig mee. Intussen regent het miniflashcrashes en is het wachten op de verwoestende ‘Big Freeze’. Lees hier onze analyse.

 • Nyrstar nog steeds op testbeeld

  Terwijl we de koersvorming bij Nyrstar nog altijd afwachten 20 minuten na de openingsbel, hebben we wat meer context klaar over de deconfiture van het grondstoffenaandeel bij uitstek op de Brusselse beurs.

 • Eerste houden-advies in beursbestaan Argenx

  De Britse zakenbank Barclays start de  opvolging van Argenx  met een houden-advies. Het is de eerste keer dat een analist niet 'kopen' roept over het biotechaandeel met Gentse wortels. Argenx kwam eind 2014 naar de beurs, en brak eind 2017 door met goeie klinische testresultaten. Kort daarvoor was het aandeel ook naar Wall Street getrokken, waardoor meer analisten aandacht voor het aandeel kregen.

  Voor het weekend hadden acht analisten een koopadvies uitstaan voor Argenx.

 • KBC Securities over Nyrstar: 'Massale verwatering voor belegger'

  KBC Securities spreekt over een 'massale verwatering' voor de belegger in Nyrstar. 'Maar het was dat of het bankroet, en dan hadden beleggers ook alles verloren', zegt analist Wim Hoste. Hij heeft een 'afbouwen'-advies voor Nyrstar. 

 • Beurzen openen hoger

  De Bel20 is zonet 0,4 procent hoger geopend.

  • KBC reageert positief op de Tsjechische deal.
  • Greenyard stijgt verder na het akkoord met de bankiers.
  • En in Nyrstar is nog geen evenwichtskoers gevonden.  
 • Publicis doet miljardendeal

  De Franse reclamegroep Publicis  betaalt 4,4 miljard dollar cash om de marketingafdeling van Alliance Data Systems - Epsilon - over te nemen. Met de deal wil Publicis zijn digitale expertise en zijn aanwezigheid in de VS uitbreiden. Epsilon beheert loyaliteitsprogramma's en verzamelt allerlei data over de consument. Toen de eerste berichten opdoken over een mogelijke overname van Epsilon, viel het aandeel Publicis terug omdat beleggers vrezen dat de Amerikaanse groep een te grote brok is voor Publicis om door te slikken. Publicis betaalt het bedrag via een combinatie van schulden en cash en zet ook een inkoopprogramma van aandelen stop. 

  Publicis gaf meteen ook de omzetcijfers vrij. De omzet steeg met 1,7 procent tot 2,12 miljard euro. De groep verloor klanten in de VS, maar zag dat elders gecompenseerd. 

 • Handel in Nyrstar hervat om 9u

  Samen met de rest van de beurzen zal het aandeel van Nyrstar opnieuw verhandeld worden na de Europese openingsbel.

  Nyrstar had een week geleden, op maandagnamiddag om 13u55, de handel laten stilleggen door beurswaakhond FSMA, omdat de onderhandelingen tussen Trafigura en de schuldeisers van Nyrstar in de laatste rechte lijn zaten. Daarna kon dus bijna een week lang niemand een aandeel van Nyrstar kopen of verkopen.

  Nyrstar eindigde maandagnamiddag op een beurskoers van exact 0,651 euro, nadat het centjesaandeel - al maandenlang een speelbal van speculanten - op een paar dagen was verdubbeld.

  De kans is groot dat die speculanten druk aan het traden slaan met Nyrstar vanochtend, en dat het even duurt voor er een eerste transactie doorgaat die de openingskoers zal bepalen.

 • Vivendi scoort met muziek

  De Franse mediareus Vivendi  zag de omzet in het eerste kwartaal met 10,7 procent stijgen tot 3,46 miljard euro. Analisten dachten aan een omzet van 3,38 miljard euro. Vivendi scoort vooral met de muziekafdeling Universal Music Group, die de omzet met 19 procent zag groeien tot 1,5 miljard euro. Hoe beter de cijfers voor de muziekafdeling, hoe meer Vivendi kan vangen voor een belang van 50 procent dat de groep wil verkopen. Analisten mikken op een bedrag van 20 tot 40 miljard euro. Vivendi zegt dat het verkoopsproces vordert, PWC mag de transactie begeleiden. 

  Deze maand geeft CEO Vincent Bolloré - die 26 procent bezit van Vivendi - de fakkel over aan zijn zoon Cyrille. 

 • KBC breidt uit in Tsjechië

  CSOB, de Tsjechische divisie van KBC , neemt het resterende belang van 45 procent in de bouwspaarbank Ceskomoravska stavebni sporitelna (CMSS) over voor 240 miljoen euro. De verkoper is Bausparkasse Schwaebisch Hall. KBC betaalt 1,5 keer de boekwaarde en 9,2 keer de winst van 2018. KBC denkt de deal voor het einde van het tweede kwartaal te kunnen afronden. Lees hier meer. 

  Ik ben erg blij met deze transactie, die onze positie als sterke marktleider in Tsjechië bevestigt.
  Johan Thijs
  CEO KBC

 • Europese beurzen openen licht hoger

  Dat leert de stand van de futures. 

 • Trafigura wist kleine belegger in Nyrstar uit

  Het langverwachte persbericht is er: Trafigura neemt quasi de volledige controle over Nyrstar . Lees hier meer. De handel in Nyrstar was gedurende vier dagen opgeschort in afwachting van een persbericht. 

 • Beurs van Tokio op hoogste peil sinds december

  De Nikkei225-index is 1,4 procent hoger afgesloten tot 22.169,11 punten. Het is van begin december geleden dat de index zich boven 22.000 punten bevond. Beleggers krijgen wereldwijd steeds meer hoop op een Amerikaans-Chinese handelsdeal.

 • Stern krijgt ongevraagd bod binnen

  Stern - het tweede autodealerbedrijf van Nederland - heeft een ongevraagd bod gekregen. Dat maakte Stern via een persbericht vrijdag bekend. De verklaring volgde op een opmerkelijke koersopstoot vrijdag net voor de slotbel. Het gaat om een niet-bindend bod op alle aandelen van het bedrijf. 'De directie en de raad van bestuur hebben het bod bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het onvoldoende is om er onderhandelingen over te beginnen.' Stern steeg vrijdag plots met 11 procent, om uiteindelijk 7 procent hoger af te sluiten op 18,5 euro, het hoogste peil in ruim een jaar.

 • ... en van Musk

  Ook Tesla -CEO Elon Musk was zondag actief op Twitter. Hij twitterde dat Tesla de komende 12 maanden meer dan 500.000 auto's zal bouwen. De tweet is opmerkelijk want een gelijkaardige tweet van twee maanden terug zorgde voor een aanvaring met de beurstoezichthouder SEC. Volgens de SEC was die tweet niet conform een schikking die Musk met de SEC heeft schikking getroffen over zijn twittergedrag. Musk kwam vooral in de problemen in augustus met een tweet over het van de beurs halen van Tesla, wat uiteindelijk niet gebeurde. Het leverde hem een sanctie van de Amerikaanse beurswaakhond SEC op.

  Vrijdag nog gaf superbelegger Warren Buffett kritiek op het twittergedrag van Musk, maar ook dat maakte blijkbaar weinig indruk op Musk. 

 • Opmerkelijke tweets van Trump...

  Volgens president Trump zou de 'beurs' 5.000 à 10.000 punten hoger gestaan hebben, 'mocht de Fed zijn werk goed hebben gedaan.' Dat tweette hij op zondag vanop Trump National Golf Club in Sterling, Virginia. Volgens Trump was de afbouw van de balans van de Fed 'een killer'. En had de Fed net het omgekeerde moeten doen. 

  Trump heeft al regelmatig kritiek geuit op de Federal Reserve, die in 2018 de rente vier keer heeft verhoogd, maar sindsdien een pauze heeft ingelast. Zaterdag drukte ECB-voorzitter Mario Draghi nog zijn bezorgdheid uit over de onafhankelijkheid van de Fed

 • Ageas grijpt naast Fidea

  Zonet maakte het Zwitserse Baloise de overname bekend van verzekeraar Fidea voor 480 miljoen euro. Argenta en Ageas  waren ook kandidaat om Fidea in te lijven. Lees hier meer. 

 • Waar we deze week naar uitkijken

  We hebben deze week slechts vier beursdagen, want op Goede Vrijdag zijn zo goed als alle beurzen dicht. Deze week kijken we onder meer uit naar de resultaten van Netflix dinsdagavond - zeker na de bekendmaking van de details van Disney+ vrijdag, de beursgang van Pinterest en naar het Chinese BBP. Lees er hier meer over. 

 • Aziatische beurzen nemen estafette over in voorjaarsrally

  Goedemorgen! Wall Street  finishte vrijdagavond ei zo na op een record nadat bankreus JPMorgan het cijferseizoen met recordresultaten aftrapte. En deze ochtend neemt Azië het stokje in de estafette naadloos over. Zowel Tokio als de Chinese beurzen laten een winst van ruim 1 procent optekenen, met dankzij hoopgevende signalen dat de Chinese economie weer vaart wint .

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud