1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen eindigen vlak na val olieprijs

De Saoedi's zouden al over enkele dagen weer over 70 procent van de verloren productiecapaciteit beschikken. In Brussel kreeg Solvay een knauw en profiteerden WDP en Montea van een positief analistenrapport.
 • Woensdag = Fed-dag

  We zetten een punt achter deze blog voor vandaag en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen begroeten. Dé gebeurtenis van de dag wordt het rentebesluit van de Federal Reserve, dat om 20 uur wordt verwacht.

  WOENSDAG 18 SEPTEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigd Koninkrijk:

  • Inflatie augustus, 10.30 uur

  Verenigde Staten:

  • In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen augustus, 14.30 uur
  • Federal Reserve: rentebesluit, 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: heropend overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 23 september.
  • ASIT biotech: halfjaarresultaten, 07.00 uur

  Duitsland:

  • Curetis: halfjaarresultaten, 08.00 uur
 • Immobel komt met sterke halfjaarcijfers

  Projectontwikkelaar Immobel heeft in de eerste zes maanden van het jaar sterk gepresteerd, blijkt uit een persbericht nabeurs. De omzet steeg met 44 procent tot 140,8 miljoen euro en met 56,4 miljoen euro was de nettowinst even hoog als over heel 2018. 

  De schuldgraad bedroeg eind juni 54 procent. Immobel verwierf in het eerste semester voor 91.600 m² aan nieuwe projecten in België, Duitsland en Frankrijk.

 • Europese beurzen sluiten vlak

  De Euro Stoxx 50 is 0,1 procent hoger geëindigd, de brede Stoxx Europe 600 0,05 procent lager. Financials en energiewaarden stonden onder druk, consumentengroepen, vastgoed en farma wonnen terrein.

  In Brussel sloot de Bel20 0,25 procent in de min op 3.690,84 punten. In de index waren er evenveel stijgers als dalers. Vastgoed deed het goed en de telecomwaarden herstelden na de verliezen van maandag. Bij de verliezers waren inoxproducent Aperam (-2,6%) en chemiegroep Solvay (-2,3%) terug te vinden, net als de bankwaarden.

 • Amerikaanse centrale bank moet ingrijpen bij plotse rentestijging

  De rente voor zeer kortlopende leningen, zogenaamde repo's, explodeerde vandaag tot 10 procent. De Amerikaanse centrale bank (Fed) greep in door 75 miljard in het financiële systeem te pompen.

  De flinke rentestijging ontstond door een plotselinge toename in de vraag naar liquiditeiten. Dat had vermoedelijk te maken met het feit dat Amerikaanse bedrijven geld nodig hadden om hun belastingen te kunnen betalen. 

  Voor het hele artikel, hier klikken!

 • Kraft Heinz onderuit door verkoop groot pakket aandelen

  Kraft Heinz glijdt 4,5 procent weg in New York. De Braziliaanse private equity-groep 3G Capital Partners heeft 25,1 miljoen aandelen Kraft Heinz van de hand gedaan tegen 28,44 dollar het stuk. Dat is zowat 4 procent korting tegenover de slotkoers van maandag (29,62 dollar). De grootste aandeelhouder van de voedingsgroep vermindert zo zijn belang met circa 9 procentpunten tot 20 procent.

  3G Capital Partners, het investeringsvehikel van Braziliaanse zakenlui die ook in AB InBev zitten, kocht in 2013 Heinz samen met Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van miljardair Warren Buffett. In 2015 werden Heinz en Kraft samengevoegd.

  Kraft Heinz is een van de grote posities in de portefeuille van Berkshire Hathaway, dat nog steeds een belang van 26,7 procent aanhoudt.

  Het bedrijf zit echter in woelig water. In augustus kreeg het aandeel al een klap van 16 procent nadat Kraft Heinz aankondigde voor 1,2 miljard dollar af te schrijven. In februari vond al een zeer zware afschrijving (van 15,4 miljard dollar) op tal van merken plaats. De omzet viel in het eerste halfjaar ook met 4,8 procent terug. De Amerikaanse beurswaakhond SEC voert daarnaast een onderzoek naar de boekhouding van Kraft Heinz.

  De massale aandelenverkoop door 3G Capital Partners zal het beleggersvertrouwen in het bedrijf zeker geen goed doen. Sinds begin dit jaar ging de koers van Kraft Heinz al ruim 30 procent lager.

 • Hoop op snelle reparatie duwt olieprijs lager

  De prijs van een vat Brent-olie valt 6,1 procent terug tot 64,81 dollar. Volgens Reuters zou Saoedi-Arabië op heel korte termijn – enkele dagen - de door de aanslagen verloren olieproductie voor 70 procent kunnen herstellen. Een volledig herstel van de productie zou binnen twee tot drie weken mogelijk zijn, aldus een anonieme Saoedische bron.

  De Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, zou later vandaag een persconferentie houden in Jeddah.

  Door de aanslagen speelde Saoedi-Arabië een dagelijkse productie van 5,7 miljoen vaten kwijt.

 • Telenet komt in actie tegen overname VOO

  Telenet hernieuwt een overnamevoorstel aan de Brusselse intercommunale Brutélé. De Vlaamse kabel- en telecomgroep probeert zo een stokje te steken voor de verkoop van de Waalse kabeloperator VOO aan het Amerikaanse Providence.

 • Wall Street opent licht lager

  De beurzen in New York zijn zoals verwacht lager geopend. De Dow Jones noteert na 1 minuut 0,3 procent lager, de S&P500 zakt 0,1 procent.

 • Nederland verwacht ‘fase van gematigder groei'

  In zijn troonrede waarschuwt de Nederlandse koning Willem-Alexander dat de economische groei in Nederland wat zal afnemen. Onze noorderburen zijn volgens zijn woorden – eigenlijk die van de Nederlandse regering – in een ‘fase van gematigder groei’ terechtgekomen.

  Het Centraal Planbureau zei eerder al dat de economische groei iets terugvalt, vooral door de ‘gure wind uit het buitenland’. Lees: internationale onzekerheden zoals de brexit en de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.  Aan dat lijstje mogen we wellicht ook de hogere olieprijs en de oplopende spanning in het Midden-Oosten toevoegen.

 • Amerikaanse futures kleuren rood

  De future op de Dow Jones staat 0,25 procent in de min, de futures op de S&P500 en de Nasdaq Composite noteren 0,2 procent lager. Beleggers zijn nog volop de impact van de hogere olieprijs en de toegenomen geopolitieke risico's aan het wikken en wegen. Ze zullen zich ook voorzichtig gedragen in de aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve morgen.

 • Minder kans op renteverlaging in Zuid-Afrika

  De kans dat de South African Reserve Bank donderdag de rente verlaagt, is kleiner geworden na de drone-aanvallen op Saoedische olie-installaties.

  Zuid-Afrika voert circa 40 procent van zijn ruwe olie in uit Saoedi-Arabië en is daarmee het groeiland met de grootste blootstelling aan een eventuele onderbreking van de aanvoer. Dat risico heeft de rand deze week al 1,1 procent doen verzwakken tegenover de Amerikaanse dollar.

  Hoewel de inflatie tot dusver in lijn was met de doelstelling van de centrale bank en de economische groei stagneert, zullen de combinatie van hogere brandstofkosten en een zwakkere rand het ‘Monetary Policy Committee’ er wellicht toe aanzetten zijn kruit droog te houden, meent Société Générale. De kans op een renteverlaging met 25 basispunten (tot 6,25%) wordt nu nog op 52 procent geraamd tegen 72 procent vorige week.

  Een straatventer verkoopt elektronicaspullen langs een weg in de buurt van Kaapstad. ©EPA

 • Macron wil Europese Nasdaq

  Emmanuel Macron ontvangt vanavond 40 grote internationale investeerders voor een diner op het Elysée. De president heeft de afgelopen maanden gewerkt om durfkapitaalfondsen en bankiers te overtuigen om meer geld te pompen in de Franse technologiesector.Macron zal vanavond de toezeggingen van investeerders aankondigen, die volgens regeringbronnen miljarden euro's zullen bedragen.

  Macron zal er ook zijn oproep herhalen voor de uitbouw van een Europese technologiebeurs. De president betreurt dat Europa geen dynamische aandelenmarkt heeft voor technologie-aandelen zoals de Amerikaanse Nasdaq. Verschillende Franse bedrijven kozen daarom voor een Amerikaanse listing. De laatste IPO van een Frans technologiebedrijf met een waardering boven één miljard euro is aeronauticareus Dassault Systèmes  in 1996.

  In de Verenigde Staten is een derde tot de helft van de netto-banencreatie gerelateerd aan technologie terwijl in Frankrijk de verhouding waarschijnlijk dichter bij 10 procent ligt.
  Emmanuel Macron
  President Frankrijk

 • Fondsbeheerders staan aan koopzijde

  Fondsbeheerders hebben de voorbije maanden aandelen bijgekocht. Hierdoor zakte de gemiddelde cashpositie van 5,1 naar 4,7 procent. Dat leert de maandelijkse rondvraag van BofA Merrill Lynch. 59 procent van de beleggers vinden een recessie onwaarschijnlijk. 

  Beleggers zien Duitse overheidsstimulus, een Amerikaanse renteverlaging van 50 basispunten en hogere Chinese infrastructuuruitgaven als de beste maatregelen die de beurs positief kunnen beïnvloeden.

 • Zweedse kroon dipt door stijgende werkloosheid

  Het werkloosheidspercentage in 'gidsland' Zweden is in augustus onverwacht gestegen naar het hoogste peil in vier jaar. Dat meldt het Zweeds statistiekbureau via Twitter. Het seizoengecorrigeerde werkloosheidspercentage steeg naar 7,1 procent, aanzienlijk slechter dan de 6,8 procent die economen verwacht hadden. 

  Het cijfer roept vragen op over de plannen van de Riksbank, de Zweedse centrale bank, om voor het einde van het jaar de rente te verhogen en de kroon lager te drijven. Het rapport is ook slecht nieuws voor minister van Financiën Magdalena Andersson die morgen de begroting voor 2020 zal presenteren. 

  De Zweedse kroon dipt na publicatie van het cijfer 80 basispunten lager ten opzichte van de euro.

 • Lagarde krijgt groen licht van Europees Parlement

  Het Europees Parlement heeft zopas in Straatsburg zijn zegen gegeven voor de aanstelling van Christine Lagarde als voorzitter van de Europese Centrale Bank.

  Lagarde kon in het Europese halfrond rekenen op de steun van een meerderheid van 394 parlementsleden. 206 parlementsleden kantten zich tegen de benoeming en 49 leden onthielden zich.

  Christine Lagarde kreeg in het Europees Parlement steun van een ruime meerderheid. ©EPA

 • Unilever verkoopt Chicken Tonight

  Unilever  verkoopt de sauzen van het merk Chicken Tonight aan Zwanenberg Food Group. Het niet-genoteerde bedrijf uit Almelo produceerde al sauzen voor de Brits-Nederlandse multinational.

  Zwanenberg nam in 2017 een fabriek van Unilever in Oss, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, over. In die fabriek produceert het bedrijf onder meer worsten, soepen en sauzen en het doet dat deels in opdracht van Unilever. Zwanenberg maakt onder meer ook Bertolli-sauzen en Unox-soepen in Oss.

  Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

  Chicken Tonight raakte in de jaren '90 bekend dankzij een catchy reclameriedeltje.

 • Duurdere olie, duurdere benzine

  Na de reuzensprong van gisteren (+14,6%) zakt de prijs van de Noordzeeolie vandaag met 1,4 procent. Maar met circa 68 dollar blijft de prijs een stuk hoger dan de voorbije weken.

  De duurdere aardolie wordt binnenkort ook merkbaar aan de pomp. In ons land verwacht de federatie van branstoffenhandelaars Brafco tegen eind deze week hogere prijzen voor benzine of diesel.

  De Franse petroleumsector becijferde dat een liter benzine door de prijsopstoot binnenkort 4 à 5 cent meer zal kosten. De Franse regering heeft de sector nu opgeroepen tot ‘matiging’ in zijn prijsbeleid. Ze benadrukt tegelijk dat er geen bevoorradingsproblemen zijn.

  Als motorbrandstoffen gevoelig duurder worden, kan dat aan de koopkracht van gezinnen knagen. De explosieve situatie in het Midden-Oosten kan ook het consumentenvertrouwen aantasten.

  Ook in de Verenigde Staten neemt de bezorgdheid over mogelijk hogere prijzen aan de pomp toe. Dankzij de massale productie van schalieolie zijn Amerikanen de laatste jaren gewoon geraakt aan een relatief lage benzineprijs. Een forse klim wordt voorlopig niet verwacht.

 • Bier, telecom en magazijnen...

  ... in de aanbieding in onze Brusselse beursupdate.

 • Meststoffenproducent keldert in Londen

  Op de beurs van Londen verliest de meststoffenproducent Sirius Minerals  liefst twee derde van zijn beurswaarde. De aanleiding is het schrappen van een geplande obligatie-uitgifte van 500 miljoen dollar, voor de financiering van een gigantische potasmijn in het noorden van Engeland. 

  Sirius Minerals is voor zijn inkomsten volledig afhankelijk van die mijn. De groep bekijkt de komende zes maanden hoe het nu verder moet. Een mogelijkheid is dat een partner 'een groot deel' van het project koopt. 

  Sirius Minerals wilde vanaf 2021 de eerste potas bovenhalen uit een mijn die meer dan 1,5 kilometer diep is. Het heeft al een tunnel gegraven van 37 kilometer om de potas te vervoeren naar een haven.

 • Opbrengst beursgang Budweiser Brewing Company kan oplopen tot 6 miljard euro

  Bij de beursgang van de Aziatische AB InBev-dochter Budweiser Brewing Company (zie post 7.29 uur) houdt de brouwer  zich het recht voor tot 40 procent extra aandelen te verkopen. Bijgevolg kan de opbrengst oplopen tot 6 miljard euro.

  Lees hier meer.

 • ZEW: besser als erwartet

  Het vertrouwen van grote beleggers in de Duitse economie blijft uitgesproken negatief, maar is in september wel aanzienlijk verbeterd. De zogenaamde ZEW-indicator steeg naar -22,5 punten, tegenover -44,1 punten in augustus, het laagste peil sinds 2011. Economen hadden een matiger verbetering tot -37 punten voorspeld.

  De ZEW-indicator peilt bij professionele beleggers en analisten naar hun vooruitzichten voor de Duitse economie. Een negatieve score geeft aan dat meer analisten een verslechtering verwachten dan een verbetering.

 • Kepler: 'Aandeel Montea heeft niet geprofiteerd van renteduik'

  We gaan dieper in op het verse koopadvies voor Montea  (zie post 9.06 uur) van het beurshuis Kepler. Kepler geeft vier argumenten voor het koopadvies en het fors hogere koersdoel van 84 euro: 

  • Het aandeel is de voorbije vijf maanden zijwaarts geëvolueerd. Intussen is de rente gekelderd, met bijvoorbeeld de Duitse tienjaarsrente die zakte van 0 procent naar -0,5 procent. Montea is dus relatief een stuk aantrekkelijker geworden tegenover obligaties. 
  • Het bedrijf heeft de prognose voor de winst per aandeel over 2019 met 5 procent opgetrokken, wat knap is omdat het aantal aandelen met 26 procent is toegenomen. Ook die hogere jaarprognose heeft geen impact gehad op de koers.
  • De schuldgraad ligt op 41,5 procent, wat 350 miljoen euro aan overnames toelaat. 
  • De groeivooruitzichten zijn positief. Montea beschikt over een landbank van 1,3 miljoen vierkante meter, waarvan 0,8 miljoen verhuurd is. Er is dus nog veel ontwikkelingspotentieel.
 • UBS: concurrentie in Belgische telecom 'valt nog wel mee'

  UBS vindt dat het allemaal zo'n vaart niet loopt met de vaak als 'moordend' omschreven concurrentie op de Belgische telecommarkt. Analisten van het Zwitserse beurshuis keerden terug van een 'field trip' door Duitsland en de Benelux, waarbij ze op audiëntie mochten bij het management van de grootste telecombedrijven en de regulatoren.

  In de conclusie van hun reis voor ons land stelt UBS dat de concurrentie in België pittig is maar wel 'leefbaarder' dan aanvankelijk werd aangenomen. Het disruptieve 'kabelknipabonnement' Love Duo van Orange Belgium   heeft een eerder geringe impact op Telenet  en Proximus , stelt analist Polo Tang. Bovendien blijft Orange Belgium zich toeleggen op het winstgevend maken van zijn kabelaanbod waardoor de prijszetting beter op peil blijft dan gedacht. 

  Gisteren bereikten de prijsdrukzorgen over de Belgische telecomsector een nieuw hoogtepunt toen bekend raakte dat met de overname van VOO door de Amerikaanse private-equityreus Providence een vierde hond in het kegelspel komt. 

 • Europa geeft onder voorwaarden groen licht voor overname Innogy

  De Europese Commissie geeft haar fiat voor wat een van de grootste Europese overnamedeals dit jaar moet worden. Innogy , het bedrijf boven Essent, komt in handen van de Duitse energiereus E.ON . Die koopt het bedrijf over van branchegenoot RWE .

  Om het moederbedrijf van Essent te mogen inlijven, moet E.ON een aantal onderdelen van de hand doen. Om Innogy toch over te mogen nemen, moet E.ON alle Tsjechische onderdelen voor de levering van gas en elektriciteit aan huishoudens afstoten. In Hongarije moeten de Duitsers een soortgelijke stap nemen. Voor de Duitse thuismarkt wordt een exit uit laadpalen en elektrische verwarming voorgeschreven.

  De overname van Innogy, dat nu nog eigendom is van het eveneens Duitse energiebedrijf RWE, is onderdeel van een complexe deal tussen E.ON en RWE. Het is de bedoeling dat E.ON zich meer gaat toeleggen op distributie en verkoop van energie en gas aan huishoudens. RWE zou uiteindelijk gespecialiseerd moeten zijn in het produceren van energie en in de verkoop aan grotere klanten.

  We kunnen instemmen met de overname zolang die niet tot een verminderde concurrentie en hogere prijzen leidt in de landen waar beide spelers actief zijn.
  Margrethe Vestager
  Europees Commissaris voor Mededinging

 • Elliott investeert in CNH Industrial

  Het hefboomfonds Elliott - van Paul Singer - heeft een belang van minder dan 3 procent genomen in CNH Industrial, een producent van tractoren en trucks.

  CNH kondigde eerder deze maand een afsplitsing van de truckdivisie (merk Iveco) aan tegen 2021. De Italiaanse groep, die gecontroleerd wordt door de familie Agnelli (belang van 29 procent via de holding Exor), wil zich concentreren op de rendabelere landbouwdivisie. Elliott kocht de aandelen voor CNH een opsplitsingsplan bekendmaakte. CNH werd zelf in 2012 afgesplitst van Fiat Chrysler. 

  Elliott heeft een opvallende interesse voor Italiaanse bedrijven. Het fonds heeft ook een belang in Telecom Italia en is eigenaar van de voetbalclub AC Milaan.

 • KBC Securities positief over krachtenbundeling Exmar

  Exmar  start een nieuwe joint venture op met de Anglo-Eastern Univan Group voor het management van schepen die vloeibaar aardgas (lng) vervoeren.

  KBC Securities onthaalt het nieuws op applaus. 'Anglo Eastern is een grote speler met meer dan 900 schepen onder management. De nieuwe samenwerking kan een belangrijke hefboom zijn voor Exmar in de groeiende markt van lng-transport', stelt analist Cédric Duinslaeger. 

  De analist ziet evenwel geen reden om het koersdoel van de Antwerpse rederij te verhogen. Dat blijft onveranderd op 11 euro met een koopadvies.

 • 'DSM bekijkt overname voedingspoot DuPont'

  DSM  gaat in Amsterdam 0,3 procent hoger. Gisteren kreeg de vitamineproducent een klap van 3,4 procent nadat berichten opdoken over een mogelijk bod op de voedingsdivisie van DuPont. Volgens bronnen bij het persbureau Bloomberg gaat het om een deal van 25 miljard dollar. Ook het Ierse Kerry en het Zwitserse Givaudan werden door DuPont gepolst naar hun interesse.

  KBC Securities zou de overname een goede strategische zaak vinden, maar stelt zich vragen bij de financiering van een mogelijke deal. Mogelijk kunnen de Materials-activiteiten nadien verkocht worden, maar dan nog zou een kapitaalverhoging van minstens 6 à 7 miljard euro overwogen moeten worden. Het beurshuis hanteert een houdadvies en een koersdoel van 115 euro.

  ING vraagt zich af of een mogelijke overname geen 'brug te ver' is. 'Zo'n grote overname heeft DSM nog nooit gedaan. Het management moet dus veel vertrouwen hebben dat een deal waarde kan creëren.'

 • Makke opening in Brussel

  We zijn vertrokken! De Brusselse beurs opent met een lichte koerswinst van 0,2 procent. De Bel20-index   schiet met licht verlies uit de startblokken op 3.697,78 punten. Ook de andere Europese beurzen openen met kleine koersuitslagen.

  AB InBev   wordt beloond met 1 procent openingswinst nu het de hernieuwde plannen voor de beursgang van zijn Aziatische dochter uit de doeken doet.

  Immobel   opent hoger in afwachting van de halfjaarcijfers nabeurs. 

  Ook ASIT Biotech   neemt een mooi voorschot op resultaten morgen. 

  Exmar  slaat de handen in elkaar met Anglo-Eastern in een joint venture voor lng-tankers.

  Celyad  rondt zijn kapitaalverhoging af, waarbij het 2 miljoen aandelen plaatst voor een opbrengst van iets minder dan 20 miljoen euro. 

  Kiadis  klautert recht na een paar recente uitschuivers. 

  Ackermans & van Haaren  wordt niet beloond voor de deal die zijn dochter Bank Delen sluit met de Nederlandse vermogensbeheerder Nobel. (zie post 8.27 uur)

 • Kepler zet Montea op 'kopen'

  Het beurshuis Kepler publiceert vandaag een rapport over de logistieke sector. Analist Frédéric Renard verhoogt het advies voor Montea  van 'afbouwen' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 67 naar 84 euro. Kepler wijst erop dat Montea na een relatief zwakkere beursprestatie niet meer met een premie tegenover WDP noteert.

  Het advies voor WDP  blijft 'houden', het koersdoel gaat van 138 naar 165 euro.

 • Zwitserland zet zakmes in groeiprognose

  De Zwitserse Bondsraad heeft in een persbericht met de droefgeestige titel 'Les perspectives s'assombrissent' aangekondigd dat het zijn economische groeiverwachting voor dit jaar met een derde verlaagt. De aanleiding zijn de toenemende handelsspanningen, de appreciatie van de Zwitserse frank en de economische groeivertraging in Duitsland.

  De economische deskundigengroep van de confederatie verwacht nu maar een toename van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,8 procent, vergeleken met 1,2 procent verwacht in juni, een cijfer dat ver verwijderd is van het langetermijngemiddelde van 1,7 procent.

  In 2020 wil het Alpenland weer op de beoogde 1,7 procent jaargroei landen.

 • Aramco stelt olielevering aan PetroChina met 10 dagen uit

  Saudi Aramco heeft PetroChina laten weten dat de levering van olie voor oktober met 10 dagen zal worden uitgesteld. Het blijft wel om dezelfde afgesproken hoeveelheid gaan. Dat meldt Reuters.

  Hier de evolutie van de Londense Brent-olieprijs over de voorbije twee dagen in beeld:

 • Delen Private Bank neemt Nederlandse sectorgenoot over

  Delen Private Bank kondigde gisteren nabeurs de overname aan van het Amsterdamse Nobel Vermogensbeheer, goed voor een beheerd vermogen van 260 miljoen euro. In 2015 zette Delen voor het eerst voet aan de grond in Nederland met de overname van Oyens & Van Eeghen.

  Delen maakt deel uit van de financiële poot van Ackermans & van Haaren .

  Lees hier ons artikel.

 • Citi: 'AB InBev staat voor herwaardering'

  Het beurshuis Citi publiceert een positief rapport over AB InBev  met een koersdoel van 100 euro. 'De bierbrouwer staat voor een herwaardering in de rest van het jaar, dus maak gebruik van een eventuele koerszwakte op korte termijn', zegt analist Simon Hales. 'Beleggers onderschatten de groei- en winstvooruitzichten van AB InBev.'

  Hales beschouwt Mexico als een opportuniteit voor de brouwer. 'De consument drinkt er meer bier en AB InBev is het best geplaatst om te profiteren van die trend.' Hales vindt ook de vooruitzichten in Brazilië positief 'ondanks enkele kopwinden op de korte termijn.'

 • Europese beurzen stevenen af op verlies

  Dat leren de futures. De Europese sterrenkorf EuroStoxx50  hint op -0,2 procent openingsverlies.

  Beleggers richten hun blik op woensdag wanneer de Amerikaanse centrale bank (Fed) allicht de rente verlaagt. De markten prijzen 70 procent kans op een verlaging met 25 basispunten in naar een rentevork tussen 1,75 procent en 2 procent.

 • 'WeWork stelt beursgang uit tot oktober'

  WeWork stelt naar alle waarschijnlijkheid zijn beursgang uit. De verhuurder van hippe werkruimtes zal pas op zijn vroegst in oktober een beursnotering krijgen, melden ingewijden aan de zakenkrant The Wall Street Journal.

  De Amerikaanse start-up zou zijn beursdebuut willen uitstellen door tegenvallende interesse van investeerders. Potentiële beleggers zouden worden afgeschrikt door onder meer de manier waarop integriteitsregels worden gehandhaafd, de zogeheten corporate governance.

  Bij een financieringsronde werd WeWork enkele maanden geleden nog gewaardeerd op 47 miljard dollar. De zorgen over corporate governance en het bedrijfsmodel hebben daar een flinke hap uitgenomen. De banken die de beursgang begeleiden, vrezen dat de teller bij een beursgang nu zou blijven steken op 15 miljard dollar.

  Lees hier ons artikel.

 • Kinnevik casht half miljard op Zalando - Korting van 6,5% op beurskoers

  De Zweedse investeringsmaatschappij Kinnevik heeft een belang van 5,2 procent in Zalando  verkocht voor 558 miljoen euro. De aandelen werden maandagavond geplaatst bij institutionele beleggers. Kinnevik behoudt een belang van 25,8 procent in de online verkoper van schoenen en andere kledij.

  Per aandeel kreeg Kinnevik 42,5 euro, een korting van 6,5 procent tegenover de slotkoers van maandag. 'Zalando werd onze grootste belegging. We willen diversifiëren', reageerde Kinnevik-CEO Georgi Ganev.

 • Heineken partnert met Grab in Azië

  Nu de markten hun blik toch op de Aziatische biermarkt richten met de persconferentie van AB InBev-dochter BBC APAC (zie post 7.29 uur), kunnen we daar net zo goed een graantje van meepikken, redeneert concurrent Heineken .

  De Nederlandse bierreus laat weten dat het in Zuidoost-Azië een partnership te pakken heeft met Grab, zeg maar het lokale Uber. Klanten van Grab kunnen - net als bij Uber - via de app van de taxidienst ook eten en drinken bestellen. Heineken haakt daarop in om de klok rond koud bier bij klanten thuis te krijgen. 

 • 'Intekenprijs AB InBev Azië tussen 27 en 30 HK-dollar'

  AB InBev wil volgens Bloomberg 37,9 miljard Hongkongse dollar (4,84 miljard dollar) ophalen via de beursgang van de Aziatische dochter Budweiser Brewing Company APAC. Er worden 1,262 miljard aandelen aangeboden tussen 27 en 30 Hongkongse dollar per stuk.

  De omvang van de transactie is ongeveer de helft zo groot als begin juli, toen de beursgang werd afgeblazen. Sindsdien heeft AB InBev de Australische divisie uit de transactie gehaald en apart verkocht aan het Japanse Asahi.

  Het Singaporese staatsfonds GIC wordt een hoeksteeninvesteerder, meldt Dow Jones.

  De inschrijvingen starten morgen. Vanaf 30 september moet Budweiser Brewing Company APAC op de beurs van Hongkong noteren.

  Lees hier ons artikel.

 • Wat doet Immobel?

  Nabeurs komt de vastgoedgroep Immobel  met resultaten. De verwachtingen (en de beurskoers) zijn aardig opgepompt. 

  Immobel, geleid door Marnix Galle is na de Nationale Bank het oudste aandeel op de Brusselse beurs. ©Emy Elleboog

 • Aramco verwacht wekenlange problemen

  De oliegigant Saudi Aramco verwacht dat het weken tot maanden duurt voordat het grootste deel van de productieproblemen is opgelost na een droneaanval op twee productielocaties. Dat melden ingewijden aan het persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel over enkele dagen hersteld zou kunnen worden.

  Aramco treft volop voorbereidingen voor een beursgang die het bedrijf kan waarderen op 2.000 miljard dollar. Saoedische functionarissen zouden nu bekijken of die moet worden uitgesteld

 • Olieschok stopt winstrally - oliebedrijven scoren

  De aandelenbeurzen in New York zijn gisteravond, na acht handelsdagen op rij met winst, in het rood gesloten. De breder samengestelde S&P500-index verloor 0,3 procent tot 2997,96 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte ook 0,3 procent, tot 8153,54 punten.

  Door de aanvallen op de olie-installaties in Abqaiq en Khurais afgelopen zaterdag werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd.

  Een vat Amerikaanse olie steeg 12,9 procent tot 61,94 dollar. Brent-olie werd 13 procent duurder tot 68,06 dollar per vat. Grote Amerikaanse olieconcerns als ExxonMobil  en Chevron  wonnen 2,2 tot 9,1 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger , Halliburton  en Transocean  dikten tot 13,6 procent aan. 

 • Olie herademt na reuzesprong

  De olieprijzen komen wat bij van de enorme koersstijging gisteren. De aanval op twee belangrijke olie-installaties in Saoedi-Arabië, waarmee ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie werd stilgelegd, veroorzaakte gisteren de grootste koersstijging van de olieprijzen in de geschiedenis.

  De prijs van Amerikaanse olie zakte rond 6.30 uur 1,4 procent tot 62,01 dollar per vat. Brent-olie daalde 1,1 procent tot 68,28 dollar per vat. Bij het sluiten van de Amerikaanse handel op maandag stonden er nog winsten van respectievelijk 12,9 procent en 13 procent op de borden. Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door meerdere drones getroffen.

 • Aziatische beurzen noteren met verlies

  De olieschok van gisteren zindert nog na op de aandelenbeurzen. De belangrijkste Aziatische beurzen noteren met verlies. In China zijn de verliezen het grootst nu Peking ervoor opteert de beleidsrente ongewijzigd te laten. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud