1. Markten Live
 2. Live blog
live

Politieke spanningen halen euro onderuit

De Europese beurzen hadden te lijden onder Milaan en Madrid maar een positief bericht uit Noord-Korea keerde het tij. In Brussel werd CFE afgestraft voor fors opgelopen schulden. Politieke spanningen in de eurozone wogen op de euro.
 • Stijgers en dalers

  Grootste stijgers van Brussel:

  - Bone Therapeutics: +10,4%

  - VGP: +6,3%

  - Celyad: +5,8%

  Grootste dalers van Brussel:

  - Option: -7,1%

  - Mithra: -6,1%

  - Curetis: -4,3%

 • KBC Ancora keert geen slotdividend uit

  De holding boven de Belgische bank KBC keert op 7 juni 2018 een interimdividend uit van bruto 2,61 euro. Er wordt geen slotdividend uitgekeerd.

 • Icahn verkoopt een vierde van belang in Herbalife

  Het aandeel reageert meteen en duikt meer dan 8 procent lager. Beleggers zijn dan ook geschokt dat een van de trouwste supporters van het voedingssupplementenbedrijf een vierde van zijn belang van de hand doet. 

  Momenteel heeft Carl Icahn nog 45,7 miljoen aandelen in bezit. De investeerder is bekend van een van de beruchtste investeerdersvetes in de geschiedenis van Wall Street. Jarenlang vocht hij een robbertje uit met shortseller Bill Ackman. Ackman betichtte Herbalife ervan een piramidesysteem te zijn en gokte op een daling van de aandelen van Herbalife.

  Ackman ging ver om zijn gelijk te halen en spande een rechtzaak aan tegen Herbalife. Gedurende al die tijd sprak Icahn zijn vertrouwen uit in het voedingsbedrijf en bouwde zijn belang in Herbalife op. Eerder dit jaar gaf Ackman de strijd op en bouwde zijn shortpositie in het bedrijf af.

  Nu verzilvert Icahn een deel van zijn belang. In een reactie zegt hij dat de participatie in Herbalife een te groot deel uitmaakte van zijn portefeuille en dat hij nu een deel ervan verkoopt om te diversifiëren.

 • Foot Locker spurt hoger na minder slechte resultaten

  De schoenenverkoper zag de omzet in de periode tot 5 mei terugvallen en dat stemt beleggers goedgezind. De daling was immers minder dan verwacht. Daarnaast verwacht de schoenenwinkel dat de brutowinstmarge het huidige kwartaal zal verbeteren.

  Het aandeel wint 13 procent maar heeft al in hogere sferen vertoefd. Sinds eind 2016 is Foot Locker 30 procent van zijn beurswaarde kwijt. De keten had te lijden onder een veranderend smaakpatroon bij de jonge shoppers. 

  De daling in de verkoop is ondertussen afgetopt. De voorraden daalden in het eerste kwartaal met 5,4 procent ten opzichte van het jaar voordien.

 • Fiat Chrysler roept 4,8 miljoen wagens terug uit de VS

  De Italiaans-Amerikaanse automaker roept de wagens terug omdat een softwarefout mogelijk het remmen belet bij het gebruiken van cruise control. Het gaat voornamelijk om wagens van het merk RAM, Jeep, Chrysler en Dodge. 

  Fiat Chrysler zegt dat de kosten zullen meevallen omdat het om een softwareupdate gaat. Beleggers duwen het aandeel in het rood.

 • Politiek risico boost veilig staatspapier

  Staatsschulden van de VS en Duitsland krijgen een duwtje in de rug. De politieke risico's in Italië en Spanje doen de vraag naar veilig staatspapier toenemen. Het rendement op Amerikaanse staatsschulden op 10 jaar zakt naar 2,93 procent. 

  Duits staatspapier kent de sterkste wekelijkse stijging in 6 jaar. Het rendement op 10 jaar daalt met 19 basispunten tot 0,39 procent. De premie die beleggers eisen voor Italiaans staatspapier bovenop het Duitse rendement stijgt tot 215 basispunten.

 • Wall Street licht lager

  In de eerst minuten handelen zakken de Amerikaanse aandelen. De S&P500 verliest 0,3 procent. Een positieve uitschieter is Foot Locker , dat vanmorgen kwartaalresultaten publiceerde.

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  Futureshandelaren rekenen op kleine verliezen van 0,1 tot 0,3 procent wanneer de aandelenmarkten in New York dadelijk aan de laatste beursdag van de week beginnen.

 • Olieprijs zakt tot minder dan 77 dollar

  De prijs van een vat Brent-olie daalt met 2,45 procent tot 76,86 dollar. Het is de tweede dag op rij dat olie goedkoper wordt; donderdag ging er al 1,3 procent van de prijs.

  Aanleiding tot de nieuwe, stevige daling zijn verklaringen van de Saoedische Energieminister Khalid Al-Falih in Sint-Petersburg. Hij zei dat de OPEC en haar bondgenoten in de tweede jaarhelft wellicht geleidelijk aan de olieproductie weer zullen opdrijven.

  De OPEC en Rusland voerden in 2016 een productieplafond in om de olieprijs te doen stijgen. Het duurde enige tijd vooraleer de strategie effect sorteerde omdat eerst de olie-overschotten moesten worden weggewerkt.

  De strategiewissel is een gevolg van de sterk gestegen olieprijs, die tegen 80 dollar aanschurkt. De dure olie weegt op de wereldeconomie en zorgt ook voor politieke spanningen, meer bepaald van grote olieverbruikers zoals de Verenigde Staten.

  De sterk gestegen olieprijs begint consumenten pijn te doen. ©AFP

 • Europese winsten verdwenen

  De EuroStoxx50 is zijn winst kwijt en staat op licht verlies. De schuldigen zijn de beurzen van Milaan (-1,1%) en Madrid (-2,1%) die zakken door politieke onzekerheid.

  Het koersenbord in Madrid ©EPA

 • Bankensector glijdt uit

  Binnen de brede Stoxx Europe 600 is de financiële sector – na nutsgroepen en energie – de grootste verliezer. Spaanse en Italiaanse banken krijgen de grootste klappen terwijl instellingen uit andere landen in de klappen delen. In Brussel zakken KBC en ING intussen 1,3 en 0,8 procent.

 • Stevig verlies in Madrid

  De opdoemende politieke crisis duwt de beurs van Madrid stevig in het rood. Het verlies van de IBEX35 loopt op tot 2,1 procent. De toonaangevende index noteert al onder de drempel van 9.800 punten.

 • Wells Fargo gelooft in Celyad

  Een van de sterkste stijgers in Brussel is Celyad . Het aandeel schiet hoger na een gunstige analistenrapport. Wells Fargo Securities is de opvolging van Celyad – van de Amerikaanse notering dus – gestart met een ‘outperform’-advies en een koersdoel van 44 dollar. Dat biedt een opwaarts potentieel van 52 procent tegenover de slotkoers van donderdag.

 • Winsten lopen terug in Europa

  Na onrust over de ontwikkelingen in Italië dreigt nu een politieke crisis in Spanje. De winst van de EuroStoxx50 bedraagt maar 0,2 procent meer.

  Een uitgebreid verslag over Euronext Brussel vindt u hier.

 • Italiaanse spread loopt op

  Het renteverschil tussen de Bund en de tienjarige Italiaanse overheidsobligatie is opgelopen tot meer dan 200 basispunten. Donderdagavond bedroeg de spread nog 192,7 basispunten. Het is voor het eerst in 11 maanden dat 'lo spread', zoals de Italianen zeggen, zo groot is. De markten maken zich meer en meer zorgen over de populistische regering die in Italië in de steigers staat en haar plannen.

  Ze zou onder meer de kapitaalregels voor banken willen versoepelen, met alle risico's van dien. Jaren van inspanningen om een oplossing te vinden voor slechte leningen zouden zo teniet worden gedaan. Een zwakkere balans zal ook gevolgen hebben voor de waarderingen van de banken.

  Intussen jaagt de vertrouwenscrisis in Spanje ook de Spaanse rente hoger.

 • Hoger koersdoel voor Ahold Delhaize

  Bernstein heeft het koersdoel voor de Nederlands-Belgische retailer verhoogd van 20,50 tot 23,50 euro. Zijn advies voor Ahold Delhaize is 'outperform' (kopen). De stijgende winst van het concern ondersteunt de koersevolutie en dat kan nog een tijdje doorgaan volgens analist Bruno Monteyne.

 • 'Positieve verrassing in Tsjaad bij CFE'

  Analist Luuk van Beek van Degroof Petercam is vrij positief over CFE na de kwartaalupdate. De projecten verliepen als verwacht in het eerste kwartaal hoewel de uitstroom van werkkapitaal hoger was dan voorzien. Een positieve verrassing is naar zijn mening echter de ontwikkeling in het Tsjaad-dossier.

  CFE bouwde in dat Afrikaanse land een groot hotel (en een gebouw voor het ministerie van Financiën), maar heeft nog 60 miljoen euro te goed. Door de val van de olieprijs kwam de overheid in Tsjaad krap bij kas te zitten.

  CFE meldde in zijn kwartaalupdate dat Tsjaad van de Banque africaine d’import-export (Afreximbank) een voorstel heeft ontvangen voor de herfinanciering van de vorderingen voor het Grand Hôtel en dat de Tsjaadse autoriteiten het voorstel onderzoeken. Volgens van Beek gaat het om driekwart van het uitstaande bedrag, dus om zowat 45 miljoen euro. Per aandeel komt dit neer op bijna 1,80 euro per aandeel. 'Merk op dat het herfinancieringsproces wellicht traag zal verlopen en nog horden moet nemen.'

  De analist vindt de waardering van CFE - tegen 12 keer de voor 2019 verwachte verhouding bedrijfswaarde (EV) op bedrijfswinst (ebit) - correct en heeft daarom een 'houden'-advies. Hij gaat zijn koersdoel van 120 euro wel aanpassen aan de hogere nettoschuld.

 • Degroof Petercam verlaagt advies AvH

  Analist Thijs Hoste bespeurde geen verrassingen in de trading update van Ackermans & van Haaren . Operationeel verloopt alles naar verwachting bij CFE en de commerciële prestaties van de privébanken blijft sterk. Op basis van de som der delen komt Hoste tot een (onveranderd) koersdoel van 160 euro. Aangezien er maar 5 procent opwaarts potentieel meer is, verlaagt hij zijn rating van 'kopen' tot 'houden'. Het aandeel verdwijnt ook uit de 'outperformers'-lijst.

 • ING blijft negatief over CFE

  Analist Tijs Hollestelle van ING heeft voor CFE een verkoopadvies (en een koersdoel van 110 euro) en na de kwartaalupdate is dat zeker niet veranderd. Belangrijkste element voor hem in de update was de massale stijging van de nettoschuld, van 352 miljoen euro eind 2017 tot 622 miljoen einde maart. Geen echte verrassing, zegt de analist: de gigantische EPCI-contracten (voor de bouw van offshore windparken) bevatten grote voorafbetalingen, alleen is niet geweten wanneer die zichtbaar zullen zijn.

  ‘Een van de sleutelfactoren in onze negatieve visie op het aandeel is de toegenomen volatiliteit in de belangrijke financiële maatstaven van DEME zoals omzet, orderboek en nettoschuld als gevolg van de ondertekening van grote offshore windcontracten.’

  Hollestelle wijst er op dat CFE nu wel melding maakt van de voorafbetalingen, maar dat niet deed in het persbericht met de jaarresultaten. Toen werd de lage nettoschuld als een positieve verrassing gezien.

  Volgens de analist is het eerste kwartaal een voorbode van nog meer schommelingen in de toekomst in de windparkeninstallatie-business.

 • Duits ondernemersvertrouwen stabiel

  De Ifo-indicator voor de maand mei komt uit op 102,2 punten, evenveel als in april. Dat is een fractie beter dan verwacht (102). Er lijkt ook een einde gekomen aan de vijf maanden durende daling. De Duitse ondernemers zijn dus niet langer somberder geworden. ‘De Duitse economie presteert goed in een moeilijke internationale situatie’, luidt het commentaar van Ifo-topman Clemens Fuest.

 • Orange Belgium maakt mooie weer

  Een van de sterkste stijgers op Euronext Brussel is Orange Belgium . Beleggers zijn opgetogen over het nieuws van donderdagavond: de mobiele tak van Medialaan, waaronder de merknamen Mobile Vikings en JIM Mobile ressorteren, stapt over van Base naar Orange Belgium. Daardoor krijgt deze laatste er ongeveer 365.000 klanten bij op zijn netwerk. De overstap gebeurt in het voorjaar van 2019. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar.

  Michaël Trabbia, de CEO van Orange Belgium, heeft het over ‘de start van een sterke samenwerking op lange termijn, gebaseerd op een gedeelde visie en de complementariteit van beide bedrijven’.

  ‘Duidelijk positief nieuws voor Orange Belgium dat een behoorlijk grote mobiele operator toevoegt aan zijn netwerk’, zegt Ruben Devos van KBC Securities. De analist merkt op dat dit nieuws sterk contrasteert met de evolutie van de voorbije jaren, toen Orange Belgium verschillende verliezen op het MVNO-front moest slikken aangezien Telenet, Lycamobile en VOO hun contract niet vernieuwden. Het komt voor hem ook wat verrassend aangezien de meeste waarnemers ervan uitgingen dat Medialaan bij Base zou blijven.

  Devos denkt dat dankzij de komst van Medialaan de verwachtingen voor de brutobedrijfswinst (ebitda) voor 2019 en 2020 met 4 en 5 procent zouden kunnen stijgen. Na belastingen zou dat kunnen resulteren in circa 25 procent meer nettowinst.

  De analist sluit niet uit dat de samenwerking tussen Orange Belgium en Medialaan, die blijkbaar van langere duur wordt, ook opportuniteiten schept inzake online tv.

  Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium ©BELGA

 • Ook COO weg bij Cofinimmo

  Cofinimmo maakte donderdagavond bekend dat na de CEO en de CFO nu ook de COO (chief operating officer) de plaat poetst. Xavier Denis werkte 16 jaar bij Cofinimmo en stopt eind deze maand als COO. Zijn taken worden tijdelijk overgenomen door Jean-Pierre Hanin, de nieuwe CEO van het vastgoedbedrijf.

  De vastgoedanalisten van KBC Securities zeggen dat ze 'heel wat nieuwe verfrissende ideeën' verwachten van de nieuwe top van Cofinimmo. Ze blijven bij 'houden' en een koersdoel van 112 euro.

 • CFE grootste daler in Brussel

  Op een hogere beurs heeft CFE onderaan de tabel postgevat. De bouwgroep realiseerde in het eerste kwartaal ‘deftige resultaten’, vindt analist Bart Cuypers van KBC Securities, waarbij de bouwactiviteiten het beter deden dan verwacht. De netto financiële schuld nam echter veel sterk toe dan voorzien, ‘wat een negatieve reactie zou kunnen veroorzaken’. Wat dus effectief gebeurt. Cuypers heeft voor CFE een koopadvies en een koersdoel van 125 euro.

 • Europese beurzen openen 0,4% hoger

  Zoals verwacht tekenen de Europese beurzen voor een positieve start. De EuroStoxx50 stijgt 0,4 procent in de eerste handelsminuten. De Bel20 doet iets beter met 0,5 procent winst. Grote bewegingen in de Brusselse graadmeter zijn er niet.

  Traders zitten klaar voor een nieuwe beursdag in Frankfurt. ©REUTERS

 • Thrombogenics start test diabetesoogmiddel

  Thrombogenics heeft de eerste patiënt gerekruteerd voor een Fase 1-onderzoek met THR-149, een potentieel geneesmiddel om diabetisch maculair oedeem (DME) te behandelen. De bedoeling is in eerste instantie de veiligheid van van het middel na te gaan. Het streven is om in totaal 18 patiënten bij het onderzoek te betrekken. De eerste resultaten worden midden 2019 verwacht.

 • Europese beurzen zullen hoger openen

  De Europese beurzen, die donderdag 0,6 procent lager sloten na het afblazen van de Amerikaans-Noord-Koreaanse top, zullen dat verlies bij opening wellicht al grotendeels goedmaken. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,5 procent hoger. De markten zijn enigszins gerustgesteld door het gebaar van Noord-Korea, dat nog steeds open zegt te staan voor een ontmoeting van Kim Jong-un met Trump.

  De politieke toestand in Italië blijft wel voor beroering zorgen. De beurs van Milaan zal trouwens verder wegzakken: de future wijst op 0,7 procent verlies bij opening. Andere bronnen van zorgen zijn Spanje, war premier Rajoy een vertrouwensstemming moet ondergaan, en Turkije.

 • RealDolmen duikt in het rood

  Op RealDolmen loopt momenteel een (vriendschappelijk) overnamebod door Gfi Informatique. Dat neemt niet weg dat voor het IT-dienstenbedrijf het ogenblik is aangebroken om de jaarresultaten over het op 31 maart afgesloten boekjaar 2017/18 te presenteren. En die vallen deels mee, deels tegen.

  De omzet van RealDolmen steeg met 5,9 procent tot 258,1 miljoen euro en recurrente bedrijfswinst (rebit) nam met 16,4 procent toe tot 14 miljoen euro. De rebit-marge verbeterde van 4,9 tot 5,4 procent. Daarmee haalt het bedrijf, kort voordat het van de Brusselse koerstabellen verdwijnt, eindelijk de beloofde marge van 5 procent.

  Lager op de tabel zijn de cijfers minder fraai. RealDolmen boekte voor 9,1 miljoen euro eenmalige kosten. Het gaat om 'transactiekosten van het verkoopproces' en een 'substantiële eenmalige last' voor een historisch belastinggeschil, die enigszins werden gecompenseerd door een terugneming van voorzieningen en de verkoop van een gebouw in Harelbeke. Door dit alles komt de bedrijfswinst (ebit) zowat 60 procent lager uit op 4,8 miljoen euro.

  Netto duikt RealDolmen in het rood: het nettoresultaat gaat van 11 miljoen winst in 2016/17 naar 1,1 miljoen euro verlies afgelopen boekjaar. Naast de fors gedaalde bedrijfswinst is de oorzaak een vermindering van 5,3 miljoen euro op de erkende uitgestelde belastingvorderingen als gevolg van de hervorming van de Belgische vennootschapsbelasting.

  Voor 2018/19 rekent RealDolmen op algemene omzetgroei en een licht hogere rebit.

 • ING trekt koersdoel KBC op

  De analisten Albert Ploegh en Rosine van Velzen blijven heel positief over KBC . 'Wij blijven KBC zien als een defensieve kwaliteitsnaam', luidt het. Zij behouden dan ook hun koopadvies.

  Ze zijn vooral optimistisch over de toekomstige dividenduitkeringen. Ze denken dat de bank dankzij de sterke kapitaalgeneratie in de komende jaren meer winst gaat uitkeren en daarbij toch de kapitaalratio op minimum 16 procent zal weten te houden. Dit zal resulteren in een gevoelige stijging van het dividend per aandeel. Voor 2018 rekenen de ING-analisten op een dividend van 3,7 euro, voor 2019 op 4,5 euro en voor 2020 op 4,7 euro. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen zowat 14 procent optimistischer dan de consensus. Ze trekken hun koersdoel op van 77 tot 80 euro.

 • Meer omzet, kleiner orderboek bij CFE

  De bouwgroep CFE , waartoe baggeraar DEME behoort, heeft in het eerste kwartaal 17,7 procent meer omzet geboekt. Het cijfer van 793,7 miljoen euro is iets lager dan KBC Securities had verwacht. Bij DEME nam de omzet met 14,6 procent toe door meer installatiewerken van windparken op zee en meer baggerwerken. De groei van de bouwactiviteiten (Contracting) was met 30,2 procent opvallend sterk.

  Het orderboek van CFE is met 6,2 procent gekrompen, maar blijft met 4,5 miljard euro op een hoog niveau. Diverse grote projecten van DEME die op komst zijn, zijn nog niet in het orderboek opgenomen.

  De schuldenlast van CFE is sterk toegenomen, met 76,8 procent tot 622,3 miljoen euro. Eind 2017 bedroeg de schuld maar 351,9 miljoen door belangrijke voorschotten voor  opdrachten bij DEME. In het eerste kwartaal investeerde DEME echter 125,9 miljoen euro (voor schepen in aanbouw en onderhoud) en was er ook een grotere behoefte aan werkkapitaal.

  CFE is voor 60,40 procent in handen van Ackermans & van Haaren.

  ©Deme

 • AvH positief over 2018

  Ackermans & van Haaren zegt 'goed gepositioneerd' te zijn voor het volledige jaar 2018. De Antwerpse investeringsmaatschappij geeft geen cijfers, maar verwijst naar de positieve gang van zaken in haar hoofdactiviteiten:

  • DEME heeft een sterk orderboek dat de basis vormt 'voor een verdere groei van de omzet'
  • de financiële spelers Delen Private Bank en Bank J.Van Breda zijn het jaar gestart met beheerde vermogens op recordniveau
  • in de vastgoedsector loopt het goed
  • Sipef investeert in de uitbreiding van zijn plantages, wat zich zou moeten vertalen in een verdere toename van de palmolieproductie
 • Lichte verliezen in Azië

  Goedemorgen! Na de Europese en de Amerikaanse beurzen leed ook Azië aanvankelijk onder het afblazen van de topontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat Noord-Korea met een olijftak zwaait deed de onrust naderhand kalmeren. Momenteel staan overwegend kleine verliezen op de borden.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect