1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen gezwind hoger

Dankzij nieuwe records op Wall Street en behoorlijke Chinese groeicijfers gingen de Europese beurzen hoger. Het blijft verkoopadviezen regenen voor Proximus. Picanol hervat voorzichtig zijn activiteiten vanaf maandagmorgen.
 • Wij gaan het hier bij laten. Volgende week zijn we weer terug. Wij wensen u een fijn weekend!

 • Bel20 sluit in het groen

  De Bel20 is zojuist gesloten met een plus van 0,5 procent op 4.007 punten. De toppers waren Colruyt , Argenx en Galapagos . De floppers waren Ackermans & van Haaren , Umicore en Solvay .

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,8 procent hoger.

 • Rondje Wall Street

  Voor een samenvatting van de Amerikaanse beursdag kunt u hier klikken.

 • Amerikaanse industriële productie gedaald

  De industriële productie in de VS is in december gekrompen. Dat bleek uit cijfers van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

  De productie-index daalde met 0,3 procent na een toename met 1,8 procent in november. De afname was in lijn met de verwachtingen van economen.

 • Joe Sixpack iets minder optimistisch

  Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in januari licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Universiteit van Michigan.

  De index voor het vertrouwen van de Amerikaanse consument daalde van 99,3 naar 99,1. Economen rekenden juist op een stijging naar 99,6.

 • Schlumberger scoort boven verwachting

  Het aandeel Schlumberger stijgt 1,2 procent nadat het beter dan verwachte kwartaalcijfers publiceerde. 

  De omzet van het oliedienstenbedrijf kwam uit op 8,2 miljard dollar. Dat was iets beter dan de 8,15 miljard die analisten voorzagen. Vooral de internationale verkopen deden het met een klim van 8,3 procent goed. Daarmee kon het bedrijf de iets stroever verlopende zaken in Noord-Amerika compenseren.

  De winst per aandeel kwam uit op 0,39 dollar, terwijl analisten uitgingen van 0,37 dollar. De winstmarge verbeterde in verhouding tot dezelfde periode vorig jaar met 40 basispunten tot 12,8 procent. Dat gebeurde ondanks een olieprijs die daalde ten opzichte van de piek in september 2018.

  CEO Olivier Le Peuch is te spreken over de resultaten. 'Onze prestatie is over het algemeen positief, vooral in de internationale markten waar we 2,7 miljard dollar aan vrije kasstroom genereerden. Dat was een opmerkelijke prestatie onder deze marktomstandigheden.' De zwakkere prestaties in Noord-Amerika zijn volgens de CEO te wijten aan de zwakte op de markt voor oliewinning op land aldaar. Daardoor daalde de vraag naar de oliediensten van Schlumberger.

 • Picanol: 'Voorzichtige opstart activiteiten vanaf maandag'

  In een persbericht laat Picanol zojuist weten dat het vanaf maandagmorgen bepaalde specifieke activiteiten voorzichtig opnieuw opstart. De groep houdt er evenwel rekening mee dat het nog een tijd kan duren vooraleer de volledige productieactiviteiten opnieuw operationeel zullen zijn. 

  'Aangezien het momenteel nog onduidelijk is hoe lang de heropstart van de productieactiviteiten zal duren, kan Picanol Group voorlopig nog geen indicatie geven van de financiële impact van deze cyberaanval', klinkt het bij het bedrijf. 

  Dat laatste wil zeggen dat de handel in het aandeel nog even geschorst zal blijven. 

 • Microsoft gaat al zijn CO-uitstoot ongedaan maken

  Microsoft werpt zich in de strijd tegen de klimaatverandering en belooft al zijn CO2-uitstoot ongedaan te maken. Om dat te bereiken richt het bedrijf het Climate Innovation Fund op, welke 1 miljard dollar aan middelen zal hebben. 

  De CEO van Microsoft, Satya Nadella, belooft de CEO-uitstoot van de softwaregigant tegen 2030 te halveren. Tegen 2050 moet het bedrijf alle CO2 die het ooit heeft uitgestoten - Microsoft werd opgericht in 1975 - hebben verwijderd uit de atmosfeer. 

  'Als de laatste tien jaar ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat het bouwen van technologie zonder deze principes meer kwaad dan goed kan doen', zegt de topman bij een media-event in Redmond (Washington, VS). 'Dit is het decennium van noodzakelijke actie voor Microsoft en voor ons allemaal. We moeten beginnen om de schadelijke effecten van klimaatverandering ongedaan te maken.'

  Het klimaatfonds van de softwarereus wil onder andere investeren in de ontwikkeling van technologieën die CO2 uit de lucht halen. Voorbeelden daarvan zijn het opslaan van CO2 en het hergebruiken van het broeikasgas.

  Daarnaast probeert Microsoft in het algemeen zijn werkzaamheden te verduurzamen. Zo wil het zijn gebouwen en datacentra volledig op hernieuwbare energie laten draaien tegen 2025.

  Microsoft wint 0,2 procent.

 • Belgen spaarden minder in derde kwartaal van 2019

  De gezinnen hebben in het derde kwartaal van 2019 slechts 12,3 procent van hun inkomen gespaard, tegenover 13,1 procent in het tweede kwartaal. Dat zelgt de Nationale Bank. De Belgen verhoogden hun consumptie-uitgaven met 0,6 procent, hoewel hun inkomen met 0,3 procent daalde. Het inkomen uit vermogen en de ontvangen sociale uitkeringen verminderden en de gezinnen betaalden meer inkomstenbelasting.

  Ondanks de terugval in het derde kwartaal hebben de Belgen in de eerste negen maanden van 2019 duidelijk meer gespaard dan in dezelfde periode van 2018.

 • Amerikaanse beurzen openen in de plus

  Wall Street opent zojuist hoger. De Dow Jones veert 0,1 procent op, de S&P500 klimt 0,2 procent en de Nasdaq wint 0,4 procent.

 • Futures: Wall Street opent in het groen

  De futures zeggen ons dat de Amerikaanse beurs straks met een plus begint. De Dow Jones , de S&P500 en de Nasdaq zouden eensgezind met 0,4 procent hoger gaan.

 • Britse detailhandelsverkopen veel slechter dan verwacht

  De detailhandelsverkopen in het VK zijn in de maand december onverwachts gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau.

  Economen rekenden maand op maand op een toename van de verkopen met 0,9 procent, maar in plaats daarvan daalden ze juist met 0,6 procent.

  De hoop was dat de overtuigende verkiezingsoverwinning van de Britse premier Boris Johnson op 12 december zou zorgen voor een heropleving van de consumptie. Maar op basis van deze cijfers lijkt deze voorspelling niet te zijn uitgekomen. 

  De zwakke detailhandelsverkopen versterken de verwachting dat de Britse centrale bank (BoE) de rente bij de komende vergadering zal knippen. Inmiddels schat de markt de kans op een renteverlaging in op meer dan 70 procent. 

  Na het nieuws schoot het pond even omlaag, maar inmiddels heeft het zijn verliezen weer goedgemaakt. 

 • Recordbedrag voor zeldzame Britse munt

  Een gouden munt uit 1937 met de beeltenis van de afgetreden Britse koning Edward VIII is door een privéverzamelaar opgekocht voor 1 miljoen pond. Daarmee is het de duurste Britse munt ooit.

  De munt maakte deel uit van een reeks van zes die de Royal Mint had voorbereid toen Edward in 1936 koning werd. Het was de bedoeling dat de munt vanaf 1 januari 1937 massaal zou geslagen worden en in omloop gebracht.

  Edward trad echter in december 1936 af om te trouwen met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. De productie van de munt met Edwards beeltenis ging daarom niet door.

  De recordmunt is niet alleen uiterst zeldzaam maar ook afwijkend van gelijkaardige munten. Edward stond erop dat de linkerzijde van zijn gezicht zou worden afgebeeld. Daarmee doorbrak hij de traditie waarbij koningen naar rechts kijken.

 • Beter Bed slaapt weer op zachte matras

  Beleggers in het aandeel Beter Bed kunnen weer iets rustiger slapen. Dat blijkt uit de resultaten van de beddenverkoper.

  De omzet van het bedrijf steeg in het vierde kwartaal naar 47,6 miljoen euro. Dat komt neer op een toename met 5,1 procent wanneer de resultaten van het Duitse Matratzen Concord, dat door de groep is verkocht, niet worden meegerekend.

  Vooral voor de Benelux was het een sterk slotkwartaal. Dat was onder andere te danken aan sterke Black-Friday-verkopen tegen het einde van november. 

  Vorig jaar rondde Beter Bed de verkoop van Matratzen Concord af. De Duitse matrassenverkoper leed sterk onder een schandaal rond giftig schuim in matrassen. Door de Duitse ellende raakte de beddenverkoper ook zelf in de financiële problemen, waardoor de schulden opliepen. Deze schuldpositie is in 2019 fors afgebouwd en dat stelt de onderneming volgens topman John Kruijssen in staat om een 'opwindende toekomst' op te bouwen.

  Beleggers zijn nog niet overtuigd door de resultaten en sturen het aandeel 2,6 procent lager.

 • Genkyotex lanceert kapitaalverhoging

  We moeten het nieuws over Genkyotex (zie post van 12.37 uur) even aanvullen. Het biotechbedrijf maakte vanmorgen bekend een kapitaalverhoging met voorkeurrecht te lanceren die tot 6,13 miljoen euro moet opbrengen. Dit stond in een hoekje van hun website en was ons tot dusver ontgaan.

  Per 3 aandelen in bezit kunnen aandeelhouders 1 nieuw aandeel kopen tegen 2,02 euro per aandeel. Dat is een korting van 10,6 procent tegenover de slotkoers van donderdag (2,26 euro). De operatie zou al voor meer dan 75 procent gegarandeerd zijn. Inschrijven op de kapitaalverhoging kan vanaf 23 januari tot en met 3 februari.

  Met de opbrengst wil Genkyotex de ontwikkeling van zijn pijplijn kunnen voortzetten. Donderdag bleek dat het bedrijf eind december maar 2,4 miljoen euro meer in kas had, wat slechts tot eind maart zou volstaan.

 • Kas van Genkyotex is bijna leeg

  Genkyotex is momenteel de grootste daler op Euronext Brussel met een verlies van meer dan 9 procent. Het Franse biotechbedrijf stuurde donderdagavond een businessupdate uit en die is weinig opbeurend. Eind december had Genkyotex nog 2,4 miljoen euro in kas tegen 3,1 miljoen eind september.

  Met die kaspositie kan het bedrijf het tot eind maart uitzingen. 'De onderneming kijkt actief naar alle opties om bijkomende financiering voor zijn ontwikkeling te verkrijgen', stelt het persbericht.

  Bovendien is sprake van verdere verwatering. Yorkville Advisors Global heeft op 15 januari zijn converteerbare obligaties in aandelen Genkyotex omgezet. Daardoor zijn 9,1 miljoen aandelen Genkyotex in omloop tegen 8,2 miljoen eind september.

 • Belgische fondsenmarkt op record

  De Belgische fondsensector beheerde eind september 201,9 miljard euro. Dat is een historisch record, meldt de sectorfederatie BEAMA. Tijdens het derde kwartaal steeg het beheerd vermogen met 1,6 procent dankzij nieuwe inlagen en koerswinsten van de onderliggende activa. Daarmee wordt de vorige 'all time high' van exact een jaar geleden overtroffen.

  Gemengde fondsen en aandelenfondsen kenden met 2,7 procent de sterkste aangroei. In de categorie van gemengde fondsen vloeide in het derde kwartaal 300 miljoen euro naar pensioenspaarfondsen. Belgische pensioenfondsen beheren nu 20,4 miljard euro. Dat is een verbetering van het historisch record.

  Obligatiefondsen kenden omwille van de lage rentes een daling van 2,7 procent in het derde trimester.

 • Goldman Sachs zet Eurocommercial op verkopen

  Aan de verlieszijde in Brussel staat vandaag Eurocommercial Properties . Het Nederlandse retailvastgoedbedrijf, dat in ons land het Woluwe Shopping Center bezit, zakt rond 11.20 uur 2,8 procent. Goldman Sachs heeft zijn rating verlaagd van ‘neutral’ tot ‘verkopen’. Het koersdoel zakt van 25,70 naar 21,40 euro, onder de huidige koers.

 • Renault verkoopt 3,4 procent minder wagens in 2019

  Renault heeft vorig jaar 3,8 miljoen wagens verkocht. Dat zijn er 3,4 procent minder dan in 2018. De daling van de markt was echter nog groter: 4,8 procent volgens een persbericht van de Franse autobouwer. Renault wist wel zijn wereldwijde marktaandeel van 4,25 procent te handhaven.

 • Colruyt wordt opgepikt

  Een van de grootste procentuele koerswinsten is vandaag voor Colruyt . De soft discounter uit Halle wint meer dan 3 procent nadat hij donderdag 2,8 procent verloor en zijn laagste koers in bijna twee jaar aantikte. 

 • Prijs zwavelarme scheepsbrandstof schiet omhoog

  Sinds 1 januari is voor de zeescheepvaart IMO 2020 van kracht. Die nieuwe regelgeving stelt dat fuel voortaan 0,50 procent zwavel mag bevatten (voorheen was 3,5 procent toegelaten) om de uitstoot van schadelijke zwaveloxides drastisch te verminderen.

  Rederijen hebben twee mogelijkheden om hun schepen aan de nieuwe norm te doen beantwoorden. Ze kunnen op zwavelarme fuel varen, een product dat duurder is dan de traditionele zware fuel. Of ze kunnen op zware fuel blijven varen en hun schepen met scrubbers uitrusten, die de uitstoot zuiveren. Het installeren van een scrubber betekent een flinke investering – 1 tot 5 miljoen dollar per schip – en het schip is enkele weken onbeschikbaar.

  Door IMO 2020 is de vraag naar zwavelarme fuel sinds eind vorig jaar sterk gestegen. Het prijsverschil met zware fuel bedraagt tussen 250 en 400 dollar per ton, afhankelijk van waar de schepen de brandstof inslaan. Om dat in perspectief te plaatsen: geladen en tegen volle snelheid (15 knopen) verstookt een VLCC (supertanker van 200.000-320.000 ton) tot 100 ton per dag.

  De raffinaderijen lijken hun productie tijdig te hebben aangepast, zodat er voldoende aanvoer is. De prijsstijging lijkt eerder de olieprijs te volgen, die de voorbije weken heeft gereageerd op de handelsoorlogen, militaire acties en de vrees dat Iran de Straat van Hormuz zal blokkeren.

  Hoe sterk de keuze voor scheepsbrandstof is geëvolueerd, blijkt uit de recente marktcijfers voor Singapore, 's werelds grootste bunkeringhub. In december werd 4,4 miljoen ton scheepsbrandstof verhandeld en 70 procent daarvan waren zwavelarme producten. Begin 2019 was dat 8 procent.

  De Belgische tankeroperator Euronav heeft ervoor gekozen (hoofdzakelijk) op zwavelarme fuel te varen, maar had zich degelijk voorbereid op IMO 2020. Euronav had bij het begin van de winter zijn mammoettanker Oceania (441.585 ton) volgeladen met zwavelarme fuel - tegen een gunstige prijs - en het schip gepositioneerd in Maleisië. De tankers van Euronav gaan daar ‘tanken’. Die manier van werken heeft Euronav al een aardige besparing opgeleverd, zoals we eerder schreven.

 • Trump en de Amerikaanse banken

  De belastingverlagingen voor bedrijven die de Amerikaanse president Donald Trump heeft doorgevoerd hebben de banken in zijn land geen windeieren gelegd. Bloomberg becijferde dat de zes grootste Amerikaanse banken in 2018 en 2019 samen een slordige 32 miljard dollar hebben uitgespaard.

 • Beurzen starten half procent in de plus

  Zoals verwacht zijn de Europese beurzen met winst van start gegaan. De Euro Stoxx 50 noteert na 3 minuten 0,5 procent in de plus. De Bel20 blijft wat achter met 0,2 procent winst. Proximus staat op de rem nadat de telecomgroep een vijftiende verkoopadvies aan zijn broek kreeg (zie vorige post).

 • Proximus krijgt 15de verkoopadvies

  Aan de reeks verkoopadviezen voor Proximus komt maar geen einde. Credit Suisse is het jongste beurshuis dat de Belgische telecomgroep op 'verkopen' - in dit geval 'underperform' - zet. Analist Paul Sidney had voordien een 'neutral'-advies, wat overeenstemt met 'houden'. Hij laat ook zijn koersdoel zakken van 26 tot 22 euro.

  Van de 24 analisten die volgens Bloomberg Proximus opvolgen hanteren 15 een verkoopadvies. Slechts één analist acht het bedrijf koopwaardig. De rest zit ertussenin met diverse nuances van 'houden'.

  Guillaume Boutin, de nieuwe CEO van Proximus, lichtte deze week zijn plannen met Proximus toe, maar die bleven erg vaag. Hij wil Proximus weer op het groeipad krijgen. Dat wil hij realiseren 'via technologisch leiderschap en partnerschappen'.

 • Hogere start in Europa op komst

  De Europese beurzen zullen, in het zog van Wall Street en de meeste Aziatische beurzen, hoger aan de handelsdag beginnen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 staat 0,3 procent in de plus.

 • Sociale onrust treft ook Casino

  De Franse supermarktengroep Casino Guichard heeft vorig jaar een omzet van 34,6 miljard euro gerealiseerd. Dat is 5,46 procent minder dan in 2018, een daling die te wijten is aan de lopende verkoop van Leader Price aan Aldi.

  Zonder Leader Price nam de omzet met 0,9 procent toe, ‘ondanks de stakingen van december in de transportsector die alle uithangborden hebben getroffen’, aldus financieel directeur David Lubek.

  In de Franse distributiesector zakte de verkoop met 1,2 procent organisch in het vierde kwartaal. De Latijns-Amerikaanse activiteiten zorgden voor tegengewicht met 3,6 procent organische groei.

  De betogingen en stakingen zetten Casino ertoe aan zijn winstprognose te verlagen. De groep rekende tot dusver op een groei van het courant bedrijfsresultaat van 10 procent, maar dat zal nu maar 5 procent zijn.

 • Richemont ziet groei in Azië vertragen

  De Zwitserse luxegroep Richemont heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 2019/20 voor 4,1 miljard euro verkocht. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder.

  De groei in Azië vertraagt echter. In de eerste zes maanden van het lopende boekjaar was er in die regio nog een omzetgroei van 5 procent in lokale deviezen; in het derde kwartaal bedroeg de groei maar 2 procent meer. Richemont schrijft dat toe aan een ‘ernstige verkoopkrimp’ in Hongkong, veroorzaakt door de al maanden aanhoudende sociale onrust.

  In de portefeuille van Richemont zitten merken als Baume & Mercier, Cartier, Chloé, Dunhill, Montblanc, Piaget en Van Cleef & Arpels.

  Een polshorloge van Montblanc ©AFP

 • Fnac Darty stuurt winstwaarschuwing uit

  Fnac Darty , de Franse groep boven de Fnac-winkels en de keten van huishoudtoestellen en elektronica Darty, waarschuwde donderdagavond dat de acties in Frankrijk tegen de pensioenhervorming in december tot een omzetverlies van 70 miljoen euro hebben geleid. Dit zal wegen op de resultaten in het vierde kwartaal.

  Fnac Darty rekent nu voor heel 2019 op een omzet van 7,34 miljard euro. Dat is slechts 0,7 procent meer dan in 2018. De groep verlaagt ook de prognose voor de courante operationele winstmarge over 2019 van 4,5 à 5 procent tot 4 procent.

 • Shurgard koopt lap grond in Berlijn

  Shurgard heeft in Berlijn een terrein gekocht waarop tegen 2021 een zelfopslagmagazijn van 5.700 m² zal worden gebouwd. Dat zal ruimte bieden voor circa 1.000 zelfopslag-units. Dat bleek donderdagavond uit een persbericht.

  Na de voltooiing van dit nieuwe project zal Shurgard in Berlijn over zes zelfopslagmagazijnen beschikken.

 • Zaterdag Aandelengids!

  De jaarlijkse Aandelengids van Netto vindt u zaterdag gratis bij de weekendeditie van De Tijd. Het hoofdthema is dit jaar hoe u te wapenen tegen de negatieve rente.

  De gids staat bol van tips en adviezen van specialisten en bevat ook gedetailleerde fiches van 50 aandelen.

 • Vers bloed op komst voor Euronext Brussel?

  De Tijd vernam dat Hyloris, een Luiks farmabedrijf dat door Stijn Van Rompay werd opgericht en wordt geleid, aan een beursnotering denkt. Met het geld van een beursgang wil Hyloris nog meer nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen.

 • Records in New York

  We keren nog even terug naar donderdagavond. Toen tikten de Amerikaanse beurzen nieuwe recordstanden aan. De Dow Jones won 0,9 procent en de S&P500 rondde voor het eerst de kaap van 3.300 punten. Het optimisme was nog een uitvloeisel van het Amerikaans-Chinese handelsakkoord, maar was ook te danken aan sterk presterende technologiewaarden, goede kleinhandelscijfers en beter dan verwachte kwartaalresultaten (en vooruitzichten) van Morgan Stanley.

  Door de rally werd Alphabet voor het eerst meer dan 1.000 miljard dollar waard.

  Traders in een vrolijke bui op de beursvloer in New York. ©Photo News

 • Chinese economie groeit 6,1 procent in 2019

  Goedemorgen! We beginnen de dag met een blik op China. De Chinese economie is in het vierde kwartaal met 6 procent gegroeid tegenover een jaar eerder. Dat is evenveel als in het derde kwartaal en in lijn met de verwachtingen van economen.

  Over heel 2019 bedroeg de economische groei van de Volksrepubliek 6,1 procent. Dat is een pak minder dan in 2018 (6,6%) en bovendien de laagste groei in 29 jaar, maar het cijfer is wel in lijn met de doelstelling van de Chinese overheid.

  De Aziatische beurzen laten overwegend beperkte winsten optekenen. Dat is deels te danken aan de sterke prestatie van Wall Street van donderdag. Alle indexen zetten toen nieuwe records neer, mede door beter dan verwachte resultaten van Morgan Stanley.

  Dat de Chinese economie ondanks alles stevig blijft groeien en de vooruitzichten verbeterd zijn na de ondertekening van een eerste handelsakkoord en door de weer aantrekkende wereldeconomie stelt beleggers gerust. Tokio gaat 0,4 procent hoger. De Chinese beurzen blijven wat achter en noteren met lichte verliezen.

  Een Chinese man verkoopt nashiperen op een markt in Peking. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud