1. Markten Live
 2. Live blog
live

Europese beurzen hervatten gezapige eindejaarsrally

Ook zonder inspiratie van Wall Street hervatten de Europese beurzen hun eindejaarsklim. In Brussel pikten beleggers het zwaar afgestrafte ASIT op, de handel in Option werd in afwachting van een mededeling opgeschort.
 • Bel20 eindigt met kleine winst

  De slotbel: de Bel20 vlagde 0,2 procent hoger af op 3.978 punten. We zijn er uiteraard morgen terug met een verse liveblog. Tot dan!

 • 'Er dreigt een nieuwe kredietzeepbel'

  Collega Pieter Suy is in de marge van de halfjaarcijfers met Gimv-CEO Koen Dejonckheere gaan praten. Dejonckheere maakt zich zorgen over de opmars van niet-gereguleerde schaduwbanken, die in het huidige klimaat vlot goedkope schulden kunnen ophalen en zo mee de prijzen opdrijven. Dejonckheere:

  Als we onderhandelen over een deal staan we soms wel tegenover partijen die een bod doen waarvan we ons afvragen of dit ooit nog zal goed komen

 • Option: even geduld aub

  Option laat weten dat het bedrijf pas maandag communiceert over de herschikking van zijn resterende schulden. Tot dan blijft het aandeel geschorst, om te vermijden dat de aandeel tussen nu en dan alle richtingen uitzwiept. 

 • Handel in Option opgeschort

  De handel in Option is door beurswaakhond FSMA opgeschort. Dat gebeurde op vraag van het bedrijf zelf, 'tot er een persbericht is gepubliceerd'. 

  Bij de schorsing noteerde het centjesaandeel bij een fors handelsvolume op stevige winst (zie post van 15u25)

 • Hoe zou het nog zijn met Avantium?

  Nog een aandeel dat vandaag een beetje overeind krabbelt is Avantium . De biochemiespecialist, die vooral bekend is als ontwikkelaar van drankenflessen van plantaardig plastic, trok in maart tegen 11 euro naar de beurs.

  -22%
  Avantium noteert ruim een vijfde onder de intekenprijs van maart

  Zelfs na de remonte met 2,6 procent vandaag, noteert het aandeel met 8,67 euro nog altijd meer dan 20 procent onder de intekenprijs. De halfjaarcijfers brachten in augustus geen beterschap, te meer daar ze nog eens onderstreepten dat winst nog veraf is. En op een volgende 'geplande' afspraak is het wegens geen kwartaalupdates wachten tot ... 30 maart 2018, met de jaarcijfers over boekjaar 2017.

  De belangrijkste technologie van Avantium is FDCA, een bouwsteen voor PEF (plantaardig plastic). Analisten dichten de opvolger van PET een groot potentieel toe, maar het zal nog jaren duren voor de technologie rendeert. PEF staat immers nog in de kinderschoenen, en wordt nu geproduceerd in 'pilootfabrieken'. Avantium zelf denkt dat niemand anders zo dicht bij de commercialisatie van milieuvriendelijk plastic staat.

  Avantium bij het beursdebuut op 15 maart ©RV DOC

 • Option veert op

  Niet ASIT Biotech is de grootste stijger vandaag, wel een ander zwaar afgestraft aandeel: Option . Het Leuvense technologiebedrijf, waar voorzitter Eric Van Zele al een tijdje aan een schuldherschikking timmert, koerst bij een stevig volume van bijna 2 miljoen stuks 15,6 procent hoger naar 0,074 euro. Het herstel is wel relatief: dinsdag was het aandeel nog naar een absoluutdiepterecord van 0,062 euro gezakt. 

 • Belgische CEO's meest optimistisch sinds 2011

  De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen is in november gestegen naar 1,6 punt, tegenover 0,5 punt in oktober. Dat meldt de Nationale Bank. De conjunctuurbarometer bereikt daarmee het hoogste peil sinds 2011. Economen hadden een kleinere verbetering tot 0,8 punt voorspeld.

  Het grotere optimisme is vooral te danken aan de diensten aan bedrijven. De ondernemers uit die sector melden dat de vooruitzichten sterk zijn verbeterd. In de bouw verbeterde het economisch klimaat dankzij grotere orderboekjes. In de handel daarentegen zijn de vooruitzichten verslechterd.  In de verwerkende nijverheid was er weinig verandering.

 • Wall Street focust op shoppen in plaats van handelen

  Er valt vandaag weinig te melden in de aanloop naar de openingsbel in New York. Die zal immers niet luiden, want de beurzen houden de deuren gesloten voor Thanksgiving. Ter herinnering: morgen is er enkel handel in de voormiddag. Op 'Black Friday' ligt de focus traditioneel op de aftrap van de eindejaarsverkopen en pakt elk Amerikaans bedrijf uit met deals. 

 • ECB eendrachtig

  De Belg Peter Praet trapte de meest recente ECB-vergadering af en kreeg veel steun van de andere toplui. ©Photo News

  In tegenstelling tot de verdeeldheid die uit gisteravond bleek uit het verslag van de laatste Fed-vergadering in de VS, zijn de gouverneurs van de ECB het wel eens over de te varen koers. Uit de notulen van de laatste vergadering van de ECB-bestuurders blijkt dat het plan om het huidige inkoopprogramma te verlengen, maar wel te halveren in omvang tot 30 miljard euro per maand. In de notulen staat te lezen dat er een 'brede overeenkomst was dat er zekere graad van monetaire stimulus nodig is' om een 'duurzame terugkeer' richting het inflatiedoel van net onder 2 procent te bereiken.

 • Angry Birds lokken razernij uit

  De eerste resultatenpublicatie sinds de beursgang van Rovio, het gamebedrijf gekend van de superhit Angry Birds, was allesbehalve een hoogvlieger. In september kwamen de Finnen naar de beurs aan 11,5 euro per aandeel, dat was toen tegen de bovenkant van de prijsvork. Die beurskoers is nu verder weg dan ooit, met een koersval van wel een vijfde op één dag tijd.

  ©AFP

  Rovio heeft sinds zijn grote succes met Angry Birds geen tweede blockbuster van die grootteorde gelanceerd. Het spendeert veel aan de ontwikkeling van nieuwe games. Om die games van de grond te laten komen spendeert het ook grote sommen om gebruikers aan te trekken. Vooral dat laatste was volgens het bedrijf zelf de reden van een klein nettoverlies van 0,5 miljoen euro in het derde kwartaal.

 • Toppers en floppers

  Halverwege de handelsdag herstelde de Bel20 van een initieel koersverlies van 0,5 procent, en zijn dit de sterkste stijgers en dalers:

  Top Flop
  Asit Biotech+12,88%Solvac -1,05%
  Campine+4,07%Picanol-1,16%
  EVS+2,60%Gimv-1,29%
  Fagron+1,91%Nyrstar-1,37%
  Warehouse Estates+1,84%Agfa-Gevaert-1,47%
  Argen-X+1,77%Ablynx-1,64%
  Melexis+1,53%IBA-2,18%

 • Analisten over Gimv

  Een halfjaarupdate zonder verrassingen, en dus houden de drie Belgische analisten die Gimv opvolgen voet bij stuk met drie 'houden'-adviezen. Thijs Hoste van Degroof Petercam haalt aan dat het aandeel nog steeds een aantekkelijk dividendrendement biedt als de winstuitkering net zoals vorig jaar 2,5 euro bruto bedraagt.

  'Na het recordtempo van desinvesteringen in het vorige boekjaar heeft Gimv nu een veel jongere beleggingsportefeuille,' haalt Cédric Duinslaeger van KBC Securities aan. 'Daardoor kan momentum van de verkopen (en dus gerealiseerde meerwaarden, nvdr) wat vertragen.'

 • Umicore over 'mogelijke' kapitaalverhoging

  Umicore-CEO Marc Grynberg in 2013. ©Photo News

  In een interview met het weekblad Trends erkent Umicore-CEO Marc Grynberg dat zijn bedrijf een pak geld kan ophalen als het nieuwe aandelen zou uitgeven. 'Het is zeker een mogelijkheid,' antwoordde hij op de suggestie van de journalisten. 'Het is niet uitgesloten dat we ons kapitaal verhogen voor een nieuwe versnelling in lithium-ionbatterijen. Dat is aantrekkelijker als het bedrijf gewaardeerd is zoals vandaag.'

  Het aandeel noteert op een zucht van zijn absolute recordkoers, en de koersstijging van de laatste maanden (en jaren) wijst erop dat beleggers maar niet genoeg kunnen krijgen van Umicore . Recent 'halveerde' de koers wel toen ieder aandeel in twee werd gesplitst. Zo werd een anachronisme weggewerkt waarbij ieder aandeel twee stemrechten opleverde bij de jaarlijkse algemene vergadering. Optisch ziet een aandeel er nu lager gewaardeerd uit door de stock split, maar eigenlijk was het bedrijf nog nooit zo veel waard.

 • Ondernemersvertrouwen eurozone piekt

  De PMI-barometer, die aankoopdirecteurs van grote bedrijven bevraagt over hun bestellingen, voorraden en aanwervingen om zo een beeld te schetsen van de economie, springt van 56 naar 57,5, alweer een vers hoogtepunt. Het was al 79 maanden geleden dat ondernemers uit de eurozone nog vrolijker in het leven stonden.

  Het peil van oktober was al hoog, en dus rekenden de meeste economen op een stabilisering. Het meest opvallende cijfer uit de dataset, die alle eurolanden omvat, is dat de jobcreatie op het hoogste peil in 17 jaar staat. De PMI-indicator wordt vaak gehanteerd als een vroeg signaal van toekomstige economische groei.

 • De druk stijgt op de Duitse socialisten om toch gesprekken aan te gaan met de CDU van bondskanselier Merkel. Dat lijkt de enige manier om nieuwe verkiezingen te vermijden. Bij de vorige verkiezingen gingen zowel de CDU als de SPD erop achteruit.

 • Bel20 krabbelt overeind

  Op Bpost na begonnen alle indexleden in het rood, maar een per een schuiven ze nu omhoog. Het koersverlies liep al terug van -0,5 procent na de bel, tot -0,1 procent nu.

  Buiten de index stuitert EVS omhoog. Na de koersval van 4,5 procent op woensdag wordt het aandeel gretig opgepikt. Gimv gaat lichtjes lager na de resultatenpublicatie. Het koersdoel van KBC Securities daalde vanmorgen van 55 naar 53 euro, het advies bleef op 'houden'. Het aandeel noteert nog steeds met een premie van een kleine 4 procent bovenop de waarde van de beleggingsportefeuille. Volgens analist Cédric Duinslaeger bedraagt die 49,87 euro per aandeel.

 • ASIT gelanceerd

  Een persbericht over een tweede Europees patent stuurt de beurskoers van ASIT Biotech scherp omhoog. Daarmee is het ook de grootste stijger van het moment.

 • Fed-notulen zorgen voor nervositeit

  Het verslag van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank, dat gisteravond verscheen, duwde de dollar omlaag en haalde de vaart eruit op Wall Street. De grote aandelenindexen sloten af in de buurt van het nulpunt.

  ©REUTERS

  Zonder het volgende rentebesluit van midden december te noemen, was de toon van de leden van de Federal Open Market Committee (FOMC) dat een volgende verhoging van de beleidsrente waarschijnlijk nodig is 'in de nabije toekomst', indien de economie op koers blijft.

 • Europese futures

  Na een wisselvallige sessie op Wall Street en een verlies van wel 3 procent voor de beurs van Shenzhen wijst de futuresmarkt op een kleine dip in de ochtendlijke handel. De grote indexen zouden zo'n 0,2 à 0,5 procent verliezen. De Duitse DAX, die gisteren al bij de grootste verliezers was met een terugval van 1,2 procent, staat nu klaar om alweer achterin het Europese peloton plaats te nemen. Zondagnacht mislukten de gesprekken over de vorming van een nieuwe Duitse regering.

 • Thyssenkrupp voorspelt winstgroei

  Het Duitse staalbedrijf Thyssenkrupp boekte het voorbije boekjaar (eindigend in september) 1,7 miljard euro ebita, 15 procent meer dan vorig jaar. Voor het nieuwe boekjaar rekent het op verdere groei tot 1,8 à 2 miljard euro ebitda, wat eerder voorzichtig is gezien de gemiddelde analistenprognose van 2,01 miljard euro. 

  Net als ArcelorMittal zijn ook de Duitsers optimistisch over de vooruitzichten in de staalindustrie. De periode van overcapaciteit in de sector lijkt op zijn einde te lopen nu China plannen heeft om staalfabrieken te sluiten om de luchtvervuiling in het land een halt toe te roepen. De staalproductie in China zou zelfs met zo'n 10 procent ingeperkt worden. Bovendien zit de prijs voor ijzererts, de basisgrondstof, in dalende lijn wat de winstmarges ten goede komt. 

  ThyssenKrupp meldt nog dat het in het voorbije jaar voor 44,3 miljard euro orders binnen heeft gekregen. Dat is het hoogste bedrag in vijf jaar tijd en sinds de invoering van het nieuwe strategische plan om de banden met de klassieke staalactiviteiten beetje bij beetje door te knippen. Zo fuseerde Thyssenkrupp zijn Europese staalbusiness met die van Tata Steel terwijl het bedrijf meer investeert in staalproducten zoals liften en auto-onderdelen.

 • Gimv belegt opnieuw meer dan een miljard

  Na een rist desinvesteringen omvat de portefeuille van de investeringsmaatschappij Gimv opnieuw meer dan 1 miljard euro. Eind september had de holding, die vooral niet-beursgenoteerde participaties bezit, daarbovenop nog 286,6 miljoen euro cash op de wachtrekening staan.

  Ook in het afgelopen halfjaar volgden nog enkele verkopen. Gemiddeld verkocht Gimv die participaties met een meerwaarde van 10,1 procent. Gimv klopt zich op de borst dat het al drie jaar op rij zijn gemiddeld portefeuillerendement klopt.

  Sinds september volgden nog drie exits (Almaviva Santé, Luciad en Marco & Vasco) die nog in de boeken staan zonder een verkoopprijs. De investeringsmaatschappij geeft al mee dat de opbrengst van Marco & Vasco gevoelig onder het langetermijngemiddelde lag. Doorgaans communiceert Gimv niet over de precieze waarde van een individuele transactie.

  Gimv cashte in zijn eerste halfjaar 87 miljoen euro, grotendeels dankzij drie grote verkopen (Greenyard, het Franse Teads, en het Nederlandse RES Software). De grote belegger uit Antwerpen herbelegde 77,6 miljoen euro in vijf nieuwe investeringen. Door een waardestijgingen springt de totale waarde van de portefeuille wel van 964 naar 1.008 miljoen euro. Over de symbolische grens van 1 miljard dus. De nettokaspositie slonk van 314 naar 287 miljoen. In totaal werd de balans slechts 2 miljoen euro lichter, ook al keerde Gimv iets minder dan 64 miljoen euro aan dividend uit (2,5 euro bruto, 1,75 netto per aandeel).

  De winstuitkeringen van Gimv. ©Gimv

  Op basis van dit halfjaarrapport stelt Gimv het op koers zit voor de volgende winstuitkering. Dat dividend zweeft al een tijd lang rond hetzelfde niveau. Op basis van de beurskoers van woensdagavond levert dat kleine beleggers een nettorendement van 3,4 procent per jaar op.

 • Goeiemorgen!

  We beginnen meteen op het halfjaarverslag van Gimv te kauwen en serveren u in afwachting twee stukken van gisteravond:

  Wall Street blijft vandaag gesloten voor Thanksgiving Day. ©REUTERS

  In de VS zijn de beurzen gesloten, wegens Thanksgiving Day: Donald Trump gunde er zijn presidentiële vrijstelling aan de kalkoenen Wishbone en Drumstick. Morgen wordt er op Wall Street enkel gehandeld tot 13u plaatselijke tijd. Om 10u verschijnt de Europese PMI, die peilt naar de ambities en het gemoed van aankoopdirecteurs van grote bedrijven.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud