1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen hoger ondanks bezorgde Draghi

ECB-voorzitter Mario Draghi zegt dat een stimulerend beleid nodig is. Die uitspraak deed beleggers even schrikken. De Franse chipbakker STMicro voorspelt vanaf het tweede kwartaal weer groei en ontlokte zo een koopgolf in heel de Europese technologiesector.
 • Fijne avond!

  We trekken er een streep onder voor vandaag. Morgenvroeg zijn we weer van de partij. Erg veel staat er vrijdag niet op de agenda, maar de markten houden zeker de Ifo-index (het Duitse ondernemersvertrouwen) in het oog.

  VRIJDAG 25 JANUARI 2019
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie:
  - Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) januari , 15 uur
  Duitsland:
  - Ondernemersvertrouwen (Ifo) januari, 10 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Global Graphics: overnamebod aan 4,25 euro per aandeel door Congra Software. Tot 25 februari.
  - KBC Ancora: halfjaarresultaten 2018/2019, 17.45 uur
  Verenigde Staten:
  - AbbVie: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs
  - Colgate-Palmolive: resultaten vierde kwartaal, 13 uur
  Zweden:
  - Ericsson: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur


 • Europese beurzen sluiten met winst

  Na de waarschuwende woorden van ECB-voorzitter Draghi over de economie van de eurozone smolten de beurswinsten in Europa weg, maar dat was maar tijdelijk. Tegen de slotbel was er een gedeeltelijk herstel. De EuroStoxx50 klokte 0,5 procent hoger af.

  Euronext Brussel kon niet volgen en sloot vlak (+0,03%) op 3.458,28 punten. Verliezen bij Galapagos (-1,7%), de banken KBC (-1,5%) en ING (-1,1%), en bij Sofina (-1,15%) en Ontex (-1,1%) waren de oorzaak. Zij gomden het effect van de stevige winsten van Aperam (+2,2%) en AB InBev (+1,7%) weg.

  Op de brede markt sloot IBA uiteindelijk 4,8 procent lager en verloor Euronav 3,15 procent. De tankerrederij verwacht dat het eerste halfjaar nog uitdagend wordt. Melexis (+7%) werd meegesleurd door de rally van de chipaandelen.

 • Amerikaanse luchtvaartaandelen krijgen vleugels

  In New York behoren de luchtvaartaandelen tot de hoogvliegers. Zowel American Airlines Group als Southwest Airlines kwamen met beter dan verwachte resultaten en klonken ook positief voor het lopende jaar.

  In het vierde kwartaal steeg de gezuiverde nettowinst van American Airlines met 8,3 procent tot 481 miljoen dollar of 1,04 dollar per aandeel, waar analisten op 1,01 dollar hadden gerekend. Voor 2019 rekent de luchtvaartmaatschappij op een toename van de winst per aandeel met 21 tot 65 procent. Dat is merkelijk meer dan de 30 procent waar analisten tot dusver van uitgingen.

  Bij Southwest Airlines was er in het vierde kwartaal merkelijk minder winst dan een jaar eerder. Toen was de winst echter aangedikt door een belastingmeevaller. De 1,17 dollar per aandeel was niettemin meer dan verwacht. Intussen blijkt de shutdown wel een forse tegenslag voor de Amerikaanse luchtvervoerders. In januari zag Southwest hierdoor al 10 tot 15 miljoen dollar aan inkomsten aan zijn neus voorbijgaan. Bovendien loopt de geplande lancering van een dienst van Southwest op Hawaï vertraging op.

 • Conferencecall Euronav: 3. IMO 2020

  De meeste vragen tijdens de conferencecall van Euronav hadden betrekking op de regelgeving IMO 2020, die bedoeld is om de uitstoot van schepen schoner te maken en minder zwaveloxides in de atmosfeer te doen belanden.

  Euronav heeft daar een andere visie over dan de meeste tankeroperatoren. De rederij staat sceptisch tegenover scrubbers, installaties om de uitstootgassen te zuiveren (waarna de vervuiling in het zeewater belandt). Ze geeft meerdere redenen: onzekerheid over het rendement van de investering (5 miljoen dollar per schip), het verschuiven van de vervuiling van de lucht naar het water, en de moeilijke controle op het gebruik van scrubbers. Bovendien zijn de 'open-loop scrubbers' al op een aantal (kwetsbare) regio's verboden en ook in steeds meer havens.

  Euronav lijkt dan ook de kaart te trekken van de zwavelarme fuel. De raffinaderijen bereiden zich daarop voor, zodat ze er voldoende van kunnen produceren.

  CEO Paddy Rodgers wees erop dat de bunkersector (bunkers zijn scheepsbrandstoffen) wereldwijd verandert. HFO, de zware scheepsbrandstof, was eigenlijk een residueel product dat ook bij kleine producenten en handelaars te krijgen was. Zwavelarme fuel daarentegen vereist een meer gevorderde raffinage. Hij verwacht dan ook consolidatie in de sector.

  Toen een analist de Euronav-top vroeg waarom die voor zo een 'agressieve benadering' voor IMO 2020 kiest, werd Rodgers lichtjes boos. 'Vervuiling is een kritiek gegeven', antwoordde hij. De operatoren die voor scrubbers opteren, kijken vooral naar het financiële plaatje, liet hij doorschemeren, maar er zijn ook politieke risico's.

  Een andere analist vroeg in welke mate tankeroperatoren de hogere kosten voor IMO 2020 kunnen doorrekenen aan hun klanten. 'Als je een duurder product (lees: zwavelarme fuel) koopt, is dat erg makkelijk', zei Rodgers. 'De klant begrijpt immers dat je niet alleen zijn olie vervoert, maar ook nog zijn product koopt.' Hij zal dan geen probleem hebben om een hoger vrachttarief te betalen, gaf de Euronav-topman te verstaan.  

 • Werkloosheidsaanvragen VS op laagste punt in 50 jaar

  Een opmerkelijke laagterecord voor de Amerikaanse arbeidsmarkt: met 199.000 is het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering nog nooit zo laag geweest. 

  Laagterecord

 • Amerikaanse beurzen verdeeld in vroege handel

  De Dow Jones en de S&P500 laten kleine verliezen optekenen, de Nasdaq wint 0,5 procent vooral dankzij de chipaandelen.

  Het verlies van de Dow en de S&P500 volgt op uitspraken van de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross. Hij zei dat de VS en China nog ver verwijderd zijn van een oplossing voor hun handelsgeschil. Hij verwacht dat ze uiteindelijk wel een deal zullen bereiken, maar kon zich niet uitspreken over de timing.

 • Draghi: 'Aanslepende brexitonderhandelingen slecht voor economie'

  Draghi over de brexit:

 • Conferencecall Euronav: 2. Aandeleninkoop

  Euronav heeft de voorbije maanden diverse keren eigen aandelen ingekocht. In totaal werden sinds 19 december al meer dan 1,4 miljoen aandelen verworven. De reden voor de aankopen is een substantieel waardeverschil tussen de koers van het aandeel en de echte waarde van het bedrijf. In het persbericht over de vierdekwartaalcijfers zegt de tankerrederij dat ze opportunistisch zal blijven inkopen.

  'De beste koop voor ons is momenteel ons eigen aandeel', antwoordde CEO Paddy Rodgers tijdens de conferencecall op de vraag of de onderneming nog naar andere overnames kijkt. Hij wees erop dat de algemene verkoopgolf die in de tweede jaarhelft van 2018 over de beurzen is gerold voor Euronav in zekere zin een probleem is. Het aandeel Euronav kende de voorbije jaren immers niet dezelfde 'run' als andere aandelen. 'We zijn niet zoals andere aandelen. We are actually really good value.'

 • Conferencecall Euronav: 1. Evenwicht vraag/aanbod

  We luisterden zopas naar de conferencecall van Euronav over de vierdekwartaalcijfers. Een erg belangrijk element voor de tankertarieven - en dus de winst van Euronav -  is het evenwicht tussen vraag (naar verschepingscapaciteit) en aanbod (van schepen).

  Op basis van de orderboeken van de scheepswerven zal de tankervloot in 2019 aangroeien met het equivalent van 79 VLCC's (supertankers). Dat is aanzienlijk, maar beheersbaar, stelde Euronav in zijn persbericht. CEO Paddy Rodgers legde uit hoe hij dat ziet. Bij de 79 nieuwe tankers moeten nog eens 37 VLCC's geteld worden die in theorie zonder werk vallen door de beslissing van de OPEC en haar partners om de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag te verminderen.

  Een aantal factoren zal de toestand echter positiever maken. Zo zal de genormaliseerde vraag naar olie werk scheppen voor 43 supertankers, zullen 14 Iraanse tankers uit de vaart verdwijnen als gevolg van de Amerikaanse sancties, en zal een hogere Amerikaanse export (dankzij opgeloste problemen met pijpleidingen en langere vaartijden) 20 VLCC's werk bieden. Voorts zal de tankercapaciteit met naar schatting 20 VLCC's verminderen doordat schepen tijdelijk inactief zullen zijn door het installeren van scrubbers (toestellen om de uitstoot te zuiveren) in het kader van de IMO 2020-regelgeving. Tot slot heeft de tankervloot weer een normale gemiddelde leeftijd bereikt en zullen 22 schepen verdwijnen omdat ze te oud en slooprijp zijn.

 • Koersreactie op Draghi

  *De Bel20  die in de voormiddag nog een halve procent hoger noteerde, staat nu op 0,2 procent verlies. 

  *De euro zakt naar 1,130 dollar, tegenover 1,139 dollar voor de persconferentie.

  *De Belgische tienjaarsrente staat quasi stabiel op 0,64 procent. 

 • Draghi: 'ECB heeft middelen om passend te reageren'

  De centrale bank gaat de komende maanden bepalen of ze de economische vertraging als een tijdelijk of een structureel fenomeen ziet. Ze heeft de middelen om passend te reageren.

 • Ook Carsten Brzeski, hoofdeconoom ING Duitsland, merkt op dat Draghi 'dovish' uit de hoek komt. 

 • Draghi: 'Stimulerend monetair beleid is nog steeds nodig'

  De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, geeft in zijn persconferentie vandaag aan dat de jongste economische data laten zien dat een soepel monetair beleid nodig blijft om de inflatie rond de doelstelling van 2 procent te houden.

 • Loongroei in eurozone lijkt te versnellen

  De hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, Koen De Leus, toonde vandaag in zijn blog de volgende grafiek:

  Loongroei in eurozone

 • ECB: de fun stuff is voor straks

  Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank is er. En is, euhm, niet geheel verrassend. Boeiender wordt straks om half drie de persconferentie van voorzitter Mario Draghi, zeker in het licht van de scherpe afkoeling van de Europese economie

 • Morgan Stanley-CEO sombert over shutdown

  CEO James Gorman waarschuwt vanuit Davos voor extreem negatieve gevolgen als de shutdown van de Amerikaanse overheidsdiensten nog langer duurt. 

 • Het mysterie van de flash crash van Jardine Matheson

  Handelaars (en de beurs) in Singapore krabben zich in de haren bij de flash crash van Jardine Matheson, de gerespecteerde holding die in luttele uren 40 miljard beurswaarde verloor en terugwon (zie post van 7.19 uur)

 • Het volledige relaas van een drukke Brusselse beursdag ...

  ... leest u via deze link

 • Chipbakkers voeren Europese beursrally aan

  We hadden het eerder in deze blog over de sombere outlook van de Frans-Italiaanse chipbakker STMicroelectronics over het eerste kwartaal, maar het aandeel  zwiept evengoed stevig hoger. In de slipstream boekt in Brussel ook Melexis , chipbakker voor de autosector, stevig herstel. 

  De reden? CEO Jean-Marc Chéry voorspelde tijdens de telefonische conferentie met analisten weer groei vanaf het tweede kwartaal, een groei die tijdens de tweede jaarhelft nog zal versnellen. 

 • Analisten over IBA

  De koersval van IBA is ondertussen gehalveerd van bijna 20 procent tot minder dan 10 procent. Beursanalisten reageren eensluidend: goed nieuws is dit niet, en een negatieve koersreactie verbaast dan ook niemand. 'De voordelen van protontherapie zijn in theorie bewezen, maar er zijn nog maar een beperkt aantal klinische testen geweest die de vergelijking met traditionele radiotherapie maakten,' weet Stéphanie Put van Degroof Petercam. 'Testen die nu nog lopen zullen er jaren over doen om tot een conclusie te komen. Dat illustreert de tijd die nog nodig zal zijn om verzekeraars om het bewijsmateriaal te vergaren dat verzekeraars eisen.'

  Het koersdoel van de analiste zakt van 22 naar 13, het advies blijft staan op houden. De koers van IBA zakte vandaag onder 10 euro. 'Waarschijnlijk passen we onze verwachtingen nog aan.'

  De biotechanalisten van KBC Securities reageren meer afwachtend. 'De Belgische politieke agenda doorkruist mogelijk de objectiviteit van het advies,' klinkt het bij Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs. 'We bekijken momenteel de hele studie om de redenering in te schatten.' Voorlopig verandert er niets aan het koersdoel van 23,5 euro of het 'bijkopen'-advies.

 • Meer achtergrond bij de afkoelende Europese economie ...

  ... leest u hier

 • Vragen voor Bart De Smet?

  Ter herinnering: straks om 12 uur vindt de vierde CEO Talks plaats. Vragen voor Ageas-CEO Bart De Smet komt hier al stellen. 

 • UBS geeft voorkeur aan Essity boven Ontex

  UBS start de opvolging van Ontex  met een lauw 'neutraal' advies en een koersdoel van 18 euro en geeft de voorkeur aan de grotere Zweedse rivaal Essity. Het beurshuis erkent dat de luierfabrikant tegen 12 keer de verwachte nettowinst over 2019 goedkoop oogt, maar vindt die korting van 35 procent tegenover de sector terecht.

  Analist Charles Eden stipt een aantal factoren aan die een rem zetten op de verwachte omzetgroei:

  1. Ontex staat onder druk van grotere rivalen Essity, Procter & Gamble en Kimberly-Clark op zijn belangrijkste groeimarkt, Latijns-Amerika. Die regio is goed voor meer dan 60 procent van Ontex' merkenportefeuille.
  2. De problemen met de integratie van eerdere deals.
  3. DE prijsdruk van retailers op de witte producten, 52 procent van de groepsomzet.
  4. De beperkte ruimte voor deals, aangezien de schulden nu al drie keer de brutobedrijfswinst (ebitda) belopen.

  Bovendien ziet Eden ook weinig ruimte om de winstmarges te verbeteren. De inspanningen om de eigen merken te promoten kosten handenvol geld, idem voor de pogingen om het marktaandeel in Latijns-Amerika te beschermen tegen de opmars van de grote drie. Ontex heeft last van zijn beperkte schaalgrootte. 

 • Europese economie is tot stilstand gekomen

  De Europese economie is tot stilstand gekomen. Dat leert de invloedrijkste barometer van de eurozone, de maandelijkse rondvraag van Markit bij duizenden inkoopmanagers. Uit die rondvraag wordt de PMI-index (purchasing managers index) gedistilleerd en die zakte in januari voor de industrie van 51,4 naar 50,5 punten. Dat is ternauwernood boven 50 punten, de grens tussen een groei en een krimp van de activiteit.

  Ook inclusief de diensten is er met een PMI op 50,7 punten, van 51,1 punten in december, nauwelijks nog sprake van groei. 

  Een grote verrassing is de terugval niet: de Italiaanse economie is al in een recessie gesukkeld, de Duitse kon het R-woord maar ternauwernood vermijden.

  De scherpe terugval plaatst de Europese centraal bankiers voor een dilemma. Die kunnen moeilijk blijven volhouden - zoals voorzitter Mario Draghi zelf en hoofdeconoom Peter Praet lang deden - dat de groeivertraging in de eurozone een tijdelijk fenomeen is. 

  De jongste tijd benadrukken Draghi & co. dan ook dat de stimulus verre van voorbij is, ook al koopt de centrale bank geen extra schulden meer op. Omdat er elke maand schulden op de tot meer dan 4.700 miljard euro gezwollen balans vervallen, blijft de ECB nog voor enkele miljarden per maand schulden kopen om te vermijden dat de balans zou krimpen.

  En vooral: de centraal bankiers benadrukken dat de beleidsrente nog langer op nul kan blijven, mogelijk zelfs tot in 2020. Tot wanhoop van de door beleggers al jaren verguisde Europese banken, die door het jarenlange nulrentebeleid de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - uitgehold zien. 

  Kortom: de persconferentie van Mario Draghi - deze middag om half drie - belooft het betere verbale bochtenwerk op te leveren. 

 • Bpost slaat munt uit Muntgebouw

  We vermeldden eerder al (post van 7.54 uur) dat Bpost munt slaat uit de verkoop van het Muntgebouw, het Brusselse hoofdkantoor van de postbode. ING-analist Marc Zwartsenburg merkt op dat de meerwaarde van 19,9 miljoen euro in de 'genormaliseerde winst' komt. Het is immers - net - onder de drempel van 20 miljoen.

  ©rv

  Boven die drempel is een meerwaarde 'uitzonderlijk' en komt die dus niet in het genormaliseerde cijfer. 'Initieel was de verwachting dat de meerwaarde niet zou meetellen in de vooruitzichten voor 2019. Het zal interessant zijn om te zien of Bpost de meerwaarde zal meenemen bij de outlook', luidt het. 

  Pro memorie: bij de resultaten over het derde kwartaal zei CEO Koen Van Gerven voor 2019 op een genormaliseerde bedrijfswinst aan de onderkant van de vork van 390 à 440 miljoen euro te rekenen. Om een idee te geven: over het boekjaar 2017 was er nog iets meer dan 500 miljoen euro bedrijfswinst.  

  KBC Securities-analist Ruben Devos merkt op dat de prognoses van november sowieso al achterhaald zijn, gelet op het - dure - sociaal akkoord dat Bpost in december aankondigde. Hij rekent voor 2019 en 2020 op respectievelijk 329 en 332 miljoen euro bedrijfswinst. Dat is nog een stuk somberder dan de analistenconsensus, die volgens het persbureau Bloomberg op respectievelijk 342 en 348 miljoen mikt. 

 • Overnamebod start op een van Brussels kleinste aandelen

  Vandaag start een onvoorwaardelijk bod op alle aandelen Global Graphics. Daarmee wordt een van de minst liquide aandelen van de Brusselse beurs tijdelijk supervlot verhandelbaar. Iedereen kan 4,25 euro krijgen voor zijn stukken, en wordt zeker (= onvoorwaardelijk) betaald begin maart. Bonus: om aandelen aan te melden voor een bod betaalt u geen transactiekosten of beurstaks. Voorzitter Guido Van der Schueren verwacht ten volle dat hij Global Graphics nog dit jaar in handen krijgt, ook verliep de procedure voor dit overnamebod niet van een leien dakje. Van der Schueren wacht geduldig de uitkomst van dit bod af, maar het is deze keer niet alles of niks.

 • IBA op laagste peil sinds 2014

  De koersval van IBA  beloopt nu 17 procent naar 9,48 euro, na het kritisch advies van de eigen Belgische toezichthouder.

  -83%
  De lange val van de piëdestal
  IBA noteert nu 83 procent onder de piek van mei 2017, toen het bedrijf de eerste van een lange reeks waarschuwingen uitstuurde

  Daardoor noteert de wereldmarktleider liefst 83 procent onder de piek van mei 2017, vóór een lange reeks winstwaarschuwingen de voormalige beurslieveling van zijn piëdestal haalde. 

 • Meer tekst en uitleg bij Euronav ...

  ... leest u hier

 • Vlakke start voor Europese beurzen

  Zoals verwacht blijven de Europese beurzen in afwachting van de Grote Mario Show dicht bij huis. De Bel20  en de Euro Stoxx50  noteren vrijwel onveranderd. 

 • IBA : -13%

  Het negatieve advies van de Belgische overheid voor protontherapie als behandeling tegen specifieke kankers hakt in op de koers van wereldmarktleider IBA. Het duurde 4 minuten voor er een eerste transactie kon doorgaan. Dat gebeurde tegen een prijs die 13 procent onder de laatste transactie van gisteren lag.

 • Europese beurzen surplacen in aanloop naar Mario

  Het lijkt erop dat beleggers even op pauze drukken in afwachting van de persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi deze middag. Afgaand op de belangrijkste futures stevenen de Bel20  en de Euro Stoxx50  op een vlakke start af. 

  ©AFP

 • Euronav boekt minieme winst in vierde kwartaal

  0,1 miljoen dollar of afgerond 0,00 dollar per aandeel. Dat is het winst(je) dat Euronav   over het vierde kwartaal inschreef. Klein, maar wel het enige kwartaal dat de olietankerrederij vorig boekjaar met zwarte cijfers kon afsluiten. 

  Toch is de winst kleiner dan verwacht. De door Bloomberg gepolste analisten rekenden op zo'n 10 miljoen dollar winst. Dat is vooral omdat de rederij verschillende afboekingen moest doorvoeren op Gener8, haar Amerikaanse overname. Daardoor profiteerde het onderste lijntje niet volledig van het stevige herstel van de tankertarieven. 

  ©rv

 • STMicro zet zich schrap voor forse omzetdaling

  De malaise in de chipsector is duidelijk nog niet voorbij. De Frans-Italiaanse chipbakker STMicroelectronics, een belangrijke toeleverancier voor zowel smartphone- als autofabrikanten, voorspelt een bijzonder moeilijk eerste kwartaal.

  ©rv

  De omzet zou op 2,1 miljard dollar uitkomen, liefst een vijfde minder dan over het vierde kwartaal. Het bedrijf verwijst naar een combinatie van de zwakke eindvraag in verschillende markten, samen met de klassieke seizoensfactoren (het eerste kwartaal is meestal vrij zwak). 

  De chipsector beleeft zware tijden door de gelijktijdige crisis in de autosector, die Melexis en X-Fab zwaar treft, en de zwakke verkoop van smartphones, die Apple deze maand tot de eerste omzetwaarschuwing in 16 jaar noopte. Eerder deze week kon ASML, de wereldmarktleider in fotolithografische systemen voor chipassemblage, niet overtuigen met de prognose. 

 • Bpost stut winst met meerwaarde op hoofdkantoor

  Bpost  realiseert een meerwaarde van net geen 20 miljoen euro op de verkoop van zijn eigen hoofdkantoor, het Brusselse Muntcentrum

  De meerwaarde stut de resultaten over het tweede kwartaal en dus het hele boekjaar 2019. Het is voor CEO Koen Van Gerven een manier om het dividend op peil te houden, ook al zal door de kwakkelende resultaten de nettowinst dit jaar zo goed als zeker het dividend niet meer dekken. 

  Het Brusselse Muntcentrum, hoofdkantoor van Bpost ©Photo News

 • IBA: geen sant in eigen land

  Het is nieuws dat IBA , de wereldmarktleider in protontherapie, kan missen als kiespijn: het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, dat de Belgische overheid adviseert voor de terugbetaling van medische behandelingen, ziet geen bewijs dat die dure kankertherapie werkt. In ons land opent straks in Leuven een eerste protontherapiecentrum, een tweede is in aanbouw in Charleroi. 

  Ook al zijn de Verenigde Staten en China voor IBA de cruciale markten, toch is het nieuws een nieuwe opdoffer voor IBA. Het aandeel ging over het voorbije anderhalf jaar hard onderuit, door een lange reeks winstwaarschuwingen

 • Minus (en plus) 41 miljard in luttele minuten

  Een blik op de Aziatische handel. Daar verliep de handelsdag vrij rustig, met doorgaans bescheiden winst op de tabellen. Eén grote uitzondering op die rimpelloze handel: Jardine Matheson, met zijn 186 jaar een van de meest gerespecteerde holdings van Azië

  Vlak na de opening van de handel tuimelde de holding plots bij een handelsvolume van 167.500 stuks naar 10,99 Singaporese dollar, tegenover 66,47 dollar de avond voordien. Om daarna prompt te herstellen. 41 miljard dollar ging even in rook op en kwam er even snel weer bij. Handelaars en het bedrijf zelf verwijzen naar een 'fat finger,' een verkeerd order. De beurs van Singapore zegt aan Bloomberg het incident te zullen bekijken. 

  Alleszins: wie aan koperszijde van de transactie stond, heeft nu al de deal van het jaar gesloten. Wie aan de verkoperszijde stond, daarentegen ...

 • Gloort er beterschap voor Euronav?

  Euronav   komt zo dadelijk met de resultaten over het vierde kwartaal. Er - we durven het nauwelijks zeggen na de vele valse lentes van de voorbije jaren - gloort mogelijk wat beterschap voor 's werelds grootste onafhankelijke olierederij.

  Analisten rekenen op de eerste kwartaalwinst in 2018, met dank aan de duidelijke verbetering van de tankertarieven. Minstens even belangrijk zijn de vooruitzichten voor 2019. Die ogen zeker voor de eerste jaarhelft niet schitterend, gelet op de kleinere productie van het oliekartel OPEC en de vele nieuwe supertankers die in de vaart komen. 

 • Biocartis haalt tegen 8 procent korting 55 miljoen op

  De specialist in snelle medische diagnose Biocartis   haalde gisteren in luttele uren 55 miljoen euro op bij grote beleggers. Die konden tegen een korting van 8 procent op 5 miljoen nieuwe stukken intekenen, waardoor de kleine beleggers hun belang met zowat een tiende zien verwateren. 

 • Het verbale bochtenwerk van Mario Draghi

  Mario Draghi is als Italiaan een volleerd verbaal acrobaat en zal dat talent deze middag op de persconferentie tijdens de klassieke 'pingpong' met journalisten hard nodig hebben.

  Hoe valt het immers te rijmen dat dee Europese Centrale Bank de stimulus - in de vorm van bulkinkopen van staats- en bedrijfsschulden - heeft stopgezet, terwijl de inflatie al jaren hardnekkig onder de doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') blijft én de economie in een snel tempo achteruit kachelt? 

  ©REUTERS

  Met een Italiaanse economie die in een recessie gesukkeld is en een Duitse die pas ternauwernood het R-woord heeft kunnen vermijden, is het moeilijk vol te houden - zoals Draghi zelf en hoofdeconoom Peter Praet lang volhielden - dat de groeivertraging in de eurozone een tijdelijk fenomeen is. 

  De jongste tijd benadrukken Draghi & co dan ook dat de stimulus verre van voorbij is, ook al koopt de centrale bank geen extra schulden meer op. Omdat er elke maand schulden op de tot meer dan 4.700 miljard euro gezwollen balans vervallen, blijft de ECB nog voor enkele miljarden per maand schulden kopen om te vermijden dat de balans zou krimpen.

  En vooral: de centraal bankiers benadrukken dat de beleidsrente nog langer op nul kan gebetonneerd blijven, mogelijk zelfs tot in 2020. Tot wanhoop van de door beleggers al jaren verguisde Europese banken, die door het jarenlange nulrentebeleid de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - uitgehold zien. 

  Kortom: de persconferentie van Mario Draghi belooft deze middag het betere verbale bochtenwerk op te leveren. Afspraak klokslag half drie voor een uurtje met het betere bankiersjargon. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud