1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen in de plus

De Europese beurzen sloten hoger na de grote verkiezingsoverwinning van Boris Johnson. Het Britse pond klom naar het hoogste punt in drie jaar. Balta verwacht dit jaar iets minder winst.
 • Voor vandaag houden wij het voor gezien. Wij wensen u een fijn weekend!

 • Certificaathouders Beaulieu krijgen nog minstens 3 liquidatiecoupons

  De eigenaren van het vastgoedcertificaat 'Beaulieulaan' zullen nog minimaal 3 liquidatiecoupons krijgen. Dat meldt Immo-Beaulieu net. De coupons worden als volgt geraamd:

  • Eind januari 2020: 81,01 euro bruto of circa 68,06 euro netto per certificaat
  • Eind maart 2020: 8,27 euro bruto of circa 5,79 euro netto per certificaat
  • Eind augustus 2020: 8,61 euro bruto of circa 6,02 euro per certificaat

  Tot het einde van 2024 komen er mogelijk nog meer liquidatiecoupons, wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. 'Het bedrag van deze coupons kan vandaag onmogelijk worden geraamd. 

 • Bel20 sluit in de plus

  De Bel20 sloot vandaag met een winst van 0,1 procent op 3.934 punten. De toppers waren Colruyt , Argenx en Solvay . De floppers waren Galapagos , WDP en Cofinimmo .

 • Broadcom stelt teleur

  Het aandeel Broadcom daalt met meer dan 3 procent. De chipmaker gaf in eerste instantie cijfers die optimistisch stemden, waardoor het aandeel initieel hoger ging. Maar beleggers duwden het aandeel lager nadat het bedrijf zei dat het orders verliest.

  In een bijeenkomst met analisten meldde de top van de chipmaker dat het orders heeft verloren van een grote 'smartphoneklant'. Het zou gaan om zogenaamde Wifi-chips die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van een draadloos netwerk. De groep verwacht dat de verkopen van deze chips volgend jaar zullen dalen.

  Broadcom is een van de grootste chipmakers dankzij een reeks overnames zit nu ook in de softwareproductie. Daardoor heeft de onderneming een enorm technologisch bereik en heeft het grote klanten zoals de techreus Apple en smartphonekoning Samsung. De chipmaker levert aan deze bedrijven een groot aantal diensten en het idee dat sommige van deze diensten nu wegvallen stemt analisten niet gerust. Zij vrezen dat dit de omzetgroei van de groep in de weg zal zitten.

  Het bedrijf ziet in 2020 de chipverkopen uitkomen op 18 miljard dollar. De kernactiviteiten van de chipmaker - het verkopen van netwerk-, breedband- en opslagchips - zullen met 7 procent groeien tot 12 miljard dollar. 

 • Flatex overweegt bod op DeGiro

  Groot nieuws uit de brokermarkt.

  Het Duitse beleggersplatform Flatex zou werken aan een plan om de Nederlandse broker DeGiro, die ook in sterke mate in België actief is, over te nemen.

  Hier leest u meer.

 • Trump bevestigt handelsdeal met China

  Inmiddels heeft de Amerikaanse president Donald Trump dan tóch bevestigd dat er een handelsdeal is met China:

 • Tweet van Trump veroorzaakt verwarring op markten

  De Amerikaanse president Donald Trump zegt zojuist via Twitter dat een bericht in de Wall Street Journal over een mogelijk handelsakkoord onjuist is:

  De zakenkrant zei in het artikel dat de VS en China volgens bronnen een eerstefasedeal hadden gesloten. De VS zou hierbij de nieuwe invoertarieven die het aanstaande zondag wilde invoeren schrappen. Daarnaast zou Amerika de invoerheffingen voor 360 miljard dollar aan Chinese goederen sterk willen verlagen. In ruil daarvoor zou China onder andere meer landbouwproducten van de VS afnemen. 

  Door de tweet van Trump openden de Amerikaanse beurzen licht in de min maar inmiddels staan ze alweer in de plus. 

 • Wall Street opent met kleine min

  De futures (zie post 15u05) hebben ons een beetje voor de gek gehouden vandaag, want de aandelenbeurzen openen toch lager. De Dow Jones , S&P500 en de Nasdaq leveren eensgezind 0,2 procent in.

 • Handel in Beaulieu geschorst

  De FSMA meldt zojuist dat de handel in het vastgoedcertificaat Beaulieu geschorst is in afwachting van de publicatie van een persbericht.

  Mogelijk heeft de opschorting te maken met de overname van het vastgoedcertificaat Beaulieu door Atenor .

 • Futures: Amerikaanse beurzen openen hoger

  Volgens de futures zal Wall Street straks positief aan de laatste dag voor het weekend beginnen. De Dow Jones zou 0,4 procent winnen, de S&P zou 0,3 procent klimmen en de Nasdaq zou starten met een winst van 0,4 procent.

 • Amerikaanse kleinhandelsomzet lager dan verwacht

  De omzet van de Amerikaanse kleinhandel is in november slechts met 0,2 procent gestegen na een toename met 0,4 procent in oktober. Economen hadden een omzetstijging van 0,5 procent voorspeld. De tegenvallende cijfers kunnen een aanwijzing zijn dat de gezinsconsumptie en economische groei in het vierde kwartaal meer vertragen dan verwacht.

 • Wachten op Chinese persconferentie

  President Trump heeft volgens Amerikaanse media zijn zegen gegeven aan een minihandelsakkoord met China. De bestaande invoertarieven op Chinese producten zouden worden verlaagd en de nieuwe heffingen die op stapel stonden zouden niet worden ingevoerd. Later vandaag zouden we meer informatie krijgen op een persconferentie.

  Intussen blijft het echter oorverdovend stil in China, merkt CNBC op. Daar komt binnenkort verandering is want om 22.30 uur Peking-tijd (15.30 uur Belgische tijd) is in Peking een persconferentie gepland over de handelsbesprekingen.

 • Pond stijgt naar hoogste peil in drie jaar

  De Britse munt vliegt hoger na de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven.

  De Conservatieven van de Britse premier Boris Johnson behaalden donderdag een ruime meerderheid in het Parlement. Daarmee is het waarschijnlijk dat het VK begin volgend jaar uit de Europese Unie (EU) stapt. Nu de patstelling in het parlement eindelijk voorbij lijkt te zijn, krijgen beleggers hoop dat de Britse economie weer kan aansterken.

  Deze hoop stuurde het Britse pond vrijdag tegenover de euro met 2 procent hoger tot 0,828 pond per euro. Dat is het hoogste niveau sinds het moment net na het referendum van drie jaar geleden. 

  Lees hier verder.

 • ‘Alles is de voorbije nacht veranderd’

  De overweldigende overwinning van de Conservatieven van Boris Johnson – waarmee de jarenlang blokkering van de Britse politiek is doorbroken - heeft ook ingrijpende implicaties voor investeerders in Britse activa. De ene analist raadt aan weer volop risico te nemen en een long-positie te nemen in het pond versus de euro.

  Mede-CIO Gregory Perdon van de private bank Arbuthnot Latham noemt de aandelen uit de FTSE 250 dan weer een ‘screaming buy’.  ‘De Britse markten werden verschillende jaren gekweld door onzekerheid maar dat alles is de voorbije nacht veranderd’, zei Perdon aan Bloomberg. ‘De markten houden van een duidelijk mandaat en dat is er nu.’

  Mark Nash van Merian Global Investors wijst er op dat er in het VK heel veel geld staat te wachten aan de zijlijn. Een flink deel daarvan kan nu aan het werk worden gezet.

 • Henkel geeft winstalarm

  In Frankfurt levert Henkel  ruim 3 procent in. Het bedrijf achter merken als Schwarzkopf en Persil verwacht dat de winst in 2020 zal dalen. Boosdoener zijn onder meer de hogere marketingbudgetten die Henkel moet voorzien om machtige rivalen als Procter & Gamble af te slaan.

  Ook moet het bedrijf meer kosten maken aan digitalisering.

  We serveren u graag nog eens ons afscheidsinterview met de Belgische CEO Hans Van Bylen die op oudejaarsavond afzwaait bij Henkel.

 • Crédit Suisse geeft verkoopadvies voor Gilead

  De Zwitsers verlagen hun advies voor farmareus Gilead van 'neutraal' naar 'underperform'. Het koersdoel wordt bijgetrimd van 67 dollar naar 63 dollar.

  Het Amerikaanse Gilead is de referentie-aandeelhouder en de strategische partner van de Mechelse biotechvedette Galapagos.

  Gilead  levert voorbeurs 1 procent in. Galapagos  koerst 0,6 procent lager.

 • Delivery Hero springt hoger na Koreaanse overnameplannen

  Een nieuwe dag, een nieuwe epidsode in de biedjacht rond maaltijdbezorgers. Delivery Hero  is van plan zijn Zuid-Koreaanse concurrent Woowa Brothers over te nemen. Woowa is marktleider in maaltijdbezorging in Zuid-Korea.

  De deal heeft een waarde van omgerekend 3,6 miljard euro, waarvan de helft in cash en de helft in aandelen. In eerste instantie zal het Duitse bedrijf voor 88 procent eigenaar worden en de overige 12 procent zal na 4 jaar worden omgezet in aandelen Delivery Hero. 

  Delivery Hero trekt 20 procent hoger in Frankfurt.

 • Brede footsie op record

  Het blijft hard gaan daar in Londen.

  De brede FTSE 250-index noteert rond de middag op 5,5 procent winst en komt daarmee op het hoogste peil sinds 2010.

  Binnen sterrenkorf FTSE 100 vlakken de industriebedrijven de winst af. De sprong van het pond is immers negatief voor Britse exportbedrijven. De FTSE 100 noteert met 2 procent winst.

 • Applaus voor Intervest

  Intervest Offices and Warehouses  boekt applaus op de analistenbanken met de desinvestering van twee logistieke sites in Limburg (zie post 9u46). Het afstoten van oudere activa en het ontwikkelen van nieuwe, moderne en duurzame activa is volgens de analisten van KBC Securities zinvol en ze zijn van mening dat dit een zeer goede deal is voor de IO&W-aandeelhouders. De verkoop verlaagt de schuldgraad voor 2019 van 44,8 procent naar 42,2 procent. 

  Het advies blijft evenwel onveranderd op 'houden' bij een koersdoel van 25 euro.

 • Altice krijgt complimentjes van Goldman Sachs

  De verkoop door Altice Europe  van een minderheidsbelang in zijn glasvezelactiviteiten in Portugal is 'strategisch positief' voor het in Amsterdam genoteerde kabel- en telecomconcern. Dat schrijft Goldman Sachs in haar rapport.

  Dochterbedrijf Meo verkoopt een minderheidsbelang van iets onder de 50 procent in Altice Portugal FTTH aan Morgan Stanley Infrastructure Partners. De deal heeft een waarde van ruim 4,6 miljard euro. De verkoop van het minderheidsbelang levert Altice volgend jaar bijna 1,6 miljard euro in contanten op.

 • 'Balta blijft overnameprooi'

  We bundelen nog wat meer analistenreacties op het winstalarm bij Balta .

  ING laat weten dat het het bedrijf onder review plaatst. 'De trage opstart van het e-commerceplatform en het uitstel van leveringen in de Verenigde Staten zullen de brutobedrijfswinst met 7 tot 15 procent doen dalen op een like-for-likebasis', zegt analist Maxime Stranart. 'Balta blijft evenwel sterk inzetten op de onlineverkoop en de Amerikaanse markt. Het lopende herstructureringsplan 'NEXT' zal op de middellange termijn vruchten afwerpen', stipt de analist aan.

  ING heeft een koopadvies voor Balta met een royaal koersdoel van 10,5 euro, maar plaatst de tapijtproducent dus onder review.

  Ook KBC Securities noemt de prestaties van de tapijtendivisie een teleurstelling. Analist Wim Hoste stipt aan dat het nieuwe management focust op margeherstel en dat het 'Next'-plan volgend jaar al vruchten kan afwerpen. De analist behoudt zijn 'opbouwen'-advies bij een koersdoel van 4 euro. Hoste acht de kans groot dat Balta uiteindelijk wordt overgenomen door een sectorgenoot.

 • Britse bouw- en nutsbedrijven helemaal ontketend

  De Britse beurs staat in het zonnetje dankzij de verkiezingsoverwinning van Boris Johnson (zie post 9u54).

  Grootste uitschieter zijn de Britse nutsbedrijven, nu de nationaliseringsplannen geweken zijn door de nederlaag van Jeremy Corbyn.

  Energiebedrijf Centrica  wint 18 procent, de grootste sprong sinds 2006.

  Netbeheerder National Grid klimt 8 procent, de grootste sprong sinds 2009.

  Energie- en telecomprovider SSE tikt 10 procent aan.

  Bouwpromotor Taylor Wimpey  dikt bijna 15 procent aan. Ook telecomconcern BT  en postbezorger Royal Mail , die onder Labour mogelijk genationaliseerd zouden worden, winnen rond 7 procent.

 • Degroof Petercam verlaagt koersdoel Balta

  Na de winstwaarschuwing verlaagt analiste Nathalie Debruyne haar koersdoel voor Balta van 3,1 tot 2,6 euro. Ze heeft haar ramingen voor 2020 verlaagd en behoudt haar houdavies.

 • Brexit-opluchting in Londen

  Britse aandelen gaan gezwind hoger nu er eindelijk een politieke doorbraak lijkt te zijn voor de brexit. Aandelen als Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group schieten respectievelijk 11,2 en 7,8 procent omhoog.

  De opluchting komt minder tot uiting in de Footsie (FTSE 100) die 1,2 procent aansterkt. De bekendste Britse index wordt afgeremd door exportbedrijven, die lijden onder de stijging van het pond.

  De bredere FTSE 250 daarentegen snelt 4 procent vooruit.

 • Intervest O&W verkoopt twee logistieke sites

  Nieuws van donderdagavond dat ons niet had bereikt. Intervest O&W doet twee logistieke sites van de hand. De verkoop van de gebouwen, gelegen in Houthalen en Oudsbergen, brengt 63 miljoen euro op.

  Met deze desinvestering zegt Intervest in te spelen 'op de hoogconjunctuur in de logistieke vastgoedmarkt'. Het bedrijf realiseert op de deal naar eigen zeggen 'een aantrekkelijke meerwaarde'.

  Intervest herinnert er voorts aan dat het in de eerste jaarhelft van 2019 een eenmalige verbrekingsvergoeding van 5,9 miljoen euro heeft ontvangen voor het vertrek van de huurder Medtronic in Oudsbergen.

  De verkochte gebouwen vertegenwoordigen 6 procent van de vastgoedportefeuille van Intervest en genereren momenteel een jaarlijks huurinkomen van 2,6 miljoen euro. Ze zijn op dit ogenblik wel maar voor 61 procent bezet.

  Door de verkoop verbetert de bezettingsgraad van Intervests logistieke portefeuille tot 97 procent en zal de schuldgraad met circa 4 procentpunten dalen.

 • Iep Invest en Accentis schieten omhoog

  Het nieuws dat Iep Invest zijn belang in Accentis heeft opgetrokken tot 66,37 procent doet beide aandelen opveren. Momenteel tekenen ze voor de grootste procentuele winsten in Brussel.

 • KBCS trekt koersdoel Care Property op

  Care Property Invest kondigde donderdagavond de aankoop van twee woonzorgcentra in Wallonië aan voor samen 33,6 miljoen euro. Dat zet Wido Jongman van KBC Securities er toe aan zijn koersdoel op te trekken van 25 tot 28 euro. Hij schat dat het aantal aandelen CP Invest door de financiering van deze deal in aandelen met circa 6 procent zal toenemen. Niettemin verwacht hij dat de transactie de winst per aandeel zal verhogen. Hij heeft zijn winstraming dan ook lichtjes opwaarts aangepast. Het advies van de analist blijft ‘houden’.

 • Europese beurzen openen 1 procent hoger

  Zoals verwacht gaan de beurzen in Europa gezwind van start. De Euro Stoxx 50 noteert na 1 minuut handel 0,9 procent hoger, de Stoxx Europe 600 wint 1 procent.

  In Brussel gaat de Bel20 1 procent hoger. Winsten van meer dan 2 procent zijn er voor ING Groep , Aperam en Solvay .

  Balta stuurde vanmorgen een winstwaarschuwing uit en zakt 3,5 procent.

 • Naar stevige openingswinsten

  De Europese beurzen zullen met volle kracht uit de startblokken schieten, blijkt uit de stand van de futures. Die op de Euro Stoxx 50 noteert 1,4 procent hoger.

  Twee belangrijke problemen lijken een oplossing te zullen krijgen: de VS en China zouden een eerste handelsakkoord hebben bereikt en er is eindelijk duidelijkheid over de brexit.

 • ImmuPharma krijgt tweede notering in Brussel

  Het Britse biofarmabedrijf ImmuPharma , dat onderzoekcentra heeft in Frankrijk en Zwtiserland, heeft een tweede notering aangevraagd op Euronext Growth Brussels, het groeisegment van Euronext Brussel. Verwacht wordt dat ImmuPharma hiervoor op 19 december de toelating zal krijgen.

  ImmuPharma heeft al een notering op de AIM, het groeisegment van de London Stock Exchange. De dubbele notering zou de visibiliteit moeten verbeteren. In een persbericht wijst ImmuPharma ook op het grote belang van Euronext voor biotechbedrijven. Euronext is uitgegroeid tot de belangrijkste Europese beurs voor Life Sciences en de tweede grootste ter wereld voor biotechbedrijven na de VS.

  Het belangrijkste product van ImmuPharma is Lupuzor, dat nu samen met Avion Pharmaceuticals in een fase 3-onderzoek wordt getest ter behandeling van de auto-immuunziekte lupus.

 • Het bedrijfsnieuws van donderdagavond...

  ... even op een rijtje:

  ° De Amerikaanse investeringsgroep BlackRock heeft een belang van 3,30 procent opgebouwd in Telenet .

  ° Solvac keert een tweede dividendoverschot uit van 2,31 euro bruto. Daarmee komt het totale dividend voor het boekjaar 2019 op 5,44 euro bruto per aandeel. Dat is 4,2 procent meer dan over 2018 werd uitgekeerd.

  ° Iep Invest neemt 141,94 miljoen aandelen Accentis over van Joris Ide en Enzo Ide. Het belang van Iep Invest in Accentis stijgt daardoor tot 66,37 procent. De aandelen werden verworven tegen 0,055 euro per aandeel.

  ° Kabouter Management heeft zijn belang in Econocom verminderd tot 3,67 procent.

  ° Bij VGP is Jon Watkins benoemd als COO voor West-Europa.

  ° Care Property Invest heeft twee woonzorgcentra aangekocht in Wallonië, meer bepaald in Bergen en Bernissart. Het overnamebedrag van 33,6 miljoen euro zal worden voldaan met nieuw uit te geven aandelen.

  ° Norges Bank heeft een belang van 3,03 procent opgebouwd in Befimmo en wordt daarmee de derde grootste aandeelhouder (na AXA Belgium en Ageas).

 • Balta verwacht minder winst in 2019

  Tapijtenfabrikant Balta komt onverwacht met een trading update en die blijkt een winstwaarschuwing te bevatten. De groep verwachte voor dit jaar tot dusver een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) in lijn met 2018 (72,4 miljoen euro), een prognose die begin november nog werd bevestigd. Nu laat Balta weten dat de 'adjusted ebitda' onder het niveau van vorig jaar zal uitkomen, en wel met een 'mid-to-high single digit' bedrag in miljoen euro. De aangepaste brutobedrijfswinst zal dus 5 à 9 miljoen euro lager zijn dan in 2018.

  De oorzaak is te zoeken bij de divisie Rugs (karpetten) in de VS. Daar zijn de eerste zendingen van karpetten voor buitengebruik voor het seizoen 2020 vertraagd naar begin volgend jaar. Bovendien blijft de groei van de e-commerce-activiteiten in de VS onder de verwachtingen, terwijl de opstartkosten een groter dan verwachte impact hebben op de resultaten over het vierde kwartaal.

  De verkoop van karpetten in de voornaamste Europese markten en in de rest van de wereld ligt in lijn met de verwachtingen, aldus Balta.

  Ook de twee andere divisies, Commercial en Residential, doen het goed. In de divisie Commercial loopt de verkoop goed dankzij het aanwerven van extra verkopers in de voorbije kwartalen en zijn de marges solide.

  In Residential zullen de marges positief beïnvloed worden door een verbeterde productmix en kostenbesparingen; de omzet zal wel, zoals verwacht, negatief beïnvloed worden doordat enkele klanten met het oog op de brexit hun voorraad hebben teruggeschroefd.

 • Pond krijgt vleugels

  Het Brits pond schiet hoger na de verkiezingstriomf van Boris Johnson. Zijn Conservatieve partij haalt een absolute meerderheid bij de parlementsverkiezingen van donderdag. Daardoor kan Johnson op 31 januari de brexit doorvoeren.

  Tegenover de dollar wint het pond 2,4 procent, tegenover de euro 2 procent.

 • Door het dolle heen

  Goedemorgen! Twee gebeurtenissen domineren vandaag de financiële markten: het feit dat de VS en China er op de valreep toch in geslaagd lijken een eerste handelsakkoord te sluiten en de verkiezingsoverwinning van Boris Johnson in het VK, waarmee de deur openstaat voor een uitstap uit de Europese Unie op 31 januari.

  Een officiële mededeling over het Amerikaans-Chinese akkoord wordt later verwacht, maar de beurzen zijn alvast door het dolle heen. We noteren 2,1 procent winst in Hongkong, 1,3 procent in Shanghai, 1,4 procent in Seoel en 2,6 procent in Tokio.

  Santa Claus mocht een week geleden de slotbel luiden in New York en goochelde nadien met een basketbal. Op de beurzen lijkt het dit jaar een vroege Kerst te worden. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud