1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen lager door Griekse crisis

De dreigende Griekse schuldencrisis deed de Europese financiële aandelen en uiteindelijk alle beurzen pijn. De euro zakte.
 • Vurige tongen daalden neder

  En zo eindigen de beurzen dus in onvervalste pinksterstemming, de kleur van de vurige tongen, rood. Tot morgen, dan doen Wall Street, Londen, Frankfurt en Hong Kong opnieuw mee

 • Het belooft morgen dinsdag  een drukke vergaderingsdag te worden. Ook Accentis,, Ackermans & van Haaren, Co.Br.Ha., Fountain, Miko, Ontex, Recticel, Systemat en Viohalco blazen verzamelen voor hun aandeelhouders.

   

 • Europese beurzen sluiten af met verlies

  De Europese beurzen zijn allemaal in het rood geëindigd. De Euro STOXX 50 zakte met 0,7 procent, de Bel20 verloor ruim een half procent. Uiteindelijk konden toch nog zes aandelen in Brussel met winst afsluiten, maar die bleef beperkt tot minder dan 0,2 procent. Grote verliezer was Delta Lloyd (-4,1%), waar wel een couponnetje afging, gevolgd door GDF Suez of Engie (-1,2%). KBC, dat net als de andere Europese financiële aandelen last had van de schuldencrisis in Griekenland, kon via een eindspurtje zijn verlies beperken tot 0,6 procent.

 • Value8-dochter neemt meerderheid in TACS

  BK Group, actief in corporatie dienstverlening, heeft de meerderheid genomen in Trust Alliance Compliance Solutions (TACS), dat zich bezig houdt met 'compliance and risk', zo meldt Value8. Value8  heeft zelf een belang van 67,5 procent in BK Group. TACS assisteert klanten onder andere op de gebieden 'know your customer' en 'anti money laundering' waarbij het gebruik maakt van uitgebreide databanken met alle sanctie/embargo lijsten. Value8 heeft een controlerend minderheidsbelang in de lege beursschelp Sucraf. Sucraf sloot zopas 20 procent hoger op 2,44 procent

 • 'Top Blackberry onderschatte iPhone'

  De top van BlackBerry zag de iPhone in eerste instantie niet als grote bedreiging. Wel waren de topmannen verbaasd over de smartphone van Apple, zo blijkt uit een nieuw boek over het Canadese bedrijf dat deze week verschijnt.In het boek - getiteld Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry - wordt beschreven hoe oprichter Mike Lazaridis reageerde toen Steve Jobs in januari 2007 de iPhone onthulde.

  Lazaridis was vooral verbaasd over de webbrowser op de smartphone. De Amerikaanse telecomproviders lieten dat eerder niet toe, omdat het te belastend zou zijn voor het mobiele datanetwerk.Lazaridis besefte volgens het boek wel dat de iPhone echt iets anders was dan de mobiele telefoons die er tot dan toe waren, zoals de BlackBerry. Maar de andere topman, Jim Balsillie, stelde hem gerust. "Het is niet erg, het zal ons niet deren", vond hij. De leiding van BlackBerry zag vooral de zwaktes van de iPhone - de batterij ging snel leeg, het toetsenbord stelde niet veel voor - en stond er verder niet lang bij stil.

  Later zou blijken dat het bedrijf, net als Microsoft, de impact van de iPhone erg onderschatte. Waar BlackBerry in 2009 nog de helft van de markt voor smartphones in handen had, is dat nu gedaald tot minder dan 1 procent. Zaterdag werd bekend dat er ontslagen te verwachten zijn bij BlackBerry, dat zich meer gaat richten op het ontwikkelen van software, beveiliging en het bedienen van de zakelijke markt.

 • Dat krijg je natuurlijk op #feestdagen: weinig volume + gn limiet = plotse bewegingen #Biocartis #Euronext #fatfinger pic.twitter.com/ompMHKjSG6— Kristof Joos (@KristofJoos) May 25, 2015

 • ECB vertraagt inkoop overheidspapier

  De Europese Centrale Bank heeft de aankoop van overheidsobligaties vertraagd, hoewel ze onlangs zei dat ze het opkopen van dat soort papier zou versnellen om te vermijden dat er te weinig liquiditeiten in de markt zitten tijdens de Europese vakantieperiode. Dat blijkt uit gegevens op de website van de ECB. Vorige week steeg de portefeuille van die obligaties met slechts 11,8 miljard euro tot 134,2 miljoen euro en dat is de kleinste aangroei in drie weken.  ECB-directeur Benoit Coeure had op 18 mei nochtans gezegd dat de centrale bank deze maand zijn inkopen zou versnellen om de slinkende liquiditeiten in juli en augustus te counteren. 

  ECB Slows Bond Purchases After Indicating Pace Would Accelerate http://t.co/7baTVithd0 via @business— Edward Hugh (@Edward_hugh) May 25, 2015

   

 • Engie lonkt naar Areva

  De nieuwe voorzitter en algemeen-directeur van EDF , Jean-Bernard Lévy, liet onlangs zijn interesse blijken voor de kernreactoren van Areva . Het voorbije weekend deed Gérard Mestrallet, topman van Engie (ex-GDF Suez)   hetzelfde. Tijdens een gesprek met Europe 1 liet hij weten dat zijn bedrijf een deelneming in 's werelds nummer één in de civiele kernenergie overweegt.

  'Het onderhoud van kerninstallaties zou een mooie aanvulling vormen op onze activiteiten', aldus Mestrallet, hoewel hij er onmiddellijk aan toevoegde te hopen dat Areva actief zou blijven op dat domein. Wij hebben wel de ambitie om een 'mooi project van internationale ontwikkeling in gang te zetten en een groep uit te bouwen die actief is in het onderhoud van kerninstallaties, Areva en Engie samen'.

  Engie en Areva werken nu al samen. Ze maken allebei deel uit van een consortium dat een aanbesteding heeft gewonnen voor de bouw van een tweede kerncentrale in Turkije. De twee hebben ook de handen in mekaar geslagen voor de installatie van twee windmolenparken voor de Franse kust.

  Niettemin lijkt de toenadering tussen EDF  en Areva steeds meer concrete vormen aan te nemen, ook al heeft de regering nog geen standpunt ingenomen over het onderwerp, zo liet minister van Economie Emmanuel Macron weten. Op 3 juni staat een vergadering op het Elysée over dit onderwerp gepland, een beslissing zou dan tijdens de zomer vallen.

 • Bpost laatste aandeel op winst

  Op Bpost na, staan nu alle Bel20-aandelen in het rood. De index zakt 0,7 procent. Het verlies voor Delta Lloyd (ex-dividend) is nu opgelopen tot meer dan vier procent, GDF Suez laat 1,4 procent liggen en KBC 1,3 procent. De Zuid-Europese beurzen hebben helemaal de kleur van de vurige tongen gekregen, door een combinatie van Grieks onheil, Spaanse verkiezingen en een GM-kater voor Fiat Chrysler. Madrid verliest 2,5 procent, Lissabon 2,0 procent en Milaan 1,9 procent.  

  Spanish stocks tumbled today after this major event: http://t.co/ZVgaKGC4D3 pic.twitter.com/p0f3Q1xENJ— CNBC (@CNBC) May 25, 2015

   

 • Klim Indiase beurs even onderbroken

  De Sensex, de belangrijkste index op de beurs van Mumbai, sloot 1,1 procent lager op 27.644 punten. Dat is de sterkste daling sinds 12 mei. Maar vrijdag was die index wel tot zijn hoogste peil in vijf weken geklommen. Vooral metaalproducenten en bedrijven die consumentenartikelen maken, verloren terrein. De index noteert nog altijd 15,3 keer hoger dan de verwachte winsten van de bedrijven, een multiple die een stuk hoger ligt dan die van MSCI Emerging Markets. Die bedraagt 12,3. De stevige klim van de Sensex de voorbije weken is ondermeer te danken aan de verwachting van de markten dat de centrale bank op 2 juni voor de derde keer dit jaar de rente zal verlagen.

  De NSE in Mumbai ©Bloomberg

 • Rederijen bestellen weer massaal tankers

  De wereldtankervloot zal dit en volgend jaar amper aangroeien, wat een goede zaak is voor een belangrijke speler als Euronav. Maar de aantrekkelijke vrachttarieven die we sinds een half jaar op de spotmarkt zien, zorgen ook voor heel wat transacties. Sinds begin dit jaar veranderden al meer dan 105 tweedehandse tankers van eigenaar, meldt John N. Cotzias van Intermodal Shipbrokers in een weekrapport.

  Bovendien – en dat is op termijn minder goed nieuws – werden al meer dan 130 nieuwe tankers besteld. Niet alleen olietankers (voor crude), maar ook productentankers (voor geraffineerde producten).  Komt daarbij dat er als gevolg van de sterke vrachttarieven de voorbije maanden bijna geen oude tankers meer gesloopt zijn. Binnen afzienbare tijd zal de olietankertonnage dus weer gaan stijgen. Of er opnieuw overcapaciteit ontstaat, zal afhangen van de evolutie van de vraag, maar ook van de scheepvaartroutes.

   

 • Een van de grote verliezers vandaag is Ballast Nedam. Vorige week schoot het aandeel bijna 60 procent hoger nadat het in moeilijkheden verkerende Nederlandse bouwbedrijf bekendmaakte met verschillende partijen te onderhandelen over een overname. De huidige koersval (-6,7%)heeft gewoon met winstnemingen te maken.

 • Beurzen solidair in het verlies

  Over de middag kleuren alle Europese beurzen nog steeds rood, de verliezen zijn zelfs nog wat opgelopen. Madrid, waar de Partido Popular het voorbije weekend een pandoering kreeg, wordt het zwaarst getroffen. Bovenop die politieke problemen van het land, komen nog de Griekse troebelen die de financiële aandelen treffen. De Spaanse banken verliezen meer dan twee procent, ook elders behoren banken en verzekeringsgroepen tot de slechtst presterende aandelen. Het verlies voor KBC in Brussel bedraagt nu al 1,5 rocent, Ageas speelt 0,9 procent kwijt. De top 5 van de stijgers en dalers ziet er zo uit:

   

  ©Topflop Brussel

 • Amazon betaalt belasting in Europa

  Internethandelaar Amazon betaalt sinds kort wel netjes zijn belastingen in de Europese lidstaten. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal is het bedrijf per 1 mei begonnen met belastingafdracht per Europees land waar eerder belastingvoordelen werden genoten via een constructie met Luxemburg.Naar eigen zeggen is Amazon al twee jaar bezig zijn met de nieuwe opzet voor belastingafdracht. Eerder dit jaar startte de Europese Commissie een onderzoek naar de overeenkomst die Amazon heeft met Luxemburg. In een voorlopige conclusie meldde Brussel, dat de strijd tegen belastingontwijking door multinationals recentelijk opvoerde, dat de belastingvoordelen in strijd zijn met het Europees recht.

 • Suntory koopt automatendivisie Japan Tobacco

  Het Japanse drankenconcern Suntory neemt voor omgerekend 1,1 miljard euro de automatendivisie over van Japan Tobacco International (JTI). Dat maakte JTI maandag wereldkundig.Naast de verkoop van de divisie worden ook de drankenmerken Roots en Momono Tennensui overgedaan aan Suntory. JTI had eerder dit jaar al bekendgemaakt dat het zijn drankendivisie van de hand wilde doen.Suntory, dat in 2013 circa 3 miljard euro ophaalde met de grootste Aziatische beursgang dat jaar, is de grootste Japanse producent van whisky. Het bedrijf is ook een belangrijke fabrikant van frisdranken, onder meer door de overname van Orangina Schweppes in 2009.

 • Handel in Monte dei Paschi onmogelijk

  De handel in aandelen Banca Monte dei Paschi di Siena raakt niet op gang in Milaan, het blijkt onmogelijk een openingskoers te vormen. De impasse komt er nadat de noodlijdende Toscaanse bank voor de tweede keer in minder dan een jaar een kapitaalverhoging probeert door te voeren. Monte dei Paschi wil 3 miljard euro ophalen en dat is meer dan de beurswaarde van 2,4 miljard die de bank vrijdagavond nog had. Bovendien worden die nieuwe aandelen tegen een regelrechte dumpingprijs naar de markt gebracht, met name 10 nieuwe aandelen voor één bestaand tegen de prijs van 1,17 euro. Vrijdag sloot het aandeel op 9,45 euro. 

  De hoofdzetel in Siena ©AFP

 • Financiële aandelen krijgen klappen

  De meeste beurzen gaan lager onder invloed van de slecht presterende financiële aandelen. In Brussel verliezen ze allemaal terrein: Delta Lloyd (-3,2%), KBC (-1,0%), Ageas (-0,5%). In Milaan gaat Intesa bijna 2,1 procent lager en ook de Spaanse banken duwen Madrid naar beneden. Banco Bilbao levert 1,4 procent in, Banco Santander zelfs 2,1 procent. De financiële aandelen hebben allicht last van de Griekse schuldencrisis die steeds verder op de spits wordt gedreven. 

  Spanish elections, Greece hits stocks, euro http://t.co/BfbQDmSOdR— MarketWatch (@MarketWatch) May 25, 2015

   

 • Verliezen beurzen lopen op

  De beurzen die wel open zijn op pinkstermaandag doen het niet zo goed, ze zakken steeds dieper in het rood, geen enkele boekt nu nog winst. De Eruo STOXX 50 veliest 0,6 orocent. Athene verliest 2,5 procent, Madrid staat nu al 1,4 procent lager, Milaan zelfs 1,7 procent. In Brussel levert de Bel20 0,4 procent in. Delta Lloyd krijgt een tik van 3,2 procent, maar het zijn vooral GDF Suez (-1,1%)  en KBC (-0,8%) die de index lager trekken.

 • Management Sanofi blijft leeglopen

  De Franse farmagroep is één van de grootste verliezers van de CAC 40 in Parijs. Sanofi verloor nog maar eens een sleutelfiguur in zijn management. Vrijdag liet Zhen Su weten dat hij opstapt, hij stond aan het hoofd van het programma Jevtana, de medicijn tegen prostaatkanker. Nog niet zo lang geleden verliet chief strategy officer David-Alexandre Gros, net als Su lid van het executive commitee, Sanofi  . Zeven maanden geleden zette het bedrijf zijn CEO Chris Viehbacher aan de deur. De markt kan die exodus niet echt appreciëren.

 • GM-avontuur bekomt Fiat Chrysler slecht

  Milaan is één van de slechtst presterende beurzen op dit ogenblik en dat is ondermeer te wijten aan Fiat Chrysler dat meer dan twee procent verliest. De beleggers zijn duidelijk niet opgetogen met het nieuws dat zaterdag in de New York Times verscheen. Volgens die krant heeft Sergio Marchionne, de baas van de Italiaanse groep, in maart aan General Motors een fusie voorgesteld. Maar hij werd wandelen gestuurd. 

  De Dodge-lijn van Fiat Chrysler in Detroit. ©Bloomberg

 • Lagere invoertaksen en meer bouwprojecten moeten Chinese economie aanzwengelen

  De Shanghai Composite Index sloot 3,4 procent hoger op 4.814 punten, de grootste sprong voorwaarts sinds einde januari. Dat heeft veel te maken met de plannen van Peking om massaal te investeren in grote infrastructuurprojecten zoals snelwegen en tunnels via PPS of publiek-private samenwerking. Het agentschap voor de planning van de overheid maakte vandaag maandag een lijst bekend met meer dan 1.000 projecten voor 317,8 miljard dollar. Daarmee wil de regering de sputterende economie weer op gang trekken.

  Daarnaast wil de overheid de consumptie weer aanzwengelen door lagere invoertaksen op een reeks producten zoals verzorgingsproducten, westerse kledij en luiers. In sommige gevallen worden die taksen met de helft verlaagd vanaf juni. Vorige maand stegen de kleinhandelsverkopen nochtans met tien procent jaar op jaar, maar ze daalden tegenover de maand maart. Bedrijven die van de maatregel kunnen profiteren zijn onder meer Procter & Gamble, Nike, Adidas en L'Oreal.

 • Pandoering voor beurs van Madrid

  De Brusselse index is bij de opening 0,1 procent gedaald, de Europese beurzen vertonen een gemengd beeld. De Scandinavische gaan hoger, de Zuid-Europese boeken vrij grote verliezen. De belegger ziet de afstraffing van de Partido Popular niet zitten, Madrid krijgt een pandoering van 1,5 procent. Ook Milaan verliest terrein en staat 0,8 procent lager. Londen, Frankfurt, Zurich en Kopenhagen zijn gesloten.

 • CP Invest wil 40 miljoen ophalen

  Vastgoedgroep Care Property (CP) Invest  kondigt een kapitaalverhoging van maximum 40 miljoen euro aan. De intekenperiode loopt van 4 tot 17 juni. De FSMA en de raad van bestuur moeten nog wel hun fiat geven. Over het eerste kwartaal stegen de huurinkomsten van de groep met 4,7 procent tot 3,28 miljoen euro. Het operationeel resultaat klom met 12 procent tot 2,68 miljoen. Hogere financiële lasten zorgden ervoor dat de stijging van het netto courant resultaat beperkt bleef tot 6,4 procent of 1,89 miljoen. De portefeuille bestaat uit 1.988 service-flats. De netto actief waarde van één aandeel stond op 31 maart op 8,7 euro. CP Invest sloot vrijdag op 16,40 euro, een verlies van 0,1 procent.

 • Wie wordt de Afrikaanse topbankier?

  Acht kandidaten, waaronder één vrouw, dingen naar de functie van voorzitter van de Afrikaanse Bank voor Ontwikkeling (ADB). De Nigeriaanse minister van Landbouw, Akinwumi Adesina; de Ethiopische minister van Financiën, Sufian Ahmed; de Tunesische bankier en ex-minister van Financiën Jalloul Ayed; de minister van Financiën van Tsjaad, Bedoumra Kordjé; Christina Duarte, minister van Financiën van Kaap Verdië, is de dochter van een vroegere onafhankelijkheidsstrijder tegen de Portugal; Birama Boubacar Sidibé van Maili heeft al meer da 20 jaar gewerkt voor de ADB, hij zou de grootste kanshebber zijn; Samura Kamara is minister van Buitenlandse Zaken van Sierra Leone en Thomas Zondo Sakala vertegenwoordigt Zimbabwe.

 • Euro verliest terrein door Griekse schuldencrisis

  De euro noteert lager tegenover de meeste andere belangrijke valuta omdat een oplossing voor de schuldencrisis in Griekenland verder lijkt dan ooit. De euro is opnieuw onder de grens van 1,1 dollar gezakt en dat is geleden van einde april. De dollar sterkt aan na de uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen vrijdag dat een renteverhoging er dit jaar zeker komt. Yellen zei dat nadat bleek dat de inflatie in de VS weer wat toeneemt. De euro verliest terrein tegenover 13 van de 16 belangrijke munten.

  Janet Yellen vrijdag op de Greater Providence Chamber of Commerce ©Bloomberg

 • Export vanuit Japan draait op volle toeren

  Dat de Japanse beurs het zo goed doet is niet verwonderlijk. De export uit het land van de rijzende zon steeg in april met acht procent tegenover een jaar eerder en economen hadden daar niet op gerekend. De import daalde met 4,2 procent, waaardoor er een handelstekort van nauwelijks 440 miljoen dollar overblijft. Na de recessie in 2014, boekt de Japanse economie al voor het tweede kwartaal op een rij vooruitgang. De Nikkei, de sterindex in Tokyo, is intussen geëindigd met een winst van 0,7 procent. De Nikkei staat nu op zijn hoogste peil sinds april 2000. De voorbije zeven dagen ging de index liefst 4,3 procent hoger, het is geleden van december dat de Nikkei nog zo'n lange winstreeks kon neerzetten.

  Nikkei 225 closes up +0.74% at 20,413.77 http://t.co/odugYSVKP4— ForexLive (@ForexLive) May 25, 2015

   

 • Japan trekt de kar in Azië

  De Japanse Topix-index wint meer dan een half procent en staat daarmee op zijn hoogste peil in meer dan zeven jaar. De MSCI Asia Pacific Index, die een goed beeld geeft van de Aziatische beurzen buiten Japan, noteert 0,2 procent hoger. Shanghai doet er zelfs ruim 2,5 procent bij nadat eerder zijn grootste vooruitgang in één week tijd boekte. De beurs van Hong Kong is dicht wegens de geboortedag van Boeddha, ook Seoul heeft een dagje vakantie. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud