1. Markten Live
 2. Live blog
live

Europese beurzen op laagste peil in een maand

De Europese beurzen kenden een slechte dag na een zondvloed van bedrijfsresultaten en een recordkrimp van de Duitse en Amerikaanse economie. In de Bel20 kon AB InBev uiteindelijk maar licht profiteren van de halfjaarcijfers, maar gingen Argenx en Ageas onderuit.
 • Nasdaq op winst - Straks: Alphabet, Amazon, Apple, Facebook

  We sluiten af met de boodschap dat de Nasdaq Composite op winst staat. En dat vanavond maar liefst vier Nasdaq kleppers - Alphabet, Apple, Amazon en Facebook - met resultaten komen. Volg later vanavond op onze site de resultaten van de Nasdaq-reuzen en tot morgenvroeg voor een verse liveblog !

 • Quest for Growth beperkt coronaschade

  De privak Quest for Growth wist de coronacrisis in het eerste halfjaar goed te doorstaan. Dankzij een sterk herstel in het tweede kwartaal beperkt de daling van de portefeuille zich tot 1,9 procent.

  Lees hier ons artikel. 

 • Cofinimmo bevestigt dividendprognose

  Cofinimmo zag over de eerste jaarhelft de winst met 18 procent toenemen tot 88 miljoen euro. Dat is in lijn met wat de groep in april reeds aangaf. Cofinimmo bevestigt ook dat het over het boekjaar 2020 een brutodividend wil uitkeren van 5,80 euro. 

  CEO Jean-Pierre Hanin toont zich tevreden over de lage schuldgraad. Schulden waarop de gemiddelde rentevoet is teruggevallen tot slechts 1,3 procent.

  Met een schuldgraad van 41,8 procent toont Cofinimmo een sterke solvabiliteit. Dit is een waardevolle troef in de uitdagende context.
  Jean-Pierre Hanin
  CEO Cofinimmo

 • Bel20 sluit 1,9 procent lager af

  Het voorbije uur zijn de verliezen nog wat gemilderd, waardoor de Bel20 uiteindelijk is afgesloten met een verlies van 1,9 procent. Dat was beter dan de pan-Europese Stoxx600-index, die 2,2 procent verloor en zo alle winst kwijtspeelde van de maand juli.

  Toppers in Brussel: Melexis (+4%), Ontex (+3,5%), Econocom (+3,4%). 

  Floppers: Ageas (-4,9%), Argenx (-6,3%), Vastned Retail Belgium (-9,4%)

 • UPS schiet naar recordkoers

  Wall Street beleeft de slechtste dag van juli, maar er zijn ook positieve uitschieters. Pakjesverdeler UPS  en Pampers-producent Procter & Gamble  slaan munt uit sterke resultaten en Qualcomm  uit een deal met Huawei. 

  Voor ons Wall Street-overzicht, graag hierheen

 • Dividendpauze Belgische banken en verzekeraars verlengd

  De Nationale Bank vraagt Belgische banken en (her)verzekeraars om minstens tot 1 januari 2021 geen dividend uit te betalen. Ze had eerder dit jaar de financiële instellingen al gevraagd tot 1 oktober 2020 geen winst uit te keren aan de aandeelhouders. De Europese Centrale Bank deed maandag een gelijkaardige oproep aan de banken van de eurozone.

  'Het behoud van een veerkrachtige financiële sector met voldoende kapitaalreserves blijft van groot belang als gevolg van de blijvende onzekerheid over de impact van de coronacrisis en de bestendiging van de neerwaartse risico's', zegt de Nationale Bank. Ze roept ook op voorzichtig te zijn met variabele beloning (bonussen) en winstdeelname. De vraag van de Nationale Bank is onder meer gericht aan de beursgenoteerde bank KBC  en de beursgenoteerde verzekeraar Ageas .

  Lees hier meer. 

 • Materialise onderuit na zwak kwartaal

  Een van de grotere dalers op Wall Street is het Belgische Materialise . De Leuvense specialist in 3D-printing kende een bijzonder slecht kwartaal. De omzet daalde 21,3 procent, de brutobedrijfswinst dook een derde lager. Netto schreef Materialise een rood cijfer van 1,9 miljoen euro in de boeken.

  Materialise waarschuwt ook voor de rest van het jaar. 'De coronacrisis zal in het derde kwartaal nog meer op de resultaten drukken, en dat zal ook de rest van het jaar duren', stelt het bedrijf.

 • Schroders ziet beheerd vermogen tot record aandikken

  De Britse vermogensbeheerder Schroders presteerde ondanks de coronacrisis sterk in het eerste halfjaar. De onderneming trok 38,1 miljard pond (42 miljard euro) netto-tegoeden aan. Vooral de strategieën die zich op individuele oplossingen en momentumbeleggen richten waren populair.

   Het beheerde vermogen steeg tot een record van 526 miljard pond (582 miljard euro). De operationele winst daalde 2 procent, onder meer door de lagere rente. Schroders keert een stabiel interimdividend uit.

 • Wall Street op verlies

  Zoals verwacht zijn de Amerikaanse beurzen van bij de opening lager gedoken. De Dow Jones  noteert met een verlies van 1,2 procent. De Nasdaq Composite  noteert 0,7 procent lager. 

 • Preview Bekaert: bandenversterking de pineut

  Analisten gaan er van uit dat het halfjaarrapport van Bekaert  niet bepaald opbeurend zal zijn. Wim Hoste van KBC Securities verwacht een omzetdaling van 18,8 procent en ziet de onderliggende bedrijfswinst met 33 procent terugvallen. ING-analist Stijn Demeester is nog iets somberder en gaat uit van een omzetdaling van 22 procent en een 40 procent lagere bedrijfswinst (rebit). Bekaert rapporteert vrijdagmorgen om 7 uur.

  Beide analisten denken dat alle divisies hun omzet zagen teruglopen. De grootste daling (met 27,6 procent volgens KBCS, met 22 procent volgens ING) wordt echter verwacht voor Rubber Reinforcement, de versterking van auto- en vrachtwagenbanden. De productie-onderbrekingen in de autosector en het feit dat er minder gereden werd door de lockdowns zullen de vraag naar banden sterk gedrukt hebben, zowel voor montage op nieuwe wagens als voor vervanging.

  Een omzetdaling van minstens 10 procent verwachten beide analisten ook voor Steel Wire Solutions. De twee andere divisies, Specialty Business en BBRG (kabels), zouden iets minder achteruitgaan.

  De lagere omzet zal forser doorwerken op de bedrijfswinst, meent Demeester, want Bekaert heeft een vrij hoge vastekostenbasis. Kostenbesparingen kunnen volgens de ING-analist mogelijk voor een zilveren randje zorgen.

  De consensusprognose voor de omzet staat op 1.879 miljoen euro volgens Bloomberg.

 • Amerikaanse economie krimpt met 32,9 procent

  Het Amerikaanse bbp is in het tweede kwartaal met 32,9 procent gekrompen op jaarbasis. Dat is de grootste kwartaaldaling ooit, of althans sinds het begin van de kwartaalstatistieken in 1947. De krimp is wel iets kleiner dan verwacht: economen rekenden op 34,5 procent volgens Bloomberg.

 • Wall Street bibbert voor bbp-cijfer

  De Amerikaanse futures staan flink in het rood, wat op een lagere opening van Wall Street wijst. De future op de Dow Jones noteert 0,7 procent lager, die op de S&P500 0,75 procent en die op de Nasdaq 0,8 procent.

  Om 14.30 uur wordt het Amerikaans bbp-cijfer voor het tweede kwartaal gepubliceerd en dat wordt ware horror.

 • Huawei wereldleider voor smartphones

  Ondanks een daling van de verkoop met 5 procent is Huawei in het tweede kwartaal ’s werelds grootste smartphonemerk geworden. Het Chinese bedrijf verkocht 55,8 miljoen slimme telefoons volgens het onderzoeksbureau Canalys. Samsung zag door de coronapandemie zijn verkoop met 30 procent instorten en bleef steken op 53,7 miljoen stuks.

  De prestatie van Huawei is merkwaardig aangezien het bedrijf onder vuur ligt in de Verenigde Staten. Huawei wordt als de wereldleider voor de 5G-technologie beschouwd, maar volgens Washington zijn in de Chinese toestellen spionagetools ingebouwd.

 • Kempen blijft koper van Telenet

  Terwijl ING en KBC Securities weinig enthousiast zijn over de halfjaarcijfers van Telenet en ook beleggers het aandeel 3 procent lager sturen, herhaalt Kempen het koopadvies voor de telecomgroep.‘Na de hoger dan verwachte ebitda over de eerste jaarhelft denken we dat de jaarprognose van Telenet te conversatief is. Telenet noteert tegen een vrijekasstroomrendement van 11 procent en kan jaarlijks 5 à 6 euro per aandeel uitkeren via dividenden of aandeleninkopen. Dat is allebei een stuk beter dan de sectorgenoten', zegt analist Emmanuel Carlier.

 • Lloyds Banking onderuit na somber rapport

  Zwakke resultaten en sombere vooruitzichten geven Lloyds Banking Group een klap op de Londense beurs. De grootste hypotheekverstrekker in het VK dook in de eerste jaarhelft in het rood. Voor belastingen was er een verlies van 602 miljoen pond, iets wat vrij uitzonderlijk is bij Lloyds. De oorzaak is een nieuwe provisie van 2,4 miljard pond voor slechte leningen in het tweede kwartaal. Over het hele jaar verwacht Lloyds nu tussen 4,5 en 5,5 miljard pond opzij te zetten.

  De bank is in haar economische vooruitzichten veel somberder geworden. Ze verwacht een stevige economische weerslag van de maanden lockdown, zeker wanneer de steunprogramma’s van de overheid aflopen. ‘De vooruitzichten zijn duidelijk uitdagender geworden sinds onze eerstekwartaalresultaten. De economische impact van de lockdown is veel groter dan we toen verwachtten’, zegt CEO Antonio Horta-Osorio.

 • Het overzicht van een rijk gevulde Brusselse beursdag ..

  ... leest u hier

 • Mithra brengt Tibelia op Canadese markt

  Tibelia, een middel van Mithra om menopauzale problemen te behandelen, wordt voortaan ook in Canada verkocht. Het product wordt er verdeeld door BioSyent Pharma. Als bepaalde verkoopdoelstellingen worden behaald, kan Mithra mijlpaalbetalingen ontvangen. De waarde van de Canadese markt voor de behandeling van menopauzale klachten wordt op 200 miljoen Canadese dollar (132 miljoen euro) geschat.

  Tibelia is een bioequivalent van Livial (van Merck). Behalve menopauzale symptomen kan het ook osteoporose voorkomen bij vrouwen die de menopauze achter de rug hebben en een grote kans op botbreuken hebben. Tibelia is al in een dertigtal landen op de markt, maar dat was nog niet het geval in Noord-Amerika. De lancering in Canada zou de toegang tot de grote Amerikaanse markt moeten vergemakkelijken, zegt Mithra in een persbericht.

 • Rampsemester voor Renault

  De Franse autobouwer maakt over het eerste halfjaar niet alleen dramatisch slechte verkoopresultaten bekend – door de coronacrisis – maar ook erg slechte financiële cijfers. Die zijn deels te wijten aan alliantiepartner Nissan.

  De verkoop van Renault kelderde met 34,9 procent in de eerste zes maanden. Dat is slechter dan de markt, die met 28,3 procent kromp. De omzet hield gelijke tred en viel 34,3 procent terug tot 18,4 miljard euro. De groep lijdt een bedrijfsverlies van 2 miljard euro tegen nog 1,52 miljard euro bedrijfswinst een jaar eerder. Netto duikt Renault 7,4 miljard euro in het rood.

  Van dat nettoverlies is 4,8 miljard euro te wijten aan Nissan. Renault heeft een belang van 43,4 procent in de Japanse autobouwer met wie hij al ruim 20 jaar via een strategische alliantie is verbonden. Nissan kondigde dinsdag aan geen dividend te betalen en stelde voor het lopende boekjaar een groter dan verwacht bedrijfsverlies van 470 miljard yen (3,8 miljard euro) in het vooruitzicht.

  Gezien de onzekerheid die de aanhoudende coronacrisis creëert, zegt Renault geen betrouwbare vooruitzichten te kunnen geven voor het hele boekjaar.

 • Analisten tevreden over Ontex

  ‘De marge-evolutie is positief en de schuldtoestand is onder controle’, zegt Alan Vandenberghe van KBC Securities over halfjaarresultaten van Ontex . Hij vindt het ook een goede zaak dat het bedrijf reageert op de vraag van aandeelhouders naar meer transparantie en informatie. De analist denkt dat dit zeker zal helpen om de waarderingskloof te verkleinen.

  Het advies blijft ‘houden’ bij gebrek aan katalysatoren op korte termijn aangezien Ontex onder tegenzittende wisselkoersen en een verzwakkend consumentenvertrouwen lijdt. Het koersdoel bedraagt 16,50 euro.

  ‘De Koning is dood, lang leve de Koning’ titelt ING zijn rapportje over Ontex, een duidelijke verwijzing naar het opstappen van de weinig inspirerende Charles Bouaziz als CEO. Analist Reg Watson merkt op dat interim-CEO Thierry Navarre in hoog aanzien staat op de markten. Hij verwacht dat de benoeming een significant positief effect zal hebben op de koers van het aandeel.

  Tegenover dit nieuws zijn de tweedekwartaalresultaten een beetje een ‘side show’, ook al vallen ze sterk uit, aldus Watson. Zijn koopadvies en koersdoel van 18,71 euro blijven behouden.

  Kepler Cheuvreux (kopen, 22 euro) verwacht dat na het nieuws van vanmorgen de consensusraming voor de brutobedrijfswinst (ebitda) met 3 tot 5 procent de hoogte zal ingaan.

 • Belgische economie krimpt 12,2 procent in tweede kwartaal

  De lockdown heeft de economische activiteit in België in het tweede kwartaal met 12,2 procent doen dalen na een achteruitgang van 3,5 procent in het eerste kwartaal. De krimp is wel minder groot dan verwacht. De meeste grootbanken hadden een achteruitgang tussen 15 en 18 procent voorspeld. Een uitgebreider artikel leest u hier.

 • Danone verzuurt Europees beursklimaat

  De Europese beurzen  duiken na een vrij stabiele start stevig in het rood. Tegenvallende updates van Danone   (zie post van 8u41) en Volkswagen   (zie post van 8u55) verzuren het sentiment. 

 • De nieuwe bezem van Ontex ..

  ... veegt schoon, zelfs al heet die voorlopig 'X'. Het aandeel   van de luierfabrikant trekt een spurt van zo'n 5 procent. Het moet gezegd: ex-CEO Charles Bouaziz had het al langer verkorven in de beleggerswereld. We herinneren ons hoe het aandeel in mei vorig jaar liefst 10 procent omlaag donderde tijdens een cruciale presentatie op een beleggersdag in Londen. 

  Een meevaller is ook dat spijts de zware omzetdaling in het pandemiekwartaal de winstmarge met 12,5 procent een vol procentpunt boven de verwachtingen lag

  'Ontex noteert aan een enorme korting tegenover de sector. Meer transparantie en een betere communicatie kunnen zeker helpen om die kloof te beginnen verminderen', stelt KBC Securities-analist Alan Vandenberghe. 

 • Analisten over Telenet: 'Commercieel zwakste kwartaal in jaren'

  Telenet  gaat na het kwartaalrapport 3,3 procent lager naar 33,70 euro. De telecom- en mediagroep ging met de omzet onder de lat door, maar de winst kwam door stevige kostenbesparingen boven de verwachtingen uit. 

  Toch is dat verhaal van besparingen bij een op zijn zachtst gezegd vlakke omzet niet iets waar beleggers warm van worden. Beurshuizen ING en KBC Securities stippen aan dat de nummer twee van de Belgische telecom in het tweede kwartaal 19.000 klanten verloor. 'De slechtste prestatie in jaren', merkt KBC Securities-analist Ruben Devos op. Hij blijft bij zijn 'houden'-advies ondanks de erg belabberde koersprestatie dit jaar. 'We zien weinig katalysatoren voor de beurskoersen, behoudens een doorbraak in het dossier VOO (de Waalse kabelaar waar een juridische woedt rond de verkoop, red.)'

  Collega David Vagman bij ING merkt op dat het management de verwachtingen voor het lopende kwartaal tempert, gelet op de 'moeilijke vergelijkingsbasis'. Ook hij raakt niet verder dan een lauw 'houden'-advies. 

 • FNG vraagt faillissement aan

  De kledinggroep slaagt er niet in nieuwe investeerders aan te trekken en ziet geen andere uitweg dan een faillissement. Hier leest u er meer over.

 • Nestlé heeft geen last van corona

  De voedingsgroep Nestlé toont zich erg weerbaar in de coronacrisis. De nettowinst steeg in het eerste halfjaar van 5,1 naar 5,9 miljard Zwitserse frank, ondanks een omzetdaling van 45,5 naar 41,2 miljard. Exclusief verkochte activiteiten was er wel een omzetgroei van 2,8 procent. Het aandeel noteert vrij stabiel in Zürich.

  Vooral de huisdierenvoeding Purina, de zuivelproducten en de koffie voor het thuisverbruik presteerden goed. De vraag naar water en snoep daalde.

 • Total handhaaft dividend ondanks winstcrash

  De Franse oliereus Total handhaaft het kwartaaldividend van 0,66 euro per aandeel ondanks een forse winstdaling. Die zakte netto met 98 procent. De brutobedrijfswinst kelderde 44 procent.

  Total heeft last van de lage olieprijs en zag ook de vraag naar afgewerkte producten fors dalen tijdens de lockdown. De groep schroeft haar investeringen een kwart terug en gaat voor 1 miljard dollar extra kosten besparen.

 • ArcelorMittal klopt verwachtingen

  Een van de sterkhouders in Europa is de staalreus ArcelorMittal . De brutobedrijfswinst van 707 miljoen dolllar in het tweede kwartaal was hoger dan verwacht, ook al realiseerde de groep in dezelfde periode vorig jaar nog een ebitda van 1,55 miljard dollar. De omzet daalde op jaarbasis met 26 procent. De schulden zakten met 17 procent op kwartaalbasis tot 7,8 miljard dollar. De betere cijfers zijn onder meer te danken aan de mijntak door hogere volumes en hogere ertsprijzen.

  'Er zijn tekenen van herstel', zegt ceo Lakshmi Mittal. 'Met name in de regio's waar de lockdowns zijn opgeheven. De rest van het jaar zal zonder twijfel uitdagend blijven, maar ik geloof dat we goed voorbereid zich om de productie te verhogen en om te profiteren van een verbetering van de vraag als die zich voordoet.'

  ING herhaalt in een reactie het koopadvies en koersdoel van 18 euro.

 • Duitse economie krimpt 10,1 procent in tweede kwartaal

  De Duitse economie heeft in het tweede kwartaal een nooit geziene klap gekregen als gevolg van de lockdown. De economische activiteit zakte met 10,1 procent. Economen hadden een krimp van 9 procent voorspeld. De export, import, gezinsconsumptie en investeringen in machines en uitrusting daalden enorm, zegt Destatis, het Duits bureau van de statistiek. De overheidsconsumptie daarentegen steeg.

  De achteruitgang van de economie is veel groter dan tijdens de financiële crisis. In het eerste kwartaal van 2009 kromp de Duitse economie 'slechts' met 4,7 procent.

 • Argenx krijgt tik na update

  De opvallendste dissonant in de Bel20 is Argenx . De Gentse biotechnologiegroep gaat 5 procent lager naar 204,80 euro, nog altijd 43 procent meer dan de koers bij Nieuwjaar. Het halfjaarrapport van Argenx leerde dat de rekrutering van patiënten voor verschillende klinische onderzoeken rond goudhaantje efgartigimod vertraging hebben opgelopen door covid-19. 

 • ING over AB InBev: 'Verrassend sterke maand juni'

  Ook ING-analist Reginald Watson toont zich aangenaam verrast over verkoopsstijging van AB InBev in juni, waardoor het tweedekwartaalrapport van de bierreus minder dramatisch dan gevreesd was.

  'De stijging is te danken aan de scherpe toename van de vraag toen de horeca heropende en we vermoeden ook dat de voorraden werden aangevuld'. Toch maant Watson beleggers aan niet té hard van stapel te lopen. 'AB InBev blijft op zijn hoede voor een tweede golf lockdowns en boekte 2,5 miljard dollar af op zijn Afrikaanse activiteiten. Bovendien blijft de schuldenlast hoog, tegen 4,9 keer de jaarlijkse ebitda (brutobedrijfswinst, red.)'. 

 • AB InBev kroont Bel20 tot Europese primus

  De openingsbel: en terwijl de Europese beurzen  op licht verlies noteren, koerst de Bel20  wél hoger. Dit dankzij AB InBev , waar beleggers dankzij de hoopgevende maand juni het glas halfvol zien (zie vorige post). 

 • Analisten over AB InBev: 'Juni biedt hoop'

  Analisten zijn doorgaans relatief te spreken over het kwartaalrapport van AB InBev , dat tijdens het pandemiekwartaal iets beter standhield dan gevreesd. 'In juni stegen de volumes met 0,7 procent. Bijgevolg lijkt de consensus voor het derde kwartaal, een krimp van de biervolumes met 5 procent, te somber', oppert Jefferies-analist Edward Mundy. 

  Eenzelfde teneur bij KBC Securities. 'Doorheen het tweede kwartaal zagen we een opgemerkte verbetering met minus 32 procent in april, maar een kleine plus in juni. Dat biedt hoop voor de tweede jaarhelft', stelt analist Wim Hoste. 

 • Volkswagen verlaagt dividend na halfjaarverlies

  De Duitse autobouwer Volkswagen dook in de eerste zes maanden 800 miljoen euro in het rood. Een gevolg van de coronacrisis waardoor fabrieken tijdelijk moesten sluiten en de verkoop sterk terugviel.

  In het tweede kwartaal, toen diverse landen in lockdown waren, kelderde de omzet met 37 procent tot 41,1 miljard euro. De groep leed over dat kwartaal een verlies van 2,39 miljard euro tegen 5,13 miljard euro winst een jaar eerder.

  Het kwartaal- en halfjaarverlies noopt Volkswagen ertoe zijn dividend te verlagen van 6,56 tot 4,86 euro per preferent aandeel. De constructeur heeft nog steeds zijn algemene vergadering (over 2019) niet gehouden.

 • Beperkte impact van corona op Danone

  Het Franse zuivelconcern Danone heeft vrij goed weerstand geboden aan de coronacrisis. De omzet daalde in het eerste halfjaar met 3,6 procent tot 12,2 miljard euro. De impact op de bedrijfswinst (-8,4% tot 1,7 miljard euro) was een pak groter. De daling van de nettowinst bleef beperkt tot 1,9 procent op 1,02 miljard euro.

  In het eerste kwartaal profiteerde Danone van het hamstergedrag; in het tweede kwartaal daalde de verkoop door de lockdowns. Volgens Danone voelen consumenten de negatieve economische gevolgen van de coronacrisis in hun inkomens, zodat ze hun winkelgedrag aanpassen. De groep rekent op een geleidelijke verbetering in de tweede jaarhelft.

 • HAL start arbitrageprocedure tegen EssilorLuxottica

  De Nederlandse holding HAL  start een arbitrageprocedure tegen de Italiaans-Franse brillenreus EssilorLuxottica , leert een mededeling. Onderwerp is de miljardenverkoop van Pearle-eigenaar Grandvision . Die staat op losse schroeven nu EssilorLuxottica het prijskaartje betwist

 • Beurzen zetten koers naar licht hogere start

  De rode draad in het cijferbombardement: cijfers die logischerwijs het pandemiekwartaal weerspiegelen, maar doorgaans iets minder rood kleuren dan gevreesd. Zelfs het monsterverlies van Shell is iets 'beter' dan verhoopt, waarschijnlijk omdat de oliereus flink winst haalde uit de olietrading. 

  Mede daardoor lijken de beurzen stabiel tot licht hoger te zullen starten, afgaand op de futures van de Euro Stoxx50  en de Bel20

  ©REUTERS

 • Shell duikt 18 miljard in het rood

  Niet alleen AB InBev gaat kritische door de balans in het licht van de crisis. Dat doet ook Royal Dutch Shell . De Nederlands-Britse oliegigant boekt luidens het rapport over het tweede kwartaal 16,8 miljard dollar af op de activa. Het gevolg is netto een verlies van 18,1 miljard dollar, tegenover 3 miljard dollar winst een jaar eerder. 

  Shell moest dit voorjaar al voor het eerst sinds W.O. II het mes in het dividend zetten. Dit door de crisis in de oliesector, met een Amerikaanse olieprijs die in april zelfs even onder nul tuimelde

 • Over het kwartaalrapport van AB InBev ...

  ... leest u hier meer. 

 • Telenet: omzet onder, winst boven verwachting

  Telenet  zag over het tweede kwartaal de inkomsten 5 procent afbrokkelen tot 619,2 miljoen, een stuk minder dan de 630 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden. De brutobedrijfswinst (ebitda) stabiliseerde echter, op 352,4 miljoen euro. En dat is dan weer iets beter dan verwacht. 

  CEO John Porter handhaaft de prognose voor een omzet die over heel 2020 met ongeveer 2 procent zal krimpen, bij een ongeveer 1 procent lager ebitda. 

  Meer duiding over Telenet leest u hier

 • Hogere winstgevendheid bij Ontex

  Luierproducent Ontex heeft in het eerste halfjaar beter dan verwacht gepresteerd. De omzet (1,05 miljard euro) zakt weliswaar met 5,5 procent (met 2 procent op vergelijkbare basis), maar is in lijn met de verwachting.

  De recurrente brutobedrijfswinst (ebitda) stijgt echter met 13 procent tot 126 miljoen euro. Dat is beter dan verwacht (122 miljoen euro). De winstmarge (recurrente ebitda op omzet) verbetert met 199 basispunten tot 12 procent. De nieuwe CEO ad interim Thierry Navarre schrijft dat toe aan het transformatieplan T2G.

  Ontex geeft in de huidige onzekere omstandigheden geen vooruitzichten voor de rest van 2020.   

 • Ontex-CEO moet opstappen

  Het halfjaarrapport van Ontex  is er ook, maar belangrijker: onder druk van de aandeelhoudersrevolte moet CEO Charles Bouaziz luidens een persbericht opstappen. U leest er hier meer over, met dank aan collega's Michael Sephiha en Simon Souris. 

  Wie de beurskoers checkt, snapt waarom Bouaziz het gelag betaalt. 

 • AB InBev boekt 2,5 miljard af op Afrikaanse business

  Het kwartaalrapport van AB InBev  is binnen. De biergigant boekt op de Afrikaanse activa 2,5 miljard dollar goodwill af. Een afboeking die deels gecompenseerd wordt door een meerwaarde van 1,9 miljard dollar op de verkoop van de Australische activiteiten. Daardoor bleef netto nipt 351 miljoen dollar winst over in het tweede kwartaal, tegenover 2,48 miljard dollar winst een jaar eerder. 

  De verkochte biervolumes zakten door de lockdown in het tweede kwartaal 17,1 procent, iets beter dan de krimp met 23 procent krimp die analisten gemiddeld vreesden. De omzet zakte 18 procent naar 10,29 miljard dollar, eveneens beter dan de minus 23 procent waar analisten zich schrap voor zetten. 

  De brutobedrijfswinst (ebitda) ten slotte zakte 34 procent naar 3,41 miljard dollar. Dat is een iets kleinere krimp dan de verwachte minus 356 procent. 

 • Intervest O&W heeft weinig last van coronacrisis

  Intervest Offices & Warehouses maakte woensdagavond degelijke resultaten bekend. De winst kwam weliswaar een kwart lager uit, maar dat was vooral te wijten aan het wegvallen van een eenmalige verbrekingsvergoeding.

  De huurinkomsten waren ook iets lager door ‘assetrotatie’. Daarbij worden oudere gebouwen van de hand gedaan en wordt de opbrengst geherinvesteerd in panden die duurzamer zijn en/of ontwikkelingspotentieel hebben. Dat leidt echter niet meteen tot huurinkomsten. De coronacrisis had nauwelijks impact op de resultaten.

 • Airbus duikt 1,9 miljard in het rood

  De coronacrisis zorgt niet alleen voor de zwaarste crisis ooit in de luchtvaart, maar treft ook de voornaamste toeleveraars van die sector: de vliegtuigbouwers. Airbus zag de omzet in het eerste halfjaar met 39 procent dalen tot 18,9 miljard euro. Het bedrijf leverde de helft minder vliegtuigen aan zijn klanten: 196 commerciële toestellen tegen nog 389 in de eerste zes maanden van 2019.

  Airbus lijdt een operationeel verlies van 1,6 miljard euro waar er een jaar eerder nog 2,1 miljard euro winst was. Netto duikt het bedrijf 1,9 miljard euro in het rood tegen 1,2 miljard winst in de eerste helft van 2019.

  Het komt er nu vooral op aan geen cash te verbruiken, zegt CEO Guillaume Faury in een persbericht. Hij denkt echter dat de vliegtuigbouwer passende maatregelen heeft genomen om ‘deze uitdagende tijden’ door te komen.

  Protest van werknemers van Airbus tegen de geplande schrapping van 5.000 banen in Frankrijk. ©AFP

 • Wall Street hervat remonte, Azië vlak

  Een blik op de aandelenmarkten: Wall Street zette woensdagavond de remonte voort, de meeste aandelenmarkten in het Verre Oosten noteren vlak. 

  ©BELGAIMAGE

 • Ook Telenet en Ontex openen de boeken

  Ook Telenet  en Ontex  openen de boeken. 

  Voor de telecomoperator verwacht de analistenconsensus door de lockdown en dus winkelsluitingen een stevige daling van de omzet, met 3,6 procent tot 630,8 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) van Telenet zien ze 3 procent afbrokkelen, naar 343 miljoen euro. 

  Voor luierfabrikant Ontex zijn de verwachtingen niet hoog gespannen, beurshuis Credit Suisse waarschuwde vorige maand wel dat beleggers de impact van de tuimelende Mexicaanse peso en Braziliaanse real op de resultaten onderschatten. De door Bloomberg gepolste analisten rekenen op 122 miljoen ebitda op 1,05 miljard euro omzet. De eerste helft van 2019 was goed voor 124 miljoen ebitda op 1,1 miljard omzet. 

 • AB InBev en het bier zonder café

  Goedemorgen! De stortvloed van bedrijfsresultaten duurt voort donderdag en zwelt zelfs nog aan. Meest interessant belooft AB InBev  te worden. Analisten vrezen dat de biergigant over het pandemiekwartaal 23 procent lagere verkoopvolumes in een 36 procent lagere brutobedrijfswinst vertaald zag.

  AB InBev-CEO Carlos Brito ©BELGA

  Heineken keek tegen een halvering van de bedrijfswinst aan, door het wegvallen van de lucratieve horecaverkoop. Carlsberg zag de bedrijfswinst met maar 9 procent dalen. AB InBev zou dus meer Heineken dan Carlsberg zijn. Een café zonder bier stelt niet veel voor, een bier zonder café evenmin

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud