1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen op laagste peil in twee jaar

Vrees voor een verdere escalatie van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog duwde de Europese beurzen donderdag stevig in het rood. Ze beleefden hun slechtste dag sinds de Brexit-stemming. De Bel20 is in een berenmarkt beland.
 • Morgen banenrapport

  We sluiten deze blog af voor vandaag en zien u morgenvroeg graag terug. De markten kijken vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, maar houden vanzelfsprekend ook verdere ontwikkelingen in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de beslissingen van de OPEC en andere olielanden in het oog.

  VRIJDAG 07 DECEMBER 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Industriele productie oktober , 8 uur
  - Loonkosten derde kwartaal, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - Werkgelegenheid en werkloosheid november, 14.30 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) december, 16 uur

 • Bel20 in berenmarkt

  Na de duik van vandaag is de Bel20 in een berenmarkt beland, meer dan 20 procent onder zijn vorige piek dus.

  Met een verlies van 3,4 procent was het bovendien de slechtste dag sinds 27 juni 2016, de sell-off die volgde op de Brexit-stemming.

  Op basis van de EuroStoxx50 zijn de Europese beurzen weggezakt tot hun laagste niveau in twee jaar.

 • Befimmo krijgt coworkingbedrijf Silversquare in handen

  Befimmo heeft een meerderheidsbelang van 61 procent genomen in Silversquare, de Belgische marktleider in coworking. De overname sluit aan bij de evolutie van de kantoormarkt naar een dienstverlenende sector, zegt Befimmo in een persbericht. Het bedrijf legt voor het belang 7,1 miljoen euro op tafel.

  Silversquare beheert momenteel 5 coworkingcentra, goed voor 15.200 m², en realiseert een omzet van circa 5,3 miljoen euro.

  Befimmo wil met de overname een netwerk van hybride kantoren ontwikkelen, 'gaande van het traditionele kantoor, over het gemengde kantoor met coworking en traditionele ruimte, tot het volledige coworkinggebouw'.

 • Markten zien kansen op renteverhogingen VS slinken

  De woelige markten hebben traders ertoe aangezet om de kansen op verdere renteverhogingen volgend jaar gevoelig te verlagen.

  Op de eurodollar-futuresmarkt is het renteverschil tussen het contract dat eind dit jaar afloopt en het december 2019-contract geslonken tot 12 basispunten. Dat zou betekenen dat de Fed in 2019 geen enkele renteverhoging met 25 basispunten zou doorvoeren.

  Sinds december 2015 heeft de Fed tot dusver acht keer de rente opgetrokken. Algemeen wordt verwacht dat er op 19 december een nieuwe renteverhoging aankomt. De vraag is echter wat er in 2019 zal gebeuren. In september stelde de Fed nog drie nieuwe verhogingen in het vooruitzicht.

 • Slechtste dag voor Europa sinds Brexitstemming

  De Europese beurzen hebben een rotslechte dag achter de rug. De EuroStoxx50 is 3,3 procent lager gesloten, de Stoxx Europe 600 maakte een duik van 3,1 procent. De Bel20 gaf 3,4 procent prijs. Daarmee beleefden de Europese beurzen hun slechtste sessie sinds de Britten er in juni 2016 voor kozen de Europese Unie te verlaten.

 • Verlies Dow Jones bedraagt al 770 punten

  De verliezen in New York lopen snel op en duwen ook Europa nog dieper in het rood. De Dow Jones noteert al 770 punten onder zijn slotstand van dinsdagavond en zakt 3 procent. De S&P500 volgt met 2,8 procent verlies. De Nasdaq biedt iets beter weerstand met 2,1 procent verlies.

 • Slechts een handvol stijgers in Brussel

  Te midden de verkoopgolf die vandaag wereldwijd over de beurzen rolt, zijn er in Brussel maar een zestal aandelen die nog positief noteren. Een paar andere waarden blijven stabiel. Alle andere aandelen kleuren rood. Niet toevallig zijn vier van de zes stijgers vastgoedbedrijven: Wereldhave Belgium , Atenor , Aedifica en Leasinvest . Als infrastructuurinvesteerder sluit TINC daar nauw bij aan.

 • Winkelombouw knaagt aan groei Kroger

  De Amerikaanse retailer Kroger kwam met een gemengd kwartaalrapport. Het bedrijf zag de winst per aandeel in het derde kwartaal dalen tot 39 cent per aandeel van 44 cent een jaar eerder. De aangepaste winst kwam uit op 0,48 dollar per aandeel, meer dan de 0,43 dollar waar analisten op rekenden.

  De supermarktgroep uit Cincinnati ontgoochelde echter met zijn vergelijkbare omzetgroei. Die nam met 1,6 procent toe terwijl analisten 1,65 procent hadden verwacht. Kroger is volop bezig met het ombouwen van zijn winkels om meer ruimte in de rekken te creëren voor goed verkopende producten. De werken resulteerden in lagere verkopen, mede omdat klanten niet direct vonden wat ze zochten.  

 • Verliezen in Europa lopen op

  De rode start in New York zet nog wat extra druk op de Europese beurzen. In Brussel en Amsterdam verliezen de Bel20 en de AEX al meer dan 3 procent. Gemiddeld zakken de beurzen nu 2,9 procent in Europa.

 • Dow Jones opent 1,5 procent lager

  Zoals verwacht kleuren de beurzen in New York rood bij opening. De Dow Jones zakt meteen 1,5 procent, de S&P500 1,3 procent. Woensdag waren de Amerikaanse beurzen gesloten wegens de begrafenis van voormalig president George Bush senior.

 • Minder nieuwe jobs in Amerikaanse privé

  In november werden 179.000 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd in de Amerikaanse privésector, blijkt uit de cijfers van het sociaal secretariaat ADP. Dat zijn er minder dan verwacht: economen rekenden volgens Reuters op 195.000. In oktober kwamen er 225.000 nieuwe banen bij.

  Het ADP-rapport is doorgaans een goede voorafspiegeling van het officiële banenrapport, dat ook rekening houdt met de tewerkstelling bij de overheid. Economen verwachten volgens Reuters dat er in november 200.000 nieuwe banen zijn geschapen tegen 250.000 in oktober. Bloomberg zit met 198.000 banen nipt lager in zijn raming.

 • Naar bloedrode start in New York

  De Amerikaanse futures noteren stevig in de min. De future op de Dow Jones staat 1,6 procent lager, die op de S&P500 1,45 procent en die op de Nasdaq 1,8 procent. De Amerikaans-Chinese handelsoorlog wordt steeds meer een technologiestrijd.

 • Amerikaans handelstekort met China op record

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans zwol in oktober aan tot 55,5 miljard dollar, meldt het Census Bureau in Washington. Nog frappanter: het politiek extreem gevoelige bilaterale tekort met China loopt op tot 43 miljard dollar, een record. 

 • Enorme volumes in olietracker

  Beleggers dumpen massaal olie, via de meest verhandelde olietracker: United States Oil, met de ticker USO. Voorbeurs in de VS gaan al meer dan 1 miljoen stuks van het Exchange Traded Fund (ETF) over de toonbank. Dat is zelfs meer dan de meest verhandelde tracker ter wereld, die op de S&P500-index of SPY. Daarvan ligt het volume op 800.000. Dat de USO meer verhandeld wordt dan de SPY, is volgens het persagentschap Bloomberg vrijwel een unicum. Normaal gezien overtreft de beurstracker het volume van de olietracker met 4 à 5 keer. Ruwe olie wordt ruim 2 procent goedkoper.

 • Maersk wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn

  De Deense scheepvaartgroep A.P. Moller – Maersk , uitbater van de grootste containerrederij in de wereld, heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld: tegen 2050 moeten al haar schepen CO2-neutraal varen. Een belangrijke voorwaarde om dat doel te bereiken is dat er tegen 2030 commercieel leefbare CO2-neutrale schepen op de markt zijn. Dat impliceert ook een versnelling inzake innovaties en de invoering van nieuwe technieken.

  Ongeveer 80 procent van alle goederen in de wereld worden per schip vervoerd en de wereldhandel groeit jaar na jaar. Een schonere scheepvaart is dan ook cruciaal om de aarde leefbaar te houden. Maersk heeft reeds grote inspanningen geleverd en sinds 2007 de relatieve CO2-uitstoot van zijn vloot met 46 procent verminderd.

  Maar is er veel meer nodig. Aangezien een schip 25 tot 25 jaar mee gaat, is het nu tijd om de krachten te bundelen en de schepen te ontwikkelen die in 2050 op de wereldzeeën zullen varen. ‘De komende 5 tot 10 jaar zullen cruciaal zijn’, aldus COO Søren Toft.

  Maersk richt een oproep tot onderzoekers, technologie-ontwikkelaars, investeerders, verladers en wetgevers om de hele scheepvaartsector op sleeptouw te nemen. In 2019 wil de groep een open, samenwerkende dialoog op gang brengen met alle mogelijke belanghebbenden om samen het probleem van de klimaatverandering aan te pakken.

 • Ook Londense beurs op weg naar laagste slotkoers van 2018

  De Footsie noteert op dit ogenblik 2,2 procent in het rood, vooral de banken en de mijnbouwers wegen op de Britse sterindex. 

 • Olieprijs valt terug

  De prijs voor een vat Brentolie zakt 2,4 procent tot 60 dollar. Investeerders zijn ongerust dat de productieknip waarover het oliekartel OPEC momenteel vergadert lager zal uitvallen dan verwacht.

 • Taxibedrijf Lyft maakt zich op voor IPO

  Lyft heeft een aanvraag tot beursgang ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De IPO zou plaatsvinden in het midden van 2019. De laatste raming waardeerde Lyft op 15 miljard dollar.

  De grote rivaal Uber zou ook van plan zijn om volgend jaar op de beurs te gaan. De waardering van Uber schommelt rond 120 miljard dollar.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag vol rode lijnen ...

  ... leest u hier

 • UBS hakt in koersdoel Solvay

  Solvay  tuimelt 3,9 procent naar 92,56 euro, liefst 23 procent onder het peil van begin oktober. UBS-analist Geoff Haire vreest dat de nieuwe Ilham Khadri in 2019 meteen stevig aan de bank zal morgen en verlaagt het koersdoel van 125 naar 100 euro. 'Onze winstprognose voor 2019 is 4 procent somberder dan de consensus, omdat de organische groei tot stilstand zal komen en de kosten oplopen', luidt het. 

  -23%
  Najaarsblues
  Solvay zag sinds begin oktober bijna een kwart van de beurswaarde in rook opgaan

 • Bpost: ook Berenberg gooit de handdoek

  Bpost  zakt intusen 10 procent 0,84 euro naar 7,68 euro, uiteraard een vers diepterecord. Een koersval die integraal te wijten is aan het royale dividend - bruto 1,06 euro - dat er vandaag van de koers gaat. 

  Tegelijk gooien na de jongste waarschuwing stilaan alle analisten de handdoek. Deze ochtend haalt ook Berenberg het postbedrijf van de kooplijst, het koersdoel gaat van 17 naar 10 euro. Gisteren zette HSBC Bpost op 'verkopen' met het somberste koersdoel van alle analisten: 6,70 euro. Het beurshuis spreekt van een 'productiviteitsbom' als gevolg van de sociale onvrede bij het bedrijf en denkt dat Bpost volgend jaar het dividend zal moeten halveren, in lijn met de cashflow. 

 • Meer duiding bij de jongste verkoopgolf ...

  ... leest u hier

 • Xior krijgt tik na kapitaalronde

  Xior  koerst 5,3 procent lager naar 37,30 euro. Dat is een stuk lager dan de beurskoers op dinsdagavond (39,40 euro), voor de handel geschorst werd. Woensdagochtend kondigde de kotmadam van de Brusselse beurs een grote deal in Maastricht aan, met bijhorend een stevige kapitaalronde. Niet alleen noteerde het aandeel bij de hervatting zonder het over dit boekjaar al 'verdiende' dividend, maar bovendien werden de aandelen tegen korting geplaatst aan 37,50 euro. 

 • Qrf nadert diepterecord

  Qrf  duikt na de exit van de CFO 2,6 procent naar 13,15 euro, nog 15 cent boven het diepterecord van vorige maand. De specialist in winkelvastgoed noteert 47 procent onder de intekenprijs van december 2013, 25 euro. 

  'Dit is een nieuwe klap voor Qrf', stelt KBC Securities. 'Op een ogenblik waar belangrijke beslissingen moeten genomen worden over huurinkomsten en het dividend, is het altijd goed een ervaren CFO in huis te hebben.'

 • Bel20 duikt alweer in het rood

  De openingsbel: de Bel20  gaat 1 procent lager naar 3.407 punten. Bpost  zakt 8,6 procent naar een vers diepterecord op 7,82 euro, maar dat is dus de louter de royale coupon die van de koers gaat. 

 • Huawei zet ook Europese beurzen op verlies

  De Europese beurzen stevenen af op een lagere start, in het spoor van de Aziatische markten. Dit nu de arrestatie van de CFO van de Chinese netwerkgigant Huawei de onrust over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China weer hoog doet opflakkeren. Bel20  en Euro Stoxx50  stevenen afgaand op de futures af op een verlies van een klein procent bij de opening. 

  ©EPA

 • Trafigura betonneert macht bij Nyrstar met kredietlijn

  In het persbericht over de ondertekening staat dat Trafigura tijdens de kredietlijn - die tot 2020 loopt - tot 50 procent kan participeren in eender welke financierings- of herkapitaliseringsronde van Nyrstar. Een bepaling die er ook bij de aankondiging al bij stond, maar nuttig is om te herhalen.

  Via zo'n financieringsronde - die onvermijdelijk is om de schuldenberg af te toppen - zal Trafigura zijn controle over de groep dus kunnen betonneren. 

  ©rv

 • Qrf moet het zonder financieel directeur stellen

  Bij Qrf , de kwakkelende specialist in winkelvastgoed, vertrekt de financieel directeur naar Home Invest Belgium

  Qrf verkeert in moeilijk vaarwater. Het aandeel verloor sinds begin dit jaar 45 procent van zijn waarde. Beleggers hebben grote twijfels of er bij de vastgoedgroep dit jaar gelet op de moeilijke situatie en het aanslepend conflict met de belangrijkste huurder - kledingketen H&M - een dividend kan uitgekeerd worden. 

  Volgens de vennootschapswetgeving mag je maar een dividend uitkeren als het eigen vermogen groter is dan het maatschappelijk kapitaal. Een verstandige bepaling, die in principe bedrijven ertoe moet aanzetten eerst het aangevreten kapitaal op grootmoeders wijze - via ingehouden winsten - op te lappen, alvorens de aandeelhouders weer te verwennen met dividenden. 

  Bij Qrf was luidens het halfjaarverslag per 30 juni het eigen vermogen met 126,8 miljoen euro onder het maatschappelijk kapitaal van 131,7 miljoen euro gezakt. 

 • Bpost noteert zonder - royaal - dividend

  De beurskoers van Bpost  zal vandaag zo goed als zeker weer naar een record afglijden. Maar in tegenstelling tot eerder deze week zal dat niet het gevolg zijn van een verse winstwaarschuwing, wel van coupongeknip. 

  Niet alleen het dividend is royaal, maar ook het voorschot op dat dividend is royaal met bruto 1,06 euro per aandeel. Bpost berekent speciaal als zowat enige beursgenoteerde bedrijf ter wereld de resultaten over de eerste tien maanden van het jaar, om op vraag van de grootaandeelhouder - de Belgische overheid dus - een zo groot mogelijk deel van de uitkering nog tijdens het boekjaar zelf naar de aandeelhouders te laten vloeien.

  CEO Koen Van Gerven maakt zich sterk over boekjaar 2018, slotdividend van 25 cent meegerekend, een stabiel dividend van 1,31 euro te kunnen uitkeren, maar analisten twijfelen na de jongste waarschuwing er steeds meer hoe lang die stevige dividendpolitiek nog kan duren. Zeker nu het postbedrijf stevig in het personeel moet investeren, zal er onvoldoende cashflow én nettowinst zijn om het dividend te dragen en zal Bpost dus uit de reserves moeten putten

 • Nyrstar zet handtekening onder kredietlijn

  De kredietlijn van 650 miljoen dollar van grootaandeelhouder Trafigura die Nyrstar  vorige maand aankondigde, is rond. Dat meldt de zinkspecialist deze ochtend.

  -90%
  Koersimplosie
  Zorgen over de schuldenberg hebben het aandeel Nyrstar dit jaar met 90 procent doen imploderen

  Pro memorie: de kredietlijn helpt Nyrstar de onmiddellijk liquiditeitscrisis bezwaren, maar verandert niets aan het solvabiliteitsprobleem: de hoge schuldenberg die een te groot deel van de cashflow opslorpt.

  Analisten opperen al een tijd dat de enige oplossing voor dat probleem een schuldherschikking is, waarbij schuldeisers een deel van hun vorderingen in nieuwe aandelen omzetten. Daarbij zouden de huidige aandeelhouders grotendeels uitgewist worden, een vooruitzicht dat het aandeel dit jaar liefst 90 procent van zijn waarde heeft doen verliezen. 

 • Nog meer kopzorgen rond Apple

  De beurs van Apple  is sinds de piek in oktober zo'n 20 procent onderuit gegleden, door de vrees dat zelfs het meest iconische consumentenproduct ter wereld - de iPhone - stilaan over zijn piek heen is en niet langer tegen eender welke prijs een verkoopssucces is. 

  De bezorgdheid over de iPhone is nog toegenomen na een update van Largan Precision, een Taiwanese toeleverancier van Apple. De producent van cameralenzen voor smartphones meldde dat de verkopen in november jaar op jaar met 29 procent gedaald zijn. Dat stuurt deze ochtend heel het 'ecosysteem' van Aziatische toeleveranciers van de iPhone lager en belooft weinig goeds voor de beurskoers van Apple zelf.

  Apple kreeg dinsdag al een tik van meer dan 4 procent na een adviesverlaging van HSBC. 

 • Arrestatie Huawei-CFO schrikt Aziatische markten op

  Goedemorgen! Wall Street bleef na de zware uitschuiver op dinsdag gisteren gesloten voor de uitvaart van oud-president George H.W. Bush, maar dat lijkt maar uitstel geweest te zijn voor een nieuwe verkoopgolf.

  Deze ochtend gaan de Aziatische beurzen stevig in het rood, na de arrestatie van de financieel directeur van de Chinese netwerkgigant Huawei. De hoop van eerder op de week op een ontspanning van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten lijkt helemaal vervlogen, nu de handelsoorlog integendeel steeds meer op een technologie-oorlog begint te lijken. 

  In Japan gaat de Nikkei zo'n 2,6 procent in het rood. Een gelijkaardig verlies is er in Hong Kong en Taiwan, in China en Zuid-Korea staan verliezen van 1 à 2 procent op de bordjes. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud