1. Markten Live
 2. Live blog

Vrees voor langdurige corona-impact duwt beurzen in het rood

De beurzen gingen donderdag wereldwijd lager. De Amerikaanse steunaanvragen waren hoger dan verwacht en president Trump wil momenteel niet praten met zijn collega Xi. De Bel20 ging extra hard onderuit door de koersval van KBC.
 • Graag tot morgen

  Dan kijken beleggers vooral uit naar de Chinese industriële productie en het Duitse bbp.

   VRIJDAG 15 MEI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  • Handelsbalans maart, 11.00 uur

  China:

  • Industriële productie april, 04.00 uur
  • Kleinhandelsomzet, 04.00 uur

  Duitsland:

  • Bruto binnenlands product eerste kwartaal, 08.00 uur

  Eurozone:

  • Werkgelegenheid eerste kwartaal, 11.00 uur
  • Handelsbalans maart, 11.00 uur
  • Bruto binnenlands product eerste kwartaal (tweede raming), 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Kleinhandelsomzet april, 14.30 uur
  • Industriële productie april, 15.15 uur
  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) mei, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Beluga: algemene vergadering
  • VGP: notering ex dividend 3,25 euro bruto
  • Resilux: buitengewone en gewone algemene vergadering, 15.00 uur
  • Floridienne: eerste tussentijdse verklaring, 17.45 uur

  Luxemburg:

  • Aperam: notering ex kwartaaldividend 0,4375 euro bruto

  Nederland:

  • SnowWorld: resultaten eerste halfjaar 2019/2020
 • Prima kwartaal voor Care Property

  Care Property Invest komt met goede resultaten over het eerste kwartaal. De aangepaste EPRA-winst steeg met 19 procent tot 5 miljoen euro. De reële waarde van de vastgoedportefeuille ging 6 procent hoger naar 684 miljoen euro. Care Property breidde zijn portefeuille uit met twee woonzorgcentra en een wooncomplex voor personen met een beperking (dit laatste onder opschortende voorwaarden).

  De vooruitzichten blijven overeind. Care Property verwacht nog steeds een aangepaste EPRA-winst van 0,93 euro per aandeel en een dividend van 0,80 euro per aandeel.

  Het bedrijf wijst er wel op dat de coronacrisis een impact kan hebben op de financiële prestaties van 2020 en op de waardering van sommige activa en passiva op middellange termijn.

 • Atenor merkt slechts beperkte corona-impact

  Vastgoedontwikkelaar Atenor ziet tot dusver slechts een beperkte impact van de coronacrisis op enerzijds zijn projecten en anderzijds zijn resultaten. Bij de projecten was er een korte onderbreking of vertraging van sommige ontwikkelingsfasen, maar Atenor denkt dit grotendeels te kunnen inhalen tegen het einde van het jaar.

  Het bedrijf zegt ook dat zijn huurinkomsten – jaarlijks bijna 15 miljoen euro – ‘niet materieel’ werden beïnvloed door de coronacrisis. De impact op de resultaten zal beperkt zijn door de sectorale diversificatie en de geografische spreiding van de projecten, luidt het voorts in een persbericht. Atenor zit niet in retailvastgoed en heeft weinig risicovolle woningen in ontwikkeling. Het zwaartepunt ligt bij (voorverhuurde) kantoorruimtes.

  Atenor wijst er op dat de economische en conjuncturele evolutie wel een impact zou kunnen hebben. Het is echter te vroeg om die in te schatten.

  Voor financiële vooruitzichten is het wachten tot de halfjaarresultaten of de tussentijdse verklaring van het derde kwartaal. Atenor denkt zijn dividendbeleid te kunnen voortzetten. Het bedrijf ‘overweegt’ ook verschillende belangrijke transacties, staat nog in het persbericht.

 • Care Property koopt 4 zorgresidenties in Nederland

  Care Property Invest heeft een portefeuille van vier Nederlandse zorgresidenties verworven. Samen tellen ze 75 wooneenheden. De aankoopsom bedraagt 22,9 miljoen euro. De zorgresidenties liggen in de plaatsen Heemstede (Noord-Holland), Oegstgeest (Zuid-Holland) en Aldeboarn (Friesland). Ze worden uitgebaat door Valuas Zorggroep.

 • Cofinimmo koopt woon-zorgcentrum in Den Haag

  Cofinimmo heeft het woon-zorgcentrum Rivierenbuurt in Den Haag gekocht voor ongeveer 14 miljoen euro. Het gebouw is 5.100 m² groot en ligt in een residentiële buurt. Cofinimmo zal de site volledig laten renoveren. De werken zouden tegen september 2021 klaar moeten zijn. Het gebouw is voorverhuurd aan Stichting Haagse Wijk- en Woonzorg voor een periode van 15 jaar. Het brutorendement zal meer dan 5,5 procent bedragen.

 • Beurzen eindigen circa 2 procent lager

  De verliezen van de Europese beurzen zijn in het slotuur iets kleiner geworden, onder meer dankzij de stijgende olieprijs. De Euro Stoxx 50 eindigde 2 procent in de min.

  In Brussel verloor de Bel20 2,5 procent waarbij vooral KBC (-7,9%) druk zette. De bank-verzekeraar verwacht flink meer kredietverliezen dan waar analisten rekening mee hielden. Een andere grote daler was Galapagos, dat 5,6 procent prijsgaf.

 • Ons Wall Street-verslag...

  ... focust op Norwegian Cruise Line en Cisco Systems. U kunt het hier lezen.

 • Cisco brengt streepje zon

  Een mooie winst in New York is er voor Cisco Systems . Het technologiebedrijf uit San Jose, Californië, wint meer dan 5 procent in een dalende markt. Cisco boekte in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst van 79 cent per aandeel, wat 10 cent meer was dan de analisten hadden verwacht. Ook met zijn vooruitzichten kon de maker van netwerkapparatuur aardig verrassen (zie post 08.50 uur).

 • 'Belgische economie krimpt in 2020 met 11,1 procent'

  BNP Paribas Fortis verlaagt fors zijn groeivooruitzichen voor de Belgische economie. De bank verwacht nu een krimp van 11,1 procent in 2020. Tot dusver voorspelde de bank een daling van de activiteit met 7,1 procent.

  'We zijn veel pessimitischer geworden over een snelle normalisering van de economische toestand', zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. 'Tot nu voorspelden we dat de crisis eind dit jaar geen significante impact meer zou hebben op de economische activiteit. Nu verwachten we een blijvende impact tot eind dit jaar en tot er een vaccin is.'

 • Wall Street opent met verlies

  De Amerikaanse beurzen beginnen de handelsdag zoals verwacht in het rood. De Dow Jones verliest na een minuut handel 0,9 procent en de S&P500 0,8 procent.

 • 'Cijfers Belron-concurrent gunstig voor D'Ieteren'

  ING ziet in de cijfers van de Amerikaanse autohersteller Boyd goed nieuws voor de Brusselse holding D'Ieteren . Boyd, dat vooral koetswerken van auto's herstelt maar ook een groot deel van zijn omzet uit het herstel van autoruiten haalt, boekte vorig kwartaal een omzetgroei van 12,6 procent. Boyd is in de VS een sectorgenoot van D'Ieteren-dochter Belron.

  Nog belangrijker dan de kwartaalcijfers zijn de aanwijzingen over april en mei. Door de coronacrisis zakte de omzet van Boyd in april en de eerste weken van mei met iets minder dan 40 procent.

  'Dat is bemoedigend, want we hadden op een nog forsere terugval tijdens de lockdown gerekend. De VS zijn ook de grootste winstmotor voor Belron', stelt analist David Vagman. Boyd meldde ook dat het positieve marges haalt ondanks de forse vertraging en de extra kosten voor bescherming tegen het virus. Vagman herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 76 euro voor D'Ieteren.

 • Futures VS dieper in het rood

  De Amerikaanse futures zijn dieper weggezakt. Ze noteren nu tussen 0,9 en 1,3 procent lager. Dat is niet zozeer te wijten aan het groter dan verwachte aantal nieuwe steunaanvragen, maar wel aan Donald Trump.

  In een tv-interview zei de Amerikaanse president dat hij niet met de Chinese president Xi Jinping wil praten. Eerder zei hij naar Chinese bedrijven te ‘kijken’ die op Amerikaanse beurzen noteren maar de Amerikaanse boekhoudregels niet volgen. Marktpartijen interpreteren dat als een verbreding van de kloof tussen ’s werelds grootste twee economieën.

 • Meer nieuwe werklozen in VS dan verwacht

  De voorbije week hebben bijna 3 miljoen Amerikanen een (nieuwe) aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Het precieze cijfer van 2,981 miljoen is hoger dan verwacht. Economen rekenden op 2,5 miljoen ‘initial jobless claims’. Tegenover de week voordien (3,2 miljoen) was er wel een daling.

  Dat betekent dat het Amerikaanse werklozenleger in twee maanden met 36,5 miljoen mensen is aangedikt.

 • Amerikaanse futures lager vóór steunaanvragen

  De futures op de Amerikaanse indexen noteren lager. De future op de Dow Jones zakt 0,6 procent, die op de S&P500- en de Nasdaq-index 0,5 procent.

  Wall Street eindigde woensdag duidelijk in de min. Fed-voorzitter Jerome Powell waarschuwde voor de zware, langdurige economische impact van de coronacrisis en de spanning tussen de VS en China loopt weer op. President Donald Trump zegt dat hij naar Chinese bedrijven ‘kijkt’ die op NYSE en de Nasdaq noteren, maar niet de Amerikaanse boekhoudregels volgen. Wat ‘kijkt’ precies betekent, is niet duidelijk.

 • Bel20 collectief in het rood

  Het is weer een tijdje geleden, maar de Bel20  kleurt collectief rood. Toch focussen we de beursspiegel integraal op de grootste daler, een aandeel met drie letters  ... 

 • 'Noorse Zoom' schiet hoger op eerste beursdag

  We hadden het er net al even over: het Noorse videobelbedrijf Pexip stijgt donderdag op de beurs van Oslo meer dan 40 procent naar 88 Noorse kronen. Daarmee beleeft het bedrijf een spetterende beursintroductie.

  Lees hier ons artikel.

 • Noors pensioenfonds bant Glencore en consoorten

  Oljefondet, het 1 biljoen dollar zware Noorse pensioenfonds, heeft besloten enkele grote mijnbouw- en energieconcerns uit te sluiten als investeringsobjecten. De reden hiervoor is dat ze steenkool produceren of gebruiken. Het gaat om de grondstofgroepen Glencore en Anglo American , de Duitse nutsgroep RWE , het Zuid-Afrikaans petrochemisch bedrijf Sasol en het Australische AGL Energy.

  De ingreep is het gevolg van een politieke beslissing. Het Noorse parlement kwam in juni 2019 overeen dat het pensioenfonds groener moest worden en minder mocht investeren in steenkool. Bedrijven die jaarlijks meer dan 20 miljoen ton steenkool produceren of meer dan 10 gigawatt stroom opwekken op basis van steenkool moesten uit de portefeuille verdwijnen. Eind vorig jaar was het fonds nog voor 1,6 miljard dollar in dergelijke bedrijven geïnvesteerd.

  Een aantal andere bedrijven – BHP, Uniper, Enel en Vistra Energy – plaatst het pensioenfonds onder observatie. Als ze hun gebruik of productie van steenkool niet verlagen, kunnen ze ook uitgesloten worden. Eind 2019 hield het fonds in deze bedrijven belangen aan ter waarde van 3,9 miljard dollar in totaal.

  Het Noors pensioenfonds bant tot slot vier Canadese oliebedrijven wegens buitenmatige uitstoot van klimaatgassen. Het gaat om Canadian Natural Resources, Cenovus Energy, Suncor Energy en Imperial Oil.

 • 'Portugees Colruyt' krijgt klappen

  Een opvallende daler op de Europese beurzen is het Portugese Jeronimo Martins, met een koersval van 14 procent. Geen bekende naam in deze contreien, maar staat onder retailanalisten omwille van zijn sterke track record al jaren te boek als een soort 'Portugees Colruyt'. 

  Het rapport over het eerste kwartaal was echter een koude douche en is ook een waarschuwing voor beleggers in de hele sector om zich niet blind te staren op de hamsterwoede en de horecasluitingen die tijdelijk de omzet de hoogte injaagt. Covid-19 vertaalt zich namelijk ook in hogere kosten om klanten veilig te kunnen laten shoppen in tijden van pandemie, kosten die mogelijk structureel zijn. 

  Het kwartaalrapport van Jeronimo Martins illustreert dat perfect: de omzet gaat 11 procent hoger naar 4,72 miljard euro. Maar de werkingskosten stegen met bijna een vijfde naar 731 miljoen euro. Daardoor zakte ondanks het boomende bovenste lijntje 0,4 procent naar 309 miljoen euro. De nettowinst duikt zelfs 44 procent lager naar 35 miljoen euro. 

  Merk op dat het bedrijf zich aansluit bij een zeer bedenkelijke trend, namelijk de lettersoep ebitda nog ondoorzichtiger maken door een 'ebitdac' van te maken. De supermarktketen meldt namelijk ook dat de aangepast ebitda (*) met 5 procent stijgt. En dat (*) wijst er dan op dat de covid-19 kosten uit de winstparamater gefilterd zijn. Wat ons, tenzij u denkt dat we snel weer gaan shoppen alsof het 2019 is, niet verstandig lijkt. 

  De holding heeft vooral supermarkten in eigen land, onder de merknaam Pingo Doce, en Polen, via de keten Biedronka (Pools voor 'lieveheersbeestje'). Biedronka doet bij Antwerpenaars misschien een belletje rinkelen, aangezien Biedronka er voor de lokale Poolse gemeenschap twee winkels heeft. 

 • Koen De Leus: 'We blijven in een 90 procenteconomie'

  Volgens hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis blijft de economie draaien op 90 procent zolang er geen vaccin is:

 • Belgische industrie krimpt 'slechts' 5,5 procent

  De lockdown heeft de Belgische industriële productie in maart met 5,5 procent doen dalen tegenover februari. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Statbel, het Belgisch statistiekbureau. Eurostat meldde woensdag dat de industriële productie in de eurozone met 11,3 procent is gezakt. De krimp van de Belgische industrie is relatief beperkt, omdat de activiteit van de relatief grote farmaceutische sector in ons land flink toeneemt. De productie van de farmasector steeg met 11,7 procent.

  De quarantainemaatregelen werd midden maart ingevoerd en pas vanaf begin mei versoepeld. Daardoor is het bijna zeker dat de industriële productie in april nog lager was dan in maart.

 • UBS: 'Winstprognose KBC moet fors naar beneden'

  Eigenlijk is de resultatenrekening van een bank vrij eenvoudig. Je neemt de inkomsten, je trekt er de kosten van af en je hebt de nettowinst. Dat is het verhaal achter de koersval van KBC deze ochtend. Die heeft niets te maken met het kwartaalrapport an sich, wel met de outlook voor 2020

  KBC belooft stevig in de kosten te snoeien, maar UBS-analist Johan Ekblom merkt op dat dat niet volstaat om de lagere inkomsten te compenseren. 'Wij verwachten dat de analistenconsensus voor de nettowinst in 2020 (1,46 miljard euro, red.) met 300 miljoen moet zakken', luidt het. 

  Net als collega Albert Ploegh bij ING merkt ook Ekblom op dat de relatief hoge waardering van KBC het aandeel kwetsbaar maakt. 'Ook al is KBC met stevige kapitaalbuffers goed geplaatst om kredietverliezen te kunnen opvangen, de waardering verklaart in combinatie met de prognose de negatieve koersreactie.'

 • Meer duiding rond de koersval van KBC ...

  ... leest u hier. Met de boodschap dat KBC zijn Praagse 'vluchtroute' voor de Europese nulrente kwijt is. 

 • Degroof over EVS

  Analist Bart Jooris van Degroof Petercam reageert op de update van de beeldserverspecialist EVS (zie post 6u53). Hij is te spreken over de vooruitzichten die EVS gaf voor het overgenomen Axon. 'Het bedrijf denkt dat Axon vanaf 2023 6 tot 10 miljoen extra brutobedrijfswinst aanlevert. Dat is meer dan verwacht. Herinner u dat EVS 10,5 miljoen betaalde voor Axon in 2019. Dat bevestigt onze eerdere verwachting dat de overname aantrekkelijke omzetsynergieën creëert.'

  Jooris stelt verder dat het aandeel EVS relatief goedkoop is, zeker als de prijs wordt afgezet tegen de genormaliseerde winst.

 • Beleggers schrikken van sombere KBC-prognose

  KBC  krabbelt een beetje overeind na de initiële klap, maar noteert nog altijd 5,6 procent lager op 41,92 euro. Het was voor beleggers vooral schrikken van de outlook, stipt ING-analist Albert Ploegh aan.

  Het basisscenario van 1,1 miljard euro kredietverliezen over het boekjaar 2020 is een stuk meer dan de goed 900 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Idem voor de netto-rente-inkomsten, de 'omzet' die een bank haalt uit haar kernmetier: kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren. CEO Johan Thijs rekent nu op 4,30 miljard euro tegenover 4,65 miljard voorheen. 

  Een belangrijke factor is de centrale bank van Tsjechië. Die verhoogde in februari nog de rente - een boost voor de inkomsten in het eerste kwartaal - maar is door de coronacrisis hevig in de rente gaan knippen. Dat zal zich over heel 2020 in 200 miljoen minder inkomsten vertalen. 

 • Pexip schiet 54 procent hoger op eerste handelsdag

  Vandaag noteert nieuwe speler in videoconferencing op de beurs: Pexip. Het Noorse bedrijf - dat tekende voor de allereerste virtuele IPO in Europa - schiet meteen 54 procent hoger. De vraag naar de nieuwe aandelen lag 20 keer hoger dan het aanbod. 

  Videoconferencing is hot sinds de uitbraak van de coronapandemie, getuige de hausse van Zoom. Dat aandeel steeg dit jaar al 140 procent op Nasdaq. Onder meer Vodafone en Veolia Environnement zijn klant bij Pexip.  

 • Europese beurzen openen lager

  Het gemiddelde Europese aandeel opent 0,8 procent lager.

  SBM Offshore klimt 2,5 procent. De dienstenleverancier aan de oliesector is voorzichtiger geworden over 2020, nadat hij een 'impact van de vraag- én aanbodcrisis in de olie- en gasmarkt' voelt (zie post 7u30).

  Prosus verliest 2,5 procent. Gisteren steeg het aandeel 6,7 procent na beter dan verwachte winstcijfers van de Chinese e-commercereus Tencent, waar Prosus een belang van 31 procent in heeft (zie post 8u19).

 • Bel20 start in het rood

  Het Belgische sterrenpeloton gaat met 1,9 procent op de rem.

  KBC keldert 8,5 procent. De bank dook in het eerste kwartaal licht in het rood. KBC rekent voor heel 2020 op 1,1 miljard euro aan provisies voor probleemkredieten (zie post 7u14).

  Argenx verliest 0,4 procent. De biotechgroep zit op een comfortabele cashberg van 1,3 miljard euro (zie post 7u32).

  Picanol wint 1,5 procent. De weefgetouwenfabrikant rekent dit jaar op een bedrijfswinst die vergelijkbaar zal zijn met die van 2019 (zie post 7u11).

  Tesssenderlo veert 1,8 procent op. De chemiegroep verwacht 'geen materiële impact' van de coronacrisis op de financiële resultaten (zie post 7u11).

  Immobel dendert 7 procent lager. De projectontwikkelaar heeft woensdag via een private plaatsing 52 miljoen euro opgehaald.

 • Cisco op de afspraak | Aandeel stijgt nabeurs 2 procent

  Cisco Systems verwacht in zijn vierde kwartaal - dat eind juli eindigt - een omzetdaling van 8,5 procent à 11,5 procent. Tegen het midden van de vork is dat een omzet van 12 miljard dollar, wat iets meer is dan verwacht door analisten. Ook de verwachte winst per aandeel tussen 72 en 74 cent, ligt boven de prognoses. Cisco Systems profiteert van het massale thuiswerken. Hierdoor stijgt de vraag naar de netwerken van Cisco. Verder boekt Cisco succes met Webex, een video conferencing tool. 

  Het aandeel steeg nabeurs met 2 procent.  

 • DEME (CFE) scoort 62 miljoen meerwaarde in Noordzee

  Een welgekomen meevaller voor de engineeringgroep CFE , dat een moeilijk 2020 beleeft. Baggerdochter DEME verkoopt haar belang van 12,5 procent in een groot windmolenpark boven het Duitse Noordzee-eiland Borkum aan het infrastructuurfonds TRIG. De deal levert DEME 62 miljoen euro meerwaarde op. 

 • Intelsat zoekt bescherming tegen schuldeisers

  Intelsat , 's werelds grootste uitbater van satellieten met zetel in Luxemburg en notering op Wall Street, zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers via chapter 11. De groep gaat gebukt onder een schuldenberg van 14 miljard dollar. Intelsat rekent op een herstructurering waarbij de historische schulden 'substantieel' verminderd worden. 

  Intelsat en zijn branchegenoot SES  - met notering in Parijs - hadden gehoopt via een privéveiling miljarden dollars te verdienen door een deel van de capaciteit die ze gebruiken om tv-uitzendingen tot bij de Amerikaanse kijker te krijgen te verkopen aan telecomoperatoren. Die operatoren kunnen dat gebruiken voor hun 5G-netwerken. Dat stootte op verzet van Amerikaanse politici omdat Intelsat en SES Europese bedrijven zijn. Bijgevolg komt er een overheidsveiling die minder lucratief is. 

 • Tencent op hoogste peil in twee jaar

  Op de beurs van Hongkong gaat Tencent meer dan 3 procent hoger naar het hoogste peil sinds maart 2018. De Chinese e-commercereus pakte uit met beter dan verwachte winstcijfers, met dank aan de spelletjes op smartphones die tijdens de lockdown een hoge vlucht namen. In de tweede jaarhelft voorziet Tencent de lancering van nieuwe spelletjes. Mede daardoor verwacht het beurshuis Jefferies in dat segment een jaar-op-jaarstijging van de omzet met 38 procent. 

  Het op Amsterdam genoteerde Prosus  heeft een belang van 31 procent in Tencent, meteen ook goed voor het gros van de intrinsieke waarde van de techinvesteerder. 

 • Immobel haalt 52 miljoen euro op met aandelenuitgifte | Korting van 8,5 procent

  Immobel  heeft woensdag via een private plaatsing 52 miljoen euro opgehaald. De projectontwikkelaar verkocht 800.000 eigen aandelen tegen 65 euro per stuk, een korting van 8,5 procent op de slotkoers van dinsdag. De operatie werd volledig geleid door het beurshuis Berenberg. 

  Door de transactie stijgt de free float - het percentage vrij verhandelbare aandelen - van 29 naar 37 procent. CEO en grootaandeelhouder Marnix Galle nam deel aan de operatie en heeft er zich toe verbonden de komende 180 dagen niet te verkopen. 

  Met het verse geld zal Immobel verder uitbreiden in Brussel, Parijs en Luxemburg. 

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  We openen 0,8 procent lager, volgens de Euro Stoxx 50-futures. 

 • Montea ziet winst en dividend 5 procent groeien in 2020

  De specialist in logistiek vastgoed Montea zag de winst per aandeel in het eerste kwartaal van 2020 stabiel blijven op 0,79 euro. Nochtans steeg de winst wel met 16 procent, maar het aantal aandelen steeg eveneens met 16 procent door een kapitaalverhoging. 

  Montea herhaalt de ambitie om de portefeuille in 2020 en 2021 met circa 300 miljoen euro aan te dikken, wat tegen eind 2021 moet leiden tot een portefeuille van 1,45 miljard euro. 

  Toch zegt Montea de impact van de crisis te voelen. 'Rekening houdend met de gevolgen van de crisis verwacht Montea een stijging van de winst per aandeel met 5 procent tot 3,44 euro en een stijging van het brutodividend, eveneens met 5 procent naar 2,67 euro.' Eind dit jaar ziet Montea een schuldratio van 44 procent en een bezettingsgraad boven 97 procent. 

  Bij de publicatie van de jaarcijfers in februari stelde Montea een 10 procent hogere winst en dividend voorop in 2021 tegenover 2019. Montea geeft nu geen winst of dividenddoelstelling over 2021. 

 • Argenx zit op cashberg van 1,3 miljard

  Waar andere biotechbedrijven er alles aan moeten doen om hun cash bij elkaar te sprokkelen zit Argenx in een luxepositie. De Gentse biotechgroep laat in zijn kwartaalrapport weten op een cashberg van 1,3 miljard euro te zitten. Deze comfortabele buffer is deels te danken aan de alliantie in kankeronderzoek die Argenx goed een jaar geleden met Johnson & Johnson sloot. De Amerikaanse reus en Janssen Pharma-moeder stortte bij het bezegelen van die deal 300 miljoen dollar in de Gentse kas. En Argenx zelf haalde in november bijna letterlijk 'overnight' op Nasdaq bijna een half miljard vers geld op, met de beloftevolle onderzoeksresultaten voor goudhaantje efgartigimod - een middel tegen de zeldzame spierziekte myasthenia gravis - als geloofsbrief. 

  Lees hier verder!

 • SBM Offshore voorzichtiger voor 2020

  De dienstenleverancier aan de oliesector, SBM Offshore , verwacht voor 2020 een omzet rond 2,3 miljard dollar. De vorige prognose was meer 'meer dan 2,3 miljard'. De ebitda-verwachting (brutobedrijfswinst) voor dit jaar blijft op 900 miljoen dollar.

  SBM Offshore keerde vorige week een dividend uit en rondde het inkoopprogramma van eigen aandelen af. 'Dat bewijst het robuuste businessmodel van SBM', zegt CEO Bruno Chabas. 'Niettemin voelen we de impact van de vraag- én aanbodcrisis in de olie- en en gasmarkt.' SBM Offshore heeft 300 jobs geschrapt en een aanwervingsstop ingevoerd. 

  Het aantal en de timing van de nieuwe projecten die naar de markt komen, blijft onzeker.
  SBM Offshore

 • KBC: '1,1 miljard probleemkredieten in 2020'

  KBC  dook over het eerste kwartaal licht in het rood: netto was er 5 miljoen verlies, iets beter dan het verlies van 24 miljoen dat analisten verwachtten. De netto rente-inkomsten - de inkomsten uit het 'recycleren' van deposito's in langlopende kredieten - lagen met bijna 1,2 miljard euro boven de verwachtingen (1,17 miljard), maar ook de provisies voor probleemkredieten waren iets hoger dan verwacht: 141 miljoen tegenover 119 miljoen. 

  De grote impact van Covid-19 komt er echt pas vanaf het tweede kwartaal. Voor heel 2020 verlaagt CEO Johan Thijs de prognose voor de netto rente-inkomsten van 4,65 naar 4,30 miljard euro. In het eerste kwartaal profiteerde de bank- en verzekeringsgroep nog van de renteverhoging in Tsjechië in februari, maar vanaf eind maart hakte ook de Tsjechische centrale bank in de rente. Dat weegt op de netto rente-inkomsten op die tweede thuismarkt. 

  Voor heel 2020 rekent KBC op 1,1 miljard euro provisies voor probleemkredieten. De bank zet de tering naar de nering door via besparingen de werkingskosten met 3,5 procent te verlagen. 

 • Picanol verwacht stabiele, Tessenderlo hogere winst

  De weefgetouwenfabrikant Picanol Group rekent voor dit jaar op een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda zonder uitzonderlijke elementen) in lijn met die van 2019, blijkt uit een persbericht gisteren nabeurs. Het onzekere macro-economische klimaat als gevolg van de coronacrisis leidt tot een afkoeling van de wereldwijde machinemarkt. Dat zal gecompenseerd worden door betere cijfers bij Tessenderlo Group , dat voor 58,55 procent in handen is van Picanol.

  Tessenderlo Group verwacht dat Covid-19 ‘geen materiële impact’ zal hebben op de financiële resultaten. De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) voor heel 2020 zal hoger zijn dan in 2019. Analisten hadden al eerder gesteld dat Tessenderlo weinig negatieve impact van corona zou ondervinden. De groep is actief in essentiële producten, zoals chemicaliën voor drinkwater, gelatine voor voeding en medicijnen, en voedings- en beschermingsmiddelen voor de landbouw.

  Sinds midden februari kocht CEO Luc Tack massaal Tessenderlo-aandelen bij. Hij spendeerde 30,2 miljoen euro aan 1,23 miljoen aandelen. Dat is bijna 3 procent van het bedrijf.

 • Couponknippers

  Vandaag zijn er weer enkele dividendknippers. Een voorbeeld daarvan is Bekaert : de staaldraadgroep keert 0,35 euro bruto uit. Ook de maker van apothekersbereidingen Fagron knipt een coupon van 0,08 euro. Verder gaat de holding Sofina ex-dividend met een uitkering van 2,90 euro. Tot slot keert Texaf , de ontwikkelaar en verhuurder van vastgoed in Congo, een coupon van 1,16 euro.

 • EVS: 'Axon draagt in 2021 al aan de winst bij'

  Echt majeur nieuws valt er niet te rapen in de kwartaalupdate van EVS . De specialist in beeldservers voor live verslaggeving had eind maart al samen met het dividend de outlook voor 2020 geschrapt, nu grote sportevents bij bosjes gesneuveld zijn. 

  Koortscontrole bij een renner van Israel Start-Up Nation (ISN). EVS hoopt dat een op drie maanden samengeperste wielerkalender voor extra orders zorgt ©AFP

  Het orderboek per 30 april beloopt net geen 40 miljoen euro, 7,5 procent minder dan een jaar eerder. CEO Serge Van Herck houdt er wel de moed in. Hij hoopt dat een op drie maanden samengeperste wielerkalender tot extra orders leidt. Idem voor de nieuwszenders: 'Veel televisiestations zien hun kijkersaantallen pieken. Dat vertaalt zich in een continue vraag, ook al staan de advertentie-inkomsten onder druk.'

  EVS versterkte zich recent nog in apparatuur voor zendwagens, via de overname van de Nederlandse branchegenoot Axon voor 10 miljoen euro. 'Deze deal kan al vanaf 2021 aan de winst per aandeel bijdragen', klinkt het. Tegen 2023 moet Axon 6 à 10 miljoen euro extra brutobedrijfswinst (ebitda) aanleveren. 

 • Hoe Kinepolis zijn zalen weer gaat openen

  Tussen de bezoekers telkens twee zetels openlaten. En de tickets en snacks kunnen alleen online besteld worden. Zo gaat de bioscoopgroep Kinepolis wereldwijd haar ruim 100 complexen heropenen. CEO Eddy Duquenne denkt dat mensen onderhand wel weer nood hebben aan een bioscoopbezoekje:

  We hunkeren ernaar om samen iets te doen, te eten en te drinken. Sociaal contact zal nog meer dan vroeger naar waarde worden geschat.
  Eddy Duquenne

  Lees hier ons hele interview met Eddy Duquenne.

 • Hoe hard dikt het Amerikaanse werklozenleger aan?

  Beleggers hebben donderdag vooral twee zaken in het vizier: de Amerikaanse steunaanvragen en de kwartaalcijfers van KBC Groep .

  Lees hier onze vooruitblik.

 • Hoogtevrees zet beurzen lager

  Goedemorgen! Bij beleggers begint de twijfel over het beursherstel van de afgelopen weken toe te slaan: Zijn de koersen niet te hoog opgelopen?. De katalysator voor de vrees was de speech van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Powell waarschuwde dat het virus tot blijvende economische schade kan leiden en riep beleidsmakers op om de economie verder te stimuleren. Daarbij moeten politici zich geen zorgen maken over de staatsschuld, omdat een stevige economische neergang veel schadelijker is voor de lange termijn dan een fors hogere staatsschuld.

  Daarmee plaatste Powell beleggers weer met de voetjes op de grond, want eigenlijk zegt hij: 'de coronacrisis is nog lang niet voorbij'. Woensdag sloten de Europese beurzen en Wall Street al lager. Vandaag zetten de Aziatische beurzen de dalende trend voort. De Japanse Nikkei225 daalt 0,7 procent, de Honkongse Hang Seng zakt 1,1 procent, de Chinese CSI300 levert 0,6 procent in en de Koreaanse Kospi verliest 1,1 procent. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud