1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen rood na ontslag Tillerson

Het onverwachte ontslag van Rex Tillerson deed de dollar verzwakken en de euro aansterken. De Europese beurzen eindigden bijna een procent lager. Kiadis Pharma had zwaar te lijden onder een kapitaalverhoging.
 • Tot morgen!

  Woensdag kijken we vooral uit naar de resultaten van Picanol en Tesserderlo Group, en naar de industriëleproductiecijfers voor China en de eurozone. De beleggersagenda ziet er als volgt uit:

  WOENSDAG 14 MAART 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Kleinhandelsomzet februari, 3 uur
  - Industriele productie februari, 3 uur
  Eurozone:
  - Werkgelegenheid vierde kwartaal, 11 uur
  - Industriele productie januari, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - Kleinhandelsomzet februari, 13.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Picanol: jaarresultaten 2017, 8 uur
  - Tessenderlo Group: jaarresultaten 2017, 8 uur


 • Meer omzet en brutobedrijfswinst voor Bpost

  Bpost heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug waarin de omzet liefst 38 procent hoger afklokte dan een jaar eerder. Dat is vooral te danken aan het drukke pakjesvervoer tijdens de eindejaarsperiode en ook aan de consolidatie gedurende anderhalve maand van het overgenomen Radial. Naar volume groeide het pakjesvervoer met 30,8 procent terwijl de brievenpost met 6,4 procent daalde.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg slechts met 7 procent door fors hogere bedrijfskosten. Door hogere belastingen komt de genormaliseerde nettowinst 7,6 procent lager uit op 73,5 miljoen euro.

  Over het hele jaar stijgt de omzet met een kwart tot iets meer dan 3 miljard euro. De ebitda komt 2 procent hoger uit op 598 miljoen euro en de genormaliseerde nettowinst 1,6 procent hoger op 329,3 miljoen euro.

  Bpost gaat over 2017 een totaal dividend betalen van 1,31 bruto per aandeel. In december werd al een interimdividend van 1,06 euro uitgekeerd, zodat nog een slotdividend van 0,25 euro zal volgen.

  Dit jaar streeft Bpost naar een recurrente ebitda van 560-600 miljoen euro en een dividend dat minstens even groot is als over 2017.

 • Immobel trekt dividend op

  Een dag vroeger dan verwacht komt Immobel met jaarcijfers. 2017 was volgens het bedrijf een overgangsjaar 'waarin we minder winst boekten maar tegelijk de basis legden om daar (van de versnelde uitvoering van het vijfjarenplan, red.) de vruchten van te plukken'. De nettowinst daalde van 52,5 miljoen in 2016 tot 11 miljoen vorig jaar.

  Niettemin keert Immobel een hoger dividend uit: 2,2 euro bruto per aandeel, wat 10 procent meer is dan over 2016. De stijging weerspiegelt het vertrouwen van de raad van bestuur in het middellange- en langetermijnbusinessplan. 

 • Xior koopt studentencomplex in Brussel

  De verhuurder van studentenkoten Xior koopt een studentencomplex in Brussel van BPI Real Estate (de pool vastgoedontwikkeling van CFE ). Xior zal het pand herontwikkelen zodat er 91 studentenkamers en studio's zullen zijn. Het project 'Woodskot' ligt in hartje Brussel. De totale investering voor Xior bedraagt circa 10 miljoen euro.

 • Europese beurzen sluiten duidelijk in de min

  De Europese beurzen verloren dinsdag gemiddeld 0,9 procent. Toenemende onzekerheid door het ontslag van de Amerikaanse buitenlandminister Rex Tillerson, een eerder gematigd figuur, en een duurdere euro lagen aan de basis van het verlies.

  In Brussel klokte de Bel20 0,8 procent lager af op 3.970 punten. Slechts twee aandelen in de index wisten het hoofd boven water te houden: Aperam (+1,3%) en Bpost (+0,1%). Het post- en pakjesbedrijf maakt straks de jaarresultaten bekend. Op de brede markt sprongen de stevige verliezen van Kiadis Pharma (-12,4%) en Agfa-Gevaert (-5,9%) in het oog.

 • Hoe Wall Street het doet...

  ... leest u hier. Waarbij we willen opmerken dat de Dow Jones en de andere indexen intussen helemaal rood kleuren.

 • Wall Street verzwakt, Europa rood

  Het opzijschuiven van Rex Tillerson als buitenlandminister van de VS deed de Europese beurzen rond 14.30 uur in het rood belanden. De EuroStoxx50 verliest momenteel 0,45 procent.

  De onverwachte zet van president Trump, waarbij hij andermaal een meer gematigd figuur in de regering er uit wipt, gaf de dollar meteen een knauw. Omgekeerd steeg de euro met 0,3 procent tot 1,2374 dollar. Een duurdere euro is een slechte zaak voor Europese bedrijven die veel exporteren.

  De Amerikaanse beurzen gingen moedig van start dankzij een meevallend inflatiecijfer, maar zakken nu ook weg. De Dow Jones noteert nog 0,2 procent in de plus.

 • Dividend ForFarmers stijgt met kwart

  ForFarmers , de Europese marktleider in veevoeder, zag de omzet in 2017 met 5,2 procent toenemen. Dat resulteerde in een 8,2 procent hogere brutobedrijfswinst (ebitda). Beleggers delen volop mee in de vooruitgang: het dividend bedraagt 30 cent bruto, een kwart meer dan vorig jaar. Op middenlange termijn mikt ForFarmers op een jaarlijkse toename van de ebitda met 5 procent. Het aandeel wint zowat 3 procent.


  In een reactie op de cijfers verhoogt De Belegger zijn advies tot ‘een eerste positie’. ABN AMRO blijft daarentegen sceptisch. ‘De ebitda kwam onder onze verwachtingen uit en het dividend was conform onze verwachting.’ Analist Maarten Bakker geeft een verkoopadvies met een koersdoel van 9,5 euro.

 • Trump blokkeert, Qualcomm zakt

  Een van de sterkste dalers in New York is Qualcomm . Niet verwonderlijk nu Broadcom de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders en telecomapparatuur niet mag overnemen. President Trump stak een stokje voor de miljardendeal en haalde als motief de nationale veiligheid aan. Broadcom is van oorsprong Amerikaans, maar tegenwoordig in Singaporese handen.

  Analisten vinden Broadcom niettemin een uitstekende belegging en denken dat het bedrijf nu op zoek zal gaan naar andere – kleinere – overnamedoelwitten om verder te groeien. Anderzijds wordt de kans groter dat Qualcomm doorzet met de geplande overname van NXP Semiconductors .

  Broadcom behoort tot de klimmers en sleurt sectorgenoten als Intel en Micron Technology mee.

 • Winst in New York

  Wall Street opent deze en volgende week al om 14.30 uur – doordat de VS in het weekend al zijn overgeschakeld op zomertijd – en dat waren we even uit het oog verloren. De indexen gaan intussen fluks hoger met 0,6 procent winst voor de Dow Jones en bijna evenveel voor de S&P500 en de Nasdaq Composite.

  De Amerikaanse inflatie kwam in februari iets lager uit dan verwacht (op 2,2% waar 2,3% was verwacht), zodat de Federal Reserve minder redenen heeft om dit jaar meer dan drie keer de rente te verhogen. Dat goede nieuws weegt zwaarder door dan het onverwacht ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en diens vervanging door CIA-baas Mike Pompeo.

 • Britse inflatiekorf: puree wint opnieuw aan belang

  Het leven verandert, en de maatstaf voor de levensduurte volgt.

  Het Britse bureau van de statistiek heeft zijn berekeningsmethode voor de inflatie aangepast. Dat gebeurt op basis van de prijzen voor 714 consumentenproducten, waarvan er 36 moeten wijken voor nieuwe zaken.

  De populariteit van avocado's houdt deze steenvrucht in de Britse inflatiekorf, maar perziken liggen er onverbiddelijk uit. ©Photo News

  Deze keer moeten klassiekers als pork pies en edammer-kaas wijken voor voeding die de prijsevolutie in het algemeen beter weergeeft. Nieuwkomers zijn onder meer bosbessen, quiches en bereide pakjes puree uit de koelkast. 30 jaar geleden verdwenen droge poederoplossingen om aardappelpuree te maken uit de index. Ook nieuw in het mandje zijn diepgevroren frieten, 'om zo de extra ruimte te reflecteren die deze projecten krijgen in de winkelschappen'.

  Andere nieuwkomers zijn sportleggings voor vrouwen en GoPro-actiecamera's. Nog een afvaller is 'bier in een nachtclub'. In 2016 verdween ook het entreeticketje voor zo'n club uit de index. Ook perziken en nectarines moeten eraan geloven, 'maar steenvruchten zijn nog steeds vertegenwoordigd door pruimen en avocado's'.

 • BuZa-minister VS weg

  Het Amerikaanse infaltiecijfer is snel vergeten nu de minister van Buitenlandse Zaken plots wordt vervangen. Rex Tillerson - voordien de baas van ExxonMobil - mocht het nieuws niet zelf aankondigen, dat deed Donald Trump met een ochtendlijk twitterbericht.

 • Amerikaanse inflatie hoger in februari

  Het leven van de gemiddelde Amerikaan was 2,2 procent duurder in februari dan een jaar eerder, en 0,2 procent duurder dan in januari dit jaar. De kerninflatie - de evolutie van de consumptieprijzen zonder voeding  en energie - bedroeg 1,8 procent op jaarbasis.

  Het inflatiecijfer volgt op het banenrapport van vorige week vrijdag, waaruit al af te leiden viel dat loonstijgingen beperkt bleven in de VS. Dat stelde de markten toen gerust en stond o.a. de Europese beurzen toe een kleine opluchtingsrally te beleven in de laatste uurtjes handelen van vorige week.

 • De toestand

  De Bel20 blijft nog net boven de 4.000 punten waar de index gisteren opnieuw over sprong. Bpost stijgt in de aanloop naar de jaarcijfers van vanavond, Bekaert daalt als enige meer dan een vol procent.

  Top Flop
  Option+7,71%Zenitel-1,41%
  Biocartis+3,23%Xior-1,87%
  Connect Group+2,86%Thrombogenics-2,07%
  Argen-X+2,80%E&Z Bebig-2,21%
  Euronav+2,74%Keyware-3,80%
  Ter Beke+2,22%Agfa-Gevaert-4,11%
  Van de Velde+2,01%Kiadis Pharma-7,89%

 • Marktenchat is begonnen

  Stel nu uw vragen over de beurzen aan onze collega Serge Mampaey:

 • Marktenchat

  Redacteur Serge Mampaey staat paraat voor de wekelijkse marktenchat. We starten om 12.30 uur! 

 • Xior strijkt neer in Enschede

  De verhuurder van studentenkoten Xior liet gisteravond weten dat hij voet aan grond zet in Enschede. Met alweer een nieuwe Nederlandse studentenstad in de portefeuille komt het zwaartepunt van Xior steeds meer bij onze noorderburen te liggen.

  'Xior spendeert ongeveer 103.000 euro per studentenbed met een huurrendement van 6,3 procent,' becijferden Jaap Kuin en Pieter Runneboom van ING. 'Dit ligt in de lijn van alle andere investeringen. De waardering van dit aandeel ziet er niet goedkoop uit,' verdedigen ze hun houden-advies. De beurswaarde van Xior ligt een kwart boven de waarde van het vastgoed, en het dividendrendement ligt met 3,8 procent behoorlijk laag voor een vastgoedbelegging. 'Maar we verwachten dat er nog veel uit de pijplijn komt in de komende twee jaar, zodat die verhoudingen normaliseren.'

 • TINC: rustige vastheid

  In geheel eigen stijl verroert de beurskoers van TINC geen millimeter, zelfs al komen er over twee weken 33 procent nieuwe aandelen bij.

 • ASIT boven

  Naast Kiadis als grootste stijger valt een ander biotechaandeel op als grootste stijger. ASIT Biotech stoomt door na de winst van gisteren, die volgde na de publicatie van onderzoeksresultaten voor het hooikoortsmiddel van ASIT in het wetenschappelijke tijdschrift Allergy. ASIT beweert dat dit extra geloofwaardigheid verleent aan hun onderzoek, en daar lijken beleggers in mee te gaan. Vorig jaar bleek een eerste Fase 3-studie niet geslaagd te zijn, dus begon ASIT opnieuw. Ondertussen is er ook een goedgekeurd plan om dat onderzoek te financieren.

 • Kiadis duikt lager

  De beurskoers van Kiadis Pharma reageert snel op de private plaatsing van nieuwe aandelen. Aan 9 euro per stuk werden 14,6 procent nieuwe aandelen geplaatst bij grote beleggers, waardoor veel bestaande aandeelhouders de facto werden uitgesloten. De koers valt 13 procent terug, van 11,4 naar 9,8 euro. Kiadis denkt dat het nu genoeg cash heeft om de tweede helft van 2019 te halen. KBC Securities schat in dat Kiadis na de kapitaalverhoging ongeveer 45,4 miljoen euro op de rekening heeft staan. Daarvoor baseert het zich op de kaspositie van 31 december, deze kapitaalverhoging en de inschatting dat Kiadis dit kwartaal 5 miljoen euro heeft uitgegeven aan lopende klinische onderzoeken.

  Kiadis heeft één potentieel geneesmiddel (ATIR101) in de laatste onderzoeksfase. Als dat onderzoek goed afloopt kan Kiadis eind dit jaar goedkeuring krijgen om de verkoop in de EU op te starten in 2019, volgens analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenbergs.

 • Montea ondertekent drie projecten

  De logistieke speler Montea gaat opslagruimte en kantoren bouwen op de luchthaven van Zaventem. De gebouwen worden op maat gemaakt van Brussels Airport Company. Daarnaast meldt het bedrijf ook dat het een distributiecentrum van 4.240 vierkante meter in Lesquin (bezuiden Rijsel) heeft gekocht, en een nieuwe huurder heeft voor een nieuwe huurder heeft voor een opslagplaats in Gent. De nieuwe huurder is een toeleverancier van Volvo en heeft getekend voor negen jaar.

  De vastgoedanalisten van KBC Securities reageren positief: 'Montea versterkt zijn positie op Brussels Airport, waar het in de afgelopen vier jaar zeven keer investeerde. De ondertekening in Gent dringt de leegstand van die stie met 35 procent terug. Op 31 januari vorig jaar trok SAS Automotive (een andere leverancier) er noodgedwongen weg. Montea ontving daarvoor een verbrekingsvergoeding en verhuurde de ruimte tot oktober 2017.' Analisten Alexander Makar en Jan Opdecam bevestigen hun houden-advies en koersdoel van 44,5 euro. Hun Nederlandse evenknieën bij ING herhalen ook hun houden-advies (koersdoel 42 euro), en stippen aan dat het aandeel noteert met een premie van 27 procent op de waarde voor het vastgoed. Zij verwachten een dividendrendement van 5,1 procent.

 • TINC tankt bij

  Aan de kapitaalverhoging van TINC mag u wél deelnemen. Om u aan te passen aan te voorwaarden kan u vandaag nog bestaande aandelen kopen of verkopen. Per drie aandelen die u vanavond bezit krijgt u een voorkeurrecht om in te schrijven op een extra aandeel. Meer daarover vindt u hier:

 • Kiadis tankt bij

  Meer over de afgeronde kapitaalronde bij Kiadis Pharma vindt u hier:

 • Japan eindigt hoger

  Na een bescheiden verlies op Wall Street gisteravond kon de Nikkei in Tokio toch 0,7 procent hoger eindigen. De Chinese beurzen eindigen wel in het rood.

  De beursvloer in Frankfurt. ©AFP

  De futureshandel wijst op kleine winsten in Europa na de openingsbel. De beursindices zouden er tot 0,2 procent op vooruitgaan.

 • Een open en een gesloten kapitaalronde

  Zowel infrastructuurfonds TINC als Kiadis Pharma stuurden vanochtend persberichten uit over de verkoop van verse aandelen.

  Kiadis kwam in juni 2015 naar de beurs van Amsterdam, en heeft een tweede notering in Brussel. ©euronext

  Kiadis hield kleine aandeelhouders buitenspel en ging deze nacht met de pet rond bij grote investeerders. Het bedrijf wordt voortaan in 2,6 miljoen extra stukken verdeeld, omdat er zoveel aandelen bij komen. Het gaat om een verwatering van 14,6 procent voor wie niet (mocht) deelnemen aan de private plaatsing.

  TINC zal er wat langer over doen, omdat iedereen mag deelnemen aan de kapitaalronde van de investeerder in projecten zoals windmolenparken of de A11-snelweg. Voor elke drie aandelen die u bezit - of vandaag nog op de beurs koopt - zal u een extra aandeel mogen kopen tegen een korting van bijna 10 procent op de slotkoers van gisteren. Vanavond splitst dat voorkeurrecht af van de beurskoers, vanaf morgen tot en met volgende week vrijdag 23 maart (16u) kan u inschrijven op de kapitaalverhoging.

  Het stond in de sterren geschreven: bij de halfjaarcijfers op 8 maart gaf TINC al aan dat het enkele banken had gevraagd om de opties te bekijken. Verschillende analisten hadden toen al hun rating voor het aandeel opgeschort.

 • Goeiemorgen

  Het beursverhaal van gisteren vond pas plaats rond middernacht Belgische tijd. Opnieuw trok de Amerikaanse president de aandacht naar zich toe:

  Wij verwachten later vandaag een inflatiecijfer uit de VS (14u30), en de jaarresultaten van Bpost (nabeurs).

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content