Europese beurzen schieten alle kanten uit

De Europese beurzen zijn verdeeld geëindigd met verlies voor Brussel, Parijs en Milaan, maar winst voor Amsterdam, Kopenhagen en Zurich. Er is heerste duidelijk nog een onzekerheid over wat de ECB nu gaat doen met die lage inflatie. AB InBev moest fors inleveren.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: Gisteren was het salsa-feest voor AB InBev (78,44 euro, -3,0%) toen het aandeel voor het eerst boven 80 euro sloot, vandaag is een milonga meer van toepassing, nu de Braziliaanse overheid de taksen op bier verhoogt voor het begin van de Wereldbeker. Tot vrijdag, morgen zijn we er niet!

Een droeve milonga

17.35 uur: De Bel20 is 0,9 procent lager geëindigd op 3.090 punten. Het beeld van de Europese beurzen was de hele dag gemengd en dat bleef zo tot bij het slot. De Euro STOXX 50 moest 0,4 procent prijsgeven. De grootste stijgers en dalers in Brussel waren:

17.28 uur:  De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer (34,75 dollar, +0,7%) heeft zijn winst tijdens het eerste kwartaal nagenoeg zien verviervoudigen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 110 miljoen dollar. Dar heeft Embraer woensdag bekendgemaakt. De omzet steeg met 14 procent tot 1,2 miljard dollar. De stijging is volgens de groep te danken aan een toename van het aantal leveringen binnen de zakenluchtvaart en aan contracten in defensie en veiligheid. Embraer leverde tijdens het eerste trimester 14 commerciële vliegtuigen en 20 zakentoestellen. Embraer is een belangrijke klant voor Sonaca en in mindere mate voor Asco Industries. Embraer en Bombardier domineren de markt van jets met 50 tot 110 stoelen.

17.13 uur: De Braziliaanse overheid is duidelijk van plan munt te slaan uit de Wereldbeker. Vanaf 1 juni gaan de taksen op bier een stuk hoger. Resultaat: Ambev, het Zuid-Amerikaanse onderdeel van AB InBev, verliest 5 procent. De beslissing weegt mogelijk ook op de koersdaling van het moederbedrijf AB InBev dat in Brussel meer dan 3 procent moet inleveren en dus maar één dag heeft kunnen genieten van een waardering boven 80 euro.

16.26 uur: Navigatiespecialist Garmin wint meer dan vijf procent, waarom leest u hier:

Why Garmin (GRMN) Stock Is Higher Today http://t.co/lOgzKZDD6F— TheStreet (@TheStreet) April 30, 2014

 

16.06 uur: De Franse farmagroep Sanofi (77,94 euro, +1,0%) overweegt om een reeks 'oudere' geneesmiddelen te verpatsen voor een geschatte waarde van 7 à 8 miljard dollar. Dat zou een zoveelste operatie zijn in de sector waarbij een grote speler niet-strategische activa van de hand doet om zich te concentreren op segmenten met een uitgesproken groeipotentieel. 

15.58 uur: De energiesector blijft in volle beweging. De grootste producent van kernenergie in de vS, Exelon (34,50 dollar, -4,6%), neemt concurrent Pepco Holdings (26,77 dollar, +17,5%) over voor 6,8 miljard dollar. Daarmee breidt Exelon zijn klantenbestand uit tot tien mùiljoen. Volgens de koper moet de transactie ten laatste na één jaar een bijdrage leveren tot de winst. In de VS maken de energieprijzen - in tegenstelling tot bij ons -een dalende beweging dankzij de winning van schaliegas en allerlei energiebesparingsmaatregelen. Dat leidde de voorbije jaren al tot meerdere fusies en overnames. Zo kocht Duke Energy (74,67 dollar, +0,2%) voor 13,7 miljard dollar Progress Energy en nam AES (14,27 dollar, -0,4%) voor 3,5 miljard DPL over.

15.50 uur: Zoals verwacht krijgt Twitter rake klappen nadat gisterenavond bleek dat de sociale netwerksite minder gebruikers telt dan verhoopt. Het aandeel verliest meer dan 11 procent. 

15.31 uur: Wall Street is zoals verwacht lager geopend. De Dow Jones verliest slechts enkele tienden van een procent, maar de Nasdaq levert 0,4 procent in. De S&P 500 gaat 0,2 procent achteruit.

15.30 uur: Het is klein bier in vergelijking met de escalerende kosten voor de F-35 of JSF in de VS - meer dan 1.000 miljard dollar - maar toch. Het Duitse Rekenhof becijferde dat de overheid daar 60 miljard euro zal moeten uitgeven aan haar gevechtsvliegtuigen, het dubbele van wat eerder geraamd was. Het gaat wel over de globale kostprijs inclusief de operationele en onderhoudskosten, de volledige 'life cycle costs' dus. Enkel voor de aankoop van 180 Eurofighter-toestellen had Duitsland 11,8 miljard euro gebudgetteerd, maar met dat bedrag zal het land hooguit 140 vliegtuigen kunnen kopen, volgens het Rekenhof. Eurofighter is een samenwerking tussen Airbus (49,55 euro, -1,1%), BAe Systems (400 pence, +0,1%)  en Alenia, een dochter van Finmeccanica (6,64 euro, -0,3%).

15.17 uur: De Belgische economie is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid, tegenover 0,3 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat is de hoogste groei sinds het eerste kwartaal van 2011, blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

15.08 uur: Paul Kronacker, voorzitter van de Sucraf, ziet de toekomst van zijn holding somber in. Hij krijgt geen greep meer op de Congolese suikerplantage Sucrerie de Kiliba (Sucki), en noemt de vereffening en ontbinding van Sucraf 'de enige redelijke oplossing'. Dat is een verscherping van zijn eerder standpunt. Tevoren eiste hij dat de andere aandeelhouders van Sucraf, naargelang de grootte van hun belang, zouden deelnemen in de maatschappelijke kosten. Maar nu ziet hij ook daar het nut niet meer van in, omdat de kans klein lijkt dat het ooit nog goed komt met Sucki.

15.02 uur: Twitter verliest in de handel voor beurs al meer dan 11 procent nadat het gisterenavond moest opbiechten dat het aantal gebruikers trager stijgt dan verhoopt. Ebay levert bijna 5 procent in na tegenvallende kwartaalcijfers.

14.48 uur: Stockholm krijgt er dit najaar een nieuwe notering bij.

Tenminste dat is het plan van het investeringsfonds EQT Partners AB dat Scandic Hotels AB naar de beurs wil brengen. De operatie zou 1,38 miljard dollar opleveren. Scandic is de grootste hotelketen in Scandinavië. De groep telt 230 hotels in 8 landen, waarvan de meerderheid in Noord-Europa (waaronder Hamburg, zie foto). EQT controleert 78 procent van het kapitaal. In ons land heeft de keten een hotel in Brussel en Antwerpen.

14.36 uur: De Amerikaanse economie stokt, dat belooft weinig goeds als straks Wall Street zijn deuren opent. Die gure winter gooide natuurlijk roet in het eten, maar toch had de markt meer verwacht.

0.1% increase in Q1 GDP is weakest since Q4 2012 #breakingnews— Squawk Box (@SquawkCNBC) April 30, 2014

 

14.12 uur: De Brits-Canadese informatiegroep Thomson Reuters is het voorbije kwartaal weer uit de rode cijfers gekropen. De groep boekte een winst van 282 miljoen dollar. Met een winst per aandeel van 46 cent, zat Thomson Reuters bovendien 8 cent hoger dan de marktconsensus. Het herstel van de groep is vooral te danken aan de groei van gespecialiseerde divisies als de juridische (+1,1%) en de fiscaliteit en boekhouding (+9,8%).

14.04 uur: De algemene vergadering van zinkverwerker Nyrstar (2,86 euro, -0,8%) was 'quite an uneventful happening', om het met de woorden van een deelnemer te zeggen. Van het twintigtal aanwezige aandeelhouders was er slechts één, beroepsvragensteller André De Barsy, die het management een aantal vragen voorlegde. Nochtans was er na een uiterst moeilijk jaar voor Nyrstar stof genoeg om duidelijkheid over te vragen.

Bij de stemming over de agendapunten kreeg enkel de goedkeuring van het LESOP-aandelenplan significante tegenwind. LESOP staat voor Leveraged Employee Stock Ownership Plan. Het laat bepaalde personeelsleden toe aandelen van Nyrstar te verwerven tegen een korting van 20 procent ten opzichte van de marktprijs en met schuldfinanciering.  Eind vorig jaar kochten vijf van de zes directieleden elk 500.000 aandelen, waarvan 50.000 met eigen geld en de rest via een lening.

Het LESOP is omstreden omdat de aankopen gebeuren ten koste van de andere aandeelhouders van Nyrstar. In theorie zou de zinkgroep die eigen aandelen tegen de marktprijs kunnen verkopen. Zo stemde de Gentse vermogensbeheerder Value Square tegen. Het LESOP-plan werd uiteindelijk goedgekeurd met een meerderheid van 55,47 procent. Slechts 4,93 procent van het kapitaal was aanwezig of vertegenwoordigd op de algemene vergadering.

13.54 uur: Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell (2.372 pence, +4,0%) daarentegen maakt een goede beurt en stijgt met meer dan vier procent. Shell charmeert de belegger met zijn kasstroom (+16%) en dividend (+4%). Dat de nettowinst het voorbije kwartaal bijna gehalveerd werd tot 4,5 miljard dollar, bedekt de markt met de mantel der liefde omdat een groot deel daarvan uitzonderlijke afboekingen zijn op raffinaderijen in Azië en Europa.

13.50 uur: De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) (1.640 pence, -1,6%) verliest terrein in Londen na tegenvallende kwartaalresultaten en vage vooruitzichten voor de rest van het jaar. GSK incasseerde een winstdaling met 30 procent tot 668 miljoen pond. De omzet zakte met 10 procent tot 5,61 miljard pond. Vorige week kondigde de groep een akkoord met het Zwitserse Novartis aan waarbij de Britten hun divisie oncologie verkochten en de vaccin-boite van de Zwitsers overnamen.

13.43 uur: Moody's verhoogt de outlook voor GDF Suez van 'negatief' naar 'stabiel'. Het aandeel staat nog altijd op een verlies van 3,80 procent na de dividendknip.

13.28 uur: Siemens (95,35 euro, +1,3%) gokt op twee paarden. De Duitse engineeringgroep lonkt naar de energieactiviteiten van Alstom (29,54 euro, +9,4%) waarvoor het Amerikaanse General Electric gisteren al een bindend bod uitbracht. Maar tegelijkertijd denken de Duitsers er ook aan om een deel van de energiedivisie van Rolls-Royce (1.046 pence, +2,5%) - niet te verwarren met de automaker - te kopen. Volgens RR zelf gaat het om de gasturbines (zie foto) en compressoren. De raad van bestuur van Siemens zou zich op 6 mei over dat dossier buigen. Rolls-Royce is één van de drie constructeurs van grote vliegtuigmotoren

13.18 uur: Time Warner Inc , één van 's werelds grootste mediagroepen, overtrof de verwachtingen van de markt met een nettowinst van 1,3 miljard dollar over het eerste kwartaal. Dat is een stijging met 13 procent. De winst per aandeel lag meet 91 cent 3 cent hoger dan de gemiddelde prognose van de analisten. De omzet groeide met 9 procent tot 7,5 markt, de consensus was een daling van de inkomsten. Het brede gamma van producten en diensten van de groep bestaat onder meer uit filmproductie (Warner Bros) en televisiezenders (NBC, CNN).

13.11 uur: Tijdens de middaghandel is het verlies van de Bel20 opgelopen tot 0,8 procent. Het Europees beeld is gemengd met winst voor Amsterdam, Zwitserland, Londen en Kopenhagen en verlies voor Parijs, Madrid en Wenen. De Euro STOXX 50 levert 0,4 procent in. Op de brede markt in Brussel zijn dit de sterkste stijgers en dalers:

13.02 uur: Christian Noyer, de gouverneur van de Franse centrale bank, legt de vinger op de wonde. Het dossier-Alstom toont het concurrentieprobleem van de Franse ondernemingen aan en vormt een bijkomend argument om die concurrentiepositie te verbeteren. Dit dossier ‘toont mooi aan dat sommige Franse ondernemingen het moeilijk hebben om alleen te overleven’, zei hij op Europe 1. 

12.54 uur: Tokyo Electric (Tepco), de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, heeft in het voorbije boekjaar weer winst geboekt. Het was het eerste positieve resultaat sinds de ramp in de kerncentrale in maart 2011. Tepco boekte een bedrijfswinst van 191,4 miljard yen tegen een operationeel verlies van 222 miljard yen het jaar voordien. De inkomsten van Tepco stegen vooral door een verhoging van de elektriciteitsprijzen die in september 2012 werd doorgevoerd.

12.25 uur: Sabca (37 euro, nog geen notering), dat onderdelen voor raketten en vliegtuigen ontwerpt en maakt, zag zijn nettowinst vorig jaar dalen van 10,9 naar 8,9 miljoen euro, zo maakte het bedrijf al eerder bekend. Toch verdiende de CEO vorig jaar meer, zo blijkt uit het pas gepubliceerde jaarverslag.  Zijn loon (vast en variabel) steeg van 366.504 naar 436.905 euro, omdat het variabel gedeelte met meer dan 72.000 euro steeg. Daar komen nog eens pensioen- en andere voordelen voor 113.259 euro bij. Dat is wel ruim 4.000 euro minder dan een jaar eerder. Op 1 november werd Daniel Blondeel als CEO opgevolgd door Jean-Marie Lefevre.

12.22 uur: Van inflatie gesproken. De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft aangekondigd dat de minimumlonen in zijn land op 1 mei met 30 procent worden opgetrokken. Door de hollende inflatie – liefst 56,2 procent in 2013 – komen veel Venezolanen niet meer rond. De voorbije drie maanden waren er aanhoudende massademonstraties tegen de regering Maduro. Daarbij speelt ook mee dat een aantal basisproducten chronisch ontbreken in de winkels en dat de overheid onvoldoende doet om de misdaad aan te pakken.

56% inflation "Venezuela raises minimum wage by 30%" feedly.com/e/4csyetDa...— JC Kommer (@Alea_) 30 Apr 2014

12.12 uur: De marges bij Mercedes vielen tegen in het eerste kwartaal. Moeder Daimler (66,37 euro, -2,1%) verdiende er slechts 7 procent op. Ter vergelijking: Volkswagen haalt op zijn Audi’s een marge van 10,1 procent. Bovendien had de markt ook op een steviger percentage gerekend. Het aandeel zakt dus, hoewel de cijfers indrukwekkend blijven. Daimler boekte over het eerste kwartaal een omzet van 29,5 miljard (+13%); de operationele winst of ebit ging 95 procent hoger tot 1,79 miljard euro. De Duitse autobouwer leverde de eerste drie maanden 15 procent meer wagens tot 374.300 stuks.

12.11 uur: Bij WDP vond vandaag de algemene vergadering plaats. Daarop kregen de aandeelhouders informatie over de modaliteiten van het keuzedividend. Ze kunnen kiezen tussen een dividend in cash (3,25 euro bruto), in nieuwe aandelen WDP (waarbij 21 coupons recht geven op een nieuw aandeel plus 1,50 euro in cash), of een combinatie van beide. De aandeelhouders moeten tussen vrijdag 9 mei en vrijdag 23 mei hun keuze bekendmaken. De referentieaandeelhouder van WDP, de familie Jos De Pauw uit Merchtem, kiest alvast voor een uitkering in aandelen.

12.04 uur: Air France-KLM (10,75 euro, -3,5%) is één van de sterkste dalers in Parijs en voorlopig ook het lelijke eendje onder de luchtvaartaandelen. Het ging tot meer dan 4 procent lager. De reden is niet ver te zoeken: de kwartaalcijfers vielen tegen en stelden de analisten teleur. Over de eerste drie maanden leed de grootste Europese luchtvaartgroep – gemeten in trafiek – een operationeel verlies van 445 miljoen, dat was wel minder slecht dan het tekort van 532 miljoen een jaar eerder. PDG Alexandre de Juniac bevestigde wel de doelstellingen voor het hele jaar en zegt dat het besparingsprogramma op schema zit.

11.58 uur: De inflatie in de eurozone is in april versneld tot 0,7 procent, van 0,5 procent in maart, maar analisten hadden 0,8 procent verwacht. De druk op de ECB om de economie extra zuurstof te geven neemt hierdoor toe.

11.55 uur: Nieuwe hoofdbrekens voor kopermijnbedrijven. Het erts uit veel kopermijnen in Zuid-Amerika bevat arsenicum. Daarom hebben mijnbouwers eerst de ‘schone’ kopermijnen ontgonnen, maar nu die oude mijnen meer en meer uitgeput beginnen te geraken, zullen ze noodgedwongen ook de met arsenicum bezoedelde moeten aanpakken. Een nieuwe uitdaging, schrijft de FT. 

Copper miners confront arsenic problem on.ft.com/1o2Gy0i...— FT Commodities (@ftcommodities) 30 Apr 2014

11.37 uur: Een van de grote dalers in Europa is de Duitse lampenfabrikant Osram Licht, die 4,7 procent verliest. Osram waarschuwde dat het moeilijker wordt zijn omzetdoelstelling voor het lopende boekjaar 2013-2014 te behalen door de aanhoudend dalende verkoop van conventionele gloeilampen. Osram streeft wel nog steeds naar een omzetgroei van 3 procent en een aangepaste ebita-marge van meer dan 8 procent.

In het tweede kwartaal van zijn boekjaar presteerde Osram zoals analisten hadden verwacht. De omzet kromp 3 procent tot bijna 1,3 miljard euro, terwijl de aangepaste operationele winstmarge tot 9,1 procent steeg dankzij een eerder doorgevoerde reorganisatie.

11.02 uur: Vers bloed op de Italiaanse beurs. Het farmabedrijf Rottapharm zou binnenkort zijn entree maken en zou daarbij op anderhalf miljard euro gewaardeerd worden.

10.57 uur: IMF verlaagt de economische vooruitzichten voor de Russische economie:

IMF says that sanctions are hurting #Russia economy and has cut Russia 2014 growth forecast to 0.2% from previous 1.3%— euronewsVerified account (@euronews) 30 Apr 2014

 

10.49 uur: Credit Suisse behoudt koersdoel voor Umicore op 30 euro na het flauwe kwartaalrapport van gisteren. Het advies : underperform. Afblijven dus.

'De lagere volumes in de recyclage-activiteiten zijn het gevolg van testen en voorbereidende werken in aanloop naar de geplande uitbreiding van de site in Hoboken. We hielden oorspronkelijk rekening met een minimale impact op de productie, maar nu zegt het management dat de volumetrend zich zal doorzetten in de rest van het jaar en dat extra werken zullen plaatsvinden in 2015.'

We zien extra risico's dat de volumes onder druk zullen komen. Dat, in combinatie met lagere prijzen voor edele metalen, zal een impact hebben op de winstmarge van de divisie. '80 procent van de kosten in de afdeling zijn vaste kosten waardoor bij een volumedaling meteen een grote negatieve hefboom in werking treedt.'

 

10.47 uur: Nog meer sprokkels van op de jaarvergadering van KBC:

Thijs (CEO KBC): 'Zonder banktaksen zou verhouding tss onze kosten en inkomsten dalen v 52% tot 48% & zouden we beste zijn Eur' #avkbc— Michael Sephiha (@sephke) 30 april 2014

 

10.20 uur: ING vindt de nieuwe guidance van Tessenderlo Group ('licht hogere rebitda in vergelijking met 2013) eerder aan de voorzichtige kant. Andere analisten van KBCS en Bank Degroof denken hetzelfde. KBC is van plan zijn winstprognose (rebitda) voor 2014 op te trekken tot 115 miljoen euro (vorig jaar was dat ongeveer 103 miljoen euro). 

10.18 uur: Collega Michael vanop de algemene vergadering van KBC:

Vztter Th Leysen: "2013 = kanteljaar vr kbc. We zijn opnieuw groep die we willen zijn: grp met soliede fundamenten die toelaten te bouwen"— Michael Sephiha (@sephke) 30 Apr 2014

 

10.13 uur: Ook KBC Securities trekt het koersdoel voor Tessenderlo op, tot 21 euro. Net als Bank Degroof blijft het advies Hold. 

'Het eerste kwartaal was verrassend sterk, al is het moeilijk in te schatten in welke mate dat te maken heeft met kostenbesparingen en seizoenseffecten. We trekken onze winstprognoses voor 2014 met 15 procent op tot 115 miljoen euro rebitda. Rekening houdend met onze nieuwe prognoses, noteert het aandeel met een waarderingsmultiple van 10 keer EV/rebitda. Dat lijkt niet meteen een koopje.'

9.57 uur: De grootste stijgers en dalers in Europa. Alstom schiet bijna 10 procent omhoog na het miljardenbod van GE op zijn energiedivisie. Het aandeel Alstom was al sinds 25 april geschorst. De handel werd vandaag hervat. Het meststoffenbedrijf Yara en oliebedrijf Shell stijgen fors na sterke kwartaalcijfers. 

9.52 uur: GDF Suez zakt dik 4 procent omdat vandaag de dividendcoupon geknipt wordt: 67 eurocent per aandeel. Het aandeel zakt 82 eurocent tot 18,14 euro.

9.38 uur: Option schiet nog eens 16 procent omhoog tot 50 eurocent. Sinds de aankondiging van de kapitaalinjectie van 12 miljoen euro, waar onder andere Marc Coucke aan deelnam, is het aandeel al bijna verdubbeld. 

9.29 uur: Value8, het investeringsvehikel van de voormalige beleggersactivist Peter Paul De Vries, verwent zijn aandeelhouders. Het gaat een jubileumdividend uitkeren omdat de vennootschap 5 jaar bestaat. 

Value stelt voor het gewone dividend met 20 procent te verhogen tot 1,20 euro per aandeel en een jubileumdividend van 5 procent (1 extra aandeel voor elke 20 bestaande aandelen) uit te keren. 

9.28 uur: De Spaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,4 procent. 

Spain posts strongest quarterly growth in 6 years: cnb.cx/1fPa9Fr...— CNBCWorldVerified account (@CNBCWorld) 30 Apr 2014

 

9.23 uur: Bank Degroof trekt zijn winstprognose (rebitda) voor Tessenderlo Group op tot 105 miljoen euro (van 94 miljoen euro) in 2014. Analist Bernard Hanssens trekt ook koersdoel op tot 21,50 euro. 

‘We vinden het wel jammer dat de nieuwe co-CEO (Luc Tack) nog steeds geen duidelijkheid verschaft over zijn plannen met Tessenderlo. Blijft Tessenderlo actief in het ophalen en verwerken van slachtafval in Frankrijk? Of wordt die activiteit in de etalage gezet? En wat met de productie van kunststofleidingsystemen en de waterzuiveringactiviteiten? Wat is het nut om die kleine activiteiten behouden als er geen synergieën zijn met de andere divisies? Zal het bedrijf op de algemene vergadering een strategische update geven?

9.10 uur: Nieuws in het Alstom-dossier. GE heeft een bindend bod ingediend op de energiepoot van Alstom. De Amerikanen bieden 12,35 miljard euro. De deur staat nog open voor een tegenbod van Siemens.

9.06 uur: De Europese beurzen starten met verlies. De Bel20 gaat 0,7 procent lager. GDF Suez en Umicore verliezen respectievelijk 3 en 2 procent. Umicore kreeg gisteren ook al klappen na een flauwe winstprognose voor 2014.

8.54 uur: En natuurlijk nog het grote nieuws van Ontex meegeven. Het bedrijf zal binnenkort naar de Brusselse beurs terugkeren. De aandeelhouders willen voor een half miljard euro aandelen plaatsen. 

8.50 uur: Nog op de agenda vandaag:

De Amerikaanse centrale bank (Fed) beslist of ze haar geldinjectie in de economie verder afbouwt. Economen gaan uit van een verlaging van de maandelijkse aankoop van staatsobligaties en herverpakte hypotheken van 55 naar 45 miljard dollar. De Amerikaanse economie is de strenge winter goed doorgekomen en steekt nu een tandje bij. 

In de eurozone wordt uitgekeken naar de inflatiecijfers van Eurostat. Economen geloven dat de inflatie is gestegen van 0,5 procent in maart naar 0,8 procent in april. De verwachte stijging van de inflatie is deels het gevolg van een kalendereffect. Pasen lag in 2014 pas in april en de prijzen van reizen stijgen tijdens de paasvakantie. 

Voor het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is het inflatiecijfer van april belangrijk. Een lager dan verwacht cijfer zou de druk op de ECB verhogen om meer geld in de economie te pompen. ECB-voorzitter Mario Draghi zegt dat hij bereid is geld te drukken om obligaties te kopen en de te lage inflatie op te krikken.

8.48 uur: Kwartaalresultaten van Tessenderlo, Picanol en Nyrstar deze ochtend.

Voor een keer valt er in de trading update van Nyrstar géén lijk uit de kast. Een opsteker voor beleggers. 'We zitten op schema om de jaardoelstellingen te halen', klinkt het.

Tessenderlo Group trekt zijn winstprognose voor 2014 licht op 'na een sterke start van het jaar'. Picanol slikte een omzetdaling van 23 procent in het eerste kwartaal. 

8.46 uur: BNP Paribas wacht een zware strop in de VS. BNP Paribas waarschuwt dat de boete die de Franse grootbank in de VS boven het hoofd hangt, mogelijk nog fors hoger zal uitvallen dan verwacht. Volgens The New York Times hangt de bank zelfs een strafzaak boven het hoofd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud