1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit in het rood

Wall Street sloot lager. Square sloot miljardendeal. Tesla noteerde boven 700 dollar. De Europese beurzen sloten hoger. Heineken waarschuwde voor de oplopende grondstoffenfactuur. Verzekeraar Axa schat de impact van de overstromingen in op 400 miljoen euro.
 • Slaapt lekker!

  Wij houden er voor nu mee op. Morgen zijn we weer terug bij u met het laatste beursnieuws. Slaap lekker!

 • Wall Street sluit in het rood

  De Amerikaanse beurzen zijn lager gesloten. De Dow Jones verloor 0,3 procent, de S&P500 0,2 procent en de Nasdaq wist nog net met 0,1 procent positief te eindigen. 

  Lees hier onze Wall-Street-spiegel!!

 • Intervest O&W verhoogt winstprognose

  Intervest O&W komt zojuist met halfjaarcijfers. De EPRA-winst per aandeel steeg met 9 procent tot 0,83 euro. De vastgoedspeler verhoogt daarnaast de verwachting van de eerder gecommuniceerde EPRA-winst per aandeel voor 2021 van 1,62 tot 1,65 naar 1,65 tot 1,68 euro. Verder bevestigt de onderneming het beoogde brutodividend van 1,53 euro voor 2021, hetzelfde bedrag als voor 2020. 

  De portefeuille met logistiek vastgoed kent een volledige bezetting en de bezettingsgraad in de totale vastgoedportefeuille klom met 1 procent tot 94 procent. Verder stegen de huurinkomsten organisch met 5 procent. Verder klom de reële waarde van de vastgoedportefeuille met 5 procent sinds december tot 1,07 miljard euro. Op de volgende grafiek is te zien hoe de portefeuille met logistiek vastgoed inmiddels 64 procent van de totale portefeuille bevat (eind 2020: 62,5%):

  Het steeds hogere percentage logistiek vastgoed in de portefeuille wordt door beleggers over het algemeen als gunstig gezien. De coronapandemie heeft een turbo gezet op de e-commerce en daarmee ook de vraag naar logistiek vastgoed. 

  Hier leest u nog meer!

 • Bel20 sluit hoger

  De Brusselse sterindex Bel20 sloot met een winst van 0,6 procent op 4.227 punten. De hoogvliegers waren Umicore , Ackermans & van Haaren en Argenx . De laagvliegers waren Aperam , Proximus en Elia .

  De Europese beurzen sloten gemiddeld 0,7 procent hoger. 

 • Wall Street zit samengepakt...

  ... in dit stuk!

 • Het hele Chinaverhaal nog even op een rijtje...

  ... inclusief koersreacties ziet u in de volgende tweet:

 • Tesla weer boven 700 dollar

  De elektrische autobouwer Tesla klimt voor het eerst in drie maanden weer boven de 700 dollar. Het aandeel wint vandaag 8,6 procent tot 720 dollar. Dat ondanks een wat onhandige tweet van CEO Elon Musk die bij sommigen de vraag opwerpt of hij nog wel topman van het bedrijf wil blijven:

  'Ik wil helemaal nergens CEO van zijn', zei Musk op Twitter. De tweet was een reactie op iemand die opperde dat 'Elon zou een veel betere CEO zijn voor Apple'. Maar inmiddels weten we dat we de tweets van Musk niet altijd even serieus moeten nemen en dat lijken beleggers dus ook door te hebben. 

  Het koersherstel komt er nadat Tesla een week geleden een recordwinst kon voorleggen van 1,02 dollar per aandeel. Het frappantste cijfer in het rapport was dat de autoproducent forse winst boekt op de productie van auto's. Dat lijkt de evidentie zelve, maar de kritiek van Wall Street was lang dat Tesla alleen geld verdiende op 'andere inkomsten', zoals de verkoop van surplus belastingkredieten aan minder 'ecologische' autofabrikanten.

 • Dole klimt richting IPO-prijs

  Nog even een kort berichtje over de beursintroductieflop van de fruitreus Dole (zie post 7u24). Want het aandeel weet vandaag met 5,8 procent te herstellen tot 15,58 dollar. Daarmee klimt het weer richting zijn IPO-prijs van 16 euro. Bij het debuut op vrijdag sloot het aandeel 9 procent onder de IPO-prijs. 

 • Square gaat dan toch hoger

  Opvallend, het betaaldienstenbedrijf Square schiet ruim 8 procent hoger in New York, terwijl het aandeel in de voorbeurshandel nog 5 procent lager ging (zie post 14u05). 

 • Wall Street start hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn positief geopend. De Dow Jones wint 0,3 procent, de S&P500 veert 0,5 procent op en de Nasdaq klimt 0,6 procent. 

 • Europese verzekeraars: le grand écart

  Het contrast is frappant: terwijl de Franse verzekeringsgigant AXA  één van de sterkste Europese stijgers is dankzij verrassend sterke resultaten over de eerste jaarhelft, is Allianz  het kneusje van de Europese beurshandel. De Duitse verzekeringsreus waarschuwde voor de potentiiële financiële gevolgen van een Amerikaans onderzoek naar de bij de start van de pandemie stopgezette Structured Alpha-fondsen. 

 • Het crypto- en techhalfuurtje om 15u30

  Samen met Roland Legrand neemt Marken-Live-collega Bas van der Hout al het tech- en cryptonieuws van de dag door in de dagelijkse Clubhouse-call om 15u30. Tegenwoordig kunt u makkelijk aanmelden bij Clubhouse en is het programma ook op Android beschikbaar. Hier de plek waar u moet zijn!:

 • De beurzen: up, up & away? Chat morgen met ons mee!

  Zijn de Europese beurzen vertrokken voor een serie records, nu ook Amerikanen 'onze' aandelenmarkt ontdekt hebben? We zoomen morgen op de wekelijkse livechat op die vraag in, samen met al de vragen die u heeft over de stroom halfjaarcijfers en vooruitzichten. 

  U kunt uw vraag nu al stellen via deze link. Tot morgen klokslag 12u!

 • Square op naar lagere start

  We hadden het deze ochtend (zie post 7u21) al over het betaalbedrijf Square van Twitter-oprichter Jack Dorsey dat voor 29 miljard dollar het Australische kredietkaartalternatief Afterpay overneemt. Beleggers lijken namelijk niet heel tevreden met de aankoop van het nog verlieslatende bedrijf en sturen het aandeel voorbeurs bijna 5 procent lager. In de Australische beurshandel ging Afterpay deze ochtend bijna 19 procent hoger tot 114,80 dollar. 

  Square publiceerde zondag ook resultaten die beter dan verwacht waren. De onderneming zag de winst per aandeel stijgen tot 40 dollarcent, terwijl het een jaar eerder nog een verlies per aandeel van 3 dollarcent leed. De winst was ook hoger dan de 30 dollarcent die analisten in gedachten haddden. De omzet steeg met 143 procent naar 4,68 miljard dollar. 

 • Hoger Wall Street op komst

  De Europese beurzen stijgen vandaag tot een recordhoogte en ook de Amerikaanse beurzen gaan volgens de futures een mooie start maken. De Dow Jones zou 0,3 procent klimmen, de S&P500 0,4 procent en de Nasdaq zou ook 0,4 procent winnen. 

 • Credit Suisse: hete herfst voor Belgische telco's

  Beurshuis Credit Suisse wordt in een roundup niet wild van de kwartaalrapporten van Proximus , Telenet  en Orange Belgium  de jongste twee weken.

  Analist Jakob Bluestone zegt vooral uit te kijken naar de hete herfst voor de Belgische telecomoperatoren, met een update in september van de overheid over de 5G-licenties én de mogelijke voorwaarden voor de intrede van een nieuwe speler. 

  Daarnaast moet ergens in het tweede jaarhelft ook het dossier van de Waalse kabelaar VOO op dreef komen, een dossier dat zowel Telenet als Orange Belgium interesseert. 'Ten slotte rekenen we ook op updates bij Telenet over de juridische afsplitsing van de zendmasten én de joint venture met Fluvius voor het glasvezelnetwserk', merkt de analist op.  

 • Luxempart slaat munt uit koopadvies Degroof

  Op de beurs van Luxemburg trekt Luxempart ruim 4 procent hoger naar 60 euro tegen een stevig volume van ruim 3000 stuks.

  Degroof Petercam schenkt aandacht aan de holding in de afdeling 'Commissioned Research'. Dat is een nieuwe activiteit waarbij de broker betaald wordt door het bedrijf om een rapport te maken. De broker geeft geen adviezen en geen koersdoel, maar wel een waarderingsvork. En ligt tussen 69 en 84 euro.

  Degroof Petercam past bij de waardering een korting toe van 15 procent. 'Dat is conservatief in vergelijking met sectorgenoten, zoals Sofina en Brederode.' Deze twee holdings zijn de enige twee in het Degroof-universum die de voorbije tien jaar een hoger rendement behaalden dan Luxempart. 'Luxempart zag de intrinsieke waarde de voorbije tien jaar met gemiddeld 12,2 procent stijgen.'

  Luxempart bezit een portefeuille van 1,8 miljard euro, verdeeld over genoteerde bedrijven (18%), private equity (63%) en fondsen (19%).

 • Europese aandelen: de Amerikanen komen!

  In het beursweekboek kon u dit weekend één belangrijke factor lezen over de recordjacht voor de Europese beurzen, na jaren surplacen. Amerikaanse beleggers zijn na jaren netto-verkopers weer netto-kopers geworden van Europese aandelen. 

 • Europese beurzen tikken vers record aan

  Optimisme over de heropening van de economie en de bedrijfsresultaten helpt de Europese beurzen augustus aftrappen met een vers record. 

  De DJ Stoxx 600 , een populaire pan-Europese beursbarometer, schrijft 0,6 procent bij tot 464,5 punten. 

 • UBS blijft bij verkoopadvies voor Umicore

  UBS is niet te vermurwen en blijft ook na de recordresultaten die Umicore  over het eerste halfjaar voorlegde bij het verkoopadvies, met koersdoel 38 euro. 

  Analist Geoff Haire onthield uit de telefonische conferentie met het management vrijdag enkele zaken die hem voorzichtig maken voor de tweede jaarhelft:

  • De katalysatorenafdeling, de grootste positieve verrassing in de eerste helft, zal mogelijk de weerbots ondervinden van een lagere verkoop van vrachtwagens in China
  • De meevaller van 250 miljoen in het werkkapitaal zal later dit jaar omkeren
  • De afdeling kathodematerialen voor herlaadbatterijen blijft in China met overaanbod kampen, mede door de opmars van LFP (de goedkopere kobaltarme variant, red.)
  • De toenemende verkoop van kathodematerialen in Europa zal in de resultatenrekening van de afdeling E&ST gecounterd worden door opstartkosten voor de fabriek in het Poolyse Nysa en lagere rendabiliteit in de kobaltraffinage. 
 • Degroof verhoogt koersdoel GBL

  Analist Kris Kippers krikt het koersdoel voor GBL  op van 106 naar 113 euro, het advies blijft kopen. 

  GBL noteert 32 procent onder de intrinsieke waarde. Nog ruim boven het historisch gemiddelde van 25 procent.
  Kris Kippers
  Degroof Petercam

 • Allianz waarschuwt voor impact Amerikaans onderzoek

  Het Amerikaans ministerie van justitie is een onderzoek geopend naar de zogeheten Structured Alpha fondsen van Allianz . Grote beleggers zoals pensioenfondsen hebben met die fondsen verliezen geleden als gevolg van de coronacrisis. 'Risico's met betrekking tot Structured Alpha Funds kunnen de resultaten van Allianz significant beïnvloeden', waarschuwde de verzekeraar in een persbericht zondag. Tegelijk zegt Allianz dat het onmogelijk is om een schatting te maken van de impact. Daarom worden nog geen provisies in de boeken opgenomen. Allianz krijgt op Frankfurt een klap van 5 procent. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier.

  Met focus op (mono)holdings en hardnekkige kortingen. 

 • KBC Securities: 'Rotatie portefeuille GBL zal korting verminderen'

  Een opvallend aandeel in de Bel20  is GBL  . De Brusselse holding zette met een winst van 1 procent kort na opening een verse recordkoers neer, 99,26 euro. 

  Dit dankzij het halfjaarrapport vrijdagavond. De holding neemt voor 266 miljoen een belang van 16 procent in de Franse spelletjesmaker Voodoo en vermindert tegelijk meer 'klassieke' beursgenoteerde participaties als de Zwitserse cementreus Holcim en - mindere mate - de materialengroep Umicore. 

  De versnelde verversing van de portefeuille kan een katalysator zijn om de korting ten opzichte van de netto-actiefwaarde eindelijk terug op het pre-pandemische peil te brengen
  Michiel Declercq
  KBC Securities-analist

  KBC Securities handhaaft na het rapport het koopadvies en koersdoel van 113 euro. 'De groep zet de rotatie van haar portefeuille in versneld tempo door', stippen analisten Michiel Declercq en Wim Hoste aan. 'Deze versnelde verversing van de portefeuille kan een katalysator zijn om de korting ten opzichte van de nettoactiefwaarde eindelijk terug op het prepandemische peil te brengen'. 

  De holding kampt nu met een korting van 33 procent op de onderliggende portefeuille, tegenover 23 procent voor de pandemie. Pro memorie: de holding schokte vorig jaar de aandeelhouders door het dividend te verlagen, wat mee de opgelopen korting verklaart. 

  Maar ook op dat vlak gloort er beterschap, stipt beurshuis Kepler Cheuvreux aan. Het beurshuis merkt op dat dankzij het hoger bedrag aan dividenden dat GBL vanuit zijn participaties 'opgestroomd' krijgt, over boekjaar 2021 een 10 procent hoger dividend - in casu bruto 2,75 euro per aandeel - mogelijk moet zijn. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met 0,8 procent winst. 

  In Parijs is Axa  de uitblinker met een winst van 3,1 procent na een sterke omzet en winstgroei in alle divisies (post 7.43 uur).

  Heineken  wint 0,2 procent na de combinatie van een sterk rapport, maar ook een waarschuwing

  Vastgoedspelers zoals Klepierre en Unibail  verstevigen meer dan 3 procent. De sector is in focus na een miljardendeal in Zweden (post 8u02) en een verhoogd bod op Deutsche Wohnen (post 7.57 uur). 

  In Londen wint HSBC  1,2 procent. De bank hervat de dividenduitkeringen na een verdubbeling van de winst. 

 • Bel20 start in het groen

  De Bel20  is zonet 0,5 procent hoger gestart. 

  Met een winst van 0,8 procent is GBL  een van de voortrekkers in de Bel20 na de investering in mobiele games

  Umicore  wint 0,6 procent. Deutsche Bank verhoogt het koersdoel (post 8u35).

  UCB en Tubize winnen elk ongeveer een halve procent. Tubize kocht dit jaar UCB-aandelen bij (post 8u21).

  Biocartis  verliest 1,5 procent na de brand in een opslagruimte

  Qrf   verliest 0,8 procent na de bevestiging van de dividendprognose (post 8u16). 

 • Deutsche Bank verhoogt koersdoel Umicore

  Umicore  zette vrijdagochtend na de publicatie van recordresultaten over het eerste halfjaar een eerste recordkoers sinds de zomer van 2018 neer, maar in de namiddaghandel namen beleggers winst. Dit mede omdat afscheidnemend CEO Marc Grynberg zoals wel meer CEO's dezer dagen beleggers aanmaande de sterke eerste helft niet te extrapoleren naar de tweede. 

  Deutsche Bank verhoogt het koersdoel van de materialengroep van 50 naar 53 euro, maar blijft na de sterke rally van de beurskoers de jongste maanden bij een 'houden'-advies. 

 • Tubize koopt UCB-aandelen bij

  Tubize heeft zijn belang in UCB per eind juni 2021 opgetrokken tot 35,13 procent na de aankoop van 257.000 aandelen, leert het zopas verschenen halfjaarverslag van de monoholding. Eind vorig jaar lag het belang nog op 35 procent. 

 • Qrf bevestigt dividendprognose

  De vastgoedgroep Qrf  bevestigde vrijdagavond dat zij voor 2021 een brutodividend van 0,80 euro per aandeel verwacht. Ze zal dat als keuzedividend aanbieden. De EPRA-winst (kernactiviteiten) daalde in het eerste halfjaar met 5,1 procent naar 3,23 miljoen euro of 0,45 euro per aandeel. De impact van de huurkwijtschelding in het kader van de pandemie bedraagt 0,04 euro per aandeel. De impact van de coronacrisis op de huurinkomsten bedroeg in het eerste halfjaar 287.000 euro. Dat is 2,42 procent van de gebudgetteerde huurinkomsten voor 2021.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen openen naar verwachting een halve procent hoger. Dat voorspellen de futures. 

 • Vastgoedfusie in Zweden

  Op de beurs van Stockholm biedt Castellum 124,9 kroon per aandeel voor de groep Kungsleden. Dat is een premie van 7 procent boven de slotkoers van vrijdag. De overname is goed voor 26,9 miljard kroon, of 2,6 miljard euro. Kungsleden bezit een grote vastgoedportefeuille, met voornamelijk panden in Stockholm, Göteborg en Malmö. 

 • Vonovia verhoogt bod op Deutsche Wohnen

  Vastgoedgroep Vonovia  verhoogt het bod op sectorgenoot Deutsche Wohnen  van 52 euro per aandeel naar 53 euro per aandeel. Beleggers zaten daar duidelijk op te wachten want Deutsche Wohnen sloot vrijdag op 52,64 euro. 

  Met deze verhoging van de biedprijs met 2 procent, hoopt Vonovia de aandeelhouders van Deutsche Wohnen te overtuigen om hun aandelen aan te bieden. 

 • GBL stopt kwart miljard in mobiele games

  De holding GBL  kwam vrijdagavond met halfjaarcijfers en met groot nieuws. GBL betaalt 266 miljoen euro voor een belang van 16 procent in de Franse maker van mobiele games Voodoo. De investering waardeert de spelletjesmaker op 1,7 miljard euro. Voodoo is de wereldleider in zogeheten Hypercasual mobiele games, gratis spelletjes met reclame die je via een app kan downloaden. Bekende titels zijn Helix Jump en Aquapark.io.

  GBL wist in het eerste halfjaar zijn intrinsieke waarde 12,5 procent op te krikken tot 23,05 miljard euro, of 142,89 euro per aandeel. Opmerkelijke feiten uit het semesterieel rapport: het belang in cementmaker Holcim werd afgebouwd van 7,6 naar 2 procent, dat in materialengroep Umicore zakte van 18,02 tot 15,95 procent. En de durfkapitaaltak Sienna Capital nam een vermogensbeheerder over met 7 miljard euro activa onder management in de vastgoedsector.

 • AXA: 'Voor 400 miljoen euro claims na overstromingen'

  De Franse verzekeraar AXA  komt voorbeurs met halfjaarcijfers. De omzet nam 7 procent toe tot 54 miljard euro en de onderliggende winst is verdubbeld tot 3,6 miljard euro. 'Alle divisies en alle regio's kenden een sterke groei', zegt Thomas Buberl. 

  Na de afsluiting van het eerste halfjaar vonden in juli historische overstromingen plaats, vooral in België en Duitsland. AXA schat de omvang van de claims in op 400 miljoen euro, rekening houdend met herverzekeringen.

 • Heineken-CEO waarschuwt voor grondstoffeninflatie

  Terwijl collega Michel Doukeris bij AB InBev vorige week nog veeler impliciet tot voorzichtigheid aanmaande door de jaarprognose niét te verhogen, waarschuwt Dolf van den Brink, CEO van Heineken , wél expliciet voor de impact van de dure grondstoffenfactuur. 

  'We zien een stijging van de grondstoffenkosten die ons vanaf de tweede helft van 2021 parten zal spelen en ook in 2022 een belangrijk effect zal hebben', klinkt het in de marge van een an sich stevig rapport over het eerste halfjaar. Van den Brink waarschuwt ook dat de resultaten over heel 2021 onder die van het pre-pandemiejaar 2019 zullen blijven. 

 • 5 favoriete aandelen van Quirien Lemey

  De technologiespecialist van Degroof Petercam AM noemt Alphabet een 'safe haven' in techland. 

  Graag hierheen voor de oogappels van Quirien Lemey. 
 • Deze week: jobs, KBC en Bpost

  We blikken in dit artikel vooruit op de beursweek. 

 • Dole flopt bij re-entry op Wall Street

  Na de niet zo geslaagde IPO van tradingapp Robinhood donderdag, maakte vrijdag een meer 'klassieke' naam zijn opwachting op Wall Street: Dole. Voor wie interesse heeft: Het prospectus voor de beursgang van de fruitreus staat netjes aangemeld bij beurswaakhond SEC.

  De intekenprijs werd vastgeprikt op 16 dollar, een stuk onder de 20 à 23 dollar die de begeleidende zakenbanken eerst ambieerden. Ondanks die verlaagde lat ging het aandeel stevig onderuit bij het debuut. 

  Het gaat om een - dus niet zo geslaagde - comeback, want topman Dave Murdock haalde in 2013 de groenten- en fruitreus een tweede keer van Wall Street weg. Nu kwam er dus een tweede re-entry, na de fusie met het Ierse Total Produce. De Ieren kaapten begin 2018 Dole trouwens voor de neus van Hein Deprez' Greenyard weg

 • Jack Dorsey tekent voor eerste miljardendeal van de week

  De week nog beginnen en de eerste miljardendeal is al een feit: Square , het betaaldienstenbedrijf van Twitter-oprichter Jack Dorsey, zet zijn stevig gestegen aandelenkoers in voor een bod op het Australische kredietkaartlalternatief Afterpay. 

  Prijskaartje: 29 miljard dollar ofte 24 miljard euro. U leest hier meer over de deal. 

 • Brand verstoort Biocartis' productie

  Biocartis , de fabrikant van Idylla-zaklabo voor snelle medische diagnose, is afgelopen weekend getroffen door een brand in één van de opslagruimtes. De productielijn zelf werd niet beschadigd, maar toch wordt de productie verstoord door de structurele schade aan het gebouw. 

  U leest hier meer over de impact van de brand. Het is alleszins een opdoffer voor Biocartis, dat sowieso al een tijdje met een kwakkelende beurskoers kampt

 • Beurzen trappen augustus stevig af

  Goedemorgen! Wat resultaten betreft, komen we na de cijferstorm van vorige week in Europa, een storm die in Brussel zeker bij industriële bedrijven doorgaans goed nieuws opleverde, even wat op adem. 

  In het Verre Oosten zetten de beurzen augustus alvast met stevige winst is. Vooral de Chinese beurzen krabbelen overeind, nadat het Politburo van de Chinese communistische partij vrijdag relatief geruststellende signalen uitstuurde. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud