1. Markten Live
 2. Live blog
live

Europese beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen boeken wat herstel, mede door een hoopvolle vaccinupdate bij Pfizer. Galapagos krijgt een nieuwe knauw.
 • Boeing 737 MAX krijgt groen licht in Europa

  De Boeing 737 MAX, waar vorig jaar twee dodelijke crashes mee gebeurden, is door de Europese luchtvaartautoriteit veilig bevonden om opnieuw te vliegen. Dat heeft de topman van het Europese luchtvaartagentschap EASA vrijdag gezegd. Tegen het einde van het jaar zou de Boeing 737 MAX in Europa weer de lucht in mogen. Vermoedelijk geeft ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit in november groen licht.

  Lees hier meer!

  ©via REUTERS

 • Obligatie-uitgifte Atenor vervroegd afgesloten

  De inschrijvingen voor de dubbele obligatie-uitgifte van vastgoedontwikkelaar Atenor zijn vrijdagavond vervroegd afgesloten omdat de vraag naar obligaties ruim 2,5 keer zo groot was als het aanbod. Atenor wilde 70 tot 100 miljoen euro ophalen met obligaties op vier en zes jaar. 

 • Bel20 sluit met winst

  De Bel20 sloot de dag af met een winst van 0,7 procent tot 3.265 punten. Tot de top presteerders behoorden Solvay , ING en Aperam . Tot de kneusjes behoorden Galapagos , Telenet en Aedifica

  De Europese beurzen gingen 1,7 procent hoger.

 • Belgische tienjaarsrente zakt naar historisch dieptepunt

  Het rendement van tienjarige Belgische staatsobligaties is vrijdag gedaald naar -0,394 procent, het laagste peil ooit. De historisch lage langetermijnrente is vooral een gevolg van de massale obligatieaankopen van de centrale banken. De Nationale Bank en de Europese Centrale Bank hebben de jongste vijf jaar voor meer dan 100 miljard euro Belgische overheidsobligaties gekocht om de lage economische groei en inflatie op te krikken. Het vorige dieptepunt van de rente bedroeg -0,393 procent en dateert van 16 augustus 2019.

  Een uitgebreid artikel leest u hier.

 • Wall Street op winst

  Vooral dankzij het gunstige Amerikaanse consumentencijfer, noteert de Dow Jones   na 50 minuten handel met een winst van 1 procent en de Nasdaq  met een winst van 0,8 procent. 

 • Consumentenvertrouwen stijgt licht

  Het consumentenvertrouwen is in de maand oktober iets gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Universiteit van Michigan. De index voor het vertrouwen steeg van 80,4 naar 81,2 punten, terwijl economen maar op een stijging tot 80,5 rekenden. Het vertrouwen is nog altijd een stuk lager dan rond dezelfde periode een jaar geleden, toen de index nog op 95,5 punten stond. 

  De beurzen lijken positief te reageren op het cijfer.

 • Industriële productie VS valt tegen

  De Amerikaanse industriële productie viel tegen in de maand september. Maand op maand daalde de productie met 0,6 procent, terwijl economen uitgingen van een groei met 0,5 procent. In augustus steeg de industriële productie nog met 0,4 procent.

  De beurs reageert nauwelijks op het nieuws.

 • Eerste positieve maand voor Europese autoverkoop

  In september werden in de Europese Unie 3,1 procent meer nieuwe personenwagens ingeschreven dan een jaar eerder, 933.987 om precies te zijn, aldus de sectorfederatie ACEA. Dat is een opsteker voor de autoconstructeurs: het is voor het eerst dit jaar dat de maandelijkse verkoop hoger uitkomt dan in 2019.

  Door de coronacrisis is het een gitzwart jaar geworden voor de autoverkoop met dalingen van meer dan 50 procent in maart en mei, en zelfs meer dan 75 procent in april.

  Na negen maanden liggen de auto-inschrijvingen in de EU 28,8 procent achter op de overeenkomstige periode van 2019. De zwaarst getroffen grote landen zijn Spanje (-38,3%) en Italië (-34,2%).

 • Aperam surft mee op mogelijke staaldeal

  We meldden u vanochtend dat er een grote deal in de maak is in de staalsector. Het gerucht dat de Britse staalproducent Liberty de staalactiviteiten van industrieconcern ThyssenKrupp  wil overnemen, joeg die laatste stevig hoger in Frankfurt. ThyssenKrupp won bij opening 24 procent. Daar blijft volgens het devies 'buy the rumour, sell the news' nog 10 procent koerswinst van over voor ThyssenKrupp nu de plannen door Liberty zijn bevestigd. Het bedrijf zegt dat het een niet-bindend bod heeft uitgebracht maar geeft daarbij geen financiële details vrij.

  Beleggers verlekkeren zich op verdere consolidatie in de staalsector wat meer waarde kan vrijmaken nu de volumes in de oude industrie onder druk staan en er steeds meer Chinees staal de Europese markt bereikt. Dat mag ook inoxproducent Aperam voelen. Aperam  rukt met bijna 3 procent op.

 • Kleinhandelsverkopen VS beter dan verwacht

  De Amerikaanse detailhandel heeft het in september beter gedaan dan verwacht. De winkels verkochten maand op maand 1,9 procent meer, terwijl economen maar uitgingen van een groei met 0,8 procent. Vorige maand stegen de detailhandelsverkopen nog met 0,6 procent.

  De beurzen reageren nauwelijks op het nieuws.

 • Ook Morgan Stanley boost Solvay (& Solvac)

  We schreven u al dat Solvay  een stier vond in JP Morgan dat zijn koersdoel voor de chemiegroep verhoogt naar 104 euro, het hoogste koersdoel out there voor Solvay. Maar er blijkt nog een Amerikaanse rugwind mee te spelen. Morgan Stanley heeft een rapport gepubliceerd waarin het nieuws rond Boeing linkt aan Solvay.

  Volgens Bloomberg zou de Europese luchtvaartregulator (EASA) tevreden zijn met de aanpassingen die Boeing heeft gedaan rond zijn geplaagde model 737 MAX. Het toestel, dat al sinds maart 2019 na enkele vliegongevallen aan de grond gehouden wordt, zou daardoor veilig bevonden zijn om te vliegen nog voor het einde van het jaar.

  'Dat nieuws is op lange termijn, wanneer de onzekerheden over het vliegverkeer door het coronavirus wijken, positief voor Solvay', zegt analiste Lisa De Neve. 'Solvay vangt immers 200.000 euro per toestel voor de composietmaterialen die het levert aan Boeing'.

  Solvay wint 2,8 procent. Solvac , de holding die de investeringen groepeert van de afstammelingen van Ernest Solvay, mag 4 procent bijschrijven.

 • Pfizer voedt vaccinhoop bij belegger

  Pfizer   vraagt mogelijk al tegen eind november bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA toelating  om 'in noodgevallen' zijn Covid-19-vaccin in te zetten. Dit uiteraard wel in de veronderstelling dat de data van de lopende klinische testen, in samenwerking met het Duitse biotechbedrijf BioNTech , gunstig uitvallen. 

  Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal is het de eerste keer dat een westerse vaccinontwikkelaar zo'n specifieke tijdslijn durft te geven. Eerder deze week maakte Johnson & Johnson nog bekend zijn klinische testen naar een vaccin te pauzeren, tot de reden voor een niet nader genoemde aandoening bij een proefpersoon uitgeklaard is. 

 • Futures wijzen op hogere opening Wall Street

  Volgens de futures openen de Amerikaanse beurzen straks hoger. De Dow Jones zou 0,2 procent klimmen, de S&P500 zou 0,2 procent hoger gaan en de Nasdaq zou 0,3 procent winnen.

 • Berenberg herhaalt koopadvies voor Fagron

  De invloedrijke Berenberg-analiste Beatrice Allen herhaalt haar koopadvies voor Fagron . 'Dit is een aantrekkelijk instappunt in een zeer weerbaar verhaal', vat ze haar rapport samen.

  Fagron kwam deze week met resultaten die gedrukt werden door het effect van enkele zwakke groeimunten.

 • Kinepolis nog meer in shortvizier

  Het New Yorkse hefboomfonds Parian Global Management heeft zijn schortpositie, waarbij het dus uitgaat van een dalende koers, in Kinepolis  vergroot. De positie bedraagt sinds 14 oktober 0,7 procent van het kapitaal (voorheen 0,43%).

  Kinepolis noteert zowat op zijn laagste peil in zes jaar. De bioscoopgroep tikte vanochtend een nieuw jaardieptepunt aan op 23,5 euro.

 • LVMH ziet herstel

  LVMH kwam donderdag met zijn kwartaalupdate en schiet daardoor ruim 6 procent hoger. De luxe-onderneming zag de omzet op organische basis zakken met 7 procent in het derde kwartaal. 'Daarmee laten we een duidelijke verbetering zien tegenover het eerste halfjaar', zegt het bedrijf. De groep zegt bemoedigende signalen van herstel te hebben ontvangen in sommige activiteiten in alle regio's. In de VS en China zou het herstel meer uitgesproken zijn dan in de andere regio's.

  Lees hier ons artikel.

  ©REUTERS

 • Analisten over Galapagos: 'Tegenvaller zal nog even doorwegen op het aandeel'

  Galapagos  ziet zijn middel tegen knie-artrose stranden in de fase 2 van het onderzoek. Analisten reageren met koersdoelverlagingen nu ze de betreffende molecule (GLPG1972) uit het waarderingsmodel halen. Hieronder een overzicht:

  • KBC Securities verlaagt het koersdoel van 145 naar 139 euro maar blijft bij een koopadvies. 'Deze tegenvaller is een nieuw bewijs van de moeilijke behandelbaarheid van osteo-artritis', zegt analist Lenny Van Steenhuyse. 'We kijken nu uit naar publicaties van de PINTA-studie over longfibrose, de enige klinische uitlezing die we dit jaar nog van Galapagos verwachten.'
  • UBS verlaagt het koersdoel van 135 naar 125 euro bij een houdadvies. 'We verwachten dat dit nieuws op korte termijn blijft doorwegen op het aandeel', zegt Laura Sutcliffe. De analiste ziet door de misser het belang stijgen van het prille middel Toledo, in de pijplijn van Galapagos. 'Die moleculefamilie in de behandeling van ontstekingsziektes zal meer op de voorgrond treden als bron van waarde.'
  • Jefferies verlaagt het koersdoel naar 133 euro bij een houdadvies. 'Dat soort tegenvallers horen bij het spel', zegt de analist Peter Welford. 'Maar na de misser met filgonitib was een opsteker welkom geweest.' Jefferies brengt in herinnering dat de cash bij Galapagos ongeveer 90 euro van de koers afdekt. 'Maar de burn blijft hoog.' 
 • JP Morgan out zich als grootste Solvay-stier

  Solvay krijgt een koersdoelverhoging van JP Morgan van 94 naar 104 euro. Het advies blijft kopen. Aan het verhoogde koersdoel zien de analisten van de Amerikaanse zakenbank een opwaarts potentieel van zowat 40 procent. Dat mag zeker bullish heten. Het gemiddelde koersdoel voor Solvay bedraagt 82 euro. JP Morgan geeft van alle analisten die Solvay opvolgen het hoogste opwaarts potentieel.

  Solvay wint 1,6 procent naar 75,9 euro en bombardeert zich tot leider van de Bel20.

 • Europese aandelen in de kijker | LVMH | ThyssenKrupp | ChristianDior

  De Europese beurzen boeken mild herstel na hun duik van gisteren. De Euro Stoxx50 wint 0,7 procent.

  In Parijs staat LVMH  te blinken met een winst van 7 procent. Het luxeconcern, dat zich uit een deal met Tiffany probeert te manoeuvreren, kwam met resultaten over het derde kwartaal die fors boven de verwachting lagen. De resultaten trekken ook zuster/moeder Christan Dior hoger. Dior bezit 40 procent van de aandelen in LVMH en is dan weer voor een groot stuk zelf in handen van LVMH-grootaandeelhouder Bernard Arnault.

  In Frankfurt rukt ThyssenKrupp op met 24 procent. In de Duitse vakpers duiken berichten op dat een koper klaarstaat voor de staalafdeling van het concern. Volgens Manager Magazin gaat het om het Britse Liberty Steel.

  Nog in Frankfurt komt Daimler sterk uit de startblokken met een winst van 4,5 procent. De Duitse autobouwer denkt dat het zijn winstprognose voor het hele jaar kan verhogen na een sterke opvering van de autoverkoop in september. Maar het koppelt daar wel een expliciete voorwaarde aan 'dat er dan geen volledige lockdowns mogen komen'. (zie post 7u25).

 • Brussel opent vlak | Galapagos | UCB

  De Brusselse beurs weet amper te herstellen van zijn klap van gisteren. De Bel20 wint 0,1 procent naar 3.242 punten. De index blijft achter op de andere Europese beurzen die in doorsnee tot 1 procent winnen.

  Galapagos verliest 6 procent. Artrosemiddel Roccella faalde in onderzoeksfase2 en geeft het bedrijf een nieuwe opdoffer na de misser rond goudhaantje filgotinib.

  UCB  wint 0,5 procent. Het farmabedrijf verwerft een nieuwe R&D-site in het Britse Windlesham (Surrey). Het gaat om het voormalige campus van farmabedrijf Eli Lilly.

 • AB InBev: rood omcirkelen, die 29ste oktober!

  Het aandeel AB InBev  deelde in de verkoopgolf van donderdag stevig in de klappen. Dat is vrij logisch: zodra het woord 'lockdown' op de wires verschijnt, schieten beleggers in brouwers in een kramp. Dit voorjaar leerde duidelijk dat voor voor alle drankengroepen - van bier over pastis tot champagne - een grotere thuisconsumptie absoluut geen substituut is voor de lucratieve verkoop in de horeca. 

  Een angstbeeld voor beleggers in elke brouwer: bier zonder café. ©Photo News

  Het beurshuis Jefferies merkt op dat AB InBev net de analistenconsensus heeft bekendgemaakt voor de derdekwartaalcijfers op 29 oktober, een datum die de AB InBev-belegger dus rood mag omcirkelen. De informatie staat nog niet op de investorrelationswebstek van de groep, maar we geven al de essentie van die consensus mee. Die impliceert beterschap tegenover het bijzonder moeilijke tweede kwartaal, toen zeker in cruciale markten als Zuid-Afrika een erg strenge lockdown erin hakte. 

  De consensus:

  • Verkochte volumes minus 3,9 procent  (versus minus 17% in het tweede kwartaal)
  • Omzet minus 4,2 procent (versus minus 18%)
  • Bedrijfswinst minus 11,3 procent (versus minus 34%)

  Beterschap dus, maar dat vertaalt zich nog altijd in een bijzonder lastig 2020. Voor het hele boekjaar ligt de lat nu op een winstdaling van 15 procent bij een 7 procent lagere omzet. In 2021 zou een omzetherstel van 8 procent zich in een 13 procent hogere ebitda moeten vertalen. Maar dan mag het L-woord dus niet te vaak meer opduiken. 

 • Remy Cointreau lijft champagnehuis in

  Remy Cointreau  heeft een meerderheidsbelang gekocht in het familiale champagnehuis J. de Telmont. De Franse drankenmaker laat weten dat hij de merken van het champagnehuis heeft verworven, het inventaris, de productiefaciliteiten en de eigendommen, inclusief de wijngaarden in de champagnestreek.

  J. de Telmont zal worden geleid door Ludovic du Plessis. Voorheen was du Plessis uitvoerend directeur bij Remy Cointreaus cognacmerk Louis XIII.

  De Franse drankenreus tekent met de deal voor een opmerkelijke comeback in de champagnebranche. Rémy Cointreau verkocht vorig jaar nog zijn champagnemerken Piper-Heidsieck en Charles Heidsieck aan de Franse holding EPI.

  Remy Cointreau treedt opnieuw binnen in de champagnemarkt nadat het vorig jaar Piper-Heidsieck verkocht. ©BELGAIMAGE


 • Europese beurzen op weg naar groene opening

  De futures op de Euro Stoxx50 wijzen op een opening met 0,6 procent winst.

 • Ook Gilead incasseert opdoffer

  Niet alleen Galapagos , ook diens Amerikaanse parnter Gilead  incasseert een stevige tegenvaller. Remdesivir, de virusremmer van Gilead, heeft volgens een nieuwe, langverwachte studie - uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie - amper impact op de overlevingskansen van Covid-19-patiënten. Bij de studie kregen 2.750 patiënten die in het ziekenhuis aan de beademing lagen het middel van Gilead gedurende tien dagen toegediend. Na analyse van de resultaten blijkt dat het middel amper effect heeft op de mortaliteit.

 • Sofina weer indirect aan boord bij Ieperse ticketingspecialist

  De Vlaamse specialist in toegangscontrole en ticketingsoftware Syx Automations wordt net als zijn Oostenrijkse moederhuis Spaans en wordt overgenomen door het Spaanse Salto. Dat gebeurt met de hulp van Sofina, dat Syx drie jaar geleden indirect verkocht aan de Oostenrijkers.Want Salto financiert de overname deels met geld van een reeks Europese investeerders, waaronder het Belgische Sofina. Hoeveel de Boël-holding op tafel legt, is niet bekend.

 • Wereldbank waarschuwt: 'Pandemie kan uitmonden in systeemcrisis'

  Carmen Reinhart, hoofdeconoom bij de Wereldbank, waarschuwt dat de coronacrisis kan uitmonden in een financiële crisis. 'Dit begon niet als een financiële crisis, maar het verandert in een grote economische crisis, met zeer ernstige financiële gevolgen', zei Reinhart aan de persdienst Bloomberg. Op de vraag of centrale banken die obligaties kopen om de rente laag te houden uiteindelijk een nulsomspel is als iedereen het doet, zei Reinhart: 'Dit is een oorlog. Tijdens oorlogen financieren regeringen hun oorlogsuitgaven op een manier die ze kunnen en op dit moment zijn er dringende behoeften. Maar het scenario waarin we ons bevinden, is niet duurzaam.'

  Reinhart sprak nadat de rijkste landen ter wereld ermee hadden ingestemd een ​​schuldverlichtingsinitiatief voor de armste landen te verlengen tot ten minste de eerste helft van 2021, wat niet beantwoordde aan de oproep van de Wereldbank om de schuldverlichting voor het hele jaar 2021 te verlengen.

  Harvard-professor Carmen Reinhart is sinds juni hoofdeconoom bij de Wereldbank. ©M. Scott Brauer • Daimler: 'Hogere winstprognose op komst behoudens nieuwe lockdown'

  Bij de voorstelling van voorlopige derde kwartaalcijfers denkt Daimler  dat het zijn vooruitzichten voor het hele boekjaar 'binnenkort opwaarts kan bijstellen'. De Duitse autobouwer scoorde met zijn cijfers boven de eigen verwachtingen. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 3,1 miljard euro. De analistenconsensus ging van slechts 1,9 miljard euro uit. Ook de kasstroom viel hoger uit dan verwacht.

  In het tweede kwartaal moest Daimler nog dieprode cijfers opbiechten. Maar vooral in september bleken de autoverkopen sterk op te veren. Het bedrijf legt volgende week definitieve cijfers voor en hoopt daarbij zijn winstverwachting voor 2020 te kunnen opvijzelen. Al geeft de autobouwer wel mee dat dat afhankelijk is van mogelijke nieuwe lockdowns.

 • URW stuurt opstandelingen wandelen

  Unibail-Rodamco-Westfield heeft geen oren naar de verzuchtingen van een groep invloedrijke aandeelhouders die gisteren op tafel klopte om een geplande kapitaalverhoging tegen te houden.

  'Het bestuur blijft unaniem achter de ingeslagen weg staan', riposteerde URW in een persbericht. De inmenging van de aandeelhouders, onder wie de Franse techondernemer Xavier Niel, jaagde URW gisteren 14 procent hoger.

 • 'Magere jaren op komst voor beleggers'

  Het vet is van de beurssoep. Die boodschap kregen we toen we donderdag ons oor te luister legden bij de fondsenreus Pimco. Hoofdeconoom Joachim Fels waarschuwde dat aandelen en obligaties de komende vijf jaar minder zullen opbrengen dan de afgelopen tien jaar. 'De crisis doet de potentiële groei op lange termijn dalen', aldus Fels.

 • Nieuwe tegenvaller voor Galapagos

  Galapagos kwam gisteravond in de late uren met een slecht nieuws. Het biotechbedrijf zet zijn onderzoek naar een medicijn tegen artrose in de knie stop. Na een jaar testen in patiënten vertoont het middel 'geen signaal van activiteit'.

  Dat we al onze eindpunten missen is compleet onverwacht. Het is balen, maar het is een risico bij het ontwikkelen van nieuwe werkingsmechanismen. Gelukkig hebben we een brede pijplijn en de cash om deze te ontwikkelen.
  Onno van de Stolpe
  CEO Galapagos

  Eerder dit jaar kreeg Galapagos al een zware tegenslag te verwerken met zijn goudhaantje filgotinib. Terwijl het reumamiddel in Europa en Japan groen licht kreeg voor commercialisering, houdt de Amerikaanse FDA de verkoop in de VS nog tegen wegens bezorgdheid over de bijwerkingen bij de hoogste dosis.

  Afwachten hoe de koers straks reageert. Een even grote slachting als met de misser rond filgotinib lijkt uitgesloten. Analisten hielden in hun waarderingsmodellen nog niet veel rekening met het onderzoek.

  Lees hier ons artikel.

 • Aziatische beurzen zakken, Europa wijst op herstel

  Goedemorgen. De kloof tussen Wall Street en het Europaplein werden gisteren andermaal duidelijk. De Amerikaanse beurzen konden hun openingsverliezen tussentijds sterk terugdringen en sloten vlak tot lichtrood na de stevige verkoopgolf die eerder over het Europese continent denderde. In Europa werpen nieuwe lockdownmaatregelen een schaduw over het economische herstel. In Brussel wordt onder hoogspanning voort vergaderd over de brexit.

  Het enigma dat Amerikaanse stimulus heet, duurt voort. President Donald Trump zei dat hij bereid is om verder te gaan dan de 1.800 miljard dollar die al in de economie zijn gepompt, maar de leider van de Senaat, Mitch McConnell, heeft dat afgewezen. Minister van Financiën Steven Mnuchin vertelde Nancy Pelosi, die het Huis van Afgevaardigden voorzit, dat Trump persoonlijk zal lobbyen om onwillige republikeinen achter elke stimuleringsovereenkomst die ze bereiken te krijgen.

  De Aziatische beurzen noteren overwegend met verlies. Tokio levert tot 1 procent in. De Europese futures wijzen dan weer op 0,7 procent openingswinst.

  De euro verzwakt voort tegenover de dollar en heeft moeite om 1,17 vast te houden.

  De tweede coronagolf in Europa houdt beleggers in de greep. ©BELGAIMAGE


Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud