1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten hoger

De beurzen bouwden na de tijgersprong van maandag hun winsten uit. Recticel kreeg applaus voor zijn grootste deal ooit, Biocartis voor de lancering van zijn snelle coronatest. De Nasdaq moet wederom inleveren.
 • Morgen: ABN Amro

  Voor ons zit het er weer op voor vandaag. Morgen kijken we vooral naar de Nederlandse bank ABN Amro (lees hier onze vooruitblik!). Verder staat het volgende op de agenda:

  WOENSDAG 11 NOVEMBER 2020

  BEDRIJVEN

  Nederland:

  IMCD: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  ABN AMRO: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

 • D'Ieteren voorspelt stabiele jaarwinst

  Nog nieuws van na de slotbel: D'Ieteren legde zonet een update over de gang van zaken voor. De holding ziet de verbetering van de trends die het eind augustus bij de bekendmaking van de (sterke) halfjaarcijfers meedeelde, zich voortzetten in het derde kwartaal en in oktober. D'Ieteren geeft daarom voor het eerst een jaarprognose: een winst voor belastingen die op vergelijkbare basis die van 2019 zal benaderen. Al houdt de holding nog een joker op zak: indien er een nog zwaardere lockdown komt, kan dat de cijfers nog aantasten.

  Bij de autobeglazingsdochter Belron zetten de trends uit de zomer zich voort, met een daling van ongeveer 5 procent in het aantal reparaties. In het eerste halfjaar steeg de winst wel fors door kostenbesparingen en een hoger prijskaartje per reparatie door de vele toeters en bellen die auto's nu hebben. Die sensoren moeten telkens weer afgesteld worden. De meeste servicecentra van Belron, bij ons bekend van Carglass, blijven open.

  Bij de autoverdeeltak zijn de showrooms gesloten, maar de levering van nieuwe voertuigen blijft mogelijk op de parkings of thuis.

  Het zorgenkind Moleskine toont nog geen verbetering. De Italiaanse schriftjesmaker ziet nog geen herstel, en zag nog meer verkooppunten sluiten.

 • Wereldhave Belgium ziet eigen vermogen aansterken

  De vastgoedspeler Wereldhave Belgium laat weten dat 75,3 procent van de aandeelhouders hebben gekozen voor een dividend in aandelen. 'Dit leidt tot een versterking van het eigen vermogen van 18,5 miljoen door middel van de creatie van 511.306 nieuwe aandelen.' De overige dividenden worden in cash uitgekeerd.

  Het eigen vermogen sterkt aan met 18,5 miljoen euro.
  Wereldhave Belgium

 • Een overzicht van de New Yorkse beursdag...

  ... vindt u hier!

 • Bel20 sluit stevig hoger

  De Brusselse sterrenindex klokte af met een winst van bijna 4 procent tot 3.526 punten. Bovenaan prijkten KBC , ING en AB InBev met winsten tot 8 procent. Onderaan stonden WDP , Argenx en Galapagos .

  De Europese beurzen stegen gemiddeld 1 procent.

 • Pfizer-partner: 'Volgende week mogelijk aanvraag'

  BioNTech , de Duitse partner van de farmareus Pfizer , zegt dat de eerste aanvraag tot toelating door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond (FDA) mogelijk volgende week kan indienen. Maandag kondigden beide bedrijven aan dat ze een zeer performant coronavaccin hebben ontwikkeld. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin negen op de tien ingeënte proefpersonen beschermt tegen een infectie met het virus. 

  Het biotechbedrijf liet dat weten bij het publiceren van de kwartaalcijfers. Het bedrijf draaide in het derde kwartaal een verliest van 351 miljoen euro nadat de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling waren verdriedubbeld tot 227,7 miljoen euro omdat het werk met Pfizer aan het coronavaccin versnelde in de drie maanden tot september. 

  De resultaten van onze fase3-studie vormen een moment van waterscheiding voor de innovatie van onze beide ondernemingen.
  Ugur Sahin
  CEO van BioNTech

  De beurzen zijn flink gestegen nadat bekend werd dat het vaccin zo goed scoorde in de onderzoeken. Vooral aandelen in de 'oude economie' presteren goed. 

 • Zoom dendert lager

  Het goede nieuws over een performant vaccin is geen goed nieuws voor techaandelen (zie post 15u33). Maar het is al helemaal geen goed nieuws voor de videobelgroep Zoom . Maandag donderde het aandeel ruim 17 procent lager en vandaag gaat daar nog eens bijna 9 procent vanaf. De koers was sterk opgelopen en dan geldt: the bigger they are, the harder they fall.

  Door de pandemie zijn we massaal overgegaan op thuiswerken. Om te blijven communiceren werden videobeldienst als Zoom gebruikt. Nu er uitzicht is op een normaler sociaal en economisch leven, lijken videobeldiensten als Zoom minder noodzakelijk te worden.

 • Spat de Nasdaq-zeepbel?

  In aanloop naar het gratis online beleggingsevent Finance Avenue zaterdag (hier inschrijven!) stelt Bas van der Hout misschien wel de belangrijkste beursvraag op dit moment:

  Knapt de Nasdaq-zeepbel? | Bull, Bear & Bas

 • Bel20 spurt stevig vooruit

  Het optimisme blijft aanhouden op de beurzen na het nieuws van maandag dat een coronavaccin op komst lijkt. De aandelen van de 'oude economie' gaan stevig vooruit. Maandag wonnen de Europese beurzen al stevig en vandaag komt daar nog eens gemiddeld 1,4 procent bij. 

  Vooral de banken spurten vooruit met een gemiddelde winst van 4,3 procent. Het Spaanse Santander wint 7,5 procent, het Franse BNP Paribas klimt met 8 procent en het Duitse Commerzbank veert bijna 7 procent op.

  Ook de auto-aandelen gaan lekker en winnen gemiddeld 2,7 procent. Het Franse Renault geeft gas met 6,6 procent, het Duitse Volkswagen duwt met 4,5 procent het pedaal in en het eveneens Duitse Daimler accelereert met 4,4 procent.

 • Beyond Meat dondert kwart lager

  Een fikse afstraffing voor Beyond Meat , het aandeel dendert bijna 25 procent lager. De maker van vleesvervangers heeft last van een dalende vraag naar nepvleesburgers (zie post 13u11).

  ©REUTERS

 • Nasdaq opent wederom met verlies

  De Amerikaanse beurzen openen gemengd, want de Dow Jones klimt 0,4 procent terwijl de S&P500 0,2 procent inlevert. De sigaar is echter - wederom - de Nasdaq met een verlies van 0,7 procent. Ook gisteren moest de graadmeter inleveren nadat bekend werd dat er een zeer performant coronavaccin zit aan te komen. Mogelijk dat er wat lucht ontsnapt uit de techaandelen nu een versnelde terugkeer naar normaal weer mogelijk lijkt. 

  ©AFP

 • Nasdaq lijkt weer lager te openen

  De Nasdaq-futures voorspellen opnieuw een lagere opening voor de technologiebeurs . Maandag daalde de graadmeter 1,5 procent en nu zou er bij opening weer 1,5 procent afgaan.

  ©REUTERS

 • Microsoft lanceert nieuwe Xbox

  Het zijn spannende dagen voor gamers. Microsoft lanceert vandaag zijn nieuwe spelconsole Xbox Series. Over twee dagen is het de beurt aan Sony om zijn PlayStation 5 op de markt te brengen. Niet toevallig gebeuren beide lanceringen kort voor Kerstmis en Nieuwjaar, de meest lucratieve periode voor de gamingsector.

  Microsoft biedt van de Xbox Series twee varianten aan: het premiummodel X tegen 499 dollar en de kleinere S tegen 299 dollar. De vorige spelconsole van het Amerikaanse softwarebedrijf, de Xbox One, dateert van zeven jaar geleden.

  Marktonderzoeker Ampere Analysis schat dat tegen eind 2021 13,5 miljoen exemplaren van de Xbox Series zullen verkocht zijn tegenover 17,9 miljoen van de PS5.

  Een officiële foto van Microsoft van de nieuwe spelconsoles Xbox Series ©via REUTERS

 • Stel uw vraag aan CEO Ilham Kadri (Solvay)

  Donderdagmiddag is er een nieuwe chat met Ilham Kadri, de CEO van Solvay, tijdens de 31ste aflevering van CEO Talks. U kunt hier al een vraag achterlaten.

 • Amsterdamse hedgie duikt kamerbreed op bij Balta

  U leest er hier meer over. We citeren even het Nederandse hefboomfonds dat meer dan 5 procent van Balta bezit:

  We zijn al lang aandeelhouder. We hadden al enige tijd een belang van ongeveer 3 procent en spraken geregeld met het management. Nu hebben we bijgekocht
  Wybe Blankfoort
  Farringdon Capital Management

 • Herlees de livechat ...

  ... via deze link. Een boeiende discussie over Joe Biden en het 'beleggersnirvana' nu er een vaccin is. 

 • Lagere vraag duwt Beyond Meat in het rood

  Een aandeel om in het oog te houden als om 15.30 uur de beurshandel in New York begint, is Beyond Meat . De Amerikaanse producent van vleesvervangers maakte maandagavond zwaar tegenvallende kwartaalresultaten bekend.

  De omzet groeide maar licht, met 2,7 procent, in het derde kwartaal tot 94,4 miljoen dollar. Daarmee ging Beyond Meat zwaar onder de lat door: analisten hadden gemiddeld op een omzetcijfer van 132,81 miljoen dollar gerekend.

  De vraag naar vleesvervangers in restaurants en winkels, die bij het begin van de coronacrisis was toegenomen, verzwakte in de driemaandenperiode tot 26 september. Beyond Meat realiseert zowat de helft van zijn omzet bij restaurantketens als Dunkin Donuts en Subway, die heel wat zaken sloten en hun menukaart beperkten. Hogere kosten resulteerden in een nettoverlies van 19,3 miljoen dollar. Een jaar eerder was er nog 4,1 miljoen dollar winst.

  Het aandeel Beyond Meat sloot maandag 4 procent lager door de beslissing van McDonald’s om een nieuw plantaardig alternatief te lanceren onder de naam McPlant. In de nabeurshandel dook Beyond Meat tot 29 procent lager als reactie op de zwakke cijfers.

  Het bedrijf heeft trouwens zijn prognose opgeschort. Het zegt niet in staat te zijn de impact van de coronacrisis op zijn activiteiten voor de rest van het jaar in te schatten.

 • Beleggersvertrouwen in Duitse economie daalt flink

  Het optimisme van beleggers over de vooruitzichten van de Duitse economie is in november meer gedaald dan verwacht. Dat blijkt uit een maandelijkse peiling van ZEW, een Duits onderzoeksinstituut. De ZEW-indicator die peilt naar de vooruitzichten voor de komende maanden viel terug naar 39 punten, tegenover 56,1 punten in oktober. Economen hadden een kleinere achteruitgang naar 44,3 punten voorspeld.

  De vooruitzichten voor de Duitse economie zijn verslechterd omdat Berlijn opnieuw een lockdown heeft ingevoerd om de verspreiding van het coronavrirus tegen te gaan. De peiling bij beleggers werd afgesloten voor Pfizer maandag bekendmaakte dat zijn vaccin tegen corona 90 procent van de proefpersonen beschermt.

 • Adidas waarschuwt voor zwakker vierde kwartaal

  In Frankfurt rijdt Adidas een scheve schaats. Het aandeel verliest meer dan 5 procent nadat de fabrikant van sportartikelen had gewaarschuwd voor een lagere verkoop in het tweede kwartaal wegens de nieuwe lockdown. Adidas is een van de eerste Europese producenten van consumptiegoederen die zo’n waarschuwing uitstuurt.

  In het derde kwartaal kwam de omzet van Adidas 3 procent lager uit op 5,96 miljard euro. Het bedrijfsresultaat viel 12 procent terug tot 794 miljoen euro. In beide gevallen is dat beter dan verwacht: analisten rekenden op een omzet van 5,91 miljard euro en een bedrijfswinst van 723 miljoen euro.

  De heropflakkering van het virus resulteerde in de sluiting van een aantal winkels en door de strengere afstandsregels krijgen de overige winkels minder bezoekers over de vloer.

  Voor het vierde kwartaal verwacht Adidas een vergelijkbare omzetdaling met het derde kwartaal, op voorwaarde dat meer dan 90 procent van zijn winkels openblijven. Momenteel is in Europa 40 procent van de Adidas-winkels dicht.

  Een positieve uitzondering op de neerwaartse trend is de regio Groot-China, waar Adidas weer groei verwacht. In het derde kwartaal was de verkoop in die regio met 5 procent teruggevallen.

  De Frère-holding GLB bezit 6,8 procent van Adidas. Het belang had eind september een waarde van 3,8 miljard euro.

  ©REUTERS

 • AB InBev op hoogste peil sinds eind februari

  Het positieve nieuws over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech wakkerde maandag de hoop op een normalisering van het maatschappelijk leven aan. Daar hoort een heropening van de horeca bij, waar bierbrouwers sterk naar verlangen om hun verkoop weer op peil te krijgen.

  Na de sprong van 11,4 procent van maandag gaat AB InBev , 's werelds grootste bierconcern, vandaag nog eens 4,3 procent hoger tot 55,37 euro. Dat is de hoogste koers sinds eind februari, toen duidelijk werd dat de coronapandemie grote gevolgen zou hebben en de beurzen crashten.

 • Alexandre Van Damme doet vleugje ketchup bij zijn hamburgers

  AB InBev-telg Alexandre Van Damme heeft zijn participatie in de ketchupreus Kraft Heinz fors opgetrokken tot iets meer dan 1 procent. Het prijskaartje: 421 miljoen dollar (357 miljoen euro). Dat blijkt uit documenten die neergelegd zijn bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Zijn Braziliaanse bondgenoten bij AB InBev (via het investeringsfonds 3G Capital) en Warren Buffett controleren de ketchupreus.

  De Belgische miljardair - de onzichtbare architect achter AB InBev en de grootste privéaandeelhouder van de bierreus - is in de Verenigde Staten aandeelhouder van Restaurant Brands International (RBI), de groep boven Burger King, de donutketen Tim Hortons en de kipspecialist Popeyes. Hij bezit 1,81 procent van de restaurantgroep, die eveneens wordt gecontroleerd door 3G Capital.

  Lees hier meer.

 • Etex knipt andere helft van dividend

  Etex , het bedrijf waarvan de aandelen één keer per week kunnen verhandeld worden op Euronext Expert Market (de vroegere veilingen), knipt vandaag een brutodividend van 0,29 euro. De aandeelhouders krijgen het geld vrijdag op de rekening.

  Etex besloot eerder dit jaar door corona het dividend te halveren. Nu de zaken weer beter gaan, wordt de tweede helft van het dividend alsnog uitgekeerd. Op basis van de recentste koers en een volledig dividend, noteert de bouwmaterialengroep tegen een nettodividendrendement van 3,2 procent. 

 • Deutsche Post verwacht pakjesstroom met Kerstmis

  De boomende internethandel heeft Deutsche Post in het derde kwartaal flink meer winst opgeleverd. De bedrijfswinst (ebit) schoot 46,2 procent hoger naar 1,38 miljard euro, de nettowinst kwam 51,7 procent hoger uit op 851 miljoen euro. Ook het vierde kwartaal wordt goed, verwacht Deutsche Post, dat op een ‘zeer sterke kerstactiviteit’ rekent.

  Deutsche Post had zijn winstprognose voor heel 2020 al begin oktober opgetrokken. Het bedrijf rekent nu op een bedrijfswinst tussen 4,1 en 4,4 miljard euro (tegen voorheen 3,5 tot 3,8 miljard). Als de zaken in de eindejaarsperiode goed lopen en de pakjesbedeling op volle toeren draait, moet het mogelijk zijn aan de bovenkant van de verwachtingsvork uit te komen, klinkt het. Ter vergelijking: in 2019 realiseerde Deutsche Post een bedrijfswinst van 4,13 miljard euro.

  Het post- en pakjesbedrijf liet ook weten dat het klaarstaat om coronavaccins te verdelen en over de nodige koelinstallaties beschikt. Deutsche Post opereert wereldwijd vanuit meer dan 180 vestigingen die afgestemd zijn op de noden van de farmasector.

 • SGS koopt testdivisie van Synlab

  Het Zwitserse inspectiebedrijf SGS neemt de tak Analytics & Services (A&S) over van de Duitse medische groep Synlab. Het legt zowat 550 miljoen euro op tafel. Volgens SGS-topman Frankie Ng versterkt SGS zo zijn wereldwijde netwerk in belangrijke strategische domeinen als leefmilieu, voeding, life sciences en het bewaken van olie-installaties.

  A&S realiseerde vorig jaar een omzet van 202 miljoen euro en heeft ongeveer 2.000 mensen in dienst. Meer dan 60 procent van de omzet komt uit milieutesten en 20 procent uit voedingstesten. SGS financiert de overname met eigen middelen.

  SGS is een belangrijke participatie van GBL , dat 18,9 procent van het kapitaal in handen heeft. Eind september was dat belang 3,27 miljard euro waard. Het aandeel SGS wint in Zürich 2 procent.

 • Acomo schrapt dividend om overname te financieren

  Op de beurs van Amsterdam sprint Amsterdam Commodities (Acomo) hoger na een grote overname. De Nederlandse trader in noten, specerijen en thee legt 330 miljoen euro op tafel voor het Amerikaanse Tradin, een dochter van SupOpta gespecialiseerd in organisch geteelde producten zoals gedroogd fruit, cacao, olie, koffie en fruitsappen. De overname moet jaarlijks 30 miljoen euro tot de brutobedrijfswinst bijdragen. De winst per aandeel zou door de deal 30 à 40 procent stijgen, stelt Acomo.

  Voor Acomo is het een grote deal: het bedrijf is 480 miljoen euro waard op de beurs. Acomo gaat op korte termijn meer schulden aan, maar plant een kapitaalverhoging van 100 miljoen euro om de overname deels te financieren. Dat zal volgens ING de schuldgraad terugbrengen naar 3,8 keer de brutobedrijfswinst. De bank schortte de opvolging van Acomo op wegens haar betrokkenheid bij de operatie, maar had voordien een koopaanbeveling voor het bedrijf.

  De aandeelhouders moeten de overname nog goedkeuren, maar 60 procent van de vaste aandeelhouderskern heeft al toegezegd. Door de acquisitie schrapt Acomo het slotdividend voor dit jaar, en ook in 2021 zal de onderneming niets uitkeren om voorrang te geven aan schuldafbouw.

 • Kepler verlaagt koersdoel Ontex

  Kepler Cheuvreux laat na de gemengde derdekwartaalresultaten zijn koersdoel voor Ontex zakken van 17 naar 16 euro. ‘De strategische doorlichting, verdere efficiëntieverbeteringen, besparingen op overheadkosten en een verandering van management zijn positieve elementen. Maar na jaren van ontgoochelingen en met een lastig vierde kwartaal voor de boeg nemen beleggers een afwachtende houding aan.’

  De analist stelt zich de vraag: Is het glas halfvol of halfleeg bij Ontex? Waarbij hij opmerkt dat er, wegens de lage waardering, een groot herstelpotentieel is als verschillende positieve trekkers zich realiseren. Zijn advies blijft ‘kopen’.

 • KBC Securities over Recticel: 'Geen pure isolatiespeler'

  KBC Securities handhaaft na de grote overnamedeal van Recticel  het advies voor de chemiegroep op 'kopen', het koersdoel blijft 10 euro. Al is analist Wim Hoste een beetje ontgoocheld: 'Recticel heeft er niet voor gekozen een pure isolatiespeler te worden, wat de kortste route naar maximale creatie van aandeelhouderswaarde was.' 

  Toch ziet Hoste waarde in een Recticel dat met isolatie en technisch schuim op twee benen staat. Het derde been, de matrassenafdeling, mag de deur uit. De analist raamt dat na de overname de schulden van Recticel zo'n 2,3 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst belopen. 'Dat is beheersbaar, maar betekent dat grote deals in isolatie voorlopig van tafel zijn.'

 • ‘Zware maanden voor de boeg'

  De beurzen lopen veelal voor op de gebeurtenissen, en met het vaccinnieuws is dat niet anders. Ze veerden maandag op, terwijl het tijd zal vergen om iedereen te vaccineren. We weten ook nog niet of het coronavaccin van Pfizer en BioNTech op lange termijn veilig en duurzaam is.

  De Amerikaanse epidemiologe Syra Madad zette in een interview met CNBC beleggers weer met beide voeten op de grond. De komende maanden worden ‘zeer zwaar’, waarschuwde ze. Het zal nog een hele tijd duren voor een coronavaccin beschikbaar is voor het grote publiek. De maanden die intussen verstrijken, zullen moeilijk zijn. Het weer wordt kouder, in de VS piekt het aantal nieuwe coronagevallen en medici waarschuwen dat de toestand nog erger kan worden.

 • Aandeelhouders URW schieten kapitaalverhoging af

  Het resultaat van de ‘gecombineerde algemene vergadering’ van Unibail-Rodamco-Westfield die voor 10 november was gepland, is al bekend. Wegens de coronacrisis moesten de aandeelhouders op afstand stemmen en de stemming werd maandag om 15 uur afgesloten.

  De aandeelhouders verwerpen het plan van het management om een kapitaalverhoging door te voeren. De vereiste tweederdemeerderheid werd niet gehaald. Ze keuren wel de benoeming van Léon Bressler, Xavier Niel en Susana Gallardo als bestuurders goed.

  Ruim drie weken geleden was duidelijk geworden dat er veel verzet was tegen de geplande kapitaalverhoging van 3,5 miljard euro. Tot de opstandelingen behoorden de Franse miljardair Xavier Niel en Léon Bressler, voormalig topman van URW. Twee zwaargewichten die nu zijn opgenomen in de raad van bestuur. De kapitaalverhoging was onderdeel van een plan om de schuldenberg met 9 miljard euro te verminderen.

  In een persbericht zegt CEO Christophe Cuvillier dat het nieuws over een mogelijk eerste coronavaccin ‘fantastisch nieuws’ is voor allen. Als het vaccin door de volgende klinische onderzoeksfases raakt, kan het ‘een significante positieve impact’ hebben ‘op retailvastgoed in het algemeen, en op URW in het bijzonder, vooral op onze activiteiten en de voltooiing van ons desinvesteringsplan’.

 • Beurzen openen stabiel

  De Europese beurzen lijken stand te houden na hun vaccinspurt van maandag. De Euro Stoxx 50 blijft nagenoeg stabiel na een minuut handel.

  In Brussel wint de Bel20 0,3 procent.

  Rond volgende aandelen was er maandagavond of vanmorgen nieuws:

  * Biocartis lanceert zijn coronavaccintest in Europa en wint 5,8 procent.

  * Recticel doet zijn grootste overname ooit en stijgt 4,4 procent.

  *¨Mithra heeft nu ook een commerciële partner voor Myring in Venezuela. Het aandeel gaat 1,1 procent hoger.

  * Intervest O&W had in het derde kwartaal amper last van de coronacrisis. Het aandeel zakt 0,6 procent.

  * Bone Therapeutics sluit een samenwerking rond 3D-geprinte implantaten en wint 4,6 procent.  

 • 'Belegger die maandag gemist heeft, heeft zijn jaar gemist'

  Frank Vranken, hoofdstrateeg van Puilaetco, komt nog even terug op de koopgolf van maandag. De Bel20  boekte toen de sterkste klim sinds 24 maart, met een spurt van 6,4 procent. 

  Wat de koopgolf van gisteren aantoont, is dat het belangrijk is om nooit aan de zijlijn te staan
  Frank Vranken
  Puilaetco

  'De idee dat het einde van de pandemie in zicht komt, verandert alles. De doorbraak in het vaccinonderzoek van Pfizer is zo'n gamechanger', zegt hoofdstrateeg Frank Vranken van Puilaetco. Natuurlijk zal het maanden duren voor het vaccin kan uitgerold worden. Maar financiële markten lopen al vooruit, daarom was de reactie op het brekend nieuws zo fors.' 

  Vranken onthoudt één grote les voor de belegger. 'De koopgolf toont aan dat het belangrijk is nooit aan de zijlijn te staan. De dagen waarbij markten 6 procent vooruitgaan, maken het gros van het rendement over het kalenderjaar uit. De belegger die de rally van maandag gemist heeft, heeft in belangrijke mate zijn jaar gerateerd.' 

 • Intervest O&W verlaagt winstprognose lichtjes

  Intervest Offices & Warehouses kwam maandagavond met een kwartaalupdate. Daaruit bleek dat de verhuurder van kantoren en magazijnen in het derde kwartaal vrij stabiel heeft gepresteerd.

  De impact van de coronacrisis op de winst was heel beperkt. Op de resultaten van de logistieke sector en de kantoren was er geen negatieve impact, zei het bedrijf in een persbericht. De crisis was wel voelbaar in de Greenhouse-hubs (coworking lounges en vergaderzalen), maar de huurinkomsten van deze hubs maken minder dan 1 procent uit van de totale huurinkomsten. De bezettingsgraad van 92 procent bleef nagenoeg stabiel sinds eind 2019.

  Over de eerste negen maanden boekte Intervest voor 45,4 miljoen euro aan huurinkomsten. Dat is minder dan in de overeenkomstige periode van 2019 (50,9 miljoen), maar toen ontving het bedrijf een eenmalige verbrekingsvergoeding van 5,2 miljoen euro voor het vroegtijdig vertrek van huurder Medtronic in Oudsbergen.

  Samen met hogere vastgoedkosten en algemene kosten resulteert dat in een EPRA-winst (winst van de operationele activiteiten) van 29,5 miljoen euro, tegen 35,7 miljoen euro een jaar eerder. Per aandeel bedraagt de EPRA-winst 1,18 euro.

  Voor het hele jaar rekent Intervest op een EPRA-winst tussen 1,57 en 1,62 euro per aandeel. Dat is lager dan de raming van 1,60 tot 1,65 euro die bij de halfjaarresultaten was gegeven. De aanpassing is het gevolg van eenmalige vergoedingen voor het vertrek van twee directieleden. Het bedrijf bevestigt wel de verwachting een stabiel brutodividend van 1,53 euro per aandeel uit te keren.

 • Zijn we in beleggersnirvana beland? Chat straks met ons mee!

  'Het beleggersnirvana', zo omschrijft zakenbank JPMorgan de huidige omgeving met wegebbende onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingen of pandemie. Zijn we 'erdoor'? Discussieer over die million dollar question straks met ons mee in de wekelijkse livechat. U kunt via deze link al uw vraag stellen. 

  ©REUTERS

 • Mithra vindt Myring-partner voor Venezuela

  Het Luikse farmabedrijf Mithra heeft met Chemical Dampe een overeenkomst gesloten voor de verkoop van zijn hormonale anticonceptiering Myring in Venezuela. Daarmee heeft Mithra nu commerciële akkoorden in 36 landen afgesloten voor Myring.

 • AlphaValue verlaagt advies Solvay

  Het onafhankelijke Franse beurshuis laat zijn rating voor Solvay zakken van ‘kopen’ naar ‘bijkopen’. De kwartaalresultaten die Solvay op 5 november bekendmaakte waren voor de winst hoger dan verwacht en voor de omzet lager dan verwacht, klinkt het.

 • Beurzen zullen wat gas terugnemen

  Na de megawinsten van maandag, te danken aan het gunstige nieuws over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, zullen de Europese beurzen het vandaag rustiger aan doen. De future op de Euro Stoxx 50 staat 0,9 procent in de min, wat op een lagere opening wijst.

 • Galapagos begint onderzoek met nieuw psoriasismiddel

  Galapagos liet maandagavond weten dat de eerste psoriasispatiënt een dosis van het nieuwe kandidaat-geneesmiddel GLPG3667 heeft gekregen. Daarmee is de fase 1b-studie naar dat middel begonnen.

  GLPG3667 is ‘een kandidaat-medicijn met een nog niet bekendgemaakt werkingsmechanisme in ontwikkeling voor ontstekings- en auto-immuunziekten’, aldus het Mechelse biotechbedrijf in een persbericht. Het middel werd al getest bij gezonde vrijwilligers en die resultaten rechtvaardigden verder klinisch onderzoek.

  Tijdens de fase 1b-studie wordt GLPG3667 tegenover een placebo geplaatst en wordt gekeken of het middel veilig is, goed wordt verdragen en vanzelfsprekend of het werkzaam is en hoe de medicijneigenschappen zijn. Dertig patiënten met matige tot ernstige psoriasis krijgen vier weken dagelijks een orale dosis in twee doseringen van GLPG3667 of een placebo. De rekrutering vindt plaats in Europa. Als de studie succesvol is, volgen in de tweede helft van 2021 fase 2-studies in artritis psoriatica en colitis ulcerosa.

 • Bone Therapeutics start samenwerking rond 3D-geprinte implantaten

  Bone Therapeutics gaat een onderzoekssamenwerking aan met Cerhum, 3D-Side, mSKIL en IREC. Het is de bedoeling 3D-geprinte implantaten te maken waarbij gebruik wordt gemaakt van Allob, de allogene, botvormende cellen van Bone. Het consortium van expertenbedrijven en academisch partners werd opgericht in het kader van de Waalse competitiviteitscluster BioWin en krijgt 3 miljoen euro Waalse steun.

  De nieuwe implantaten zouden op termijn transplantaten kunnen vervangen op basis van eigen botmateriaal van patiënten. Zulke autografts zijn de huidige standaardbehandeling bij botreconstructie-ingrepen. Maar het eigen botmateriaal is slechts in beperkte mate beschikbaar en deze behandeling vereist bijkomende pijnlijke ingrepen. Er kunnen ook infecties en breuken optreden, naast bloedingen, zenuwschade en verminderde mobiliteit. Bovendien is het moeilijk om de autograften de vereiste vorm te geven.

  Daarom willen Bone en zijn partners een nieuw product ontwikkelen, TrueBone3D, dat op maat van het ontbrekende bot wordt gemaakt. Het is de bedoeling dat de botvormende cellen van Bone pas tijdens de ingreep worden toegevoegd om het aaneengroeien te bevorderen.

 • Biocartis lanceert coronatest in Europa

  Biocartis , een specialist in moleculaire diagnostiek, brengt de CE-markering aan op zijn volledig geautomatiseerde SARS-CoV-2-test. Dat betekent dat de test beantwoordt aan de Europese vereisten inzake veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu, en dus in Europa op de markt mag komen. SARS-CoV-2 is het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

  De test loopt op het Idylla-platform van Biocartis en werkt met nasofaryngeale uitstrijkjes. Het resultaat is na 90 minuten bekend. De test is nu beschikbaar voor klinisch gebruik in heel Europa. Een van de eerste gebruikers wordt het Britse Health Services Laboratories (HSL). Voor de test loopt ook een Amerikaanse aanvraag.

 • JPMorgan is ‘bullish' over Wall Street

  Zakenbank JPMorgan is bijzonder optimistisch over de Amerikaanse beurzen. De verkiezing van Joe Biden tot president met een Senaat waar de Republikeinen in de meerderheid blijven, is ‘een goudlokjescenario voor aandelen’, zegt Lakos-Bujas, de hoofdstrateeg van JPMorgan.

  Daar kwam maandag het goede nieuws over de ontwikkeling van een coronavaccin bij, wat prompt tot een aandelenrotatie aanleiding gaf: van thuisblijfaandelen naar verlaat het huis-aandelen.

  Los van die rotatie ziet Lakos-Bujas een stevige stierenmarkt opdoemen. Hij voorspelt een duurzame rally die de S&P500 bijna een kwart hoger kan stuwen.

 • Recticel neemt Zwitsers bedrijf FoamPartner over

  Recticel doet een grote overname in Zwitserland. Voor 270 miljoen Zwitserse frank (251 miljoen euro) neemt het FoamPartner over, een specialist in technische schuimrubberoplossingen voor de mobiliteitsmarkt, industriële toepassingen en de living & care-markt. 'Er is significante complementariteit en opwaarts synergiepotentieel met Recticel', klinkt het in een persbericht.

  Volgens Recticel zal de overname, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 wordt afgerond, tot meer groei in activiteiten met hoge toegevoegde waarde leiden. Ze zal voorts Recticels aanwezigheid op de Europese, Aziatische en Noord-Amerikaanse markten versterken, en ook vanaf het eerste jaar van consolidatie tot hogere marges aanleiding geven.

  Recticel neemt FoamPartner over van Conzzeta AG en financiert de deal met een bankenlening.

  Hier leest u meer over deze markante overname.

 • Hoop en scepticisme

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen zoeken aansluiting bij de forse indexwinsten van maandag in Europa en New York. Al werd Wall Street tegen het einde van de handelsdag toch wat voorzichtiger.

  Ook in Azië trekken bedrijven die het sterkst zullen profiteren van de heropening van de economie de kop: regionale luchtvaartmaatschappijen, toerisme en alles wat met reizen te maken heeft.

  Er is echter ook wat scepticisme over het vaccin van Pfizer en BioNTech. Analisten wijzen erop dat nog meer moet worden getest en dat dan de goedkeuring moet volgen. ‘Productie en distributie zouden betekenen dat het vaccin, als het echt efficiënt is, nog maanden verwijderd is van massaverspreiding’, zei Tai Hui, hoofdstrateeg voor de Aziatische markten bij JPMorgan Asset Management, aan Reuters.

  Een vrouw loopt over de voetgangersbrug die beurskoersen afficheert in Shanghai. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud