1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten hoger

De beurzen bouwden verder aan hun novemberrally dankzij het vooruitzicht op Janet Yellen als stimulusvriendelijke minister van Financiën in de VS. De Bel20 was aanvoerder in Europa.
 • Tot morgen!

  Na deze fijne beursdag gaan we er uit. We zien u graag morgenvroeg terug, maar wijzen u nog wel op onze vooruitblik over Elia : lees hier! Mooie avond!

  WOENSDAG 25 NOVEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Inflatie (maatstaf Fed) oktober, 14.30 uur
  • Bestellingen duurzame goederen oktober, 14.30 uur
  • Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie oktober, 14.30 uur
  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) november, 16.00 uur
  • Federal Reserve: notulen vergadering van 5 november, 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Elia: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Deere: resultaten vierde kwartaal 2019/2020
 • De samenvatting van Wall Street...

  ... leest u hier!

 • Belgisch ondernemersvertrouwen daalt na zes maanden van herstel

  De tweede lockdown heeft het vertrouwen van de Belgische ondernemers in november doen dalen na een stijging de zes vorige maanden. De vertrouwensindicator van de Nationale Bank zakte naar -12,1 punten, tegenover -8,5 punten in oktober. Vooral in de handel en de sector diensten aan bedrijven werden ondernemers veel somberder. Ook in de bouw verslechterde het economisch klimaat. In de verwerkende nijverheid daarentegen werden bedrijfsleiders iets optimistischer.

 • Bel20 sluit met 3,05 procent winst

  De Europese beurzen zijn met mooie winsten geëindigd. De Euro Stoxx 50 won 1,3 procent, de breed samengestelde Stoxx Europe 600 ging 0,9 procent hoger.

  Nog een heel stuk beter presteerde de Bel20. De Brusselse graadmeter won 3,05 procent tot 3.724,22 punten. De banken en cyclische waarden trokken de kar. Umicore schoot 8,5 procent omhoog, Solvay 4,5 procent en Aperam 4,3 procent. Bij de banken was er 8,3 procent winst voor ING en 4 procent voor KBC. Toch waren er ook 8 verliezers in de Bel20 met Argenx (-2,9%) als grootste.

 • Dow Jones op 30.000 punten

  De Dow Jones is door de 30.000 puntengrens gegaan. 

  Lees hier ons artikel!

  ©AFP

 • Olieprijs rukt op

  Aansluitend op het optimisme op de beurzen – over een volledige heropening volgend jaar dankzij vaccinatie en over een vlotte machtsoverdracht in de VS – stijgt de olieprijs flink door. De prijs van een vat Brent-olie klimt 3,7 procent tot 47,77 dollar. Dat is de hoogste prijs sinds begin maart, toen de coronapandemie aardolie deed crashen.

  Ook in New York zit de olieprijs stevig in de lift. Daar wordt voor een vat WTI-olie 45,07 dollar betaald, 4,7 procent meer dan maandagavond.

 • Goud op laagste niveau in vier maanden

  Nu de beurzen in bloedvorm zijn, is het geen verrassing dat goud wat glans verliest. De goudprijs zakt voor de tweede dag op rij tot net boven 1.800 dollar voor een ounce. Dat is het laagste peil sinds juli.

  Goud is een traditionele veilige haven in moeilijke tijden. De appetijt van beleggers voor edele metalen is echter fors afgenomen door het opeenvolgende positieve vaccinnieuws. Dat heeft tot een rotatie naar meer risicovolle activa gezorgd. De politieke onrust is eveneens afgenomen nu president Trump zijn diensten heeft opgeroepen om mee te werken aan de machtsoverdracht aan verkiezingswinnaar Biden.

 • GE krijgt koopadvies

  Het conglomeraat General Electric (GE) gaat 6,8 procent hoger nadat het bedrijf een koopadvies krijgt van Oppenheimer. Analist Christopher Glynn verhoogt zijn houdenadvies naar een koopadvies en zet het koersdoel op 12 dollar. 

  Volgens Glynn heeft CEO Larry Culp een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd. Daardoor zijn de balans en de vrije kasstromen van de onderneming verbeterd. De analist benadert daarnaast dat de verkoop van BioPharma aan Danaher in maart een goede zet was. Volgens Glynn deed die desinvestering de schuldenlast met 13,3 miljard dollar dalen. 

  'Operationeel heeft GE zichzelf in een positieve richting gezet. Dankzij de hervormingen die zijn doorgevoerd zorgt Culp ervoor dat de ommekeer in het aandeel kracht wint.' Het aandeel won de afgelopen 6 maanden meer dan 50 procent. 

  Daarnaast kijken beleggers naar een bericht van de zakenkrant Wall Street Journal. Volgens de krant zou Culp zich voorbereiden op een nieuwe banenknip in de vliegtuigtak van de groep. Die divisie zag de omzet in het laatste kwartaal met 39 procent zakken tot 4,9 miljard dollar. De vliegtuigsector zit in zwaar weer door het coronavirus. Mensen durven niet in het vliegtuig te stappen uit angst besmet te raken met het virus, waardoor het vliegverkeer veel lager is dan voor de crisis. 

  ©REUTERS

 • Dow Jones weer bijna op 30.000 punten

  We hebben het nu al een paar keer gezegd: de Dow Jones zit dichtbij de 30.000 punten. Maar nu is het toch wel heel dichtbij. De industriegraadmeter stijgt met 1 procent tot 29.890 dollar. Dat is dus nog 110 dollar te gaan. Het zou zomaar vandaag kunnen gebeuren!

 • Bank of America optimistisch voor AB InBev en Heineken

  Bank of America is optimistisch over de westerse bieraandelen. De analisten van de bank verhogen zowel het koersdoel voor AB InBev als voor Heineken . Bij AB InBev stijgt het koersdoel van 51 naar 60 euro met een onveranderd 'houden'-advies. De rating voor de Nederlanders blijft 'kopen' terwijl het koersdoel van 95 naar 105 euro gaat.

  In het rapport stellen de analisten dat de marges vlug zullen herstellen eens de wereldwijde horeca opnieuw de deuren opent. De verwachte vaccinaties in de eerste helft van 2021 zullen daarvoor zorgen.

  Voor AB InBev voorspelt Bank of America echter een trager herstel dan voor Heineken. De Belgen zouden meer druk ondervinden van heviger concurrentie (vooral dan van Heineken) terwijl de kosten sneller stijgen. Heineken legde daarentegen meer de nadruk op kostenbepsaringen en kan ook meer profiteren van een verwachte omzetgroei.

 • Wall Street opent in het groen

  De Amerikaanse beurzen veren op. De Dow Jones stijgt 1 procent, de S&P500 klimt 0,7 procent en de Nasdaq veert 0,4 procent op. 

  ©REUTERS

 • Abercrombie & Fitch ziet onlineverkoop stijgen

  De modegroep Abercrombie & Fitch zag de omzet in het derde kwartaal dalen met 5 procent tot 820 miljoen dollar, maar die daling is veel lager dan de afname van 15 tot 20 procent die het bedrijf had voorzien. Vooral de onlineverkopen deden het goed. De online omzet klom 43 procent tot 382 miljoen dollar.

  Het bedrijf ziet de winst per aandeel uitkomen op 0,66 dollar, ruim boven de verwachting van analisten. De hoger dan verwachte winst is te danken aan de forse stijging in de brutomarge met 390 basispunten tot 54 procent. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan het beter managen van de voorraad, kostenbesparingen en wisselkoerseffecten. 

  CEO Fran Horowitz is tevreden met de resultaten. 'Ik ben trots op onze resultaten. We hebben de hoogste operationele kwartaalwinst in acht jaar tijd geleverd. Daarnaast zorgde onze veranderingen in producten en  marketing ervoor dat we nieuwe klanten kregen uit verschillende merken en regio's.' Horowitz zegt wel dat de omgeving onzeker blijft door de coronapandemie.

 • Balta verdubbelt in 3 weken tijd

  Balta  is opnieuw aanvoerder in Brussel met een koerswinst van 11 procent. De producent van vloerbekleding kende in de jongste zeven handelsdagen telkens koerswinsten boven 5 procent, waarbij het in meer dan de helft van de dagen een dubbelcijferige winst neerzet. De balans sinds november: +120%. Maar alles is relatief. Sinds het jaarbegin zit de tapijtfabrikant nog op een verlies van 13 procent.

  Balta gold lange tijd als één van de meest afgestrafte Brusselse aandelen. Vorige week versterkte een Nederlands hefboomfonds zich in het kapitaal.

 • Tesla voorbeurs hoger | Musk hint op grotere actieradius

  Tesla  zal verbeterde versies van bestaande modellen uitbrengen met een actieradius van bijna 700 kilometer en wagens voor de lange termijn ontwikkelen met een autonomie van 1.000 kilometer. Dat liet CEO Elon Musk zich ontvallen op een online batterijconferentie georganiseerd door de Duitse overheid als onderdeel van het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie. 

  De fabriek die Tesla in de buurt van Berlijn bouwt, zal auto's maken voor Europese kopers, die de voorkeur geven aan kleinere, meer betaalbare modellen voor stedelijke omgevingen, zei Musk. 'In Europa zou het logisch zijn om een ​​compacte auto te maken, misschien een hatchback',zei Musk tijdens het evenement.

  Tesla wint 4,5 procent in de voorbeurshandel. Eerder vandaag raakte bekend dat de Tesla-topman Bill Gates voorbijschiet in de ranglijst met grootste vermogens. Musk moet alleen nog Jeff Bezos van Amazon voor zich dulden.

 • Bitcoin nadert hoogste koers ooit

  De bitcoin flirt met zijn hoogste stand ooit. De cryptomunt werd vanochtend even voor meer dan 19.000 dollar verhanded. Dat is het hoogste peil in meer dan drie jaar. Op zijn top, eind 2017, was een bitcoin net geen 20.000 dollar waard.

  Dit jaar steeg de waarde van een bitcoin met 160 procent. In november alleen al werd de munt zo'n 40 procent duurder. De verwachting dat de digitale munt steeds breder geaccepteerd zal worden werd dit jaar aangewakkerd doordat onder meer betalingsbedrijf PayPal verschillende cryptomunten integreerde.

 • Hoogzomer in november

  De Bel20  noteert tegen de middag met 2 procent winst en trekt een nieuw printje in wat stilaan een ware novemberhausse mag heten. De Brusselse sterrenkorf won 20 procent sinds Allerheiligen en doet daarmee beduidend beter dan het Europees gemiddelde (+13%).

  Hier leest u meer.

 • Futures: Wall Street opent groen

  De Amerikaanse beurzen gaan volgens de futures hoger openen. De Dow Jones zou 1 procent winnen, de S&P500 0,8 procent en de Nasdaq zou met 0,4 procent aandikken. 

 • Recticel en Aperam op hoogste peil dit jaar

  Het loopt gesmeerd op de Brusselse beurs. De anticipatie op een vaccin tegen het coronavirus en het vooruitzicht op Janet Yellen als stimulusvriendelijke minister van Financiën in de VS, stemmen de beurzen monter. De Bel20 noteert na ruim twee uur handel met 1,7 procent winst op 3.676 punten.

  Recticel  en Aperam  slagen er in om hun hoogste koers dit jaar te bereiken. Chemiegroep Recticel tikt 9,6 euro aan, inoxproducent Aperam 32,7 euro. 

 • Duitse ondernemers somber over economische vooruitzichten

  De Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen is in november met 1,8 punt gedaald naar 90,7 punten. Economen hadden een grotere terugval naar 90,2 punten voorspeld. De bedrijfsleiders werden vooral somberder over de economische vooruitzichten. 'De nieuwe lockdown heeft het optimisme van deze zomer bijna volledig doen verdwijnen', zegt Carsten Brzeski, hoofd macro-economie van ING. De beoordeling van de huidige economische toestand verslechterde slechts lichtjes. 

 • Kiwidollar kent sterke opstoot

  De Nieuw-Zeelandse dollar trekt een sprintje. De munt wisselt nu voor 70 Amerikaanse dollarcent, een peil dat niet meer werd gehaald sinds 2018.  De munt steeg maar liefst 1,1 procent - op de wisselmarkt heet zoiets een zeer sterke stijging - nadat minister van Financiën Grant Robertson een brief aan de centrale bank in Wellington had uitgegeven waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak over de lage rentetarieven voor huizenprijzen. Hij verzocht daarin om huizenprijzen toe te voegen aan het mandaat van de centrale bank.


  Als het voorstel wordt aangenomen, kan het de vooruitzichten op verdere renteverlagingen of aanvullende opkoopprogramma's voor obligaties aanzienlijk verkleinen. 

 • 'Solvay vangt 130 miljoen met verkoop van barium- en strontiumtak'

  Solvay  kondigde gisteren de verkoop aan van zijn barium- en strontiumactiviteiten in Duitsland, Spanje en Mexico aan investeringsfonds Latour Capital. Ook de Duitse natriumcarbonaatafdeling maakt deel uit van de desinvestering. KBC Securities werpt zijn licht op de verkoop.

  'Dit is geen verrassend nieuws en een volgende logische stap in de snoeibeurt in de portfolio', zegt analist Wim Hoste. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt maar Hoste schat de opbrengst rond 120 tot 130 miljoen euro. De analist brengt in herinnering dat Solvay strategische opties verkent rond van een deel van zijn detergentactiviteiten en zijn chemische divisie die in olie en gas actief is. Deze bedrijfsonderdelen hebben een gezamelijke omzet van 400 tot 450 miljoen euro en kunnen ook in de komende maanden verkocht worden, aldus Hoste.

 • DAX wordt groter én strenger

  Deutsche Börse kondigt de krijtlijnen aan van de hervorming van de DAX-index in de nasleep van het schandaal rond Wirecard.

 • Fastned maakt nieuwe sprong

  Het gaat zeer snel voor Fastned . Na een sprong van 30 procent gisteren, doet de producent van snellaadpalen er nog eens 20 procent bij op de Amsterdamse beurs.  Gisteren kon het bedrijf uitpakken met een contract voor de bouw en uitbating van negen snellaadstations voor elektrische wagens langs de Franse Autoroute Du Soleil. 

  Ook sectorgenoot Alfen  rukt verder mee op met een sprong van 8 procent. 

 • Opmerkelijke koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 1 procent.

  Novartis wint 1,4 procent na het bericht over een miljardeninkoop van eigen aandelen (post 7u42).

  KPN  trappelt ter plaatse na het nieuws over de versnelde uitrol van het glasvezelnetwerk. Die investeringen zijn belangrijk voor de lange termijn, maar drukken op korte termijn op de vrije kasstroom (post 7u57).

  Credit Suisse stijgt 1,4 procent na kwartaalcijfers.

 • Brussel opent groen | Galapagos | Biocartis | Balta

  De Brusselse beurs is met winst geopend. De Bel20  sterkt 1 procent aan naar 3.650 punten.

  Galapagos wint 0,6 procent. Het biotechbedrijf verkoopt zijn onderzoeksdochter Fidelta aan Selvita, een Poolse beursgenoteerde sectorgenoot.

  Biocartis verliest 0,3 procent. Een industriële en financiële partner, het Zwitserse Debiopharm, verkleint zijn belang in de Mechelse diagnosticaspeler.

  Balta blijft in een winning streak. De producent van vloerbekleding, één van de meest geplaagde Brusselse aandelen in coronatijd, wint opnieuw 7 procent.

  Kinepolis  kan eveneens zijn sterke reeks verderzetten en wint 6 procent in de nasleep van positief vaccinnieuws waardoor een heropening van de economie weer meer op de voorgrond treedt. 

  Smartphoto  levert dan weer 4 procent in na enkele stevige winstdagen. 

 • Musk nu ook rijker dan Gates

  Het vermogen van Elon Musk is door de rally in het aandeel Tesla  gestegen tot 127,9 miljard dollar. Gisteren steeg het aandeel andermaal 6,6 procent tot 521,85 dollar. Alleen al dit jaar werd Musk 100 miljard dollar rijker, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Het vermogen van Musk bestaat voor drie vierde uit aandelen Tesla.

  Musk is nu de tweede rijkste mens op aarde voor Microsoft-stichter Bill Gates. Gates heeft zelf zijn vermogen van 127,7 miljard dollar in toom gehouden door de voorbije jaren tientallen miljarden dollars te doneren aan liefdadigheidsinstellingen.

  Het aandeel Tesla gaat nog heel gek moeten doen vooraleer Musk de rijkste op aarde wordt. Amazon-stichter Jeff Bezos staat ruim op kop met een fortuin van 181,9 miljard dollar.

 • Marktenchat | Is het herstel van de achterblijvers ingezet?

  Vandaag om 12 uur kunt u chatten met marktenredacteur Serge Mampaey. Hij buigt zich onder meer over de vraag of de achterblijvers nu eindelijk aan herstel toe zijn. Denk aan Balta, AB InBev, Kinepolis, EVS...

  U kan hier al een vraag achterlaten.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een openingswinst van 0,5 procent.

  ©Getty Images

 • KPN versnelt uitrol glasvezelnetwerk | Belooft progressief dividend

  De Nederlandse telecomoperator KPN  organiseert vandaag een analistendag met als thema 'Accelerate to Grow'. In een persbericht voorbeurs herhaalt KPN alvast de jaarprognose van 2,32 miljard euro ebitda en 780 miljoen euro vrije kasstroom .Tegen 2023 moeten deze cijfers respectievelijk meer dan 2,45 miljard euro en meer dan 870 miljoen euro bedragen.

  De strategie van KPN bestaat erin om de uitrol van het glasvezelnetwerk te versnellen. Tegen 2023 moet er in Nederland een dekkingsgraad zijn van 50 procent, en tegen 2025 van 65 procent. KPN trekt daar de komende drie jaar 3,5 miljard euro voor uit.

  KPN denkt ook aan de aandeelhouder. De groep belooft een jaarlijkse groei van het dividend tussen 3 en 5 procent.

  De nood aan snel en betrouwbaar internet is post-corona groter dan ooit.
  Joost Farwerck
  CEO KPN

 • Novartis plant miljardeninkoop eigen aandelen

  Novartis gaat voor ruim 2 miljard euro eigen aandelen inkopen. Dat meldt de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant in de marge van een investeerdersconferentie. De Zwitserse farmareus verwacht volgend jaar belangrijke vorderingen in vijf experimentele geneesmiddelen tegen kanker die zich in een laat stadium van de klinische proeven bevinden. Het gaat onder meer om canakinumab, een mgelijke behandeling tegen longkanker.

  Novartis heeft één van de meest omvangrijke klinische pijpledingen in de industrie. Het verhoogde vorige maand zijn prognoses voor dit boekjaar en zegt dat het op schema zit om tegen het jaareinde voor 1,5 miljard euro aan kostenbesparingen te realiseren.

 • Kiadis aan het haardvuur bij Piper Sandler

  Kiadis  laat weten dat het mag presenteren op de Healthcare-conferentie van Piper Sandler. Het biotechbedrijf dat onderzoek doet naar zogenaamde 'natural killer'-cellen om tumoren te bestrijden, meldt dat zijn CEO Arthur Lahr op 3 december een 'fireside chat' mag houden op de digitiale conferentie van de grote New Yorkse investeringsbank.

 • Zwitserse biotechgrootheid minder sterk in Biocartis

  Debiopharm, een bekend Zwitsers biotechfonds, is onder 3 procent gezakt in het kapitaal van Biocartis . Dat meldt het Mechelse diagnosticabedrijf in een transparantiekennisgeving. Debiopharm is het fonds van de Zwitserse familie Mauvernay die al 40 jaar actief is in moleculaire geneeskunde. In 2018 had het fonds voor 25 miljard dollar activa onder beheer.

  Debiopharm houdt nu 2,95% van de stemrechtverlenende effecten in Biocartis.

 • Galapagos verkoopt Kroatische onderzoeksdochter

  Galapagos  vangt 31,2 miljoen euro met de verkoop van Fidelta, een kroatisch dochterbedrijf dat onderzoeksdiensten levert aan farma- en biotechbedrijven. De koper is een Pools bedrijf, Selvita, actief in onder meer in-vitro-farmacologie. Selvita is evenees grootaandeelhouder in Ardigen, een biotechbedrijf dat artificiële intelligentie gebruikt in precisiegeneeskunde. Fidelta verricht onderzoek voor Galapagos rond onstekingsziektes en fibrose. Het bedrijf heeft 181 werknemers in dienst en heeft een groot onderzoekslaboratiorium in Zagreb.

  De deal levert Galapagos 31,2 miljoen op in cash. Fidelta draaide over de eerste 9 maanden een omzet van 17,2 miljoen euro en een bedrijfswinst van 4,4 miljoen.

 • Beurzen zetten in op comeback Janet Yellen

  Goedemorgen. We starten met een blik op Japan waar de Nikkei-index niet ver voor de slotbel op 26.286 punten noteert, zijn hoogste peil in 29 jaar. Japan opende de handel weer na een vakantiedag en is de sterkste winnaar in Azië dankzij het positieve vaccinnieuws van maandag. Ook een formele 'overgangsgoedkeuring' in de VS effent het pad voor Joe Biden naar het Witte Huis, Trump heeft zijn teams gevraagd om de protocollen voor de machtsoverdracht op te starten.

  Daarnaast krijgt de regering van Biden wat meer vorm. De toekomstige president zou voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen willen voordragen als de volgende minister van Financiën. Dat vooruitzicht geeft de markt een extra boost. De komst van Yellen kan immers de kans op extra stimulusmaatregelen voor de economie vergroten.

  'We naderen een vaccin en zullen meer beleidsondersteuning krijgen voor de economie van de Amerikaanse regering', zegt Kiyoshi Ishigane, hoofdfondsenmanager bij Mitsubishi Asset Management. 'Beide zaken zijn uiterst positief voor aandelen'.

  Joe Biden zou de 'stimulusvriendelijke' klepper Janet Yellen voordragen als minister van Financiën. ©REUTERS


Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud