1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen gingen hoger en hadden een prima week. Hyloris breidt zijn pijplijn uit. Een Italiaanse zakenkrant noemde Melexis als mogelijke overnameprooi. Het Amerikaanse banenrapport was zwakker dan verwacht.
 • Fijn weekend!

  Wij houden er voor vandaag mee op en wensen u een fijn weekend. Voor een blik op volgende week klikt u best HIER!

 • Bel20 sluit met winst

  De Belgische sterindex steeg met 0,6 procent tot 3834 punten. Bovenaan stonden Argenx , Barco en KBC . Onderaan stonden Solvay , Aedifica en Umicore .

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,3 procent hoger.

 • Over GameStop, Peloton en LAIX...

  ... leest u meer in onze Wall Street van vandaag!

  ©REUTERS

 • Peloton zakt door leveringsproblemen

  Het thuisfitnessbedrijf Peloton Interactive zakt met meer dan 8 procent, nadat het bij de kwartaalresultaten meldt dat het de vraag naar fitnessmachines niet kan bijhouden. Het bedrijf zegt dat er coronagerelateerde vertragingen in de levering zijn en dat die 'moeilijkheden veroorzaken om terug te keren naar de leveringstermijnen van voor de coronapandemie', waardoor de toekomstige winsten geschaad worden.

  De onderneming gaat de komende zes maanden meer dan 100 miljoen dollar investeren in lucht- en vrachtvervoer over de oceaan om de leveringstijden te verbeteren. 

  Peloton zag de winst per aandeel uitkomen op 18 dollarcent. Dat was dubbel zoveel dan wat analisten hadden voorzien. De omzet steeg met 128 procent naar 1,06 miljard dollar en ook dat was boven de consensusverwachting. Voor het huidige kwartaal verwacht Peloton een omzet van 1,1 miljard dollar. Daarnaast verhoogde de groep de prognose voor de verkoop voor het volledige boekjaar naar 4,08 miljard dollar tegenover een eerdere prognose van 3,9 miljard dollar. 

  Prima cijfers dus en een prima prognose, maar beleggers tillen zwaar aan de leveringsproblemen en de geschatte impact die dat in ieder geval op korte termijn zal hebben op de winstgevendheid. 

  ©Bloomberg

 • En het hypeaandeel van de dag is...

  ... LAIX ! Gisteren zagen we al dat de kleine particuliere beleggers via sociale media een klein Chinees aandeel, genaamd ATA Creativity, meer dan 900 procent hoger duwden en ook vandaag wordt weer een Chinees bedrijfje omhoog gespeculeerd. Opnieuw is het een bedrijf in de educatiebusiness, want LAIX geeft online leerproducten uit om Engels te leren in China. Het aandeel stijgt 155 procent.

  Wederom is het aandeel, net als gisteren bij ATA Creativity, terug te vinden in chatgroepen op Facebook met als thema beleggen. Zulke aandelen kennen een redelijk dun handelsvolume, waardoor elke vraagboost door gecoördineerde opkopen van particuliere beleggers via sociale media een forse koersopstoot geeft. 

  Overigens noteert ATA Creativity vandaag alweer 50 procent lager. 

 • GameStop en AMC winnen na opheffing handelsbeperkingen

  Er glanst toch weer wat hoop voor de ware believers in de aandelen GameStop en AMC . GameStop wint bijna 30 procent en AMC klimt ruim 5 procent. Dat gebeurt nadat de hyperpopulaire beleggingsapp Robinhood de handelsbeperkingen in alle aandelen heeft opgeheven (zie post 8.10 uur). 

  Mogelijk hebben de koersstijgingen ook te maken met data van Ortex die suggereren dat shortsellers, beleggers die inspelen op een daling (zie uitleg video), deze week 3,6 miljard dollar winst hebben geboekt door tegen het aandeel GameStop te speculeren.

  Goed voor de believers dus, als ze nog in het aandeel zitten tenminste. Want na een rit van -80 procent vanaf de top op 27 januari moet je ook als believer een sterke maag hebben om te blijven zitten en een sterk vertrouwen in je belegging. Wij zijn niet zozeer believers maar wel beliebers, daarom dit toepasselijke liedje:

  Trust - Justin Bieber

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen stijgen. De Dow Jones en de S&P500 gaan 0,4 procent hoger en de Nasdaq wint 0,2 procent.

  ©REUTERS

 • VS boeken grootste handelstekort in twaalf jaar

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in 2020 met 17,6 procent gestegen naar 679 miljard dollar, het hoogste peil sinds 2008. De uitvoer van goederen en diensten zakte met 16 procent naar 2.132 miljard dollar en de invoer verminderde met 9,5 procent naar 2.811 miljard.

  De voormalige Amerikaanse president Donald Trump beloofde bij zijn aantreden het handelstekort terug te dringen. Hij is daar niet in geslaagd, hoewel hij een handelsoorlog lanceerde tegen China en de importtaksen op Chinese producten fors verhoogde.

 • Peloton kan vraag niet volgen

  In de voorbeurshandel gaat Peloton Interactive tot 7 procent lager. De maker van loopbanden en hometrainers gaf donderdagavond een tegenvallende prognose voor het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Peloton verwacht een brutobedrijfswinst (ebitda) van 10 miljoen dollar, terwijl analisten op zo’n 65 miljoen dollar hadden gerekend.

  Peloton heeft als bedrijf tot dusver veel voordeel gehaald uit de coronacrisis. Om fit te blijven tijdens de pandemie schaften meer mensen zich toestellen aan en namen ze ook een abonnement op de oefenvideo’s van Peloton. Door de verstoring van de aanvoerketens is er echter veel vertraging bij de levering van de toestellen. Om daar een mouw aan te passen gaat Peloton in de komende zes maanden 100 miljoen dollar investeren in lucht- en zeevracht. Samen met hogere onderzoekskosten zal dat op de winst wegen.

  De tweedekwartaalresultaten waren wel beter dan verwacht. De omzet verdubbelde ruimschoots tot 1,06 miljard dollar, boven de analistenprognose van 1,03 miljard. De nettowinst per aandeel bedroeg 18 dollarcent, dubbel zoveel als verwacht.

 • Futures: Wall Street start hoger

  Als we de futures mogen geloven starten we straks hoger op Wall Street. De Dow Jones , de S&P500 en Nasdaq zouden eensgezind optrekken met 0,4 procent.

 • Jobcreatie in VS lager dan verwacht

  De Amerikaanse economie heeft in januari slechts 49.000 gecreëerd, meldt het ministerie van Arbeid. Dat is een tegenvaller, want economen hadden 105.000 extra banen voorspeld. De werkloosheidsgraad zakte onverwacht met 0,4 procentpunt naar 6,3 procent, omdat 406.000 Amerikanen niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. De dollar en de langetermijnrente daalden na de publicatie van het tegenvallende jobrapport.

 • Amerikaanse futures licht hoger vóór jobrapport

  De futures op de Dow Jones en de S&P500 noteren 0,4 procent hoger, die op de Nasdaq 0,35 procent. De markten rekenen op een relatief gunstig banenrapport, waaruit zou moeten blijken dat het ergste achter de rug is voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. Nadat in december 140.000 banen verloren gingen, zouden er in januari 50.000 zijn bijgekomen, is de algemene verwachting.

 • Stimulusbelofte duwt lange rente hoger

  Dit zien de centrale banken graag: een stijgende lange rente, terwijl de beleidsrente laag is. Door de stimulusbelofte van president Joe Biden zijn de inflatieverwachtingen en de verwachtingen over de toekomstige economische groei gestegen, waardoor vooral de 30 jaarsrente hoger klimt in de VS. Dat is te zien aan het toenemende verschil in basispunten tussen de 30 jaars- en de 5 jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties.

 • Renteverschil Italië-Duitsland op laagste peil sinds 2016

  De Italiaanse tienjaarsrente noteert vrijdag 2 basispunten lager op 0,53 procent. Daardoor is het renteverschil met Duitsland teruggevallen naar 94 basispunten, het laagste peil sinds 2016. Deze week zakte de Italiaanse rente met 12 basispunten, omdat beleggers optimistisch zijn over de vorming van een nieuwe regering. Mario Draghi, de ex-voorzitter van de Europese Centrale Bank, aanvaardde de opdracht van de Italiaanse president Sergio Mattarella om een regering te vormen. 

 • Robinhood heeft nog genoeg potentiële beleggers

  Eerder zeiden we al dat de beleggingsapp Robinhood 'All American' ging door tijdens de Super Bowl een reclamespotje van 30 seconden uit te zenden (zie post 7.51 uur). En het volgende plaatje laat nog maar eens zien dat er nog genoeg potentieel is, want maar 15 procent van de Amerikanen zit direct in aandelen:

 • Olieprijs rukt op richting 60 dollar

  De prijs van de Brent-olie stijgt vandaag met 1 procent tot 59,44 dollar. Dat is het hoogste peil in meer dan een jaar. Het is van 29 januari 2020 geleden dat de olieprijs zo hoog stond. De kaap van 60 dollar is dus niet meer veraf.

  De olieprijs klimt voor de zesde dag op rij. Het zwarte goud werd deze week al 6,4 procent duurder.

  De klim van de olieprijs heeft te maken met een groeiende interesse in grondstoffen nu dankzij vaccinaties de normalisering van de economie naderbij komt. Bovendien slinken de olievoorraden en houdt de OPEC+ voorlopig vast aan haar productiebeperkingen. Specialisten hebben het over een krappe fysieke markt.

 • Turks centraal bankier praat lira omhoog

  Een Turkse renteverlaging in de nabije toekomst is wellicht niet mogelijk. Dat zegt gouverneur Naci Agbal van de Turkse centrale bank in een interview met het persbureau Reuters. De basisrente van de centrale bank bedraagt 17 procent.

  De lira reageert positief op de uitspraak van Agbal. De munt noteert driekwart procent hoger dan donderdag en schommelt rond 8,48 lira per euro, het hoogste peil sinds augustus vorig jaar. Sinds begin dit jaar steeg de lira al met 7 procent tegenover de euro. Geen enkele belangrijke munt scoort beter.

 • Vinci gaat over de lat

  De Franse bouwgroep en uitbater van autosnelwegen en luchthavens Vinci leed vorig jaar sterk onder de coronacrisis. Dat resulteerde in een daling van de nettowinst met 62 procent. Het cijfer van 1,24 miljard euro ligt echter hoger dan de 1,11 miljard waar analisten volgens Refinitiv op rekenden. Ook het omzetcijfer van 43,2 miljard euro, een daling van 10 procent, was hoger dan verwacht. Vinci gaat een dividend van 2,04 euro per aandeel uitkeren, wat eveneens een positieve verrassing is.

  Voor 2021 blijft de groep voorzichtig. De trafiek op zijn snelwegconcessies, die vorig jaar met 20 procent daalde, staat bijna weer op een normaal niveau. Dat kan niet gezegd worden van de luchthavenconcessies, waar de trafiek vorig jaar met 70 procent kelderde. Begin 2021 blijft de trafiek er ‘zeer zwak’, aldus Vinci. Dat is ook de reden waarom Vinci geen becijferde financiële vooruitzichten geeft voor dit jaar.

  Maart 2020: een nagenoeg verlaten autosnelweg in de buurt van Rennes. ©AFP

 • Bitcoinupdate

  Even een update over de bitcoin voor de cryptokevers onder u. De digitale munt is de jongste dagen weer aan het stijgen. Sinds de piek van 9 januari op 40.858 dollar was de munt met 26 procent gezakt tot ongeveer 30.000 dollar op 27 januari. Maar inmiddels noteert de digitale munt alweer 25 procent hoger op 37.476 dollar. Daarmee gaat de bitcoin dus weer richting zijn recordstand en lijkt de huidige hype nog niet voorbij

  Bij de piek van eind 2017 leken vooral de retailbeleggers de munt op te stuwen. Vandaag lijken vooral de institutionele beleggers meer waardering voor de munt te krijgen. Dat komt deels omdat de veiligheid van de munt sinds 2017 sterk verbeterd is, maar ook omdat almaar meer institutionele beleggers een hogere inflatie vrezen nu centrale banken en overheden fors stimuleren om de coronacrisis in de economie tegen te gaan.

  En dan gaan institutionele beleggers kijken naar activa die niet bijgemaakt kunnen worden, zoals de bitcoin. Daarvan kunnen er maar 21 miljoen worden gemaakt en die productie gaat ook steeds trager:

  Hier nog even het koersverloop van de bitcoin in de afgelopen zes maanden:

 • De samenvatting van de Brusselse beursdag...

  ... leest u hier!

  ©BELGA

 • Deens energieproject geeft baggeraars boost

  Opmerkelijk sterke beursprestaties zien we vanmorgen bij de baggerconcerns. In Amsterdam gaat Boskalis 7,15 procent hoger, in Brussel wint CFE , het moederbedrijf van DEME, 5,4 procent.

  Het persagentschap ABM FN-Dow Jones brengt de koersklim in verband met een grootschalig Deens energieproject. Denemarken zette donderdag het licht op groen voor de bouw van ’s werelds eerste energie-eiland.

  Het project in de Noordzee wordt in de aanvangsfase 18 voetbalvelden groot en zal verbonden zijn met honderden offshorewindturbines. De productiecapaciteit zal aanvankelijk 3 gigawatt bedragen, wat ongeveer evenveel is als wat de vier kernreactoren van Doel samen produceren.

  Behalve stroom zal het eiland ook groene waterstof produceren als brandstof voor schepen, vliegtuigen en vrachtwagens en voor industrieel gebruik. Het hele project zal ongeveer 210 miljard Deense kronen (28 miljard euro) kosten en past in de plannen van Denemarken om zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 70 procent te verminderen.

  De bouw van een kunstmatig eiland en de plaatsing van honderden windturbines zal veel werk opleveren voor bedrijven als Boskalis en CFE, wat het enthousiasme van beleggers verklaart.

 • Melexis genoemd als mogelijke overnameprooi

  Bij de sterkste stijgers op Euronext Brussel staat vandaag Melexis . Dat blijkt met overnamegeruchten te maken hebben. 

  Volgens de Italiaanse zakenkrant Milano Finanza heeft STMicroelectronics zijn zinnen gezet op een Europese producent van microchips ter waarde van 4 miljard euro. Mogelijke doelwitten zijn Siltronic AG, Dialog Semiconductor en Melexis. Milano Finanza baseert zich op anonieme bronnen in de financiële sector.

 • 'Sligro heeft meer neerwaarts dan opwaarts potentieel'

  KBC Securities-analist Alan Vandenberghe heeft een rapport gemaakt van de restaurantleverancier Sligro  na de kwartaalcijfers over het vierde kwartaal. 'We verwachten dat de omzet van 2021 84 procent van de verkoop over 2019 zal bedragen. We verwachten dat de omzet pas in het vierde kwartaal weer rond het niveau van voor de coronacrisis uitkomt. Voor 2022 verwachten we voorts een hogere omzet dan in 2019.'

  Met de nieuwe berekeningen komt het beurshuis nu op een koersdoel van 20 euro (vorige: 16 euro). 'Maar omdat het aandeel alweer 65 procent hersteld is, behouden we ons 'houden'-advies. Gezien de vasthoudendheid van de gezondheidscrisis zien we meer neerwaarts dan opwaarts potentieel.'

  Doordat Sligro aan restaurants levert en de restaurants in Nederland en België door de coronacrisis gesloten zijn, heeft het een moeilijke tijd. In Nederland daalde de verkoop met 30 procent en in België zag de groothandel de omzet met 32 procent dalen. Voor 2020 is sprake van een omzetdaling met 19 procent tot 1,95 miljard euro. 

  Sligro wint 0,6 procent.

  Gezien de vasthoudendheid van de gezondheidscrisis zien we meer neerwaarts dan opwaarts potentieel.
  Alan Vandenberghe
  Analist bij KBC Securities

 • Kepler Cheuvreux trekt koersdoel Euronav op

  Kepler Cheuvreux heeft zijn model voor Euronav aangepast na het vierdekwartaalrapport en zijn ramingen voor omzet, brutobedrijfswinst, nettowinst en dividend opgetrokken. Het beurshuis baseert zich onder meer op de beter dan verwachte tonnageboekingen in het eerste kwartaal en op het feit dat meer tankers in droogdok moeten (waardoor de tankercapaciteit afneemt, red.).

  Net zoals Euronav verwacht de analist dat de vrachttarieven klimmen wanneer de vraag naar olie normaliseert, iets wat in de tweede jaarhelft wordt verwacht. Op basis van twee scheepsaankopen en de verbeterde jaarcashflow stijgt het koersdoel van 11,80 naar 12,40 euro.

 • Een frisse wind bij Befimmo

  KBC Securities-analist Wido Jongman reageert op het bericht dat zowel de CEO als de voorzitter van de raad van bestuur bij Befimmo vervangen wordt (zie post 7.44 uur). 'We hadden niet verwacht dat ook de voorzitter vervangen zou worden, gegeven de grote projecten die bezig zijn en de moeilijke marktomgeving voor kantoorvastgoed. Aan de andere kant denken we dat in de huidige onzekere omgeving een heroverweging van de strategie goed kan zijn. We zijn benieuwd of de nieuwe tandem een frisse wind door het bedrijf laat waaien .

  Het duo treedt aan in een periode dat de Brusselse kantorenmarkt in zwaar weer zit. Door de coronapandemie werken veel mensen thuis, waardoor de kantoren maar matig bezet zijn en de nood aan nieuwe torens ver te zoeken lijkt. Zo heeft Befimmo zijn plannen voor een vierde WTC-toren in de Brusselse Noordwijk geschrapt.

 • Sofina heeft uitzicht op jackpot

  Nog meer goed nieuws over Sofina . AppLovin, een mobielemarketingplatform, koopt de Duitse start-up Adjust, waarvan Sofina 7,56 procent bezit. De Boël-holding zou circa 63 miljoen euro cashen.

 • ING zet koersdoel Sofina op 320 euro

  De zevende nieuwsbrief van Sofina toonde aan dat de holding dankzij de geografische diversificatie van haar portefeuille en de relatief lage blootstelling aan sectoren die zwaar onder de coronapandemie leden, niet alleen de storm heeft getrotseerd maar ook geprofiteerd heeft van haar sterke blootstelling aan de technologiesector, zegt ING-analist Hans D’Haese.

  Hij raamt de nettoactiefwaarde nu op 282 euro per aandeel, wat betekent dat het aandeel met een premie van 4 procent noteert. Hij trekt zijn koersdoel op van 290 naar 320 euro. Hij houdt daarbij rekening met recente transacties, de evolutie van benchmarkindexen en wisselkoersen, een premie van 5 procent tegenover de nettoactiefwaarde en een langetermijngroeiverwachting van 7,7 procent. Zijn advies blijft ‘kopen’.

 • PostNL krijgt fanmail van Jefferies

  Het beurshuis Jefferies verhoogt het advies voor de postbezorger PostNL van 'houden' naar 'kopen' en laat het koersdoel klimmen van 3 naar 4,50 euro. De reden? Het dividend. Jefferies heeft de dividendverwachting met 40 procent verhoogd, waardoor een dividendrendement van liefst 8 procent ontstaat. 

  Het hogere dividend zou volgens de analisten mogelijk zijn omdat ze de verwachting voor de vrije kasstroom met 65 procent verhoogden. De hogere vrije kasstroom zou het gevolg zijn van een efficiënt gebruik van het kapitaal. 

  Daarnaast denkt het beurshuis dat de grootste daling van het briefvolume voorbij is en wijzen ze erop dat de pakketbezorging inmiddels goed is voor 65 procent van de bedrijfswinst. Het aandeel klimt 4,3 procent.

 • Rally gaat rustig verder in Europa

  De Stoxx Europe 600 wint 0,4 procent en stijgt voor de vijfde dag op rij. Sinds maandagmorgen ging de brede index al 3,5 procent hoger. De Europese beurzen zijn zo op weg naar hun beste week sinds november.

  Wat allemaal meespeelt: goede bedrijfsresultaten, de minder dramatische coronacijfers, de Amerikaanse arbeidsmarkt die lijkt te verbeteren, de mogelijke bijkomende economische stimulus in de VS en de zeer inschikkelijke centrale banken.

 • De essentie van het rapport van Orange Belgium?

  Dat vatten we hier even samen:

 • KBCS geeft Hyloris hoger koersdoel

  Hyloris kondigde vanmorgen de eerste uitbreiding van zijn pijplijn aan. Samen met Purna Pharmaceuticals gaat het farmabedrijf een nieuwe combinatietherapie ontwikkelen om ernstige vaginale schimmelinfectie te behandelen. Ze zetten Purna Female Healthcare op, waarin Hyloris meteen 1,27 miljoen euro investeert.

  Op basis van het nieuwe product, waarvoor het klinisch onderzoek nog dit jaar begint, stijgt de waardering van analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities voor Hyloris met zowat 8 procent. Hij trekt zijn koersdoel op van 12 naar 13 euro en herhaalt zijn koopadvies.

 • Beurzen hoger van start

  De Euro Stoxx 50 opent 0,2 procent hoger, de Bel20 stijgt 0,3 procent.

  Volgende bedrijven staan in de belangstelling:

  * Aedifica wint 2,1 procent nadat de specialist in zorgvastgoed van Berenberg meteen een koopadvies had gekregen.

  * Econocom koopt via een dochterbedrijf 13,3 miljoen eigen aandelen over van Walter Butler. Het aandeel noteert 0,2 procent hoger.

  * Hyloris lanceert samen met het Vlaamse familiebedrijf Purna een start-up in vaginale schimmelinfecties. Het aandeel stijgt 0,7 procent.

  * Bij Befimmo geeft CEO Benoît De Blieck in april de fakkel door. Befimmo verliest 0,8 procent.

  * Orange Belgium zakt 3,2 procent na de kwartaal- en jaarresultaten.

 • BNP Paribas beperkt winstdaling

  De nettowinst van BNP Paribas lag vorig jaar 14 procent lager dan in 2019. De Franse bank had laten uitschijnen dat de winstdaling tot 20 procent kon oplopen. Meer leest u in het artikel van collega Pieter Suy.

 • Econocom koopt in bulk zichzelf

  Econocom  koopt 6 procent van zichzelf, via een deal met Walter Bulter. Dat is de man die destijds Osiatis aan het IT-dienstenbedrijf verkocht, in ruil voor de aandelen dus.

  Eigenlijk was het een jaar geleden de bedoeling dat grootaandeelhouder Jean-Louis Bouchard zelf de aandelen zou kopen, maar die kreeg bij de start van de pandemie de bankfinanciering niet rond. Nu is de deal dus wel rond, zij het via Econocom zelf dus. 

 • Positieve beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen hoger aan de handelsdag beginnen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,3 procent in de plus.

 • Duitse bedrijfsbestellingen dalen harder dan verwacht

  De bestellingen bij Duitse industriële bedrijven zijn in december met 1,9 procent gedaald. Dat is meer dan verwacht: analisten rekenden volgens Reuters op een daling met 1 procent. De terugval van de binnenlandse orders bleef beperkt tot 0,9 procent, maar buitenlandse orders kwamen 2,6 procent lager uit dan in november.

  Dit wijst erop dat de strengere lockdown in Duitsland, samen met de lockdowns in andere landen van de eurozone, uiteindelijk toch de Duitse industrie heeft getroffen, zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

 • Het jaar van de waarheid voor Argenx

  Waar staat Argenx nu en waar gaat het heen? Collega David Adriaen maakte volgende analyse.

 • GameStop-zeepbel geknapt?

  Collega Bas van der Hout gaat in op de vraag of de GameStop-zeepbel geknapt is nu het aandeel stevig onder zijn piek van 27 januari handelt:

  GameStop-zeepbel geknapt?

 • Carlsberg blijft licht onder de verwachting

  De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft in het vierde kwartaal een omzet gerealiseerd van 12,5 miljard Deense kronen (1,7 miljard euro). Dat is iets minder dan verwacht: analisten rekenden op 13,1 miljard volgens Refinitiv.

  De cijfers over heel 2020 hadden ernstig te lijden onder de coronacrisis, de lockdowns en de sluiting van cafés en restaurants. Carlsberg zag de omzet met 11,2 procent dalen tot 58,5 miljard kronen (7,9 miljard euro). De organische bedrijfswinst zakte met 3,1 procent tot 9,7 miljard kronen (1,3 miljard euro). De nettowinst kwam 8,2 procent lager uit op 6 miljard kronen (807 miljoen euro).

  Carlsberg kijkt optimistisch vooruit. Voor 2021 voorspelt het bedrijf een groei van de organische bedrijfswinst met 3 tot 10 procent, afhankelijk van tal van factoren (omvang en duur van de coronapandemie, verdere overheidsacties, consumentenreacties enz.). ‘Hoewel de pandemie nog niet achter ons ligt en we niet weten hoe lang ze een uitdaging blijft in 2021, geloven we dat Carlsberg sterker uit deze crisis zal komen’, zegt CEO Cees ’t Hart in een persbericht.

 • Robinhood heft alle handelsbeperkingen op

  De beleggingsapp Robinhood legde eerder handelsbeperkingen op voor zwaar gehypte aandelen als GameStop en AMC , maar deze heeft het nu opgeheven.

  Robinhood beperkte eerder de handel in die aandelen omdat de clearingkosten explodeerden. Voor een beurstransactie is afgewikkeld ben je al gauw twee dagen verder en in de tijd daartussen moet er geld op de plank komen als garantie op een goede afwikkeling van de transactie.

 • Robinhood gaat 'All American' met Super-Bowl-reclame

  Je bent een geboren belegger', klinkt het in het spotje dat miljoenen Amerikanen zondagavond te zien krijgen.

  We are all investors | Robinhood

  Lees hier meer!

 • Berenberg vindt Aedifica koopwaardig

  Berenberg start de opvolging van Aedifica met een koopadvies en een koersdoel van 119 euro. 'Met een portefeuille ter waarde van 3,5 miljard euro is Aedifica het grootste Europese vastgoedbedrijf dat zuiver focust op zorgvastgoed', klinkt het zonder franjes. De omvang van de portefeuille is bovendien meer dan verdubbeld sinds juni 2017. Het beurshuis verwacht dat de groei zal doorgaan, enerzijds door externe groei en anderzijds door de realisatie van de ontwikkelingspijplijn.

 • Befimmo-topman geeft fakkel door

  Opvallend nieuws kwam er donderdagavond van Befimmo . Benoît De Blieck stopt in april als CEO van het vastgoedbedrijf. Hij wordt opgevolgd door Jean-Philip Vroninks, die overkomt van Jones Lang Lasalle België-Luxemburg. De Blieck blijft bestuurder van Befimmo tot het einde van zijn mandaat (april 2022).

 • Straks: Jobrapport VS

  Het belangrijkste economische cijfer van de dag is het Amerikaanse jobrapport dat om 14u30 Belgische tijd naar buiten komt. Economen denken dat het aantal banen in de VS met 105.000 is toegenomen in de maand januari. Een maand eerder gingen er nog 140.000 banen verloren. De werkloosheidsgraad zou gelijk blijven op 6,7 procent. 

  Door het sterk oplopende aantal besmettingen hebben veel Amerikaanse staten extra beperkingen moeten opleggen om de verdere opmars van het virus een halt toe te roepen. Dat leunt op de economische activiteit in het land. Inmiddels lijkt er wel verbetering in de situatie te komen nu de vaccinatiecampagne op stoom komt.

 • Minder omzet, meer winst voor Orange Belgium

  De kwartaalresultaten van Orange Belgium zijn binnen. Het telecombedrijf won in het vierde kwartaal 26.000 mobiele postpaidklanten bij, zodat het totale aantal abonnees is toegenomen tot 2,6 miljoen. Orange Belgium trok ook 22.000 nieuwe kabelklanten aan.

  De omzet viel in vergelijking met een jaar eerder met 7,2 procent terug tot 343 miljoen euro. De coronacrisis knaagde aan de groothandelsinkomsten, vooral door lagere opbrengsten uit inkomende sms'jes. De brutobedrijfswinst (ebitdaal) ging 7,9 procent hoger naar 85,9 miljoen euro dankzij de 3 procent hogere omzet uit retaildiensten en minder kosten.

  Aandeelhouders mogen rekenen op een stabiel dividend van 0,50 euro.

  Voor dit jaar verwacht Orange Belgium een lichte omzetgroei ('lage eencijferige groei') en een brutobedrijfswinst tussen 320 en 340 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2020 kwam de ebitdaal uit op 323,5 miljoen euro.

 • GameStop ook in Europa druk verhandeld

  Wie dacht dat de gekte in GameStop enkel een Amerikaans fenomeen was had het mis. Want uit cijfers van De Giro blijkt dat het meest verhandelde aandeel in veruit de meeste Europese landen GameStop was (zie plaatje). Veel van deze klanten zitten nu waarschijnlijk met zware verliezen, want het aandeel is sinds zijn piek op 27 januari (347,50 dollar) met meer dan 80 procent gezakt:

 • Hyloris start samenwerking voor vaginale infecties

  Hyloris , het farmabedrijf van Stijn Van Rompay, gaat samenwerken met zijn Vlaamse sectorgenoot Purna om een betere versie te ontwikkelen van Daktarin. Dat is een succesvol middel om vaginale schimmelinfecties te behandelen.

 • Vliegende start voor Kuaishou Technology

  Bij zijn debuut in Hongkong verdrievoudigt de koers van Kuaishou Technology, het bedrijf achter de videoapp Kuaishou die vergelijkbaar is met TikTok.

 • UCB publiceert data psoriasisonderzoek in The Lancet

  UCB heeft in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet de resultaten gepubliceerd van Be Vivid en Be Ready. Dat zijn twee fase 3-onderzoeken met het kandidaat-medicijn bimekizumab om matige tot ernstige psoriasis bij volwassenen te behandelen. Bij de resultaten hoort ook een commentaarstuk. Dat meldt het Belgische farmabedrijf in een persbericht.

  UCB heeft voor bimekizumab als psoriasismiddel een aanvraag tot lancering ingediend bij zowel de U.S. Food and Drug Administration (FDA) als bij het European Medicines Agency (EMA). Beide aanvragen zijn aanvaard. Het is nu wachten op de goedkeuring van beide geneesmiddelenautoriteiten.

 • Records in New York

  Goedemorgen. In New York tikten de S&P500 en de Nasdaq donderdag records aan. De beurzen reageerden gunstig op goede bedrijfsresultaten en een verdere daling van het aantal Amerikanen dat vorige week een werkloosheidsuitkering aanvroeg. Een beter zicht op de arbeidsmarkt in de VS krijgen we vandaag via het maandelijkse banenrapport.

  De Aziatische beurzen gaan door op het Amerikaanse elan. Tokio en Hongkong presteren het sterkst met winsten van 1,4 en 0,8 procent. Dat de coronatrends stilaan verbeteren, helpt ook een handje.

  De handelsvloer in Frankfurt ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud