1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in de min

De Europese beurzen sloten lager. UCB liet zich opmerken, dankzij een hogere winstprognose. Orange Belgium kreeg een tik nu de samenwerking met Proximus vertraging dreigt op te lopen. Het aandeel Tesla steeg boven 500 dollar.
 • 'China niet langer muntmanipulator'

  Volgens bronnen van het persbureau Bloomberg zouden de VS China willen verwijderen van de lijst met landen die ze beschouwen als muntmanipulators. 

  De Amerikaanse beurzen gaan hoger op het nieuws. De Dow Jones wint 0,3 procent, de S&P500 stijgt 0,6 procent en de Nasdaq klimt 0,8 procent.

 • Blik op morgen

  Wij sluiten de blog voor vandaag af. Morgen zijn we bij u terug met het laatste beursnieuws. Tot slot geven wij u de agenda voor morgen:

  DINSDAG 14 JANUARI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  Handelsbalans december

  Verenigde Staten:

  Inflatie december, 14.30 uur

  BEDRIJVENBelgië:

  • Argenx: CEO Tim Van Hauwermeiren geeft presentatie op 38ste Healthcare Conference van JPMorgan in San Francisco, 23.00 uur

  Verenigde Staten:

  • JPMorgan Chase: resultaten vierde kwartaal, 12.45 uur

  • Citigroup: resultaten vierde kwartaal, 14.00 uur

  • Wells Fargo: resultaten vierde kwartaal, 14.00 uur

   

 • Fidelity neemt belang van 4,4 procent in Miko

  De Amerikaanse fondsenreus Fidelity heeft een belang van 4,43 procent genomen in de koffieserviceproducent Miko . Dat maakt Miko zojuist bekend.

 • Bel20 vlagt lager af

  De Bel20 sloot de dag af met een verlies van 0,6 procent tot 3.985 punten. De toppers waren UCB , Aperam en Sofina . De floppers waren Argenx , Galapagos en AB InBev .

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,4 procent lager.

 • Een rondje New York

  We doen een rondje rond de beurs van New York... in een Tesla: hierzo!

 • 'Oracle graait marketingdirecteur weg bij Amazon'

  CNBC meldt zojuist dat de techgigant Oracle de marketingtopper van internetgigant Amazon , Ariel Kelman, zou hebben aangenomen. De zakenzender baseert zich op uitspraken van bronnen.

  Als het nieuws klopt zou dat een overwinning zijn voor Oracle. De twee techbedrijven zijn namelijk rivalen op de markt voor het verlenen van cloud-infrastructuur. De jongste jaren hebben leidinggevenden van Oracle kritiek geuit op Amazon Web Services (AWS) - de cloudafdeling van de internetreus - en had de CEO van AWS zich negatief uitgelaten over Oracle.

  Oracle wint 0,4 procent en Amazon stijgt 0,1 procent.

 • Woodward en Hexcel schieten hoger

  Woodward en Hexcel , twee Amerikaanse bedrijven die onderdelen leveren aan vliegtuigbouwers, vliegen hoger in New York. Woodward wint 4,2 procent en Hexcel knalt 8,2 procent.

  De koersreactie komt na het nieuws dat de twee ondernemingen gaan fuseren (zie post 14u18). 

 • Tesla schiet boven de 500 dollar

  Het aandeel Tesla geeft gas met bijna 5 procent en stijgt daarmee voor het eerst tot boven de 500 dollar. 

  De koersreactie komt nadat analist Colin Rusch van Oppenheimer zijn koersdoel voor de maker van elektrische auto's flink verhoogt. Rusch laat het koersdoel klimmen van 385 tot 612 dollar, bijna een verdubbeling. De analist zegt dat de productie van de groep een 'kritische schaal' heeft bereikt die een duurzame kasstroom ondersteunt. Rusch stelt daarnaast dat Tesla een gevaar is voor andere mobiliteitsbedrijven die het innovatietempo van de onderneming niet kunnen bijhouden.

  De beurskenner vindt dat Tesla zich aan de frontlinie van technologische ontwikkeling bevindt. 'Wij denken dat de technologie van Tesla drie jaar voorloopt op de concurrentie. Dat zeggen we op basis van de voertuigen die op dit moment beschikbaar zijn. Daarnaast zien we dat een aantal belangrijke problemen bij het produceren van de voertuigen zijn opgelost en dat de vraag naar de auto's sterk is. Wij vinden dat Tesla in elke portefeuille zou moeten zitten.'

  Verder verwacht Rusch dat meer indices het aandeel zullen opnemen. 'Dat kan de prijs nog eens extra opdrijven.'

 • FSMA: 'Schorsing Picanol niet nodig'

  'Picanol heeft ons gezegd dat de schade van de cyberaanval beperkt is', zegt de financële toezichthouder FSMA. 'De onderneming zegt ons dat de impact op de financiën en bijgevolg de koers beperkt is.' De FSMA ziet dan ook geen reden om de notering van het aandeel te schorsen.

 • Beleggers belonen Lululemon

  Het aandeel Lululemon gaat met 2,2 procent hoger. De Canadese maker van yogapakjes en sportkledij heeft goed verkocht tijdens de eindejaarsperiode en trekt de winst- en omzetprognoses op (zie post 13u12).

 • Amerikaanse beurzen openen hoger

  Wall Street opent zojuist hoger. De Dow Jones klimt 0,1 procent hoger, de S&P500 wint 0,2 procent en de Nasdaq stijgt 0,3 procent.

  Beleggers kijken uit naar de ondertekening van het 'eerste fase'-handelsakkoord dat de VS en China overeen zijn gekomen.

 • Futures: Wall Street opent in de plus

  Volgens de futures gaan de aandelenbeurzen in New York straks in het groen openen. De Dow Jones zou 0,4 procent stijgen, de S&P500 zou klimmen met 0,3 procent en de Nasdaq zou 0,4 procent winnen. 

 • Miljardenfusie tussen twee toeleveraars aan vliegtuigindustrie

  Woodward en Hexcel , twee Amerikaanse bedrijven die onderdelen leveren aan vliegtuigbouwers, gaan fuseren. Het fusiebedrijf Woodward Hexcel zal jaarlijks meer dan 5 miljard dollar omzet draaien.

  Volgens de toplui van de twee bedrijven heeft hun samengaan niet zozeer te maken met de problemen met de Boeing 737 MAX, maar wel met de zoektocht naar zuinigere en schonere vliegtuigmotoren.

  In het kader van de fusie tussen gelijken zullen de aandeelhouders van Hexcel per aandeel 0,625 aandeel Woodward ontvangen. Dat waardeert Hexcel op 6,4 miljard dollar of circa 76,23 dollar per aandeel (op basis van de slotkoers van Woodward vrijdag). Dat is 4,5 procent meer dan de laatste koers van Hexcel.

 • Cyberaanval bij Picanol

  Picanol  ging even tot 2,5 procent lager, maar beperkt nu de schade tot minder dan 1 procent. De West-Vlaamse nieuwszender Focus-WTV meldt dat de weefgetouwenfabrikant slachtoffer geworden is van een cyberaanval. 

 • Lululemon trekt kwartaalprognose op

  Straks in het oog te houden wanneer in New York de openingsbel luidt. Lululemon Athletica , de Canadese maker van yogapakjes en sportkledij, heeft blijkbaar goed verkocht tijdens de eindejaarsperiode. Het bedrijf trekt zijn winst- en omzetprognose voor het vierde kwartaal op.

  Lululemon verwacht nu tussen 2,22 en 2,25 dollar winst per aandeel te boeken op een omzet van 1,37-1,38 miljard dollar.

  Tot dusver stond de prognose op 2,10-2,13 dollar winst per aandeel op een omzet van 1,315-1,33 miljard dollar. Analisten rekenden tot dusver op 2,15 dollar winst per aandeel en 1,35 miljard dollar omzet.

 • Alphabet bijna lid van 1.000 miljard dollar club

  De collega's van Financial Times merken op dat de beurswaarde van Alphabet  flirt met de kaap van 1.000 miljard dollar. Vrijdag was de beurswaarde minder dan 1 procent van de kaap verwijderd.

  Als Alphabet de historische kaap neemt, dan is de moeder van zoekmachine Google het vierde Amerikaanse techbedrijf dat daarin slaagt. Apple bereikte de mijlpaal als eerste in augustus 2018, gevolgd door Microsoft en Amazon. Die laatste is teruggevallen en heeft nog een beurswaarde van 933 miljard dollar. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursspiegel ...

  ... leest u hier.

 • Autosector onder druk door zwakke Chinese prognose

  Bij licht hogere beurzen verliezen de Europese autoconstructeurs vandaag wat terrein. Zowel Daimler , BMW , PSA (Peugeot), Renault als Volkswagen gaat lager. Het verlies is het grootst bij Renault, maar dat heeft nog een andere reden (zie post 10.53 uur).

  De somberheid heeft te maken met de verkoopprognose voor de Chinese automarkt in 2020. De China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) verwacht dat er dit jaar 2 procent minder wagens zullen worden verkocht in de Volksrepubliek. Na het moeilijke jaar 2019, waarin de verkoop met 8,2 procent kelderde, wordt dus een verdere krimp verwacht.

  De zwakke prestatie in 2019 was te wijten aan de invoering van nieuwe emissienormen, de tragere groei van de Chinese economie en de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De Chinese automarkt, de grootste ter wereld, kende overigens in 2018 al een lichte krimp (-2,8%).

 • Belg praat Brits pond in de prak

  De euro  zet zijn remonte tegenover het Brits pond voort en klimt naar 85,7 pence. Dit dankzij Gertjan Vlieghe, de Belg die sinds 2015 bestuurder is bij de Bank of England. Vlieghe laat in een gesprek met Financial Times weten voorstander te zijn van een renteknip als de economie geen tekenen van beterschap toont. 

  In december stemden de Britse centrale bankiers nog 7 tegen 2 om de rente onveranderd te laten. Maar als zowel Vlieghe als Silvana Tenreyro, die zich vrijdag al voorstander toonde van een lagere rente, zich bij de twee dissidenten schaart, is er maar één extra 'bekeerling' nodig. Bestuurders Jonathan Haskell en Michael Saunders zijn al sinds november voorstander van een lagere rente om de economie meer zuurstof te geven. 

 • India koopt geen Maleisische palmolie meer

  Indiase importeurs zijn gestopt met het aankopen van palmolie uit Maleisië. De Indiase overheid had enkele dagen geleden daartoe opgeroepen, al is er geen officieel verbod, alleen een beperking. De reden voor het advies is een diplomatieke rel.

  De Maleisische premier Mahathir Mohamad zei in oktober dat India de betwiste regio Kasjmir (met een moslimmeerderheid) ‘was binnengevallen en bezet hield’. Kasjmir, een overwegend moslimregio, wordt betwist tussen India en Pakistan. Vorige maand zei Mohamad bovendien dat India onrust stookte met zijn nieuwe burgerschapswet. Al die kritiek is bij de Indiase regering van premier Modi in slechte aarde gevallen.

  Maleisië is normaal de grootste leverancier van palmolie aan India. Het land schakelt nu over op palmolie uit Indonesië. Maleisië en Indonesië zijn ’s werelds grootste producenten van de veelzijdige plantaardige olie, die zowel in de keuken wordt gebruikt als om schoonheidsproducten of biodiesel te maken.

  Of de maatregel van India een impact heeft op de palmolieprijs, is niet meteen duidelijk. Die prijs is sinds oktober fors gestegen door afnemende voorraden en een lagere productie, en staat op het hoogste peil in bijna drie jaar.

  De Belgische plantageholding Sipef produceert zijn palmolie voornamelijk in Indonesië (en deels in Papoea-Nieuw-Guinea) en wordt dus niet getroffen door de Indiase stop.

 • Nissan zet Renault onder druk

  De opvallendste daler op de Europese beurzen is Renault , dat in Parijs 3,7 procent verliest naar 40,3 euro. De Franse autobouwer staat onder druk door het bericht in Financial Times dat de Japanse partner Nissan 'noodmaatregelen' neemt om desnoods snel van Renault te kunnen afsplitsen

 • Tubize en de eeuwigdurende UCB-solden

  In het spoor van UCB  - de enige participatie van de monoholding - gaat ook Tubize  2,3 procent hoger naar 69,60 euro. Tubize is het eeuwige soldenaandeel van de Brusselse beurs, met een hardnekkig hoge korting. 

  De korting is vrij makkelijk te becijferen: Tubize heeft 68,1 miljoen UCB-aandelen in portefeuille, terwijl er maar 44,5 miljoen stukken Tubize noteren. Elk aandeel Tubize vertegenwoordigt dus 1,53 'onderliggende' aandelen UCB. Daar moet je wel de 86 miljoen schulden - 1,93 euro per aandeel - van aftrekken.

  Ergo: de intrinsieke waarde is bij de huidige UCB-koers van 80 euro 120,5 euro per aandeel. En dus impliceert de huidige koers van Tubize - 69,70 euro - een korting van dik 42 procent. Die korting is al jaren hardnekkig hoog (zie grafiek). 

 • Meer achtergrond over UCB ...

  ... leest u hier

 • Peking geeft Umicore een boost

  Umicore   gaat 2,4 procent hoger naar 44,41 euro. ING-analist Stijn Demeester wijst op berichten in de Chinese staatsmedia. Die suggereren dat Peking niet verder het mes zal zetten in de subsidies voor nieuwe elektrische auto's (NEV). 'Een relatief stabiel NEV-beleid voor 2020 is voor toeleveranciers zoals Umicore en AMG positief, na de forser dan verwachte vermindering van de subsidies in juli.'

 • Proximus en Orange Belgium onder druk

  Proximus  verliest een halve procent en Orange Belgium  een heel procent. Vrijdagavond werd bekend dat de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) de samenwerking tussen beide voor netwerkapparatuur tijdelijk en deels aan banden legt.

  De samenwerkingsplannen moeten sowieso al tot 16 maart 2020 in de koelkast. Tot dan wordt de 'mogelijke impact op de mededinging onderzocht.'

  Telenet , dat de samenwerking niet zag zitten, verliest 0,2 procent.

 • Sofina scoort met de Indiase leerapp Byju

  Goed nieuws voor Sofina en diens belang van bijna 9 procent in Byju, een Indiase start-up. Een nieuwe kapitaalronde van 200 miljoen dollar gebeurde volgens de doorgaans goed geïnformeerde zakenkrant Economic Times tegen een waardering van 8 miljard dollar (7,21 miljard euro). Dat is zo’n 40 procent meer dan bij de vorige kapitaalronde in juli, en acht keer meer dan twee jaar geleden. Toen werd Byju’s een unicorn, een technologiebedrijf met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Tegen de huidige waardering zou Sofina bij een exit zijn inleg zo’n 17 keer terugverdienen.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  Renault  zakt 1,3 procent. Volgens FT werken toplui van Nissan naarstig aan een afscheuringsplan.

  Wirecard  wint 1 procent na het opstappen van de voorzitter.

  Neways  verliest 3 procent na een winstalarm (zie post 8u39).

  Casino  wint 5 procent. Het bedrijf staat volgens mediaberichten dicht bij een verkoop van zijn goedkope keten Leader Price aan Aldi.

 • UCB helpt Bel20 op winst

  De openingsbel: in contrast met de vlakke Europese beursopening gaat de Bel20  0,4 procent hoger naar 4.026 punten. Dit vooral dankzij UCB , dat dankzij de hogere winstprognose een kleine 3 procent hoger koerst naar 79,56 euro. 

 • If you're going to San Francisco

  Nog even vermelden dat naast Argenx, Biocartis en Galapagos ook UCB  deze week in San Francisco neerstrijkt voor de 38ste farmajamboree van JPMorgan. En wel woensdag, om 14 uur. 

  'San Francisco' - Scott McKenzie

 • Winstwaarschuwing van Neways Electronics

  Neways Electronics , de specialist en leverancier van industriële en professionele elektronica, geeft voorbeurs een winstwaarschuwing. Het bedrijfsresultaat zal over 2019 uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. Over de tweede helft van 2019 kwam het resultaat lager uit dan in de eerste helft. Eerder had Neways op een status quo gerekend. 

  De omzetgroei in de belangrijke maand december is minder sterk dan verwacht en ging gepaard met een verschuiving in de productmix.
  Neways

  Er is ook goed nieuws: volgens Neways is het orderboek 'goedgevuld', waardoor 2020 goed is begonnen.

  Neways werd in 1969 opgericht door de gewezen Philips-werknemer Gerard Meulensteen, toen onder zijn eigen naam Elektrotechnisch Projecten Bureau Meulensteen. Vandaag heeft Neways 12 dochterbedrijven, actief in Nederland, Duitsland, Oost-Europa en China. 

  Sinds 1986 noteert Neways op de Amsterdamse beurs. Het aandeel kent een enorm volatiel verloop, met een dieptepunt rond 2 euro en een piek van bijna 20 euro.

 • Palladium is zilver, maar goud is voor ..

  .. rhodium! Rhodium wordt net als palladium vooral gebruikt in katalysatoren van auto's. 

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  Dat voorspellen de futures.

 • Atenor verkoopt kantoorgebouwen in Wallonië

  Nog nieuws van vrijdagavond. In twee afzonderlijke persberichten kondigde Atenor  de verkoop van twee kantoorgebouwen aan. 

  Vooreerst verkoopt Atenor de vennootschap Hexaten, eigenaar van het Nysdam Office Park in Terhulpen, aan de Antwerpse vastgoedontwikkelaar Project2. Nysdam Office Park bestaat uit twee volledig verhuurde kantoorgebouwen, met een totale oppervlakte van 15.600 vierkante meter. De gebouwen zijn volledig verhuurd, onder meer aan ... Atenor. De verkoop zal de resultaten van 2019 positief beïnvloeden.

  Daarnaast verkoopt Atenor ook een kantoorgebouw van het project Au fil des Grands Prés in Bergen. De koper is de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Het gaat om 2.917 vierkante meter kantoorruimte. Het project telt in totaal 14.000 vierkante meter kantoren en buurtwinkels. Deze transactie zal de resultaten van 2020 en 2021 positief beïnvloeden.

 • Filipijnse beurs gesloten na vulkaanuitbarsting

  Op de Filipijnen is er vandaag geen handel in aandelen, obligaties en valuta. Dat heeft alles te maken met de vulkaan Taal die lava uitspuwt. Het Filipijnse instituut voor vulkanologie en seismologie waarschuwt voor een "gevaarlijke uitbarsting" die honderdduizenden mensen kan treffen.

  De vulkaan, gelegen ten zuiden van de hoofdstad Manilla, spuwde zondag al as uit tot 15 kilometer hoog. De autoriteiten hebben duizenden mensen uit hun huizen geëvacueerd, mogelijk zullen uiteindelijk zowat 200.000 inwoners voor het natuurgeweld moeten vluchten.

 • 1ste adviesverhoging voor UCB

  Na de verhoging van de winstprognoses vrijdagavond (zie post 7u34), krijgt UCB een eerste adviesverhoging. Analiste Emily Field van Barclays verhoogt het advies van 'houden' naar 'kopen' en het koersdoel van 70 euro naar 90 euro. 

  Het hoogste koersdoel - van 100 euro- komt al een tijdje van Deutsche Bank-analist Richard Parkes. Hij herhaalt vanochtend zijn positief advies en dito koersdoel. 'We verhogen onze winstprognoses op middellange termijn met 2 à 6 procent. UCB blijft onze topfavoriet voor 2020 omdat het potentieel van de groep onvoldoende weerspiegeld is in de beurskoers.'

 • Jefferies over UCB: 'Oudjes doen het nog steeds prima'

  Jefferies verhoogde vorige week na een 'deep dive' in de productenpijplijn van UCB  al het koersdoel voor de biofarmaciegroep tot 95 euro en analist Peter Welford toont zich logischerwijs tevreden over de hogere winstprognose voor 2019. 'De beter dan verwachte resultaten tonen aan dat de oudjes van UCB zoals Cimzia en Vimpat nog altijd kunnen groeien, groei die volgens ons door nieuwe lanceringen de komende jaren bewaard kan blijven'. 

 • Voor de vijf favoriete aandelen van Riet Vijgen (Leo Stevens & Cie)...

  ... graag hierheen

 • Aziatische beurzen trappen sterk af

  Het gros van de Aziatische markten start de week sterk, vooral dan Hongkong en China. In Tokio is er - alweer - geen handel voor een lokale feestdag. 

 • Beursgang Saudi Aramco nog ietsje meer mega

  Goldman Sachs sleet nog eens 450 miljoen aandelen Saudi Aramco, waardoor de oliereus nu vlot Alibaba heeft onttroond als grootste IPO aller tijden. Maar zelfs met de nieuwe stukken noteert slechts 1,7 procent van Saudi Aramco op de beurs en dan nog op de niet echt vlot te betreden beurs van Riaad, zodat de beurswaarde van meer dan 1.600 miljard euro nogal kunstmatig oogt. 

 • UCB verhoogt winstprognose, beleggers namen al voorschot

  Even herinneren dat UCB  vrijdagavond nabeurs de omzet- en winstprognoses voor 2019 verhoogde, met dank aan de sterke verkopen van sterkhouder Cimzia. Aandeelhouders van de biofarmaciegroep hadden al een stevig voorschot genomen: het aandeel was de voorbije beursweek al met dik 9 procent gestegen, dankzij koopadviezen van beurshuizen JPMorgan en Jefferies. 

 • Op de beleggersagenda: JPMorgan. En JPMorgan!

  Goedemorgen! We trappen de jongste beursweek af, nadat de vorige week de Dow Jones   vrijdag even boven 29.000 punten piepte

  Wat u deze week rood in de agenda mag omcirkelen, leest u hier. Tip: het draait om JPMorgan, van Wall Street tot San Francisco.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud