1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in de plus

De Europese beurzen kozen na een vlakke opening toch voor winst. Wall Street schoot flink hoger na een bloedrode handelssessie gisteren. Bekaert en Ontex vlamden na een sterk jaarrapport.
 • Fijne avond!

  Wij laten het hierbij voor vandaag. U krijgt van ons nog de agenda voor morgen:

  DONDERDAG 05 MAART 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Oostenrijk:

  OPEC-vergadering

  Verenigde Staten:

  Fabrieksbestellingen januari, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  CEO Talks met Yves Vaneerdewegh (Quest for Growth), 12.00 uur

  België:

  Banimmo: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  Biocartis: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  D`Ieteren: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Resilux: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Nederland:

  TKH Group: jaarresultaten 2019

  ING: publicatie jaarverslag

  Pharming: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  Boskalis: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  Verenigde Staten:

  Kroger: resultaten vierde kwartaal 2019/2020, 

 • Amerikanen herfinancieren massaal hun hypotheek

  Gisteren daalde de Amerikaanse tienjaarsrente voor het eerst onder de 1 procent. De rente was nooit eerder zo laag en daarom besluiten steeds meer Amerikanen om hun hypotheek te herfinancieren. Er zou sprake zijn van een ware stormloop:

 • Banimmo ziet schuldgraad zakken

  Banimmo zette net de jaarcijfers online. De huurinkomsten van de vastgoedspeler stegen met 7,1 procent tot 3,76 miljoen euro. De verkoopopbrengsten van gebouwen in voorraad bedroegen 500.000 euro. Het gaat om de verkoop van twee verdiepingen in het gebouw gelegen aan de Raketstraat 60 in Haren. Verder daalde de schuldgraad naar ongeveer 37 procent. Voorts profiteerde het bedrijf van een lagere rente: de financiële kosten namen met 37 procent af tot 3,02 miljoen euro. De administratieve kosten kwamen uit op 4,28 miljoen euro.

  De kosten waren dus een stuk hoger dan de inkomsten en daardoor leed de onderneming wederom verlies. Netto ging de vastgoedontwikkelaar 2,7 miljoen in het rood, het zevende verliesjaar op rij. Daardoor krijgen de aandeelhouders ook dit jaar geen dividend.

  Conferinvest, een dochteronderneming van Banimmo, verkocht de aandelen van SAS Golf Hotel de Chantilly aan Aumalia (die ook uitbater van het hotel was) voor 31,5 miljoen euro. Het hotel ligt in Chantilly, in de buurt van Parijs, en beschikt over 200 kamers, 3 restaurants en meer dan 20 vergaderzalen. Het hotel zat sinds 2006 in de portefeuille van Banimmo.

 • Winst Sioen valt terug

  Sioen komt zojuist met jaarresultaten. Duurdere grondstoffen en hogere arbeidskosten doen de jaarwinst van de hightechtextielgroep fors krimpen.

  De omzet van Sioen Industries bleef in 2019 ter plaatse trappelen, maar de winst viel stevig terug. De lagere verkoop van dekzeilen voor vrachtwagens, hogere grondstofprijzen en de stijging van arbeidskosten voor het maken van beschermkledij zijn de boosdoeners.

  Vooral de terugval in de transportsector speelde Sioen parten het voorbije jaar. De specialist in technisch textiel maakt voor de sector dekzeilen voor vrachtwagens. 'In de eindejaarsperiode hebben veel producenten van opleggers stilgelegen door de economische terugval', zegt financieel directeur Geert Asselman. 'Sommige bedrijven hebben het aantal ploegen teruggebracht van drie naar twee. Bij Volvo Trucks zien we dat het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen is teruggevallen, onder meer door de sputterende Duitse economie.'

  Lees hier verder.

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 sloot met een winst van 0,6 procent op 3.598 punten. De winnaars waren Ontex , Telenet en Proximus . De verliezers waren Barco , ING en Aperam .

 • 'Coronavirus halveert groei eurozone tot 0,5 procent'

  Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagt zijn groeiprognose voor de eurozone van 1 naar 0,5 procent. Hij verwijst naar de impact van het coronavirus. Vooral de groeivooruitzichten voor Italië zijn verslechterd. S&P knipt zijn prognose voor Italië van 0,4 naar -0,3 procent.

  Het valt op dat de kredietbeoordelaar de groeiprognose voor België nauwelijks verlaagt, van 1,1 naar 1 procent. Maar dat betekent niet dat het coronavirus slechts een relatief beperkte impact heeft in ons land. S&P merkt op dat België na Nederland en Duitsland het meest schade lijdt door de ontwrichte aanvoer uit China en Italië.

  De groeivooruitzichten van België zijn sinds de vorige prognose van S&P, in december, slechts lichtjes verslechterd, omdat onze economie in het vierde kwartaal van 2019 veel sneller groeide dan verwacht. Dankzij die meevaller start de economische activiteit begin 2020 op een hoger dan voorzien niveau en is ook de groei tegenover 2019 hoger. De Belgische grootbanken zijn somberder dan S&P. Zij voorspellen slechts 0,8 procent groei.

 • Een samenvatting van bipolair Wall Street...

  .. vindt u hier!

 • 'Eurocrisis kan terugkeren door corona'

  De Europese Unie (EU) zegt dat het coronavirus een nieuwe eurocrisis kan ontketenen: 

 • Amerikaanse dienstensector trekt plots verder aan

  De activiteit in de Amerikaanse dienstensector is onverwachts verder toegenomen. Dat blijkt uit de cijfers van Institute for Supply Management (ISM).

  De inkoopmanagersindex, een indicator voor het vertrouwen van ondernemers, klom in februari van 55,5 naar 57,3 punten. Economen voorzagen juist een afname tot 55 punten. Een getal boven de 50 wijst op een expansie. Het cijfer is opvallend, omdat de inkoopdata (diensten) van het onderzoeksbureau Markit juist wezen op een krimp van de activiteit in de dienstensector van de VS.

 • Bloomberg gooit handdoek in de ring

  De zakenkrant New York Times meldt zojuist dat presidentskandidaat Michael Bloomberg de handdoek in de ring gooit: Money well spend!

  Bloomberg steunt nu Joe Biden.

 • UnitedHealth schiet hoger

  De stevige winst van Joe Biden op Super Tuesday vuurt het aandeel UnitedHealth aan: het gaat 12 procent hoger. 

  UnitedHealth is actief en het verlenen van gezondheidszorg en zorgverzekeringen. Maatschappijen als deze werden door presidentskandidaat Bernie Sanders - die tot voor kort voorop liep in de democratische voorverkiezingen - bestempeld als 'hebzuchtig' en hij beloofde ze tevens te vervangen door een staatsgezondheidsverzekering als hij president zou worden. 

  Niet heel vreemd dat er dus nu een opluchtingsrally is, want de presidentskandidaat Joe Biden is op het vlak van gezondheidszorg een stuk milder dan zijn collega Sanders. Biden wil voortbouwen op Obama's zorgverzekeringswet en dat zit private verzekeraars een stuk minder in de weg. Naast UnitedHealth gaan ook andere gezondheidszorgaandelen hoger door de verkiezingsoverwinning. De zorgverlener en -verzekeraar CVS Health wint 4,5 procent, de onlinevergelijker van gezondheidsverzekeringen EHealth klimt 6,7 procent en de ziekteverzekeraar Centene stijgt 13,2 procent. 

 • Canadese centrale bank verlaagt rente meer dan verwacht

  De Canadese centrale bank verlaagt haar basisrente van 1,75 naar 1,25 procent. Economen hadden een kleinere renteverlaging naar 1,5 procent voorspeld. 'Het coronavirus is een duidelijke negatieve schok voor de Canadese en wereldeconomie', zegt de centrale bank in een toelichting. 'Het is duidelijk dat de economische groei  in het eerste kwartaal zwakker is dan verwacht, omdat de dalende grondstoffenprijzen de inkomensgroei drukken.' Canada is een grote grondstoffenproducent.

 • Wall Street knalt hoger

  De beer blijft vandaag in zijn hok en de stier rent weer rond op de handelsvloer in New York. De Dow Jones klimt 2,8 procent, de S&P500 wint 2,3 procent en de Nasdaq schiet 2,1 procent hoger.

  De oorzaak van de koersstijgingen is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het een tegenreactie op de bloedrode beurssessie van dinsdag, waarbij de beurzen bijna 3 procent van hun waarde verloren.

  Een andere mogelijke verklaring is de verkiezingsoverwinning van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden op Super Tuesday. Biden wordt gezien als een meer beursvriendelijke kandidaat dan Bernie Sanders. Wall Street beschouwt Sanders als een socialist die mogelijk een gevaar vormt voor de winstgevendheid van bedrijven op de Amerikaanse beurs. 

 • Tegoeden spaarboekjes voor het eerst boven 283 miljard

  De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in januari met 952 miljoen euro gestegen naar een recordhoogte van 283,1 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.  

 • EU: 'Recessie dreigt in Italië en Frankrijk'

  Er is een risico dat de verspreiding van het coronavirus leidt tot een recessie in Italië en Frankrijk. Dat staat in een nota van de Europese Commissie voor de ministers van Financiën van de eurozone.

  De Italiaanse en Franse economieën zijn gekrompen in het vierde kwartaal van 2019. Het coronavirus heeft in het eerste kwartaal van 2020 een negatieve impact op de groei. Vooral Noord-Italië is zwaar getroffen door de epidemie.

  Economen spreken van een recessie als de economische activiteit twee kwartalen na elkaar daalt. 

 • AT&T hoger na reünie Genesis

  Er is allicht geen verband, maar de muziekfan die momenteel aan de knoppen zit van de liveblog vindt het een mooie toevalligheid.

  AT&T  trekt voorbeurs 3 procent hoger. AT&T is het moederbedrijf van Warner Music, het platenlabel van Genesis.

  De band van Phil Collins kondigde vanmiddag een reünie aan en koppelt daar meteen een tournee aan. Genesis is een van de best verkopende bands uit de jaren 70 en 80 met 150 miljoen verkochte platen. De koerswinst heeft ongetwijfeld meer te maken met een inkoopprogramma voor eigen aandelen van 4 miljard dollar dat het bedrijf vandaag aankondigde.

  De videoclip van 'Jesus he knows me', één van de vele grote hits van Genesis.

 • Campbell Soup verhoogt winstverwachting

  Het door Andy Warhol onsterfelijk gemaakte Campbell Soup  verhoogt zijn winstverwachting voor 2020. Het spreekt van een sterk momentum voor de kernactiviteit, soepen in blik. Campbell noemt het coronavirus niet bij naam, maar het is niet ondenkbaar dat het bedrijf een winnaar is van het virus omdat mensen wereldwijd aan het hamsteren slaan.

  Campbell trekt 4 procent hoger voorbeurs.

  Popartkunstenaar Andy Warhol vereeuwigde de soepblikken van Campbell op doek. ©BELGAIMAGE

 • Wall Street op weg naar sterke start, Europa bouwt winst uit

  Op basis van de futureshandel stevent Wall Street  af op een stevige start, waarmee de jojobewegingen van de jongste dagen voortgezet worden. Mede daardoor bouwen de Europese beurzen hun winst uit: de Euro Stoxx50  koerst nu 

 • Knipt OPEC morgen in de olieproductie?

  Ook OPEC worstelt met de impact van het coronavirus. Nu beleggers zich schrap zetten voor een fors lagere groei van de wereldeconomie en dus ook een kleinere vraag naar olie, voert Saudi-Arabië de forcing om met OPEC+, het oliekartel aangevuld met Rusland, de productie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verminderen. De OPEC-ministers komen donderdag in Wenen bijeen. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Bekaert boekt grootste dagklim sinds 1991

  Met een dagwinst van zowat 15 procent laat Bekaert  de grootste klim sinds minstens 1991 optekenen. Het vorige record dateerde van 1 augustus 2008. Toen liet de staaltechnologiegroep dankzij ruim beter dan verhoopte halfjaarcijfers een winst van 13,45 procent optekenen. 

 • GE slaat alarm over coronavirus

  General Electric  waarschuwde zopas voor de impact van het coronavirus op de winst in het eerste kwartaal van 2020. Het coronavirus zal in het eerste kwartaal een negatieve impact van 300 tot 500 miljoen dollar hebben op de vrije cashflow, aldus GE in het persbericht. De operationele winst zal met 200 tot 300 miljoen dollar getroffen zijn.  Het handhaaft wel zijn outlook voor het hele boekjaar.

  'We monitoren de situatie van dichtbij en we blijven uitgaan van een sterke verbetering van het resultaat over het hele boekjaar', aldus de Amerikaanse industriereus.

  Beleggers hielden rekening met de impact. GE stijgt voorbeurs 1 procent. Gisteren moest het wel 3 procent inleveren.

 • AFM: 'Beleggen in turbo's vaak zeer verlieslatend'

  Wie geld steekt in zogeheten turbo’s is de inleg in de meeste gevallen kwijt. Twee op de drie beleggers boeken verlies met dit speculatieve beleggingsproduct. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarover Het Financieele Dagblad vandaag bericht. Met een turbo kunnen beleggers via een hefboom speculeren op de evolutie van een aandeel of een ander soort effect.  

  Deze vorm van beleggen toont grote gelijkenissen met andere zeer risicovolle producten die eerder werden verboden (zoals CFD's) omdat ze te veel lijken op gokken, vindt de AFM. De AFM sluit daarom niet uit dat er in Nederland een verbod komt. 'We verwachten dat aanbieders met oplossingen komen die de schadelijkheid voor beleggers terugdringen', zegt Steven Hu van AFM in het FD. 

  Turbo's worden onder meer aangeboden door BNP Paribas, ABN AMRO, ING en Binck. 

 • Vertrouwensvol TINC krikt uitkering op

  We gaan hier dieper in op de resultaten van TINC

 • De grote druk op de ECB in één grafiek

  Na het vuurwerk van de Federal Reserve gisteren staat de Europese Centrale Bank onder zeer grote druk om ook de rente te verlagen op de eerstvolgende bijeenkomst, volgende week donderdag 12 maart. Dat leert deze grafiek uit een rapport van beurshuis Berenberg. Beleggers schatten de kans op een nieuwe renteknip op 12 maart nu op 87 procent in, van nagenoeg nul procent een paar iets meer dan een week geleden. 

  Berenberg-econoom Florian Hense is sceptisch en wijst er op dat voorzitster Christine Lagarde in een korte mededeling in reactie op het coronavirus 'specifieke maatregelen' beloofde. Lees: niet het tapijtbombardement van een renteknip, eerder maatregelen - denk aan de 'TLTRO', het goedkope geld voor banken die bereid zijn de ECB-fondsen in kredieten te recycleren - om te vermijden dat de kredietverlening aan Europese KMO's zou opdrogen. 

  Hense denkt dat een verlaging van de depositorente, van minus 0,5 naar minus 0,6 procent, weinig meerwaarde zou hebben. 'De rente tot minus 0,6 procent verlagen of nog meer liquiditeit pompen in een een systeem dat nu al in het geld zwemt, zou weinig verschil maken.' Vrij vertaald: een tapijtbombardement heeft weinig zin meer als alles al vijf keer eerder platgebombardeerd is. 

  De econoom merkt op dat begrotingsbeleid veel effectiever is om de impact van de gezondheidscrisis te milderen. Denk aan belastingskredieten voor zwaar getroffen bedrijven in bijvoorbeeld de toeristische sector. Of een veralgemening van de subsidies om ontslagen te vermijden bij bedrijven die hun orderboekje op een laag pitje zien staan, zoals het systeem van 'Kurzarbeit' in Duitsland. 

 • ECB schrapt reizen en conferenties

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voorzorgsmaatregelen aangekondigd om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Alle niet-essentiële reizen van de directie en het personeel worden beperkt tot 20 april. De hoorzitting van 26 maart in Brussel over de strategische evaluatie wordt uitgesteld. Ook conferenties worden uitgesteld, met uitzondering van de persconferentie van 12 maart over het monetair beleid. Alle niet-essentiële bezoeken aan de ECB worden opgeschort.

 • Fugro breidt uit op Belgische bodem

  Fugro breidt zijn voetafdruk in België uit. De Nederlandse bodemonderzoeker neemt Orex over, een sectorgenoot uit Waver die bodemtesten doet voor of tijdens bouwwerken. Fugro verwacht dat op Belgische bodem aanzienlijke investeringen worden gedaan in onder meer infrastructuur en waterwerken.

  In totaal komen dertig werknemers van het bedrijf over naar Fugro. Met de overname verwerft het een belang van 66,5 procent in de bodemonderzoeker Labomasan uit het Naamse Floreffe.

  Fugro wint 0,7 procent in Amsterdam.

 • Sharp as steel!

  Voor uw statistieken: het is de beste beursdag voor Bekaert  in minstens 25 jaar. We bekeken de dagwinsten in Bloomberg en konden al zeker sinds 1995 niet zo'n forse winst traceren.

  Bekaert noteert om 10u45 met 17 procent winst. De volumes liggen dubbel zo hoog als gemiddeld.

 • Analisten over Ontex: 'Buy, buy baby!' - DP geeft koopadvies

  Naast Bekaert staat ook Ontex te schitteren na een cijferrapport waarbij een voorzitterswissel en Amerikaanse productieplannen werden aangekondigd.

  Een greep uit de reacties:

  Degroof Petercam ziet een aantal katalysatoren voor groei in 2020. 'We verwachten dat Ontex marktaandeel wint in de retailmarkt. Het krijgt ook rugwind uit demografische hoek van de verouderde wereldpopulatie waardoor de vraag naar incontinentieluiers groeit. In die markt zet het ook in op onlinedistributie', zegt analist Fernand De Boer.

  Het beurshuis vindt de korting van 30 procent waartegen Ontex op de beurs noteert een reden voor een adviesverhoging van houden naar kopen. De analist plaatst zijn koersdoel van 17 euro 'under review'.

  ING had Ontex al op de kooplijst staan en herhaalt dat advies met klem. 'Met de komst van Hans Van Bylen, de sterke kasstroom, de schuldafbouw, de verbeterde marges en de positieve outlook, beweegt zowat alles in de juiste richting voor Ontex. Buy, Buy Baby!, zegt een enthousiaste Reginald Watson. De analist hanteert een koersdoel van 18,7 euro. 

 • Analisten over Bekaert: 'Nog geen goed instapmoment'

  Bekaert staat te schitteren. Om 10u noteert de staaldraadreus op 14 procent winst.

  Een greep uit de analistenrapporten:

  KBC Securities spreekt van een bemoedigende cijferset en spreekt lof uit over de schuldafbouw. 'Maar door de hoogcyclische natuur van het bedrijf en de zware concurrentie vinden we het nog geen aantrekkelijk instapmoment, ondanks de zwakte van het aandeel', zegt analist Wim Hoste. Hoste behoudt zijn houdadvies bij een koersdoel van 25 euro.

  In een zeer pittige omgeving met handelsspanningen en politieke en sociale onrust, is Bekaert erin geslaagd een margeverbetering (van 4,9 procent naar 5,6 procent EBIT-marge) neer te zetten', zegt analist Stefaan Genoe van Degroof Petercam. De analist gaat uit van verdere margeverbeteringen (6,4 procent in 2020 en 7 procent in 2021). Hij verlaagt evenwel het koersdoel van 33 euro naar 27 euro. Het advies blijft houden.

 • Otto Normalverbraucher shopte lustig in januari

  In Duitsland ligt Jan Modaal, die er onder de naam Otto Normalverbraucher door het leven wandelt, niet wakker van het coronavirus. Althans was dat nog niet het geval in januari. Toen zijn de winkelverkopen toegenomen met 0,9 procent, nadat ze in december nog met 3,3 procent waren onderuitgegaan.

  Dat meldt het Duitse statistiekbureau. Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. Op jaarbasis klommen de winkelverkopen in de grootste economie van Europa in januari met 1,8 procent, na een toename met 0,8 procent een maand eerder.

  In januari zette het coronavirus nog geen voet aan grond in Europa.

 • Agnelli's beklinken verzekeringsdeal

  Abbiamo un accordo. Exor, het investeringsvehikel van de Italiaanse zakenfamilie Agnelli verkoopt zijn verzekeringstak PartnerRe voor 9 miljard dollar aan het Franse Covea. Daarvoor hebben beide partijen een memorandum getekend dat moet leiden naar een definitieve koopovereenkomst.

  De Franse verzekeraar Covea benaderde Exor vorige maand om de op Bermuda gevestigde herverzekeraar PartnerRe te kopen. Met de aankoop zou Covea zijn activiteiten uitbreiden. De verzekeraar zit op dit moment in brand-, auto-, levens- en zorgverzekeringen. De lage tot negatieve rente brengt verzekeringsmaatschappijen in groten getale op overnamepad in hun zoektocht naar groei.

  Exor, geleid door John Elkann, die ook bestuursvoorzitter is bij Fiat en Ferrari kocht PartnerRe in 2016 voor 6,7 miljard. De familie Agnelli strijkt dus een mooie meerwaarde op. Het gaat om de grootste deal in de verzekeringssector sinds de overname van XL door AXA in 2018. Axa betaalde toen 15,3 miljard dollar.

  Exor wint 4 procent in Milaan.

 • Europa start vlak | Arcadis | PostNL | Exor | Evonik

  De Europese beurzen   maken pas op de plaats. Beleggers wikken de pro's en de contra's van de Fed-beslissing gisteren om de rente met 50 basispunten te verlagen in een zelden geziene noodknip. Ook de spannende race tussen Joe Biden en Bernie Sanders in de Amerikaanse primary's houdt beleggers behoedzaam.

  In Nederland verliest Arcadis  3 procent. Beleggers rouwen om het vertrek van CFO Sarah Kuijlaars die na minder dan twee jaar haar biezen pakt bij het ontwerpbureau.

  Nog in Amsterdam verliest PostNL  verder terrein, nadat het woensdag een verlies van 3,5 procent heeft moeten slikken. Het postbedrijf voorspelde een daling van de kasstroom met 30 tot 40 procent. Reden voor KBC Securities om de hakbijl te zetten in het koersdoel. Dat wordt verlaagd tot 1,7 euro. Het advies luidt houden.

  In Frankfurt wordt Evonik  beloond voor een sterke winstgroei in het vierde kwartaal. De chemiegroep trekt 3 procent hoger. Maandag moest Evonik nog 7 procent prijsgeven.

  Nog in de Duitse chemiesector staat Bayer  met een koerswinst van 1,7 procent in het zonnetje na een koopadvies van Deutsche Bank (zie post 8u53).

  In Parijs trekt Eurofins  5 procent hoger. De laboratoriumgroep verhoogde zijn dividend ondanks de hogere kosten die het moest maken na een cyberaanval. (zie post 8u27)

  Exor gaat 3,5 procent hoger in Milaan nu de Agnelli's de verkoop van hun verzekeringstak PartnerRe beklonken hebben op 9 miljard euro.

 • KBC Securities over TINC: 'Stabiel dividendaandeel'

  KBC Securities herhaalt naar aanleiding van de halfjaarcijfers van de infrastructuurspeler TINC   zijn houdadvies en het koersdoel van 14 euro. Het beurshuis wijst erop dat de intrinsieke waarde per aandeel eind december op 12,06 euro per aandeel lag, een daling met 0,74 procent tegenover 12,15 euro eind juni.

  Dat heeft te maken met de kapitaalverhoging van 112,7 miljoen euro van eind december. De totale intrinsieke waarde van de portefeuille nam met 32,3 procent toe tot 438,4 miljoen euro. 'Tegen eind juni 2020 verwachten we een stijging van de intrinsieke waarde naar 12,21 euro per aandeel', zegt analist Joachim Vansanten. 

  Met een cashpositie van 119,9 miljoen euro en toegezegde investeringen van 59,5 miljoen euro (windpark Kroningswind en glasvezelnetwerk Glasdraad) is er volgens Vansanten 'nog ruimte voor investeringen.'

  'We blijven TINC waarderen als een, stabiel dividendaandeel, zeker in deze volatiele marktomstandigheden', besluit Vansanten.  

 • Brussel opent vlak | Bekaert | Ontex | Tinc

  De beurs van Brussel is vlak geopend. De Bel20  bleef op het nulpunt en opende op 3.578 punten.

  Bekaert  rukt 7 procent op. De staaldraadreus wist zijn winstmarge op te krikken.

  Ontex  klimt 9 procent hoger. De luierproducent scoort met een voorzitterswissel en Amerikaanse productieplannen.

  Tinc  klimt 1,5 procent hoger na sterke cijfers en een opgekrikt dividend.

  AB InBev  blijft in het sukkelstraatje. De bierreus opent 1 procent lager.

 • FSMA Insidertransacties: Ignace Van Doorselaere pikt Kinepolis op

  Ignace Van Doorselaere, sinds 2017 bestuurder bij Kinepolis , heeft van de koersval gebruik gemaakt om aandelen te kopen. Via zijn managementvennootschap 4F kocht hij vorige week twee pakketten, één keer tegen 52,5 euro, en één keer tegen 48,5 euro. In totaal kocht hij 500 aandelen tegen een gemiddelde prijs van 50,87 euro. Gisteren sloot Kinepolis af op 47,85 euro. 

  Het zijn de eerste insidertransacties in Kinepolis in twee jaar. 

 • Vers koopadvies voor Bayer

  Deutsche Bank verhoogt het advies voor Bayer  van houden naar kopen. Het koersdoel wordt opgetrokken van 75 euro naar 85 euro.

  De chemiereus uit Leverkusen kwam vorige week met beter dan verwachte resultaten. Hij meldde ook dat het aantal klagers in de VS in de zaak rond de onkruidverdelger Roundup 'niet meer sterk toeneemt'.

  'Bayer is sterk ondergewaardeerd en heeft de financiële vuurkracht om te scoren', zegt analist Falko Friedrichs.

  Bayer telt twintig koopadviezen, tien houdadviezen en één verkoopadvies.

 • Olie voor de derde dag op rij hoger

  De olieprijs blijft opveren en trekt voor de derde dag op rij hoger na de aanbeveling van OPEC-experten om de productie verder in te perken. Later deze week vergadert de OPEC+ in Wenen over maatregelen om de dalende vraag omwille van het coronavirus op te vangen.

  Het Joint Technical Committee dat de leiders van olieproducerende staten adviseert, geeft de aanbeveling om een bijkomende productieknip tussen 600.000 en 1 miljoen vaten per dag te voorzien om de olieprijs te stutten. Vooral Rusland verzet zich nog tegen een verdere productiestop.

  Contracten voor Brentolie stegen met 0,9 procent naar 52,31 dollar per vat.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Yves Vaneerdewegh (Quest for Growth)

  Morgen hebben we Yves Vaneerdewegh van de privak Quest for Growth  te gast voor CEO Talks. 

 • Corona: Frankrijk stelt prijsbeperking in voor handgels

  Frankrijk stelt een prijsplafond in voor desinfecterende handgels. Die worden omwille van het coronavirus fors ingekocht momenteel. De Franse minister van Volksgezondheid wil de prijs reguleren om te vermijden dat producenten woekerprijzen gaan hanteren.

  Onder meer Johnson& Johnson  , Pfizer , Perrigo  en Reckitt-Benckiser produceren antibacteriële handgels.

 • Eurofins verhoogt dividend ondanks cyberaanval

  De dienstenleverancier aan de farma- en voedingsindustrie Eurofins  meldt een winstdaling van 13 procent in 2019 naar 195 miljoen euro. Dat heeft alles te maken met de hogere kosten die het bedrijf moest maken na een cyberaanval. In juni werden de IT-systemen midscheeps getroffen door een aanval met ransomware.

  De cyberaanval legt een smet op een anders mooi jaar. De brutobedrijfswinst (ebitda) ging, de kosten van de cyberaanval buiten beschouwing gelaten, 28 procent hoger naar 833 miljoen euro. De omzet ging een vijfde hoger naar 4,6 miljard euro.

  Eurofins keert een dividend uit van 3,45 euro, een stijging met 20 procent.

 • Bekaert spaart flink rentelasten uit

  Opmerkelijk: dankzij een ruime verdubbeling van de nettocashflow over 2019 - tot 524 miljoen euro - bouwde Bekaert  de schulden fors af, van 1,15 miljard naar 977 miljoen euro. De schuldenberg beloopt nu nog 2,1 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda), van 2,7 keer eind 2018.

  En misschien nog opmerkelijker: Bekaert drong de rentelasten met ruim een vijfde terug tot 66 miljoen euro. Het ultrasoepele rentebeleid van de Europese Centrale Bank liet de groep toe tot twee keer toe relatief schulden door goedkoper schuldpapier te vervangen: één keer via een 'klassieke' obligatie van 200 miljoen euro en één keer 320 miljoen via een 'Schuldschein', een specifiek op Duitse beleggers gericht schuldeffect. 

 • Coronavirus: voor het eerst sinds de metingen een krimp in Chinese dienstensector

  Het moge geen verrassing heten dat de dienstensector in China zwaar lijdt onder het nieuwe coronavirus. Door het virus is het openbare leven vrijwel volledig stilgelegd in China en dat raakt de dienstensector hard, waaronder onder meer transport, toerisme, horeca en detailhandel vallen.

  Die malaise zien we nu ook vertaald in de inkoopmanagersindex van marktonderzoekers Caixin en Markit voor de Chinese dienstensector. Die kelderde vorige maand naar een dieptepunt van 26,5, van 51,8 een maand eerder. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Het is voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2005 dat de graadmeter onder een stand van 50 is gezakt. Eerder bleek al dat de bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie in februari ook zeer hard werd geraakt door het virus.

 • Ontex opent eerste fabriek in de VS

  Veel nieuws bij Ontex . De luierfabrikant kondigt in de marge van de resultaten niet alleen een nieuwe voorzitter aan, het meldt ook dat het een eerste fabriek gaat openen in de VS. Tot nu toe leverde het bedrijf voornamelijk vanuit Mexico op de Amerikaanse markt.

  Ontex spreekt van 'stevige commerciële vooruitgang' sinds het de Amerikaanse markt in 2016 betrad. Om de groei te ondersteunen, gaat het bedrijf er nu ook lokale productie starten. 'We gaan dat stap voor stap aanpakken, in functie van de volumes', zegt Philip Ludwig, hoofd Investors Relations bij Ontex. De vestiging komt in het oosten van de VS, waar de meeste consumenten zitten. 'We hebben een plaats op het oog, maar de finale beslissing moeten we nog nemen.'

 • TINC stelt hogere uitkering voorop

  De infrastructuurspeler TINC  behaalde over de eerste helft van het boekjaar 2019/2020 een nettowinst van 10,2 miljoen euro of 0,36 euro per aandeel. De waarde van de portefeuille ligt op 315,4 miljoen euro, een groei van 18,1 procent tegenover het einde van vorig boekjaar. TINC telt nu 19 participaties in België, Nederland en Ierland. 

  Voor het lopende boekjaar stelt TINC een bruto-uitkering voorop van 0,51 euro. Dat is 1 cent of 2 procent meer dan de 0,50 euro uitkering van vorig boekjaar. 

 • Sterke klantentoename voor DeGiro

  DeGiro heeft in januari en februari meer dan 50.000 nieuwe rekeningen geregistreerd, wat meer dan twee keer zo veel is als een jaar eerder. Dat meldde de onlinebroker gisteravond Het begin van 2020 heeft alle verwachtingen overtroffen, stelde de Nederlandse onlinebroker, die werd overgenomen door het Duitse Flatex .

  Het aantal verwerkte transacties was ook hoger dan een jaar eerder: in januari 2,36 miljoen, of een stijging van 53 procent, en in februari 2,94 miljoen, of bijna een verdubbeling.

  Tesla was in februari voor de tweede maand op rij het meest verhandelde aandeel op de platformen van DeGiro.

 • Biden knokt zich terug in de race | Sanders aan kop in superstaat Californië

  Vooral in Californië en Colorado zijn ze nog verwoed aan het tellen. Maar hieronder krijgt u een voorlopige tussenstand. Joe Biden komt als winnaar uit Super Tuesday.

  Joe Biden wint in North-Carolina, Virginia, Massachusetts, Minnesota, Tennessee, Alabama, Oklamhoma en Arkansas.

  Bernie Sanders haalt naar alle waarschijnlijkheid Californië binnen. De senator won ook in Utah, Vermont en Colorado. In Texas gaat het om een nek-aan-nekrace tussen Sanders en Biden. Ook in Maine gaat het nog gelijk op.

  Mike Bloomberg wint in geen enkele staat en haalt alleen Amerikaanse protectoraat Samoa binnen.

  Elisabeth Warren wint in geen enkele staat en moet zelfs haar thuisstaat Massachusetts aan Biden laten.  De senator lijkt uitgespeeld.

  Volg hier onze verslaggeving over Super Tuesday.

   

  Biden is de meest beursvriendelijke kandidaat. De markten hebben al genoeg kopzorgen, ze zitten niet te wachten op een nieuwe schok die een overwinning van Sanders met zich mee zou brengen.
  Jerry Braakland
  CIO First American Trust

 • Bekaert scoort iets beter dan verwacht

  Bekaert  haalde over 2019 een omzet van 4,32 miljard euro, leren de jaarcijfers. Dat is een fractie meer dan over 2018 en grosso modo in lijn met de analistenconsensus. De bedrijfswinst steeg dankzij de kostenbesparingen die CEO Matthew Taylor doorvoerde echter 15 procent naar 242 miljoen euro. Dat is iets beter dan de 236 miljoen die analisten verwachtten. De marge verbeterde bijgevolg tot 5,6 procent, tegenover een dieptepunt van 4,9 over het barre jaar 2018

  Na aftrek van rente- en herstructureringslasten kwam de nettowinst uit op 41 miljoen euro of 0,73 euro. Gevolg: net als vorig jaar keert de staaltechnologiegroep bijna de volledige nettowinst uit via een stabiel brutodividend van 70 cent per aandeel. 

  Voor 2020 houdt Bekaert zich vrij op de vlakte, maar de groep meldt wel dat de fabrieken in China op 10 februari heropgestart worden. Alle fabrieken draaien ook 'op vrij normale activiteitsniveaus' en de 'toeleveringsketen verloopt tamelijk vlot'. Toch volgt meteen een disclaimer: 'De zichtbaarheid op de impact die Covid-19 zou kunnen hebben op onze markten de komende maanden is beperkt'.

 • Ontex krijgt nieuwe voorzitter | Verwacht winstherstel in 2020

  Ontex  komt voorbeurs met dubbel nieuws. Vooreerst krijgt de luierproducent met Hans Van Bylen een nieuwe voorzitter, ter vervanging van Luc Missorten. 

  Verder zijn er de cijfers: de omzet kwam vorig jaar uit op 2,281 miljard euro, een organische omzetkrimp van 1 procent. De recurrente ebitda bedroeg 245 miljoen euro. 'Er was een versnelde groei in het vierde kwartaal, dankzij de eerste voordelen van het Transform to Grow (T2G) programma'. 

  Voor 2020 mikt Ontex op een verbetering van de ebitda tot 270 à 275 miljoen euro. De groep verwijst naar de voordelen van T2G en naar de lagere grondstoffenprijzen. 

  Wij hebben nog geen materiële negatieve weerslag ondervonden van het corona-virus. De omzet in China/Verre Oosten is niet materieel. Onze activiteiten in Europa zijn tot nu toe niet geïmpacteerd.
  Charles Bouaziz
  CEO Ontex

 • Europese beurzen op weg naar lichte winst

  Volgens de huidige stand van de futures opent de Euro Stoxx 50 straks met een winst van 0,5 procent. 

 • ... maar krijgt een opkikker van Joe

  De - zeer prille - futures wijzen niettemin op een herstel straks voor Wall Street. Niet omdat beleggers in tweede lezing gunstiger gestemd zijn over de noodgreep van de Jerome Powell, wel omdat beleggers de kans op een president Sanders iets kleiner inschat. Op Super Tuesday scoort Joe Biden, de gematigde Democratische presidentskandidaat, immers verrassend goed. 

 • Wall Street schrikt van de botte bijl van de Fed ...

  Goedemorgen! Het was gisterenavond schrikken: nauwelijks drie dagen na de betekenisvolle en uitzonderlijke vier lijntjes van de Federal Reserve, voegde de Amerikaanse centrale bank de daad bij het woord. Met een verrassende en verrassende grote renteknip van 50 basispunten tot 1,25 procent. Voorzitter Jerome Powell wachtte dus niet tot de vergadering van 18 maart om in te grijpen, de eerste 'tussentijdse' knip sinds 2008. 

  En Wall Street ? Dat greep naar de paniekknop en sloot bijna 3 procent in het rood. Niet iedereen is overtuigd van de effectiviteit van de maatregel. 

  'De centraal bankiers zijn duidelijk gealarmeerd door de potentiële impact van het coronavirus', stelt James McCann, econoom bij vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments. 'Direct natuurlijk, maar ook indirect via de paniek die vorige week op de financiële markten heerste.'

  McCann waarschuwt echter dat een renteknip geen wondermiddel is. 'In deze situatie is de rente nogal een botte bijl en alleen effectief indien in combinatie met stimulus van de overheden. Maar door nu al fors in te grijpen, riskeert de Fed die overheden alle excuses te geven om op hun handen te blijven zitten.'

  In deze situatie is de rente nogal een botte bijl en alleen effectief indien in combinatie met stimulus van de overheden
  James McCann
  Aberdeen Standard Investments

  JPMorgan acht het waarschijnlijk dat er op 18 maart, de geplande vergadering dus, een bisnummer komt van de Fed. 'Bij de zeven vorige tussentijdse renteverlagingen, tijdens de crisissen van 1998, 2001 en 2008, kwam er op de eerstvolgende vergadering zes keer een extra knip van 50 basispunten', merkt strateeg Jay Barry op.

  Met andere woorden: de kans is reëel dat de Amerikaanse rente op twee weken tijd een vol procentpunt zakt. Geen wonder dat de lange rente gisteren voor het eerst onder de grens van 1 procent zakte. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud