1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in de plus

De Europese beurzen sloten na veel aarzelingen in de plus. Covid-19 rukt verder op, maar er zijn ook signalen dat het economisch beter gaat. In Brussel debuteerde Hyloris met een verlies. Exmar koerste wederom lager. Adyen brak weer een record. De Amerikaanse beurzen gaan hoger.
 • Tot morgen!

  Wij sluiten voor vandaag af. Morgen zijn we weer bij u terug. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 30 JUNI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) juni, 03.00 uur

  Eurozone:

  Inflatie juni, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Huizenprijzen (Case-Shiller) april, 15.00 uur

  Consumentenvertrouwen (Conference Board) juni, 16.00 uur

  Fed-voorzitter Jerome Powell en minister van Financiën Steven Mnuchin getuigen voor Huis van Afgevaardigden, 18.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Nyrstar: gewone en buitengewone algemene vergadering, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  FedEx: resultaten vierde kwartaal 2019/2020, 22.00 uur

 • Prosus boekt 'solide' resulaten

  De Zuid-Afrikaanse technologie-investeerder Prosus heeft in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 'solide' resultaten geboekt. De omzet steeg met 23 procent tot 21,5 miljard dollar. Met name de verkopen vanuit e-commerce waren stevig, ze groeiden met 33 procent tot 4,3 miljard dollar. 

  Prosus heeft daarnaast een belang van 31 procent in Tencent. Deze Chinese techspeler zag de omzet met 21 procent klimmen.

  Ook bij de maaltijdbezorgingstak van Prosus ging het prima: er werden 102 procent meer maaltijden bezorgd, zodat de omzet meer dan verdubbelde tot 0,8 miljard dollar. 

  Prosus heeft een notering aan het Damrak, waar het vandaag 0,6 procent lager trok. 

 • Kinepolis over heropening bioscopen

  Bioscoopuitbater Kinepolis geeft op zijn website nog even een update over de heropeningen van zijn bioscopen. In Nederland zijn alle 18 bioscopen alweer open met de beperking van 30 personen per zaal. Deze beperking vervalt per 1 juli want dan volstaat een inachtname van social distancing. Verder opende de bioscoop in Zwitserland (Schaffhausen) eerder deze maand, net als drie Luxemburgse bioscopen. 

  Alle 13 Franse bioscopen openden hun deuren op 22 juni met de beperking van maximaal 50 procent van de zitcapaciteit. Ook in Spanje openden alle bioscopen in juni, maar daar mag maximaal een derde van de zitcapaciteit gebruikt worden. In België opent Kinepolis op 1 juli zijn deuren met de beperking van 200 mensen per zaal. Vanaf 1 augustus zal het wellicht mogelijk zijn dat er 400 mensen in een zaal mogen zitten. 

  In Canada is een deel van de bioscopen alweer heropgestart en alle bioscopen zullen hun deuren vanaf 3 juli openen. In de VS zullen de MJR-bioscopen (de bioscopen die het over heeft genomen) met een capaciteit van 25 procent kunnen openen. De heropening wordt daar verwacht op 3 juli.

 • Amerikanen betalen kwart miljard voor Vlaamse pallettenspecialist

  De Amerikaanse groep Tosca lijft de Vlaamse pallettenspecialist Contraload in. Het prijskaartje loopt volgens onze informatie op tot meer dan 250 miljoen euro. De investeringsfondsen Down2Earth en Gimv passeren langs de kassa.

  Lees hier verder.

 • Gimv kondigt grootste investering ooit aan

  Gimv kondigde maandag zijn grootste investering ooit aan. De beursgenoteerde investeringsmaatschappij stapt in de Izegemse communicatiespecialist Televic. Gimv verwerft een 'significante' minderheid in het bedrijf, waarvan CEO's Thomas Verstraeten en Lieven Danneels elk de helft in handen hadden.

 • Cofinimmo zal rusthuis in Duitsland kopen

  Cofinimmo heeft een overeenkomst gesloten onder voorwaarden om een woonzorgcentrum te kopen ten zuiden van Frankfurt (Duitsland). Dat meldt de vastgoedspeler in een persbericht. De conventionele waarde van het pand bedraagt circa 16 miljoen euro. CEO Jean-Pierre Hanin is te spreken over de aankoop:

  Met deze verwerving zetten wij onze groei in Duitsland voort. Na deze aankoop bereiken we de kaap van 40 zorggebouwen in het land. Onze Duitse portfolio is nu 500 miljoen euro groot.
  Jean-Pierre Hanin
  CEO Cofinimmo

  Het pand werd gebouwd in 2011 en heeft een bovengrondse oppervlakte van bijna 6.000 vierkante meter. Er staan 145 bedden in het gebouw en de site ligt op wandelafstand van het treinstation. Er is ook al een huurder voor het pand: de zorgverlener Alloheim. Deze uitbater is een van de drie grootste zorgspelers van Duitsland. 

 • Bel20 vlagt hoger af

  De Bel20 won vandaag 0,7 procent tot 3.326 punten. Een groene vlag voor de toppers: ING , Aperam en Ageas . Een rode vlag voor de sukkeltjes: WDP , Aedifica en Telenet .

  De Europese beurzen sloten met een gemiddelde winst van 0,9 procent.

 • Hoe staat Wall Street ervoor?

  Wij laten het u zien: klik hier

  ©AFP

 • 'Slechts helft Amerikanen heeft job'

  Volgens een onderzoek van Deutsche Bank heeft slechts de helft van de Amerikanen een baan:

 • Gilead wint na bekendmaken prijs coronamedicijn

  Gilead klimt met 1,5 procent nu het de prijs van zijn coronamedicijn remdesivir heeft bekendgemaakt (zie post 15u17). 

  ©EPA

 • Facebook start lager

  Zoals verwacht (zie post 14u50) opent Facebook in de min: het aandeel zakt 2,8 procent. Het bedrijf heeft te maken met weglopende grote adverteerders zoals Starbucks en Diageo. Ze vinden dat Facebook te weinig doet om haatdragende berichten van zijn platform te verwijderen.

  Afgelopen vrijdag nam het aandeel al een stevige duik nadat Unilever - een van de grootste adverteerders ter wereld - had gezegd dat het zijn reclamebestedingen op Facebook zou bevriezen tot het einde van het jaar:

 • Wall Street opent in het groen

  De New Yorkse beurzen gaan hoger. De Dow Jones klimt 0,8 procent, de S&P500 0,5 procent en de Nasdaq veert 0,2 procent op.

  ©Photo News

 • Gilead's coronabehandeling kost 2.340 dollar

  De Amerikaanse farmareus Gilead maakt vandaag bekend dat zijn medicijn tegen het coronavirus, remdesivir, zo'n 390 dollar per flesje zal kosten. Voor een behandeling van vijf dagen (de verwachte duur van een gemiddelde behandeling) komt dat neer op 2.340 dollar (2.074 euro), ofwel zes flesjes. De genoemde prijzen zijn voor meer ontwikkelde landen. Volgens het bedrijf is dat 'een vriendenprijsje':

  De huidige prijs is ver beneden de marktprijs die we kunnen vragen. In de VS is de kostenbesparing voor ziekenhuizen die remdesivir gebruiken zo'n 12.000 dollar per patiënt. Dat levert het gezondheidssysteem een enorm voordeel op. Dat is nog voordat we rekening houden met de directe effecten die de betreffende patiënten mogelijk krijgen door een korter verblijf in het ziekenhuis.
  Daniel O'Day
  CEO Gilead

  Remdesivir is een mix van antivirale middelen die bij patiënten wordt ingespoten. Volgens onderzoeken zouden patiënten gemiddeld 4 dagen korter in het ziekenhuis verblijven dan patiënten die het middel niet krijgen. Het is nog niet formeel goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA. 

  Het bedrijf verwacht tegen het einde van 2020 meer dan 2 miljoen behandelingen (zes flesjes) te produceren. In 2021 zouden nog eens 'miljoenen' geproduceerd worden. 

 • Facebook stevent af op stevige dreun

  Het aandeel Facebook zal bij de opening van Wall Street flink op zijn donder krijgen nu steeds meer bedrijven afhaken voor het plaatsen van advertenties op het socialemediaplatform. De laatste in de rij bedrijven die vinden dat Facebook niet efficiënt genoeg optreedt tegen haatboodschappen, zijn Diageo en Starbucks. In de voorbeurshandel dondert Facebook ruim 8 procent lager. Sectorgenoot Twitter gaat ruim 7 procent onderuit.

  Volgens Rohit Kulkarni van het onderzoeks- en tradingbedrijf MKM Partners verliest Facebook wel adverteerders, maar is de klap nog altijd kleiner dan 5 procent van de inkomsten. Facebook haalt het gros van zijn inkomsten uit mobiele directe advertenties en uit marketingadvertenties van kleine bedrijven.

 • Futures: Amerika opent in het groen

  De Amerikaanse indexfutures voorspellen een hogere opening op Wall Street. De Dow Jones zou 0,7 procent winnen en de S&P500 0,4 procent. De Nasdaq zou de uitzondering worden met een verlies van 0,2 procent.

 • Adyen op recordhoogte

  Adyen stijgt 2,4 procent op het Damrak en staat daarmee op een recordhoogte. Het aandeel noteert aan 1.315 euro. De betaalspecialist profiteert van de grote problemen bij de Duitse concurrent Wirecard. Onlangs werd bekend dat bij Wirecard 1,9 miljard euro 'zoek' is geraakt in de boekhouding en vorige week bleek dat die 1,9 miljard niet meer bestaat. Het aandeel werd gedecimeerd tot een euroknaller:

  Adyen plukt daar de vruchten van. Het beurshuis Berenberg benadrukte dat vorige week nog: 'De Aziatische en Europese handelaars die aangesloten waren bij Wirecard moeten op zoek naar een alternatief. Adyen zal klanten inpikken omdat het een zeer sterke reputatie geniet.' Beleggers denken er ook zo over, want de koers van het bedrijf laat - in tegenstelling tot Wirecard - een forse stierenbeweging zien:

 • Frankrijk ziet aantal deposito's fors stijgen

  De Fransen zagen hun deposito's de afgelopen drie maanden het stevigst stijgen vergeleken met andere eurolanden. Er staan dus echt meer euro's op de Franse rekeningen. Hoe kan dat?

  Vooral doordat Franse banken massaal kredieten verstrekten. Sterker nog: 50 procent van de verstrekte Europese bankleningen in mei kwam in Frankrijk terecht. Meer bankkredieten leiden tot een stijging van de deposito's en een stijging van de geldgroei.

 • Exmar opnieuw lager

  De problemen met de Tango FLNG blijven Exmar achtervolgen. In de weekendeditie van De Tijd zei voorzitter en referentieaandeelhouder Nicolas Saverys dat hij pas twee weken geleden vernam dat het Argentijnse energiebedrijf YPF momenteel niet kan of wil betalen voor de diensten die de drijvende LNG-fabriek levert. Hij ontkende met klem dat hij zich aan insidertrading zou hebben schuldig gemaakt door pakketten Exmar-aandelen te verkopen.

  De beurswaakhond FSMA valt niet over de beurstransacties van Saverys, maar gaat wel analyseren of de communicatie over de wanbetaling door YPF niet sneller had gekund. Exmar kreeg vrijdag een mokerslag van 39,6 procent en duikt nog eens 12,7 procent lager naar 2,10 euro, een nieuw dieptepunt.

 • Vastned: grootaandeelhouder schudt aan de boom

  Op de Amsterdamse beurs noteert Vastned  op 19,06 euro. Dat is optisch lager vergeleken met de 19,52 euro vrijdagavond, maar de aandeelhouders van de specialist in winkelvastgoed gaan er per saldo op vooruit. Bij Vastned ging namelijk maandag het slotdividend van 0,85 euro van de koers af. 

  De vastgoedbelegger Aat van Herk lijkt van plan keet te schoppen bij Vastned, leert een zeldzaam interview in Het Financieele Dagblad. Van Herk eist dat directie én bestuur van de groep opstappen, na de ruime halvering van de beurskoers over de voorbije twee jaar. 'Als je naar de afgelopen tien jaar kijkt, zijn de huurinkomsten gehalveerd en de kosten verdubbeld. Dat is een vreemde combinatie.'

  Volgens de miljardair moet Vastned dringend meer op de kleintjes letten. 'Ik heb één man in dienst en veel meer panden in bezit dan Vastned, dat tien keer zoveel mensen nodig heeft.' Van Herk bouwde sinds 2017 een belang van 25 procent op in Vastned, een investering van 175 miljoen waar de Rotterdammer voorlopig weinig plezier aan heeft beleefd. 

  Vastned is in België met 65 procent grootaandeelhouder van winkelvastgoedspecialist Vastned Retail Belgium

 • Belgische inflatie neemt licht toe

  De inflatie voor de maand juni komt jaar jop jaar neer op 0,6 procent. In mei bedroeg de inflatie op de consumentenprijzen 0,07 procent (maand op maand). Jaar op jaar bedraagt de inflatie in juni 0,6 procent. Dat is ver onder het streefdoel van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de eurozone: onder maar dicht bij 2 procent.

 • Europese banken lenen massaal geld uit

  De Europese banken hebben in mei voor een flink bedrag aan kredieten verstrekt. Vorige maand creëerden de banken voor 75 miljard euro aan nieuwe kredieten voor bedrijven en gezinnen. Teunis Brosens, econoom van ING, zegt dat banken voor 165 miljard aan extra leningen hebben uitgegeven, vergeleken met de trend voor corona.

  Door de coronacrisis en de bijbehorende quarantainemaatregelen zagen Europese bedrijven en gezinnen hun inkomsten drastisch teruglopen. Daardoor kwamen velen in betalingsproblemen. Banken brachten verlichting door massaal kredieten te creëren voor bedrijven en gezinnen, zodat het netwerk aan betalingen niet zou instorten. De Europese Centrale Bank (ECB) stimuleerde die kredietstroom door banken ongekend goedkope langlopende leningen te verstrekken.

 • 'Sparen voor je pensioen is kansloos' | Bull, Bear & Bas

  Is sparen voor je pensioen een goed idee? Natuurlijk! Maar kijk goed uit hoe je het aanpakt zodat de inflatie niet met je geld aan de haal gaat:

  'Sparen voor je pensioen is kansloos' | Bull, Bear & Bas

 • BP verkoopt petrochemische tak aan Ineos

  BP  verkoopt zijn petrochemische activiteiten voor 5 miljard dollar aan Ineos. De activiteiten omvatten belangen in 14 fabrieken in Azië, Europa en de Verenigde Staten, en draaien vooral rond aromaten en acetyls. Volgens CEO Bernard Looney is de desinvestering een volgende stap in het proces om BP doorheen de energietransitie te loodsen.

  Ineos betaalt een voorschot van 400 miljoen dollar en nog eens 3,6 miljard dollar bij het afronden van de deal, wellicht eind dit jaar. Het resterend miljard wordt tegen juni 2021 in drie schijven betaald.

 • De klimmer van de dag is... Wirecard

  Het nieuws dat Wirecard het nog niet voor bekeken houdt en een doorstart plant, doet het - zwaar afgestrafte - aandeel sterk opveren. Al kunnen er ook Robinhood-beleggers in het spel zijn natuurlijk. 

  Volgens mediaberichten zouden de Franse betalingsverwerker Worldline en andere private investeerders interesse hebben om delen van Wirecard over te nemen.  

  Het Duitse fintechbedrijf schiet bijna 138 procent hoger in Frankfurt.

 • Duits Grondwettelijk Hof legt bal in kamp van Bundesbank

  De beslissing of Duitsland zich terugtrekt uit het programma van obligatieaankopen van de Europese Centrale Bank (ECB) moet worden genomen door de Bundesbank. Dat zegt een rechter van het Duits Grondwettelijk Hof. Die hoge rechtbank zei in mei dat Duitsland de obligatieaankopen moet stopzetten, tenzij het aantoont dat die aankopen proportioneel zijn met de doelstelling die wordt nagestreefd.

  Rechter Peter Huber zegt in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat het Grondwttelijk Hof niet meer betrokken is bij de zaak en legt de bal in het kamp van de Bundesbank. De ECB zal documenten met een motivering van haar beleid overmaken aan Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank. Weidmann zal daarna de documenten overmaken aan het Duitse parlement en de regering, zoals het Hof vraagt.

  De topman van de Bundesbank stemde vijf jaar geleden tegen de beslissing staatsobligaties aan te kopen, maar hij legde zich neer bij de meerderheid. De Bundesbank koopt sindsdien Duitse staatsobligaties om de inflatie op te krikken.

 • Terreuraanslag aan beurs van Karachi

  Het gebouw van de Pakistaanse beurs is vandaag aangevallen door vier gewapende mannen. Ze wilden het afgesloten terrein van de beurs oprijden en toen veiligheidsagenten hun wagen kwamen inspecteren, openden ze het vuur. Daarna brak een vuurgevecht uit dat aan de vier daders, een politieagent en twee beveiligingsagenten het leven kostte.

  De beurs van Karachi ligt aan het uiteinde van de I.I. Chundrigarh Road. Langs die weg zijn ook de centrale bank gevestigd en de hoofdkwartieren van de belangrijkste banken van het land.

  De actie is opgeëist door het Baluchistan Liberation Army, een militante groep die aanstuurt op onafhankelijkheid van de gasrijke provincie Baluchistan. Vermoedelijk hadden de daders een gijzelingsactie op het oog.

  Veiligheidspersoneel inspecteert wapens van de terroristen die de beurs van Karachi probeerden binnen te dringen. ©AFP

 • Degroof Petercam zet Leasinvest op ‘bijkopen'

  Onder de titel 'Wir schaffen das' besteedt Degroof Petercam een uitgebreid rapport aan Leasinvest Real Estate . 2020 wordt een jaar om te vergeten, zegt analist Herman van der Loos, maar een echte ramp wordt het niet. De veel lagere resultaten houden verband met corona en steken ook af tegenover 2019 omdat er dan heel wat positieve eenmalige items waren. De historisch hoge leegstand heeft te maken met een herontwikkelingsproject in Luxemburg.

  Van der Loos denkt dat de impact van de coronacrisis op de huurinkomsten beperkt blijft tot minder dan 10 procent en alleen speelt voor het retailvastgoed (zowat 48 procent van de totale portefeuille). Leasinvest blijft wel met een hoge schuldgraad (56,6% eind maart) kampen en de blootstelling aan Retail Estates (waarin Leasinvest een belang van 10 procent heeft) was ook niet bevorderlijk.

  De analist ziet Leasinvest geen kapitaalverhoging doorvoeren om zijn balans op te poetsen, al kan dat wel in 2021, in functie van marktopportuniteiten. Hij verwacht anderzijds dat het dividend dit jaar stabiel op 5,25 euro blijft.

  Hij laat zijn koersdoel met 9 euro zakken tot 106 euro en trekt zijn advies op van houden naar bijkopen.

 • 'Coty stapt in make-upmerk van Kim Kardashian'

  Volgens de Financial Times neemt de Amerikaanse cosmeticagroep Coty  een belang van 20 procent in KKW, het make-upmerk van celebrity Kim Kardashian. Coty legt 200 miljoen dollar op tafel, wat het drie jaar oude bedrijf op 1 miljard dollar waardeert.

  Vorig jaar kocht Coty al een belang van 51 procent in Kylie Cosmetics, het bedrijf van Kims jongere zuster Kylie Jenner. Dat Coty een minderheidsbelang koopt, heeft wellicht met de zware schuldenlast van de groep te maken en met de wereldwijde, door corona veroorzaakte recessie. Coty zou wel nog de mogelijkheid hebben later door te groeien tot een meerderheid in KKW.

 • Airbus gaat productie met 40 procent verlagen

  De komende twee jaar gaat Airbus ervan uit dat de productie en de leveringen 40 procent lager liggen dat oorspronkelijk gepland. Dat zegt Guillaume Faury, de CEO van de Europese vliegtuigbouwer, in een interview met Die Welt. Tot nu was sprake van een productiedaling met een derde, maar dat zal dus meer zijn. Ten vroegste in 2025 denkt Faury weer op het productiepeil van vóór de coronacrisis te zitten.

  De productiedaling zal ook voor het personeel zware gevolgen hebben. In de afdeling civiele vliegtuigen werken zowat 90.000 mensen. Er wordt gespeculeerd dat tussen 12.000 en 15.000 banen verdwijnen, maar Faury wil nog geen cijfer noemen. Vóór eind juli zou er meer duidelijkheid zijn.  

 • Europese beurzen starten met verlies

  De Euro Stoxx 50 zakt na 5 minuten handel met 0,3 procent. Het verlies van de Bel20 is groter: 0,65 procent. Onder meer AB InBev, WDP en Solvay zetten druk op de index.

  Het aandeel Atenor krijgt een klap van 9,6 procent bij de hervatting van de handel en na de geslaagde kapitaalverhoging.

 • Hyloris gaat licht hoger bij eerste notering

  Het aandeel Hyloris, dat vandaag zijn debuut maakt op Euronext Brussel, won bij opening 1,7 procent tot 10,94 procent. De winst wordt vergaard bij een negatieve beurs (Bel20 -0,65%).

 • Notering Atenor wordt hervat

  Nu de resultaten van de kapitaalverhoging bij Atenor volledig bekend zijn - ook de opbrengst uit de verkoop van de scrips - wordt de notering van het aandeel hervat. De notering was vrijdag opgeschort.

  Atenor haalde uiteindelijk 77,4 miljoen op met zijn kapitaaloperatie met voorkeurrecht. De aandelen werden verkocht tegen 55 euro het stuk.

 • Ageas wil belang in Indiase verzekeraar IFLIC optrekken

  In een persbericht bevestigt Ageas dat het interesse heeft zijn belang in de Indiase verzekeraar IDBI Federal Life Insurance Company (IFLIC) op te trekken tot 49 procent. De Belgische verzekeringsgroep reageert daarmee op een persbericht van IDBI Bank, die IFLIC voor 48 procent controleert.

  IDBI Bank had op 27 juni gemeld dat het een belang van 23 procent in IFLIC zou verkopen aan Ageas en 4 procent aan Federal Bank. IFLIC wordt samen beheerd door ICBI Bank, Federal Bank en Ageas.

  Volgens Ageas is er effectief interesse om 23 procent bij te kopen, maar is er 'nog geen ondertekende overeenkomst'. Ageas bezit 26 procent van IFLIC en zou dus dat belang opdrijven tot 49 procent. Daarmee zou het binnen de grenzen blijven die zijn opgelegd door de Indiase wetgeving.   

 • Lagere beurzenstart op til

  De Europese futures noteren licht tot matig lager (-0,5% tot -0,7%), wat op een negatieve start van de nieuwe beursweek wijst. De nieuwe cijfers over het aantal coronabesmettingen en -doden boezemen beleggers angst in. Er zijn wereldwijd meer dan 500.000 mensen aan Covid-19 gestorven en meer dan 10 miljoen mensen besmet.

 • Amerikaanse schaliegasspeler Chesapeake Energy failliet

  De lage energieprijzen hebben een eerste groot slachtoffer gemaakt: Chesapeake Energy heeft Chapter 11 - bescherming tegen schuldeisers - aangevraagd. Chesapeake maakte fortuin als producent van schaliegas in Texas, maar had - mede door een vastgoedavontuur - ook een zeer zware schuldenlast. En die is het bedrijf fataal geworden. De waarde van de activa van Chesapeake raamt Bloomberg op zowat 10 miljard dollar; daar staat een schuldenlast van ongeveer 50 miljard dollar tegenover, en meer dan 100.000 schuldeisers.

  Chesapeake zal nu zijn kapitaalstructuur gezonder maken, onder meer door 7 miljard dollar aan schulden weg te werken.

 • Telenet praat met Fluvius over datanetwerk van de toekomst

  Telenet maakte vrijdagavond bekend dat het met Fluvius gesprekken start over de uitbouw van een 'datanetwerk van de toekomst' in Vlaanderen. De keuze voor Telenet komt er na een voorafgaande marktbevraging.

 • Bod Parjointco op Pargesa geslaagd

  Na de verlenging van het openbaar bod is Parjointco, het gezamenlijk vehikel van de families Frère en Desmarais, erin geslaagd 97,37 procent van de aandelen van Pargesa te verwerven en 98,55 procent van de stemrechten, blijkt uit een persbericht. Daarmee is het ruilbod geslaagd. Er volgt nu 'een tweede uitvoering van het bod' (zeg maar een uitkoopbod) op 6 juli.

  Daarna zal de notering van Pargesa op de beurs van Zürich verdwijnen en zullen Pargesa en Parjointco fuseren. Op die manier zal de aandeelhoudersstructuur boven GBL vereenvoudigd worden. Parjointco zal dan zijn belang in GBL rechtstreeks aanhouden.

 • Berenberg verwacht minder winst bij Engie

  Analisten Lawson Steele en Andrew Fisher van Berenberg hebben hun winst-per-aandeelprognose voor Engie voor dit jaar met 17 procent verlaagd wegens de impact van de coronapandemie op de tak klantenoplossingen en de aanhoudende zwakte van de Braziliaanse real tegenover de euro.

  Omdat de lagere winst naar hun mening al in de koers is verwerkt, veranderen ze niets aan hun advies en koersdoel. Ze blijven geloven dat er in 2021 na tien jaar een einde komt aan de dalende trend van de winst per aandeel bij Engie. In 2022 verwachten ze een wpa-groei van 54 procent en voor 2023 zelfs 76 procent. Hun advies blijft kopen, hun koersdoel 13 euro.

 • Uitkijken naar nieuwkomer Hyloris

  Straks vindt op Euronext Brussel de eerste notering plaats van Hyloris. Het is de eerste nieuwkomer voor de Brusselse beurs in anderhalf jaar. Het farmabedrijf trekt naar de beurs tegen 10,75 euro per aandeel, wat Hyloris op 253 miljoen euro waardeert. CEO Stijn Van Rompay mag de openingsbel luiden.

  De inschrijving op de aandelen Hyloris was een succes, ook bij de kleine beleggers. Zij schreven in op 18,4 procent van de aangeboden stukken. Afwachten wat de eerste koers wordt…

 • In mineur

  Goedemorgen. In Azië beginnen de beurzen de handelsweek in mineur. Wereldwijd loopt het aantal coronabesmettingen verder op en zijn er nu al meer dan een half miljoen slachtoffers te betreuren. De vraag is dan ook of het snelle herstel van de aandelenmarkten wel gerechtvaardigd was en of de reële economie wel zal volgen nu op diverse plaatsen weer strengere maatregelen of lokale lockdowns worden ingevoerd.

  In Japan, Hongkong en Australië zakken de indexen meer dan 1 procent. In China, waar de beurzen na twee dagen vakantie heropenen, zijn de verliezen kleiner. Uit de Volksrepubliek kwam trouwens een bemoedigend cijfer over de winsten van industriële bedrijven. Sinds begin dit jaar waren hun winsten gedaald door het coronavirus, maar in mei veerden ze 6 procent op.

  In deze ‘risk-off’-sfeer kiezen beleggers weer voor veilige havens zoals de Amerikaanse dollar en overheidspapier.

  Traders verlaten de New York Stock Exchange na een drukke werkdag. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud