1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in het rood

De Europese beurzen zakten weer weg. Het biotechduo in de Bel20 keerde voor één keer de rollen om: Galapagos bovenaan, Argenx onderaan. EVS trok een spurtje na een positief analistenrapport.
 • Hamon stelt jaarresultaten uit

  De Waalse engineeringgroep Hamon , fabrikant van industriële schoorsteensystemen, stelt de publicatie van zijn jaarresultaten uit. Omwille van ‘kalenderbeperkingen’ zijn de resultaten nog niet afgerond, luidt het in een persbericht.

  De resultaten zullen nu gepubliceerd worden in het jaarverslag, dat op zaterdag 27 maart op de website van Hamon beschikbaar zal zijn.

 • Morgen: jobrapport VS

  Dat was hem voor vandaag, wij sluiten de blog af. Voor morgen kijken we naar het Amerikaanse jobrapport: hier klikken! De rest van de agenda volgt nu:

  VRIJDAG 05 MAART 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  Fabrieksbestellingen januari, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  Werkgelegenheid en werkloosheid februari, 14.30 uur

  Handelsbalans januari, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Xior: private veiling van de 'scrips', de tijdens de kapitaalverhoging niet uitgeoefende inschrijvingsrechten

  Zenitel: overnamebod aan 23,25 euro per aandeel door House of Thor. Tot 1 april.

  Roularta: jaarresultaten 2020, 08.15 uur

  Hamon: jaarresultaten 2020, 17.45 uur

  Nederland:

  Corbion: jaarresultaten 2020

  Kiadis: overnamebod aan 5,45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 12 april.

  Accell: jaarresultaten 2020

  Verenigd Koninkrijk:

  London Stock Exchange: jaarresultaten 2020, 08.00 uur

   

 • Quest for Growth ziet intrinsieke waarde groeien

  De privak Quest for Growth meldt dat de netto-actief-waarde per aandeel eind februari 9,43 euro bedroeg (januari: 9,40 euro). 

 • Jensen-Group blijft winstgevend ondanks zware corona-impact

  Jensen-Group , de fabrikant van industriële wasserijen, heeft vorig jaar zwaar onder de coronacrisis geleden. Tal van zijn klanten komen uit de horeca of de toeristische sector, en die kregen het bijzonder zwaar te verduren. De omzet daalde met 26,2 procent tot 245,2 miljoen euro.

  Mede door herstructureringskosten viel de bedrijfswinst (ebit) met 44,4 procent terug tot 12,8 miljoen euro. Jensen-Group zag de nettowinst halveren tot 7,6 miljoen euro, maar bleef dus wel winstgevend. Het bedrijf stelt een dividend van 0,25 euro per aandeel voor. Het aanvankelijk over 2019 voorziene dividendvoorstel van 1 euro per aandeel werd in april 2020 ingetrokken. Jensen-Group koos er toen voor zoveel mogelijk cash in huis te houden.

  De vooruitzichten zijn niet zo rooskleurig. Vorig jaar ontving Jensen-Group voor 223,4 miljoen euro aan bestellingen, bijna een derde minder dan in 2019. Het bedrijf verwacht dat ‘de golven van de inactiviteit op de markten tot ver in 2021 zullen aanhouden’. Het risico bestaat dan ook dat 2021 lagere financiële resultaten oplevert dan 2020. Jensen-Group heeft er echter ‘alle vertrouwen’ in dat het de storm zal blijven doorstaan en hoopt op een herstel van de ordervolumes in 2022.

 • Ascencio: stabiele winst zonder corona-impact

  Ascencio , de verhuurder van handelspanden aan de stadsrand, zag in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 de huurinkomsten met 11,1 procent stijgen tot 11,6 miljoen euro. De toename is te danken aan de toevoeging van 5 Casino-supermarkten in het zuidoosten van Frankrijk in maart vorig jaar.

  In het cijfer over de huurinkomsten is wel geen rekening gehouden met de impact van de coronacrisis. Zowel in België als in Frankrijk was er in november een tweede sluitingsperiode van niet-essentiële winkels. Ascencio heeft als met de helft van zijn huurders hiervoor een regeling getroffen inzake gedeeltelijke huurkwijtschelding. Het raamt het totale bedrag dat zal worden kwijtgescholden ‘voorzichtig’ op 881.000 euro.

  Zonder de corona-impact bleef de EPRA-winst in het kwartaal oktober-december nagenoeg stabiel (-1,8%) op 7,1 miljoen euro. Door sterke variaties in de reële waarde van vastgoedbeleggingen en financiële activa en passiva halveert de nettowinst van 12,5 tot net geen 6 miljoen euro.

 • Voor het overzicht van Wall Street...

  ... klikt u best hier!

 • Bel20 sluit in de min

  De Brusselse barometer sloot met een verlies van 0,6 procent op 3.810 punten. De hoogvliegers waren Galapagos , AB InBev en Proximus . De laagvliegers waren Umicore , Cofinimmo en Argenx

  De Europese beurzen sloten met een verlies van 0,2 procent.

 • Olieprijs klimt 5 procent na verlenging productieknip

  De prijs van Brent-olie stijgt donderdag met 5 procent tot ruim 67 dollar per vat. Analisten verwijzen naar berichten dat het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten een akkoord hebben bereikt over een verlenging van de productiebeperking.

 • Jaarwinst Nasdaq (even) verdwenen

  De Nasdaq Composite trekt de verlieslijn vandaag verder door. Momenteel noteert de index 0,4 procent in de min. Eerder vandaag bereikte de Nasdaq Composite een dieptepunt van 12.782,3 punten. Dat is ruim 100 punten minder dan de slotkoers op 31 december 2020, met name 12.888,3 punten. Daarmee was de winst die de technologiebeurs dit jaar had vergaard, volledig verdwenen.

  De oorzaak is bekend: de rente stijgt door de verwachting dat de economische groei zal aantrekken. Dat maakt investeren in groeibedrijven minder interessant. Bovendien zijn de waarderingen van veel technologiebedrijven (zeer) hoog opgelopen.

 • 'Saoedi's overwegen verlenging vrijwillige productieknip'

  Saoedi-Arabië overweegt zijn vrijwillige productievermindering van één miljoen vaten per dag te verlengen tot eind april. Dat zeggen deelnemers aan het overleg van een groep olieproducerende landen. De oliemarkt reageert positief. Brent-olie noteert op bijna 66 dollar per vat, 2 dollar hoger dan woensdag.

  De Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman pleitte bij de start van het overleg voor voorzichtigheid. Sommige olielanden zeggen dat het herstel van de wereldeconomie ruimte creëert om de productie te verhogen. De olieprijs herstelde de jongste weken naar het niveau van net voor de start van de coronacrisis dankzij de productiebeperking van het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten. 

 • Hypothecaire rente in VS stijgt boven 3 procent

  De rente op Amerikaanse hypothecaire kredieten met een looptijd van 30 jaar is deze week met 5 basispunten gestegen naar 3,02 procent, het hoogste peil sinds juli vorig jaar. Die stijging van de rente kan leiden tot een afkoeling van de huizenmarkt.

  Het voorbije jaar heeft de historisch lage hypothecaire rente in de VS de huizenprijzen en activiteit van de huizenmarkt sterk doen stijgen. De hypothecaire rente voor leningen op 30 jaar met vaste rente bereikte begin januari een dieptepunt van 2,65 procent. Woonkredieten worden nu duurder, omdat het rendement van Amerikaanse staatsobligaties sinds begin dit jaar sterk is gestegen.

 • Apple heeft weer mededingingswaakhond achter zich aan

  Het is weer zover: een mededingingswaakhond zit achter een techbedrijf aan. Dit keer is het de Britse mededingingsregulator CMA die een onderzoek start naar de techreus Apple . Het gaat de klachten onderzoeken van software-ontwikkelaars over de App Store van Apple. De Amerikaanse technologiegigant laat app-ontwikkelaars alleen maar toe op de iPhone en iPad wanneer ze akkoord gaan met hun eisen. Zo wil Apple tot 30 procent van de inkomsten uit in-app-verkopen opslorpen.

  'Miljoenen van ons gebruiken apps elke dag om het weerbericht te zien, spelletjes te spelen of om een afhaalmaaltijd te bestellen', zegt de CMA. 'We moeten nauwlettend kijken naar de klachten dat Apple zijn marktpositie misbruikt om de competitie en de keuze van consumenten te beperken. Daardoor kunnen consumenten benadeeld worden bij het kopen of gebruiken van applicaties.'

  Apple benadeelt mogelijk consumenten.
  CMA

 • Amgen versterkt zich in Aziatische maagkankermarkt

  Het Amerikaanse farmaconcern Amgen neemt zijn land- en sectorgenoot Five Prime Therapeutics over voor 1,9 miljard dollar. Per aandeel betaalt Amgen 38 dollar, wat bijna 79 procent meer is dan de slotkoers van woensdag (21,26 dollar).

  Five Prime is voor Amgen vooral interessant omdat het met bemarituzumab een kandidaat-geneesmiddel tegen maagkanker in de laatste onderzoeksfase heeft. Maagkanker komt meer voor in de regio Azië/Stille Oceaan, en net daar wil Amgen zijn positie in de oncologiemarkt verstevigen. Amgen stak daar al een teen in het water met de overname van een belang van 20,5 procent in de Chinese fabrikant van kankermedicijnen BeiGene. Het legde daar in 2019 bijna 3 miljard dollar voor op tafel.

  Amgen heeft zelf ook twee kandidaat-medicijnen om maagkanker te behandelen, AMG 910 en AMG 199, maar die zitten nog in een vroege onderzoeksfase.

 • Redditbeleggers openen weer aanval

  Het is weer zover: de Redditbeleggers openen weer de aanval op shortsellers. Dit keer wordt de specialist in vastgoed voor shoppingcenters Tanger , na GameStop het meest geshorte aandeel op Wall Street, massaal opgekocht. Tanger gaat dan ook 14 procent hoger. Ook gisteren steeg het aandeel met meer dan 9 procent.

  De Redditbeleggers gebruiken de Reddit-pagina Wallstreetbets als communicatiemiddel om gerichte acties op bepaalde veel geshorte aandelen te coördineren. Shortsellers lenen aandelen en verkopen die op de markt met het doel ze later tegen een lagere prijs terug te kopen. Maar de Redditbeleggers steken daar een stokje voor. Door gecoördineerd massaal specifieke aandelen aan te kopen duwen de Redditbeleggers de prijs van het aandeel fors hoger. Daardoor zien shorters hun verliezen fors oplopen, waardoor ze gedwongen worden hun posities met forse verliezen te sluiten. Het sluiten van de posities zorgt weer voor een verder opwaarts koerseffect. Dat noem je een 'short squeeze' (zie deze video voor meer uitleg).

  Eerder veroorzaakten de Redditbeleggers zo'n 'short squeeze' in de aandelen GameStop en AMC . Net als die twee bedrijven zit ook Tanger in zwaar weer. Door de coronapandemie bezoeken veel minder mensen de shoppingscenters uit angst besmet te raken met het virus. 

 • Square verwerft meerderheid in Tidal

  Betalingsbedrijf Square legt 297 miljoen dollar op tafel voor een meerderheidsbelang in Tidal, het muziekstreamingbedrijf van rapper Jay-Z. Het overnamebedrag wordt deels in cash, deels in aandelen voldaan. Jay-Z en enkele andere artiest-aandeelhouders behouden een minderheidsbelang. Jay-Z krijgt ook een zitje in de raad van bestuur van Square. De rapper lijkt alvast een goede zaak te doen: hij kocht Tidal in 2015 voor 56 miljoen dollar.

  Bloomberg meldde eerder dat Jack Dorsey, de CEO van Square (en van Twitter), en Jay-Z – die vrienden zijn – een mogelijke deal hadden besproken. Het is niet meteen duidelijk welke rol Square kan spelen in de uitbouw van Tidals activiteit, maar er is wel heel wat overlapping tussen de muziekindustrie en Squares bestaande markt.

 • Wall Street opent vlak

  De Amerikaanse beurzen zijn vlak geopend. De Dow Jones wint 0,2 procent, de S&P500 trappelt ter plaatse en de Nasdaq zakt 0,1 procent.

  De futures voorspelden eerder vandaag een meer negatieve opening, maar de beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen (zie post 14u37) brachten wat verlichting.

 • Okta dondert lager

  Okta gaat voorbeurs met meer dan 10 procent lager en wacht straks een rode opening. De identificatiespecialist meldde in zijn kwartaalrapport dat het zijn concurrent Auth0 overneemt voor 6,5 miljard dollar. 

  'De complementaire identiteitsplatformen van Okta en Auth0 zijn robuust genoeg om de grootste bedrijven van de wereld te kunnen bedienen', klinkt het bij het bedrijf. Okta betaalt de overname met aandelen en de deal zou tegen 31 juni afgerond moeten zijn. 

  In het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar bedroeg de winst per aandeel 6 dollarcent, terwijl analisten een verlies van 53 dollarcent hadden voorzien. De omzet steeg 40 procent tot 234,7 miljoen dollar. Analisten rekenden op een omzet van 221,8 miljoen. 

  Toch vielen de prognoses van het bedrijf tegen. Okta gaat voor het eerste kwartaal uit van een verlies per aandeel tussen 20 en 21 dollarcent en een omzet tussen 237 tot 239 miljoen dollar. Analisten gingen uit van een verlies van 6 dollarcent en een omzet van 237,3 miljoen.

  Voor het volledige boekjaar 2022 voorziet de onderneming een verlies per aandeel van 44 dollarcent. Dat is veel meer dan de analistenprognose van 2 cent verlies per aandeel.

 • 'Dollar is 11,7 procent overgewaardeerd'

  De Amerikaanse dollar is 11,7 procent overgewaardeerd. Dat zegt het Institute of International Finance (IIF), een organisatie van grote banken. Het IIF merkt op dat de grote budgettaire stimulus in de VS het tekort op de Amerikaanse lopende rekening doet stijgen. De lopende rekening van een land omvat niet alleen de handel in goederen en diensten maar ook inkomens uit grensarbeid en buitenlandse beleggingen en overdrachten zoals ontwikkelingssamenwerking.

  De Chinese yuan is volgens het IIF 12,8 procent ondergewaardeerd. Ook de Braziliaanse real (18,6%) en de Russische roebel (13,9%) zijn te goedkoop.

 • Minder uitkeringsaanvragen dan verwacht in VS

  De cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen vallen mee. Vorige week werden er 745.000 eerste uitkeringen aangevraagd in de VS, terwijl economen uitgingen van 750.000 uitkeringsaanvragen. 

 • Amerikaanse futures licht lager

  De verliezen van de Amerikaanse futures zijn, goed een uur voor de openingsbel op Wall Street, een stuk kleiner geworden. De future op de Dow Jones noteert 0,1 procent in de min, die op de S&P500 en de Nasdaq staan 0,2 procent lager.

  Beleggers kijken eerst uit naar de wekelijkse steunaanvragen (14.30 uur). Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, spreekt later vandaag op een webinar van The Wall Street Journal. Hij zal daar waarschijnlijk de zorgen over de oplopende rente proberen weg te nemen door te beloven dat de Fed ook wanneer de pandemie voorbij is, nog een hele tijd een ultrasoepel beleid zal voeren.

 • 'Saoedi-Arabië en Rusland bespreken verhoging olieproductie'

  Saoedi-Arabië en Rusland bespreken een verhoging van de olieproductie met één miljoen vaten per dag voor de start van overleg van een grotere groep olielanden. Dat meldt The Wall Street Journal. Saoedi-Arabië zou een vrijwillige productiebeperking van 500.000 vaten stopzetten en de landen van het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten zouden de productie met 500.000 vaten optrekken.

  De zogenaamde OPEC+-landen plegen donderdag vanaf 14 uur overleg om afspraken te maken over de olieproductie in april. Tot voor kort werd een producteverhoging verwacht, maar het persbureau Reuters meldde woensdag dat de deelnemende landen overwegen de productiebeperking te verlengen.

 • Voedingsgroep tekent voor grootste Filipijnse beursgang ooit

  Monde Nissin, de Filipijnse fabrikant van de populaire instantnoedels van het merk Lucky Me!, trekt naar de beurs. In dit geval is dat de Philippine Stock Exchange. Het bedrijf wil tot 63 miljard peso (1,08 miljard euro) ophalen. De operatie wordt daarmee de grootste beursgang ooit in het Aziatische land.

  Monde Nissin is de Filipijnse marktleider voor noedels, crackers, koekjes en yoghurt. Het vier decennia oude bedrijf is ook sinds 2015 eigenaar van de (Britse) vleesvervanger Quorn. Het zal de opbrengst van de beursgang gebruiken om zijn productiecapaciteit in de regio Azië/Stille Oceaan uit te breiden en ook om meer in te zetten op vleesvervangers.  

 • Elia, EVS en Melexis op favorietenlijst KBCS

  KBC Securities heeft drie aandelen toegevoegd aan zijn ‘Dynamic Top Picks List’. De nieuwe favorieten zijn hoogspanningsnetbeheerder Elia , livevideotechnologiespecialist EVS (zie vorige post) en autochipontwerper Melexis .

  De overige favorieten blijven behouden. Het gaat om AB InBev, Aegon, Ageas, Ahold Delhaize, Bpost, D’Ieteren, ING, Intertrust, Telenet, Tubize, VGP, Xior, Care Property Invest, Inventiva, Ontex en Sipef.

 • Koersdoel EVS stijgt bij KBC Securities

  Een van de grootste stijgers op Euronext Brussel is vandaag EVS . De Luikse specialist in live-videotechnologie wint 6 procent tot 17,30 euro.

  Een positief rapport van KBC Securities is daar niet vreemd aan. Analist Guy Sips heeft zijn model geüpdatet en komt zo tot een nieuw koersdoel van 23 euro, tegen 19,50 euro voorheen. Hij handhaaft zijn koopadvies omdat EVS naar zijn mening klaarstaat om een hogere omzet te realiseren en in 2021 sterker voor de dag te komen dankzij een sterk orderboek, strikt kostenbeheer en synergieën uit de overname van Axon.

  EVS wordt bovendien opgenomen in de ‘Dynamic Top Pick List’ van KBC Securities.

 • ECB-bestuurder Knot: 'Renteklim weerspiegelt optimisme'

  De Nederlandse ECB-bestuurder Klaas Knot gelooft dat de recente rentestiging optimisme weerspiegelt over de economische vooruitzichten. 'Er is reden om optimistisch te zijn over het tweede halfjaar, wanneer de lockdown wordt opgeheven. De markt verrekent dat optimisme.'

  De ECB vergadert volgende week en bespreekt dan de impact van de rentestijging. Knot: 'Het startpunt van de discussie moet zijn dat de rentestijging betere groeivooruitzichten en betere, hogere inflatieverwachtingen weerspiegelt. Dat is op zich een positief verhaal.'

  Niet alle ECB-bestuurders zijn het daar mee eens. De Franse en Griekse bestuurders François Villeroy de Galhau en Yannis Stournaras maken zich zorgen en vinden dat de ECB meer obligaties moet kopen om de rentestijging af te remmen. De Duitse bestuurder Jens Weidmann daarentegen noemt de renteklim niet bijzonder verontrustend.

 • Degroof Petercam trekt koersdoel Bekaert op

  Na de jaarresultaten van Bekaert behoudt analist Frank Classen zijn koopadvies en trekt hij zijn koersdoel op van 38 tot 42 euro.

  De resultaten van het tweede halfjaar zorgden voor een positieve verrassing qua marges, schuldafbouw en dividend, zegt hij. Het vooruitzicht op een verdere rebit-margeverbetering in 2021 met 40 tot 60 basispunten lijkt hem best haalbaar. Hij heeft zijn rebit-ramingen voor dit en volgend jaar met respectievelijk 10 en 6 procent opgetrokken.

  De structurele margeverbetering wordt nog helemaal niet weerspiegeld in de waardering, zegt de Degroof Petercam-analist. Zijn nieuw koersdoel van 42 euro stoelt op de verhoogde rebit-ramingen en de lagere nettoschuld.

 • Aandelen Japanse centrale bank stijgen spectaculair

  De aandelen van de Japanse centrale bank zijn donderdag voor de vierde dag op rij fors gestegen en sloten op 54.000 yen (418 euro), het hoogste peil in zes jaar. De koersstijging sinds eind vorige week bedraagt 93 procent en is volgens analisten een mysterie.

  De Japanse centrale bank keert een laag dividend uit. Aandeelhouders hebben geen stemrecht en de centrale bank houdt geen algemene vergadering. De overheid bezit 55 procent van de aandelen.

  Een aandeel van de Japanse centrale bank is niet verhandelbaar via onlineplatformen. Het is het enige waarvoor het Japanse clearinghuis een fysieke levering van papieren stukken eist.

 • Indexverliezen lopen op

  Na drie dagen komt er een einde aan de rally van de Europese beurzen. Die treden daarmee in de voetsporen van Wall Street, waar de stijgende rente de technologiewaarden onderuit haalde.

  De verliezen van de Europese beurzen zijn na 2,5 uur handel een pak groter geworden. De Euro Stoxx 50 zakt momenteel procent, de brede Stoxx Europe 600 gaat procent lager. De Amerikaanse futures kleuren momenteel rood. Wall Street zou dus dieper kunnen zakken.

  Beleggers in Europa zijn duidelijk weer in ‘risk-off’-modus. Naast technologie staan ook mijnbouwers onder druk. Energie, voeding en dranken, en vastgoed zorgen voor wat tegengewicht.

 • De Brusselse beursdag: Gent vs Mechelen

 • Logistieke specialist CTP wil 1 miljard euro ophalen met beursgang in Amsterdam

  De ontwikkelaar van logistiek vastgoed CTP trekt naar de Amsterdamse beurs. CTP behoort naar eigen zeggen tot de top vijf logistieke vastgoedbedrijven in Europa. 'Na 22 succesvolle jaren met autonome en sterke winstgevende groei, is het bedrijf nu klaar voor de volgende stap', klinkt het in het persbericht. CTP wil met de operatie 800 miljoen tot 1 miljard euro ophalen.

  CTP profiteert van de door corona veroorzaakte boost in e-commerce. Het heeft een bezettingsgraad van 95 procent. CTP is net als het Belgische VGP vooral actief in Centraal-Europa, met panden in steden als Praag, Boedapest, Brno, Boedapest en Bratislava.

 • Werkloosheid eurozone stabiel in januari

  Eurostat maakte zopas bekend dat de werkloosheidsgraad in de eurozone in januari stabiel bleef op 8,1 procent. Het cijfer voor december werd neerwaarts herzien van 8,3 tot 8,1 procent. In januari 2020, dus vóór de coronacrisis, zat slechts 7,4 procent van de beroepsbevolking zonder werk.

 • Moeilijke januarimaand voor Europese kleinhandel

  De lockdowns en beperkende maatregelen leidden er in januari toe dat de kleinhandelsverkoop in de kleinhandel met 5,9 procent zakte tegenover december. In vergelijking met een jaar eerder lag de verkoop 6,4 procent lager. Economen hadden veel kleinere dalingen verwacht van respectievelijk 1,1 en 1,2 procent. Mogelijk spelen de tegenvallende wintersolden een rol.

  De verkoop van voeding, drank en tabak liep goed met een toename van 1,1 procent. Niet-voeding (uitgezonderd autobrandstoffen) zag de verkoop echter met 12 procent kelderen.

 • Optimistische vooruitzichten stuwen GEA (GBL)

  GEA Group , de Duitse fabrikant van productie-installaties voor de voedings- en drankenindustrie, was vorig jaar weer winstgevend. Het jaar 2019 was op een nettoverlies van 170,7 miljoen euro geëindigd, onder meer als gevolg van herstructureringen. De coronacrisis drukte in 2020 wel de omzet met 5 procent tot 4,64 miljard euro, maar de brutobedrijfswinst (ebitda) voor herstructureringskosten kwam 11,1 procent hoger uit op 532,5 miljoen euro, wat een (gezuiverde) ebitda-marge van 11,5 procent opleverde (tegen 9,8 procent in 2019). Onder de streep stond er 96,8 miljoen euro nettowinst. GEA keert een stabiel dividend van 0,85 euro per aandeel uit.

  Het zijn echter vooral de vooruitzichten die de koers van het aandeel GEA verder doen stijgen. Het bedrijf verwacht ondanks de aanhoudende pandemie een lichte organische omzetgroei, een brutobedrijfswinst (ebitda) vóór herstructureringskosten tussen 530 en 580 miljoen euro en een rendement op aangewend kapitaal (ROCE) tussen 16 en 20 procent.

  ‘Hoewel de ebitda guidance misschien minder conservatief is dan vorig jaar, is het niettemin beter dan de markt vreesde, in het bijzonder inzake organische groei’, zegt UBS in een commentaar. Analist Sven Weier voegt toe dat de markt tot dusver de sterke recente stijging van de zuivelprijzen en de sterker dan verwachte Chinese vraag naar zuivelproducten heeft genegeerd. Dat zou mogelijk tot een sterkere orderinname van zuivelproductietoestellen kunnen leiden. De zuivelsector (van melkrobotten tot kaasmachines) vertegenwoordigt volgens UBS 29 procent van GEA’s omzet.

  GEA is een belangrijke participatie van GBL . De holding bezit 8,5 procent van het kapitaal. Het belang was eind september 461 miljoen euro waard.  

 • Belegger struikelt over CFO-exit bij Argenx

  Argenx  zakt goed 5 procent tot 255,20 euro. Het jaarrapport over 2020 bevatte nochtans niet echt verrassingen, dat doet het zelden bij biotechbedrijven, en ook de stevige cash burn over 2021 ligt in lijn met de verwachtingen. 

  Beleggers lijken echter te struikelen over één passage. Namelijk het bericht dat financieel directeur Eric Castaldi afzwaait. Iet of wat verrassend toch, gelet op de pas met succes afgeronde forse kapitaalronde.

  'An sich geen verrassingen in het rapport, maar we noteren toch het vertrek van de CFO', merkt Degroof Petercam-analist Eric Guillot op. Hij stipt aan dat een adempauze voor het aandeel sowieso welkom is, na de recente klim. 'De waardering is op dit ogenblik stevig en verrekent het meeest optimistische scenario bij alle lopende onderzoeken rond efgartigimod', luidt het.

  Eenzelfde teneur bij collega Lenny Van Steenhuyse bij KBC Securities, die ook 'houden' adviseert. 'Geen belangwekkend nieuws, op de geplande CFO-wissel na'. 'Ook al zal er later dit jaar geen echt groot nieuws rond het onderzoek meer zijn, al is Argenx slim genoeg om kleinere updates doorheen het jaar te spreiden. Dat kan beleggers tevreden houden, maar echte katalysatoren komen er pas eind 2021, begin 2022'.

  Van Steenhuyse wijst vooral op het onderzoek met efgartigimod rond de bloedziekte ITP. Onderzoek waar Gent overigens zijn bij Bayer gekochte 'voorsteekpas' bij de FDA kan inzetten om een spoedprocedure te bekomen.

  Begin deze week besloot de FDA de standaardprocedure te hanteren voor de aanvraag om 'efga' goed te keuren voor de behandeling van de spierziekte MG, waardoor het goudhaantje ten vroegste in december groen licht krijgt voor de cruciale Amerikaanse markt. 

 • Aviva trekt zich terug uit Italië

  De Britse verzekeraar Aviva gaat een stap verder in het uitvoeren van de nieuwe, door topvrouw Amanda Blanc ingeluide strategie. Na de Franse gaan nu ook de Italiaanse activiteiten helemaal de deur uit. De levensverzekeringen worden overgenomen door CNP Assurances, de algemene verzekeringen door Allianz SE. Samen brengt dat 873 miljoen euro in het laatje.

  Amanda Blanc, die in juli aan het roer van Aviva kwam te staan, verkocht vorige maand al de Franse activiteiten voor 3,2 miljard euro. In totaal heeft Aviva voor circa 6 miljard euro desinvesteringen op het oog. ‘We hebben grote stappen gezet in het vereenvoudigen van onze activiteiten’, aldus Blanc in een mededeling. ‘Onze strategische focus ligt nu op het VK, Ierland en Canada waar we leidende posities hebben.’

  De aandeelhouders van Aviva worden niet vergeten. Ze zouden binnenkort ‘een substantiële uitkering van kapitaal’ mogen verwachten. Dat zou dan bovenop het slotdividend van 14 pence komen dat Aviva vandaag samen met de jaarresultaten aankondigde. 

  De resultaten vielen mee: de bedrijfswinst kwam uit op 3,2 miljard pond, waarmee de consensusverwachting van 2,8 miljard pond duidelijk werd overtroffen.

 • Fagron: stevige rivaal in Nederland?

  ING zoomt in op het bericht gisteren in Het Financieele Dagblad dat er in Nederland een verse potentieel stevige rivaal van de specialist in apothekersbereidingen Fagron  in de steigers staat.

  Er was al Ceban, geleid door oud-Fagron-CEO Hans Stols. En nu is er ook nieuwkomer Ace Pharmaceuticals, eveneens geleid door twee Fagron-veteranen (Jan Verwaal en Jan Willem Popma). Terwijl Ceban in handen is van private-equitygroep Bencis, heeft Ace rugdekking van investeringsmaatschappij Gilde. Ace koestert bovendien plannen in België, waar de nieuwkomer al een dochteronderneming heeft opgericht. 

  ING-analist Stijn Demeester stipt de geruchten aan dat Ceban te koop zou staan. 'We kunnen een samengaan van Ceban en Ace niet uitsluiten, al is dat volgens ons minder waarschijnlijk. Dat zou alleszins op korte termijn nadelig zijn voor Fagron, maar kan op langere termijn voor een meer rationele prijszetting op de markt zorgen. Een overname van Ceban door Fagron zou hoogstwaarschijnlijk geen groen licht krijgen van de kartelinstanties'. 

  Fagron staat sinds het niet geheel overtuigende jaarrapport onder druk: sinds 11 februari brokkelde de koers 8 procent af. Daarbij baarde vooral de vertraging van de groei in in Europa analisten zorgen, een onrust die een nieuwe rivaal in Nederland zeker niet zal milderen. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een verlies van een halve procent. Dat is minder erg dan gesuggereerd door de futures. Dat heeft te maken met de Amerikaanse futures die intussen niet meer in het rood noteren.

  Boskalis  wint 4 procent na het behoud van het dividend en beter dan verwacht operationeel resultaat (post 7u41).

  Lufthansa verliest 2,7 procent na jaarcijfers.

  ProSieben verliest 4 procent na teleurstellende vooruitzichten.

  Nog in Frankfurt verliest Schaeffler 4 procent. Analisten noemen de prognoses conservatief.

  Thales verliest 1 procent na de jaarcijfers.

 • Jefferies: 'Rapport kan zorgen rond Galapagos milderen'

  De relatief geruststellende studie (zie post van 8u30) over de bijwerkingen van filgotinib (Jyseleca) zijn een welgekomen brok nieuws voor de gehavende beurskoers van Galapagos , schrijft biotechanalist Peter Welford - een doorgewinterd 'GLPG-watcher' - van beurshuis Jefferies. 

  Voor alle duidelijkheid: filgotinib valt op de cruciale Amerikaanse markt als reumamiddel niet meer te redden na de mokerslag die het duimpje omlaag eind vorig jaar van de poortwachter FDA was. Welford: 'Dit kan de hoop voeden dat er nog potentieel in de Verenigde Staten is voor filgotinib als middel tegen inflammatoire darmziekte (IBD)'. 

  Na de reeks tegenslagen kan deze update voor wat opluchting zorgen, aangezien het aandeel onder de 79 euro nettocash per aandeel noteert
  Peter Welford
  Jefferies-analist

  De analist waarschuwt tegelijk dat er nog definintieve resultaten nodig zijn en dat een indiening van een aanvraag bij de FDA dus ten vroegste voor begin 2022 is. Maar toch: 'Na de reeks tegenslagen kan deze update voor wat opluchting zorgen, aangezien het aandeel onder de 79 euro nettocash per aandeel noteert'. 

  Het aandeel krabbelt inderdaad een beetje overeind: plus 2 procent tot 70 euro. 

 • Bel20 in het rood | Argenx | Galapagos | Cofinimmo | Banimmo | Smartphoto

  De Bel20  verliest 1 procent. 

  Argenx  verliest 4 procent na een verdubbeling van de cashburn

  Galapagos wint 4 procent na een positieve spermastudie (post 8u30). 

  Cofinimmo zakt 3 procent, ongeveer de korting waartegen de groep aandelen gisteren verkocht

  Banimmo wint 1,5 procent ondanks het achtste opeenvolgende verliesjaar. 

  Smartphoto wint 0,6 procent na de definitieve jaarcijfers. Het dividend gaat 9 procent de hoogte in tot 0,6 euro per aandeel. 

 • Meer uitleg over het rapport van Argenx ...

  ... leest u hier, met dank aan collega Nico Schoofs. 

 • Tussentijdse resultaten tonen geen impact filgotinib op spermaconcentratie (Galapagos)

  Galapagos  kondigt tussentijdse resultaten aan van de zogeheten MANTA en MANTA-Ray studies in verband met het effect van Jyseleca (filgotinib) op de spermakwaliteit bij mannen. In de studie waaraan 248 patiënten deelnamen, werd na 13 weken bij 8,3 procent van de patiënten die het placebo kregen, een afname van de spermaconcentratie vastgesteld van 50 procent of meer. Bij de patiënten die filgotinib kregen, was dit in 6,7 procent van de gevallen. 

  Galapagos benadrukt dat deze studies niet bedoeld zijn voor een statistische vergelijking. De data worden ingediend bij de regelgevende instanties.  

  Filgotinib is als reumamiddel goedgekeurd in Europa en Japan, maar niet in de VS wegens de zorgen over de impact op de spermakwaliteit. Dat duimpje omlaag bij de FDA zorgde voor een Mechelse mokerslag net voor kerst.

  CEO Onno van de Stolpe reageert alvast tevreden: 

 • Deliveroo gaat op beurs van Londen noteren

  Opluchting bij de beurs van Londen: de Britse online leverancier van maaltijden Deliveroo wil wel degelijk op deze beurs noteren. Voor Londen is dit een belangrijke overwinning want met een geschatte waardering van 8 miljard pond gaat het om potentieel de grootste Londense beursgang in 10 jaar. 

  Speciaal voor Deliveroo heeft de Londense beurs zijn regels aangepast, waardoor het mogelijk is om meerdere aandelenklassen te creëren. Deliveroo gaat daarvan gebruik maken, waardoor de stichters meer zeggenschap hebben. 

 • Cofinimmo haalt 180 miljoen euro op - Korting van 4 procent

  De vastgoedverhuurder Cofinimmo heeft 180 miljoen euro opgehaald via de verkoop van nieuwe aandelen aan grote beleggers. Dat gebeurde tegen 121 euro per aandeel, of een korting van 4,3 procent tegenover de koers gisteren net voor het moment van de schorsing, leert een persbericht. Het was voor het eerst dat Cofinimmo via een private plaatsing geld ophaalde.

  Het geld dient om de groei van Cofinimmo in zorgvastgoed verder te ondersteunen. Cofinimmo heeft ontwikkelingsprojecten lopen in zorgvastgoed in Europa van 447 miljoen euro. Daarvan moet 358 miljoen euro gefinancierd worden in de periode 2021-2023.

  De handel in Cofinimmo wordt straks hervat. 

 • Boskalis: stabiel dividend ondanks jaarverlies van bijna 100 miljoen

  De baggeraar Boskalis  realiseerde in 2020 een 4,5 procent lagere omzet op 2,5 miljard euro en een 7,4 procent hogere brutobedrijfswinst (ebitda) van 404 miljoen euro. Het is vooral de baggerdivisie die een omzetkrimp moest slikken van 13 procent bij een lagere winstmarge als gevolg van corona. Enkele projecten liepen hierdoor vertraging op. De ebitda ligt wel hoger dan verwacht.

  Onderaan de resultatenrekening is er een nettoverlies van 97 miljoen euro. Dat is een gevolg van een afschrijving van 195 miljoen euro op oliegerelateerde activa. 

  Boskalis hanteert de regel om 40 à 50 procent van de nettowinst uit te keren. 'Maar door de robuuste balans en de gezonde kasstroom, stellen we voor het dividend stabiel te houden op 0,5 euro', klinkt het. Dat heeft ook te maken met het orderboekje dat 12 procent aangedikt tot 5,3 miljard euro, een record. 

 • Eindspurt goudhaantje drijft Argenx' cash burn op

  We zeggen het niet zo graag als groot fan van het uitpluizen van jaarrapporten, maar de cijfers zijn bij een biotechbedrijf als Argenx  eigenlijk niet de hoofdzaak. Biotechbedrijven maken tot er een product op de markt is nu eenmaal per definitie verlies. En hoe beloftevolle het onderzoek, zoals bij de Gentenaars, hoe groter het verlies. Get over it. 

  De essentie is nieuws over ide productenpijplijn. Zoals begin deze week de boodschap dat de FDA, de poortwachter tot de cruciale Amerikaanse markt, goudhaantje efgartigimod geen spoedprocedure gunt en beleggers dus tot december moeten geduld oefenen om te weten of Argenx groen licht krijgt om efgartigimod voor de behandeling van mysthenia gravis mag lanceren. 

  We verwachten dat de cash burn in 2021 ongeveer zal verdubbelen
  Tim Van Hauwermeiren
  CEO Argenx

  Niettemin: een executive summary over het jaarrapport. Argenx beschikte eind december zelfs nog zonder rekening te houden met de succesvolle kapitaalronde begin februari over 1,63 miljard cash, ook al liepen de onderzoeks- en werkingskosten op van 262 naar 475 miljoen euro. 

  Koken geld kost en Argenx heeft de luxe heeft vier onderzoeken in de laatste (en duurste) klinische testfase te hebben. Tegelijk moeten de Gentenaars het verkoopsapparaat in de Verenigde Staten in de steigers zetten om vertrekkensklaar te staan als 'efga' groen licht krijgt. Daarom zal de cash burn fors toenemen tegenover 2020 en is de buffer van ongeveer 2,6 miljard - inclusief geldronde - dus comfortabel. 'We verwachten dat de cash burn ongeveer zal verdubbelen tegenover 2020', zegt CEO Tim Van Hauwermeiren

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De Europese beurzen openen naar verwachting met een verlies van 0,8 procent. 

 • Straks nabeurs: de vuile was van de pandemie

  Met het betere eufemisme kunnen we boekjaar 2020 als lastig omschrijven voor Jensen-Group , de specialist in industriële wasserijen die via de leegloop van grote klanten als hotels en cruiseschepen midscheeps getroffen is door de pandemie

  Werkloze cruiseschepen, één van de problemen voor Jensen-Group tijdens de pandemie ©REUTERS

  Hoe lastig weten we nabeurs. Een vooruitblik leest u hier, met dank aan collega Koen Lambrecht. 

 • Banimmo achtste jaar op rij in het rood

  Consistent is het wel: Banimmo  dook over boekjaar 2020 voor de achtste keer op rij in het rood.

  Maar 2021 moet dankzij kostencontrole en de oplevering van drie gebouwen beterschap brengen: dat leest u hier

 • ... en krijgt navolging in China

  In navolging van de hoogvliegers op China nemen beleggers in China ook winst op de hoogvliegers. Dit na kritische geluiden vanuit Peking, waar de communistische partij zich wel vaker met de beurskoersen moeit, over een iets té enthousiaste speculatieve klim

  Opmerkelijk is vooral Kweichow Moutai, de grootste likeurproducent van de Volksrepubliek. Twee jaar geleden was het nog nieuws dat Kweichow in beurswaarde AB InBev had voorbijgestoken. Nu is het nieuws dat het populaire aandeel sinds de hervatting van de handel na het Chinese Nieuwjaar op 11 beursdagen ... een AB InBev aan beurswaarde is kwijtgespeeld. 

  Wat natuurlijk boekdelen zegt over de voorafgaande hausse. Beleggers waarderen Kweichow nog altijd op 2.550 miljard renminbi of 327 miljard euro, een kleine 100 mijard euro minder dan bij de piek op 10 februari. 

 • Wall Street: verkoopgolf in Big Tech houdt aan ...

  Goedemorgen! We starten met een blik op Wall Street. Daar kon de Dow Jones  het verlies beperken, maar ging de Nasdaq  door een verse verkoopgolf in Big Tech harder onderuit. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud