1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in mineur

De Europese beurzen waren wispelturig. Barco splitste zijn aandeel in zeven. Een onderzoek naar het coronavaccin van de farmareus Pfizer leverde hoopgevende resultaten op. Tesla is nu meer waard dan Toyota.
 • Tot morgen!

  Wij sluiten de blog hierbij af. We geven u nog de agenda voor morgen. Die is niet heel groot, maar er komt morgen wel een heel belangrijk arbeidsmarktcijfer uit de VS:

  DONDERDAG 02 JULI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  Handelsbalans mei, 14.30 uur

  Werkgelegenheid en werkloosheid juni, 14.30 uur

  Fabrieksbestellingen mei, 16.00 uur

   

 • Bel20 sluit nipt hoger

  De Bel20 sloot met een klein winstje af. De sterindex won 0,1 procent tot 3.332 punten. Op kop gingen Argenx , Proximus en Galapagos . Achteraan stonden Colruyt , Ackermans & van Haaren en Telenet

  De Europese beurzen verloren gemiddeld 0,3 procent.

 • Belgische autoverkoop blijft vrij zwak in juni

  In juni werden in ons land 49.141 nieuwe personenwagen ingeschreven. Dat zijn er amper 1,8 procent minder dan in juni 2019. Die maand was volgens de sectorfederatie Febiac echter bijzonder zwak qua verkoop. In juni 2018 werden nog 56.000 auto’s ingeschreven en in juni 2017 meer dan 55.000. Volgens Febiac is er dan ook ‘nauwelijks een noemenswaardig marktherstel’.

  In het eerste halfjaar lag de autoverkoop 30,2 procent lager dan een jaar eerder. Een daling die volledig aan de coronacrisis te wijten is. Febiac denkt dat die achterstand in de tweede jaarhelft maar ‘heel gedeeltelijk’ zal worden goedgemaakt.

  D’Ieteren , de invoerder van de merken van de Volkswagen-groep, behaalde in juni een hoog marktaandeel van 25,24 procent. Een jaar eerder bedroeg zijn marktaandeel 21,73 procent.

 • We gaan dieper in op Tesla...

  ... en de onttroning van Toyota in dit artikel.

  ©REUTERS

 • Tesla onttroont Toyota als waardevolste autobouwer ter wereld

  Het is zo ver: Tesla  is nu de waardevolste autobouwer ter wereld. Begin dit jaar racete de pionier in elektrische auto's Volkswagen voorbij, nu is dus ook Toyota aan de beurt. 

 • Hoe gaat het op Wall Street

  Antwoord vindt u hierrrr!

  ©AFP

 • Pfizer schiet hoger na positieve resultaten coronavaccin

  Pfizer gaat 4,5 procent hoger nadat het woensdag positieve resultaten heeft gepubliceerd over zijn coronavaccin. Het gaat om een onderzoek op mensen dat nog in een vroege fase is. 

  Bij het onderzoek werden 45 mensen geëvalueerd, waarbij iedere participant ofwel een dosis van 20, 30 of 100 microgram van het vaccin kregen ofwel een placebo. Elke proefpersoon die een dosis kreeg met het vaccin had na 28 dagen antilichamen aangemaakt tegen het virus. 

  Pfizer zei dat het vaccin goed werd getolereerd door de patiënten, hoewel sommigen last hadden van griepverschijnselen. Vooral de proefpersonen met de dosis van 100 microgram zouden hier last van hebben gehad. 

  ©REUTERS

 • Wall Street opent met winst

  De Amerikaanse beurzen staan in het groen. De Dow Jones klimt 0,3 procent hoger, de S&P500 veert 0,2 procent op en de Nasdaq  wint 0,1 procent.

  Beleggers zijn vandaag goed gemutst. Dat lijkt vooral te danken aan het nieuws dat de Amerikaanse farmagigant Pfizer goede resultaten behaalde in een onderzoek naar een potentieel coronavaccin (zie post 15u48).

  ©AFP

 • Macy's tekent verlies op

  Macy's zakt voorbeurs met 1,6 procent. De Amerikaanse warenhuisketen moest in het eerste kwartaal - eindigend op 2 mei - een verlies van 2,03 dollar per aandeel optekenen. Het bedrijf zag de omzet fors dalen met 45,5 procent tot 3 miljard dollar. 'Het eerste kwartaal was uitdagend voor het land, de sector en voor ons.'

  De onderneming geeft geen vooruitzichten, maar klinkt wel voorzichtig. 'Hoewel onze winkels weer open zijn, verwachten we dat het virus ook de rest van het jaar een impact zal blijven hebben op de VS', zegt het bedrijf. 'We verwachten niet weer volledig te sluiten, maar we blijven flexibel en voorbereid om een toename in het aantal besmettingen op regionaal niveau aan te pakken.' Verder stelt de groep dat het extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen om het winkelen voor klanten zo veilig mogelijk te houden. 

  ©Photo News

 • Banencijfer VS valt tegen

  in juni groeide het aantal banen in de Amerikaanse privéssector met 2,4 miljoen banen. Dat meldt de loonstrookjesverwerker ADP. Het cijfer was slechter dan verwacht, want economen rekenden op een toename met 2,9 miljoen banen.

  De beurzen reageren stoïcijns op het nieuws. 

 • Beurzen in mineur

  De eerdere positieve stemming is helemaal omgeslagen op de Europese beurzen . Inmiddels gaat het gemiddelde aandeel in Europa 1,6 procent lager. Ook de Bel20 moet het ontgelden, de sterindex verliest 0,8 procent. 

  Vooral de auto-aandelen krijgen en tik. Renault vliegt met bijna 5 procent uit de bocht, BMW levert 1,2 procent in en Peugeot slipt met 2,5 procent. 

 • Storing bij Deutsche Börse lijkt voorbij

  De handel in Frankfurt werd vanmorgen zwaar verstoord door problemen met het elektronisch tradingsysteem Xetra. De handel op Xetra lag stil van even na 9 uur tot rond 12 uur. Het is de tweede keer dit jaar dat er een dergelijke uitval plaatsvindt.

  De storing trof ook de derivatenhandel en de beurzen in verscheidene Midden- en Oost-Europese landen. Zo was er een tijdlang geen handel in Wenen, Boedapest, Ljubljana en Zagreb.

 • Fauci: 'VS gaat de verkeerde kant op'

  Anthony Fauci, een wetenschappelijke topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, spreekt waarschuwende woorden: 'De VS gaat de verkeerde kant op'. Fauci zegt dat het aantal nieuwe besmettingen binnenkort tot 100.000 per dag kan stijgen (nu: 40.000 besmettingen per dag), wanneer er niet snel iets verandert in het gedrag. 

  Een aantal zuidelijke en westelijke Amerikaanse staten ziet het aantal besmettingen de laatste dagen snel oplopen. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt flink toe. De provincie Miami-Dade rapporteerde het hoogste aantal ziekenhuisopnames, beademingsapparaten in gebruik en ic-patiënten in twee maanden.

  De cijfers spreken voor zich. Ik ben heel erg bezorgd en niet tevreden met de richting die we opgaan.
  Anthony Fauci
  Directeur Amerikaans instituut voor infectieziektes

  Aantal dagelijkse nieuwe besmettingen in de VS in duizenden (k).

 • Futures: Amerikaanse beurzen openen lager

  Wall Street opent volgens de futures straks in de min. De Dow Jones zou 0,8 procent verliezen, de S&P500 zou 0,6 procent zakken en de Nasdaq zou 0,4 procent in zijn achteruit bollen. 

 • VS kopen volledige voorraad Remdesivir op

  Je verwacht het niet, maar Donald Trump koopt de volledige voorraad Remdesivir van het farmabedrijf Gilead. De rest van de wereld kan op zijn kin kloppen.

  Lees hier ons artikel.

 • Nieuwe beurshype in Londen: mondmaskers met grafeen

  Haydale Graphene  maakt een reuzensprong van 75 procent op de Londense beurs. De specialist in grafeen, een geleidend materiaal dat 200 keer sterker is dan staal, kondigt een samenwerking aan met chemieconcern IRPC voor de productie van mondmaskers en ander medisch materiaal dat versterkt is met een inktlaag in grafeen.

  Haydale had al enkele tests lopen met stoffen die versterkt zijn met een grafeencoating en die na tien wasbeurten nog voor 99,3 procent antibacterieel zouden zijn. IRPC wil de stoffen nu op schaal produceren om een reeks met grafeen versterkte producten nog dit jaar op de markt te brengen.


 • ... maar dat verandert niks voor de kroon

  ... de extra stimulus zal niks fundamenteel veranderen voor het - recent sterke - parcours van de Zweedse kroon, meent ING. De belangrijkste reden is de grotere risico-appetijt van beleggers, die hen minder in wereldmunten als de dollar en de euro doet vluchten. ING-econoom James Smith ziet de Zweeds munt tot 10 per euro versterken, van 10 nu. 

 • Riksbank trekt vers blik stimulus open ...

  Sveriges Riksbank, de oudste centrale bank ter wereld, trekt een vers blik stimulus open. De Zweedse centrale bank gaat de bulkinkopen van schulden opkrikken van 300 naar 500 miljard kronen (48 miljard euro), inkopen die zeker tot juni 2021 lopen. 

  De reporente blijft op nul procent. Gouverneur Stefan Ingves maakt in december, precorona dus, komaf met vijf jaar subzerobeleid, maar verder dan dat wil hij duidelijk de 'verstrakking' van het beleid niet voeren. 

 • Gevoelige verbetering van sentiment in Europese industrie

  De industrie in de eurozone lijkt te herstellen van de zware klappen die het coronacrisis eerder dit jaar toebracht. Volgens definitieve cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit was er in juni nog wel sprake van krimp van de industriële bedrijvigheid, maar is die wel een stuk minder sterk dan in mei dankzij de versoepeling van lockdownmaatregelen.

  De inkoopmanagersindex voor de industrie in de muntunie kwam uit op 47,4 tegen 39,4 in mei. Bij een voorlopige raming werd een niveau van 46,9 gemeld. Een stand van 50 of meer wijst op groei van de bedrijvigheid, daaronder op krimp.

  Voor Duitsland, de grootste economie van Europa, kwam de graadmeter van Markit uit op 45,2 wat dus nog wel wijst op krimp. Ook in Spanje en Italië is nogal sprake van krimp van de industriële activiteit. In Frankrijk groeit de industrie juist weer, met een stand van 52,3.

 • Beurslobby zet hakken in het zand tegen kortere handelsdag

  De Europese Federatie van beursuitbaters (FESE) zet haar hakken in het zand in het debat om in Europa kortere beurstijden in te voeren. Het inkorten van de handelsdag zou volgens de beurslobby leiden tot meer buitenbeurshandel en tekortschieten aan de noden van beleggers, vindt de organisatie.

  De roep om kortere handelsuren komt er vooral om een beroep in de marktenzaal aantrekkelijker te maken. Nu schrikken de lange werktijden mensen, specifiek vrouwen die de job met een gezin combineren, af. 'Die eis is onterecht', vindt FESE. 'Ook de buitenbeurshandel moet gefaciliteerd worden, dus de handelsposten moeten hoe dan ook buiten beurstijd bemand worden', klinkt het.

  'Nu Europese lidstaten hun economieën moeten herkapitaliseren door de Covid-crisis, blijft een competitieve Europese financiële markt cruciaal', aldus de beurslobby.

  Voorstanders van het inkorten van de handelsdag nemen de VS als voorbeeld: daar is de beursdag twee uur korter dan in Europa en is de handel zeker niet minder dynamisch.

 • Airbus zakt na aankondiging zware herstructurering

  Airbus kondigde dinsdagavond aan wereldwijd 15.000 banen te schrappen, een gevolg van de sterk gedaalde vraag naar vliegtuigen door de coronacrisis. Het bedrijf wil de ontslagen tegen de zomer van 2021 doorvoeren. De meeste banen gaan verloren in Frankrijk (5.000) en Duitsland (5.100). In Spanje staan 900 banen op de tocht, in het VK 1.700 en in vestigingen in andere landen nog eens 1.300.

  Airbus zegt weg dat het met de sociale partners gaat onderhandelen om zoveel mogelijk harde ontslagen te vermijden. De pil kan minder bitter worden dankzij vrijwillig vertrek, vervroegd pensioen en schema's voor langdurig deeltijds werken.

  'Airbus wordt geconfronteerd met de ernstigste crisis die deze sector ooit heeft meegemaakt', zegt CEO Guillaume Faury.

 • KBCS knipt koersdoel Econocom

  Ondanks een positieve winstwaarschuwing gisteravond, waarbij Econocom  aangaf dat het de winst in de eerste jaarhelft op peil zou houden ondanks een lagere omzet, zet KBC Securities het mes in het koersdoel voor de IT-dienstverlener.

  'Econocom zit in het midden van een omvangrijke herstructurering met de verkoop van een aantal niet-kernactiviteiten. Die oefening kan aanzienlijke waarde vrijmaken. Maar door Covid-19 loopt het proces van desinvesteringen wellicht vertraging op waardoor we overgaan tot een meer ingetogen koersdoel', aldus analist Thomas Couvreur.

  Het koersdoel zakt van 3,2 euro naar 2,7 euro bij een ongewijzigd koopadvies.

 • Europese aandelen in het voetlicht | Sligro | Clariant | Topps Tiles | Suez

  De Europese beurzen gaan weifelend het nieuwe kwartaal in. De Euro Stoxx 50  sterkt op de eerste handelsdag van juli met 0,2 procent aan bij opening.

  In de kijker:

  Sligro  verliest 2 procent in Amsterdam. De horecagroothandel schrapt zijn dividend.

  Clariant wint 5 procent in Zürich. De chemiereus vond een koper voor zijn 'masterbatches'-divisie die kleurstoffen voor plastics maakt.

  Topss Tiles  wint 8 procent in Londen. De grootste tegelverkoper in het Verenigd Koninkrijk kwam met een confidente update waaruit blijkt dat de Britten tijdens de lockdown druk aan het betegelen sloegen.

  Suez  verliest 3,5 procent in Parijs. De nutsreus rekent op bijna 300 miljoen euro aan afschrijvingen in de eerste jaarhelft van 2020.

 • Vlak Brussel | Barco | Tinc | Econocom

  De Brusselse beurs breit geen vervolg aan het afgelopen superkwartaal. In tegenstelling tot het weer buiten, houdt de Bel20 het nipt droog met een openingswinst van 0,2 procent op 3.334 punten.

  Barco doet vast even schrikken bij de eerste aanblik. Het aandeel was gisteren nog 157 euro waard. Nu is dat nog slechts 23,3 euro. De beeldvormingsgroep splitste zijn aandeel in zeven om meer toegankelijk te worden. Al maakte het coronavirus het aandeel automatisch al een stuk toegankelijker. Ten tijde van de beslissing om het aandeel te splitsen noteerde Barco nog op zijn jaarrecord van 247,5 euro..

  Tinc wint 1,6 procent. Het infrastructuurfonds neemt een belang in een Belgische specialist in data-opslag.

  Econocom wint 1,9 procent. De IT-dienstverlener rondt de verkoop van een bedrijfsunit af en zegt dat de winst voor het eerste halfjaar op peil blijft, ondanks de verwachte lagere omzet.

  Recticel 1 procent. De isolatiespecialist heeft zijn dubbele desinvestering in schuimrubber en automobiel met succes afgerond en strijkt zo 210 miljoen euro op.

 • Veel interesse in brokstukken Wirecard

  Investeerders uit de hele wereld hebben interesse getoond in een overname van delen van de Duitse betalingsverwerker Wirecard , die vorige week faillissement aanvroeg. Dat verklaarde de curator van Wirecard;

  De curator gaat zakenbanken nu opdracht geven om een verkoopproces voor delen van Wirecard te beginnnen. De betalingsdienstverlener is verwikkeld in een omvangrijk boekhoudschandaal. Er loopt nu een faillissementsprocedure bij een rechtbank in München. Het bedrijf blijft voorlopig operationeel.

 • Update futures: Europese beurzen duiken in verlies

  Wat dichter bij de openingsbel, werpen we een nieuwe blik op de futures. Die indiceren een openingsverlies van 0,5 procent voor de Euro Stoxx 50.

 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  Dat leren de futures. De Euro Stoxx 50 start het nieuwe kwartaal wellicht met een openingswinst van 0,1 procent.

 • Tinc investeert in datacenter

  Tinc , het enige infrastructuurfonds op de Brusselse koerstabellen, stapt in Datacenter United, een specialist met drie eigen datacentra in de haven van Antwerpen en Brussel. Tinc neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf en telt daar 12 miljoen euro voor neer.

  Datacenter United zal onmiddellijk bijdragen aan de winst.

  De Covid-crisis illustreert meer dan ooit het belang van goede en wijd beschikbare digitale infrastructuur.
  Manu Vandenbulcke
  CEO Tinc

  'De Covid-crisis illustreert meer dan ooit het belang van goede en wijd beschikbare digitale infrastructuur', aldus Tinc-CEO Manu Vandenbulcke.

 • Sligro verlicht schuldconvenanten, schrapt dividend

  Horecagroothandel Sligro , die zwaar getroffen is door de langdurige sluiting van cafés en restaurants, heeft met de banken een akkoord bereikt over de verlichting van een aantal schuldconvenanten. Er werden ook bijkomende financieringsvoorwaarden vastgelegd die meer financiële ademruimte moeten bieden.

  De groothandel ziet in deze markt 'geen basis voor een winstuitkering' en schrapt zijn dividend voor 2020.

 • Krantenkoppen

  We bundelen wat Brussels nieuws in een notendop.

  Dominique Leroy, de voormalige CEO van het telecombedrijf Proximus , heeft een minnelijke schikking gesloten met het parket, waardoor een einde komt aan de voorkenniszaak waarvoor ze in verdenking werd gesteld.

  België heeft een belangrijke Europese deadline gemist voor de uitrol van het supersnelle mobiele 5G-internet. Ons getreuzel kan wegen op de investeringen in 5G. Relevant voor Proximus , Telenet  en Orange Belgium .

  Het plotse vertrek van CEO Erik Van Den Eynden leidt tot onrust bij het personeel van ING België .

  KBC pakt zijn kantorennetwerk opnieuw aan: 54 van de 382 bemande kantoren verdwijnen de komende maanden in Vlaanderen, Brussel en Duitstalig België.

  Om een nieuw soort inkt te maken breidt de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert  haar productiesite in Mortsel uit.

  De vakbonden willen dat het gerecht de 'onderste steen in het onfrisse FNG-verhaal' naar boven haalt. De handel in FNG is intussen al meer dan anderhalve maand geschorst.

 • Meer omzet, minder winst en geen dividend bij Co.Br.Ha

  Co.Br.Ha , de bierbrouwer die in Brussel de dubbele titelhouder is van nominaal het duurste aandeel (2.900 euro) en van de meest boeiende bedrijfsnaam op typografisch vlak, publiceerde nabeurs eindelijk de resultaten over 2019. De omzet van de brouwer van Primus steeg met 2,4 procent tot 107,8 miljoen euro, terwijl het biervolume met 1,7 procent afnam. In België had de moedermaatschappij van Brouwerij Haacht af te rekenen met sterke marktconcurrentie, maar buiten België groeide de omzet met 10,1 procent.

  De winstgevendheid stond wel onder druk. De brutobedrijfswinst (ebitda) zakte met 10 procent tot 16,8 miljoen euro en de nettowinst kromp van 5,1 naar 3,3 miljoen euro. Het bedrijf stelt voor geen dividend uit te keren.

  Kerncijfers Co.Br.Ha
  • Omzet groep Co.Br.Ha stijgt met 2,4 % bij een licht dalend volume over alle markten samen van 1,7 %
  • Omzet buiten België stijgt met 10,1 %
  • Nettoresultaat van de groep Co.Br.Ha. daalt van 5,075 miljoen euro in 2018 naar 3,328 miljoen euro in 2019
  • Netto cashflow 15,3 miljoen euro (-7,3 %) en EBITDA 16,8 miljoen euro (-10,1 %)
  • Investeringen in 2019 bedragen 23,023 miljoen euro tegenover 18,726 miljoen euro in 2018
  • Bestuur stelt voor geen dividend uit te keren
 • Recticel beklinkt dubbele deal

  Recticel heeft de dubbele deal die het op 6 april aankondigde met succes afgerond. Pro memorie: het betreft de verkoop van een belang van 51 procent in zijn afdeling auto-interieurs aan de durfkapitaalgroep Admetos. De resterende participatie kan het Wetterse bedrijf via een optiestructuur vanaf 2024 van de hand doen. Daarnaast verkocht Recticel zijn belang van 50 procent in de joint venture Eurofoam, een maker van soepelschuimen, aan zijn Oostenrijkse partjer Greiner.

  De deal brengt 210 miljoen euro op waardoor Recticel zo goed als schuldenvrij wordt.

  We hebben de deal soepel en binnen het voorziene tijdsbestek kunnen afronden in een zeer uitdagende tijd.
  Olivier Chapelle
  CEO Recticel


  'We hebben de deal erg soepel en binnen het voorziene tijdsschema kunnen afronden', zegt CEO Olivier Chapelle. 'Deze transacties zijn belangrijke mijlpalen om de focus van ons bedrijf te vergroten en onze financiële positie te versterken'. .

 • Econocom verwacht winst op peil te houden

  De communicatiedienst van Econocom  klopte gisteren overuren met vier nabeurse persberichten. De IT-dienstverlener meldde rond acht uur dat de midden april aangekondigde verkoop van zijn dochterbedrijf EBC (Econocom Business Continuity) aan de investeringsmaatschappij Chequers Capital is afgerond. Daarnaast volgde ook een persbericht rond de invoering van het dubbel stemrecht dat op de algemene vergadering werd goedgekeurd en een update over het uitstaande kapitaal.

  Enkele uren later volgde een bijgewerkte prognose voor de eerste jaarhelft. Die had als boodschap dat de omzet in de eerste jaarhelft onder het peil van de eerste jaarhelft in 2019 zal liggen, maar dat de bedrijfswinst op peil zal blijven. In de eerste helft van vorig jaar draaide de IT-dienstverlener 1,24 miljard omzet en 39 miljoen euro bedrijfswinst.

 • Zevensprong van Barco

  Schrik niet als u straks de openingskoers van Barco ziet. Het aandeel is niet plots gekelderd, het splitst vandaag in zeven. Daarmee wil de Kortrijkse beeldvormingsgroep toegankelijker worden voor kleine beleggers. Aandeelhouders bezitten dus in één klap zeven keer meer aandelen Barco.  

  Bij een stabiele opening zou één Barco aandeel 22,43 euro kosten.

 • Voorproefje op banenrapport

  Met het cijfer van loonstrookverwerker ADP krijgen we straks een voorproefje op het Amerikaans banenrapport van deze maand.

 • Nieuw kwartaal, nieuwe kansen

  Goedemorgen! Een regenachtige 1ste juli luidt de start in van de zomervakantie maar ook van een gloednieuw beurskwartaal. Eentje met large shoes to fill. Het afgelopen kwartaal verbaasde vriend en vijand en groeide uit tot het beste beurskwartaal in jaren. UCB sluit het Brussels semester af als primus met een winst van 43 procent sinds Nieuwjaar.

  Op Wall Street won de S&P500 sinds begin april meer dan 19 procent. De index zet zijn sterkste kwartaal neer sinds 1998 en sloot het superkwartaal gisteren in schoonheid af.

  Om aan hetzelfde elan verder te gaan, willen beleggers eerst boter bij de vis in de vorm van echte tekenen van een heropleving van de economie. Zeker nu de centrale banken opperen dat de markten wat overdreven  in hun hum zijn.

  De Aziatische beurzen starten het nieuwe kwartaal dan ook op vlakke voet bij eerder lage volumes. In Japan zakte het ondernemersvertrouwen naar het laagste peil sinds 2009. Shanghai noteert dan weer met lichte winst na een meevallend PMI-cijfer.

  Goud flirt opnieuw met zijn pas verworven recordkaap van 1.800 dollar per ons.

  Beleggers kijken terug op één van de beste beurskwartalen in vele jaren. ©Arne Dedert/dpa

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud