1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in mineur

De beurzen gingen flink lager. Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. De Duitse regering verlaagt haar groeiverwachting voor dit jaar. In Amsterdam vlamde de Poolse debutant InPost.
 • Tot ziens!

  Ok, wij houden ermee op vandaag. Morgen zijn we weer terug met vers beursnieuws! Hier nog de agenda van morgen:

  DONDERDAG 28 JANUARI 2021

   ECONOMIE/FINANCIËN

   België:

    Inflatie januari

   Duitsland:

    Inflatie januari, 14.00 uur

   Eurozone:

    Ondernemersvertrouwen en consumentenvertrouwen januari , 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 23 januari, 14.30 uur

  Bruto binnenlands product vierde kwartaal, 14.30 uur

  Verkoop nieuwe woningen december, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Belreca: jaarresultaten 2020

  Quest for Growth: jaarresultaten 2020, 17.45 uur

  Frankrijk:

  STMicroelectronics: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs

  Vranken Pommery Monopole: omzet 2020, 17.45 uur

  Nederland:

  HAL Trust: publicatie netto vermogenswaarde en aankondiging dividend

  Verenigd Koninkrijk:

  Diageo: resultaten eerste halfjaar 2020/2021, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  McDonald`s: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs

  Mondelez International: resultaten vierde kwartaal, 22.00 uur

  Visa: resultaten eerste kwartaal 2020/2021, 22.00 uur

  Zuid-Korea:

  Samsung Electronics: jaarresultaten 2020

   

 • Floridienne verkoopt dochteronderneming

  Floridienne kondigt de verkoop van de dochters Gel Manche en Salm Invest aan. Gel Manche is gespecialiseerd in gemengde en gemalen producten voor ziekenhuizen. Floridienne nam het bedrijf in 1998 over en verkocht de onderneming op 22 januari aan de Franse industriële groep Nutrisens die in voeding gespecialiseerd is. 

  Daarnaast is dus het meerderheidsbelang van 80 procent in Salm Invest verkocht dat gespecialiseerd is in handel en productie van gerookte zalm.

 • Fabriekplan Avantium loopt vertraging op

  Avantium laat zojuist weten dat het plan voor het bouwen van de eerste grote FDCA-fabriek langer gaat duren. Normaal gezien zou de financiering eind 2020 rondzijn, maar dat loopt nu vertraging op. 'Als gevolg van de wereldwijde COVID-19-crisis hebben de onderhandelingen met financiële, commerciële en andere strategische partners meer tijd in beslag genomen dan eerder was voorzien. Avantium zal extra tijd nodig hebben om te bepalen of het in staat zal zijn om aan alle voorwaarden voor een positieve FID (een definitieve investeringsbeslissing, red) te voldoen.'

  Avantium ontwikkelt chemische producten op basis van plantaardige grondstoffen. Het heeft bijvoorbeeld al proeffabrieken draaien voor de productie van plantaardige FDCA en MEG. Dat zijn de twee basisingrediënten voor PEF waarmee Avantium een alternatief voor het alomgekende PET in de markt wil zetten. 

  Dat heeft evenwel veel voeten in de aarde. Een samenwerking met BASF liep eerder al af met een sisser af waardoor de productie op grote schaal en de commercialisering jaren vertraging heeft opgelopen. 

  Avantium besliste intussen op eigen houtje verder te werken. De eerste grote FDCA-fabriek zal in het Nederlandse Delfzijl gebouwd worden en voor die fabriek heeft het bedrijf dus meer tijd nodig om de financiering te regelen. 

 • Bel20 sluit negatief

  De Brusselse kanjerindex sloot met een verlies van 2,1 procent op 3.645 punten. De stijgers waren Proximus , Colruyt , Barco en Cofinimmo . Voor de rest waren er alleen maar dalers. De grootste verliezers waren ING , Aperam en Argenx .

  De Europese beurzen verloren gemiddeld 1,6 procent.

 • AMD verliest terrein

  Advanced Micro Devices (AMD) gaat 5 procent onderuit. Dat is opvallend want het bedrijf kwam met beter dan verwachte cijfers en krijgt van een reeks analisten koersdoelverhogingen. AMD rapporteerde een winst van 52 dollarcent per aandeel terwijl de analistenconsensus een winst van 47 dollarcent per aandeel had verwacht.

  Truist-analist William Stein verhoogt zijn koersdoel voor de chipbakker van 96 naar 101 dollar  na de 'robuuste' cijfers die de onderneming kon voorleggen en laat zijn houdenadvies staan. Ook Gus Richard, analist bij Northland, laat zijn koersdoel stijgen van 75 naar 84 dollar. Richard zegt wel dat de verwachting van AMD dat de pc-markt met 4 tot 6 procent zou groeien optimistisch is. Hij gaat zelf uit van een krimp met 10 procent.

 • 'Ant wordt holding onder staatstoezicht'

  De zakenkrant Wall Street Journal pakt uit met details over de herstructurering van Ant Group, de veelbesproken financiële dochter van de Chinese Alibaba-groep.   Volgens de krant zal Ant worden omgevormd tot een financiële holding die onder het toezicht komt van de Chinese centrale bank. Ant heeft bij de overheid een gedetailleerd reorganisatieplan ingediend.

  Ant Group had plannen voor een beursgang, maar die werd in november afgeblazen na bezwaren van de Chinese overheid. Peking maakt zich zorgen over de grote macht die Ant heeft opgebouwd in het Chinese financiële systeem en wilde voldoende controle over het bedrijf behouden. Met een holdingstatuut zal Ant aan strengere kapitaalvereisten moeten voldoen, zeggen ingewijden. 

 • FCA sluit schikking

  FCA (Fiat) dat nu onderdeel uitmaakt van Stellantis (fusie met Peugeot) laat weten in een persbericht dat het een schikking heeft gesloten in de VS omdat het de arbeidsregels brak. De autobouwer betaalt een boete van 30 miljoen dollar.

 • AMC: +182%

  Het motto van vandaag lijkt te zijn: 'Sell everything, buy the trash', want ook de met schulden overladen bioscoopketen AMC ziet een short squeeze (check deze vlog voor uitleg) en ontploft met 180 procent. Het Reddit-legertje lijkt weer bezig (zie ook post 16.00 uur). Ook opmerkelijk, het heeft het ook voor elkaar gekregen #SaveAMC een trending topic te maken op Twitter.

 • Bel20 beleeft slechtste dag in drie maanden

  Yikes, wat een lelijke dag voor de Europese beurzen. De Bel20  levert zowat 3,3 procent in. Dat is de grootste dagdaling sinds 28 oktober.

  Hier leest u meer over de coronazorgen die de beurzen in de tang nemen.

 • GameStop: +80%

  De gekte is nog lang niet voorbij, want ook vandaag gaat het aandeel GameStop met 80 procent hoger. Ook het hefboomfonds Melvin Capital gooit de handdoek in de shortersring (zie post 13u31). Zie hier onze marktenvlog over de gekte rond GameStop.

 • Wall Street opent in de min

  De Amerikaanse beurzen openen lager. De Dow Jones verliest 1 procent, de S&P500 levert 1 procent in en ook de Nasdaq gaat 1 procent lager. 

  Zeker in combinatie met de Europese beurzen die meer dan 2 procent lager gaan, begint het sfeertje toch wat gespannen te worden, omdat de verliezen al de hele dag oplopen:

 • Duitsland verlaagt groeiprognose

  De Duitse regering verlaagt haar prognose voor de economische groei in 2021 van 4,4 tot 3 procent. Ze verwacht dat de tewerkstelling dit jaar stagneert. Door de verlengde lockdowns zal het herstel langzamer verlopen dan verwacht.

  Volgens minister van Economie Peter Altmaier zal het herstel dit jaar wel doorzetten, maar met minder momentum. Hij beklemtoonde dat de toestand nog altijd ernstig is wegens de virusvarianten die opduiken.

  Duitsland voorspelt nu dat de economische activiteit midden 2022 weer op het precoronapeil zal zitten. Dat is zowat zes maanden later dan de vorige prognose van de regering.

 • Tweede coronagolf weegt op verkoop Starbucks

  De Amerikaanse keten van koffiehuizen Starbucks heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 minder verkocht dan verwacht. Bij gelijkblijvend aantal winkels zakte de omzet met 5 procent, meer dan de -3,4 procent waar analisten rekening mee hielden.

  Er waren wel grote regionale verschillen. Zo kwam de vergelijkbare omzet 6 procent lager uit op het Amerikaanse continent, terwijl in China een groei van 5 procent werd behaald.

  Een andere tegenslag voor Starbucks is dat zijn operationeel directeur (COO) Roz Brewer volgende maand vertrekt. Hij wordt topman van een ander beursgenoteerd bedrijf, Walgreens Boots Alliance .

  Voor het hele jaar rekent Starbucks nog altijd op flink herstel. De vergelijkbare omzet zou met 18 tot 23 procent aantrekken.

 • Recordverlies voor Boeing

  Alsof een wereldwijd verbod op vliegen met de Boeing 737 MAX nog niet genoeg was, kwam daar vorig jaar de grootste crisis in de burgerluchtvaart bovenop, veroorzaakt door de coronapandemie, met uitstel van vliegtuigleveringen of annulaties van bestellingen tot gevolg. Dat alles zadelde de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing vorig jaar met een recordverlies van 11,9 miljard dollar op.

  Alleen al in het vierde kwartaal was er 8,44 miljard dollar verlies. Boeing stelt de lancering van het breedromptoestel 777X voor de derde keer uit, tot eind 2023. Voor dit uitstel neemt het bedrijf een last van 6,5 miljard dollar.

  Intussen verzuipt Boeing onder de afgewerkte vliegtuigen. De stock is aangegroeid tot ongeveer 450 B737 MAX-toestellen, naast tientallen exemplaren van de 787 Dreamliner.

  Een dozijn van de meer dan 450 Boeings 737 MAX die op oplevering of een koper wachten. ©REUTERS

 • Amerikaanse futures flink lager

  De stevige verliezen in Europa – momenteel zakt de Euro Stoxx 50 met 1,7 procent – zullen in New York een vervolg krijgen, geven de futures aan. De Amerikaanse futures kleuren dieprood: 0,95 procent verlies voor de future op de Dow Jones, 1,1 procent lager staat de future op de S&P500 terwijl die op de Nasdaq 0,65 procent lager noteert. Het stootkussen voor de Nasdaq is Microsoft, dat dinsdagavond uitstekende resultaten kon voorleggen.

  Nabeurs zijn er kwartaalcijfers van Apple, Facebook en Tesla. Om 20 uur Belgische tijd staat het rentebesluit van de Fed op het programma.

 • Hefboomfonds Melvin Capital plooit voor GameStop-leger

  Melvin Capital heeft zijn shortpositie op GameStop beëindigd volgens de Amerikaanse zakenzender CNBC. Daarmee slagen daghandelaars die zich groepeerden via internetfora in hun opzet om shorters uit GameStop te squeezen.

  Volgens CNBC heeft het hefboomfonds rond de techinvesteerder Gabe Plotkin zijn positie dinsdagmiddag gesloten met groot verlies. Het zou daarop een grote positie in Alibaba verkocht hebben om de verliezen af te dekken. Hefboomfondstitanen Ken Griffin en Steve Cohen hebben deze week nog 2,75 miljard dollar geïnjecteerd in Melvin Capital nadat het fonds dit jaar ongeveer 30 procent van zijn portefeuillewaarde heeft verloren. 

   De kapitaalinjectie komt er nadat Melvin Capital, dat het jaar begon met ongeveer 12,5 miljard dollar aan activa, shortposities - waaronder GameStop) mis zag gaan. GameStop is deze maand meer dan achtvoudig gestegen in een duizelingwekkende rally die in gang werd getrapt door kleine beleggers die zich verzamelden via internetforum Reddit.


 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... focust op Smartphoto, Umicore en Shurgard. Hier doorklikken.

 • Short squeezes: lees aandachtig deze bijsluiter

  Nog eens de moeder aller short squeezes. Nee, we spreken (nog) niet over GameStop. Wel over Volkswagen anno 2008 (zie ook blog van gisteren). Met deze bijsluiter voor wie nu GameStop aan het 'gamen' is:

 • Retailvastgoed on the rise

  Het is een knaldag voor winkelvastgoed. Nu een nieuwe lockdown in Frankrijk afgewend lijkt, is sprake van een stevige opluchtingsrally bij de verhuurders van (Franse) winkelpanden. Unibail Rodamco Westfield profiteert daar het sterkst van met een sprong van 15 procent. URW bezit shoppingcentra in onder meer Lille, Parijs, Lyon en Villeneuve D'Asq. Ook Wereldhave  en Eurocommercial rukken sterk op.

  Daarnaast speelt mogelijk een dubbel effect mee. Zowel Wereldhave als URW gelden in Nederland als de meest geshorte aandelen. Er is het opkomende fenomeen waarbij een leger daghandelaren op internetfora shorters uit de markt jaagt. Het is dus ook best mogelijk dat hefboomfondsen voor de zekerheid een deel van hun posities terugkopen om 'GameStop'-achtige toestanden te vermijden.

 • 'Troosttassen' blijven LVMH rugwind geven

  LVMH  doorstond een nieuwe ronde lockdowons met glans. De omzet van het luxeconcern steeg in het vierde kwartaal met 18 procent, terwijl slechts een sprong met 11 procent verwacht was. De vraag van Chinese consumenten, die hun uitgespaarde reisbudgetten meer aan luxegoederen spendeerden, bleek zeer sterk. De omzet steeg in Azië en Japan met respectievelijk 21 procent en 5 procent, terwijl in Europa de verkoop met een kwart daalde.

  LVMH toont de tekstboekdefinitie van een V-vormig herstel.
  Flavio Cereda
  Analist Berenberg


  De winst voor het hele jaar uit recurrente activiteiten bedroeg 8,3 miljard euro. Analisten verwachtten 7,2 miljard euro. Bij Louis Vuitton, de melkkoe van het bedrijf, kon LVMH kostenbesparingen doorvoeren die de winstdaling tot 2 procent beperkten. Louis Vuitton-handtassen bleken zeer goed in de markt te liggen en konden profiteren van een hogere prijszetting. Christian Dior, een andere dochtermaatschappij van het luxeconcern, won marktaandeel met de lancering van zijn populaire 'Bobby'-handtas, een subtiele hommage aan wijlen Christian Diors favoriete hond.

  'Deze cijfers zijn bijna een tekstboekdefinitie van V-vormig herstel voor de mode- en lederwarenafdeling', schreef analist Flavio Cereda van Jefferies in een rapport.

  LVMH begon met ruime winst in Parijs, waar rond het middaguur nog 0,2 procent van overblijft.


 • Siemens Healthineers trekt prognose op

  Op een rode Frankfurtse beurs brengt Siemens Healthineers een vleug optimisme: het aandeel wint 2,7 procent. De afgesplitste tak medische apparaten van Siemens heeft dinsdagavond zijn omzet- en winstvooruitzichten voor 2021 verhoogd. Door de coronacrisis stijgt de vraag naar apparatuur voor antigeentesten.

  Siemens Healthineers verwacht voor het lopende gebroken boekjaar 2020/21 een omzetgroei van 8 à 12 procent. Tot nu was dat maar 5 tot 8 procent. Voor de aangepaste winst per aandeel rekent het bedrijf nu op 1,63 tot 1,82 euro in plaats van 1,58 tot 1,72 euro.

 • Ook UBS trekt koersdoel Umicore op

  Umicore  krijgt nog een koersdoelverhoging (zie post 10u31). Het koersdoel gaat van 31 naar 33 euro. Het verkoopadvies blijft wel gelden.

  De zakenbank paste haar verwachtingen aan en gaat nu uit van en brutobedrijfswinst van 530 miljoen euro (485 miljoen euro voordien). De analist verwacht in 2021 en 2022 een winststijging per aandeel met 13 procent.

  Deze verhogingen zijn toe te schrijven aan de recyclage-afdeling die kan profiteren van hogere metaalprijzen.

  Umicore wint 1,6 procent naar 49,97 euro.

 • Michael 'Big Short' Burry over GameStop: 'Waanzinnnig en gevaarlijk'

  De bekende investeerder Michael Burry roept regelgevers op in te grijpen in de waanzinnige koersstijging van GameStop. De videogameketen won 642 procent sinds 12 januari in een agressieve poging van retailbeleggers shorters uit het aandeel te duwen. Burry noemde de stijging van GameStop 'onnatuurlijk en waanzinnig', hoewel hij zelf mee het fundament legde voor de stijging. Zijn investeringsfonds Scion Capital nam in 2019 en belang van 3,3 procent in de retailketen.

  'Als ik heb geholpen om GameStop op uw radar te zetten en u heeft er goed mee geboerd, ben ik daar blij om,' zei Burry aan Bloomberg, 'maar wat nu gebeurt is zo gevaarlijk en waanzinnig dat er wettelijke gevolgen moeten komen.' 

  De levenswandel van Burry werd verfilmd in de Oscarwinnende prent 'The Big Short'. ©AFP • Koersdoel Umicore naar 49 euro bij KBCS

  KBC Securities-analist Wim Hoste trekt zijn koersdoel voor Umicore op van 40 tot 49 euro en blijft bij zijn ‘houden’-rating.

  De aanpassing steunt allereerst op de goede kwartaalcijfers en vooruitzichten van LG Chem, een van de grootste producenten van batterijcellen en een belangrijke klant van Umicore voor kathodematerialen. Hoste verwacht nu een sterkere groei van de batterijmaterialentak van de Belgische groep, ongeveer 25 procent in plaats van een kleine 10 procent. Voorts heeft de analist zijn winstprognose voor de recyclagetak wat verhoogd.

  Hij merkt op dat winstgevende groei van de batterijmaterialen nog steeds de hoofdmotor zou moeten zijn van het langetermijnverhaal van Umicore. Er is nog wat twijfel rond de winstgevendheid door eerdere voorzichtige commentaar van het bedrijf rond overcapaciteit en prijsdruk in de Chinese kathodemarkt. Tegelijk lijkt de groei van de markt te worden bevestigd, nu ook in Europa de verkoop van elektrische auto’s aantrekt.

  Wegens de beperkte visibiliteit op de winstgevendheid van de batterijmaterialen blijft Hostes advies ‘houden’.

 • 'Bedrijven die eigen aandelen inkopen, scoren beter'

  Bedrijven die eigen aandelen inkopen, scoren op lange termijn beter dan de markt. De Belgische, internationaal gerenommeerde professor Theo Vermaelen, deed er niet alleen studies over maar brengt het met een beleggingsfonds in de praktijk. Lees hier hoe hij vorig jaar een rendement van 23 procent haalde.

 • KBC Securities geeft fors hoger koersdoel aan Smartphoto

  KBC Securities trekt het koersdoel voor Smartphoto gevoelig op van 26 naar 35 euro. Het advies blijft 'opbouwen'. Analist Guy Sips deed een update van het waarderingsmodel, nadat de Duitse sectorgenoot Cewe met een veelbelovende trading update kwam. Cewe profiteert volop van het vele thuisblijven, waardoor de consumenten meer fotoboeken en fotokalenders bestellen. De winstmarge bij de Duitsers steeg van 8 naar 10 procent, wat de koers naar het hoogste peil in 20 jaar stuurde. Cewe is trouwens de belangrijkste participatie van de Leuvense privak Quest for Growth .

  Sips verwacht dat Smartphoto van dezelfde trend profiteert. Smartphoto lanceerde bovendien een aantrekkelijke reclamecampagne vóór Kerstmis, wat naar Sips verwachting positief heeft bijgedragen tot de jaarresultaten. Hij verwacht een goede tweede jaarhelft met een omzetpiek in het vierde kwartaal. De omzetverwachting voor 2020 stijgt van 57,4 naar 58,2 miljoen euro, de prognose voor de brutobedrijfswinst gaat van 8,8 naar 9 miljoen.

  De insiders kochten recent flink wat Smartphoto-stukken bij. Zowel grootaandeelhouder Marc Coucke als bestuurder Hans Van Rijckegem kochten eind december tienduizenden aandelen van de fotogroep.

 • KBCS vindt Shurgard koopwaardig

  KBC Securities start de opvolging van Shurgard met een koersdoel van 44 euro – wat 17,8 procent opwaarts potentieel biedt – en een koopadvies. 'Als een natuurlijke consolidator in een onderbevoorrade markt is het groeipotentieel van Shurgard gigantisch', meent analist Joachim Vansanten. Hij verwacht dat dat leidt tot margeverbeteringen op basis van schaalvoordelen.

  Hij wijst erop dat ondanks het opwaarts potentieel Shurgard een defensief aandeel is. Het risico dat er plots te veel zelfopslagmagazijnen op de markt komen is bijna nul en de coronapandemie lijkt weinig impact te hebben op de gang van zaken. Met verhuurprijzen die ruim boven het break-evenpunt liggen en een solide balans is Shurgard goed geplaatst om de storm te doorstaan. Het dividendrendement is bovendien aantrekkelijk.

 • Barco krijgt hoger koersdoel van Kepler

  Kepler Cheuvreux heeft de (zwakke) jaarresultaten en halfjaarprognose van Barco in zijn model geïntegreerd en rolt zijn koersdoel ook verder uit. Op basis van een verhouding ondernemingswaarde/brutobedrijfswinst van 11 voor 2022 komt de analist tot een koersdoel van 16 euro, tegen 15 euro eerder.

  Hij is toch behoorlijk sceptisch over de komende maanden. De terug-naar-kantoortrends blijven heel bescheiden en de Clickshare-tool ziet hij niet als een noodzakelijk iets in een vergaderzaal. De balans van Barco blijft wel bescherming bieden tegen een verdere koersdaling, maar de cashgeneratie en de verkoop van Clickshare moeten in het oog worden gehouden.

  Hij behoudt zijn 'houden'-advies op basis van de beperkte visibiliteit, de noodzaak om het beleggersvertrouwen te herstellen en de aanhoudende disruptie van de voornaamste eindmarkten.

 • Poolse 'kluisjeskoning' vlamt bij Amsterdams debuut

  InPost , de Poolse specialist in kluisjes voor onlineshoppers, vlamt bij het beursdebuut in Amsterdam. De eerste koers was 20,15, goed een kwart boven de intekenprijs van 16 euro. 

  Een Pool in Amsterdam klinkt misschien vreemd, maar is het niet: Amsterdam is steeds meer een magneet voor Europese technologiebedrijven die een beurs met voldoende groot 'beleggersprofiel' zoeken. 

  ©REUTERS

 • Kepler start opvolging Inclusio met houdadvies

  Kepler Cheuvreux gaat Inclusio opvolgen, de socialehuisvestingsmaatschappij die begin december naar Euronext Brussel trok. Het beurshuis wijst erop dat Inclusio inspeelt op een reële nood omdat door de gestegen huurprijzen tal van gezinnen geen passende woning vinden op de privéhuurmarkt.

  'Het B2B-model van Inclusio laat een tweedimensionele return toe met aantrekkelijke rendementen en een effectieve sociale impact', zegt de analist. Daarbij steunt Inclusio op de groeiende rol van sociale verhuurmaatschappijen, wat interessante voordelen biedt: een hoge visibiliteit, een volledige bezetting, belastingvoordelen enz.

  Inclusio noteert met een lichte premie ten opzichte van de nettoactiefwaarde. Kepler start de opvolging met 'houden' en een koersdoel van 23 euro.

 • Rode start in Europa

  De Europese beurzen openen met verlies. De Euro Stoxx 50 noteert na een minuut handel 0,3 procent lager. De Bel20 verliest 0,6 procent. De bankwaarden zakken na hun sterke prestatie van dinsdag. Ook Argenx en Telenet staan onder druk.

  ©REUTERS

 • RTL gaat over de lat

  In een niet aangekondigd persbericht laat RTL Group weten dat het over 2020 een aangepaste bedrijfswinst voor afschrijvingen (adjusted ebita) heeft gerealiseerd van ongeveer 850 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan de eerdere prognose van 720 miljoen euro en de analistenconsensus.

  De markt voor televisieadvertenties heeft in het belangrijke vierde kwartaal significant beter gepresteerd dan verwacht, legt de grootste Europese televisiegroep uit. Over 2020 realiseerde RTL een omzet van zowat 6 miljard euro tegenover 6,65 miljard in 2019.

  RTL maakt de volledige jaarresultaten op 12 maart bekend.

 • Telenet komt met gratis sportzender

  Telenet breidt zijn basistelevisieaanbod uit met 'Play Sports Open'. Dat is een nieuw sportkanaal dat een selectie van live matchen uit de Premier League, Europa League en Eredivisie brengt naast ATP en WTA tennis, Belgische hockey en basketbal, veldrijden, Formule 1 en MXGP (motocross). Tv-klanten krijgen de zender gratis vanaf 2 februari, luidt het persbericht van de telecom- en mediagroep.

 • Licht lagere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen met kleine verliezen van wal steken, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,1 procent in de min. Het plaatje blijft grotendeels onveranderd voor de markten: corona blijft lelijk huis houden, de vaccinaanlevering hapert wat, er zijn veel bedrijfsresultaten te verwerken en vanavond staat het rentebesluit van de Fed op de agenda. 

 • KPN voldoet aan verwachtingen

  De Nederlandse telecomgroep KPN wist in 2020 evenveel brutobedrijfswinst (ebitda al) te realiseren als het jaar voordien: 2,32 miljard euro. Dat is in lijn met de verwachting. De omzet kwam 3,9 procent lager uit en de nettowinst zakte met 8,7 procent tot 561 miljoen euro. KPN keert een dividend van 13 cent per aandeel uit.

  Voor 2021 stelt KPN een aangepaste brutobedrijfswinst van zowat 2,345 miljard euro in het vooruitzicht. De kapitaaluitgaven -vooral voor de verdere uitrol van het glazvezelnetwerk - worden opgedreven tot 1,2 miljard (van 1,15 miljard in 2020). Het dividend zou stijgen tot 13,6 cent per aandeel.

 • Barry Callebaut verwacht geleidelijk herstel

  De Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 (september-november) de verkoopvolumes met 4,3 procent zien dalen. Dat is evenveel als in de voorgaande driemaandenperiode. Door de coronapandemie doen consumpenten minder impulsaankopen, is er minder consumptie buitenhuis en wordt ook minder chocolade als geschenk gegeven.

  De omzet kwam uit op 1,78 miljard Zwitserse frank, een daling met 11,2 procent die grotendeels aan ongunstige wisselkoersen te wijten is. In lokale munten bedroeg de omzetdaling slechts 3,5 procent.

  Topman Antoine de Saint-Affrique zegt dat Barry Callebaut in de huidige volatiele markten ‘nieuwe manieren’ vindt om zaken te doen en opportuniteiten grijpt, waarbij het tegelijk een strikte kostendiscipline handhaaft. Het bedrijf, dat chocolade levert aan reuzen als Mondelez en Hershey, verwacht een geleidelijk herstel en bevestigt zijn langetermijndoelstelling van een groei van 5 tot 7 procent per jaar voor dit en de komende twee boekjaren.

 • Goed nieuws voor aandeelhouders Nationale Bank

  De Nationale Bank van België maakte dinsdagavond in een persbericht bekend dat ze het gebouw van haar voormalige drukkerij voor 19,75 miljoen euro heeft verkocht aan 3D Real Estate. De verkoop heeft op het brutodividend over het boekjaar 2021 een positief effect van naar schatting ongeveer 17 euro.

  De aandeelhouders mogen zich in principe opmaken voor een iets groter dividend dat in 2022 zal worden uitgekeerd. Al blijft de NBB voorzichtig omdat 'de inkomsten van de andere componenten van de statutaire portefeuille nog niet gekend zijn'. Een betrouwbare raming van het dividend over 2021 is nog niet mogelijk. Meer leest u in onderstaand artikel.

 • De gekte rond GameStop

  Het aandeel GameStop blijft maar gaan. Dinsdag schoot de keten van winkels die videospelletjes verkopen, nogmaals 92,7 procent hoger en in de nabeurshandel kwam er nog eens meer dan 40 procent bij. Hoe komt dat en waar gaat het naartoe? Collega Bas van der Hout legt het haarfijn uit in deze nieuwe vlog.

  Bull, Bear & Bas over GameStop

 • Andrea Orcel maakt comeback

  Helemaal officieel is het nog niet, maar Andrea Orcel zou de nieuwe topman worden van UniCredit, de tweede grootste bank van Italië.

 • Ook uitkijken naar Apple, Facebook en Tesla

  Beleggers - in Azië en elders - maken zich niet alleen op voor het rentebesluit van de Federal Reserve, maar ook voor de kwartaalcijfers van enkele techreuzen. Na de slotbel op Wall Street openen Apple en Facebook de boeken, net als Tesla . Mogelijk boekt de fabrikant van elektrische auto's - die intussen in de S&P500 rondrijdt - voor het eerst 1 miljard dollar nettowinst.

 • Resultaten, corona en de Fed

  Goedemorgen! In New York zakten de indexen na een makke sessie tegen de slotbel toch nog licht in het rood. Microsoft kwam daarna met erg sterke kwartaalresultaten. De coronapandemie speelde daarbij een belangrijke rol.

  Na de verliezen van dinsdag trokken de Aziatische beurzen aanvankelijk hoger. Intussen noteren ze verdeeld met kleine winsten in Tokio en Hongkong, een vlak Sjanghai, licht verlies in Seoel en groter verlies in Sydney (na een vakantiedag). Beleggers proberen de stroom van bedrijfsresultaten te verteren en af te wegen tegen de nog steeds weinig rooskleurige toestand van de coronapandemie.

  Dat de Federal Reserve vanavond zijn rentebesluit – het eerste van het jaar – bekendmaakt, zorgt ook voor voorzichtigheid.

  Het gebouw van de Federal Reserve in Washington ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud