1. Markten Live
 2. Live blog
live

Europese beurzen sluiten lager

Unifiedpost stond onder druk na een aandelenverkoop door grootaandeelhouders. Retail Estates handhaafde zijn dividendprognose. Techaandelen leverden in door de klimmende Amerikaanse rente.
 • Agenda

  Wij sluiten de blog nu af. Morgen zijn we terug met vers nieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 23 FEBRUARI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Japan:•

  Tokio: beurs gesloten wegens Emperor`s Birthday

  Verenigde Staten:

  Huizenprijzen (Case-Shiller) december , 15.00 uur

  Consumentenvertrouwen (Conference Board) februari , 16.00 uur

  Fed-voorzitter Jerome Powell presenteert halfjaarlijks rapport over monetair beleid in Congres, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Sioen: overnamebod aan 27 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 26 februari

  Duitsland:

  Covestro: resultaten vierde kwartaal, 07.00 uur

  Nederland:

  Kiadis: overnamebod aan 5,45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 12 april.

  Verenigd Koninkrijk:

  HSBC Holdings: resultaten vierde kwartaal

  Verenigde Staten:

  Home Depot: resultaten vierde kwartaal 2020/2021

  OneSpan: resultaten vierde kwartaal en 2020, 22.00 uur

  Square: resultaten vierde kwartaal, 22.00 uur

 • Befimmo koopt kantoorgebouw aan

  De vastgoedspeler Befimmo heeft voor een bedrag van ongeveer 27 miljoen euro een kantoorgebouw van het project 'Esprit Courbevoie' aangekocht. Het verwachte rendement op de investering bedraagt 5,6 procent. Het bouw ligt in de universiteitszone in Louvain-la-Neuve dichtbij het stadscentrum met toegang tot het station en de autosnelweg Brussel-Luxemburg.

  Het kantoorgebouw zal beschikken over 3.300 vierkante meter kantoorruimte en 5.000 vierkante meter coworking-ruimte. De oplevering is gepland voor eind 2023.

 • Bel20 sluit met verlies

  De Bel20 is met 0,3 procent gedaald tot 3.826 punten. De winnaars waren Ageas , Solvay en Aedifica . De verliezers waren Aperam , Argenx en UCB

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,4 procent lager.

 • Tik voor techaandelen...

  ... we hebben het erover in ons Wall-Street-stuk: hierheen!

  ©AFP

 • Bitcoin verliest na uitspraken Musk

  De bitcoin daalt vandaag met 6,5 procent nadat Tesla-CEO Elon Musk op Twitter heeft gezegd dat hij zich zorgen maakt over de hoge prijs van de munt. Eerder deze maand liet Musk zich nog positief uit over de munt en zei hij dat het aanhouden van bitcoins minder dom was dan het aanhouden van fiatgeld. Daarnaast liet autobouwer Tesla  begin deze maand weten dat het voor 1,5 miljard aan bitcoins had gekocht in het vierde kwartaal van 2020. 

 • Langetermijnrente daalt na toespraak Lagarde

  De Europese langetermijnrente daalt nadat ECB-voorzitster Christine Lagarde heeft gezegd dat de Europese Centrale Bank (ECB) de recente stijging van de langetermijnrente nauwlettend opvolgt (zie post van 16:06 uur). De Duitse tienjaarsrente valt terug van -0,33 naar -0,36 procent en de Belgische rente van -0,12 naar -0,16 procent. Blijkbaar anticipeert de obligatiemarkt op extra obligatieaankopen van de ECB om de rentestijging te stoppen.

  De langetermijnrente is de jongste weken sterk gestegen. Dit kan het economisch herstel afremmen.

 • Yellen: 'VS overwegen verhoging bedrijfsbelasting'

  De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zegt dat president Joe Biden voorstander is van een verhoging van de vennootschapsbelasting. De regering onderzoekt een verhoging van de vennootschapsbelasting naar 28 procent. Onder ex-president Donald Trump is het tarief verlaagd naar 21 procent.

  Yellen zei ook dat ze bereid is een verhoging van de meerwaardebelasting te bestuderen. Maar ze merkte op dat Biden geen voorstander is van een vermogensbelasting. 

 • Lagarde: 'ECB volgt stijging langetermijnrente nauw op'

  'De Europese Centrale Bank (ECB) volgt nauwlettend de evolutie van de rendementen van langlopende obligaties', zegt voorzitster Christine Lagarde in een toespraak. 'In de brede waaier aan indicatoren die we opvolgen zijn de risicovrije daggeldrente en de rendementen van staatsobligaties bijzonder belangrijk.'

  Daarmee suggereert Lagarde dat de ECB zich zorgen begint te maken over de recente stijging van de langetermijnrente. De rendementen van Amerikaanse en Europese staatsobligaties zijn de jongste weken sterk gestegen omdat de inflatieverwachtingen toenemen. Die rentestijging op de obligatiemarkten kan leiden tot hogere rentetarieven op bedrijfskredieten en hypothecaire leningen en zo het economisch herstel afremmen.

 • Schatkist heeft al 36 procent van financiering 2021 binnen

  De obligatieveiling van de federale schatkist van vandaag (zie post van 12:17 uur) doet de opbrengst van al haar obligatie-uitgiften sinds begin dit jaar stijgen naar 13,8 miljard euro. Bovendien kreeg de schatkist begin februari een lening van 2 miljard euro van Europa in het kader van het SURE-programma om het risico van werkloosheid te beperken. In totaal heeft de schatkist dus al 15,8 miljard euro opgehaald. Dat is 36,2 procent van de financieringsbehoefte van 2021, die op 43,6 miljard wordt geraamd.

 • Amerikaanse beurzen openen in de min

  Wall Street is lager geopend. De Dow Jones levert 0,5 procent in, de S&P500 daalt 0,6 procent en de Nasdaq laat 1,1 procent liggen.

  De daling komt nadat de brede graadmeter S&P500 en de technologieindex Nasdaq een winstreeks van twee weken doorbraken door een verlies vorige week van respectievelijk 0,7 en 1,6 procent. Beleggers zijn bezorgd over de snel stijgende Amerikaanse rente. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vorige week met 14 basispunten tot 1,34 procent. Ook vandaag gaat de rente week 3 basispunten hoger tot 1,37 procent.

  Een oplopende rente zorgt ervoor dat de huidige waarde van toekomstige winsten onder druk komt te staan. De klimmende rente heeft dus vooral een negatieve impact op groeiwaarden, vaak techbedrijven. 'Investeerders zullen de rente goed in het oog blijven houden', zegt ook hoofdstrateeg Matt Maley van Miller Tabak. 'De rentes zijn uitermate laag in historisch perspectief, maar ze hoeven niet heel veel te stijgen om een impact te hebben op de beurzen.'

  Beleggers zullen de speech Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), morgen goed in de gaten houden. Het is daarbij letten op wat Powell zegt over de stand van de economie, de vooruitzichten en de rente. Iedere hint op een snellere verhoging van de rente kan een negatieve impact hebben op de beurzen.

  Rentes hoeven niet heel veel te stijgen om een impact te hebben op de beurzen.
  Matt Maley
  Miller Tabak

 • Aandeelhouders Sucraf stemmen in met naamswijziging

  Bij Sucraf , de lege beursschelp waar ooit een belang in een Congolese suikerrietplantage in zat, vond op 16 februari een algemene vergadering plaats. Zoals verwacht werden alle voorstellen goedgekeurd. 

  Het ging onder meer om aanpassingen van de statuten en het wijzigingen van de naam van de vennootschap in Cumulex. Over de naamswijziging volgt nog ‘nadere technische informatie’, aldus een persbericht dat op de website van Sucraf werd gepubliceerd.

 • 777-toestel Boeing aan de de grond

  Het aandeel Boeing zakt voorbeurs met 2 procent. Verschillende luchtvaartmaatschappijen houden het 777-toestel van de vliegtuigbouwer aan de grond, nadat er motoronderdelen van een 777-toestel waren losgekomen tijdens een vlucht in Denver (zie video voor creepy beelden). Boeing raadt zelf de luchtvaartmaatschappijen aan om het vliegtuig niet te laten opstijgen. 

  De problemen met de 777 konden voor Boeing moeilijk op een slechter moment vallen. De coronapandemie heeft de luchtvaart een loodzware klap toegediend, waarvan de effecten nog jaren voelbaar zullen zijn. Boeing boekte in 2020 een recordverlies van bijna 12 miljard dollar.

  Bovendien probeert de vliegtuigbouwer de jongste maanden het imago van zijn 737 MAX weer op te poetsen. Na twee dodelijke crashes in respectievelijk oktober 2018 en maart 2019 bleven die toestellen 18 maanden aan de grond. Eind vorig jaar maakte de 737 MAX zijn eerste passagiersvlucht in de VS en Brazilië. Ook de luchtvaartmaatschappij TUI Fly vloog vorige week voor het eerst weer met het toestel.

  Motor Boeing-toestel vliegt in brand

 • Belgisch ondernemersvertrouwen op hoogste peil in een jaar

  De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen stijgt in februari naar -4,4 punten, tegenover -7,5 punten in januari. Dat is het hoogste peil sinds februari vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. In de verwerkende nijverheid steeg het vertrouwen boven het niveau van net voor de start van de gezondheidscrisis. In de bouw, dienstensector en vooral de handel blijft het vertrouwen lager.

 • Petrobras tuimelt na opgelegde wissel aan de top

  De B3, de beurs van São Paulo, staat onder druk nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro vrijdag onverwacht een wissel doorvoerde aan de top van het nationale petroleumbedrijf Petrobras. Zijn beslissing lijkt ingegeven door populistische motieven. De brandstofprijzen in het Zuid-Amerikaanse land zijn de laatste tijd flink gestegen en er dreigt een truckersstaking. Truckers zijn een belangrijke kiezersdoelgroep van Bolsonaro.

  Petrobras werd sinds januari 2019, toen Bolsonaro aan de macht kwam, geleid door de in Chicago opgeleide econoom Roberto Castello Branco. Hij deed zwak presterende activa van de hand en verminderde de schuldenlast van Petrobras, tot tevredenheid van beleggers.

  Hij wordt opgevolgd door Joaquim Silva e Luna, een gepensioneerde generaal en voormalige minister van Defensie. Volgens Bolsonaro moet hij meer ‘evenwicht’ vinden in de prijszetting van brandstoffen.

  Bolsonaro’s ingreep blijft niet zonder gevolgen op de financiële markten. Tal van analisten hebben de schaar gezet in hun ratings voor Petrobras en het aandeel keldert 17,1 procent. De Braziliaanse index Ibovespa zakt 4,8 procent, waarbij staatsbedrijven het zwaarst getroffen worden. Ook de Braziliaanse munt, de real, staat onder druk en zakt 2,2 procent tegenover de Amerikaanse dollar.

  Roberto Castello Branco, de voormalige topman van Petrobras ©REUTERS

 • Amerikaanse futures afgetekend lager

  In lijn met de Europese beurzen zullen ook de Amerikaanse beurzen lager van start gaan. De future op de Dow Jones noteert 0,65 procent in de min, die op de S&P500 0,8 procent en die op de Nasdaq 1,4 procent.

  De stijgende Amerikaanse lange rente en de eveneens stijgende inflatie maken beleggers voorzichtig, zeker in combinatie met de hoge actuele waarderingen. Het ziet er naar uit dat vooral de technologiewaarden klappen zullen krijgen. Vorige week gingen Apple , Microsoft , Facebook , Alphabet , Tesla , Netflix en Amazon.com al lager en die trend lijkt zich door te zetten.

 • Marktenchat | Wegwijs in de cijferlawine

  AB InBev, Aedifica, Ageas, AvH, EVS, Kinepolis, Ontex, Proximus, Solvay, UCB, Van de Velde: in een dolle driedaagse opent een belangrijk deel van de Brusselse beurs de boeken over 2020.

  We blikken op de wekelijkse chat morgen om 12 uur vooruit op die cijferlawine. U kunt nu al vragen stellen en wel hier

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... staat stil bij Retail Estates en D'Ieteren en vindt u alhier terug.

 • Obligatieveiling schatkist haalt 2,3 miljard op

  Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft maandag 2,3 miljard euro opgehaald met een veiling van drie verschillende obligaties. Ze leende 755 miljoen op vier jaar tegen een gemiddeld rendement van -0,57 procent, 803 miljoen op zeven jaar tegen -0,32 procent en 751 miljoen op twaalf jaar tegen 0,05 procent.

  De schatkist had vrijdag gezegd dat ze 1,8 tot 2,3 miljard wilde ophalen. Omdat de vraag van beleggers ruim dubbel zo groot was als het aanbod, besliste het agentschap het maximumbedrag op te nemen.

 • Elia én Melexis kandidaten voor Bel20-zitje

  We komen terug op het rapport van KBC Securities over de nakende Bel20-herschikking. Het beurshuis denkt dat Elia de plek van Barco zal innemen (zie post 8u34). Volgens collega Kurt Vansteeland is echter ook Melexis niet kansloos, gezet op de evolutie van het personeelsbestand bij ING

 • Maaltijdbezorgers onder druk

  In Amsterdam zakt Just Eat Takeaway 2,65 procent, in Frankfurt gaat Delivery Hero 4,3 procent onderuit. Marktpartijen brengen de koersverliezen in verband met een bericht in de Wall Street Journal.

  Volgens de Amerikaanse zakenkrant proberen in de VS meer en meer restaurants de grote maaltijdenleveranciers als DoorDash, Uber Eats of Grubhub te omzeilen wegens de hoge kosten die zij aanrekenen. Ze genieten daarbij de steun van de lokale overheden, die voor een deel al een plafond voor de bezorgkosten hebben ingevoerd. Kleinere bezorgers die lagere kosten aanrekenen, zouden daarvan moeten profiteren. Zo vraagt de Amerikaanse startup Spread slechts 1 dollar voor een levering, terwijl dat bij de beursgenoteerde concurrentie kan oplopen tot 30 procent van het orderbedrag.

 • Nederlandse sportscholen allicht nog drie weken langer dicht

  De Nederlandse regering buigt zich morgen over de lockdown. De huidige maatregelen lopen op 2 maart af. 'De eerste indicaties wijzen erop dat de sportscholen nog drie weken langer dicht blijven', zegt ING-analist Marc Zwartsenburg.

  Basic-Fit  heeft 211 vestigingen in Nederland, of een kwart van het totaal. Ook de sportzalen in België en Frankrijk zijn gesloten. 'Hierover krijgen we allicht deze week meer info', zegt Zwartsenburg. 

  De ING-analist gaat ervan uit Basic-Fit dit jaar een brutobedrijfskasstroom (ebitda) neerzet van 123 miljoen euro, dat is een heel stuk onder de consensus (174 miljoen). Hij houdt daarbij rekening met een volledige lockdown in België, Nederland en Frankrijk tot eind februari. 

  Basic-Fit noteert zo'n 2 procent lager. 

 • Jefferies zet schaar in koersdoel Galapagos

  Na een reeks tegenslagen noteert het aandeel Galapagos nu onder 79 euro, de waarde van de cash op zijn balans, zegt Jefferies. De cash zal echter afnemen door aanzienlijke uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, een grotere focus op darmziekten om de pijplijn weer aan te vullen en door de commerciële uitbouw in de Europese Unie.

  Analist Peter Welford en zijn team blijven aan de zijlijn staan gelet op onzekerheid rond het commerciële potentieel van Jyseleca (filgotinib) en de uitslag van het Manta-onderzoek naar de impact van filgotinib op de spermakwaliteit.

  Zij hebben na het stopzetten van het fase 3-onderzoek met ziritaxestat naar de longziekte IPF - om veiligheidsredenen - dit middel volledig uit hun model gehaald. Hun koersdoel zakt daarom met 15 euro van 86 tot 71 euro.

  Hun advies blijft ‘houden’. Galapagos moet nu vooral het vertrouwen in zijn pijplijn herstellen, klinkt het. Een cruciale rol daarbij is weggelegd voor het Toledo-programma, waarover het bedrijf zeer enthousiast is. Of dat terecht is, zou midden dit jaar uit onderzoeksresultaten moeten blijken. Op Toledo plakken ze momenteel een waarde van 3,5 euro per aandeel, terwijl ze de kans op succes op 15 procent ramen.

 • Sofina-bondgenoot Sequoia gehackt

  De private-equitygroep Sequoia is gehackt door onbekenden. De Californische investeerder, een decennialange bondgenoot van Sofina , laat weten dat de hackers mogelijk de hand hebben kunnen leggen op persoonsgegevens en financiële data.

  De relatie van Sofina met Sequoia dateert al van de jaren 90. Het was een van de eerste spelers waarmee de familie Boël in contact kwam aan de Amerikaanse westkust. Via Sequoia investeerde Sofina achtereenvolgens in Yahoo!, Google, YouTube, LinkedIn, Instagram, WhatsApp, Snapchat, Uber en Airbnb. Bij elke miljardendeal rond of beursgang van die bedrijven zat Sofina dankzij dat langetermijnpartnerschap op de eerste rij.

  De twee werken ook samen in Azië, waar ze onder meer samen investeerden in de snelgroeiende leerapp Byju’s, de specialist in betaaltechnologie Pine Labs, de nieuwssite Dailyhunt en de online modewinkel Zilingo.

 • Duitse ondernemers zien het beter zitten

  De Ifo-index, die het vertrouwen van de Duitse ondernemers weergeeft, is in februari gestegen tot 92,4 van een herzien cijfer van 90,3 in januari. Dat is beter dan verwacht: economen hadden volgens Reuters slechts een stijging tot 90,5 punten geraamd.

  Volgens Ifo-econoom Klaus Wohlrabe lijkt de Duitse economie op het herstelpad. De toestand verbetert vooral in de industrie, maar ook in de bouw, de distributie en de dienstensector is er beterschap.

 • Kepler zet WDP weer op ‘kopen'

  De recente zwakke koersprestatie van WDP zet Kepler Cheuvreux aan tot een adviesverhoging. In oktober verlaagde het beurshuis zijn rating tot ‘houden’ en sindsdien presteerde het aandeel 12,4 procent minder goed dan de EPRA-index.

  De waardering mag dan hoog zijn, het is nog veel te vroeg om negatief te worden over logistiek vastgoed, zegt de analist, gezien de bruisende onderliggende markt.

  Met de recente koerszwakte biedt WDP momenteel circa 10 procent opwaarts potentieel tot het (onveranderd) koersdoel van 32 euro. Het advies stijgt daarom van ‘houden’ tot ‘kopen’.

  Een hoger koersdoel is momenteel niet aan de orde. Daarvoor zou er meer nodig zijn, zowel aan de kant van WDP zelf (overnames of een ‘game-changer’ in het groeiplan) als wat de markt betreft, klinkt het.

 • Kepler Cheuvreux volgt Greenyard op met ‘kopen'

  Kepler Cheuvreux start de opvolging van Greenyard en geeft de fruit- en groentegroep meteen een koopadvies. Het koersdoel belandt op 8,08 euro. ‘Hoewel de groep een turbulente periode kende van 2017 tot 2019, zijn er diverse aanwijzingen dat de onderneming is gestabiliseerd en dat de toekomst er goed uitziet’, zegt het beurshuis.

  Greenyard heeft de risico’s teruggedrongen met een krachtige herstructurering, waarbij het licht werd geholpen door rugwind van de coronacrisis. Dat vertaalde zich over de eerste helft van het gebroken boekjaar 2020/21 in een aanzienlijke verbetering van de cijfers. De Kepler Cheuvreux-analist denkt dat de rugwind aanhield in de tweede jaarhelft.

  Hij verwacht dat Greenyard in het boekjaar 2020/21 een vrijekasstroomrendement van 11 procent zal neerzetten, wat in 2021/22 zou moeten stijgen tot 14 procent. Op basis hiervan noteert het bedrijf met een discount tegenover zijn sectorgenoten.

  De herfinanciering van 125 miljoen euro converteerbare obligaties houdt een risico in, zegt Kepler Cheuvreux, maar het opwaarts risico is hier groter dan het neerwaarts.  

 • KBCS trekt koersdoel Recticel op

  KBC Securities-analist Wim Hoste blikt vooruit op de resultaten van Recticel . Hij verwacht dat het schuimrubberbedrijf over de tweede helft van 2020 een vlakke evolutie heeft gekend qua aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda). Dat zou in lijn zijn met de eigen prognose van Recticel.

  Hij kijkt uit naar een strategische beslissing rond de Bedding-divisie en verwacht dat Recticel de matrassendivisie zal verkopen. Een bedrijf op twee benen zou dan overblijven: isolatie en soepelschuim.

  Hoste heeft zijn som-der-delenmodel bijgewerkt en zijn model verder uitgerold naar 2022. Hij komt zou tot een faire waarde van iets meer dan 13 euro. Op basis hiervan trekt hij zijn koersdoel op van 10 tot 13 euro. Zijn advies blijft ‘bijkopen’.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx50 noteert kort na opening met een verlies van 0,9 procent.

  De beveiligingsgroep G4S gaat 10 procent onderuit. GardaWorld verklaart zijn bod van 235 pence per aandeel als definitief. 'Elke prijs hierboven zou niet gerechtvaardigd zijn.'

  In Frankfurt tuimelt batterijgroep Varta  met 7 procent. Slechts één nieuwtje: Berenberg slikt zijn koopadvies in. 

  De toeleverancier aan de autosector Continental  zakt 4 procent. Na een jaarverlies stelt de groep voor om over het boekjaar 2020 geen dividend uit te keren. Het jaarverlies van Continental was verwacht, het skippen van het dividend niet helemaal.

 • Bel20 start met verlies

  De Europese beurzen openen in het rood. De Euro Stoxx 50 zakt 0,8 procent. De Bel20 geeft 0,7 procent prijs.

  Rond volgende bedrijven is er vanmorgen nieuws:

  * Retail Estates biedt goed weerstand tegen de pandemie, blijkt uit de kwartaalupdate. Het aandeel wint 1,2 procent.

  * Volgens KBC Securities verdwijnt in maart Barco uit de Bel20 en komt Elia er in. Barco zakt 0,6 procent, Elia gaat 1,2 procent lager.

  * Aedifica koopt nog eens 2 woonzorgcentra in Finland en kreeg 2 andere opgeleverd. Het aandeel zakt 1,2 procent.

  * Vroege aandeelhouders van Unifiedpost hebben opnieuw in een gecoördineerde verkoop aandelen van de hand gedaan. Unifiedpost zakt 1,8 procent.

  * D'Ieteren wint 1,8 procent. Collega Serge Mampaey had het in zijn Weekboek over bedrijven met verborgen waarde. Bij D'Ieteren zou die in laadpalendochter EDI kunnen zitten. Volgens berekeningen van KBC Securities noteert de holding trouwens met een korting van 39 procent tegenover de totale waarde van de onderdelen. 

 • Financial Times spreekt met Ilham Kadri (Solvay)

  De Britse zakenkrant Financial Times heeft vandaag een gesprek met CEO Ilham Kadri van Solvay  . FT noemt het een zeldzaamheid dat een chemie- en materialengroep geleid wordt door een vrouw. Kadri moet Solvay door een grote transformatie leiden richting een 'groen Solvay'. FT wijst erop dat Solvay bestookt wordt door activist Bluebell Capital Partners wegens het afval van een sodafabriek in Italië. 'Volgens Solvay gaat het om natuurlijke kalksteen, maar de controverse hierover is niet weg', zegt Financial Times. 

  In de krant valt ook nog dit citaat op: 

  Toen ik twee jaar geleden CEO werd, had Solvay een zeer complexe portefeuille. Solvay had 50 overnames gedaan in tien jaar. We stonden bekend als: 'duur kopen, goedkoop verkopen'.
  Ilham Kadri
  CEO Solvay

  Woensdag publiceert Solvay jaarcijfers.  

 • Is het stilaan tijd om het feestje op de beurs te verlaten?

  Deze vraag legden we voor aan Belfius-hoofdeconoom Véronique Goossens, Econopolis-beheerder Danny Van Quaethem, DPAM-beheerder Johan Van Geeteruyen en topman Marc Stevens van Leo Stevens & Cie. 

  Lees hun antwoorden hier

 • Beursweekboek: Breng de bal aan het rollen

  Bedrijven kunnen waarde creëren als de markt plots oog krijgt voor onderschatte delen van de onderneming. Bij D’Ieteren  kunnen het laadpalen zijn, bij Orange Belgium zendmasten, bij Ahold Delhaize de onlineverkoper Bol.com.

  Lees hier het beursweekboek van Serge Mampaey. 

 • Heeft Galapagos nog een toekomst?

  Collega Piet Depuydt overliep afgelopen weekend de verschillende toekomstscenario's van Galapagos  in deze analyse

  Dit citaat van Galapagos-CEO viel ons alvast op: 

  Je kan je wel afvragen of die lage koers goed is voor de geloofwaardigheid van de CEO, maar het is niet aan mij daarover te beslissen. Dat laat ik over aan de board.
  Onno Van de Stolpe
  CEO Galapagos

 • Aandeelhouders verkopen kwartmiljoen aandelen Unifiedpost

  Bij Unifiedpost , specialist in het verwerken van facturen voor kmo’s, heeft een vierde en laatste gecoördineerde verkoop van aandelen door vroege aandeelhouders plaatsgevonden. Dit keer verkochten 16 aandeelhouders in totaal 258.417 aandelen aan institutionele investeerders. Dat stemt overeen met 0,8 procent van het aandelenkapitaal.

  De 16 aandeelhouders maken deel uit van een groep van ongeveer 80 partijen die al vóór de beursgang van september 2020 in het kapitaal van Unifiedpost zaten. Bij de beursgang stemden zij in met een lock-up-periode van 180 dagen. Er werden echter ook vier korte vrijstellingsperioden voorzien, die wel de gecoördineerde verkoop van aandelen Unifiedpost toelieten. De vierde en laatste van deze periodes begon op 20 februari.

  Hoeveel deze verkoop heeft opgebracht, is nog niet bekend. Bij de private verkoop trad Berenberg op al ‘sole bookrunner’.  

 • KBC Securities: 'Elia vervangt Barco in Bel20'

  Op 19 maart vindt de jaarlijkse herschikking plaats van de Bel20. Dat gebeurt op basis van de slotkoersen van afgelopen vrijdag. KBC Securities-analist Alan Vandenberghe sloeg al aan het rekenen en denkt dat Elia  een terugkeer maakt naar de Brusselse sterindex. Nog volgens KBC Securities zou Barco  zijn stekje verliezen. 

  Chipontwerper Melexis zou - alweer - net naast een Bel20-ticket grijpen. 

 • Aedifica koopt 2 Finse woonzorgcentra

  Hoivatilat, de Finse dochter van Aedifica , heeft in Finland twee woonzorgcentra verworven die reeds in exploitatie zijn. De centra liggen in Espoo en Laukaa , en bieden respectievelijk plaats aan 35 en 22 ouderen. De overnameprijs bedraagt telkens 4 miljoen euro.

  Daarnaast kreeg Hoivatilat ook twee woonzorgcentra opgeleverd, in Oulu (capaciteit 46 bewoners) en Kempele (19 bewoners).  De investering bedroeg respectievelijk 6 en 2 miljoen euro. Beide gebouwen zijn op lange termijn verhuurd, voor respectievelijk 15 en 20 jaar.

  Het woonzorgcentrum in Laukaa

 • Zijn er nog koopjes op de hipste beurs van het moment?

  Amsterdam scoort al even beter dan de andere Europese beurzen. Dat dankt het Damrak aan de pijlsnelle groei van grote techbedrijven, de vele succesvolle beursgangen en de gunstige fiscaliteit. Zijn er nog goede beurszaakjes te doen?

  Lees het hier in de analyse van Serge Mampaey. 
 • Datingsite Parship en taalapp Babbel lonken naar de beurs

  Deze Duitse bedrijven zijn geïnspireerd door de recente beurssuccessen van sectorgenoten. Bij datingsite Parship, eigendom van ProSiebenSat1, is dat de succesvolle beursgang van het Amerikaanse Bumble eerder deze maand. Babbel, een app om vreemde talen te leren, is eigendom van de Berlijnse startup Lesson Nine. De vraag naar online-taalcursussen nam tijdens de pandemie een hoge vlucht. 

  Lees hier meer. 

 • Topman Airbus roept op tot staakt-het-vuren in handelsoorlog

  Guillaume Faury, de CEO van Airbus , deed zaterdag enkele opmerkelijke uitspraken op de radiozender France Inter. Hij riep op om in het al jaren aanslepende Amerikaan-Europees geschil rond staatssteun voor vliegtuigbouwers een ‘staakt-het-vuren’ in te lassen. De invoertarieven op vliegtuigen en andere producten hebben volgens Faury de schade die de coronacrisis heeft aangericht, alleen maar groter gemaakt. Momenteel zijn importtarieven van kracht voor zowel Airbussen die in de VS worden verkocht als voor Boeings die EU-landen binnenkomen.

  Naar de mening van Faury heeft het aanslepend conflict tot een ‘verlies-verlies-situatie’ geleid. ‘Wij zijn nu in een situatie beland waarin wijsheid normaal zou dicteren dat er een staakt-het-vuren komt en we dit conflict oplossen’, zei hij.

  Faury riep ook op om de grenzen in Europa te heropenen, zodat weer normaal vliegverkeer mogelijk is. Dat moet mogelijk zijn op basis van coronatesten en later eventueel van vaccinaties.

 • Europese beurzen op weg naar lagere opening

  De Europese beurzen openen naar verwachting met een verlies van 0,4 procent. Dat leren de futures. 

 • Dividend AngloGold maal 5

  De goudmijngroep AngloGold Ashanti  kondigt voor 2020 een brutodividend aan van 48 dollarcent, tegenover een dividend van 9 cent over het boekjaar 2019. Dankzij recordprijzen voor goud, realiseerde Anglogold een nettojaarwinst van 953 miljoen dollar, tegenover een verlieslatend 2019. 

  AngloGold Ashanti delft onder meer goud in Tanzania en Ghana. Zuid-Afrikaanse mijnen heeft AngloGold sinds vorig jaar niet meer. 

 • Retail Estates toont zich pandemiebestendig

  De korte kwartaalupdate van Retail Estates  leert vooral hoe pandemiebestendig de portefeuille, met focus op interieurwinkels, gebleken is. 

  U leest er hier meer over. 

  Een verbazend stabiele portefeuille, waar beleggers een dramaqueenkoers rond draperen:

 • ‘Voorzichtig optimisme' bij Umicore

  Berenberg organiseerde onlangs een virtuele roadshow in de VS met de CEO en de CFO van Umicore , respectievelijk Marc Grynberg en Filip Platteeuw. De algemene stemming was er een van ‘voorzichtig optimisme’, zegt analist Sebastian Bray.

  Zonder onverwachte macro-economische turbulentie zou 2021 een goed jaar moeten worden voor de materiaaltechnologiegroep dankzij het herstel van de automarkten, de toenemende populariteit van elektrische wagens en de hoge metaalprijzen.

  Het management van Umicore wierp ook wat licht op de plannen voor een nieuwe fabriek voor batterijmaterialen en die zou mogelijk in de EU kunnen opgetrokken worden.

  Bray handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 56 euro.

 • Koperprijs gaat boven 9.000 dollar

  Voor het eerst sinds 2011 gaat de prijs van koper vandaag boven de kaap van 9.000 dollar. De prijs van nikkel tikt intussen 20.000 dollar aan. Goldman Sachs is bullish over koper. 'De kopermarkt kent het grootste tekort in meer dan 10 jaar. Het Chinese nieuwjaar heeft geen rust gebracht. Integendeel, de Chinese fabrieken draaiden harder dan normaal.'

  Steeds meer experten denken dat de grondstoffenmarkt in een nieuwe supercyclus terecht komt. Lees daarover hier meer.

 • ‘Bedrijven keerden vorig jaar 12 procent minder dividenden uit'

  De Britse vermogensbeheerder Janus Henderson Investors becijferde hoeveel dividenden bedrijven in het coronajaar 2020 uitkeerden en de impact was toch heel aanzienlijk. Wereldwijd daalden de dividenduitkeringen met 12,2 procent tot 1.260  miljard dollar. Onderliggend bedroeg de daling 10,5 procent.

  In Europa was de terugval een pak groter. Op onderliggende basis daalden de Europese dividenden met 28,4 procent tot 171,6 miljard dollar, aldus Janus Henderson. Dat is het laagste cijfer sinds 2009. Bedrijven schrapten of reduceerden hun dividenden om besparingsredenen of omdat ze daartoe verplicht werden – in het geval van de banken.

  In België werd in totaal voor 2,2 miljard aan dividenden uitgekeerd. Van de bedrijven schrapte 20 procent het dividend en voerde 40 procent een vermindering door. De grootste impact had AB InBev. ‘AB InBevs dividendverlaging was een van de twintig grootste verlagingen ter wereld in 2020’, zegt Sander van der Ent, hoofd EMEA ex-UK institutional bij Janus Henderson, in een persbericht.

 • Beginnen met beleggen: het lezen van een koersgrafiek

  In de vlogreeks Beginnen met Beleggen heeft collega Bas van der Hout het over technische analyse. En daarvoor heeft hij Marc Brems te gast, reeds meer dan 30 jaar de technische analist van De Belegger. 

  Bas van der Hout

 • Vijf favoriete aandelen van Rob Siegersma

  De fondsbeheerder van Merit Capital zet onder meer in op online gokken en Russische e-commerce.

  Lees het hier
 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Morgen spreekt Jerome Powell in het Congres. Vrijdag loopt het bod van Sioen af. En vanaf woensdag krijgen we een Belgische resultatenstorm.

  Lees hier onze vooruitblik op de beursweek. 

 • Verdeeld Azië

  Goedemorgen. Wall Street sloot vrijdag min of meer stabiel, met dank aan Janet Yellen die voor aanhoudende stimulus pleitte.

  De Aziatische beurzen vertonen vanmorgen een verdeeld beeld. De beurs van Tokio gaat 0,8 procent hoger na drie verliesdagen. Het optimisme over het economisch herstel komt weer bovendrijven en zet beleggers ertoe aan grondstoffen, reisaandelen en andere goedkope cyclische waarden te kopen.

  In Shanghai leiden hoge waarderingen tot winstnemingen. Dat geldt onder meer voor likeurfabrikant Kweichow Moutai, die meer dan 4,5 procent verliest. De beurs van Sydney zakt lichtjes.

  Een koersenbord in het beursgebouw in Madrid ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud