1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten lager

De Europese beurzen verloren vrijdag een klein procent. De rente liep weer op na een beter dan verwacht Amerikaanse banenrapport. Resilux werd beloond voor een recordwinst, Argenx kende een rotweek.
 • Volgende week...

  Wij stoppen ermee voor vandaag! Volgende week zijn we natuurlijk weer terug. Wilt u weten wat er voor volgende week op de agenda staat? Klik dan HIER!

 • Aandeel Tesla in vrije val...

  ... we bespreken het in ons Wall-Street-stuk: hierheen!

 • Beurzen sluiten procent lager

  De Europese beurzen kwamen in de namiddaghandel even boven water na de publicatie van een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport, maar zakten dan weer weg door de klimmende Amerikaanse rente. Technologie kreeg andermaal flinke klappen, maar ook andere groeiaandelen en vastgoed stonden onder druk.

  De Euro Stoxx 50 verloor 0,95 procent, de Bel20 zakte 1 procent. In de Brusselse index was Argenx (-5,5%) de grootste daler, maar ook UCB (-3,7%), Galapagos (-3,1%) en WDP (-2,6%) maakten lelijke uitschuivers.

 • Chevron krijgt Noble Midstream helemaal in handen

  Chevron , de op een na grootste Amerikaanse olieproducent, nam in oktober zijn kleinere sectorgenoot Noble Energy over voor 4,1 miljard dollar. Het verwierf daardoor ook een belang van bijna 63 procent in de pijpleidingenuitbater Noble Midstream Partners . Chevron legt nu 1,32 miljard dollar op tafel om Noble Midstream helemaal in handen te krijgen. De aandeelhouders van Noble Midstream krijgen 0,1393 aandeel Chevron per aandeel Noble Midstream dat ze bezitten.

  Een maand geleden bracht Chevron al eens een iets lager bod uit, dat toen neerkwam op 12,47 dollar per aandeel. Het nieuwe bod komt momenteel neer op 14,55 dollar per aandeel, maar zal uiteindelijk afhangen van de prijs van het aandeel Chevron bij het afronden van de deal – naar verwachting in het tweede kwartaal.

  Het aandeel Chevron wint momenteel 1,7 procent in New York, maar dat kan ook aan de stijgende olieprijs liggen. De WTI-olie gaat 2,6 procent hoger.

 • NPM Capital doet bod op ICT Group

  Nog een item dat we met de resultatenregen nog niet gemeld hadden: in Amsterdam spurt de IT-dienstverlener ICT Group bijna 30 procent hoger, nadat een consortium onder leiding van NPM Capital een bod van 14,50 euro per aandeel op het bedrijf heeft gedaan. Het waardeert het bedrijf op 141 miljoen euro.

  Het bod krijgt de steun van de raad van bestuur van ICT en van de belangrijkste aandeelhouders, de fondsen Teslin en Mavawe, die respectievelijk 19,3 en 6,4 procent in handen hebben.

  Eerder deze week was er ook al een bod op het uitzendbedrijf DPA Group door het investeringsfonds Gilde. Het Damrak lijkt binnenkort enkele aandelen minder te zullen tellen.

 • Tesla meer dan 30 procent van top

  Het aandeel Tesla noteert inmiddels 30 procent onder zijn intradayrecord van 25 januari. Vandaag zakt het aandeel 2,6 procent waarmee het aandeel sinds zijn top al 250 miljard dollar aan beurswaarde heeft ingeleverd tot 560 miljard dollar.

  Een groot deel van die daling kan verklaard worden door de stijgende rente. Door de hogere groei- en inflatieverwachtingen is de Amerikaanse tienjaarsrente sinds begin januari met 66 basispunten gestegen tot 1,57 procent. De hogere rente zorgt ervoor dat de huidige waarde van toekomstige winsten daalt. Zeker bij het aandeel Tesla is het grootste deel van de waardering gestoeld op de verwachting dat de winsten in de toekomst enorm zullen stijgen. Daardoor hebben groeiaandelen als Tesla de meeste last van de sterk oplopende rente (zie deze video voor meer uitleg).

  Wat ook niet helpt is dat de Chinese Tesla-concurrent NIO  onlangs waarschuwde dat de verkoop van elektrische auto's zou vertragen in China in de eerste drie maanden van het jaar. Ook Tesla meldde dat het in januari de autoverkopen zag zakken tot 15.484 van 23.804 in december. Tesla's verkopen in China waren goed voor een vijfde van de omzet over 2020. 

  En sinds gisteren is er nog een reden voor beleggers om het aandeel te verkopen. Miljardair en belegger Ron Baron heeft namelijk voor zijn fonds Baron Capital 1,8 miljoen aandelen Tesla verkocht (zie post 13u16). Zelf zegt Baron nog altijd te geloven in het aandeel. De reden van de verkoop zou zijn dat het Tesla-gedeelte van de portefeuille te groot werd. 'Maar het is de vraag of beleggers dat zo gaan interpreteren', zei beursanalist Jim Cramer van de Amerikaanse zakenzender CNBC al.

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn hoger van start gegaan. De Dow Jones wint 0,7 procent, de S&P500 veert 0,5 procent op en de Nasdaq stijgt 0,1 procent.

 • Kapitaalverhoging Xior brengt bruto 178,9 miljoen op

  Tijdens de inschrijvingsperiode voor de kapitaalverhoging van Xior , die op 4 maart werd afgesloten, werd ingeschreven op 92,62 procent van de aangeboden nieuwe aandelen. De niet- uitgeoefende toewijzingsrechten werden vandaag verkocht in de vorm van scrips in het kader van een private plaatsing bij institutionelen. De kopers van de scrips schreven aldus in op de 310.565 nog beschikbare nieuwe aandelen Xior.

  De bruto-opbrengst van de nieuwe aandelen bedraagt 178,9 miljoen euro. Netto schiet daarvan circa 175 miljoen euro over.

  De notering van Xior, die sinds vanmorgen was opgeschort, werd op 14.45 uur hervat. Het aandeel gaat licht hoger (+0,2%).

 • Amerikaanse futures kleuren groen

  Wall Street lijkt straks in de plus te gaan openen. Het meevallende Amerikaanse banenrapport zorgt voor een extra zetje. De Dow Jones zou 0,8 procent hoger openen, de S&P500 zou 0,7 procent klimmen en de Nasdaq zou 0,4 procent winnen.

 • Amerikaans banenrapport valt mee

  In februari zijn er in de VS meer nieuwe banen gecreëerd dan verwacht. Er kwamen 379.000 arbeidsplaatsen bij, heel wat meer dan in januari (hierzien cijfer: 166.000) en ook meer dan de 200.000 waarop economen volgens Bloomberg rekenden. De werkloosheidsgraad is gedaald tot 6,2 procent.

 • EVS neemt Brusselse voorhoede

  EVS kan zich verder laven aan het plekje dat het gisteren veroverde in de favorietenlijst van KBC Securities. De Luikse specialist in live-videotechnologie is met een koerswinst van 7 procent de sterkste namiddagstijger in Brussel.

  Vorige week kwam EVS met cijfers waaruit bleek dat het bedrijf ondanks een zware impact door corona, door het wegvallen van veel (sport)evenementen, toch winstgevend kon blijven.

 • Overzicht van de Brusselse beursdag?

 • SPAC-man stapt uit Virgin Galactic

  Virgin Galactic  verliest een belangrijke aandeelhouder. Chamath Palihpitiya, bestuursvoorzitter bij het ruimtetoerismebedrijf van Richard Branson, verkocht zijn persoonlijk belang in het bedrijf en casht daarmee 213 miljoen dollar. Hij verkocht in de afgelopen week 6,2 miljoen aandelen aan gemiddeld 34,32 dollar.

  De 44-jarigee Palihapitiy en zijn zakenpartner Ian Osborne waren 'vroege vogels' in de hele SPAC-hype, blancochequebedrijven die geld ophalen met als doel privébedrijven over te nemen. Hun SPAC fuseerde in 2019 met Virgin Galactic waardoor de start-up van Richard Branson het eerste beursgenoteerde ruimtetoerismebedrijf ter werld werd. 

  Hoewel Virgin Galactic honderden klanten heeft die in de rij staan ​​om minstens 250.000 dollar te betalen voor een ruimtevlucht van 90 minuten, kent de onderneming veel tegenslag. Plannen voor een brede commercialisatie werden uitgesteld, nadat een ruimtevliegtuig halverwege de vlucht uit elkaar viel, waarbij een piloot om het leven kwam en een andere gewond raakte.  

  Chamath Palihapitiy voorzitter van Virgin Galactic verkoopt zijn volledige persoonlijke belang in het bedrijf. ©REUTERS

   


 • Elektrische ambities zetten Volkswagen onder stroom

  Volkswagen    is bij de sterkst stijgende blue chips in Frankfurt. De autobouwer komt met aangescherpte ambities voor de elektrificatie van zijn aanbod. Het autoconcern verdubbelt zijn prognose voor volledig batterijgedreven auto's in Europa tot 70 procent tegen 2030. Die doelstelling wil het realiseren zonder afbreuk de doen aan de winstgevendheid.

  Volkswagen wil met zijn hoofdmerk nog altijd een winstmarge van 6 procent halen, ook al genereren elektrische wagens minder winst. Het bedrijf voert het tempo op van investeringen in elektrificatie. 'Meer dan ooit zal Volkswagen in de volgende jaren veranderen', zegt VW-merkchef Ralf Brandstätter.

  Volkswagen wint 3,3 procent.

 • Miljardair verkoopt wat Tesla

  Gisteren zakte het de autobouwer Tesla met bijna 5 procent nadat de miljardair en belegger Ron Baron 1,8 miljoen aandelen Tesla verkocht voor zijn cliënten, ondanks dat hij denkt dat het aandeel naar 2.000 dollar zal gaan in de komende 10 jaar.

  Het fonds van de miljardair, Baron Capitol, hield op 28 februari meer dan 6,1 miljoen aandelen Tesla aan. Volgens Baron had Tesla een te zware weging in de portfolio, waardoor hij wel wat aandelen moest verkopen. 'Ieder aandeel dat ik verkocht deed pijn', zei hij tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC. Maar hij deed het om het risico in de portefeuille te beperken. 

  De gemiddelde kostprijs van de 6,1 miljoen aandelen die Baron Capital eind februari had bedroeg 42,34 dollar. Van de 1,8 miljoen die het onlangs verkocht werden er zo'n 1,2 miljoen tegen een prijs tussen 400 en 900 dollar van de hand gedaan. 

  Beursanalist Jim Cramer liet in een tweet weten dat de actie van Baron 'prudent' was en dat beleggers niet moeten denken dat de investeerder niet meer in het aandeel gelooft. 'Maar het is de vraag of mensen dat zo zien.' Voorbeurs gaat Tesla weer bijna 2 procent lager.

 • 17 procent meer handel in cryptomunten in februari

  De handelsvolumes in cryptomunten zijn vorige maand met 17 procent gestegen tot 2,7 biljoen dollar, meldt Reuters op basis van data van CryptoCompare. De klim is wellicht een uitvloeisel van Tesla’s investering van 1,5 miljard dollar in bitcoins.

  Grote handelsplatformen trokken het grootste deel van de groei naar zich toe: hun handelsvolumes stegen met 35 procent tot 2,4 biljoen dollar. De kleine handelsplatformen incasseerden een daling van 36 procent tot 381 miljard dollar.

  De drukste handelsdag was 23 februari, toen de bitcoin een duik van 10 procent maakte, met een handelsrecord van 159,9 miljard dollar.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... lijkt vandaag in Romeinse modus. Hier leest u meer over wat er aan de hand is met Argenx, Resilux, Roularta en CFE.

 • Beleggen in dogecoin?

  Collega Bas van der Hout bespreekt in zijn vlog deze week de dogecoin. Een populaire cryptomunt die als grap is bedacht, maar is het ook een goede belegging?

  Beleggen in dogecoin?

 • 'Zeer sterke resultaten bij Accell'

  Analist Tijs Hollestelle van ING zegt dat de resultaten van Accell buitengewoon sterk waren. 'De brutobedrijfswinst was 21 procent hoger dan onze verwachting. De nettowinst lag zelfs 65 procent hoger dan voorzien, maar bevatte wel een eenmalige belastingmeevaller. Maar ook zonder die meevaller was de nettowinst 18 procent hoger dan onze verwachting.'

  'Maar net zo belangrijk was de ontwikkeling van de nettoschuld', vervolgt Hollestelle. 'Die kwam uit op 79,2 miljoen euro terwijl wij een nettoschuld van 219 miljoen euro voorzagen. De forse verlaging van de schuld is het gevolg van zeer sterk werkkapitaalmanagement.' 

  Verder zegt de analist ook dat de prognoses van het bedrijf stevig zijn. 'Het management is zeer positief over de fietsendivisie en herhaalt de prognose van een EBIT-marge van boven de 8 procent. Dat is meer dan onze huidige verwachte marge van 7,4 procent.' Accell fietst met de wind in de rug ruim 13 procent bergopwaarts.

  De forse verlaging van de schuld is het gevolg van zeer sterk werkkapitaalmanagement.
  Tijs Hollestelle
  Analist bij ING

 • ING zet CFE op kooplijst

  ING verhoogt het advies voor CFE van houden naar kopen, vooral op conto van baggerdochter DEME. Het koersdoel wordt op 110 euro gezet. 'De recente stroom van nieuwe projecten effent de weg naar een mogelijke verandering in het evenwicht tussen vraag en aanbod in de baggerindustrie', voorspelt analist Tijs Hollestelle. 'DEME heeft een orderboek van 4,5 miljard euro, waarvan liefst de helft betrekking heeft op baggerwerken'.

  Als het cyclische herstel zich doorzet, zijn er mooie kippenvelmomenten op komst voor beleggers in de baggerindustrie.
  Tijs Hollestelle
  Analist ING

  De vooruitzichten voor de offshore windindustrie blijven onmiskenbaar sterk, zegt Hollestlle. 'Deme is in die markt een one-stop-shop. Als het cyclische herstel zich doorzet verwachten we ons aan enkele mooie kippenvelmomenten voor beleggers in de baggerindustrie'.

  CFE wint 4,8 procent naar 91,8 euro.

 • Euro op laagste peil in drie maanden

  De dollar stijgt omdat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, donderdagavond duidelijk maakte dat hij zich voorlopig geen zorgen maakt over de stijging van de Amerikaanse langetermijnrente. De hogere rente in de VS maakt de dollar aantrekkelijker als munt om in te beleggen. Een van de slachtoffers van de sterkere dollar is de euro. De Europese eenheidsmunt viel even terug naar 1,1914 dollar, het laagste peil sinds eind november.

 • 'Weer acht Europese markten toegevoegd'

  Analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities reageert op het nieuws dat farmabedrijf Hyloris een licentieovereenkomst sloot met Aguettant rond het pijnstillende middel Maxigesic (zie post 7u12). 'Hiermee voegt Hyloris weer acht Europese markten toe aan zijn distributienetwerk dat nu al 20 landen uit de Europese Unie telt en 90 landen wereldwijd.'

  Van Steenhuyse voorziet dat de piekverkopen van Maxigesi 205 miljoen zullen bedragen, waardoor Hyloris 15 miljoen euro aan royalty-inkomsten binnenkrijgt. De analist houdt het koersdoel op 13 euro en blijft bij zijn koopadvies. Het aandeel stijgt 3,7 procent.

  De piekverkopen van Maxigesic schatten wij op 205 miljoen euro.
  Lenny Van Steenhuyse
  Analist bij KBC Securities

 • 'Impact corona op Ascencio is mild'

  Analist Wido Jongman van KBC Securities reageert op de resultaten van Ascencio (zie post 11u18). 'De impact van de coronacrisis op de huren was relatief mild vergeleken met anderen in de sector.' Dat is volgens Jongman te danken aan de weerbarstige retailparken die het vastgoedbedrijf heeft die niet in de binnensteden liggen. 'Daarnaast heeft de onderneming een grote blootstelling aan voedingsretail (40 procent van de huren). Toch houden we in de toekomst rekening met lagere huurinkomsten met een gelijkblijvende portefeuille doordat er sprake is van 'oververhuring'.

  De analist laat zijn houdenadvies en koersdoel van 51 euro staan. Ascencio daalt 0,4 procent.

  Bij Ascencio is er sprake is van oververhuring.
  Wido Jongman
  Analist bij KBC Securities

 • Ascencio: stabiele winst zonder corona-impact

  Ascencio , de verhuurder van handelspanden aan de stadsrand, zag in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 de huurinkomsten met 11,1 procent stijgen tot 11,6 miljoen euro. De toename is te danken aan de toevoeging van 5 Casino-supermarkten in het zuidoosten van Frankrijk in maart vorig jaar.

  In het cijfer over de huurinkomsten is wel geen rekening gehouden met de impact van de coronacrisis. Zowel in België als in Frankrijk was er in november een tweede sluitingsperiode van niet-essentiële winkels. Ascencio heeft als met de helft van zijn huurders hiervoor een regeling getroffen inzake gedeeltelijke huurkwijtschelding. Het raamt het totale bedrag dat zal worden kwijtgescholden ‘voorzichtig’ op 881.000 euro.

  Zonder de corona-impact bleef de EPRA-winst in het kwartaal oktober-december nagenoeg stabiel (-1,8%) op 7,1 miljoen euro. Door sterke variaties in de reële waarde van vastgoedbeleggingen en financiële activa en passiva halveert de nettowinst van 12,5 tot net geen 6 miljoen euro.

  Het aandeel zakt 0,5 procent.

 • Jensen krijgt hoger koersdoel

  Analist Guy Sips van KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor wassystemenspecialist Jensen van 26,50 naar 28,50 euro en laat het opbouwenadvies staan. 'Het is niet verrassend dat Jensen een significante vertraging zag in de orders. Verschillende klanten in de reissector moesten hun activiteiten stopzetten door een stevige daling in het reisverkeer en toerisme.'

  'De groep zegt vertrouwen te hebben dat het door de storm komt, gegeven de herstructureringen die zijn doorgevoerd. Jensen heeft een voorzichtige prognose voor de korte termijn, maar blijft optimistisch dat de orders tegen 2022 weer op de oude niveaus staan en dat de reisindustrie begint met zijn herstel. Daarom verhogen wij ons koersdoel.'

  Tal van klanten van Jensen-Group komen uit de horeca of de toeristische sector, en die kregen het vorig jaar bijzonder zwaar te verduren. De bestellingen van wasserijsystemen liepen daardoor veel trager binnen, sommige werden geannuleerd of uitgesteld. Lees hier meer over de resultaten van Jensen!

  Jensen verliest 3,3 procent.

  Blijft optimistisch dat de orders tegen 2022 weer op de oude niveaus staan.
  Guy Sips
  Analist bij KBC Securities

 • Recordcijfers zetten Accell op recordkoers

  Op de Amsterdamse beurs knalt fietsenproducent Accell  9 procent hoger naar 33,35 euro, met dank aan de recordresultaten over het pandemiejaar (zie ook post van 8u48). Dat is een verbetering van het vier jaar oude record, dat nog dateerde van de tijd dat de Friezen een ongewenste toenadering van rivaal PON moesten afslaan.

  Nieuw in Parijs, met dank aan de pandemie: fietsfiles!

  Pandemische fietsfiles in Parijs

 • Ook KBC Securities trakteert Roularta op hogere rating

  Naast Degroof Petercam, trakteert ook KBC Securities Roularta  op een ratingverhoging na de resultaten van vanochtend. Het mediabedrijf mag een trap hoger van 'houden' naar 'opbouwen' bij een ongewijzigd koersdoel van 16 euro.

  Guy Sips onthoudt de positieve outlook voor de lezersmarkt in 2021. 'Roularta stelt dat het geslaagd is in zijn missie om het verlangen van Belgen naar kwaliteitsmedia om te zetten in langetermijnabonnementen', schrijft de analist. Wel ziet hij aanhoudende fluctueringen in de advertentiemarkt. 'Die zullen maand-op-maand blijven variëren en bieden weinig zichtbaarheid om voorspellingen te doen over 2021'.

 • Degroof Petercam zet Roularta op kooplijst

  Na de sterke jaarcijfers - inclusief stevig dividend - koerst Roularta  4 procent hoger naar 13,80 euro. 'Stevige tweede helft met dank aan strikte kostencontrole', vat Degroof Petercam samen. 

  Het beurshuis verhoogt het advies van 'houden' naar 'kopen', met een koersdoel van 15,50 euro. 'De grote investeringen zijn achter de rug, de balans is gezond en de waardering is goedkoop. Ergo: een koopadvies', schrijft analist Kris Kippers. 

 • KBC Securities verhoogt koersdoel Resilux

  Het aandeel Resilux  schiet ruim 6 procent hoger naar 155 euro. De fabrikant van pet-voorvormen voor de drankenindustrie legde gisteren recordresultaten voor, ondanks een door de pandemie gekrompen omzet. 

  Resilux blijft weinig beloven en veel geven
  Guy Sips
  KBC Securities-analist

  KBC Securities verhoogt het koersdoel tot 195 euro, het advies blijft logischerwijs 'kopen'. 'Resilux blijft weinig beloven en veel geven', draait analist Guy Sips de klassieke zegswijze om.

  Hij erkent dat het zicht op 2021 - Covid-19 oblige - troebel is, maar is ervan overtuigd dat de langetermijnoutlook zonnig is. En dan vooral de verdere investering in de recyclagefabriek in Zwitserland. 'Via een verticale ingratie met de recyclage van pet-flessen als grondstof voor de productie, wordt Resilux een steeds belangrijker speler in de kringloopeconomie'.  

 • Argenx-val weegt op Bel20

  De Bel20  opent 1,5 procent lager op 3.747 punten. 

  Extra zwaar verlies vergeleken met de Europese collega's. Net als gisteren is Argenx  een belangrijke factor met een verse koersval van 6,4 procent tot 237,40 euro. Specifiek nieuws lijkt er niet te zijn, wel een combinatie van factoren:

  • Het plotse vertrek van de CFO
  • De Amerikaanse poortwachter FDA die potentieel goudhaantje efgartigimod voor de behandeling van de spierziekte MG geen spoedprocedure gunt. Mogelijk houdt dat verband met de problemen die Immunovant, ontwikkelaar van een rivaliserend maar gelijkaardig medicijn, ondervond met de cholesterol van de patiënten in de klinische tests. 
  • De rentestijging. Die weegt vooral zwaar voor Big Tech en bij uitbreiding alle bedrijven waarvan de (miljarden)waardering stoelt op cashflow die de komende jaren nog moet verdiend worden. Zelfs een kleine rentestijging - tegenover de nulrente van 2020 - kan dan een grote impact hebben als beleggers die verhoopte toekomstige cashflow naar het heden verdisconteren.
 • Brussel opent rood | Hyloris | Roularta | Jensen | Argenx

  De Bel20 is geopend met een verlies van 1,2 procent naar 3.763 punten.

  Roularta wint 1,5 procent. De printmediagroep zag zijn lezersmarkt groeien en hervat een dividend ondanks een forse winstval door een terugval in advertentieinkomsten.

  Hyloris  wint 7 procent. De geneesmiddelen'verbeteraar' sluit een licentieal rond pijnmiddel Maxigesic.

  Jensen-Group verliest 2,9 procent. De producent van wasserijsystemen ziet niet meteen herstel na een zware coronaklap.

  Ascencio wint 0,5 procent. De vastgoedinvesteerder kwam met een EPRA-winst (winst uit vastgoedverhuur) van 7,1 miljoen boven de verwachtingen uit.

  Resilux  wint 2,7 procent. De producent van petflessen kon 2020 afsluiten met een recordwinst.

  Argenx  levert opnieuw 6 procent in na jaarcijfers die het gisterochtend publiceerde. Eerder deze week kreeg het biotechbedrijf een tegenslag te verwerken rond de Amerikaanse vermarkting van goudhaantje efgartigimod.

 • Xior geschorst om 'scrips' te veilen

  Even meegeven dat de handel in Xior  tijdelijk opgeschort is door beurswaakhond FSMA. 

  Voor alle duidelijkheid: er zit geen spectaculaire deal aan te komen, het is gewoon de klassieke schorsing voor de veiling van de 'scrips'. Scrips, dat zijn de voorkeurrechten om tegen vriendenprijs op de kapitaalverhoging in te schrijven waar de aandeelhouders geen gebruik van gemaakt hebben. Die rechten worden nu als scrips geveild bij grote beleggers, de opbrengst vloeit dan naar de aandeelhouders die tijdens de intekenperiode niet of slechts deels ingeschreven hebben. 

  Xior vlagde donderdag op 46,70 euro af, vijf scrips geven het recht om één aandeel te kopen tegen 42,50 euro. De theoretische waarde van de scrip is dus 84 cent - een vijfde van het prijsverschil - maar het is belangrijk op te merken dat de prijs bij de veiling vaak in grotere mate afhangt van vraag en aanbod. 

 • Nog een Amsterdamse pandemiewinnaar: Accell

  De Amsterdamse beurs, ze telt bijna onzedig veel pandemiewinnaars. marktmaker Flow Traders, betaaldienst Adyen, maaltijdkoerier Just Eat Takeway: ze floreren allemaal. En vergeet niet chipmachinebouwer ASML, die als hofleverancier van 's werelds chipbedrijven cruciaal is om een zich suf comakijkende en zoomende wereld voldoende rekenkracht te verschaffen.

  Maar de winnaars van de pandemie moeten niet allemaal even 'techy' zijn. Dat bewijst Accell , met merken als Batavus, Sparta en Koga de grootste fietsenmaker van Europa.

  Over de recordcijfers over 2020 leest u hier meer.  • Belgische staatsobligaties kloppen Belgische aandelen

  In tegenstelling tot wat de meesten denken, was u deze eeuw niet beter af met aandelen dan met 10-jarige overheidsobligaties van Belgische bodem. Obligaties haalden een gemiddeld rendement van 5,5 procent per jaar na inflatie, aandelen leverden inclusief hun dividenden 3,3 procent op. Dat blijkt uit een studie van professoren Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Staunton. Zij berekenen voor de zakenbank Credit Suisse elk jaar de langetermijnrendementen van allerlei activa.

  Serge Mampaey dook in de studie en bundelde de bevindingen in dit artikel.

 • Kings of Leon brengen nieuw album uit als cryptotoken

  Kings of Leon tekent voor een primeur in de muziekindustrie. Het nieuwe album When You See Yourself zal naast een reguliere lancering via streaming, vinyl en cd, ook verkocht worden als cryptocurrency.

  Het gaat om de zogenaamde non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbare munt. Deze munt heeft een unieke code die wordt bijgeschreven in de blockchain, die bijhoudt wanneer en aan wie de NFT verkocht wordt. Het is een nieuwe manier voor artiesten om geld te verdienen aan muziek, nu het live-optredens al tijden stilliggen door het coronavirus. 

 • Immobel ziet winst halveren

  Ook Immobel kwam gisteren met cijfers. De projectontwikkelaar noteerde vorig jaar een omzet van 375 miljoen euro, 11 procent minder dan een jaar eerder. De operationele winst (ebitda) halveerde ruim tot 52,8 miljoen euro (-58%). Netto hield Immobel 33,3 miljoen euro over (-68%).

  We zijn uiteindelijk wel tevreden met onze cijfers. We weten dat er een berg aan goede projecten aankomt. Tomorrow will be a very good day.
  Marnix Galle
  CEO Immobel

 • NXP start lijvige aandeleninkoop

  Chipmaker NXP Semiconductors  trapt een aandeleninkoop af. Het bedrijf uit Eindhoven kondigde aan voor 2 miljard dollar eigen aandelen in te gaan kopen. Dat bedrag komt bovenop de 640 miljoen dollar die nog openstonden van een eerder aangekondigde aandeleninkoop. De aandeelhouders kunnen op nog meer lekkers rekenen want het kwartaaldividend voor het eerste kwartaal ligt de helft hoger dan in het slotkwartaal van vorig jaar.

  NXP presenteerde vorige maand sterke cijfers over het slotkwartaal. Het bedrijf, dat een notering heeft aan de beurs in New York, profiteerde volop van de toegenomen vraag naar chips vanuit autobedrijven en makers van smartphones.

 • Europese beurzen op weg naar rode opening

  Dat leren de futures. De Euro Stoxx 50 zou openen met een verlies van 0,8 procent.

 • Roularta hervat dividend

  Roularta  bleef niet gespaard van de coronacrisis, zo leren de jaarcijfers die zopas binnenliepen. De omzet viel met 13,4 procent terug naar 256,3 miljoen euro. Vooral de lokale media en extern drukwerk kregen klappen. Onder invloed van de lockdownmaatregelen, waardoor de papieren edities van De Zondag, De Streekkrant en Steps niet konden verschijnen, is de reclame-omzet het sterkst getroffen met een daling van 26 procent tegenover 2019. De lezersmarkt groeit dan wel weer met 5,5 procent.

  Onder de streep moet Roularta het met een nettoresultaat van 6 miljoen euro stellen, een scherpe daling met 45 procent ten opzichte van 2019. Toch stelt het familiebedrijf een brutodividend van 1 euro per aandeel voor, dat is dubbel zo hoog dan de winst die het boekte per aandeel (0,48 euro). In 2020 werd het dividend nog geschrapt omwille van de coronacrisis. Roularta is schuldenvrij en had einde 2020 een netto cashpositie van 85,9 miljoen euro ten opzichte van 95,9 miljoen vorig jaar.

 • Cathie 'not yet out of the Wood(s)'

  Een groot slachtoffer van de verkoopgolf op techaandelen is de populaire techtracker ARK Innovation van investeerder Cathie Wood. Haar ETF volgt populaire techaandelen als Tesla, Square, Roku en Baidu. Het passieffonds van 23 miljard daalde gisteren met 2,5 procent, waardoor het nu bijna 25 procent onder zijn piek op 12 februari hangt. Die verliezen zijn 8 keer groter dan de daling van de S&P 500 in dezelfde tijd. Ondanks die daling is het fonds de afgelopen 12 maanden met 122 procent gestegen.

 • Waterbedrijf Coucke werkt aan beursgang

  Euronext Brussel krijgt er behalve Club Brugge nog een nieuweling bij. Volgens onze informatie werkt het waterbedrijf Ekopak, waar de ondernemer Marc Coucke 49 procent van bezit, aan een beursgang op de Brusselse beurs.

  Ekopak is gespecialiseerd in waterbesparing en -recyclage bij bedrijven. Het wil ze helpen hun waterfactuur te drukken door in te zetten op de besparing, het hergebruik en de recyclage van water.

  In 2019 had het bedrijf  installaties in elf landen en telde het 700 klanten, van wie 400 in België. Coucke kwam in 2019 aan boord bij Ekopak. Hij verwierf toen 49 procent van de aandelen. De rest is in de handen van CEO Pieter Loose, een ingenieur die Ekopak in 2013 overnam van zijn schoonvader.

 • Thomas Leysen wordt bestuurskoning bij de Koninklijke DSM

  Thomas Leysen wordt bestuursvoorzitter bij de chemiegroep DSM . Leysen zetelde sinds vorig jaar in de raad van bestuur van DSM en schuift nu op naar de voorzittersstoel. Hij volgt Rob Routs op, die na tien jaar de fakkel doorgeeft bij het Nederlandse speciaalchemiebedrijf dat de mooie titel  'Koninklijke' mag dragen dankzij zijn lange vaderlandse geschiedenis. DSM vloeit immers voort uit de Nederlandse Staatsmijnen, de steenkoolmijnen in Nederlands Limburg.

 • Geplaagd Jensen blijft nipt winstgevend

  We blikken nog even terug op de resultaten van Jensen-Group  gisteravond. Een bedrijf dat in de vuurlinie stond van het coronavirus: Jensen verkoopt wasserijsystemen aan de horecasect. Het Belgisch-Deens bedrijf zag de omzet met 26,2 procent dalen tot 245,2 miljoen euro.

  Jensen-Group paste zijn productiecapaciteit aan en liet een kwart van zijn personeel afvloeien. Dat resulteerde in 2,7 miljoen euro herstructureringskosten. Mede daardoor viel de bedrijfswinst (ebit) met 44,4 procent terug tot 12,8 miljoen euro. Jensen-Group zag de nettowinst halveren tot 7,6 miljoen euro, maar bleef dus wel winstgevend. Het bedrijf stelt een dividend van 0,25 euro per aandeel voor. Vorig jaar werd het dividendvoorstel (1 euro per aandeel) in april ingetrokken om zoveel mogelijk cash in huis te houden.

 • Hyloris neemt nieuwe horde met pijnmiddel Maxigesic

  Hyloris kondigt aan dat zijn partner AFT Pharmaceuticals een licentieovereenkomst sloot met Aguettant, een laboratoriumbedrijf dat injectiegeneesmiddelen maakt. Arguettant verwerft de exclusieve rechten op Hyloris' pijnmedicijn Maxigesic IV in 8 Europese landen: Finland, Noorwegen, Denemarken, Sweden, Ijsland, Spanje, Portugal en Nederland. De verkoop in deze landen zou in het begin van 2022 van start gaan.

  Deze overeenkomst vergroot de voetafdruk van Maxigesic in Europa.
  Stijn Van Rompay
  CEO Hyloris

  Door deze overeenkomst beschikt het pijnmiddel nu over verkoopslicenties in 20 van de 27 Europese lidstaten, waaronder de grote markten Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

  'Aguettant heeft een sterke positie in de verkoop aan ziekenhuizen in de EU. Deze overeenkomst vergroot de voetafdruk van Maxigesic in Europa', reageert CEO Stijn Van Rompay in een persbericht.

  Pro memorie, Hyloris, dat sinds juni op de beurs van Brussel noteert, is geen klassiek farma- of biotechbedrijf. Het tweakt bestaande geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen om nieuwe toedieningsvormen te maken. Of het mengt bestaande moleculen om werkende medicijnen te ontwikkelen.

 • QfG ziet korting vergroten

  Er zijn nog zekerheden in deze woelige beursdagen. Zoals het maandelijkse mailtje van Quest for Growth  waarin de Leuvense investeringsmaatschappij een update geeft van waarde de portefeuille. Die bedroeg op 28 februari 9,43 euro, een verbetering ten opzichte van januari.

  28%
  Korting QfG
  De privak noteert met een korting van 28 procent op zijn actiefwaarde.

  Maar dat vertaalt zich niet in een kleinere korting op de beurskoers. De beurskoers bedraagt 6,8 euro, wat een korting impliceert van 28 procent. Dat is hoger dan de maand voordien, toen de korting 25 procent bedroeg.

 • Resilux sluit jaar af met recordwinst

  Resilux heeft het pandemiejaar 2020 afgesloten met een recordwinst van 51,1 miljoen euro, ruim boven de eigen doelstelling. CEO Dirk De Cuyper draagt die prestatie op aan zijn vader Alex, de oprichter van de petflessenspecialist, die afgelopen jaar overleed.

 • Hamon stelt jaarcijfers uit

  Hamon zou normaal vandaag met jaarcijfers komen. Gisteren nabeurs liet de producent van industrieschoorstenen weten dat het niet op de afspraak zal zijn. De publicatie loopt vertraging op en wordt uitgesteld naar 27 maart.

 • Verse tik voor Big Tech

  Goedemorgen. Het zijn lelijke dagen, in het bijzonder voor technologie-aandelen. Uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell brachten de markt donderdag opnieuw van de wijs. Powell liet verstaan dat hij het beleid zeer soepel zal houden om economische schokken op te vangen, waarmee hij dus niet tegemoet kwam aan de vrees voor ontsporende langetermijnrentes.

  De Amerikaanse tienjaarsrente ging na de uitspraken fors hoger naar 1,58 procent wat een nieuwe verkoopgolf op rentegevoelige technologie-aandelen triggerde. Techbeurs Nasdaq verloor 10 procent sinds zijn piek in februari. De S&P 500 ziet heel zijn winst sinds de start van het jaar uitgevlakt.

  De Aziatische beurzen noteren gemengd. In China is er verkoopsdruk aan de start van het Volkscongres. Daar stelde de overheid een eerder conservatief groeidoel van 6 procent in het vooruitzicht.

  Olie sterkt verder aan naar ruim 67 dollar per vat. De OPEC en haar bondgenoten verrasten de markt met de beslissing om hun productieknip te verlengen.

  Angst voor een al te sterke opflakkering van de langetermijnrentes blijft de markten in de greep houden. ©REUTERS


Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud