1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten met flinke plus

De Europese beursrally won vaart, dankzij aantrekkende Chinese autoverkopen en sterke rapporten van 'lockdownwinnaars' Zalando en HelloFresh. Wall Street staat in het groen.
 • Menu van morgen

  Wij zetten er vandaag een punt achter. Morgen kijken we uit naar cijfers van de maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, de vooruitblik vindt u hier! Tot slot staat het volgende nog op het menu voor morgen:

  WOENSDAG 12 AUGUSTUS 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  Industriële productie juni, 11.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  Bruto binnenlands product tweede kwartaal, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  Inflatie juli, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Zenitel: halfjaarresultaten, 08.00 uur

  Nederland:

  Avantium: halfjaarresultaten, 07.00 uur

 • Belreca ziet intrinsieke waarde stijgen

  De miniholding Belreca komt zojuist met halfjaarresultaten. De holding ziet zijn intrinsieke waarde met 1,1 procent stijgen tot 41,02 miljoen euro. 

 • Jensen kreunt onder corona

  Jensen kreunt onder de impact van de coronacrisis op de reissector. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de fabrikant van industriële wasserijen. De omzet denderde met 26,8 procent lager tot 130,1 miljoen euro. De bedrijfswinst ging zelfs 85,8 procent lager tot 2,4 miljoen euro. De winst per aandeel komt neer op 0,19 euro.

  De slechte resultaten waren in ieder geval ten dele voorzien, want de groep schrapte in april al haar dividend. In een bijbehorend persbericht meldde het bedrijf dat het geen herstel voorzag vóór 2021. 

  Jensen zegt verder dat het aantal orders in het eerste halfjaar daalde met bijna 28 procent tot 111,9 miljoen euro. 'Op basis hiervan gaan we ervan uit dat de omzet en de winst in 2020 significant lager uitvallen'. Daarbij doet de onderneming een opmerkelijke uitspraak: 'We verwachten niet dat onze orders niet significant verbeteren naar de voormalige niveaus voor 2022'. 

  Ofwel: het kan nog lang duren voor Jensen uit de put is. Dat is niet totaal verbazingwekkend. Jensen wordt keihard getroffen door de zware crisis die de pandemie ook na de wereldwijde lockdowns aanricht in de hotel- en reissector, goed voor meer dan 40 procent van de omzet.

 • Groen slot voor Bel20

  Onze favoriete beursgraadmeter sloot vandaag met een winst van 2,3 procent af op 3.434 punten. De sterren van de dag waren Barco , ING en Solvay . De kneusjes waren Umicore en Colruyt .

  De Europese beurzen sloten met een gemiddeld plus van 2,2 procent.

 • Hoe gaat het in New York?

  Dat ontdekt u allemaal hier!

  ©AFP

 • Sysco gaat lager na matige cijfers

  Het Amerikaanse groothandelsconcern Sysco gaat 2 procent lager. Het bedrijf presenteerde zijn resultaten over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. 

  De omzet donderde 42,7 procent lager tot 8,9 miljard dollar en de brutowinst zakte 47,4 procent tot 1,6 miljard. Netto dook het bedrijf zelfs in de min. De winst per aandeel zakte met 1,39 dollar, zodat er een verlies van 0,29 dollar per aandeel overbleef. 

  De CEO is toch tevreden met de resultaten. 'Hoewel het coronavirus een significante impact had op de resultaten in het vierde kwartaal hebben we snel gereageerd door onze balans te versterken en door een nieuwe doelgroep van klanten te lokken. Daarnaast bereiden we ons voor op een terugkeer van de vraag. We hebben er vertrouwen in dat de transformerende stappen die we hebben gezet ons zullen helpen nu we weer uit de crisis geraken.'

  Als groothandel voelt de groep de impact van de coronacrisis, omdat de quarantainemaatregelen - en de angst bij consumenten om het virus te krijgen - zorgden voor minder restaurantbezoeken. Als Amerikanen minder vaak buiten de deur eten, verkopen restaurants minder voeding en zullen ze dus ook minder inslaan bij Sysco. 

 • Apple, Microsoft en FANG breken gezamenlijk waarderingsrecord

  Het persbureau Bloomberg meldt een nieuw record voor de gezamenlijke waardering van Apple , Microsoft en de aandelen in de FANG (Facebook , Amazon , Netflix en Google/Alphabet ). Inmiddels betalen beleggers gemiddeld zo'n negen keer de omzet voor deze aandelen:

  Deze grote techaandelen zijn razendpopulair bij beleggers, omdat ze gezien worden als de overlevers van de coronacrisis. Big Tech beschikt over grote hoeveelheden cash, waardoor ze in tegenstelling tot andere aandelen weinig last ondervinden van de crisis. Daar komt nog eens bij dat deze bedrijven vaak profiteren van de thuisblijfeconomie. Vooral het oprukkende leger van jonge robinhoodbeleggers is groot fan van de hypermoderne techaandelen.

 • Amerikaanse producentenprijzen stijgen harder dan verwacht

  De Amerikaanse producentenprijzen stegen in juli harder dan gedacht. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De prijzen stegen maand op maand met 0,6 procent, terwijl de prijzen in juni nog klommen met 0,2 procent. Economen gingen uit van een kleinere toename van 0,3 procent. Wanneer de prijzen gecorrigeerd worden voor handel, voedsel en energie stegen ze met 0,3 procent op maandbasis. 

 • S&P500 bijna op recordhoogte

  De S&P500 zit heel dicht bij een nieuw hoogtepunt:

 • Amerikaanse beurzen openen in de plus

  Wall Street opent hoger. De Dow Jones wint 1,1 procent, de S&P500 klimt 0,4 procent en de Nasdaq levert als enige 0,6 procent in. 

  ©AFP

  Beleggers zijn positief gestemd nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij 'sterk overweegt' om de belasting op aandelenmeerwaarde te verlagen (zie post 8u28). Volgens Trump zou de belastingverlaging voor meer jobs zorgen.

 • Futures: Wall Street opent hoger

  Volgens de Amerikaanse futures zullen de beurzen in New York straks hoger openen. De Dow Jones zou 1,3 procent winnen, de S&P500 zou er 0,6 op vooruitgaan en de Nasdaq zou met 0,2 procent dalen.

 • België haalt 2,2 miljard op met uitgifte schatkistcertificaten aan negatieve rente

  België heeft vandaag 2,2 miljard euro opgehaald met de uitgifte van schatkistcertificaten, kortlopend schuldpapier. Dat gebeurde aan een negatieve rente, zo meldt het Agentschap van de Schuld. Er werd 766 miljoen euro opgehaald aan een rente van -0,574 procent en 1,435 miljard euro aan een rente van -0,568 procent.

 • 'Trump's extraatje van 400 dollar kan 300 worden'

  Dit weekend vaardigde de Amerikaanse president Donald Trump verschillende presidentiële besluiten uit nu de Democraten en de Republikeinen in de Senaat geen overeenstemming kunnen vinden over een extra economisch stimuluspakket. Daarmee zou Trump voor een voortzetting zorgen van de hogere werkloosheidsuitkeringen die Amerikanen eerder kregen. Daardoor zouden Amerikanen per week zo'n 400 dollar (eerder 600 dollar) per week extra krijgen. Maar de Amerikaanse zakenzender CNBC meldt nu dat dat bedrag effectief op 300 dollar kan neerkomen.

  Trump's decreet zou staten vragen om 25 procent van de 100 dollar bij te dragen. Daarvoor kunnen de eerste 100 dollar die ze zelf aan een werkloosheidsuitkering betalen daaronder rekenen, waardoor Amerikanen effectief maar 300 dollar extra krijgen.

  Daarnaast kan het zijn dat niet alle Amerikanen in aanmerking komen voor de extra uitkering. Volgens CNBC komen mensen namelijk pas in aanmerking voor de 400 dollar wanneer ze minstens 100 dollar per week krijgen aan andere werkloosheidsuitkeringen. Daardoor komen bepaalde Amerikanen niet in aanmerking voor de uitkering, tenzij staten bereid zijn om hun minimum voor werkloosheidsuitkeringen op te trekken naar 100 dollar. De meeste staten hebben nu een ondergrens die beneden de 100 dollar ligt. 

  ©Photo News

 • Fountain nadert diepterecord

  Fountain  brokkelt op de fixingmarkt 4 procent af naar 0,72 euro en nadert zo het diepterecord van 8 maart, 0,71 euro. De leverancier van drankautomaten zit in zware ademnood, vraagt uitstel van betaling bij de banken en klopt voor vers geld aan bij de aandeelhouders. Dat leerde een persbericht vrijdagavond

  Er komen de volgende weken meer details, maar het laat zich raden dat de geldronde zoals alle kapitaalverhogingen 'van moetens' tegen een forse korting op de beurskoers zal verlopen. Dit om de bestaande aandeelhouders te overtuigen nog méér geld te stoppen in een bedrijf waar ze doorgaans al flink wat geld aan verloren hebben. 

 • Een nieuwe invulling van het begrip 'steunaankopen' ...

  ... was er vandaag op de beurs van Hong Kong. Het aandeel van mediabedrijf Next Digital vertienvoudigde dankzij aankopen van pro-democratiiebetogers. Zij hopen zo hun steun te betuigen aan de gearresteerde uitgever Jimmy Lai

 • Voor een roundup van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen!

 • Goudprijs weer onder 2.000 dollar

  De prijs van een ounce goud zakte 2,1 procent tot 1.985 dollar. Het is de derde dag op rij dat het goud in het defensief zit. De daling van het goud hangt samen met de stijgende beurzen en de grotere risicobereidheid van beleggers. 

 • Beleggersvertrouwen in Duitse economie stijgt onverwacht fors

  De ZEW-index die het vertrouwen meet van professionele beleggers in de Duitse economie voor de komende zes maanden, is in deze maand onverwacht gestegen tot 71,5. Economen hadden een daling verwacht van 59,3 naar 55,8.

  Er is wel een groot contrast met de deelindex die naar de huidige situatie polst. Deze deelindex zakt van -80,9 naar -81,3. Analisten hadden hier een verbetering verwacht naar -69,5.

 • Poetin: 'Russisch vaccin klaar voor de markt' | beurs van Moskou rukt op

  De Russen eisen de overwinning op in de wereldwijde wedloop naar een coronavaccin. Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft goedkeuring gegeven om 's werelds eerste vaccin tegen Covid-19 op de markt te bregen. Het vaccin 'RIA' werd ontwikkeld door het Gamaleya-instutuut in Moskou na minder dan twee maanden van menselijk testen. President Poetin meldt dat hij het middel snel in massaproductie wil brengen en dat zijn eigen dochter het vaccin alvast kreeg toegediend. Rusland zou in oktober starten met een nationale vaccinatiecampagne.

  De snelheid waarmee Rusland zijn vaccin wil uitrollen wekt al langer de bezorgdheid dat nationaal prestige primeert op wetenschap en veiligheid.

  De beurs van Moskou trekt zich evenwel op aan het nieuws en buigt zijn openingsverlies om in winst. De Moex-index noteert na de vaccinberichten met 2 procent winst.

 • Chinese autoverkopen vuren BMW & co aan

  Een extra boost voor de Europese beursklim komt er van de Chinese autobouwersvereniging. Die rapporteerde deze ochtend dat de verkopen in de Volksrepubliek in juli jaar op jaar 7,9 procent stegen. De trend is sinds maart herstellend, zij het met een dipje in juni. 

  Het nieuws helpt BMW  dik 4 procent hoger, in Frankfurt gaan ook Volkswagen  en Mercedes-bouwer Daimler  stevig hoger. 

 • ING krikt koersdoel Ageas op

  ING handhaaft na het stevig kwartaalrapport van Ageas  het koopadvies voor de verzekeraar en krikt het koersdoel nog met één euro op, tot 46 euro. Sinds de publicatie van het rapport, donderdag voorbeurs, beloopt de remonte van het aandeel nu 13,5 procent. 

  'Op basis van de kapitaalgeneratie biedt Ageas nu 9 procent rendement, wat samen met de groeiende Aziatische poot aantrekkelijk is', oordeelt ING-analist Albert Ploegh. Hij denkt dat CEO Bart De Smet van zodra het weer kan de inkoop van eigen aandelen zal hervatten, waarschijnlijk begin 2021. 

  Volgens Ploegh verdient Ageas een premie tegenover de Nederlandse verzekeraars ASR en NN Group. En wel om volgende redenen:

  • De groeivooruitzichten in China en Azië, goed voor ongeveer 35 procent van de winst 
  • De Chinese aandeelhouders Ping An (5%) en Fosun (+3%), die regelmatig voor speculatieve interesse zorgen
  • De sterke staat van dienst in inkopen van eigen aandelen, inkopen die gelet op de cash in de holding nog jaren voortgezet kunnen worden
  • Kleiner risico rond de review van de toezichthouder voor de kapitaalbuffer, wegens een ander soort levensverzekeringsproducten. 
 • Smartphoto en EVS kopen gretig eigen aandelen

  Ondanks de coronapandemie, blijven enkele Belgische bedrijven brood zien in hun eigen aandelen. Smartphoto kocht tussen 2 mei en 7 augustus 150.041 aandelen in en heeft bijgevolg 3,84 procent van zijn stukken in bezit. 'Het inkoopprogramma is 3 miljoen euro sterk en er dient nog voor 541.000 euro ingevuld te worden. De partij aan de koopkant zal dus nog even actief zijn', stelt KBC.

  De Luikse specialist in beeldservers EVS startte zijn inkoopprogramma van 5 miljoen euro op 15 mei en gaf daar zopas een update over. Het bedrijf kocht intussen 136.971 aandelen aan een gemiddelde koers van 15,66 euro. Dat is goed voor een uitgave van 2,14 miljoen euro.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx50  noteert met een winst van 1 procent.

  In Amsterdam verliest TKH  2,9 procent na de halfjaarcijfers (post 8u50).

  Prosus  wint 1,3 procent na het koopadvies van Deutsche Bank (post 7u52).

  Fugro wint 5 procent na de adviesverhoging van ABN AMRO (post 8u15).

  HelloFresh schiet 7 procent hoger na een verhoging van de groeiprognose (post 7u34).

  Zalando  noteert stabiel na de halfjaarcijfers (post 7u20).

 • Bel20 opent ruim 1 procent hoger

  De Bel20  opent 1,2 procent hoger.

  KBC  en ING  winnen circa 2 procent.

  Op de brede markt is IBA  voorlopig de primus met een winst van 2,6 procent.

  Intervest Offices & Warehouses  vinden we onderaan terug met een verlies van 1,8 procent.

 • TKH springt over eigen lat | Ziet ook rest van het jaar grote impact Covid-19

  De Nederlandse technologiegroep TKH  zag de omzet in de eerste jaarhelft met 9,9 procent dalen naar 679 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebita) dook 11 procent lager naar 69 miljoen euro.

  Daarmee springt TKH over haar eigen lat. In juni waarschuwde TKH als gevolg van de Covid19 crisis voor een omzet daling van 8 à 9 procent en een daling van de ebita tussen 13 en 16 procent. Door de lockdowns in Europa, en dan in het bijzonder in Frankrijk, liep de uitrol van glasvezel stevige vertraging op, wat TKH parten speelt in zijn telecomdivisie. Ook de divisie die zich met industrietoepassingen bezighoudt, wordt getroffen.

  TKH verwacht ook in de tweede jaarhelft een grote impact van Covid19. De groep verwacht een nettowinst tussen 63 en 69 miljoen euro.

 • FSMA-insidertransacties: Insideraankopen bij Quest for Growth

  Yves Vaneerdewegh, de beheerder van de beursgenoteerde portefeuille van Quest for Growth , heeft op 3 augustus 5.000 aandelen gekocht tegen 5,51 euro per stuk, of een bedrag van 27.531 euro.

 • Trump wil lagere belasting op aandelenmeerwaarde

  Wat de beurzen vandaag een extra zetje geven, is de uitspraak van president Trump gisterenavond dat hij een verlaging van een meerwaardetaks op aandelen 'sterk overweegt'. In september vorig jaar verzette hij zich daar nog tegen omdat het te weinig de middenklasse zou vooruithelpen.

  De president kan de belasting van 20 procent niet zomaar verlagen zonder de hulp van het Congres. Maar via een executive order zou Trump wel de belastingbasis kunnen verminderen, met name door de originele aankoopprijs te verhogen met de inflatie. Op die manier is er minder meerwaarde, en dus minder taksen.

  We overwegen een verlaging van de meerwaardetaks. Dat zou veel jobs creëren.
  Donald Trump
  Amerikaans president

 • Fugro telt geen verkoopadviezen meer

  Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO krikt het advies voor Fugro  op van 'verkopen' tot 'houden'. Het koersdoel ligt op 3,6 euro.

  De Nederlandse dienstenleverancier aan de oliesector telt nu drie koopadviezen en vier houdenadviezen, leren data van Bloomberg.

 • Rechter: 'Chauffeurs Uber zijn werknemers'

  Voor Uber en Lyft wordt het geen leuke beursdag. Een rechter in Californië heeft beslist dat de taxi-apps al hun chauffeurs in de Amerikaanse staat moeten omvormen van zelfstandigen naar werknemers. Als dat gebeurt, krijgen de chauffeurs recht op allerlei sociale voordelen zoals betaalde overuren en zorgverzekering.

  Zowel Uber als Lyft tekenden meteen beroep aan tegen de beslissing, waardoor er in de praktijk nog niets verandert. Niettemin reageerden beleggers opgeschrikt. Uber eindigde gisteren 1,9 procent lager en ging nabeurs opnieuw 2,4 procent in het rood.

 • Europese beurzen op weg naar hogere opening

  De Europese beurzen openen straks met een winst van 0,9 procent, voorspellen de EuroStoxx50-futures.

 • Deutsche Bank start opvolging Prosus met koopadvies

  Prosus  stevent in Amsterdam op een herstelbeweging af na twee verliesdagen. Enerzijds herstelt ook de belangrijkste deelneming, Tencent, meer dan 3 procent op de beurs van Hongkong. Tencent kreeg de voorbije dagen klappen omdat president Trump beperkingen wil opleggen aan WeChat van Tencent.  Anderzijds start Deutsche Bank vandaag de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 105 euro.

  Analist Silvia Cuneo ziet de omzet van Prosus tussen 2021 en 2023 jaarlijks met 20 procent toenemen. 'Beleggers schatten de portefeuille van Prosus exclusief Tencent niet genoeg naar waarde. Een belegger krijgt een blootstelling aan unieke online platformen die hij niet kan repliceren via een selectie van aandelen.'

 • HelloFresh verwacht bijna omzetverdubbeling

  HelloFresh  , de online leverancier van maaltijdboxen, verwacht dit jaar een toename van de omzet tusen 75 en 95 procent. De vorige prognose - die nog maar van half juli dateert - was een groei tussen 55 en 70 procent. In mei lag de prognose tussen 40 en 55 procent. 'Een heropflakkering van Covid-19 in sommige van onze markten, heeft de vraag naar onze producten weer aangezwengeld', klinkt het.

  Op deze omzet verwacht HelloFresh een bedrijfskasstroommarge te boeken tussen 9 en 11 procent. De vorige prognose lag tussen 8 en 10 procent. Maar de analistenprognose lag al op 9,7 procent, zoals HelloFresh zelf netjes bijhoudt.

  Een heropflakkering van Covid-19 in sommige van onze markten, heeft voor extra vraag naar onze producten gezorgd.
  HelloFresh

 • Zalando ziet omzet 20 procent stijgen

  De Duitse online fashionspeler Zalando  zag de omzet in de eerste jaarhelft met 19,6 procent aandikken tot 3,56 miljard euro. Hierop realiseerde Zalando een bedrijfswinst van 113,3 miljoen euro, of een marge van 3,2 procent. Vorig jaar lag de ebitmarge op 3,6 procent. 'Behalve in maart, groeiden we sterk en rendabel tussen januari en juni', klinkt het. In het tweede kwartaal lag de omzetgroei op 27,4 procent.

  Zalando verwacht over heel 2020 een omzetgroei tussen 15 en 20 procent en een ebit tussen 250 en 300 miljoen euro. De groep telt nu 34 miljoen actieve klanten in Europa.

 • En vandaag? Pechstrookaandeel Jensen.

  Nabeurs is het uitkijken naar het halfjaarrapport van Jensen . De specialist in industriële wasserijen is zwaar getroffen door de pandemie, aangezien de hotel- en reissector meer dan 40 procent van de verkopen uitmaakt. Het aandeel heeft zo goed als de volledige beursrally dit voorjaar gerateerd, zodat beleggers de lat ook niet bijster hoog leggen. 

 • ... en ook in Azië gaat de zomerrally crescendo

  In het Verre Oosten schakelt, de spanningen in Hong Kong ten spijt, de zomerrally een versnelling hoger. Vrijwel overal staat winst op de bordjes, in Japan en Hong Kong noteren zelfs respectievelijk 1,5 en 2,5 procent hoger. 

  ©EPA

 • Wall Street heeft de pandemie verteerd ...

  Een kleine winst volstond gisteren voor Wall Street om, dividenden meegeteld, de pandemie helemaal achter zich te laten. De reële economie is een ander paar mouwen, zoals u hier kunt lezen. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud