1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten met lichte verliezen

Hoop op extra stimulus kon de Europese beurzen niet uit het rood houden. Telenet legt zijn aandeelhouders in de watten met een hoger dividend, maar werd daar niet voor beloond. Biocartis verloor een vijfde van zijn waarde.
 • Fijne avond!

  We trekken er een streep onder voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug.

  VRIJDAG 30 OKTOBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  • Bruto binnenlands product derde kwartaal, 08.00 uur

  Eurozone:

  • Werkloosheid september, 11.00 uur
  • Bruto binnenlands product derde kwartaal, 11.00 uur
  • Inflatie oktober, 11.00 uur

  Frankrijk:

  • Bruto binnenlands product derde kwartaal, 07.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie september, 13.30 uur
  • Inflatie (maatstaf Fed) september , 13.30 uur
  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) oktober, 15.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Proximus: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur
  • Recticel: trading update derde kwartaal, 07.00 uur
  • Kinepolis: business update derde kwartaal, 07.00 uur
  • Fountain: buitengewone algemene vergadering over kapitaalverhoging, 10.00 uur

  Denemarken:

  • Novo Nordisk: resultaten derde kwartaal

  Frankrijk:

  • Air France-KLM: resultaten derde kwartaal, 07.15 uur
  • Total: resultaten derde kwartaal, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • ExxonMobil: resultaten derde kwartaal
  • AbbVie: resultaten derde kwartaal, voorbeurs
  • Chevron: resultaten derde kwartaal

  Zwitserland:

  • Swiss Re: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur
 • Voorziening voor YPF duwt Exmar in het rood

  De Antwerpse maritieme gasvervoerder en gasbehandelaar Exmar sluit het derde kwartaal af met een nettoverlies van 7,1 miljoen dollar. De drie takken van het bedrijf – Shipping (gastankers), Infrastructure (o.m. de Tango FLNG) en Diensten – waren winstgevend en realiseerden samen een bedrijfswinst van 22 miljoen dollar.

  Het netto financieringsresultaat was echter 22,7 miljoen dollar negatief, vooral door een provisie van 16,4 miljoen voor niet-geïnde inkomsten uit het contract met YPF. De Argentijnse energiegroep had de drijvende LNG-fabriek Tango FLNG van Exmar voor tien jaar gehuurd, maar stopte in maart met betalen. Intussen is het contract verbroken, wat YPF 150 miljoen dollar zal kosten.

  Financieel directeur Patrick Debrabandere laat weten dat Exmar die 150 miljoen dollar – die YPF in schijven gaat betalen – onder IFRS in het vierde kwartaal zal moeten boeken. Hierdoor zal niet alleen het vierde kwartaal bijzonder goed zijn, maar ook het hele jaar 2020 erg fraai ogen.

 • Goed kwartaal voor Quest for Growth

  Dankzij de genoteerde aandelen in portefeuille zag Quest for Growth de netto inventariswaarde in het derde kwartaal met 6 procent stijgen. Sinds het begin van het jaar steeg de netto inventariswaarde met 3,9 procent tot 8,43 euro, en dit ondanks de coronacrisis. Over de eerste negen maanden boekt QfG een winst van 5,3 miljoen euro of 0,32 euro per aandeel.

  De koers van het aandeel QfG was eind september niettemin 6,8 procent lager dan eind 2019. Hierdoor is de discount opgelopen tot 34,8 procent.

  In het derde kwartaal verkocht QfG zijn aandelen Cenit en Aures en kocht de privak aandelen ABO Wind, een Duitse ontwikkelaar van hernieuwbare energieprojecten. Varta, dat in het tweede kwartaal was aangekocht, werd in september opnieuw verkocht na een bijna verdubbeling van de koers.

  QfG laat nog weten dat het 2 miljoen euro investeert in een groeibedrijf waarvan de naam voorlopig niet bekend wordt gemaakt.

 • Europese beurzen sluiten licht lager

  Na een hobbelige sessie zijn de Europese beurzen met kleine verliezen geëindigd. De Euro Stoxx 50 sloot 0,1 procent in de min, de breed samengestelde Stoxx Europe 600 zakte eveneens 0,1 procent.

  In Brussel ging de Bel20 0,4 procent lager de dag uit op 3.036,59 punten. De grootste dalers waren Telenet (-3,55%) en Galapagos (-2,7%), de beste klimmers Barco (+3,4%) en WDP (+3,1%).

 • Biocartis bevestigt: samenwerking met Exact Sciences stopt

  Het persbericht van Biocartis is binnen. Het bevestigt wat sinds vanmorgen in de markt zat – en het aandeel zowat 20 procent lager duwde: dat Biocartis en Exact Sciences hun samenwerking stopzetten. Exact Sciences is het moederbedrijf van Genomic Health, waarmee Biocartis in september 2017 een strategische samenwerkingsovereenkomst sloot.

  Die wordt nu stopgezet ‘omwille van gewijzigde marktomstandigheden’. Biocartis verwijst onder meer naar de Covid-19-pandemie, waardoor het samenwerkingsproject al eerder dit jaar was opgeschort. ‘De beslissing om de samenwerking nu te beëindigen wordt gedreven door de onzekere timing van het op de markt brengen van een product omwille van de pandemie, en een beslissing van Exact Sciences om prioriteiten te verschuiven naar andere initiatieven’, aldus het persbericht.

  Als gevolg van de verbreking ontvangt Biocartis een vergoeding van 12 miljoen dollar van Genomic Health. Het Mechelse bedrijf krijgt ook bepaalde rechten in licentie en bepaalde activa worden overgedragen. Volgens CEO Herman Verrelst zal de impact van op de toekomstige groei beperkt zijn.

 • Galapagos glijdt onder 100 euro

  Volgens Morgan Stanley gaat het er eerstdaags om spannen voor Galapagos -beleggers. Gilead zou een ‘Type A’ meeting hebben met de FDA om te zien of er nog iets van filgotinib te redden valt.

 • Notering Biocartis opgeschort

  De notering van het moleculairediagnosticabedrijf Biocartis is opgeschort, laat de FSMA weten. Het is wachten op een persbericht. De schorsing is om 16.40 uur ingegaan.

 • Hoe het er op Wall Street aan toe gaat...

  ... leest u in onze spiegel.

 • Tapestry profiteert van Chinese honger naar luxe

  Luxemodegroep Tapestry , het moederbedrijf boven de merken Coach, Kate Spade en Stuart Weitzman, rapporteerde een hoger dan verwachte winst over het derde kwartaal. Tapestry profiteerde van de hernieuwde sterke vraag in China en van een meer dan verdubbelende onlineverkoop.

  De omzet lag weliswaar 13,7 procent onder het cijfer van een jaar geleden, maar de 1,17 miljard dollar overtrof de analistenraming van 1,07 miljard euro. De nettowinst verelfvoudigde tot 231,7 miljoen dollar mede dankzij belastingmeevallers. Zonder uitzonderlijk items kwam de nettowinst uit op 58 cent per aandeel, waar analisten slechts 23 cent hadden verwacht.

  De etalage van een Kate Spade-winkel in Manhattan, New York ©REUTERS

 • Olieprijs teert verder weg

  Terwijl de Amerikaanse beurzen een licht herstel boeken, brokkelt de olieprijs verder af. De prijs voor ruwe Noordzee-olie gaat met 5 procent verder onderuit en noteert rond 15u rond 37 dollar per vat. De angst voor de een nieuwe economische mokerslag als gevolg van het oprukkende coronavirus, zet een nieuwe domper op het zwarte goud.

 • Trump is in de wolken

  Op minder dan een week van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de huidige president Donald Trump dolblij met de sterke economische groei. Een prestatie die hij als pluimen op zijn hoed steekt.

 • Over die Amerikaanse recordgroei (en de nodige nuance daarrond) ...

  ... leest u alles in de analyse van collega Jan Van Hessche. Hierzo

 • Wall Street start licht hoger

  Na een minuut handel noteert de Dow Jones 0,1 procent in de plus en de S&P500 0,4 procent. De Nasdaq Composite wint 0,8 procent.

  De corona- en stimuluszorgen hebben even plaats gemaakt voor wat optimisme: de Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 33,1 procent (op jaarbasis) gegroeid, een record (zie vorige post). Het spectaculaire herstel is echter voor een aanzienlijk deel te danken aan de genereuze steun van de Amerikaanse overheid voor gezinnen en bedrijven.

 • Pinterest versus de rest

  Na een zeer bewogen ochtend in Brussel, verschuiven we de blik naar Wall Street. Daar is het straks showtime met de resultaten van - houd u vast - Amazon, Alphabet, Facebook, Twitter én Apple. 

  Pinterest  - het inspiratieplatform voor Instagramfähige interieur- en lifestyletips, legt de lat alvast stevig hoog. Het boekte in het derde kwartaal een omzetgroei van 58 procent naar 443 miljoen dollar. Onder de streep prijkt wel nog altijd 94 dollar verlies. Maar dat is een veel kleinere put dan analisten hadden voorspeld.

  Het aantal maandelijkse actieve gebruikers groeide naar 442 miljoen voornamelijk dankzij de drift van thuisblijvers om hun woningen op te frissen waarvoor ze niet zelden Pinterest raadplegen als inspiratiebron. 

  De drie oprichters van het digitale moodbord zijn in een klap een paar miljarden rijker. Paul Sciarra, Ben Silbermann en Evan Sharp hebben samen voor 6 miljard dollar in bezit. 

  Pinterest rukt met 30 procent op in de voorbeurshandel. 

  Een typische interieurfoto op Pinterest.

 • Amerikaanse economie veert sterk op in derde kwartaal

  De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 7,4 procent gegroeid na een krimp met 9 procent in het tweede kwartaal. De economische heropleving was iets sterker dan verwacht, want economen hadden 7,2 procent groei voorspeld.

 • Airbus stopt uitstroom kasmiddelen

  Airbus is er in het derde kwartaal in geslaagd een aangepaste vrije kasstroom van 600 miljoen euro te genereren. In het tweede kwartaal verbrandde de vliegtuigbouwer nog 4,4 miljard euro. In het vierde kwartaal wil Airbus ‘ten minste’ break-even draaien.

  In het derde kwartaal was dat nog niet het geval. Toen verscheen een nettoverlies van 767 miljoen euro in de boeken. Dat is onder meer te wijten aan herstructureringskosten. In juli kondigde Airbus plannen aan om 15.000 banen te schrappen.

  In de zomerperiode (juli-september) leverde Airbus 145 vliegtuigen op, 20 procent minder dan een jaar eerder maar wel aanzienlijk meer dan concurrent Boeing, die op 28 leveringen bleef steken. Over de eerste negen maanden lagen de vliegtuigleveringen zowat 40 procent lager dan een jaar eerder. Een gevolg van de ongeziene crisis in de luchtvaartsector.

 • De beurscarrière van Sioen in beeld

  Met het uitkoopbod op Sioen  dreigt één van de boeiendste bedrijven van het Brussels koersenbord te verdwijnen. We brengen bij deze de beurscarrière in beeld. Merk vooral het vlammende debuut. Met de waanzinnig succesvolle beursdebuut beukte de textiel- en coatingspecialist de deur van de beurs open voor een hele reeks familiebedrijven, zoals Kinepolis, Duvel Moortgat, VPK, Van de Velde en Miko. 

  Dat uitgerekend Sioen nu dus de beurs vaarwel zegt, is zeker een veeg teken voor de beurs. VPK en Duvel bewezen eerder al dat familiebedrijven de manisch-depressieve beurs niet meer voor lief moeten nemen om een indrukwekkende expansie te financieren. Er is de eigen cashflow, die altijd nog kan aangevuld worden met goedkope schulden en de van geld bulkende family offices en private-equiyspelers. 

 • ECB hint op extra stimulus in december

  De Europese Centrale Bank (ECB) signaleert in een mededeling dat de risico's voor de economie neerwaarts zijn gericht. Ze laat weten dat de prognoses die de studiedienst in december publiceert een grondige beoordeling van de economische vooruitzichten zullen toelaten. Op basis daarvan zal de ECB haar beleid aanpassen om het economisch herstel te ondersteunen. Dat is een duidelijke hint dat de ECB in december extra stimulus zal lanceren.

 • Sioen verdwijnt van de beurs

  We vernemen dat de familie Sioen het gelijknamige bedrijf Sioen Industries   van de beurs wil halen en een bod lanceert op de uitstaande aandelen.

  Het bod zou 23 euro per aandeel bedragen, een premie van 26 procent op de koers op het moment dat de handel werd geschorst. 

 • Amerikaanse futures spelen winsten kwijt

  Na hun grootste klap in vier maanden zouden de Amerikaanse beurzen vandaag verder kunnen dalen. De futures stonden aanvankelijk in de plus, maar de winsten zijn al deels verdwenen. De dreiging van het coronavirus en de impact van steeds strengere beschermingsmaatregelen op de economie blijven punten van grote bezorgdheid. De future op de Dow Jones noteert 0,4 procent in de min, die op de S&P500 0,1 procent. De future op de Nasdaq blijft voorlopig positief (+0,3%).

 • Handel in Sioen opgeschort

  De FSMA meldt de opschorting van de handel in het aandeel Sioen

 • Spotify boekt minder inkomsten dan verwacht

  Spotify kreeg er in het derde kwartaal 21 miljoen maandelijkse actieve gebruikers bij en heeft nu in totaal 320 miljoen klanten. De inkomsten uit de abonnementsgelden viel echter wat tegen. Ze kwamen uit op 1,79 miljard euro, waar analisten volgens Bloomberg op 1,83 miljard euro hadden gerekend.

  De gemiddelde inkomsten per gebruiker daalden met 10 procent of met 6 procent bij constante wisselkoersen. De oorzaak is onder meer te zoeken bij prijsverhogingen die de muziekstreamingdienst doorvoerde in Australië, België, Zwitserland, Bolivië, Peru, Ecuador en Colombia. In de voorbeurshandel in New York verliest het aandeel bijna 4 procent.

 • ‘Eigen potje koken' stuwt omzet Kraft Heinz

  Kraft Heinz , de Amerikaanse voedingsreus die voor 26,8 procent in handen is van Berkshire Hathaway , heeft een goed derde kwartaal achter de rug. De omzet steeg met 6 procent tot 6,44 miljard dollar; analisten hadden op 6,32 miljard gerekend. Door de ingeperkte bewegingsvrijheid kookten consumenten meer thuis en kochten ze dus meer producten van Kraft Heinz.

  De organische omzetgroei, die geen rekening houdt met overnames en desinvesteringen, noch met wisselkoersschommelingen,  kwam uit op 6,3 procent. Dat is in lijn met de verwachting van een ‘midden-eencijferige groei’ van Kraft Heinz. Het concern  verwacht dat de trend in het vierde kwartaal zal doorzetten.

 • Mega-interesse voor beursgang Ant Group

  De grootste beursintroductie ooit die er aan komt, is nu al een groot succes. Het segment dat in Shanghai is voorbehouden voor particuliere beleggers, werd liefst 872,3 keer overingeschreven.

  Ant Group haalt bij zijn beursgang 34,4 miljard dollar op, waarvan de helft op de Shanghai STAR Market en ongeveer evenveel in Hongkong. Het fintechbedrijf zal zo het record van Saudi Aramco breken, dat in december 29,4 miljard dollar ophaalde toen het naar de beurs trok.

 • Kinepolis vervroegt kwartaalupdate

  De bioscoopgroep Kinepolis   publiceert haar kwartaalupdate twee weken sneller dan gepland. 

  In plaats van op 12 november communiceert CEO Eddy Duquenne vrijdag voorbeurs al de bezoek- en omzetcijfers. 'Gezien de marktomstandigheden is het opportuun sneller te communiceren.'

  Kinepolis moet noodgedwongen zijn Belgische complexen sluiten. In de buitenlandse vestigingen - van Nederland tot de VS - is door corona maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. 

 • Economisch sentiment eurozone stijgt niet meer

  De indicator van het economisch sentiment in de eurozone bleef in oktober min of meer stabiel. De indicator zakte van 91,1 in september tot 90,9 deze maand. Het is de eerste daling sinds april, waaraan de opflakkering van het coronavirus en de impact op de economie reeds deels af te lezen is.

  Nu diverse landen weer in (gedeeltelijke) lockdown gaan, mogen verdere economische klappen worden verwacht. ‘Verwacht de gevreesde double-dip voor het vierde kwartaal’, zegt ING-econoom Bert Colijn in een reactie.

 • Biocartis: samen met partner haken ook beleggers af

  Biocartis  tuimelt na het afhaken van een belangrijke commerciële partner tot 17 procent naar 3,49 euro, intussen 70 procent onder de intekenprijs van vijf jaar geleden. U leest er hier meer over. 

 • Belgische economie herstelt grote helft coronaschade

  De Belgische economie is in het derde kwartaal met 10,7 procent gegroeid. Daarmee is iets meer dan 60 procent van de achteruitgang in het eerste en tweede kwartaal goedgemaakt. De forse groei is te danken aan de heropstart van de economie na de lockdown in de lente. De groei is hoger dan verwacht, want de grootbanken hadden 'slechts' 7,7 procent groei voorspeld.

  De economische vooruitzichten zijn de jongste weken sterk verslechterd. De recente herinvoering van beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zullen de economische activiteit in het vierde kwartaal bijna zeker doen dalen. 

  Een groter artikel over de groeicijfers leest u hier.

 • Schare bedrijven bereikt laagste koers in 2020

  Een aantal bedrijven in Brussel kwam gisteren op zijn laagste koers dit jaar terecht in de verkoopgolf die over de Brusselse beurs rolde. Bij een deel van hen zet die daling zich vandaag door. Euronav , Wereldhave Belgium , Nyxoah , Ter Beke , Befimmo , Kinepolis  en de Nationale Bank van België  noteren op hun laagste peil van 2020.

  Ontex  dendert naar 9,22 euro. Dat is niet alleen op jaarbasis een nieuw dieptepunt maar ook een nieuwe all time low

 • ING over het dividend van Telenet

  Analist David Vagman van ING denkt dat het aandeel Telenet vandaag meer dan 5 procent kan stijgen door het veranderde dividendbeleid (zie post 7u09). 'De dividendvloer van 2,75 euro is significant hoger dan de consensusverwachting van 2,2 euro. Impliciet betekent dit wel dat de telecomspeler minder eigen aandelen zal inkopen, maar het geeft meer zekerheid dan het vorige beleid waarbij het bedrijf 50 tot 70 procent van de vrije kasstroom uitkeerde.' 

  'Het dividend is nu met 65 procent van de kasstroom vrij hoog', zegt Vagman. 'Maar het is nog altijd duurzamer dan de uitbetaling van Proximus die zelfs groter is dan de vrije kasstroom. Tegen de slotkoers van woensdag heeft Telenet nu een dividendrendement van 8,4 procent. Als we uitgaan van een dividendrendement van 5,5 procent zoals bij het Nederlandse KPN dan zou het aandeel richting de 50 euro gaan. Wanneer we het dividendrendement van Proximus erbij halen van 7,8 procent, dan zou het aandeel eerder richting de 35 euro bewegen.'

  De analist heeft een houden-advies en een koersdoel van 40 euro voor het aandeel. Voorlopig weet de koers nog niet te profiteren, want Telenet trappelt ter plaatse op 32,70 euro. 

 • 'Ook slotdividend AB InBev bedreigd'

  Voor de meest kritische ontvangst op het cijferrapport van AB InBev  moeten we bij ING zijn. Analist Reg Watson zegt dat de vooruitblik die AB InBev meegeeft - dat de tweede jaarhelft beter zal zijn dan de eerste - wel erg flou is. Bovendien gelooft Watson dat ook het slotdividend bedreigd kan zijn, iets waar de consensus geen rekening mee houdt.

  ING hanteert een houdadvies en een koersdoel van 54,92 euro.

  AB InBev won bij de opening van de handel 3 procent maar ziet die winst in de loop van de voormiddag matigen naar 1,7 procent.

  Voor een greep uit de analistenreacties op het rapport van de bierreus: this way!

   

 • Update: Bel20 duikt in het rood

  Het beursherstel in Brussel was van zeer korte duur. Na een uur handel duikt de Bel20 in het rood. De zorgen rond Covid blijven wegen op het sentiment. ING , Ageas  en Aperam ondervinden daar de grootste hinder van. 

 • 'Befimmo heeft een stevige balans'

  Analist Wido Jongman van KBC Securities reageert kort op de cijfers van vastgoedspeler Befimmo (zie post 7u44). 'De coronacrisis blijft de activiteiten hinderen, maar de geïnde huren blijven hoog. Over het algemeen is het een redelijke prestatie in een uitdagende periode. De balans en de liquiditeitspositie zien er stevig uit.'

 • KBC Securties verrast door dividendverhoging Telenet

  Analist Ruben Devos van KBC Securities is verrast door het hogere dividend van de telecommer Telenet  (zie post 7u09). 'De dividendvloer van 2,75 euro per aandeel overtreft onze verwachting voor een uitkering in 2020 van 2,10 euro en een dividend van 2,20 euro in 2021.' De analist zegt verder dat de betere vooruitzichten voor de brutobedrijfswinst de consensusschattingen zullen doen stijgen. 'Eerder rekende het bedrijf op een krimp van 1 procent. Nu gaat het uit van een groei. Daardoor zal de analistenconsensus de prognoses voor de brutobedrijfswinst met ongeveer 1 procent opschroeven.'

  Devos heeft een koopadvies en een koersdoel van 40 euro voor het aandeel. Telenet veert 2,4 procent op. 

 • Europese beurzen boeken licht herstel | Shell | Ctac | Sanofi | Orange

  De Europese beurzen herademen wat na hun eerdere verliesbeurten. De Euro Stoxx 50 noteert na een halfuurtje handel met 0,4 procent winst. 

  Shell,   dat gisteren voor het eerst in bijna dertig jaar onder 10 euro zakte, krijgt enig eerherstel na een dividendverhoging. De olie- en gasreus wint 4,8 procent.

  Ctac , een Nederlands ICT-bedrijf dat Microsoft- en SAP-systemen implementeert, is de sterkste stijger op het Damrak na een verrassend groeirapport. Ctac wint 7 procent.

  Orange  wordt beloond voor een dividendverhoging. De telecomgigant rukt 4 procent op in Parijs.

  Sanofi  blijft vlak na resultaten waarbij het zijn verwachtingen verhoogde. De farmareus wint 0,1 procent in Parijs. 

  Volkswagen  wint 1,2 procent in Frankfurt. Dankzij de aantrekkende markt in China sloot de autobouwer het vorige kwartaal met zwarte cijfers af.

 • Bel20 opent hoger

  De Brusselse sterindex opent 1,1 procent hoger. 

  AB InBev wint 2,3 procent. De bierreus weet te verrassen met de volumegroei (zie post 7u15).

  Telenet klimt 3,3 procent. De telecomspeler legt zijn aandeelhouders in de watten (zie post 7u09).

  Shurgard veert 0,1 procent op. Het opslagaandeel bevestigt zijn outlook (zie post 7u03).

 • LVMH en Tiffany komen lagere overnameprijs overeen

  Het moddergevecht tussen de Franse luxegroep LVMH en de Amerikaanse juwelenketen Tiffany is eindelijk afgelopen. Zojuist laat LVMH in een persbericht weten dat beide partijen zijn overeengekomen om de overnameprijs te laten zakken van 135 naar 131,50 euro per aandeel. 

 • Biocartis beëindigt mogelijk samenwerking met diagnosticareus

  Biocartis laat weten dat het gesprekken voert over de beëindiging van zijn samenwerking met de Amerikaanse diagnosticareus Genomic Health. Herman Verelst, de CEO van Biocartis, zei vorig jaar nog dat hij veel verwachtte van de samenwerking met Genomic Health. Begin vorig jaar kondigde de wereldleider in genetische diagnosetesten nog aan dat het in 2020 in Europa met een borstkankertest zou komen met dank aan de technologie van Biocartis. De Belgische biotech'er ontwikkelt minilabo's en bijbehorende diagnosetesten die erg snel en nauwkeurig ziekten kunnen opsporen.

  ©Kristof Vadino

 • Iliad krijgt koersdoelverhoging

  De Franse telecommer Iliad krijgt een koersdoelverhoging van Deutsche Bank. Het koersdoel gaat van 150 naar 155 euro. Deutsche Bank heeft een houden-advies voor het aandeel.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Jan De Witte (Barco)

  Donderdag om 12 uur kunt u tijdens de 30ste aflevering van CEO Talks chatten met Jan De Witte, de CEO van Barco . U kunt uw vragen nu al stellen.

  Dus: Shoot!

 • Shell verhoogt dividend ondanks lijdensweg

  Shell , nog altijd een van de meest populaire aandelen in Nederland, verhoogt zijn dividend met 4 procent. Het gaat een historisch hoog niveau van de kasstroom - 20 tot 30 procent - uitkeren aan zijn geplaagde aandeelhouders. Shell verloor dit jaar al ruim 60 procent van zijn beurswaarde. Gisteren dook het voor het eerst sinds 1993 onder 10 euro. 

  De gasreus meldt de dividendverhoging in de marge van zijn kwartaalcijfers, waarin hij ook een strategische omslag aankondigt. Later meer. 

 • Sanofi wint met vaccins

  Ook de cijfers van Sanofi liggen op de mat en zijn beter dan de analisten hadden verwacht. De Franse farmaspeler zag de omzet met 5,7 procent stijgen naar 9,5 miljard euro. De winst per aandeel klom met 0,5 procent naar 1,83 euro. 

  Het bedrijf zag de vaccinverkoop met 13,6 procent stijgen naar 2 miljard euro door een record aan verkochte griepvaccins. Daarnaast zag het bedrijf de omzet bij Specialty Care groeien met 23,8 procent, onder andere dankzij een sterke prestatie van Dupixent. De omzet van het huidziektemiddel steeg met 68 procent naar 918 miljoen euro. Overheden wereldwijd kochten massaal griepvaccins in om de extra druk op het zorgsysteem te verminderen. De ziekenhuizen hebben al last van een ernstig verhoogde druk door de uitbraak van het coronavirus. Eerder zei Sanofi dat het de vaccinproductie met 20 procent zou opvoeren door de sterk toenemende vraag en de dreigende tekorten in verschillende Europese landen.

  CEO Paul Hudson is tevreden met de resultaten. 'We hebben een sterk kwartaal achter de rug voor zowel de vaccins als voor Dupixent. Dat laat ons toe onze vooruitzichten voor het volledige jaar op te trekken.' Sanofi verwacht dat de winst per aandeel in 2020 met 7 tot 8 procent zal groeien. Eerder ging de farmaonderneming nog uit van een winstgroei tussen 6 en 7 procent.

  Verder zegt Sanofi dat het op schema ligt met twee vaccins tegen het coronavirus.

  We trekken de verwachtingen voor dit jaar op.
  Paul Hudson
  CEO van Sanofi

 • Pharming werkt aan notering op Nasdaq

  Pharming  mikt op een tweede notering aan de Amerikaanse Nasdaq. Dat meldt het Nederlandse biofarmabedrijf in het kader van zijn kwartaalupdate. Het punt staat op de agenda van een buitengewone aandeelhoudersvergadering eind dit jaar. Timing en voorwaarden zijn nog niet bekend.

  Pharming zag de omzet dit jaar tot en met het derde kwartaal met 9,2 procent stijgen tot 134,7 miljoen euro. Daarbij ging het bedrijfsresultaat met bijna een vijfde omhoog tot 51,1 miljoen euro. De winst steeg met ruim 6 procent tot 25,6 miljoen euro, waarbij wisselkoersen het resultaat sterk drukte. Bij gelijkblijvende wisselkoersen zou sprake zijn van een plus van 59 procent.

  De coronacrisis heeft volgens het bedrijf geen invloed op van de productie en verdeling van het belangrijkste middel ruconest dat onder meer in de VS en Europa is goedgekeurd in de behandeling van angio-oedeem, vochtophoping in het weefsel buiten bloedvaten. Wel is door crisis de werving van nieuwe patiënten in lopende klinische studies is tijdelijk stopgezet. Patiënten die al in lopende onderzoeken zijn opgenomen, zullen de behandeling blijven ontvangen.

 • Befimmo bevestigt dividendprognose

  Befimmo , de specialist in kantoren, bevestigt zijn dividendprognose van 2,24 euro per aandeel. Volgens de vastgoedspeler bleef de impact van het coronavirus in de eerste negen maanden beperkt.

  Lees hier ons artikel.

  ©Tim Dirven

 • Volkswagen profiteert van Chinese groei

  Wij hebben de resultaten van Volkswagen binnen. De Duitse autobouwer wist in het derde kwartaal weer winst te draaien dankzij China. De operationele winst kwam uit op 3,2 miljard euro, terwijl het bedrijf in het vorige kwartaal nog een verlies maakte. Ook de omzet was beter dan verwacht. 

  De autoproducent die wereldwijd het meeste auto's verkoopt, wist te profiteren van zijn grote blootstelling aan China. Daar herstelde de autoverkoop naar precoronaniveaus. De auto-onderneming bleef verder bij haar vooruitzichten van april, waarbij de omzet en de operationele winst in 2020 'ernstig' zullen dalen. Toch denkt Volkswagen met winst te kunnen eindigen. 

  De vraag is in hoeverre het herstel voor Volkswagen aanhoudt nu over twee andere belangrijke markten, Europa en de VS, een tweede coronagolf rolt. Nieuwe lockdownachtige toestanden zoals in maart kunnen het herstel fnuiken. Het behoud van zijn productiecapaciteit is belangrijk voor Volkswagen nu het belangrijke modellen heeft uitgerold zoals de recentste Golf en de volledig elektrische ID.3 vorige maand.

  ©AFP

 • Brazilië blijkt powerhouse voor AB InBev

  Opmerkelijk in de resultatenset van AB InBev  (zie post 7u15) zijn de prestaties op de Braziliaanse markt. Daar zet de bierreus een volumegroei van 25 procent neer. Het lokale bier Brahma Duplo Malte blijkt er een groot verkoopsucces. Ook de basismerken scoorden er goed. 

  We zien een blijvende veerkracht van de consumentenvraag naar bier, waarbij overheidssubsidies bijdragen aan het beschikbare inkomen.
  Carlos Brito
  CEO AB InBev

  'We zien een blijvende veerkracht van de consumentenvraag naar bier dankzij overheidssubsidies die het beschikbare inkomen van de consumenten stutten', staat in het persbericht. 

  Helaas vertaalt de verkoopprestatie zich maar gedeeltelijk in de winst. De brutobedrijfswinst steeg in Brazilië met 6,4 procent, een stuk minder dan de omzet, vooral als gevolg van wisselkoerseffecten (de dalende waarde van de Braziliaanse real). 

  Een populaire Brazilaanse biervlog over AB InBevs Brahma Duplo Malte werd al een half miljoen keer bekeken.

 • AB InBev verrast met volumegroei, schrapt dividend

  Het versoepelen van lockdowns en het heropenen van de horeca in het derde kwartaal boost de volumes van AB InBev  . De grootste bierbrouwer ter wereld meldt een enigzins verrassende omzet- en volumegroei. Het meldt een toename in de opbrengsten met 4 procent in het derde kwartaal dankzij hogere volumes en een hogere prijs per hectoliter. Over de eerste maanden van het jaar daalden de opbrengsten met 6,8 procent. 

  Vooral de volumes in zogenaamde 'eigen bieren ' namen toe met een stijging van zowel Budweiser, Stella Artois en - o jawel - Corona. AB Inbev moest wel meer kosten maken als gevolg van aanpassingen in de toeleveringsketen. 

  De brutobedrijfswinst klokt in het derde kwartaal af op 4,892 miljard dollar, een daling met 0,8 procent. 

  We geven prioriteit aan het afbouwen van onze schuldenlast die door Covid19 werd beïnvloed.
  Carlos Brito
  CEO AB InBev

  AB InBev besluit geen interimdividend uit te keren en houdt daarmee 1,6 miljard euro in kas. Analisten hadden verwacht dat AB InBev het tussentijdse dividend hoogstens zou halveren naar 0,4 euro. 'Deze beslissing past in het kader van onze financiële discipline en geeft prioriteit aan onze verbintenissen tot het afbouwen van de schuldenlast die door de COVID-19-pandemie zijn beïnvloed', aldus CEO Carlos Brito in het persbericht. 

 • Telenet legt aandeelhouders in de watten

  De cijfers van Telenet rollen binnen. De telecomspeler heeft in het derde kwartaal een omzet gedraaid van 637,9 miljoen euro. Dat is 2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar maar 2 miljoen hoger dan de analistenverwachting. De brutobedrijfswinst zakte met 5 procent tot 343,1 miljoen en nettowinst kwam 30 procent hoger uit op 113,2 miljoen euro. Die laatste werd aangedreven door 'significant lagere financiële kosten' ofwel: het lagerenteklimaat. Daarnaast zag het bedrijf de belastingen dalen en won het 28,5 miljoen euro door een herwaardering van activa die in een joint venture werden gestopt. 

  Het bedrijf heeft een goed kwartaal achter de rug. Breedband was goed voor 10.000 nieuwe klanten en ook bij mobiele abonnementen haalde het bedrijf 21.700 nieuwe klanten binnen. De uitgebreide bundels trokken 22.400 nieuwe abonnees aan. Telenet trok dus heel wat nieuwe klanten aan maar moest daarvoor stevig in de buidel tasten door toenemende concurrentie van Proximus en Orange Belgium . De verkoop- en marketingkosten gingen 13 procent hoger.

  De aandeelhouders van Telenet worden in de watten gelegd. Het bedrijf zegt namelijk dat het en dividendvloer heeft geïntroduceerd van 2,75 euro. Voor nu stelt het management een dividend van 1,375 euro per aandeel ter beschikking en de aandeelhouder kan nog eens een dividend van 1,375 euro verwachten in mei volgend jaar, waardoor de som op 2,75 euro uitkomt.

  ©Peter Hilz

 • Shurgard bevestigt outlook

  Shurgard  bevestigt zijn reputatie als 'opslagaandeel'. De verhuurder van opslagruimtes meldt in het derde kwartaal een EPRA-winst (winst uit de kernactiviteiten) van 86,3 miljoen euro, een stijging met 7,8 procent. De omzet groeide met 5,2 procent. Shurgard is aan een Europese expansietocht bezig en vergrootte zijn portefeuille met 27 nieuwe projecten. 

  De bezettingsgraad klokt af op 89,9 procent en lag daarmee een tik hoger dan in het tweede kwartaal. Na betaling van het interimdividend op 1 oktober, heeft Shurgard nog 112,4 miljoen euro in kas. 

  Het belangrijkste gevolg van de covidcrisis voor Shurgard is dat er minder verloop is in de huurders van opslagruimtes. Het kreeg minder nieuwe klanten binnen, maar zag ook minder oude klanten vertrekken. 

  Shurgard bevestigt zijn eerdere outlook om een omzetgroei tussen 4 en 6 procent neer te zetten voor het volledige boekjaar. 

 • SUVs houden Ford recht

  Opluchting in thuisbasis Dearborn, Michigan. Ford   scoorde fors boven de lat en heeft in het derde kwartaal veel meer auto's en trucks verkocht dan verwacht. Vooral terreinwagens en pick-uptrucks kenden een stevige verkoopsgroei. De omzet kwam uit op 37,5 miljard dollar, ruim boven de analistenverwachting van 34 miljard dollar.

  Ook de prijszetting bleek gunstig. Ford-modellen werden gemiddeld voor 8 procent duurder verkocht dan een jaar eerder.

  De winst was met 3,6 miljard ook beter dan verwacht. Op jaarbasis is er sprake van een verdubbeling. Met name de nieuwe F-150 pick-up blijkt een verkoopssucces. De nieuwe CEO, Jim Farley, die eerder Fords Europese divisie leidde, rekent ook op een toenemend succes van de elektrische Musting Mach-E en een heruitgave van de in de VS zeer populaire SUV Bronco. 

  Ford steeg 5 procent in de nabeurshandel. 

  Fords eerste elektrische model in massaproductie: de Mustang Mach-E. ©AFP

 • Cijfergeweld: Are you ready?

  We zeiden het net al even: het is vandaag Dolle Donderdag. Voor Brussel rollen vanaf 7u rollen de cijfers binnen van bierreus AB InBev en telecommer Telenet  . Daarnaast komen de volgende Europese aandelen vandaag met cijfers: autoproducent Volkswagen , telecomspelers Nokia en Orange , de vliegtuigbouwer Airbus , het farmabedrijf Sanofi , en oliebedrijf Royal Dutch Shell

  Veel cijfers dus, maar wij zijn er klaar voor! 

 • Samsung voelt hevige concurrentie in smartphonemarkt

  Het is vooralsnog de grootste, maar Samsung voelt de hete adem van concurrenten in zijn nek. De Zuid-Koreaanse wereldmarktleider in smartphones verwacht een daling van de winst in het lopende kwartaal. Het spreekt van een zwakke vraag naar geheugenchips en hevige concurrentie in smartphones en consumentenelektronica. In het voorbije kwartaal meldt het concern wel een stijging van 59 procent van de bedrijfswinst naar 12.350 Koreaanse won (9,3 miljard euro). Daarmee bevestigde het de verwachtingen.

  In het derde kwartaal bleek vooral de verkoop van de nieuwe Galaxy Note20 op kruissnelheid te komen. De omzet voor het toestel steeg met 50 procent. 

  Samsung verliest 2,2 procent in in Seoel.

 • Komt ECB met extra stimulus?

  Het is vandaag een echte Dolle Donderdag met al het cijfergeweld dat er aan zit te komen, maar vergeet zeker ook niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag met haar rentebesluit komt. Nu er een tweede coronagolf over Europa en de VS rolt is de vraag of voorzitster Christine Lagarde vandaag met extra stimulus komt of niet. 

  Lees hier onze vooruitblik!

  ©EPA

 • Beleggers likken wonden

  Goedemorgen! Het was ons een dagje gisteren want bij beleggers zat de schrik er goed in. Door het oplopende aantal besmettingen dreigen er nieuwe lockdowns die de economische groei in Europa en de VS kunnen fnuiken. De Europese beurzen doken gisteren gemiddeld bijna 4 procent lager, waardoor de beurzen op het oude continent op hun laagste peil in vijf maanden eindigden. Ook de Amerikaanse beurzen sloten met fikse minnen. Opvallend daarbij was het grote verlies van de technologiebeurs Nasdaq die met een daling van 3,7 procent de slechtste was van de drie hoofdgraadmeters (Dow Jones , S&P500 en Nasdaq). Zelfs Big Tech moest het ontgelden. Facebook en Alphabet doken beiden stevige 5,5 procent lager.

  Dat is opvallend omdat beleggers de Big-Tech-aandelen eerder als coronaproof beschouwden, omdat ze de nieuwe economie van het thuiswerken en het thuisconsumeren ondersteunen. De vijf grootste techbedrijven van de VS tekenen voor meer dan een vijfde van de brede graadmeter S&P500 en zijn voor een zeer belangrijk deel verantwoordelijk voor het forse herstel dat de Amerikaanse beursgraadmeters hebben geboekt. Maar nu lijken beleggers toch even uit te kijken met de hoge waarderingen. Uiteindelijk kan een forse klap voor de economie ook voor deze bedrijven problemen opleveren, omdat de samenleving aan welvaart inlevert en daardoor minder geld heeft om hun producten af te nemen.

  Vandaag likken beleggers hun wonden. De futures voor de Europese beurzen wijzen op een hogere opening van 0,5 procent. Ook de S&P500-minifuture noteert 1 procent hoger.

  ©Arne Dedert/dpa

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud