1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten met verlies

Na een verschroeiende rally was het even tijd voor een pitstop. Ahold Delhaize en Kering zakten na de jaarcijfers, Akzo Nobel sloeg munt uit een miljardeninkoop van eigen aandelen.
 • Morgen: Hoorzitting rond GameStop

  Wij sluiten de blog hierbij af. Morgen zijn we terug, onder andere met de hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over GameStop . Het Huis wil weten wie de uiteindelijk winnaars en verliezers waren van de koophausse: zie hier onze vooruitblik! Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DONDERDAG 18 FEBRUARI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Consumentenvertrouwen februari, 11.00 uur

  Eurozone:

  Consumentenvertrouwen februari, 16.00 uur

  Verenigde Staten:

  In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen januari , 14.30 uur

  Eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 13 februari, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Sioen: overnamebod aan 23 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Laatste dag.

  Befimmo: jaarresultaten 2020, 17.45 uur

  Galapagos: jaarresultaten 2020, 22.00 uur

  Duitsland:

  Daimler: resultaten vierde kwartaal, 07.30 uur

  Frankrijk:

  EDF: jaarresultaten 2020

  Carrefour: jaarresultaten 2020, voorbeurs

  Orange: resultaten vierde kwartaal, 07.00 uur

  Airbus Group: resultaten vierde kwartaal, 07.00 uur

  Air France-KLM: resultaten vierde kwartaal, 07.15 uur

  Zwitserland:

  Credit Suisse: resultaten vierde kwartaal, 07.00 uur

  Nestle: resultaten vierde kwartaal, 07.15 uur

   

 • Befimmo zet uitbreiding in Luxemburg voort

  De vastgoedspeler Befimmo zet de uitbreiding in Luxemburg voort met de aankoop van het Cubusgebouw in Howald (Luxemburg Stad). Het stadsdeel is goed bereikbaar met openbaar vervoer met een treinstation en bussen op wandelafstand van het gebouw. 'Tegen 2023 zal het nieuwe treinstation Howald een belangrijk knooppunt zijn van het openbaar vervoer in het zuiden van de stad met een intermodale verbinding (trein, tram en bus)', klinkt het bij de onderneming.

  'De ligging van de site is een essentieel element van de transactie', benadrukt het bedrijf. 'We verwachten voor de komende jaren een stijging van de huurprijzen. Op basis van de lopende huurcontracten bedraagt het aanvangsrendement op de investering 5,6 procent.'

 • Europese beurzen sluiten lager

  De Europese beurzen zijn afgesloten met een gemiddeld verlies van 0,7 procent. Ook de Bel20 zakte met 0,5 procent tot 3.838 punten. Bij de toppers vonden we Proximus , Aedifica en Galapagos . Troostprijzen waren er voor Umicore , Barco en Sofina .

 • Wereldwijde schuldenberg stijgt naar 281.000 miljard dollar

  De coronacrisis en steunmaatregelen hebben de wereldwijde schuld van overheden, gezinnen en bedrijven in 2020 met 24.000 miljard dollar doen stijgen naar 281.000 miljard dollar. Dat zegt het Institute of International Finance, een organisatie van grote financiële instellingen. De schuldgraad groeide tot 355 procent van het wereldwijd bruto binnenlands product. De toename van de schuldgraad is veel groter dan tijdens de financiële crisis van 2008-09.

 • Big tech levert in

  De stijgende Amerikaanse rente leidt tot wat onrust bij beleggers in technologieaandelen. Een hogere rente leidt ertoe dat toekomstige winsten nu minder waard worden. Juist de techbedrijven moeten het van die toekomstige winsten hebben door hun groeiprofiel. Big tech levert vandaag dan ook wat in. Apple zakt 2,5 procent, Tesla daalt 3,1 procent en Facebook levert 1,1 procent in.

 • Belgische rente loopt op

  De Belgische tienjaarsrente is weer stevig op aan het lopen:

  De grotere rentestijging in België in vergelijking met Duitsland is vooral het gevolg van een technische reden. Sommige dataleveranciers, waaronder Reuters, hebben de jongste dagen als referentiepunt de staatsobligatie met vervaldag in juni 2030 vervangen door de obligatie met vervaldag in oktober 2031. Omdat de nieuwe 'benchmark' een langere looptijd heeft, heeft hij ook een hoger rendement. De staatsobligatie met vervaldag in 2031 heeft nu een rendement van -0,06 procent en de obligatie met vervaldag in 2030 een rendement van -0,17 procent. Bloomberg gebruikt voorlopig nog de obligatie met vervaldag in 2030 als referentie.

 • Wall Street?

  We laten zien hoe het daar gaat in dit artikel.

 • Energiewaarden wederom hoger

  Net als dinsdag gaan de Amerikaanse energiewaarden woensdag stevig hoger. Devon Energy wint meer dan 5 procent, Chevron stijgt 3,2 procent en Occidental Petroleum veert 2,2 procent op. 

  De energiewaarden profiteren van de gestegen olieprijs. Sinds begin dit jaar is de prijs voor een Amerikaans vat WTI-olie met 24 procent gestegen. De toename van de olieprijs is te danken aan de hoge verwachtingen die beleggers hebben over het stimuluspakket van de Amerikaanse president Joe Biden. In combinatie met het op stoom komen van de vaccinatieprogramma's leidt dat tot hoop op een fors economisch herstel, waarbij de vraag naar olie stevig zal stijgen. 

 • Shopify verwacht lagere groei

  Het e-commerceplatform Shopify gaat een forse 7 procent lager ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het bedrijf zag de omzet uit abonnementen met 53 procent stijgen naar 279,4 miljoen dollar dankzij nieuwe handelaren die zich aansloten bij het platform. Ook de inkomsten uit 'oplossingen voor handelaren' steeg met 117 procent tot bijna 700 miljoen dollar. De winst per aandeel kwam uit op 1,58 dollar, tegenover 0,43 dollar een jaar eerder. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,26 dollar. 

  Voor 2021 voorziet Shopify 'een abonnementsgroei die lager ligt dan in het recordjaar 2020, maar hoger dan eender welk jaar voor 2020', waarbij het zegt dat het niet verwacht dat de forse toename van 2020 zich nog eens zal herhalen.

  De reden voor die zwakkere prognose is de pandemie. Het platform kon in 2020 flink groeien omdat mensen veel minder naar bakstenen winkels gingen en meer online shopten. Nu de wereld dankzij de uitrol van vaccinatieprogramma's weer langzaam terugkeert naar normaal, verwacht het bedrijf dat de expansie in de e-commerce zal temperen.

 • QuantumScape schiet hoger

  We hadden het net al even over het Amerikaanse batterij-aandeel QuantumScape. Dat heeft een technologische doorbraak geboekt en heeft meesterbelegger George Soros binnengehaald als investeerder (zie post 14u55). Het aandeel gaat nu meer dan 7 procent hoger in New York.

 • Industriële productie in VS stijgt meer dan verwacht

  De Amerikaanse industriële productie is in januari met 0,9 procent gestegen na een toename met 1,3 procent in december. Economen hadden een stijging van slechts 0,4 procent voorspeld.

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen zijn in de min geopend. De Dow Jones verliest 0,4 procent, de S&P500 laat 0,6 procent liggen en de technologiebeurs Nasdaq levert 1 procent in. 

  Beleggers lijken zich onderhand zorgen te maken om de Amerikaanse tienjaarsrente die de afgelopen dagen flink is gestegen. Een stijging van de rente leidt ertoe dat de toekomstige winsten van beursbedrijven nu minder waard worden. Mogelijk vrezen beleggers dat dat niet strookt met de huidige hoge waarderingen van aandelen. Sinds begin dit jaar steeg de Amerikaanse tienjaarsrente met 38 basispunten naar 1,29 procent.

  Dat zou ook verklaren waarom de Nasdaq een stuk harder daalt dan bijvoorbeeld de Dow Jones. De Nasdaq zit vol met technologiewaarden en juist die hebben een groot deel van hun waarde te danken aan de toekomstige winsten door de grote winstgroei die eraan zit te komen.

 • QuantumScape krijgt boost

  De batterijmaker QuantumScape vliegt voorbeurs meer dan 12 procent hoger nadat de maker een doorbraak heeft gemeld in zijn batterijtechnologie. Het bedrijf is bezig met het maken van accu's die geen vloeistoffen bevatten, maar vast materiaal zodat de kwaliteit van de batterij vergroot. De onderneming zegt dat het in staat is batterijcellen te produceren met meerdere lagen, iets wat tot nu een belangrijk struikelblok was.

  'Er is nog altijd veel werk en het kan dat we nieuwe uitdagingen krijgen, maar dit is een zeer belangrijk resultaat en we zijn blij dat we dit al zo vroeg in het jaar kunnen melden', zegt CEO Jagdeep Singh in een brief aan investeerders bij de kwartaalresultaten. 

  In december presenteerde het bedrijf een prototypebatterij die tot 80 procent van zijn volledige capaciteit kan opladen in 15 minuten. 'Dat is sneller dan de gewone accu en andere batterijen die geen vloeistof bevatten.'

  Dat prototype was genoeg om de meesterbelegger George Soros te overtuigen. Dinsdag werd bekend dat Soros een positie neemt van 4,6 miljard dollar in QuantumScape.

  Enthousiasme is er vandaag ook bij analisten. Wedbush-analist Dan Ives zegt woensdag dat het bedrijf het voorbeeld is van het verhaal over de wereldwijde vraag naar elektrische voertuigen. Ives noemt de nieuwe technologie van het bedrijf een gamechanger als de accu massaal geproduceerd kan worden. 'Dit heeft het potentieel om de kosten van elektrische voertuigen significant te verlagen.'

 • Amerikaanse kleinhandelsomzet stijgt spectaculair

  De omzet van de Amerikaanse kleinhandel is in januari met 5,3 procent gestegen na een daling met 1 procent in december. Economen hadden een omzetgroei van slechts 1,1 procent voorspeld. Dankzij de forse toename in januari is de omzetdaling van de drie vorige maanden ruimschoots ongedaan gemaakt.

  De stijging van de kleinhandelsomzet is onder meer te danken aan de stimulus van de overheid. De meeste Amerikaanse gezinnen hebben begin januari een cheque van 600 dollar gekregen.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus op ING en Deceuninck. 

 • Clijsters wordt bestuurder bij Quest for Growth

  De raad van bestuur van Quest for Growth (QfG) stelt voor Jos Clijsters te benoemen tot bestuurder van Quest for Growth. De aandeelhouders moeten zich over de benoeming uitspreken op de algemene vergadering van 25 maart. Ook de beurswaakhond FSMA moet nog zijn fiat geven. Het voorgestelde mandaat zou lopen voor een periode van drie jaar.

  Jos Clijsters was de jongste jaren voorzitter van de staatsbank Belfius. Hij geeft daar in april de voorzittershamer door aan voormalig zakenadvocaat Chris Sunt.

 • Ford wil volledig elektrisch gaan in Europa

  De Amerikaanse autobouwer Ford wil tegen 2030 bijna volledig elektrisch gaan in Europa. De groep zegt woensdag dat het 1 miljard dollar investeert in zijn Duitse fabriek om een volledig elektrische auto in twee jaar te produceren. Tegen het midden van 2026 moeten alle personenauto's die Ford in Europa verkoopt ofwel hybrides zijn of volledig elektrisch.

  Ford heeft het voor elkaar gekregen om in Europa weer winst te maken in het vierde kwartaal. 'We hebben Ford in Europa succesvol geherstructureerd', klinkt het bij het bedrijf. 'Nu willen we een volledig elektrische toekomst in Europa.'

  De investering van Ford in het Duitse Keulen zal van de 90 jaar oude fabriek een van de grootste autofabrieken in Europa maken. De focus van Ford op Europa komt nadat automakers voor het eerst meer elektrische en hybride auto's hebben verkocht in Europa dan in China door de striktere emissienormen die hier gelden en de ruimere subsidies voor elektrische wagens.

  Het aandeel Ford gaat voorbeurs 1,2 procent hoger.

 • Een pittige wekelijkse livechat ...

  ... over de kangabull, SPACs, Sioen, Resilux/Envipco, Verbund, Orange Belgium en zo voort kunt u via deze link herlezen. 

 • Morgen: hoorzitting rond GameStop

  Morgen houdt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een hoorzitting over de GameStop-hype en de manier waarop de razendpopulaire broker Robinhood met de hype is omgesprongen.

  De hoorzitting wordt gehouden nadat de Robinhood en golf aan klachten kreeg omdat het de handel in gehypte aandelen als GameStop enige tijd stevig had beperkt. Bij de hoorzitting zullen de belangrijkste spelers rond het GameStop-verhaal spreken zoals de marktmaker Citadel, het hefboomfonds Melvin Capital, het sociale-mediabedrijf Reddit en de investeerder Keith Gill die bekend werd door zijn vroege longposities in het aandeel GameStop en door de belangrijke rol die hij speelt op de pagina Wallstreetbets op Reddit. Gill is op het forum bekender onder de naam Roaring Kitty.

  De bestuurders bij Robinhood zeiden eerder dat de broker de handel in aandelen zoals GameStop beperkte omdat het bedrijf overspoeld werd door long speculaties - inspelen op een stijging van de koers - met geleend geld, waardoor de broker meer onderpand op tafel moest leggen bij clearinghouses. In korte tijd moesten er daardoor enkele miljarden extra in Robinhood gepompt worden. 

  Een deel van de robinhoodbeleggers denkt echter dat Robinhood met de beperkingen probeerde om shorters - partijen die inspelen op een daling van de koers - te beschermen. De koers van GameStop ging door de hype in korte tijd fors omhoog, maar intussen lijkt de zeepbel te zijn geknapt: het aandeel is sinds zijn piek op 27 januari (347,51 dollar) met 86 procent gedaald. 

 • Fortnite-maker trekt ook in Europa ten strijde tegen Apple

  Epic Games, het Amerikaanse bedrijf achter de videogame Fortnite, sleept de techreus Apple ook in Europa voor de rechter.

  Lees hier meer.

 • Blik op Wall Street

  We werpen al eens een blik op Wall Street waar de beurzen gisteren lager gingen door een toenemende angst voor hogere rentes. Gisteren steeg de Amerikaanse tienjaarsrente met 10 basispunten tot 1,3 procent. Een hogere rente betekent dat de toekomstige winsten vandaag minder waard worden en dat drukt op de waarderingen. 

  De Dow Jones zou straks openen met 0,1 procent verlies, de S&P500 zou 0,1 procent laten liggen en de Nasdaq zou 0,2 procent zakken.

 • Beursrally last pauze in, behalve ...

  ... u raadt het, bitcoin. De digitale munt blijft zijn rally maar doorzetten nadat een reeks bedrijven, waaronder Tesla, zich achter de munt schaarde. Gisteren brak de munt nog door de 50.000 dollargrens. Ook Elon Musk helpt de munt al enkele weken hoger met lovende tweets op Twitter, waardoor sommigen Musk verdenken van marktmanipulatie.

 • Zeebrugge geeft beurskoers Fluxys Belgium boost

  Het is niet het meest sexy aandeel van de Brusselse beurs, maar Fluxys Belgium  laat zich deze ochtend opmerken met een klim van 2 procent naar 31,60 euro. De gasnetbeheerder gaat fors investeren in zijn Zeebrugse hervergassingsinstallatie. 

  Wat zo'n installatie precies doet, leest u in deze analyse van collega Tobe Steel. 

 • Just Another SPAC ...

  Op Wall Street loopt zich nog maar eens een blancochequebedrijf warm. En dit heet effectief... Just Another Acquisition Corp. Het dossier is gisterenavond ingediend bij de beurswaakhond SEC. Veel gekker moet het toch niet worden. 

  Het prospectus is best wel eerlijk: 'We have not selected any specific business combination target and we have not, nor has anyone on our behalf, initiated any substantive discussions, directly or indirectly, with any business combination target.'

  Kortom: succes lijkt verzekerd. 


 • UBS over Ahold Delhaize: 'Amerikaanse winstmarge valt tegen'

  UBS is in tegenstelling tot ING minder tevreden over het rapport van Ahold Delhaize  en handhaaft het verkoopadvies, met koersdoel van 21 euro. Analist Sreedhar Mahamkali merkt op dat winstmarge in de Amerikaanse ketens over het vierde kwartaal met 3,9 procent onder de verwachtingen lag en ook de outlook voor een groepsmarge van 'minstens 4 procent' over 2021 teleurstelt. 

  Ahold Delhaize noteert redelijk duur, zeker vergeleken met Tesco
  Sreedhar Mahamkali
  UBS-analist

  'Ahold Delhaize ambieert 1,6 miljard vrije kasstroom in 2021, een rendement van 6 procent bij de huidige beurskoers. En dus is Ahold Delhaize relatief duur. Zeker vergeleken met Tesco, dat 10 procent cashflowrendement biedt.' 

 • 'Ondra-rapport kan druk zetten op Orange'

  Analist David Vagman van ING denkt dat het rapport van Ondra (zie post 9u50) over Orange Belgium - waarin het bedrijf gewaardeerd wordt tussen 32 en 36 euro per aandeel, exclusief het zendmastenpark - druk kan zetten op Orange om het bod te verhogen. 'Dit rapport kan ertoe leiden dat Orange onder druk komt te staan en kan individuele aandeelhouders overtuigen om het bod van 22 euro niet te accepteren.' 

  'Bij Sioen zagen we dat het bod verhoogd werd zonder dat zelfs enige institutionele belegger dwars lag. Het bod werd verhoogd nadat individuele beleggers van zich hadden laten horen', besluit Vagman.

 • Straks: Marktenchat met Kurt Vansteeland

  Vandaag beantwoordt collega Kurt Vansteeland al uw vragen over de kangabull. Kangawat? De kangabull, een voortgezette beursrally, zij het geregeld met stevig stuiterende beurskoersen. Stel hier alvast uw vraag.

  ©BELGA

 • 'Ahold Delhaize kan markt nog eens verrassen'

  ING-analist Hans D'Haese is te spreken over de cijfers van de supermarktketen Ahold Delhaize  (zie post 8u04). 'De cijfers waren sterker dan verwacht, maar de prognoses voor volgend jaar zijn wat conservatief met een onderliggende operationele marge van minstens 4 procent en een vrije kasstroom van 1,6 miljard euro.' 

  Voor dit jaar zegt de analist dat beleggers misschien wat voorzichtig zullen zijn om een aandeel in de portefeuille te hebben dat op het gebied van omzet een moeilijk vergelijkingsjaar (2020) heeft. 'Maar wij denken dat de onderneming in staat kan zijn een omzetgroei neer te zetten in 2021.' Daarnaast voorziet hij dat de overname van FreshDirect tot meer klanten zal leiden in de buurt van New York.

 • Grootaandeelhouder Orange Belgium eist veel meer voor zijn aandelen

  De zakenbank die het hefboomfonds Polygon aanstelde om het overnamebod van Orange op Orange Belgium  tegen het licht te houden, raamt de Belgische mobiele speler op 32 à 36 euro per aandeel, zelfs exclusief zijn zendmastenpark.

  Ter herinnering: het Franse moederbedrijf Orange biedt 22 euro per aandeel voor de aandelen van zijn Belgische dochter dat het nog niet bezit. Polygon, die 5,29 procent van Orange Belgium bezit, vindt dat veel te weinig en nam al Deminor in de arm om hem bij te staan. Zendmasten inbegrepen meent het dat Orange Belgium tussen 40 en 47 euro per aandeel waard is. 

  Intussen blijft het ruim twee maanden na de aankondiging van het bod oorverdovend stil bij onafhankelijke bestuurders in Evere.

  Vorige week ging de familie Sioen overstag en verhoogde ze haar bod op het gelijknamige textielbedrijf na gemor van beleggers over het volgens hen te lage overnamevoorstel.

 • Belegger schrikt van Gucci-krimp

  De opvallendste daler in Europa is zonder twijfel Kering , met een koersval van 7 procent in Parijs. Dit na het kwartaalrapport (zie post van 8u02), waar beleggers vooral struikelden over de forser dan verwachte krimp van modehuis Gucci. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx50  noteert kort na opening met een verlies van 0,5 procent. 

  In Amsterdam wint Akzo Nobel  1,9 procent nu het voor 1 miljard euro eigen aandelen gaat inkopen (post 7u34).

  Alfen  tuimelt 6 procent na een tempering van de omzetprognose (post 7u46)

  Kering  gaat 7,7 procent onderuit na zwakke kwartaalcijfers (post 8u02).  

  Ook Bic  tuimelt in Parijs met 7 procent na jaarcijfers. 

  Zalando   schuift 5,5 procent uit. Kinnevik gaat zijn belang uitkeren (post 8u36).

  Nog in Frankfurt worden de cijfers van Beiersdorf  niet gesmaakt: -8,6%.

  In Londen wint Rio Tinto  1 procent na sterke winstcijfers (post 7u49).

  In Zürich verliest Nestlé bijna 1 procent na een miljardendeal in de VS (post 7u24). 

 • Hongkong, het Amsterdam van het Verre Oosten

  Niet alleen in Amsterdam boomt de aandelenhandel en is het koersenbord een magneet voor nieuwkomers. Ook in Hongkong is dat het geval. Financial Times becijfert dat over de jongste dertig handelsdagen Hongkong vier keer zoveel omzet draaide als de beurs van Londen. 

  Dit mede dankzij een forse instroom van geld van het miljoenen sterke Chinese leger kleine beleggers, een leger dat al gretig op de beursintroductie van Kuaishou Technology ingezet heeft

 • Bel20 trekt de handrem aan

  De openingsbel: de Bel20  opent zoals verwacht vrijwel stabiel op 3.856 punten, elders in Europa kleuren de barometers (licht)rood. 

 • Hoe zou het nog zijn met het aandeel Envipco? (antwoord: niet slecht)

  De recyclingspecialist Envipco  is de voorbije dagen enorm in trek op de beurzen van Brussel en Amsterdam. Envipco is een Nederlandse recyclingspecialist die lange tijd huisde in het hoekje 'buitenlandse aandelen' op de Brusselse beurs. Envipco produceert ‘omgekeerde drankautomaten’, machines om plastic drankflessen te recycleren.

  Om de zichtbaarheid wat te vergroten, vroeg Envipc in 2018 een tweede notering aan in Amsterdam. Dat duwde de koers toen meteen 17 procent hoger. 

  Envipco wil dat nummertje nog eens herhalen. Vanaf morgen zal de groep ook op de beurs van Oslo (sinds kort ook eigendom van Euronext) noteren. Een belangrijke concurrent van Envipco (Tomra) noteert ook in Oslo.

 • Kinnevik slaat roer om met uitkering Zalando-aandelen

  De Zweedse holding Kinnevik doet een opvallende zet: ze doet volledig afstand van het belang van 21 procent in de Duitse e-commercegroep Zalando door de aandelen uit te keren aan de aandeelhouders. Wie aandelen Kinnevik bezit, ontvangt 0,195 aandelen Zalando per aandeel Kinnevik in bezit.

  CEO Georgi Ganev wil de portefeuille gediversifieerder maken, maar ook meer gericht op jonge, voornamelijk niet-genoteerde bedrijven. Kinnevik is in handen van de familie Stenbeck.

  Zalando gaat voorbeurs met 4 procent onderuit. 

 • Auto-inschrijvingen in Europa tuimelen met 26 procent

  Als gevolg van lockdowns zakte het aantal nieuwe auto-inschrijvingen in Europa in januari met 26 procent tot 842.835. Dat meldt de Europese sectorvereniging. Het gaat om de grootste jaar op jaar daling sinds mei 2020. In Duitsland vielen de inschrijvingen met een derde terug, in Spanje met 52 procent. 

  Het cijfer kan vandaag een impact hebben op autoaandelen zoals Volkswagen  en BMW . Beide hebben al voorlopige jaarcijfers gepubliceerd die beter waren dan verwacht, met dank aan de boomende vraag uit China. 

 • Intertrust op kooplijst JP Morgan

  Er kan vandaag beweging zijn in de financiële dienstverlener Intertrust . JPMorgan heeft het advies verhoogd tot 'kopen' met een koersdoel van 16 euro. 

 • Citigroup: 'Beurscorrectie van 10 procent zeer plausibel'

  Citigroup-strateeg Tobias Levkovich noemt een correctie van Wall Street met 10 procent 'zeer plausibel'. Citigroup heeft een doelstelling van 3.800 punten voor de S&P500 tegen eind dit jaar en gaat uit van een 'trading range' tussen 3.600 en 4000 punten. Gisteren sloot de index op 3.933 punten. 

  Levkovich gelooft echter niet dat de beurzen in een zeepbel zitten zoals begin 2020. 'De economie komt uit een recessie, ze gaat niet in een recessie. En de Federal Reserve zal de rente niet verhogen. We geloven dus niet in een crash van pakweg 50 procent, wel in een correctie van 10 of zelfs 20 procent gelet op de opgelopen waarderingen.'

  We geloven niet in een crash van pakweg 50 procent, wel in een correctie van 10 of zelfs 20 procent gelet op de opgelopen waarderingen.
  Tobias Levkovic
  Strateeg Citigroup

 • Ahold Delhaize klopt prognoses

  Het kwartaal- en jaarrapport van Ahold Delhaize  loopt binnen. De omzet steeg over het derde kwartaal 13 procent, van 17,4 naar 19,6 miljard dollar. Dat is een stuk meer dan de 18,6 miljard euro die analisten gemiddeld voorspelden

  De bedrijfswinst steeg 6 procent tot 811 miljoen, ook beter dan verwacht. Maar omdat de pandemie ook voor oplopende personeels- en veiligheidskosten zorgt, kan de winstmarge niet helemaal de verschroeiende omzetgroei volden. De winstmarge brokkelde af van 4,4 procent in het laatste kwartaal van 2019 naar 4,1 procent. 

  +18%
  Dividend
  Ahold Delhaize verhoogt het dividend met bijna een vijfde, tot bruto 0,90 euro per aandeel

  Over heel 2020 krikte de supermarktketen de omzet 13 procent op tot 74,7 miljard euro. Dit met dank aan de pandemie die de horeca op de belangrijkste markten (Verenigde Staten, Nederland en België) een groot deel van het jaar gesloten hield waardoor de bevolking meer thuis eten moest bereiden en bevoorrading zocht in de supermarkt.

  Door de pandemie boomden ook de onlineverkopen: die stegen 67 procent naar 7,6 miljard euro. Oorspronkelijk was het voor CEO Frans Muller de bedoeling eind 2021 de kaap van 7 miljard verkopen te ronden. Die is - met overschot - een jaar vroeger dan gepland overschreden. 

  De bedrijfswinst ging bijna 30 procent hoger naar 3,6 miljard euro. 

  Netto zakte de winst wel ruim een vijfde naar 1,4 miljard euro of 1,30 euro per aandeel, mede door herstructureringslasten van de Amerikaanse verkooporganisatie. Het dividend stijgt met 18 procent tot 0,90 euro per aandeel bruto, grotendeels in lijn met de verwachtingen. 

 • Europese beurzen op weg naar bijna stabiele opening

  De futures wijzen op een 0,1 procent lagere opening voor de Euro Stoxx 50. 

 • Zwak kwartaal voor Gucci (Kering)

  De resultaten over het vierde kwartaal van het Franse luxeconcern Kering komen onder de lat uit. De vergelijkbare omzet zakte met 5 procent, en dat is veel slechter dan verwacht (-0,8%). Zowel de divisies Gucci als Yves Saint Laurent doken onder de verwachtingen. 

  Het Italiaanse luxemerk Gucci zag de omzet 10 procent zakken tot 2,28 miljard euro. Analisten hadden een daling van 7,2 procent verwacht. Verschillende Gucci-winkels moesten de deuren sluiten in het vierde kwartaal door lockdowns. 

 • Rio Tinto keert 72 procent van de winst uit

  Rio Tinto , de grootste producent van ijzererts, maakt een stijging van de jaarwinst bekend met 20 procent tot 12,4 miljard dollar. Analisten dachten volgens Bloomberg aan 11,9 miljard dollar. De aandeelhouders genieten mee: Rio Tinto zet het jaardividend op 5,57 dollar, wat betekent dat Rio Tinto liefst 72 procent van de winst uitkeert. 

  De prijs van ijzererts steeg in 2020 met 70 procent. Enerzijds zorgde overheidsmaatregelen voor een stijgende vraag uit China, anderzijds waren er aanbodperikelen in Brazilië.

 • Alfen tempert omzetprognose voor 2021

  Alfen , een specialist in energieopslag en laadpalen, zag de omzet vorig jaar met 32 procent groeien tot 189 miljoen euro. Hieruit puurde Alfen een ebitda van 24,4 miljoen euro. Beide cijfers zijn in lijn met de verwachtingen van analisten.

  Alfen zegt dat de vraag naar zijn producten op lange termijn hoog blijft dankzij de energietransitie, maar waarschuwt op korte termijn ook voor de impact van corona. 'Zelf bleef onze productie intact, maar bij onze eindmarkten is een impact. En dat heeft op korte termijn een effect op het orderboekje', klinkt het.

  Het gevolg is dat Alfen voor 2021 een omzet verwacht tussen 225 en 250 miljoen euro. Opnieuw een stevige groei dus, maar analisten hielden voor dit jaar rekening met 255 miljoen euro omzet. 

  Het aandeel steeg de voorbije 12 maanden met 181 procent. 

 • Akzo Nobel springt over de lat | Koopt op één jaar voor 1 miljard eigen aandelen

  Verfreus Akzo Nobel  zag de omzet in het vierde kwartaal met 1,5 procent dalen tot 2,21 miljard euro. Groeimotor was de verfdivisie (+3,7%), terwijl de coatingdivisie (-4,3%) kromp. Het operationele resultaat steeg met 32 procent tot 294 miljoen euro. En onderaan de resultatenrekening was er een nettowinst van 167 miljoen euro. Terwijl de omzet in lijn is van de verwachtingen, zijn de winstcijfers beduidend beter dan verwacht. Analisten dachten volgens Bloomberg aan een operationeel resultaat van 268,4 miljoen euro en een nettowinst van 149 miljoen euro.

  Akzo Nobel stelt verder een slotdividend voor van 1,52 euro. Over 2021 mikt de groep op een schuld/ebitda ratio tussen 1 en 2.

  Last but not least, start Akzo Nobel een inkoopprogramma van eigen aandelen voor 1 miljard euro. Die inkopen moeten tegen maart 2022 afgerond zijn. De Belgische CEO Thierry Vanlancker greep eerder naast de Finse sectorgenoot Tikkurila, ten voordele van het Amerikaanse PPG. 

 • Nestlé doet miljardendeal

  De Zwitserse voedingsreus Nestlé verkoopt de Noord-Amerikaanse divisie flessenwater aan de private equity groep One Rock Capital Partners voor 4,3 miljard dollar. Nestlé had in juni al een 'strategissche revisie' van de waterafdeling aangekondigd. De internationale watermerken van Nestlé zoals Perrier en San Pellegrino, maken geen deel uit van de deal. 

 • Buffett neemt beetje winst op Apple

  Een (beetje) minder Apple, een eerste positie in Chevron. En een exit uit Barrick Gold en Pfizer. 

  Over de jongste bewegingen in de portefeuille van 's werelds invloedrijkste belegger, Warren Buffett, leest u hier meer. 

  Dat Berkshire Hathaway, de 575 miljard dollar grote speeltuin van Buffett, een beetje winst heeft verzilverd op de iPhone-producent mag niet verbazen, leert deze grafiek:

 • 'Blijf dansen, maar dichter bij de exit'

  Wat moet de belegger doen, na de stevige 'vaccinrally' van de jongste weken en maanden? 'Blijven dansen, maar niet té ver van de exit', luidt het devies van strategen. 

  U leest hier de analyse, met dank aan collega Christophe De Rijcke. Alvast één citaat:

  De kracht van kleine beleggers - zeker voor de kleinere aandelen - is nu duidelijk aanwezig
  Frank Vranken
  Puilaetco

 • Beursrally last pitstop in

  Goedemorgen! Op Wall Street  was er gisteren eens geen lawine aan verse records. De oplopende rente - gevoed door de vrees dat inflatie iets te vroeg dood verklaard is - baart beleggers zorgen

  Een aarzelende stemming die navolging krijgt in het Verre Oosten: ook daar drukken beleggers de pauzeknop in. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud