1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten positief dankzij boomende olieprijs

De Europese beurzen zijn licht hoger gesloten. De olieprijs schoot meer dan 20 procent hoger na een tweet van Donald Trump. In Brussel vergaarde de Bel20 2 procent winst.
 • Afsluiter: werkloosheid en sociale onrust

  Wij sluiten de boel hier af, maar wijzen u nog op onze beursvlog: Bull Bear & Bas. Vandaag heeft onze collega Bas van der Hout het over de griezelige stijging van de werkloosheid in de VS en hoe dat voor sociale onrust kan zorgen (zie hieronder). Tot morgen!

 • Uw voorbereiding voor morgen

  Dé gebeurtenis van vrijdag wordt het Amerikaanse banenrapport. Voor de overige gebeurtenissen geven wij u nu de agenda:

  VRIJDAG 3 APRIL 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) maart, 10 uur
  • Kleinhandelsomzet februari, 11 uur

  Verenigde Staten:

  • Werkgelegenheid en werkloosheid maart, 14.30 uur
  • ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) maart, 16 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Ageas: publicatie jaarverslag
  • KBC Groep: jaarverslag beschikbaar
  • Home Invest Belgium: jaarverslag op website

  Verenigde Staten:

  • Constellation Brands: resultaten vierde kwartaal 2019-2020

  Zweden:

  • Hennes & Mauritz: resultaten eerste kwartaal 2019-2020, 8 uur
 • Bois Sauvage waarschuwt voor corona-impact

  De holding Bois Sauvage laat weten dat diverse investeringen sterk te lijden hebben onder de coronacrisis, in de eerste plaats bij de chocoladetak UBCM (vooral Neuhaus en Jeff de Bruges). Die verkoopt in deze prepaasperiode veel minder dan anders en zal het vooral moeten hebben van de eindejaarsverkoop.

  Voor de beursgenoteerde belangen verwijst Bois Sauvage naar de specifieke berichtgeving van Umicore en Recticel over corona. De investeringen in vastgoed in ontwikkeling zullen enkele weken of maanden vertraging oplopen.

  De onzekerheid waarin Covid-19 de economische wereld heeft gedompeld zal een impact hebben op het resultaat van het boekjaar 2020, aldus Bois Sauvage. Hoe groot die impact zal zijn, is nu niet te zeggen.

 • RTL trekt outlook en dividend in

  Het lijstje met outlook- en dividendschrappers wordt weer iets langer. Vanwege de economische onzekerheid trekt RTL Group zijn vooruitzichten - die pas van 13 maart dateren - in. De outlook hield nog geen rekening met de coronacrisis en sinds midden maart zijn de economische ontwikkelingen en vooruitzichten wereldwijd fors verslechterd. Een nieuwe outlook kan de Luxemburgse mediagroep voorlopig niet geven.

  Om liquiditeiten in het bedrijf te houden heeft de raad van bestuur besloten om het dividendvoorstel van 4 euro per aandeel over het jaar 2019 in te trekken.

 • Wereldhave Belgium stelt AV uit

  De algemene vergadering van Wereldhave Belgium was gepland op woensdag 8 april om 11 uur. Wegens ‘de aanhoudende Covid-19 pandemie’ wordt de vergadering uitgesteld. Dat betekent dat ook de ex dividend-datum en de datum voor de betaalbaarstelling van het dividend opschuiven. Wanneer de AV zal plaatsvinden, is nog niet beslist.

 • Europese beurzen eindigen met matige winsten

  De Europese beurzen kwamen donderdag hun dip na de slechte Amerikaanse werkloosheidscijfers te boven en sloten in de plus. Het herstel was vooral te danken aan de olieprijs, die sterk opveerde na enkele tweets van president Trump. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,3 procent hoger, de brede Stoxx Europe 600 won 0,4 procent.

  De Bel20 deed veel beter en schreef 2 procent bij dankzij forse winsten voor onder meer Ageas (+12,8%), Proximus (+6%) en KBC (+5,7%). Bij de verliezers in Brussel was de klap van 15,2 procent voor Euronav opvallend.

 • Euronav krijgt tik van 15 procent

  Euronav is in Brussel 15,4 procent lager gesloten. Het aandeel stond al de hele dag onder druk, maar het koersverlies werd omstreeks 16.30 uur plots veel groter. Dat was ongeveer op het moment waarop Donald Trump een tweet verstuurde waarin hij aankondigde dat Saoedi-Arabië en Rusland hun productie met 10 miljoen vaten per dag zouden verminderen, waarop de olieprijs meer dan 20 procent opveerde.

  Euronav profiteert van een zeer sterke tankermarkt. Door de toenemende productie van de Saoedi's is er heel veel olie te vervoeren, wat tot hoge vrachttarieven leidt. Als de productie drastisch terugvalt, heeft dat gevolgen voor de vraag naar tankers, de tankertarieven en dus de inkomsten van Euronav.

 • Saoedi-Arabië vraagt spoedoverleg over lage olieprijs

  Saoedi-Arabië vraagt een extra vergadering van het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten om de oliemarkt te stabiliseren. De olieprijs daalde onlangs naar het laagste peil sinds 2002, omdat de coronacrisis de vraag naar olie fors heeft doen dalen en de olielanden weigeren de productie te beperken. Het initiatief van Saoedi-Arabië kan een teken zijn dat Riyad en Moskou bereid zijn hun prijzenoorlog stop te zetten.

 • Chinese koffie plenst neer in New York

  Blikvanger op Nasdaq is donderdag Luckin Coffee . De Chinese koffieketen, die in mei vorig jaar haar eerste notering kreeg op de Amerikaanse technologiebeurs, keldert met meer dan 70 procent nadat gesjoemel aan het licht is gekomen. Uit intern onderzoek kwam naar boven dat operationeel directeur Jian Liu de omzet kunstmatig heeft opgeklopt. Liu en diverse medewerkers die hem hielpen, zijn aan de kant geschoven.

  Luckin Coffee zag pas in oktober 2017 het levenslicht, maar groeide razendsnel dankzij een sluwe app en spartaanse koffietentjes. Het bedrijf wou Starbucks het vuur aan de schenen leggen, maar maakt nu een zware uitschuiver.

  Luckin Coffee waarschuwde dat beleggers niet op eerdere financiële cijfers voor de eerste negen maanden van 2019 mogen vertrouwen. Toen werd een omzet van 2,9 miljard yuan of 413 miljoen dollar gemeld. Dat zou niet kloppen. Het cijfer zou met ongeveer 2,2 miljard yuan (310 miljoen dollar) vervalst zijn.

  Opvallend: de Californische investeerder Muddy Waters Research zei in januari het aandeel Luckin Coffee te hebben geshort op basis van fraude en een ‘fundamenteel gebroken business’. Luckin deed de aantijgingen toen af als ‘misleidend’ en ‘vals’. Muddy Waters is een specialist in het opsporen van boekhoudkundig gesjoemel en fraude bij beursgenoteerde bedrijven.

 • UCB rondt overname Ra af en past prognose aan

  UCB kondigde op 10 oktober vorig jaar aan het Amerikaanse biotechbedrijf Ra Pharmaceuticals over te nemen. De Belgische farmagroep moest daarvoor diep in de buidel tasten: de totale overnameprijs bedraagt 2,3 miljard dollar (2,1 miljard euro).

  De overname is nu afgerond en leidt tot een aanpassing van UCB’s financiële vooruitzichten voor 2020 en zijn doelstellingen op middellange termijn. Voor dit jaar rekent UCB op een omzet van 5,05 tot 5,15 miljard euro. De recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) zal op 26 à 27 procent van de omzet uitkomen en de hoge investeringen in onderzoek en ontwikkeling weerspiegelen. Voor de kernwinst per aandeel verwacht UCB 4,40 tot 4,80 euro.

  Door de overname van Ra verschuift de timing om een rebitda-ratio van 31 procent te halen van 2021 naar 2022. De overname moet vanaf 2024 tot een verhoging van de kernwinst per aandeel leiden.

  UCB wijst er wel op dat de aangepaste vooruitzichten de potentiële impact van het coronavirus niet weerspiegelen.

 • Vlakke opening in New York

  De Amerikaanse beurzen starten bijna stabiel. De Dow Jones zakt na 1 minuut 0,2 procent. De S&P500 noteert 0,1 procent in de plus.

  De dramatisch oplopende werkloosheid drukt het sentiment. Maar de olieprijs veert sterk op, wat de oliewaarden ten goede komt.

 • Amerikaanse futures zakken weg

  De Amerikaanse futures (termijncontracten) stonden aanvankelijk meer dan 1 procent in de plus, maar die winsten zijn verloren gegaan na de bijzonder dramatische cijfers over nieuwe steunaanvragen. De futures noteren nu licht in de min.

 • Walgreens klopt verwachtingen, behoedzaam voor lopend kwartaal

  De Amerikaanse drogisterij- en apotheekketen Walgreens Boots Alliance heeft in het tweede kwartaal van haar gebroken boekjaar beter gepresteerd dan verwacht. De vergelijkbare omzet uit de Amerikaanse winkels nam met 2,7 procent toe. De omzet van de apotheken steeg met 5,3 procent dankzij meer en duurdere geneesmiddelen op voorschrift. De aangepaste winst per aandeel belandde op 1,52 dollar. Dat is minder dan een jaar eerder (1,64 dollar), maar meer dan de analisten hadden verwacht (1,46 dollar).

  Het tweede kwartaal van Walgreens liep tot 29 februari. Het ergste van de coronaviruscrisis in de VS moest dan nog komen. Sindsdien zijn de maatregelen van ‘social distancing’ fors verstrengd. Walgreens wijst er dan ook op dat de eerste effecten van de coronacrisis op het einde van de betrokken periode nog niet zwaar wogen.

  Dat kan in het lopende derde kwartaal wel eens anders zijn. Walgreens is daarom voorzichtig: corona maakt de toekomst onzeker, klinkt het. In de voorbeurshandel gaat het aandeel Walgreens hoger.

 • Amerikaanse werkloosheidsaanvragen nemen fors toe

  Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen in de VS kwam vorige week uit op 6,6 miljoen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het aantal is twee keer groter dan het door economen voorspelde cijfer van 3,1 miljoen. Twee weken geleden vroegen al 3,3 miljoen Amerikanen een uitkering aan, waardoor er in 2 weken zo'n 10 miljoen nieuwe werkloosheidsaanvragen zijn gedaan in de VS.

  Zonder aanpassing voor seizoenseffecten kwam het cijfer uit op 5,8 miljoen, een cijfer dat economen op dit moment relevanter vinden, omdat de seizoenseffecten in de huidige coronacrisis minder belangrijk zijn. 

 • Bill Gates wil lockdown van tien weken in VS

  De Amerikaanse miljardair en Microsoft-oprichter Bill Gates wil dat de VS voor tien weken op slot gaan. Pro memorie: Gates heeft de afgelopen jaren meerdere malen gewaarschuwd voor de risico's op een pandemie:

 • Brusselse beursdag samengevat

  We hebben het belangrijkste beursnieuws van de dag bij elkaar gesprokkeld: in gestrekte draf naar hier!

 • ECB verlengt evaluatie strategie tot midden 2021

  De Europese Centrale Bank (ECB) neemt zes maanden meer de tijd voor de evaluatie van haar strategie. 'We focussen nu al onze inspanningen op de coronapandemie.' In een grondige denkoefening wil de ECB onder meer haar inflatiedoelstelling herbekijken. De hoorzittingen worden uitgesteld van het eerste halfjaar naar het tweede halfjaar. De ECB wil de evaluatie nu afronden tegen midden 2021 in plaats van eind 2020. 

 • Belgische autoverkoop gehalveerd in maart

  We pikken nog even de Febiac-cijfers van gisteren op over de inschrijvingen van nieuwe personenwagens in ons land. In maart was er een daling van 48 procent en over de eerste drie maanden een van 18 procent. De oorzaak ligt voor de hand: de lockdown. Sinds 13 maart mogen autodealers geen nieuwe wagens meer verkopen en ook geen bestelde wagens meer afleveren.

  De VW-merken, die door D’Ieteren Auto worden ingevoerd in ons land, hielden iets beter stand met een daling van 39 procent in maart. Hun marktaandeel bedroeg 24,4 procent, wat meer is dan een jaar eerder (21,1%).

  ING-analist David Vagman verwacht dat de Belgische automarkt zwaar getroffen wordt door het coronavirus. Enerzijds zijn er de lockdowns, waardoor de verkoop stilvalt, anderzijds zinkt de economie in en zijn er minder verkeer en dus minder herstellingen. Een lichtpunt is dat de Belgische automarkt veerkrachtiger is dan andere Europese markten door het grote gewicht (meer dan 50%) van bedrijfswagens.

  Voor D’Ieteren maakt Vagman zich niet zo veel zorgen. D’Ieteren Auto was de voorbije 30 jaar nooit verlieslatend en maakt slechts 10 procent uit van zijn raming van de ondernemingswaarde van D’Ieteren.

 • Noors pensioenfonds lijdt stevig kwartaalverlies

  Oljefondet, het 930 miljard dollar grote Noorse pensioenfonds, heeft in het eerste kwartaal 114 miljard dollar zien verdampen door de instorting van de aandelenmarkten ten gevolge van de coronapandemie. Het rendement over de eerste drie maanden bedroeg -14,6 procent.

  Het Noorse pensioenfonds is het grootste ter wereld. Het belegt de opbrengsten van de verkoop van Noorse olie en gas in aandelen, obligaties en niet-beursgenoteerd buitenlands vastgoed.

  Vorige week zei het fonds dat het gewicht van aandelen in zijn portefeuille was gedaald naar 65,3 procent. Het streefdoel op lange termijn is 70 procent.

 • Hoop op Saoedi-Russische deal doet olieprijs opveren

  De olieprijzen schieten omhoog nadat president Donald Trump de verwachting uitdrukte dat Saoedi-Arabië en Rusland binnenkort een overeenkomst bereiken die een einde maakt aan hun olieprijzenoorlog. Trump had onlangs contact met de leiders van beide landen en denkt dat er ‘binnen enkele dagen’ een deal komt over een productieverlaging, wat de olieprijs moet doen stijgen.

  De prijs van een vat Brent-olie schiet 10,5 procent hoger naar 27,34 dollar. De WTI-olie wint 9,75 procent tot 22,29 dollar.

 • Degroof knipt in koersdoel Solvay

  Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam verlaagt het koersdoel van Solvay van 122 naar 83 euro. 'We verwachten dat de brutobedrijfswinst in 2020 met 11,3 procent daalt. Dat is het gevolg van fabriekssluitingen in zowel de auto- als de vliegtuigindustrie, de aanhoudende zwakte in olie en gas door de gedaalde olieprijs en omdat er geen herstel lijkt op te treden in de materialendivisie in het tweede kwartaal.'

  Debruyne behoudt haar koopadvies voor het aandeel. 'De waardering van het aandeel is aantrekkelijk in het licht van het groeipotentieel voor de materialendivisie en van de veerkracht van de portfolio.' De analiste verwacht daarnaast dat het herstructureringsprogramma van de groep steeds meer efficiëntievoordelen en besparingen zal opbrengen.

  Verder schat ze de kans op een dividendschrapping laag in:

  Solvay heeft zijn dividend sinds 1982 niet geknipt. Daarnaast heeft de groep geen convenanten op zijn kredietlijnen en heeft het nog 3,3 miljard euro aan liquiditeiten.
  Nathalie Debruyne
  Analist bij Degroof Petercam

  Het aandeel stijgt 0,5 procent.

 • KBC Securities over Retail Estates

  Analist Wido Jongman van KBC Securities reageert op het bericht dat 176 Belgische huurders van Retail Estates hun huur niet willen betalen. Volgens Jongman is er ook in Nederland een probleem, ondanks dat daar alleen de bars en de restaurants verplicht gesloten zijn:

  Ook zonder verplichte sluitingen zien we dat de consumentenstroom naar winkels flink afneemt. In de belangrijkste winkelstraat van Amsterdam, de Kalverstraat, is het aantal consumenten jaar op jaar met 90 procent gekelderd. De regionale steden lijken minder geraakt te zijn, maar ook daar is er flinke schade.
  Wido Jongman
  Analist bij KBC Securities

  Jongman denkt wel dat Retail Estates de klap kan opvangen. 'Het bedrijf heeft een liquiditeitsruimte van zo'n 100 miljoen euro en dat moet meer dan genoeg zijn om de aandeelhouders gerust te stellen.'

  Het aandeel zakt 1,7 procent.

 • KBCS: 'Ingeslikte prognose Melexis niet heel verrassend'

  Analist Marcel Achterberg van KBC Securities is niet erg verbaasd over de ingeslikte prognose van de chipbakker Melexis . 'De ingetrokken verwachtingen zijn negatief, maar niet vreemd met het slechte nieuws over de auto-industrie. De autosector is goed voor 90 procent van de omzet van Melexis.'

  Achterberg zag wel een lichtpuntje in het bericht van Melexis. 'De verwachte omzet voor het eerste kwartaal van 138 miljoen euro is beter dan de door ons voorziene 135 miljoen.' De analist zal zijn prognoses en zijn koersdoel vandaag herbekijken en mogelijk aanpassen. 

  Melexis klimt 3,7 procent.

 • KBC Securities: 'Geen liquiditeitsrisico voor AB InBev'

  Analist Wim Hoste van KBC Securities reageert op de obligatie-uitgifte van 6 miljard dollar van AB InBev (zie post 9u34). 'Dat zal de liquiditeitspositie verder verbeteren. Doordat de groep onlangs een kredietfaciliteit van 9 miljard dollar heeft opgevraagd en voor 4,5 miljard euro obligaties heeft uitgegeven, zit het bedrijf nu al op een cashberg van zo'n 21 miljard dollar. Daar komt nog eens 11 miljard dollar bij in het tweede kwartaal wanneer AB InBev zijn Australische dochter verkoopt. In combinatie met de 6 miljard dollar van vandaag komen we aan een flinke cashpositie, waardoor ik op dat vlak geen enkel risico zie voor de onderneming. De coronacrisis komen ze echt wel door.'

  Hoste wijst er wel op dat AB InBev die cashberg niet volledig onbenut zal laten:

  Bij de jaarresultaten meldde het bedrijf al dat het de opbrengsten die voortkomen uit de verkoop van de Australische dochter zal benutten om een aantal obligaties die de komende jaren komen te vervallen vervroegd terug te betalen. Zo kan de biergroep de gemiddelde looptijd van zijn schulden verlengen.
  Wim Hoste
  Analist bij KBC Securities

  De analist noemt de waardering van het aandeel aantrekkelijk. Hij behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 80 euro.

 • AB InBev geeft voor 6 miljard dollar obligaties uit

  De brouwer AB InBev meldt op zijn website dat hij voor 6 miljard dollar obligaties uitgeeft. De afsluiting van de uitgifte wordt verwacht op 3 april:

  Het aandeel stijgt meer dan 3 procent.

 • Adidas gaat door het stof

  Adidas  gaat dan toch huur over de maand april betalen voor zijn winkels. Eerder had de Duitse sportartikelenreus, een kernparticipatie van de Belgische holding GBL , aangekondigd dat hij geen huur zou betalen voor winkels die gedwongen moesten sluiten door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het Duitse sportkledingmerk ging overstag vanwege de forse imagoschade.

  Nadat Adidas vorige week had aangekondigd dat het de huurbetalingen zou uitstellen, kreeg het bakken kritiek op sociale media. De Duitse minister van Arbeid Hubertus Heil noemde de houding van Adidas 'onverantwoordelijk' en wees op de hoge winsten die het bedrijf de voorbije jaren maakte. Adidas verontschuldigt zich publiekelijk via advertenties in Duitse kranten.

 • Europese beuren hoger uit de startblokken

  De beurzen op het oude continent starten gemiddeld 0,4 procent hoger.

  In Londen zakt Hays  met 15 procent. Het uitzendbureau wil kapitaal ophalen. 

  In Parijs blijft Engie  quasi stabiel na het schrappen van het dividend. 

  Deutsche Telecom klimt 0,9 procent. Het telecombedrijf rondde gisteren de overname van Sprint af en zegt nu dat het tijd is voor meer consolidatie in Europa. 'Europa is veel te gefragmenteerd', klinkt het (zie post 7u17)

  Intertrust wint 0,2 procent. De Amsterdamse financiële dienstverlener schrapt het dividend (zie post 7u47)

  Aalberts gaat 1,3 procent hoger. De leverancier van technologische oplossingen verlaagt de lonen van de topmanagers in de komende drie maanden met 20 procent (zie post 8u03)

  B&S  stijgt 2,1 procent en Boskalis zakt 2,3 procent. De groothandelaar en baggeraar voegen zich bij de almaar groeiende lijst dividendschrappers (zie post 8u29). 

 • Bel20 start in het groen

  Het Brusselse sterrenclubje begint de dag met een plus van 1,4 procent. 

  Melexis  stijgt 4,3 procent. De chipfabrikant schrapt het slotdividend van 0,90 euro en slikt de jaarprognoses voor 2020 (zie post 7u27)

  Telenet klimt 1 procent. De fusie tussen Eltrona en SFR-Coditel is formeel afgerond (zie post 7u34). 

  Retail Estates wint 0,9 procent. De vastgoedgroep heeft last van de corona-uitbraak: 176 huurders willen geen huur meer betalen door de verplichte winkelsluitingen (zie post 7u52).

  Mithra spurt 1,7 procent hoger. De farmagroep loopt vertraging op door het coronavirus, omdat de aanwerving van patiënten in een aantal landen is stopgezet (zie post 8u16)

  KBC Ancora gaat 3,4 procent omhoog. De holding keert geen dividend meer uit over het boekjaar 2019/2020 (zie post 8u17)

  ©Arne Dedert/dpa

 • Update futures: in het groen

  De Europese beurzen zouden met een winst van 0,4 procent openen, leren de Euro Stoxx 50-futures. Wall Street zou openen met een winst van 1,5 procent. 

 • Ook geen dividend bij B&S en Boskalis

  In Amsterdam voegen de groothandelaar B&S  en de baggeraar Boskalis   zich bij de lange lijst van dividendschrappers. Boskalis stopt ook de inkoop van eigen aandelen. 

 • FNG benoemt nieuwe financieel directeur

  De Belgische modegroep FNG meldt in een persbericht op de website dat ze een nieuwe financieel directeur (CFO) heeft benoemd: Nathasja Van Bael. De 47-jarige Van Bael is handelsingenieur en was eerder CFO bij DPG Media België. Ze volgt Geert Jacobs op die in december de rol van CFO ad interim op zich nam.

 • KBC Ancora keert geen dividend uit

  KBC Ancora  zal geen dividend uitkeren over het boekjaar 2019/2020. De monoholding had eind januari aangegeven om op 11 juni 90 procent van het recurrente resultaat uit te keren. 

  Door deze beslissing zal KBC Ancora eind juni een kaspositie hebben van 61 miljoen euro (met dank aan het interimdividend van KBC van 1 euro in november). 'Hiermee hebben we een cashbuffer voor toekomstige financiële verplichtingen.'

 • Ook Mithra loopt vertraging op door Covid-19

  We zien het de jongste tijd vaker: biotech- en farmabedrijven die vertraging oplopen door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Ook de farmagroep Mithra kunt u van uw bingokaart schrappen, want het bedrijf meldt in een persbericht dat het vertraging oploopt met zijn fase 3-studie naar het middel Donesta, een potentieel blockbustermedicijn tegen opvliegers.

  'Hoewel de studies nog steeds bezig zijn, is de aanwerving van patiënten vertraagd of stopgezet in enkele landen. We zullen er alles aan doen om de opgelopen vertraging te herstellen', klinkt het bij de onderneming. 

  Voorts kondigt de groep in een ander persbericht de commerciële lancering aan van Myring, een anticonceptiering, in Duitsland.

 • Zitten we op de bodem?

  We delen nog even de dagelijkse beursvlog van collega Bas van der Hout van gisteren. Hij behandelde de vraag: 'Zitten we op de bodem?':

  Bull, Bear & Bas: 'Zitten we op de bodem?'

 • Aalberts laat topmanagers inleveren

  In een corona-update laat de leverancier van technologische oplossingen Aalberts  weten de kapitaaluitgaven in de komende maanden 'te verlagen tot wat noodzakelijk is'. Verder verlaagt Aalberts de lonen van de topmanagers in de komende drie maanden met 20 procent. 

  Opvallend: Aalberts rept met geen woord over het dividend. Dat dividend van 80 cent bruto staat gepland voor mei. 

 • 176 huurders willen geen huur aan Retail Estates betalen

  Retail Estates gaf woensdagavond in een persbericht een update van de effecten van het coronavirus op de onderneming. Duidelijk is dat de vastgoedgroep last heeft van de verplichte sluitingen in België. Op 1 april waren in België 627 van zijn verhuurde winkels gesloten en 127 open, daarnaast zijn ook de horecazaken verplicht gesloten. Dat leidt ertoe dat huurders niet langer aan hun maandelijkse verplichtingen kunnen voldoen:

  In België hebben 176 huurders, gesteund door hun belangenorganisaties, schriftelijk te kennen gegeven dat de verplichte sluiting van hun handelszaken dermate tot liquiditeitsdruk leidt dat ze de betaling van de op 1 april verschuldigde huur opschorten. Huren zijn op perifere locaties bijna steeds per maand betaalbaar. Voor de maand april bedraagt de huur van 486 panden die het voorwerp uitmaken van deze mededeling 4,51 miljoen euro. Van dit bedrag is 2,47 miljoen gewaarborgd door bankgaranties.
  Retail Estates

 • Intertrust schrapt slotdividend

  De Amsterdamse financiële dienstverlener Intertrust  schrapt alsnog het slotdividend, leert de uitnodiging voor de algemene vergadering op 14 mei. 

  Het is belangrijk om onze financiële flexibiliteit te behouden.
  CEO Intertrust
  Stephanie Miller

 • Telenet: 'Fusie Eltrona en SFR-Coditel formeel afgerond'

  Telenet meldde gisteravond in een persbericht dat de fusie tussen Eltrona en SFR-Coditel formeel is afgerond. De Belgische telecomoperator is sinds 2017 in Luxemburg actief via zijn dochterbedrijf SFR-Coditel. Eltrona, de andere grote kabelspeler in het groothertogdom, neemt via de fusie de activiteiten van SFR-Coditel over en geeft in ruil een pakket aandelen aan Telenet.

  Ook neemt Telenet het belang over van 34 procent dat Post Luxembourg heeft in Eltrona. Telenet komt zo aan een belang van 50 procent min één aandeel van de Luxemburgse kabelgroep.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Fried Vancraen (Materialise)

  Nog tot 9 uur kan u via deze link zelf een vraag stellen aan CEO Fried Vancraen van 3D-printingspecialist Materialise . Maak er gebruik van. 

 • Melexis schrapt slotdividend

  Melexis schrapt zijn slotdividend voor 2019 en slikt de jaarprognoses voor 2020 in. Dat meldt de chipbakker woensdagavond.

  'Ondanks de solide start van het jaar heeft Melexis beslist zijn outlook voor 2020 in te trekken, omdat de economische impact van de Covid-19-pandemie niet gekwantificeerd kan worden', luidt het in een persbericht.

  Bij de voorstelling van de jaarresultaten begin februari verwachtte Melexis voor heel 2020 een omzetgroei van ongeveer 10 procent, een brutomarge rond 41 procent en een bedrijfsmarge rond 17 procent.

  De ingreep van Melexis werd al voorspeld door Kepler Cheuvreux. 'We geloven dat de prognose niet langer houdbaar is', zei het beurshuis vorige week. 'Melexis is voor 90 procent blootgesteld aan de automobielsector.'

 • Belgische bedrijven hakken bijna 1,5 miljard euro dividenden weg

  We verwijzen nog even naar een stuk van onze collega Serge Mampaey, waarin hij focust op het verwoede dividendhakken van Belgische bedrijven: naar hier!

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  Dankzij het herstel van de Amerikaanse futures zijn de Europese beurzen op weg naar een stabiele opening. Dat leren de Euro Stoxx 50-futures. 

 • Wint de parafarmacie bij de pandemie?

  Beleggers krijgen op donderdag kwartaalresultaten van Walgreens Boots Alliance . De Amerikaanse apotheekketen lijkt een van de bedrijven die munt kunnen slaan uit de coronacrisis.

  'Lost in the supermarket', jamden de punkers van The Clash eind jaren 70 toen warenhuizen steeds grotere formaten aannamen. Die vaststelling gaat anno 2020 ook op voor apotheken. Overal verrijzen reusachtige parafarmacieën waar de echte geneesmiddelen in een apart hoekje zitten weggedrumd en de rest van de ruimte gevuld wordt door een schijnbaar oneindig aanbod aan zalven, crèmes en voedingssupplementen.

  De formule werkt. De Belgische keten Medi-Market is een van de sterkst groeiende winkelformules in het land en slaat nu ook in de rest van Europa haar vleugels uit. Die expansie leverde oprichter en CEO Yvan Verougstraete in het Franstalige landsgedeelte de titel van Manager van het Jaar op, naast Galapagos' Onno van de Stolpe.

  Lees hier onze vooruitblik.

 • Deutsche Telekom zoekt prooien in Europa

  Deutsche Telekom  rondde gisteren via zijn dochter T-Mobile de overname van Sprint af, goed voor een deal van 26,5 miljard dollar. Volgens CEO Tim Hoettges is nu tijd om meer consolidatie te hebben in Europa. 'Europa is veel te gefragmenteerd. Onze industrie heeft fusies nodig als we naar een superieure infrastructuur willen evolueren en onze voet willen zetten naast de sectorgenoten in de VS en Azië.'

  De Europese markt is veel te gefragmenteerd.
  Tim Hoettges
  CEO Deutsche Telekom

 • Virusvrees duwt beurzen in de min

  Goedemorgen! De vrees voor het coronavirus drukt ook vandaag het sentiment op de beurzen. Gisteren doken de graadmeters in New York stevig in de min nadat de Amerikaanse president Donald Trump had gewaarschuwd dat het voor Amerikanen 'een pijnlijke twee weken' zouden worden. Dat de VS een moeilijke tijd tegemoetgaan blijkt opnieuw, want de afgelopen 24 uur zijn in Amerika 884 doden gevallen, een recordaantal.

  Ook de Aziatische beurzen gaan overwegend lager. De Nikkei225 zakt 1,4 procent, de beurs van Sydney verliest 2 procent, maar de beurs van Sjanghai is redelijk stabiel. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud