1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten vlak

Door tegenvallende steunaanvragen in de VS en een verslechterd Europees consumentenvertrouwen speelden de Europese beurzen hun winsten kwijt. De Bel20 eindigde licht in het rood.
 • Tot morgen!

  Wij trekken er een streep onder en zien u graag morgen terug!

  VRIJDAG 24 JULI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  • Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) juli , 15.00 uur

  Eurozone:

  • PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) juli, 10.00 uur

  Japan:

  • Tokio: beurs gesloten wegens Health and Sports Day

  Verenigde Staten:

  • PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) juli, 15.45 uur
  • Verkoop nieuwe woningen juni, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Orange Belgium: resultaten tweede kwartaal, 07.00 uur
  • Befimmo: resultaten eerste halfjaar, 08.00 uur

  Nederland:

  • Accell: resultaten eerste halfjaar
  • Signify: resultaten tweede kwartaal, 07.00 uur
 • Bijna 2/3 kiest voor dividend in aandelen bij Gimv

  Gimv maakt in een persbericht de resultaten bekend van het keuzedividend over het boekjaar 2019/2020. Daaruit blijkt dat 63,4 procent van de dividendrechten zal worden uitgekeerd onder de vorm van nieuwe aandelen. Dit vertaalt zich in de uitgifte van 620.462 nieuwe aandelen voor een totaal bedrag van 28,2 miljoen euro.

  Gimv keerde over het voorbije boekjaar een dividend uit van 2,50 euro bruto per aandeel. Aandeelhouders kregen de keuze om het dividend in cash te ontvangen, in nieuwe aandelen of een combinatie van beide.

 • Atenor koopt tweede project in Düsseldorf

  Atenor verwerft een kantoorproject in Düsseldorf, gelegen aan het metrostation Heinrichstrasse, op het kruispunt van het Mösenboicher Ei. Het vastgoedbedrijf gaat er een kantoorgebouw van ongeveer 14.000 m² optrekken. De Duitse stad zette onlangs het licht op groen om deze kantoorzone opnieuw te bebouwen.

  Düsseldorf is de vijfde grootste markt voor kantoorgebouwen in Duitsland. De stad is zowel een financieel centrum als een centrum van de Duitse industrie.

 • Europese beurzen sluiten met minimale winsten

  De Europese beurzen hebben hun winsten bijna helemaal kwijtgespeeld in de namiddaghandel, deels onder invloed van tegenvallende steunaanvragen in de VS. De Euro Stoxx 50 sloot 0,03 procent hoger, de Stoxx Europe 600 0,06 procent hoger. Onder meer Euronext Parijs (-0,1%) en Euronext Brussel (-0,3%) eindigden in de min.

  13 van de 20 Bel20’ers kleurden rood. De grootste verliezen waren voor Aedifica (-2,5%), Ageas (-2,25%) en KBC (-2,15%).

 • Onze Wall Street-spiegel...

  ... brengt tegenvallers als de steunaanvragen en Microsoft en de goede resultaten van Twitter en Tesla samen. Hierheen!

 • American Airlines lijdt stevig verlies

  Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft zoals verwacht een dramatisch tweede kwartaal achter de rug. De omzet kelderde met 86 procent tot 1,62 miljard dollar. Analisten hadden een nog scherpere omzetdaling tot 1,4 miljard dollar verwacht. Netto dook de maatschappij voor 2,07 miljard dollar in het rood.

  ‘Dit was een van de meeste uitdagende kwartalen in de geschiedenis van American Airlines’, aldus voorzitter/CEO Doug Parker in een persbericht. ‘Er ligt nog veel onzekerheid voor ons, maar wij blijven vertrouwen dat we wendbaarder en efficiënter dan ooit uit deze crisis zullen oprijzen’.

  American Airlines meldt nog dat de vraag naar vliegtuigtickets na de dramatische val in april, in mei en juni weer is beginnen stijgen. De vraag is echter weer verminderd in juli door de talrijke nieuwe coronabesmettingen in de VS.

  Een toestel van American Airlines landt in Fort Lauderdale, Florida ©AFP

 • Europees consumentenvertrouwen daalt onverwacht

  De indicator van het consumentenvertrouwen in de eurozone daalt in juli naar -15 punten, tegenover -14,7 punten in juni. Economen hadden een stijging naar -12 punten voorspeld. De lichte terugval van het consummentenvertrouwen doet vragen rijzen over de kracht van het herstel van de Europese economie.

  Maandag bleek al dat het Belgische consumentenvertrouwen in juli lichtjes terugvalt. Landgenoten werden vooral somberder over de algemene economische vooruitzichten. 

 • Wall Street kent lichtrode start

  De Dow Jones noteert na 1 minuut handel 0,2 procent in de min, de S&P500 zakt 0,1 procent. De Nasdaq Composite gaat ook 0,2 procent lager.

 • Minder omzet, meer gebruikers voor Twitter

  Twitter rapporteert over het tweede kwartaal een omzetdaling en tegelijk een sterke toename van het aantal dagelijkse gebruikers. Jaar op jaar was er een toename met 34 procent van het aantal Twitter-gebruikers. Dat is de grootste klim sinds de korteberichtendienst die maatstaf invoerde. Wereldwijd zijn er nu 186 miljoen twitteraars. Door de lockdowns hadden veel mensen veel tijd voor sociale media, ook voor Twitter.

  De financiële resultaten waren niet zo schitterend. De omzet zakte met 19 procent in het tweede kwartaal naar 683 miljoen dollar. Daarmee ging Twitter onder de lat door: analisten hadden een omzetcijfer van 702 miljoen dollar verwacht.

  De reclame-inkomsten, de voornaamste inkomstenbron van Twitter, kelderden met 23 procent in vergelijking met vorig jaar. De dalende trend van het eerste kwartaal, toen de coronapandemie al voelbaar was, zet zich dus door. Volgens het bedrijf ging het sinds maart weer voorzichtig de goede kant uit met de reclame, behalve van eind mei tot begin juni. Als reactie op de dood van George Floyd die leidde tot grootschalige antiracismeprotesten in de VS verminderden of onderbraken toen heel wat bedrijven hun advertentiecampagnes.

  Netto dook Twitter voor 1,23 miljard dollar in het rood. Dat verlies is hoofdzakelijk te wijten aan de betaling van uitgestelde belastingen voor een bedrag van 1,1 miljard dollar.

  Door onzekerheid over de gevolgen van de coronapandemie geeft Twitter geen prognose voor het derde kwartaal.

 • Amerikaanse futures vlak tot matig hoger

  Een halfuur voor de openingsbel in New York noteren de Amerikaanse futures gemengd. De futures op de Dow Jones en de S&P500 noteren nagenoeg vlak, die op de Nasdaq Composite staat 0,5 procent hoger.

  Marktpartijen brengen de gemengde stand in verband met speculatie op een nieuw stimuluspakket waarop politici broeden als antwoord op het verder oprukkende coronavirus. Minder goed nieuws kwam van de arbeidsmarkt, waar het herstel lijkt te stokken (zie post 14.33 uur).

 • Steunaanvragen VS stijgen voor het eerst sinds maart

  In de VS is het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige week met 109.000 gestegen naar 1,42 miljoen. De eerste toename van het aantal steunaanvragen sinds maart is een aanwijzing dat het herstel van de Amerikaanse economie is stilgevallen. Economen hadden een verdere daling van de steunaanvragen naar 1,3 miljoen voorspeld.

  Verschillende staten hebben de jongste weken beperkende maatregelen (her)ingevoerd of versoepelingen van de lockdown uitgesteld. Ze willen op die manier de stijging van het aantal coronabesmettingen stoppen.

 • Bel20 in het rood

  De winsten in Europa zijn in de vroege namiddag kleiner geworden. De EuroStoxx50 noteert nog 0,25 procent in de plus.

  De Bel20 noteert zelfs met een licht verlies: -0,2 procent. Van de 20 aandelen in de Brusselse sterindex kleuren er 13 rood. De sterkste dalers zijn Ageas , KBC en Galapagos .

 • Publicis surft op stevig kwartaalrapport

  Op Euronext Parijs blinkt Publicis uit. Beter dan verwachte kwartaalcijfers sturen het aandeel ruim 13 procent hoger. In het eerste halfjaar realiseerde het op twee na grootste reclamebureau ter wereld een omzetgroei van 9,7 procent naar 4,77 miljard euro. Die toename was te danken aan de een jaar geleden afgeronde overname van Epsilon. Op organische basis daalde de omzet met 8 procent.

  In het tweede kwartaal was - door de lockdownmaatregelen - de krimp nog groter: -13 procent. Dat is echter veel beter dan de markt. De wereldwijde reclame-uitgaven daalden met 23 procent volgens Zenith en met 30 procent volgens WFA. In de VS noteerde Publicis in het tweede kwartaal een organische omzetdaling van 6,8 procent terwijl de markt 18 procent kromp. In Europa was de terugval groter (-23,5%), terwijl Azië (-5,7%) beter weerstand bood.

  De rendabiliteit verslechterde iets forser dan de omzet. De operationele winstmarge zakte met 110 basispunten tot 13 procent. De netto courante winst kwam bijna 10 procent lager uit op 417 miljoen euro.

 • Lagere kredietscore weegt op Wereldhave

  In Amsterdam staat de vastgoedspeler Wereldhave onder druk nadat Moody’s de ratings van het bedrijf en bepaalde obligaties verlaagde van Ba2 naar B1 en waarschuwde voor een mogelijke verdere verlaging. De outlook is gewijzigd van negatief naar ‘under review’.

  De reden voor de ratingverlaging is dat Wereldhave er de voorbije maanden niet in geslaagd is bijkomende financiering te vinden. De liquiditeitspositie is daardoor verslechterd. Volgens Moody’s zit Wereldhave nog goed tot en met het eerste kwartaal van volgend jaar. Daarna lopen sommige kredietlijnen af. Moody’s houdt in zijn berekening geen rekening met mogelijk nieuwe faciliteiten, de verkoop van vastgoed of andere cashgenererende activiteiten.

  Degroof Petercam herinnert eraan dat Moody’s de ratings van Wereldhave in mei al verlaagde van Baa3 tot Ba2, dus tot ‘non-investment grade’-territorium. De balans van Wereldhave ziet er inderdaad niet goed uit met een LTV-ratio (loan to value) die tegen het einde van het jaar oploopt tot 50 procent door meer waarderingsverliezen als geen significante verkopen gebeuren, zegt het beurshuis. Het vindt dit meer een strategisch probleem dat een financieel precaire toestand. ‘Niettemin is zo'n aankondiging geen goed nieuws voor een bedrijf dat bezig is zijn schulden te heronderhandelen.’

  Wereldhave heeft zowat twee derde van Wereldhave Belgium in handen.

 • Wat te verwachten van Orange Belgium vrijdag?

  Morgen voorbeurs komt Orange Belgium  als eerste van de drie telecomoperatoren met de resultaten over het tweede kwartaal. De lat ligt niet bijster hoog: analisten verwachten gemiddeld een vlakke brutobedrijfswinst (ebitda) op 79 miljoen euro, bij een licht hogere groepsomzet van 322 miljoen euro. 

  Het gros van de inkomsten van Orange Belgium komt uit de maandelijkse factuur voor 'telecombundels' van klanten en is dus relatief 'coronabestendig'. De grootste impact zit in de verkoop van mobieltjes in fysieke winkels, maar daar haalt een operator als doorverkoper sowieso weinig marge op. Een andere impact zijn de lagere roaminginkomsten, aangezien Belgen weinig naar het buitenland reisden en omgekeerd er ook minder buitenlandse reizigers in ons land waren. 

  De belangrijkste impact van covid-19 is op het commerciële momentum, merkt ING-analist David Vagman op. 'Belgen verkiezen nog altijd de winkel boven het digitale kanaal, dus de impact van de winkelsluitingen tijdens het tweede kwartaal vrij groot'. 

  Gevolg: analisten verwachten dat LOVE, de scherp geprijsde televisiebundel van Orange Belgium, slechts 10.000 nieuwe klanten kon lukken, tegenover 21.000 in het eerste kwartaal. De groei in de mobiele abonnementen zou met 8.000 zwak blijven. 

  Hamvraag is of afscheidnemend CEO Michael Trabbia weer een prognose voor heel 2020 durft geven. In april zette hij de initiële prognose - 310 à 330 miljoen euro bedrijfswinst, tegenover 300 miljoen over 2019 - tussen haakjes. De opvolger van Trabbia staat intussen klaar: Xavier Pichon

 • Europese vrachtwagenverkoop derde kleiner in eerste halfjaar

  In de eerste zes maanden is de verkoop van bestelwagens en trucks in de Europese Unie met 33,7 procent gekelderd, blijkt uit de maandstatistieken van de sectororganisatie ACEA. De zwaarste klappen vielen in april en mei, toen bijna overal lockdowns van kracht waren.

  In juni lag de verkoop nog 20,3 procent onder het niveau van een jaar eerder, maar was toch al enig herstel merkbaar. Dat geldt vooral voor bestelwagens, waar de verkoop nog zowat 10 procent kleiner was dan in juni 2019. De verkoop van zware en middelzware vrachtwagens (16 ton en meer) blijft slabakken met een daling van ongeveer 55 procent in juni.

 • Daimler mikt op bedrijfswinst in 2020

  De Duitse auto- en vrachtwagenbouwer Daimler heeft zoals verwacht een erg moeilijk tweede kwartaal achter de rug. De verkoop kelderde met een derde en de groep dook 1,9 miljard euro in het rood waar het tweede kwartaal van 2019 nog 1,2 miljard euro winst had opgeleverd. De oorzaak is vanzelfsprekend de coronapandemie en de wereldwijde lockdowns, waardoor de vraag naar auto’s, bestelwagens, trucks en bussen instortte.

  Daimler had op 16 juli al voorlopige resultaten vrijgegeven. Die update kwam er omdat de markt de toestand al te somber inschatte. Het negatief bedrijfsresultaat van 1,682 miljoen euro dat toen naar voor was geschoven, wordt nu bevestigd. In het tweede kwartaal van 2019 was er nog een bedrijfswinst van 1,56 miljard euro.

  Wij zien de eerste tekenen van verkoopherstel – in het bijzonder bij de personenwagens van Mercedes-Benz, waar we sterke vraag naar onze topmodellen en onze elektrische voertuigen meemaken.
  Ola Källenius
  CEO Daimler

  In de huidige omstandigheden – met heel veel onzekerheid rond de verdere ontwikkeling van de coronapandemie - is het voor Daimler onmogelijk gedetailleerde voorspellingen te doen. De omzet zal sowieso lager uitvallen dan in 2019. Als het economisch herstel doorzet in de tweede jaarhelft en geen significante tweede coronagolf opduikt in Daimlers sleutelmarkten, verwacht de groep een positief bedrijfsresultaat neer te zetten. Ook de vrije kasstroom van de industriële business zou dan positief uitkomen. Beide cijfers zullen echter lager zijn dan in 2019. Het aandeel veert op.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Berenberg haalt KBC van de kooplijst

  KBC  koerst 0,8 procent lager op 53,48 euro en zet zo een rem op de Bel20. Berenberg haalt de bank- en verzekeringsgroep van de kooplijst, het koersdoel blijft 55 euro. 

  Analist Andrew Lowe legt uit: 'We zijn groot fan van het bedrijfsmodel van KBC, dat erg goed bestand is tegen een wereld met lage groei en lage rentes. Maar tegen 11 keer de verwachte winst over 2022, vergeleken met 6 keer het gemiddelde voor banken uit Frankrijk en de Benelux, is de waardering nu relatief duur. Bovendien denken we dat de analistenconsensus mogelijk nog te optimistisch is over de inkomsten in 2021.'

 • Drukke resultatendag in Amsterdam

  Naast Unilever, is het in Amsterdam een drukke resultatendag. Een overzicht:

  RELX bengelt helemaal onderaan. De informatie- en dataleverancier zag de halfjaaromzet een tiende dalen, meer dan verwacht. De boosdoener is de afdeling beurzen & events, waar de inkomsten wegens de coronacrisis met liefst 70 procent kelderden. Andere takken van de Elsevier-uitgever deden het nog behoorlijk, maar die konden niet verhinderen dat de brutobedrijfswinst 24 procent zakte.

  Aalberts staat bij de winnaars. De omzet van de toeleverancier aan de industrie viel een tiende terug, maar dat is beter dan verwacht. Bovendien ziet Aalberts sinds mei het orderboekje weer verbeteren. Eind juni was het zelfs beter gevuld dan dezelfde periode vorig jaar.

  Sligro dook als toeleverancier aan de horeca in de rode cijfers. De omzet van het groothandelsbedrijf zakte 17 procent, maar dat was verwacht. KBC Securities is wel verrast door de waardevermindering van 60 miljoen euro op de Belgische activiteiten. Het herstel naar winst in Belgie zal langer duren dan verwacht, meldt Sligro.

  Het industrieel bedrijf Hydratec zag de omzet 11 procent zakken. De bedrijfswinst halveerde bijna, en netto ging de onderneming licht in het rood.

  De IJslandse maker van machines om vis, kip en vlees te verwerken Marel scoorde beter dan gewacht. De omzet steeg 4 procent terwijl de kosten daalden.

 • Degroof Petercam over Sofina: 'Er zit intussen veel in koers verrekend'

  Dat Sofina  nu voor het eerst tegen een premie op de intrinsieke waarde noteert (zie post van 7u36) vindt Degroof Petercam terecht, gelet op de uitmuntend staat van dienst van de holding en het feit dat een belangrijk deel van de portefeuille als 'coronabestendig' kan bestempeld worden.

  Maar analist Kris Kippers tempert met het 'houden'-advies en koersdoel van 215 euro toch een beetje het enthousiasme. 'Sofina verdient de herontdekking, maar het is duidelijk dat er nu al flink wat in de koers verrekend zit.'

 • Stabiele omzet en kleiner verlies voor Rosier

  Meststoffenfabrikant Rosier kon in het eerste halfjaar de coronacrisis grotendeels aan zich voorbij laten gaan. Het bedrijf diende beschermende maatregelen te nemen voor zijn personeel, maar werd verder niet getroffen. Rosier verwacht dat dit zo zal blijven aangezien zijn activiteiten door de overheden als ‘kritiek’ worden beschouwd.

  In de eerste helft van 2020 bleef de omzet van Rosier nagenoeg stabiel (+0,4%) op 108,5 miljoen euro. De verkoop van meststoffen in korrels steeg met 9 procent in Europa en bleef buiten Europa stabiel. De verkoop van specialiteiten daarentegen kromp met 10 procent.

  Dankzij lagere exploitatiekosten boekt Rosier een licht positief bedrijfsresultaat (ebit) van 0,2 miljoen euro. Een jaar eerder leed het bedrijf nog een bedrijfsverlies van 1,7 miljoen euro. Netto blijft Rosier wel nog voor 0,7 miljoen euro in het rood. Dat verlies is echter de helft kleiner dan in de eerste zes maanden van 2019 (-1,5 miljoen euro).

  Voor de tweede jaarhelft verwacht Rosier een verdere groei van de Europese verkoop. Buiten Europa zouden de leveringen vergelijkbaar moeten zijn met 2019. Voor zijn specialiteiten is de meststoffenfabrikant een nieuwe strategie aan het uitwerken. Daarnaast ijvert Rosier ook om zijn vaste en variabele kosten te verminderen. Op basis van dit alles gaat Rosier ‘met voorzichtigheid’ uit van een positief bedrijfsresultaat voor het hele jaar 2020.

  Rosier laat nog weten dat de raad van bestuur op 22 juli enkele langetermijnleningen van zijn referentieaandeelhouder Borealis voor een periode van 18 maanden heeft hernieuwd. Borealis heeft 77,47 procent van Rosier in handen volgens de website van het bedrijf.

 • ING: 'Unilever toverde konijn uit de hoed'

  ING handhaaft na het kwartaalrapport (zie post van 8u39) het koopadvies voor Unilever , met koersdoel van 58,90 euro. 'We krabben ons in de haren over hoe Unilever terwijl de wereld in lockdown was zo'n konijn uit de hoed heeft kunnen toveren', zegt analist Reginald Watson. 'Na twee teleurstellende kwartalen is het fijn om te zien dat Unilever zo overtuigend de verwachtingen klopt en dan ook nog eens op zo'n verrassende manier'. 

 • Over de aandeelhoudersrevolte bij Ontex ...

  ... leest u via deze link meer. 

 • KBC Securities over Ontex: quid GBL?

  KBC Securities over de brandbrief die aandeelhouder CIAM aan Ontex  schreef:

  'We zijn het eens met CIAM. De beleggersupdate van vorig jaar voldeed niet aan de marktverwachtingen en verschafte niet de broodnodige strategische marsrichting', schrijft analist Alan Vandenberghe. 'Als CIAM de krachten bundelt met ENA (een andere ontevreden aandeelhouder, red.) kan dat helpen om te beginnen de kloof in waardering ten opzichte van de sector dicht te rijden. Maar de vraag is nu vooral hoe GBL , de referentieaandeelhouder, zal reageren.'

  De vraag is nu vooral hoe GBL, de referentieaandeelhouder van Ontex, zal reageren
  Alan Vandenberghe
  KBC Securities-analist

  Vandenberghe blijft bij zijn 'houden'-advies, ondanks de 'massale' korting - tot 50 procent - ten opzichte van de grotere rivaal Essity. 'Die korting is terecht gelet op de kleinere omvang, de grote afhankelijkheid van wisselkoersen, de schuldenproblematiek en het grotere belang van huismerken in de portefeuille.' 

 • Unilever vlamt na sterk rapport

  Het verbluffend sterke rapport (zie post van 8u39) van Unilever  jaagt in Amsterdam de consumptiereus 7 procent hoger naar 50 euro. 

 • Ontex koerst na brandbrief hoger

  De brandbrief van de Franse aandeelhouder CIAM aan het adres van Ontex   (zie post van 9u01) voedt bij beleggers de hoop dat er actie komt bij de luierfabrikant, die al jaren ondermaats presteert op de beurs. Het aandeel klimt 1,5 procent naar 12,22 euro.

  -33%
  Kwakkelparcours
  De beurskoers van Ontex noteert een derde onder de intekenprijs van zes jaar geleden

  Dat is nog altijd 35 procent lager dan begin dit jaar. Pro memorie: Ontex maakte in juni 2014 tegen 18 euro per aandeel zijn herintrede op de Brusselse beurs. De beurskoers noteert daar zes jaar later dus exact een derde onder. 

 • Bel20 boekt licht herstel

  De Brusselse beursbarometer  gaat 0,2 procent hoger naar 3.505 punten. 

 • Fondsbeheerder stuurt brandbrief aan management Ontex

  De Franse vermogensbeheerder CIAM heeft een brandbrief gestuurd aan Ontex' management. CIAM, goed voor een belang van 3,65 procent in de luierfabrikant, hekelt de financiële wanprestaties en niet-ingeloste beloftes.

  Het management moet dringend bij de halfjaarcijfers op 30 juli een duidelijk pad richting waardecreatie verstrekken
  CIAM
  Ontex-aandeelhouder

  'Het management moet dringend bij de halfjaarcijfers op 30 juli een duidelijk pad richting waardecreatie verstrekken', klinkt het. 'Als het management dat niet kan, moet de raad van bestuur actie ondernemen'. 

  Het aandeel Ontex  noteert dicht tegen een diepterecord. 

 • Europese beurzen op weg naar vlot herstel

  De Europese beurzen lijken op weg om de mindere beursdag van gisteren vlotjes goed te maken. Afgaand op de belangrijkste futures zullen de Bel20  en de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, zo'n half procent winst noteren bij de openingsbel. 

  ©AFP

 • Unilever splitst Lipton af

  Unilever  gaat zijn theeafdeling, vooral bekend van Lipton, afsplitsen. Dat leert het kwartaalrapport van de Nederlands-Britse consumptiereus.

  De groep had begin dit jaar een strategische denkoefening rond de afdeling opgestart. Die is nu klaar. Het resultaat is nu dat de theeafdeling afgesplitst wordt, met uitzondering van de activiteiten in Indonesië en India. 

  Ook de kwartaalupdate zelf van Unilever mocht er best zijn. Organisch bleef de omzetkrimp beperkt tot 0,3 procent, terwijl analisten zich schrap zetten voor een krimp van bijna 4 procent. Dit vooral dankzij de sterke groei van de thuisconsumptie van voeding, roomijs en thee. 

 • Roche doorstaat pandemie goed

  Roche, de Zwitserse farmagigant met smetteloze staat van dienst, legt bijna traditiegetrouw een stevig halfjaarrapport voor. Ondanks de impact van Covid-19 legt Roche gezuiverd voor wisselkoersen 1 procent omzetgroei voor. De nettowinst zakt in Zwitserse frank 5 procent, maar bij constante wisselkoersen is er 3 procent groei. 

  CEO Severin Schwan blijft voor heel 2020 gezuiverd voor wisselkoersen zo'n 5 procent omzetgroei voorspellen. Idem voor de nettowinst, terwijl aandeelhouders een verdere stijging van het dividend mogen verwachten. 

 • Om even na te denken bij uw kopje koffie

  De kans is reëel dat u van een kop koffie geniet terwijl u deze blog leest. Een kopje dat vrij goedkoop is dankzij grote beleggers die koffie als een perfect alternatief voor de lage rente zien. Dat leert dit boeiende gesprek van collega Kris Van Hamme met de Antwerpse koffietrader Efico. 

  Voor grote beleggers zoals pensioenfondsen is koffie een belegging als een ander nu de rente zo laag staat en iedereen rendement zoekt. Na olie is koffie de meest verhandelde grondstof, en een van de meest volatiele markten
  Michel Germanès
  CEO Efico

 • Sofina noteert voor het eerst tegen premie

  Sofina  publiceerde gisteren in zijn zesde nieuwsbrief een update met de belangrijkste kerncijfers. Echt groot nieuws was er niet, maar de essentie is dat de portefeuille de pandemie nog niet helemaal verteerd heeft: de spilholding van de familie Boël zag de netto-actiefwaarde van de portefeuille afnemen tot 217 euro per aandeel, van 227 euro per aandeel.

  Dat bekent ook dat Sofina tegenover de slotkoers van woensdag - 243 euro - nu voor het eerst officieel tegen een premie, van 12 procent, noteert. Dat is niet onterecht gelet op de indrukwekkende staat van dienst van de holding, maar het contrast met de eerste nieuwsbrief begin 2018 is groot. Toen was het discrete Sofina nog zowat het best bewaarde geheim van de Brusselse beurs, dat tegen een hardnekkige korting van 20 à 30 procent op de portefeuille noteerde (zie grafiek). 

 • S&P500-zitje wenkt voor Tesla

  Tesla  mag zich stilaan opmaken voor een zitje in de invloedrijke brede Wall Street-beursbarometer die de S&P500 is. De pionier in elektrische auto's legde gisteren namelijk voor het vierde kwartaal op rij nettowinst voor, een voorwaarde bij S&P om in de index opgenomen te worden. En dus potentieel een verse koopgolf voor het nu al behoorlijk stratosferisch gewaardeerde aandeel: alleen al de Spider - de populaire tracker die de S&P500 schaduwt - is goed voor 290 miljard dollar beleggersgelden. 

  Let wel: de winst van Tesla kwam afgelopen kwartaal eigenlijk vooral van belastingkredieten voor zijn zero-emissieauto's (ZEV's) die het bedrijf aan andere, minder milieuvriendelijke, autobouwers verkocht. Die 'regulatory credits' waren goed voor 428 miljoen dollar omzet en zijn bijna pure winst, aangezien de 'kostprijs' van die fiscale voordelen nul zijn. Dat moeilijk te voorspellen lijntje is groter dan de bedrijfswinst van 327 miljoen dollar die Tesla rapporteerde. 

 • Vaccindeal Pfizer zet Wall Street op winst

  Goedemorgen! We trappen af met een blik op Wall Street. Daar boekte de Dow Jones  behoorlijke winst, met dank aan Pfizer . De farmareus sloeg munt uit de forse vaccindeal: Washington legt 2 miljard dollar op tafel voor de eerste 100 miljoen dosissen van het potentiële coronavaccin dat Pfizer samen met het Duitse BioNTech ontwikkelt, ofte 20 dollar per dosis. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud