1. Markten Live
 2. Live blog

Techaandelen gaan hoger

Wall Street ging overweged hoger. De aandacht van beleggers verschuift richting Federal Reserve. De Bel20 noteert weer hoger dan vóór de coronacrash. Philips leed onder een terugroepingsactie. Iteos vloog hoger na een deal met GSK.
 • Techaandelen gaan hoger

  Techaandelen redden de meubelen op Wall Street. Hier leest u meer!

  Tevens sluiten wij hierbij de blog af. Tot morgen!

 • Sofina verlaagt belang Deceuninck onder 5 procent

  Deceuninck meldt dat Sofina zijn belang in de producent van pvc-ramen heeft verlaagd tot onder de drempel van 5 procent. Bij de vorige kennisgeving bedroeg dat belang nog 9,8 procent.

 • Bel20 sluit in het groen

  Lekker weertje buiten en ook op de Brusselse beurs ging het vandaag lekker. De hoofdgraadmeter Bel20 sloot met 0,7 procent winst op 4.221 punten. 

  Toppers > Aedifica , Argenx en Elia

  Floppertjes > Aperam , Solvay en Sofina

 • Chatten met Serge

  Redacteur Serge Mampaey buigt zich over de vraag of we terug in een tijdperk zitten waar aandelenselectie doorslaggevend is. Vragen kunt u nu al stellen, de chat start dinsdag om 12 uur. 

 • Over een groener Ferrari...

  ... en de hoge kosten daarvan lees u HIER meer!

  ©Photo News

 • Hoe gaat het op Wall Street?

  Alles daarover leest u: H I E R

 • Cryptominers gaan hoger

  De bitcoin klimt een forse 12 procent tot boven de 40.000 dollar en dat heeft ook zijn impact op miningaandelen. Zo gaat het aandeel Riot Blockchain ruim 18 procent hoger, Marathon Digital veert bijna 19 procent op en ook Bit Digital stormt 18,4 procent hoger. 

  Verder gaan ook andere cryptogerelateerde aandelen hoger. De cryptobeurs Coinbase klimt met meer dan 5 procent, het betalingsbedrijf Square veert 4 procent op en het data-analysebedrijf MicroStrategy - dat een groot deel van zijn cash in bitcoins heeft - schiet 14,6 procent hoger.

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen openen in het rood. De Dow Jones zakt 0,3 procent, de S&P500 levert 0,2 procent in. De Nasdaq weet 0,2 procent te winnen. 

 • Iteos schiet 50 procent hoger

  Het Belgische bedrijf Iteos vliegt bijna 50 procent hoger bij opening. Farmareus GSK stort 625 miljoen dollar op de rekening in ruil voor onderzoeksprojecten. Voorbeurs zien we Iteos 50 procent stijgen op Nasdaq. Hier leest u meer!

 • Amerikanen nemen massaal ontslag

  Met een reeks opmerkelijke grafieken laat collega Bas van der Hout zien dat Amerikanen massaal weglopen bij hun werkgever. De oorzaak: Amerikanen worden mondiger door de ruimere kinderbijslag die gegeven wordt door de Biden-regering:

  Amerikanen nemen massaal ontslag

 • Naar vlakke opening in New York

  De futures op de Dow Jones en de S&P500 blijven nagenoeg stabiel, maar de future op de Nasdaq noteert 0,3 procent in de plus.

  Zoals min of meer te verwachten is, zullen beleggers voorzichtig zijn met het rentebesluit van de Fed voor de deur. Ze zullen vooral uitkijken naar signalen over het terugdraaien van de noodstimulus waartoe de Fed zijn toevlucht nam om de impact van de coronacrisis in te dijken.

  De Amerikaanse beurzen hebben bovendien dit jaar al een goede prestatie geleverd. De S&P500 won al 12,9 procent en sloot vrijdag andermaal op een record.

 • Iteos schiet 50 procent hoger voorbeurs

  Het Belgische biotechbedrijf Iteos wordt straks een van de sterren op Nasdaq. Farmareus GSK stort 625 miljoen dollar op de rekening in ruil voor onderzoeksprojecten. Voorbeurs zien we Iteos 50 procent stijgen op Nasdaq. 

  Lees hier meer. 

 • Ferrari: groen kost poen

  Ferrari zet vol in op de elektrificatie van zijn wagenpark door Benedetto Vigna als nieuwe CEO aan te wijzen. Vigna werkt op dit moment bij de chipmaker ST Microelectronics waar hij de grootste divisie aanstuurt. De chipman schreef zijn thesis over quantum quarks en heeft honderden patenten op zijn naam staan, waarmee hij net als Tesla-CEO Elon Musk als echte tech-CEO kan worden gezien boven een autobedrijf. 

  De bouwer van luxe bolides zal zich dus de komende jaren gaan omvormen tot een echte elektrische autospeler voor het dure segment van wagens. Maar koken kost geld en dat zorgt ervoor dat analist George Galliers van de zakenbank Goldman Sachs zijn koopadvies omzet in een regelrecht verkoopadvies. Ook het koersdoel zakt van 192 naar 170 euro. 'Hoewel we denken dat de groene ambitie van Ferrari positief is op de langere termijn, gaan we ervan uit dat de transitie op korte termijn veel geld gaat kosten. Dat heeft zijn invloed op de vrije kasstromen.' 

  Galliers verhoogt zijn verwachting voor de investeringen op 42 miljoen euro per jaar tot en met 2030. Toch denkt de analist dat de investeringen in elektrificatie noodzakelijk zijn voor de toekomstige groei. 'Hoewel de verbrandingsmotor tot de kern van de auto-industrie behoorde, denken we dat in de toekomst heel andere technologieën nodig zijn voor de autosector.'

  Ferrari wil tegen 2025 zijn eerste elektrische auto op de markt brengen. Dat is ook een behoorlijke koerswijziging met het imago van de automaker. Deze staat nu nog bekend als producent van luidruchtige en vervuilende auto's met enorme motoren. Het aandeel levert maandag 1,3 procent in.

 • Ons Brussels beursverslag...

  ... belicht de stevige klim van Elia, de nieuwe - en mogelijk laatste - desinvestering bij Greenyard en de halfjaarcijfers van Ascencio. Hier te lezen.

 • Hoger advies voor Ascencio bij Degroof Petercam

  Herman van der Loos, die bij Degroof Petercam de vastgoedsector volgt, heeft het over ‘solide resultaten’ bij Ascencio . Hij maakt zich geen zorgen over de tijdelijke leegstand in Valencia aangezien het pand in kwestie dankzij een verbrekingsvergoeding nog ‘financieel’ verhuurd is tot juni volgend jaar. ‘Dat geeft Ascencio heel wat tijd om het te herverhuren.’

  De analist wijst ook op de weerbaarheid van Ascencio dankzij de standsrandwinkels en de hoge blootstelling aan voedingsretail (40,6 procent van de totale huur).

  Hij trekt zijn advies voor Ascencio op van ‘houden’ tot ‘kopen’ en behoudt zijn koersdoel van 58 euro. De hoge kwaliteit van de portefeuille, met een groot gewicht aan voedingskleinhandel, wordt niet weerspiegeld in de koers, zegt hij.

  Hij verwijst ook naar de lage ratio’s waartegen het aandeel noteert. ‘We geloven dat een stabiel dividend voor het lopende boekjaar een understatement is, gezien de lage payout en de hogere verwachte EPRA-winst, aangevuurd door de Casino-overname, terwijl de impact van de pandemie tot een minimum is beperkt gebleven.’ Ascencio biedt bovendien een dividendrendement van meer dan 8 procent.

 • Alexander Roose en Quirien Lemey verlaten Degroof Petercam AM

  Chief investment officer Alexander Roose en technologiespecialist Quirien Lemey verlaten Degroof Petercam AM voor een 'gezamenlijk project'. Wat ze precies gaan doen, is nog niet duidelijk. Het vertrek zorgt voor een reeks herschikkingen. Zo promoveert Johan Van Geeteruyen tot CIO Fundamental Equity, de rol van Roose.

  Van Geeteruyen werd in 1998 fondsbeheerder bij Petercam voor onder meer de Belgische aandelenfondsen en het persioenspaarfonds van Argenta. Zijn huidige rol van chief investment officer van de global balanced strategieën, wordt overgenomen door Yves Ceelen.

  Ik wil Alexander en Quirien bedanken voor hun jarenlange bijdrage tot de ontwikkeling van onze fundamentele analyse-expertise.
  Hugo Lasat
  CEO DPAM

 • Renteverhogingen Hongarije wellicht per kwartaal

  Hongarije zal de nakende renteverhogingen, bedoeld om de hoogste inflatie in de Europese Unie in te tomen, waarschijnlijk elk kwartaal doorvoeren. Dat vernam Bloomberg van Gyula Pleschinger, een lid van de monetaire raad van de Hongaarse centrale bank. Het zal er volgens hem op aankomen niet te snel en niet te traag de rente te verhogen.

  Voor de tweede maand op rij klokte de Hongaarse inflatie in mei op 5,1 procent af. Dat is een stuk boven de tolerantiestrook van 2 tot 4 procent.  

 • Tack koopt flink pakket Tessenderlo's

  Luc Tack heeft op 9 juni 50.000 aandelen Tessenderlo  gekocht tegen 34,85 euro per stuk. De transactie gebeurde buiten de beurs om en is goed voor een investering van 1,7 miljoen euro. Het aandeel zakt vandaag 1 procent tot 35,05 euro.

 • KBC optimistischer over Belgische groei

 • De Belegger on Tour: Unifiedpost

  Vorige week maandag vond een nieuwe editie van De Belegger on Tour plaats. We tonen u de pitch van Hans Leybaert , de CEO van Unifiedpost. Leybaert legt onder meer uit dat 2021 een transitiejaar wordt. Hij mikt dit jaar op een organische groei van 15 procent, maar dat moet stijgen naar 25 procent groei vanaf 2022 en naar 30 procent vanaf 2023. 

  De Belegger on Tour

 • Britse luchtvaartaandelen in glijvlucht

  Het oprukken van de Delta-coronavariant - eerder bekend als de Indiase variant - in het Verenigd Koninkrijk zal de Britse regering ertoe aanzetten om de verdere versoepelingen, die voor 21 juni waren gepland, met vier weken uit te stellen. Dat meldt de BBC. De regering zou daarmee de raad volgen van wetenschappers die vinden dat er eerst meer mensen moeten gevaccineerd worden of een tweede dosis krijgen. Premier Johnson zou het nieuws vanavond op een persconferentie aankondigen.

  Het uitstel van de versoepelingen weegt op de luchtvaaraandelen in Londen. IAG , het moederbedrijf van British Airways, zakt 2,2 procent. Bij de budgetmaatschappijen zakt easyJet 1,4 procent, Wizz Air 1,2 procent en Ryanair 0,8 procent.

 • Huvepharma trekt naar Euronext Amsterdam

  Huvepharma, een Bulgaars bedrijf dat geneesmiddelen voor mensen en dieren en voedingsproducten maakt, plant een beursgang in Amsterdam. De operatie is gepland in de komende weken. Er zullen zowel nieuwe als bestaande aandelen worden verkocht. Met de uitgifte van nieuwe aandelen wil Huvepharma ongeveer 300 miljoen euro ophalen. De opbrengst van de beursoperatie is bedoeld om de groei te versnellen en de schuldgraad te verlagen.

  Huvepharma is naar eigen zeggen het nummer zes in de wereld wat geneesmiddelen voor veeteelt betreft, en het nummer twee inzake medicijnen en voedingsadditieven voor varkens en pluimvee. Het bedrijf heeft productiesites in Italië, Frankrijk, Bulgarije en de VS. De producten zijn in meer dan honderd landen in de handel. Vorig jaar realiseerde Huvepharma een omzet van 588 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 167 miljoen euro. De ebitda-marge bedroeg een stevige 28,4 procent.

 • Philips zakt na terugroepingsactie

  Het Nederlandse medtechconcern Philips roept alle DreamStation-apparaten van de eerste generatie terug. In de toestellen voor thuisbeademing om slaapapneu te behandelen zal Philips het PE-PUR-isolatieschuim, bedoeld om het geluid van het apparaat te dempen, vervangen. Het isolatieschuim kan vergaan en deeltje kunnen loskomen. Tot dusver waren er maar weinig klachten van gebruikers (0,03 procent in 2020), maar Philips wil gezondheidsproblemen voorkomen.

  Om de kosten van de vrijwillige terugroepactie te dekken verhoogt Philips de provisie tot 500 miljoen euro. Dat is een verdubbeling tegenover de 250 miljoen euro waarvan sprake was in de eerstekwartaalupdate, toen het probleem voor het eerst werd gemeld.

  Philips verwacht dat de omzet in de tak Sleep & Respiratory Care dit jaar onder druk zal staan door de problemen. Dat zou echter goedgemaakt worden door de overige activiteiten. Daarom blijft de omzet- en winstprognose (die laatste betreft de aangepaste ebita) die op 26 april jl. werd gecommuniceerd behouden.

  Beleggers schrikken en sturen het aandeel Philips ruim 4 procent lager. 

  ‘Het negatieve vandaag is overwegend een sentimentskwestie’, zegt ING-analist Marc Hesselink, ‘aangezien het kwaliteitsprobleem erger is dan aanvankelijk gevreesd’.

 • Hogere start in Europa, Bel20 heeft corona verteerd

  De Europese beurzen openen in de plus. De Euro Stoxx 50 wint na twee minuten 0,4 procent. De Bel20 doet hetzelfde en met 4.208 punten heeft de Brusselse graadmeter nu ook de coronacrash van vorig jaar verteerd.

  Rond volgende bedrijven is er sinds vrijdagavond nieuws:

  * Greenyard doet zijn Nederlandse champignondochter van de hand voor 17 miljoen euro. Het aandeel wint 0,6 procent.

  * Ascencio belooft een stabiel dividend over het lopende boekjaar. Ascencio stijgt 1,5 procent.

  * Nyrstar heeft twee punten toegevoegd aan de agenda voor de algemene vergadering. Het centjesaandeel zakt 1,9 procent.

 • Clariant verkoopt pigmentenactiviteit

  Het Zwitserse fijnchemiebedrijf Clariant verkoopt zijn pigmentenactiviteit aan de Duitse Heubach Group en het investeringsbedrijf SK Capital Partners. Clariant vangt hiervoor tussen 805 en 855 miljoen frank (740 tot 786 miljoen euro).

  De verkoop, de laatste fase van een desinvesteringsprogramma, zou in de eerste helft van 2022 worden afgerond. Clariant zal na afloop opnieuw investeren in de holding waarin de pigmentenbusiness wordt ondergebracht en een belang van 20 procent nemen.

  Uit de krachtenbundeling met Heubach zal naar verluidt een wereldspeler in pigmenten en kleurstoffen ontstaan met een jaaromzet van 900 miljoen euro en 3.000 werknemers.

 • Musk tweet bitcoin hoger

  Elon Musk, de topman van Tesla , reageerde in een tweet op een artikel van Cointelegraph, een mediabedrijf dat over cryptomunten rapporteert. Daarin werd Musk muntmanipulatie verweten.

  Magda Wierzycka, een van de rijkste vrouwen in Zuid-Afrika en CEO van het financiëledienstenbedrijf Sygnia, opperde dat de SEC een onderzoek zou moeten instellen naar de manier waarop Musk de prijzen van cryptomunten beïnvloedt via tweets en uitspraken. Ze zei ook dat Tesla een groot deel van zijn bitcoins had verkocht toen de cryptomunt piekte.

  Dat laatste spreekt Musk tegen in een tweet. Tesla zou slechts circa 10 procent van zijn bitcoinbelang hebben verkocht.

  Hij voegt er aan toe dat Tesla mogelijk de bitcoin weer als betaalmiddel zal accepteren als blijkt dat de energie die gebruikt wordt voor het ‘delven’ van de munt voor de helft groen is en de trend verder positief is.

  Die melding stuurt de bitcoin vanmorgen zowat 12 procent hoger tot ongeveer 39.340 dollar. 

 • Greenyard verkoopt Nederlandse champignondochter

  Het fruit- en groenteconcern Greenyard doet zijn dochterbedrijf Greenyard Prepared Netherlands van de hand. Greenyard Prepared Netherlands is gevestigd in Velden en maakt verse champignons in (in blik of bokaal).

  Het bedrijf wordt overgenomen door de Poolse private equity-speler Cornerstone Investment Management, die financiële steun krijgt van Kartesia. De verkoopprijs bedraagt 17 miljoen euro. Cornerstone is van plan verder te investeren in het Nederlandse bedrijf.

  Volgens Greenyard zal de transactie, die naar verwachting in de zomer zal worden afgerond, geen grote impact hebben op de financiële resultaten. Wel zal ze toelaten de schuldgraad verder te verminderen.

  Nog volgens Greenyard is met de verkoop van Greenyard Prepared Netherlands de transformatie van de groep voltooid. ‘Wij zijn nu in staat om onze kernactiviteiten over de hele wereld verder te versnellen, terwijl wij voortdurend onze strategische partnerschappen uitdiepen’, klinkt het in een persbericht.

 • Ascencio belooft stabiel dividend

  Vrijdagavond maakte de vastgoedverhuurder Ascencio   halfjaarcijfers bekend. De bezettingsgraad zakte eind maart naar 96 procent tegenover 97,7 procent eind september. Ascencio zag een huurder in Spanje vertrekken. In België en Frankrijk bleef de bezetting stabiel. De groep die zich specialiseert in winkelpanden toont zich niettemin tevreden over de halfjaarcijfers en belooft nu al een stabiel dividend over het lopende boekjaar. Dat voeding 40 procent uitmaakt van de portefeuille heeft de groep weerbaar gemaakt in de coronacrisis.

  Ascencio keert het dividend in februari uit. Op 5 februari betaalde de groep een brutodividend uit van 3,65 euro. Dat geeft op basis van de slotkoers van vrijdag een nettodividendrendement van 5,3 procent. 

 • Aandeelhouders Nyrstar mogen naar AV komen

  Nyrstar NV , de beursgenoteerde monoholding die circa 2 procent van de gelijknamige zinkproducent in handen heeft, laat weten dat de het voor aandeelhouders mogelijk zal zijn de algemene vergadering van 29 juni (11 uur) fysiek bij te wonen. Weliswaar met de nodige beschermingsmaatregelen (geen coronasymptomen vertonen, mondmasker, 1,5 m afstand, handhygiëne…). Tegelijk wordt de AV gestreamd.

  Op vraag van een groep aandeelhouders die samen 6,64 procent van de uitstaande aandelen vertegenwoordigen, heeft Nyrstar NV ook twee items toegevoegd aan de agenda. De aandeelhouders in kwestie vragen een evaluatie van de onafhankelijke bestuurders van Nyrstar, omdat ze van mening zijn dat de huidige bestuurders (Martyn Konig, Carole Cable, Jane Moriarty en Anne Fahy) niet als onafhankelijke bestuurders kunnen worden beschouwd. Aansluitend vragen ze dat een bijzondere algemene vergadering wordt samengeroepen om een of meer onafhankelijke bestuurders te benoemen.

  Intussen blijven minderheidsaandeelhouders van Nyrstar NV zich ook verzetten tegen de manier waarop Trafigura de meerderheid van het zinkbedrijf in handen kreeg.

 • Deze week: Fed, Colruyt & Greenyard

  We blikken in dit artikel vooruit op de beursweek. 

 • 5 favoriete aandelen van Joost Olbrechts

  De beheerder van Karakter Invest Kameleon Fund heeft één Belgisch aandeel op zijn lijstje staan: Cofinimmo .

  Lees hier meer. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De EuroStoxx50 opent naar verwachting met een winst van 0,3 procent, leren de futures. 

 • Goede raad van beursveteranen

  Beleggers die het noorden een beetje kwijt zijn of mensen die hun eerste stappen willen zetten op de beurs, kregen in De Tijd van afgelopen weekend goede raad van drie beursveteranen: Kristoff Van Houte van het beursblad Kroffinvest, Bart Goemaere, bekend van BeursTips, en Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger (Mediafin).

 • Aziatische beurzen presteren gemengd

  Goedemorgen. We starten de week met een blik op de Aziatische beurzen. Tokio gaat 0,6 procent hoger, terwijl Seoel stabiel noteert. Van Shanghai en Hongkong moeten we vandaag niets verwachten aangezien de Chinezen een feestdag hebben: het Dragon Boat Festival.

  Wall Street kende vrijdag een late rally en de indexen sloten er vlak tot matig hoger. De Amerikaanse rente gaat licht lager. Na het (hoge) inflatiecijfer van vorige week, dat de markten moeiteloos verteerden, gaat de aandacht nu richting het rentebesluit van de Fed. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank haar ultrasoepel monetair beleid zal voortzetten en dat het nog te vroeg is om over een afbouw van het obligatieaankoopprogramma te beginnen praten. Economen sluiten echter niet uit dat de Fed wel al iets zegt over mogelijke renteverhogingen in 2023.

  Traders aan de slag op de New York Stock Exchange ©BELGAIMAGE

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud