1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen trekken weer hoger

Na enkele verliesdagen gingen de beurzen donderdag weer de goede richting uit. In Brussel was er voor Bpost een dag na de grootste koersval ooit nog geen herstel weggelegd. Galapagos genoot na van een lovend rapport van Berenberg.
 • Tot morgen!

  We zetten er een punt achter voor vandaag. Morgenvroeg kunt u weer bij ons terecht voor allerhande beurs- en bedrijfsnieuws. Veel staat er vrijdag wel niet op de agenda: enkele Amerikaanse macrocijfers en de jaarresultaten van Emakina.

  VRIJDAG 16 MAART 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - Loonkosten vierde kwartaal, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen februari, 13.30 uur
  - Industriele productie februari, 14.15 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) maart, 15 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Emakina: jaarresultaten 2017
  - TINC: kapitaalverhoging door uitgifte van nieuwe aandelen tegen 11,40 euro. Drie bestaande aandelen geven recht op een nieuw. T.e.m. 23 maart. 
  - Zenitel: publicatie jaarverslag, 8 uur


 • Atenor sluit liquiditeitscontract met Kepler Cheuvreux

  Atenor heeft een liquiditeitscontract gesloten met Kepler Cheuvreux. Het contract loopt vanaf 16 maart tot het einde van het jaar, en is jaarlijks stilzwijgend verlengbaar. Het doel is voor een liquide handel te zorgen van de aandelen Atenor op Euronext Brussel.

  Degroof Petercam treedt sinds 2003 op als 'liquidity provider' voor de notering van Atenor en dat blijft zo.

 • GBL verhoogt dividend tot 3 euro

  GBL heeft vorig jaar 705 miljoen euro winst geboekt, een hele verbetering tegenover het verlies van 458 miljoen in 2016 (vooral te wijten aan een waardevermindering op LafargeHolcim). De netto-actiefwaarde van de holding steeg met 11 procent dankzij ‘een sterk toenemende, wereldwijde groei en stijgende koersen op de aandelenmarkten’. GBL trekt zijn dividend op van 2,93 tot 3,00 euro bruto.

 • Matige winsten in Europa

  De Europese beurzen wisten na twee negatieve sessies weer de goede richting uit te gaan. De EuroStoxx50 eindigde 0,8 procent hoger. De Bel20 deed een fractie minder met 0,55 procent winst. 

  In de Brusselse index trokken Bpost en Proximus tegen. Bpost (-2,3%) ging na de historische klap van woensdag nog iets dieper – het vertrouwen lijkt helemaal zoek – terwijl Proximus (-2,3%) in zijn jaarverslag zijn verzet herhaalde tegen de op handen zijnde regulering rond zijn glasvezelnetwerk. Daardoor zou een concurrent als Orange Belgium toegang krijgen tot Proximus’ netwerk tegen een groothandelsprijs op basis van de actuele kosten.

  Op de continumarkt stonden Picanol (+2,6%), Xior (+2,2%) en Galapagos (+2,1%) bovenaan. Picanol maakte zo het verlies van woensdag – na iets mindere jaarcijfers – grotendeel goed. Xior werd beloond voor de snelle expansie van zijn netwerk van studentenhomes. Galapagos genoot na van een lovend rapport van Berenberg, dat ook brood ziet in enkele minder bekende geneesmiddelenprogramma’s van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf.

    • ‘IPO-prijs Healthineers in onderste helft van range'

  Siemens zal zijn medische divisie Healthineers naar de beurs brengen tegen een prijs die in de onderste helft van de prijsvork ligt, vernam Reuters van een van de bookrunners.

  De prijsvork voor Healthineers was bepaald op 26-31 euro per aandeel. Zoals het er nu uitziet, wordt de introductiekoers wellicht 28 euro. Tegen die prijs zou Healthineers circa 28 miljard euro waard zijn, waarmee het een van de grootste Duitse beursintroducties van de voorbije jaren zou worden.

  Dat is wel een stuk minder dan de 35 à 40 miljard euro waarop sommigen hadden gerekend. De prijs is neerwaarts bijgesteld, enerzijds door de onzekere vooruitzichten voor de diagnostica-activiteiten van Healthineers, anderzijds door de meer volatiele markten.

 • Dow Jones weer boven 25.000 punten

  De winsten in New York dikken aan. De Dow Jones schrijft 1 procent bij en rondt weer de kaap van 25.000 punten.

  Drukte op de beursvloer in New York ©REUTERS

 • Is kritiek op superloon ING-baas terecht?

  Volgende tweet roept in ieder geval vragen op.

 • Alexion topper in New York

  Een van de best presterende aandelen in New York is Alexion Pharmaceuticals . Het aandeel veert circa 9 procent op nadat bekend raakte dat een experimenteel geneesmiddel voor de behandeling van de zeldzame bloedziekte PNH (paroxismale nachtelijke hemoglobinurie) goed scoorde in een gevorderd klinisch onderzoek. Het nieuwe middel, ALXN1210, werd daarbij vergeleken met Soliris, het topmedicijn van Alexion.

  Het farmabedrijf gaat in de tweede jaarhelft aanvragen indienen om het middel in de VS, de EU en Japan op de markt te mogen brengen. Mensen met PNH hebben door vernietiging van cellen last van bloedarmoede, infecties en trombosen.

 • Beleggersvertrouwen gedaald

  De maandelijkse Binck Beleggersbarometer toont aan dat de beleggers wat nerveuzer zijn geworden. De barometer staat nu op 2,9 tegen 4,5 in februari. De Beleggersbarometer van BinckBank heeft een schaal die loopt van -10 tot +10.

  Beleggers verwachten dat de Bel20 in de komenden drie maanden met 0,8 procent zal stijgen. Dat is 1,3 procentpunt minder dan bij de vorige meting.

  Het favoriete aandeel onder beleggers is net als vorige maand materiaaltechnologiegroep Umicore . Staaldraadverwerker Bekaert verschijnt deze maand op nummer 1 bij de topverkopen. BinckBank schrijft dat toe aan de importheffingen op staal die president Trump heeft ingevoerd. Wellicht speelt ook mee dat Bekaert op 19 maart uit de Bel20 verdwijnt.

 • Dow Jones opent 0,3 procent hoger

  Bij de openingsbel schiet de Dow Jones 0,3 procent hoger en wint de S&P500 0,1 procent. Marktpartijen verwachten een relatief rustige handelsdag. Voorbeurs werden enkele macrocijfers gepubliceerd, maar niets schokkends. De nieuwe werkloosheidsaanvragen (-4.000 tot 226.000) waren zoals verwacht en de importprijzen zijn in februari minder hard gestegen.  

 • Wall Street zal licht hoger starten

  De futures staan licht positief: de futures op de Dow Jones noteert 0,25 procent in de plus, die op de S&P500 en Nasdaq Compositie staat 0,1 procent positief.

 • Beste februarimaand in jaren voor autoverkoop

  In februari werden in de Europese Unie 1,125 miljoen nieuwe personenwagens ingeschreven, 4,3 procent meer dan in februari 2017. Het is daarmee de beste februarimaand sinds 2008.

  Bijna alle grote automarkten tekenden een hogere verkoop op, met uitzondering van het VK (-2,8%) en Italië (-1,4%). De autoverkoop in het VK is trouwens al 11 maanden op rij aan het dalen. In Spanje werden 13 procent meer auto’s verkocht, in Duitsland was er 7,4 procent groei en in Frankrijk 4,3 procent.

  PSA-topman Carlos Tavares. Dankzij de overname van Opel/Vauxhall is PSA nu de tweede grootste Europese autogroep (na het VW-concern). ©AFP

 • Bpost weer op verlies

  Bpost , dat woensdag met 22 procent de slechtste beursdag beleefde sinds het postbedrijf naar Euronext Brussel trok, herstelde in de ochtendhandel, maar dat is voorbij. Het aandeel staat weer op verlies en zakt dus verder weg. De onzekerheid blijft onverminderd groot.

 • KBC-schuld iets betrouwbaarder

  Een Canadese kredietbeoordelaar, Dominion Bond Rating Service, heeft de rating van KBC-schulden opgetrokken. DBRS gebruikt geen schaal zoals we dat gewoon zijn van de grote namen Standard & Poors, Moody's en Fitch. Zij gebruiken de eerste letters van het alfabet, en komen zo tot stempels die lijken op AAA+ of BBB-.

  DBRS geeft de verschillende types van uitstaande KBC-schulden - van langetermijnschuld tot deposito's - allemaal een trapje hoger dan voordien. 'De kapitaalpositie van KBC is extra versterkt,' luidt het oordeel. 'Deze upgrade reflecteert de inspanningen van de bank in de afgelopen jaren (...) en de versterking van de kapitaalbuffers. De bank heeft mooie winsten gehaald uit een gediversifieerd businessmodel. De groep zou een eventueel verlies vlot kunnen absorberen.'

  Het ratingagentschap geeft ook een vooruitblik mee, zoals de drie grote sectorgenoten dat doen. De outlook voor KBC is 'stabiel', en dus verwacht DBRS niet snel opnieuw van idee te veranderen.

 • De samenvatting...

  ... van deze blog staat hier te lezen:

 • De toestand

  De dagwinst van de Bel20 is ondertussen gehalveerd tot 0,2 procent. Bekaert en Galapagos zijn nu de grootste stijgers binnen de index, voor Bpost.

  Top Flop
  Biocartis+2,51%Global Graphics-1,31%
  Picanol+2,39%Fluxys Belgium-1,48%
  Connect Group+1,90%Orange Belgium-1,49%
  Bekaert+1,86%Nyrstar-1,50%
  Avantium+1,43%Curetis-1,56%
  Acacia Pharma+1,43%Balta Group-2,76%
  Galapagos+1,43%MDxHealth-3,24%

 • Statoil vervelt tot Equinor

  Statoil, het grootste oliebedrijf van Noorwegen, moderniseert met een nieuwe naam: Equinor.

  The name Equinor is formed by combining “equi”, the starting point for words like equal, equality and equilibrium, and “nor”, signalling a company proud of its Norwegian origin, and who wants to use this actively in its positioning.

 • Ahold Delhaize vergroot voetafdruk in VS

  De supermarktgroep heeft drie vestigingen van Supervalu overgekocht. Supervalu wou 21 Farm Fresh Food & Pharmacy-winkels kwijt, en verkocht die aan Food Lion (Ahold Delhaize), diens rechtstreekse concurrent Kroger en het kleinere Harris Teeter. Supervalu strijkt daarvoor 43 miljoen dollar op, maar geeft niet vrij wie hoeveel heeft betaald.

  ©Bloomberg

  'Food Lion heeft naar verwachting 6 miljoen dollar betaald,' reageert Alan Vandenberghe van KBC Securities. 'Dit bevestigt dat Ahold Delhaize nog steeds op zoek is om zijn positie te versterken met kleinere overnames. Ter perspectief: Food Lion heeft meet dan 1.000 winkels.'

 • Biocartis boven

  ©Mediafin

  Na een uurtje handelen ging de Bel20 0,4 procent hoger. De grootste trekker is Bpost, dat herstelt van de zwaarste koersval voor een Bel20'er sinds het postbedrijf naar de beurs kwam (zie tabel). Daarna volgt Umicore, dat opnieuw een koopadvies rijker is.

  Op de brede markt is Biocartis de grootste stijger. Het diagnosticabedrijf maakte vanochtend bekend dat het midden april een presentatie mag geven op een grote gezondheidsbeurs in Chicago. Ze zullen het daar hebben over de resultaten over hun test voor levertumoren. Via vloeibare biopsieën kan de evolutie van een kwaadaardig gezwel in het oog gehouden worden. Het persbericht is niet meer dan een aankondiging van een aankondiging, maar toch kan het bedrijf er zich voldoende mee in de aandacht werken. KBC Securities bevestigt dat het jaarlijkse event van de American Association for Cancer Research (AACR) in Chicago geen klein bier is. De rating van de analisten blijft staan op 'kopen', het koersdoel op 16 euro.

  Ook Acacia Pharma , de jongste beurstelg op de Brusselse beurs, komt in de belangstelling te staan. Het publiceerde over Baremsis, zijn verst gevorderde fase III-onderzoek, naar een potentieel geneesmiddel tegen misselijkheid na operaties onder verdoving.

 • Inkoopprogramma Van de Velde

  Lingeriefabrikant Van de Velde laat vanochtend weten dat het bijna 4.000 eigen aandelen heeft gekocht sinds begin vorige week. Die aandelen zullen niet vernietigd worden, maar dienen om werknemers te verlonen via een optieplan. Het is niet duidelijk of Van de Velde meer aankopen zal doen, al lijkt die kans reëel omwille van het beperkte pakket dat nu is gekocht.

 • Koopadvies Umicore

  De Zuid-Afrikaanse zakenbank Investec trekt het advies voor Umicore op van houden naar kopen. Het koersdoel stijgt van 42 naar 52,9 euro. Met analist Marc Elliott is een van de laatste sceptici overtuigd: tot mei vorig jaar had hij zelfs een verkoopadvies uitstaan., dat pas begin februari van dit jaar veranderde in 'houden'. Op die tijd ging het aandeel van de recyclagegroep Umicore grofweg de helft hoger. Umicore heeft volgens data die Bloomberg bijhoudt nog 3 verkoopadviezen, 9 keer de stempel 'houden' en nu ook 9 koopadviezen.

 • Europese futures: groen

  De futureshandel wijst op koerswinsten tot een half procent voor de grote Europese beursindexen, wanneer de beurzen dadelijk opengaan. Enkel de Britse FTSE100 - de Footsie - zou aan de grond blijven.

 • Brits-Nederlands conglomeraat trekt van Londen naar Rotterdam

  De financieel directeur van Unilever bezweert dat brexit 'absoluut geen factor was' voor deze beslissing.

 • Goeiemorgen

  De resultatenstroom in ons land loopt op zijn laatste benen. Nabeurs zijn twee holdings en een biotechbedrijf aan de beurt: Brederode , GBL en Thrombogenics

  We beginnen bij de laatste, Thrombogenics. Het Leuvense bedrijf biechtte in december op dat het zijn meest gevorderde onderzoek had stopgezet omdat het niet voldoende patiënten vond om de werking ervan aan te tonen. Het aandeel zag toen een vijfde van zijn beurswaarde in rook opgaan.

  De voorbije maanden maakte Thrombogenics dat verlies helemaal goed. En wel omdat beleggers er op speculeren dat het bedrijf de volgende prooi van een farmareus wordt, naar het voorbeeld van Ablynx.

  GBL, de holding van Albert Frère, zag gisteren nog zijn tweede grootste positie, Adidas, meer dan 11 procent hoger schieten na puike jaarcijfers én sterke groeivooruitzichten. Uitkijken of ook de andere participaties van GBL in goeden doen waren vorig jaar.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content