1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 opnieuw boven 3.000 punten

De Europese beurzen trokken hoger nu heel wat landen het pad effenen om hun economie herop te starten. KBC steeg ondanks een coronawaarschuwing. Greenyard knalde hoger na een hogere winstprognose. Ook Wall Street schiet vooruit.
 • Bull, Bear & Bas: 'Chinese economie krimpt hard'

  Wij sluiten hierbij de blog af. Collega Bas van der Hout behandelt in zijn marktenvlog hét nieuws van de dag: de forse krimp van de Chinese economie. Fijn weekend!

 • Euronext Brussel: Greenyard schiet 16 procent hoger

  Het overzicht van de Brusselse beursdag, leest u hier

 • Bel20 sluit ruim 3 procent hoger

  De Bel20 is zonet 3,1 procent hoger afgesloten op 3.015,41 punten. 

  Toppers in Brussel: Greenyard (+15,8%), Aperam (+8,9%) en D'Ieteren (+7,3%). 

  Floppers: CFE (-3,9%), Intervest O&W (-3,9%) en Bone Therapeutics (-4,3%). 

 • Schatkist hoopt toch staatsbon uit te geven

  De schatkist denkt dat ze in 2020 een half miljard kan ophalen met de uitgifte van staatsbons. Dat blijkt uit het aangepaste financieringsplan dat het Federaal Agentschap van de Schuld vrijdag heeft gepubliceerd. In het oorspronkelijke financieringsplan was geen uitgifte van staatsbons voorzien. Het  agentschap verwees toen naar de lage rente en geringe interesse van particuliere beleggers.

  'De rente is een beetje gestegen', zegt Jean Deboutte, directeur van het schuldagentschap, in een toelichting. 'Maar het is niet zeker dat we effectief staatsbons zullen uitgeven.'

  De coronacrisis heeft de financieringsbehoefte van de schatkist met 20,4 miljard euro doen stijgen naar 51,9 miljard. De schatkist is van plan 45 miljard op lange termijn te ontenen in plaats van de oorspronkelijke raming van 30 miljard. Dat zal vooral gebeuren door de uitgifte van lineaire obligaties (OLO), die zich richten op grote beleggers als banken en verzekeraars. 

 • Netflix zet stap terug | Bijzonder hoge verwachtingen voor kwartaalcijfers

  Door het optimisme over een geneesmiddel en over het geleidelijk terug open laten gaan van de (Amerikaanse) economie, is het geen goede dag voor aandelen die gretig werden gekocht tijdens de Covid-19-pandemie. Vandaag zakt Netflix echter met 4 procent. 

  Maar sinds het dieptepunt van maart, is Netflix  met 50 procent gestegen. Om maar te zeggen dat de verwachtingen voor de cijfers over het eerste kwartaal dinsdagavond bijzonder hoog zijn. De streamer van series en films stelde zelf een toename van het aantal betaalde abonnees voorop van 7 miljoen tot 174 miljoen eind maart. Maar die voorspelling dateert van voor een groot deel van de wereld thuis zit. Analisten mikken op een winst per aandeel van 1,62 dollar (+113%). 

 • Nicolas Saverys geen CEO meer bij Exmar

  Nicolas Saverys ruilt het CEO-schap bij Exmar  in voor de voorzittershamer in de raad van bestuur. De vorige voorzitter, Philippe Bodson, overleed aan de gevolgen van Covid-19. Francis Mottrie, de deputy-CEO, vervangt Saverys als CEO. 

 • ING over trading update Barco: 'Uitkijken naar vooruitzichten'

  Volgende week woensdag komt Barco  met een trading update over het eerste kwartaal. ING kijkt er al even op vooruit en stelt meteen: 'Het eerste kwartaal maakt weinig uit. De markt kijkt uit naar commentaren over het verdere verloop van 2020.'

  ING maakt zich vooral zorgen over de entertainment-divisie, die onder meer projectoren installeert in cinemazalen. 'Wij verwachten een omzetdaling in 2020 van 20 procent. Dat impliceert een omzetdaling van 30 procent over de periode april-december 2020.' Veel cinemazalen zijn wereldwijd gesloten, en het is onduidelijk wanneer ze terug opengaan.

  Ook voor Clickshare (oplossing voor draadloze presentaties) verwacht ING een negatieve impact van het nieuwe coronavirus. 'Als iedereen van thuis werkt, is er geen behoefte om meeting rooms te upgraden. In de toekomst zal er wel meer met meetings op afstand gewerkt worden en dat is wel positief voor de videoconferencing-tool die recent in Clickshare wordt toegevoegd.'

 • Wall Street opent met flinke winst | Opmerkelijkste koersbewegingen

  De Dow Jones  opent met een winst van 600 punten of 2,5 procent.

  Gilead  spurt 11 procent hoger. Zijn middel remdesivir zou goed aangeslagen hebben bij een groep Covid-19-patiënten in Chicago.

  Boeing  wint 9 procent. Liefst 27.000 werknemers van de vliegtuigbouwer zouden volgende week terug aan het werk gaan in een fabriek in Washington.

  Zowel Zoom  als Slack  staan onder druk. Nu verschillende landen stilaan naar het einde van de quarantaine evolueren en er goed nieuws verschijnt over een virusmiddel, worden beleggers minder optimistisch over de aanbieders van online video en chat.

  Procter & Gamble  wint 2 procent. De maker van consumentengoederen zoals luiers realiseerde een organische omzetgroei van 6 procent. De groep profiteerde volop van hamstergedrag.

 • Amerikaanse futures op winst

  De futures wijzen op een 3 procent hogere opening voor de Dow Jones. 

 • Kris Peeters duikt op bij Elia

  CD&V-politicus Kris Peeters duikt op bij Elia . De raad van bestuur zal Peeters voordragen als niet-onafhankelijk bestuurder na het vrijwillige vertrek van voormalig Antwerps CD&V-schepen Philip Heylen. Dat staat te lezen in de oproeping voor de algemene vergadering van de netbeheerder.

  Geheel ongerelateerd maar in onze ogen een vermeldenswaardige toevalligheid: de CEO van Elia heet eveneens Chris Peeters.

 • 'Vraagtekens bij dividend KBC'

  UBS plaatst vraagtekens bij het dividend van KBC  nu de grootbank waarschuwt voor de impact van het coronavirus op de winst.

  Het beurshuis voorzag een coupon van 2,5 euro in 2019 en 3,5 euro in 2020, die beiden in 2020 zouden worden uitgekeerd. UBS verwacht dat KBC van de geplande 6 euro nog slechts 3,5 euro zal uitkeren. Dat dividend ligt hoger dan de voorspelde winst per aandeel, maar is volgens UBS te verantwoorden door de sterke kapitaalpositie van de bank.

 • Oliekemphanen bekijken verdere productieknip

  Saoedi-Arabië en Rusland staan open voor verdere verlagingen van de olieproductie om de fors lagere olieprijzen op te krikken. Dat blijkt uit een verklaring van beide landen na telefonisch overleg tussen Moskou en Riyad.

  De olieprijs kent opnieuw een slechte dag (zie post 12u01) en zakt onder 19 dollar per vat. De olieprijs herstelde niet na het akkoord van de olieproducerende landen van vorige week om de productie met 10 miljoen vaten per dag terug te brengen.

 • Berenberg verhoogt koersdoel Recticel: 'aandeel nu minder cyclisch'

  Vorige week kwam Recticel met het langverwachte nieuws over de verkoop van zijn autodivisie. Simultaan werd ook de afdeling soepelschuim van de hand gedaan. Berenberg komt vandaag terug op de deals.

  'We verwelkomen de scherpere focus van het bedrijf op de meest winstgevende isolatietak en de lagere complexiteit in de rapportering. Daardoor is Recticel minder cyclisch van aard en is de business minder kapitaalintensief. De instroom van 210 miljoen euro betekent een sterke boost voor de balans en maakt het bedrijf (netto) schuldenvrij', aldus analisten Christophe Greulich en Anna Patrice.

  Recticel is nu minder cyclisch van aard en minder kapitaalintensief.
  Berenberg

  Berenberg herhaalt zijn koopadvies en verhoogt het koersdoel van 7 euro naar 9 euro.

 • Goldman Sachs geeft verkoopadvies voor Apple

  Goldman Sachs knipt zijn advies voor Apple van 'houden' naar 'verkopen' en zet het koersdoel nu op 233 dollar. 'We voorzien nu en diepere daling in de vraag voor midden 2020. We denken dat de dienstverleningstak sterk vertraagt in 2021.'

  Daarnaast verwacht de zakenbank dat de vraag naar iPhones met 36 procent zal dalen in het tweede kwartaal. De bank houdt er tevens rekening mee dat de gemiddelde verkoopprijs van de Apple-producten zal zakken. 'Consumenten zullen minder bereid zijn om veel te betalen, dat zagen we ook bij eerdere economische neergangen.'

 • De samenvatting van de Brusselse beursdag...

  ... vindt u hier!

 • Olie blijft maar lager denderen

  Weer een slechte dag voor de olieprijs. De Amerikaanse referentieprijs WTI daalt vandaag met 8,3 procent naar 18,22 dollar per vat:

 • ING knipt advies Boskalis

  ING verlaagt het advies voor baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis van 'kopen' naar 'houden' en knipt ook het koersdoel van 26,25 naar 19 euro. De bank zegt dat de coronacrisis en de sterk gedaalde olieprijzen een probleem vormen voor Boskalis. ING denkt wel dat de sterke balans en de wereldwijde spreiding van het bedrijf zal helpen bij het doorstaan van de crisis. 

  Boskalis verliest vandaag 0,1 procent.

 • Degroof over Ter Beke

  Analist Fernand de Boer van Degroof Petercam herbekijkt zijn koopadvies en koersdoel van 135 euro voor het charcuteriemaker Ter Beke . 'We waren verrast dat de supermarktverkopen zo snel terug zijn gezakt tot de niveaus van voor het coronavirus. Op basis van de update van vandaag denken we onze verwachting voor de brutobedrijfswinst te verlagen met 15 procent. Dat betekent dat de door ons voorziene winst per aandeel in 2020 met 40 procent zal zakken.'

  Het aandeel levert 2,6 procent in.

 • LVMH gaat hoger ondanks omzetdaling van 15 procent

  LVMH wint 4,6 procent. De modegroep meldde gisteravond nabeurs dat het de omzet in het eerste kwartaal met 15 miljard is gedaald tot 10,6 miljard euro. 'We hebben bewezen veerkrachtig te zijn in een crisisomgeving, waarbij winkels en fabrieken sloten', klonk het bij het bedrijf.

 • KBC Securities verhoogt koersdoel VGP

  Analist Joachim Vansanten van KBC Securities laat zijn koersdoel voor VGP stijgen van 128 naar 129 euro en behoudt zijn koopadvies. Vansanten is positief over het nieuws dat VGP een nieuwe joint venture opzet met Allianz voor de ontwikkeling van het VGP Park München.

  'Hoewel Allianz waarschijnlijk niet de hoogst mogelijke prijs zal betalen, denken we dat VGP nog altijd een hele waardevolle deal heeft gesloten. Daarnaast verlaagt de nieuwe joint venture het risicoprofiel van de groep, omdat de relatie met de verzekeraar Allianz versterkt wordt. Omdat de ontwikkelingskosten waarschijnlijk gelijk verdeeld worden, verbetert ook de liquiditeitspositie van VGP.'

  Het aandeel stijgt 3,2 procent.

 • Euroclear staakt beursplannen

  Euroclear maakt in de marge van kwartaalcijfers bekend dat het de plannen om een aandelenpakket te verkopen (mogelijk via een beursgang) intrekt. 'Door de huidige marktomstandigheden, heeft het bestuur beslist om de hele denkoefening rond ons liquiditeitsinitiatief op te schorten. We wachten tot de economische activiteit en de marktstabiliteit terugkeert alvorens we de kwestie weer op tafel leggen', aldus Euroclear in een persbericht.

  De effectenreus zag dankzij de toegenomen beurshandel zijn inkomsten in het eerste kwartaal met 9 procent toenemen naar 383 miljoen euro. Het schort de beslissing rond zijn dividend evenwel uit tot het vierde kwartaal.

 • Banken duwen Bel20 hoger

  Zowel ING  als KBC , samen goed voor een kwart van de beurswaarde van de Bel20, trekken stevig hoger ondanks de coronawaarschuwing die KBC vanochtend uitstuurde.

  Banken namen totnogtoe niet deel aan de beursremonte door toenemende zorgen over mogelijke kredietverliezen. Hier leest u een bredere analyse over de kwetsbaarheid van de sector.

 • 166 huurders Leasinvest betwisten huur

  Leasinvest , actief in de verhuur van retail en kantoren, kreeg 166 brieven van huurders die een opschorting van de huur of een geste vragen. Ze vertegenwoordigen 2,5 miljoen euro aan huurinkomsten per maand of zowat 40 procent van alle huurinkomsten.

  We ontvingen al 166 brieven’, bevestigt Michel Van Geyte, de CEO van Leasinvest. Dat zijn er nauwelijks minder dan de 189 die Jan De Nys, de CEO van Retail Estates, in de brievenbus kreeg. Leasinvest (met Ackermans & van Haaren als referentieaandeelhouder) is met een participatie van 10 procent de grootste aandeelhouder van Retail Estates. De portefeuille van Leasinvest LEAS1,35% steunt op retail en kantoren. De voorbije jaren kwam de groei vooral van retail in Luxemburg (53% van de portefeuille) en Oostenrijk (16%).

  'We zijn bereid naar iedereen in de retail te luisteren. Ik moet wel vaststellen dat in andere landen op een meer volwassen manier wordt gepraat. In Duitsland heeft de German Council of Shopping Places een gedragscode hoe je dat het best met alle partijen samen aanpakt. Dat is zeer nuttig', zegt Van Geyte.

  Lees hier verder.

 • Elia behoudt dividend

  De hoogspanningsnetbeheerder Elia doet niet met de groeiende lijst bedrijven die het dividend knipt en behoudt zijn coupon van 1,69 euro per aandeel. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Verder laat de groep weten dat de aandeelhoudersvergadering niet kan worden bijgewoond. Aandeelhouders kunnen enkel stemmen via een stembrief of een volmacht aan de secretaris-generaal.

  Het aandeel klimt 1 procent.

 • 'Kredietverliezen zijn beheersbaar voor KBC'

  Analisten buigen zich in hun ochtendmails over de coronawaarschuwing van KBC  .

  'We verwachten dat de mogelijke kredietverliezen beheersbaar zijn', zegt analist Albert Ploegh van ING. 'Getroffen sectoren als olie en gas (circa 1 miljard), toerisme en vrije tijd (circa 1,2 miljard) en luchtvaart (minder dan 300 miljoen) maken maar een beperkt aandeel uit van de kredietportefeuille van de bankverzekeraar.'

  KBC heeft kapitaalbuffers die ruim boven de vereisten liggen, aldus ING.

 • Ook Nationale Bank schrapt fysieke jaarvergadering

  Als gevolg van de coronapandemie houdt de Nationale Bank op 18 mei geen gewone algemene vergadering. 'De leden van het bureau zullen hun taken vervullen door middel van een telefonische conferentie', staat in de oproeping. 'Er zullen geen aandeelhouders, bestuurders of andere personen fysiek aanwzig zijn.'

  Aandeelhouders kunnen hun aanwezigheids- en stemrecht enkel uitoefenen door een volmacht met steminstructies te geven aan gouverneur Pierre Wunsch. Zij kunnen hun vraagrecht enkel uitoefenen door middel van schriftelijke vragen.

  De Nationale Bank draagt zes vrouwelijke regenten voor. Ze wil daarmee voldoen aan de wetswijziging die bepaalt dat minstens een derde van de leden van de regentenraad een vrouw moet zijn. 

 • Retail Estates krijgt koopadvies van KBC Securities

  Analist Wido Jongman van KBC Securities verhoogt het advies voor Retail Estates van 'houden' naar 'kopen' en verlaagt het koersdoel van 84 naar 60 euro. 'De totale liquiditeit van de vastgoedspeler is 277 miljoen euro door de cashpositie bij de beschikbare kredietlijnen op te tellen. Dat komt redelijk overeen met de verwachte cashuitstroom van 282 miljoen voor het huidige boekjaar. Daarmee is het bedrijf liquide genoeg om zijn cashflow van voor de crisis te gebruiken om eventuele dubieuze debiteuren en huurverliezen op te vangen voor een bedrag van 96 miljoen euro.'

  Volgens de analist is het aandeel nu koopwaardig omdat de beurskoers te ver is gezakt. 'Bij ons koersdoel houden we al rekening met een daling van 35 procent van de huurinkomsten voor dit jaar en dat lijkt ons al veel. 

  Retail estates veert meer dan 5 procent op.

 • Ter Beke schrapt outlook en voert keuzedividend in

  Ter Beke  heeft zijn vooruitzichten voor 2020 ingeslikt. De vleeswarengroep ging uit van een brutobedrijfswinst (ebitda) die hoger zou liggen dan 50,2 miljoen euro. Het voorgestelde bruto-dividend van 4 euro wordt omgezet in een keuzedividend waarbij aandeelhouders kunnen kiezen uit cash of aandelen.

 • Europese beurzen stevig hoger | Beter Bed | Pierre et Vacances | Airbus

  De Europese beurzen trekken fors hoger in de laatste handelsdag van de week. De Euro Stoxx50 noteert kort na opening met 2,7 procent winst.

  Beter Bed blinkt in Amsterdam met een sprong van 28 procent. De beddenketen meldt een omzetgroei in het eerste kwartaal ondanks het coronavirus en een sterke toename van de online verkoop.

  Pierre et Vacances  wint 8 procent in Parijs. De geplaagde uitbater van vakantieverblijven rukt op nu Europese landen werken aan een exitstrategie uit de lockdowns.

  Airbus  wint eveneens 8 procent in Parijs en neemt de kop in de Cac40.

  Brewin Dolphin  wint 8 procent in Londen. De vermogenbeheerder zag 7,1 miljard pond van zijn beheerd vermogen wegsmelten na de beursmalaise veroorzaakt door het coronavirus. Maar dat blijkt beter dan de verwachting.

 • Brussel opent hoger | KBC | Greenyard | Econocom | Retail Estates

  De Brusselse beurs is met een flukse winst geopend. De Bel20 dikte 3,1 procent aan tot 3.015 punten.

  KBC  wint 3,5 procent. De bankgroep waarschuwt voor de impact van het coronavirus op de kwartaalcijfers die het op 14 mei zal bekendmaken. De bankverzekeraar nam nog niet deel aan de beursremonte en staat sinds de uitbraak nog 40 procent lager.

  Greenyard  wint 10 procent. De groente- en fruitreus verhoogde zijn winstverwachting voor 2020 nu de lockdownregels de verkoopvolumes opdrijven.

  Proximus wint 2,2 procent. Het telecombedrijf wordt door Berenberg van de verkooplijst geschrapt.

  Retail Estates wint 2 procent. De vastgoedvennootschap actief in winkelcentra kreeg een koopadvies van KBC Securities. Herlees hier ons interview met topman Jan De Nys.

  Econocom  wint 1 procent. De ICT-dienstverlener schrapt zijn dividend en verkoopt een grote afdeling.

 • Econocom schrapt dividend en bevestigt verkoop afdeling

  ICT-dienstverlener Econocom gaat zijn aangekondigde dividend van 0,12 euro per aandeel dan toch niet uitkeren. Het ging zoals de vorige jaren om een teruggave van een uitgiftepremie, die onbelast is.

  Econocom bevestigt ook dat de verkoop van zijn dochterbedrijf EBC (Econocom Business Continuity) getekend is. Koper is de Franse investeringsmaatschappij Chequers Capital. EBC stelt 430 mensen tewerk op 27 locaties en was in 2019 goed voor een omzet van 86 miljoen euro.

  'We zijn bijzonder verheugd met deze deal die EBC zal toelaten verder te groeien in Europa', zegt CEO Jean-Louis Bouchard in een persbericht.

  KBC Securities noemt de schrapping van het dividend geen complete verrassing, hoewel ze niet noodzakelijk is door de relatief solide balans van Econocom. De IT-groep torst 252 miljoen euro schulden, ofwel 1,4 keer de brutobedrijfswinst van vorig jaar. Het bedrijf bespaart met de beslissing 29 miljoen euro.

  Analist Thomas Couvreur verlaagt het koersdoel voor Econocom van 3,6 naar 3,2 euro, maar handhaaft zijn koopadvies.

 • EVS draagt Johan Deschuyffeleer voor als nieuwe voorzitter

  EVS heeft een opvolger voor oprichter Pierre De Muelenaere aan het hoofd van de raad van bestuur. De Luikse beeldvormingsgroep zal Johan Deschuyffeleer voordragen. Deschuyffeleer heeft 35 jaar bestuurservaring in de ICT-sector. Hij is ook bestuursvoorzitter bij Orange Belgium en bestuurder bij Gimv.

 • Futures: Europese beurzen openen fors hoger

  Volgens de futures gaan de beurzen op het oude continent straks fors hoger. Het gemiddelde Europese aandeel zou er meer dan 3 procent op vooruitgaan. 

 • Greenyard verhoogt winstverwachting

  Het is eens iets anders in de niet-aflatende stroom van winstwaarschuwingen: een positief winstalarm. Greenyard meldt dat als gevolg van de quarantainemaatregelen de volumes voor verse groenten en diepvriesgroenten gevoelig zijn toegenomen.

  De groenteketen meldt wel dat de complexiteit in haar toeleveringsketen toenam en dat ze hogere kosten moet maken voor transport en de verwerking. Toch is de impact op het resultaat positief. Greenyard zegt dat zijn brutobedrijfswinst door de hogere volumes en de verdere uitvoering van zijn transformatieplan 2 tot 5 miljoen hoger zal uitvallen dan de raming die het gaf voor de Covid-uitbraak. De brutobedrijfswinst (ebitda) voor het volledige boekjaar zal daardoor landen tussen 93 en 95 miljoen euro.

  De shift van buitenshuis eten naar binnenshuis eten heeft onze volumes gevoelig opgevoerd.
  Greenyard

  Lees hier het volledige artikel: 

 • Beter Bed boekt omzetgroei ondanks coronavirus

  Matrasketen Beter Bed boekte in het eerste kwartaal een omzetstijging van 8 procent naar 54,3 miljoen euro. Het bedrijf kreeg wegens de coronacrisis wel 2 procent minder bestellingen binnen.  Op vergelijkbare basis kwam de groei uit op 6,9 procent, waarbij zowel de winkels in de Benelux als die uit de divisie New Business, waar de Zweedse keten Sängjätten onder valt, een steentje bijdroegen.

  Online groeiden de verkopen met bijna 30 procent. De verkopen via het internet waren goed voor 5,6 miljoen euro of ruim een tiende van de totale omzet. Beter Bed zet momenteel ook meer in op die webwinkel.

  'Onze toeleveringsketen is intact en we konden met meerdere huisbazen huurverminderingen bedingen', zegt topman Johan Kruijssen. Hij denkt dat Beter Bed er sterk voor staat na zijn reorganisatie van vorig jaar en de coronacrisis zal overleven. Wel is de beddenketen in gesprek met haar banken over een verlenging van de kredietfaciliteit die deze zomer op terugbetalingsdatum komt.

 • Interview met Bill Gates

  Best een interessant interview van The Daily Show met Microsoft-oprichter en voorspeller van de huidige pandemie Bill Gates:

  Bill Gates

 • Berenberg haalt Proximus van verkooplijst

  Proximus  wordt door Berenberg opgewaardeerd van 'verkopen' naar 'houden'. 'Door de intense concurrentie moest Proximus zijn investeringsenveloppe met 300 miljoen per jaar verhogen en zijn brutodividend met een vijfde verlagen. Door die ingrepen menen we dat het ergste achter de rug is en verhogen we ons advies', aldus analisten David Burns en Usman Ghazi.

  Het koersdoel gaat van 17,5 euro naar 19,4 euro.

  Proximus, dat tijdens de recente beursmalaise wel gretig werd ingeslagen, telt nu 2 koopadviezen, 14 houdadviezen en 8 verkoopadviezen.

 • KBC stuurt coronawaarschuwing uit

  KBC Groep  waarschuwt voor de impact van het coronavirus op de kwartaalresultaten die het op 14 mei zal bekendmaken. De bankverzekeraar raamt de impact op de waarde van zijn financiële activa op 400 miljoen euro. Die waardevermindering ligt aan de gedaalde beurskoersen, de hogere rentespreads en de lagere rente-inkomsten.

  Ook waarschuwt de bank op het toegenomen risico op wanbetaling door kredietnemers, al kan het die impact nu nog niet becijferen. Het hoopt daar in de loop van het tweede kwartaal duidelijkheid over te verschaffen.

  Onze liquiditeitspositie en kapitaalbuffers staan ons toe om deze zware uitdaging met vertrouwen tegemoet te zien.
  Johan Thijs
  CEO KBC

 • Trump wil economie heropstarten

  De Amerikaanse president Donald Trump raadt de staten aan om de economie opnieuw op te starten door de beperkingen op te heffen. Volgens Trump kunnen de staten die de verspreiding al zeker twee weken onder controle hebben 'vanaf morgen' weer openen. Dat vooruitzicht geeft de aandelenbeurzen rugwind ondanks de eerste economische krimp ooit in China.

  Volgens de richtlijnen met de naam 'Opening up America' blijven scholen en cafés in de eerste fase van de heropening nog gesloten, maar restaurants mogen open. Na de eerste fase kunnen niet-essentiële reizen hervat worden en kunnen scholen weer opengaan.

 • Casinoreus schrapt dividend

  Sands, 's werelds grootste ontwikkelaar van casino's en resorts, meldt zopas dat het zijn dividend intrekt. Het bedrijf in Las Vegas gaat wel door met de bouw van geplande nieuwe casino's in Macau en Singapore.

  'Ik sta bekend om de zin 'yay, dividends!' en ik verzeker u dat dat nog altijd mijn mantra is', zei de bijna 90-jarige oprichter en CEO Sheldon Adelson. 'Maar een sterke balans is nu van levensbelang. Een situatie als deze heb ik nooit gezien in mijn zeventigjarige carrière.'

  Ik sta bekend om de zin 'yay, dividends' en ik beloof u dat dat mijn mantra blijft.
  Sheldon Adelson
  Oprichter en CEO Las Vegas Sands Corp.

  Sands wordt midscheeps getroffen voor het coronavirus. In Azië zijn de activiteiten grotendeels hernomen, maar in Las Vegas geldt nog altijd een lockdown in de grote hotels en casino's. Voor het eerst zou Sands kijken naar de overname van bestaande hotels en casino's in plaats van ze zelf te ontwikkelen.

  Sheldon Adelson, oprichter van Las Vegas Sands Corp. schrapt voor het eerst in de geschiedenis het dividend. ©REUTERS

 • Galapagos en Van de Velde verbieden komst naar AV

  Galapagos  en Van de Velde  zijn de twee nieuwste toevoegingen in de lijst met beursvennootschappen die hun algemene vergadering achter gesloten deuren houden. Waar eerst nog vrijblijvend werd opgeroepen aan aandeelhouders om thuis te blijven, komen de bedrijven nu met een formeel verbod. Ze beroepen zich daarvoor op een recent Koninklijk Besluit dat bedrijven het recht geeft om gezien de uitbraak van het coronavirus hun algemene vergadering achter gesloten deuren te houden.

  Aandeelhouders kunnen hun stemrechten schriftelijk of via volmacht uitoefenen. Het feit dat er daardoor geen directe dialoog mogelijk zal zijn, stuitte eerder al op kritiek.

 • 'Hoopgevende data voor virusmiddel Gilead'

  De eerste indicaties van een studie in Chicago lijken te bevestigen dat remdesivir een van de meest beloftevolle middelen kan zijn om Covid-19-patiënten te behandelen. Op Wall Street is sinds de eerste berichten over remdesivir de beurswaarde van Gilead met zo'n 15 miljard dollar gestegen, tot bijna 100 miljard dollar nu. Gilead is in onze contreien vooral bekend als partner van Galapagos .

 • Etienne Schouppe duikt op bij Nyrstar

  Voormalig CD&V-politicus Etienne Schouppe heeft een aanzienlijk belang opgebouwd in Nyrstar  . Dat lazen we gisteravond in een transparantiemelding van de noodlijdende zinkgroep.

  Schouppe (77) en enkele zakenpartners hebben 7,8 procent van de stemrechten in Nyrstar in handen gekregen. Schouppe werkt onder meer samen met de ondernemer Kris Vansanten, die de bedrijvengroep Quanteus leidt. Quanteus is een van de kleine aandeelhouders die zich verzetten tegen de machtsgreep van Trafigura bij Nyrstar.

 • Chinese economie krimpt harder dan verwacht

  Het economische beeld is wereldwijd al weken duidelijk: krimp door de coronacrisis. Maar tot nu toe hadden we nog niet echt cijfers over het bruto binnenlands product (bbp) - dat de werkelijke omvang van de economie meet - van de verschillende landen. Maar nu hebben we die cijfers dus wel van China: in het eerste kwartaal kromp de Chinese economie met 6,8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat cijfer is slechter dan de 6 procent krimp waar economen rekening mee hielden en is het zwakste getal sinds de Chinezen in 1992 begonnen met het publiceren van het cijfer. 

  Voorts werd bekend dat de industriële productie met 1,1 procent daalde in maart, terwijl economen rekening hielden met een afname van 6,2 procent. De detailhandelsverkopen vielen dan weer fors tegen. Ze zakten in maart liefst 15,8 procent tegenover een verwachte krimp van 10 procent. Ook de investeringen denderden in maart 16,1 procent lager in het eerste kwartaal.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Aziatische beurzen winnen ondanks Chinese krimp

  Goedemorgen! We starten deze laatste beursdag van de week positief. De beurzen in Azië gaan hoger na de vlakke Europese en Amerikaanse beurzen van gisteren.

  China biechtte voor het eerst een economische krimp op. Door het coronavirus kromp de economie er in het eerste kwartaal met 6,8 procent. Dat is een sterkere terugval dan de 6 procent die economen verwacht hadden. Het is de eerste krimp sinds Peking in 1992 begon met het rapporteren van groeicijfers.

  Beleggers trekken zich evenwel op aan berichten dat de VS en verschillende Europese lidstaten het pad effenen om hun economie herop te starten en de lockdowns te versoepelen. 

  De Japanse Nikkei225 stijgt 2,1 procent, de Hongkongse Hang Seng wint 2,1 procent, de Chinese CSI300 klimt 1,2 procent en de Koreaanse Kospi veert 2,8 procent op. 

  Beleggers verwerken de eerste Chinese krimp sinds de start van de metingen in 1992. ©Arne Dedert/dpa

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud