Vooruitblik
We sluiten de blog met een blik op de goedgevulde agenda van dinsdag. Tot morgen.
We sluiten de blog met een blik op de goedgevulde agenda van dinsdag. Tot morgen.
De Chinese beurscrash woog zwaar op de Europese beurzen. De Eurostoxx50 is 2,3 procent lager geëindigd. Ook de CAC40 en de DAX deelden zwaar in de klappen met een verlies van respectievelijk 2,4 en 2,5 procent. De Bel20 deed met een verlies van 1,9 procent iets beter. Dit waren de grootste stijgers en dalers in Brussel.
In Europa lopen de verliezen kort voor de slotbel nog altijd stevig op met een verlies van 2,3 procent voor de Eurostoxx50, op Wall Street houden beleggers het hoofd vrij koel. De Dow Jones gaat 0,6 procent lager, de S&P500 amper 0,4 procent.
ING komt nog eens terug op de resultaten van Mobistar vorige week vrijdag. De telecomspeler kon in het eerste halfjaar opnieuw in alle segmenten klanten winnen. Maar dat kon niet verhelpen dat de telecomgroep voor het 16de kwartaal op rij zijn omzet zag krimpen.
Analist Emmanuel Carlier titelt zijn rapport 'Fairly valued'. 'Wij geloven dat de groei in de mobiele diensten, onder meer door de overschakeling van klanten naar het 4G-netwerk, de kostenbesparingen, en de openstelling van de kabel het verlies aan bedrijfskasstroom (ebitda) door het vertrek van Telenet als gebruiker van het Mobistar-netwerk kan compenseren', klinkt het.
Carlier verlaagt zijn ebitda-verwachting voor dit jaar 2 procent naar 270 miljoen euro. Daarmee zit hij licht onder de consensus van 276 miljoen. Voor volgend jaar verwacht Carlier een ebitda van 292 miljoen euro, 11 miljoen euro meer dan voorheen. Daarmee zit hij licht boven de consensus onder analisten van 285 miljoen euro.
ING verhoogt het koersdoel naar 19 euro van 18 euro voorheen.
Op de Europese beurzen gaan beleggers in de namiddag nog harder op de rem staan. De Eurostoxx50 verliest in de late handel 2,2 procent. In Parijs laat de CAC40 2,4 procent liggen, net als de DAX in Frankfurt. Brussel doet het relatief iets beter met een duik van 1,8 procent.
Meer uitleg bij de wegzakkende beurzen maandag krijgt u hier. De uitschuiver van de Chinese beurzen is de hoofdschuldige.
Zoals verwacht opent Wall Street de nieuwe handelsweek lager. De Dow Jones en de Nasdaq laten 0,8 procent liggen. De S&P500 0,6 procent.
Ondernemer Luc Tack heeft zijn belang in chemiegroep Tessenderlo verder opgekrikt. Via zijn textielbedrijf Symphony Mills kocht hij op de beurs nogmaals ruim 33.000 aandelen van de chemiegroep bij, goed voor een uitgave van 1,16 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de beurstoezichthouder FSMA. Het gaat om 0,08 procent van het uitstaande kapitaal.
Tack trekt al ettellijke maanden via zijn privévennootschap en via de Ieperse weefgetouwenmaker Picanol het belang in Tessenderlo op. Het belang van Symphony Mills steeg sinds eind vorig jaar van 1,5 naar 2,7 procent, dat van Picanol van 30,2 naar 31,8 procent.
In de namiddaghandel diepen de verliezen op de Europese beurzen opnieuw uit. De Eurostoxx50 verliest 1,7 procent. In Brussel boert de Bel20 1,4 procent achteruit. Dit zijn grootste stijgers en dalers in Brussel.
Volgens de futures zal Wall Street met zo'n half procent verlies beginnen aan zijn week vol bedrijfsresultaten en een rentevergadering van de Fed.
In België komt het cijferseizoen pas later deze week op volle toeren met rapporten van 12 Bel20'ers in de laatste drie dagen, maar in de VS is het nu al dringen voor een plaatsje in de spotlights. Een overzicht van de cijferlawine van de komende 48 uren.
Woensdag en donderdag staat andermaal een cruciale rentevergadering van de Federal Reserve op de agenda. Waarnemers kijken vooral uit of de Amerikaanse centrale bankiers zullen hinten op een renteverhoging in september. De arbeidsmarkt in de VS draait ondertussen op een meer dan behoorlijk toerental, maar over de inflatie bestaat nog veel twijfel. De markt bijvoorbeeld ziet de inflatie over twee jaar nog altijd onder 1 procent. Die lage inflatieverwachtingen kunnen een reden zijn om de eerste renteverhoging sinds 2006 naar later dit jaar uit te stellen in plaats van september.
Ondertussen heeft het rapport over Bpost ons bereikt. Daarin verlaagt de Amerikaanse zakenreus JPMorgan zijn advies voor de postgroep van 'neutral' naar 'underweight', verkopen zeg maar. Het koersdoel gaat licht lager van 25 naar 24,5 euro.
Analist Christopher Combe ziet drie belangrijke redenen om zijn advies te herzien. Ten eerste is het aandeel dit jaar al 24 procent gestegen, terwijl de koersstijging van sectorgenoten gemiddeld maar 9 procent bedraagt. Ten tweede is het aandeel recent opnieuw boven zijn oude koersdoel van 25 euro gestegen. En ten derde zullen de bedrijfskasstroom (ebitda) en het dividend volgens de prognose van Bpost dit jaar op hetzelfde peil uitkomen als vorig jaar.
'Wij blijven het management hoog inschatten. Maar het huidige rendement voor het risico dat je loopt, oogt niet meer aantrekkelijk', aldus Combe.
Deceuninck gaat maandag verder op zijn elan. Met een winst van 3,2 procent is de producent van raam- en deurprofielen opnieuw een van de uitblinkers in Brussel. Vorige week woensdag publiceerde het bedrijf puike resultaten met een omzetgroei van 20 procent. CEO Tom Debusschere toonde zich ook opvallend positief in zijn vooruitzichten. Sindsdien is het aandeel al 17 procent gestegen.
Goed nieuws voor de eurozone. Volgens de jongste data trekt de kredietgroei verder aan. Een duidelijk teken dat de miljardenstimulus van de Europese Centrale Bank begint aan te slaan.
Een overzicht van de ochtendhandel op de Brusselse beurs leest u hier.
Volgens een bericht van de Griekse financiële autoriteit blijft de beurs van Athene gesloten tot de regering een decreet uitvaardigt over de beurs. Sinds 29 juni is er geen handel meer in Athene. Toen sloten ook de beurzen de deuren en werden kapitaalcontroles ingesteld.
Na bijna twee uren handelen, verliest de Bel20 1 procent. Brussel presteert daarmee in lijn met de andere Europese beurzen. De Eurostoxx50 verliest eveneens 1 procent.
De grootste stijger op de Brusselse koersborden is BHF Kleinwort Benson na het bod van 5,1 euro per aandeel van het Chinese Fosun. Het aandeel stijgt boven het overnamebod, een teken dat sommige beleggers op een hogere prijs hopen. Dit zijn toppers en floppers van de dag dusver.
Beurshuis KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor Euronav van 15 naar 16,5 euro. Het advies luidt 'kopen'. Analist Wouter Vanderhaeghen verwacht dat de bedrijfskasstroom (ebitda) dit jaar 23 procent hoger zal uitkomen dan eerder aangenomen op 579,1 miljoen euro. Per aandeel verwacht Vanderhaeghen nu 2,4 in plaats van 1,58 euro winst.
'Met de huidige marktprijzen voor VLCC- en Suezmax-tankers van respectievelijk 71.380 dollar per dag en 39.287 dollar per dag en jaargemiddelden van respectievelijk 55.912 dollar per dag en 48.330 dollar per dag doet de tankermarkt het nog beter dan ons al zeer optimistisch scenario', klinkt het.
Goed nieuws over de grootste economie van de eurozone. Het ondernemersvertrouwen in Duitsland is deze maand gestegen naar 108 punten van 107,2. Dat is de eerste stijging in drie maanden. Economen hadden een nieuwe daling verwacht. Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland, is het tijd voor 'business as usual' na de Griekse besognes.
Last month, Grexit fears were discussion topic number one on German streets, pubs and even boardrooms. With latest developments in the Greek crisis and the agreement to reach a deal, discussions in local pubs can focus again on the upcoming soccer season and - as today’s Ifo index suggests - companies want to return to business as usual.
De grootste daler in de Bel20 is Bpost . De Amerikaanse zakenreus JPMorgan verlaagt zijn advies voor de postgroep van 'neutral' naar 'underweight'. Het koersdoel gaat van 25 naar 24,5 euro.
Op de beurs van Tel Aviv is het aandeel van Teva opgeschort. De Israëlische farmagroep staat op het punt om de generische dochter van concurrent Allergan over te nemen. Daarmee zou een andere miljardenovername in de farmasector, die van Perrigo door Mylan, eindelijk vrije baan krijgen. En de kassa eindelijk rinkelen voor Marc Coucke.
De voorbije weken leek de rust wat terug te keren op de Chinese beurzen na de spectaculaire crash die 3.000 miljard dollar beurswaarde deed verdampen. Vandaag lijkt de paniek zich weer meester gemaakt te hebben van de Chinese belegger.
Zoals de futures aangaven is de handel in Europa met verlies begonnen. De belangrijke graadmeter Eurostoxx50 verliest 0,5 procent. De Bel20 gaat zelft 1,2 procent achteruit. Alle Bel20 noteren zonder uitzondering in het rood.
KBC Securities adviseert in te gaan op het bod van Fosun op BHF Kleinwort Benson. De Chinezen bieden 5,1 euro per aandeel of een premie van 10 procent boven de laatste slotkoers. 'Dit bod biedt ook een premie bovenop de faire nettowaarde van 4,5 euro per aandeel. Gezien de uidagingen waar de hloding ook voor staat, adviseren wij om op het bod in te gaan.'
Volgens KBCS hangt het succes in eerste instantie af van de reactie van de grootste aandeelhouders: Franklin Templeton (belang van 15%), Oddo (13%), Quant (11%) en BlackRock (9%). Fosun controleert nu al bijna 30 procent van BHF.
De Zwitserse bank UBS verrast met beter dan verwachte cijfers voor het tweede kwartaal. De nettowinst spurtte 53 procent hoger in vergelijking met vorig jaar.
Prijsvechter Ryanair haalde in de afgelopen kwartaal een kwart meer winst dan een jaar eerder, geholpen door gestegen passagiersaantallen. De nettowinst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar bedroeg 245,1 miljoen euro. De grootste budgetmaatschappij van Europa zag het aantal passagiers met 16 procent stijgen tot 28 miljoen.
Voor het gehele boekjaar denkt Ryanair 103 miljoen passagiers te kunnen vervoeren. Dat zijn er 3 miljoen meer dan eerder werd voorspeld.R yanair is positiever geworden over de winst in het gehele boekjaar. Naar verwachting zal de winst aan de bovenkant van de eerder uitgesproken bandbreedte van 940 tot 970 miljoen euro uitkomen.
Het volatiele marktklimaat legt BinckBank geen windeireen. Het aantal transacties in ons land steeg in het tweede kwartaal met 23 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ook in Italië (+33%) en Nederland (+22%) was er fors meer handel. Over de volledige eerste jaarhelft verwerkte Binckbank 5 miljoen transacties, 14 procent meer dan in dezelfde periode in 2014.
De totale inkomsten uit de operationele activiteiten van de Nederlandse onlinebroker komen 4 procent hoger uit op 89,6 miljoen euro. De nettowinst over eerste zes maanden van het jaar steeg 48 procent naar 29,9 miljoen euro.
De privaatbank BHF Kleinwort Benson - het voormalige RHJ International - bevestigt in een persbericht het overnamebod van Fosun. De Chinezen bieden 5,1 euro per aandeel. De handel in BHF was opgeschort tot dit bericht er was.
Philips boekt een omzet van 6 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat is 1 miljard euro meer dan een jaar eerder. Die toename is vooral te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Tegen constante wisselkoersen resteerde een plus van 3 procent. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 22 procent naar 450 miljoen euro. De nettowinst ging met 13 procent omhoog naar 274 miljoen euro.
Markten in de Verenigde Staten, Europa en India toonden verbetering, maar het concern maakt zich zorgen over de economische ontwikkelingen in China, Brazilië en Rusland. Topman Frans van Houten voorspelt dat de omzet in heel 2015 licht zal groeien. De moeilijke economische omstandigheden kunnen daarbij echter druk zetten op de resultaten, waarschuwde hij. Desondanks zal Philips in 2016 verdere operationele verbetering laten zien, aldus Van Houten.
Beleggers staan voor een drukke week: een kort overzicht van de zaken waar u moet naar uitkijken.
1. 60 procent van Bel20 komt met rapport
De rest van België kan na 21 juli zorgeloos op vakantie vertrekken, maar die rust is de belegger die graag op de hoogte blijft van zijn portefeuille niet gegund. Voor de Belgische steraandelen uit de Bel20 breekt immers de drukste week van het resultatenseizoen aan. Liefst 12 Bel20’ers, 60 procent van de beursbarometer, opent de boeken over het eerste halfjaar. Solvay en Engie trappen woensdag af, maar pas aan het slot van de week is het hek van de dam. Donderdag zijn er resultaten van AB InBev, Delhaize, GBL en Telenet, vrijdag volgen Befimmo, Bekaert, Cofinimmo, Proximus, UCB en Umicore.
2. Opent Fed deur voor renteverhoging in september?
De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert woensdag over het rentebeleid. Er is weinig kans dat de Fed de rente verhoogt. Maar de toelichting van het rentebesluit kan een indicatie geven van de kansen op een renteverhoging in september. De meeste economen verwachten dat de Fed in september na bijna zeven jaar zijn nulrentebeleid zal stopzetten.Volgende week zal ook blijken hoe sterk het economisch herstel is in de VS. Analisten verwachten dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 2,5 procent op jaarbasis is gegroeid na een krimp met 0,2 procent in het eerste kwartaal. De negatieve groei begin dit jaar was vooral te wijten aan stakingen, slecht weer en de stijging van de dollar. Recente maandelijkse cijfers wijzen op een heropleving sindsdien.
3. Versnelt groei Belgische economie?
België publiceert vrijdag als één van de eerste landen van de eurozone cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. Analisten verwachten gemiddeld 0,4 procent groei tegenover 0,3 procent in het eerste kwartaal, blijkt uit een peiling van De Tijd bij de vier grootbanken.ING verwacht 0,5 procent groei en verwijst naar de stijging van het ondernemersvertrouwen en goede cijfers in de eurozone. Ook BNPP Fortis voorspelt 0,5 procent groei dankzij stijgende investeringen en consumptie. Belfius daarentegen verwacht slechts 0,3 procent omdat het somberder is over de investeringen.
Goeiemorgen. We beginnen aan de nieuwe week met een blik op de markten wereldwijd. In Azië zijn de beurzen op weg naar verlies. Er waren tegenvallende cijfers vor China, waar de bedrijfswinsten in de industrie in juni 0,3 procent gedaald zijn. Bovendien zijn er ook zorgen over Japan. Volgens het Dai-ichi Life Research Institute is de derde economie van de wereld in het tweede kwartaal met 2,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. De zorgen over de groei wegen dus op het gemoed van beleggers in Azië. De HangSeng, de index van Chinese aandelen in Hongkong, verliest 2,6 procent. In Tokio boert de Nikkei 1,2 procent achteruit.
Ook Europa lijkt op weg om met verliezen aan de beursweek te beginnen. Volgens de futures zullen de belangrijkste indexen tot wel een procent verliezen.