1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen werken verliezen weg in slotuur

Het vaccineffect leek dinsdag even uitgewerkt. Na een rode sessie sloten de Europese beurzen vlak. Greenyard charmeerde met zijn schuldafbouw. Ageas en Telenet voerden de Bel20 aan.
 • Fijne avond!

  We sluiten onze marktenliveblog voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug.

  WOENSDAG 18 NOVEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigd Koninkrijk:

  • Inflatie oktober, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen oktober, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Atenor: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur

  Verenigde Staten:

  • Nvidia: resultaten derde kwartaal 2020/2021, 22.15 uur
 • Leasinvest boekte waardevermindering op Retail Estates

  Voor Leasinvest Real Estate was het derde kwartaal ‘een quasi normaal kwartaal’, staat in het kwartaalrapport. De huuromzet was vergelijkbaar met het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal werd de verhuurder van kantoren en retailvastgoed getroffen door de coronacrisis en was er een verlies aan huurinkomsten van 2,5 miljoen euro eind juni. Eind september was dit licht opgelopen tot 2,75 miljoen euro.

  Leasinvest houdt een belang van 10 procent in de verhuurder van winkelvastgoed Retail Estates aan. Op die participatie boekt het bedrijf een waardevermindering van 38 miljoen euro. Dat resulteert over de eerste negen maanden in een nettoverlies van 9,4 miljoen euro (tegen een winst van 39,6 miljoen voor de overeenkomstige periode van 2019). Het EPRA-resultaat is wel 28,7 miljoen euro positief, maar iets lager dan een jaar eerder (31,4 miljoen euro).

  De bezettingsgraad bedroeg eind september 92,01 procent dankzij nieuwe huurcontracten in de gebouwen Mercator (Luxemburg) en The Crescent (België).

  Leasinvest hoopt over het boekjaar 2020 een vergelijkbaar dividend als over 2019 te kunnen uitkeren, maar dit zal afhangen ‘van de verdere impact van de Covid-19-pandemie’.

 • Europese beurzen sluiten vlak

  De Euro Stoxx 50 is met 0,1 procent winst gesloten, de breed samengestelde Stoxx Europe 600 verloor 0,2 procent.

  In Brussel wist de Bel20 in het laatste anderhalf uur uit het rood te kruipen. De index eindigde 0,3 procent hoger op 3.592,50 punten.

  In de index trokken Ageas (+2,6%), Telenet (+2,6%) en Sofina (+2,6%) de kar. AB InBev (-1,3%) was de grootste daler, samen met Argenx en WDP (allebei -1,2%).

 • BofA geeft raad winst te nemen bij vaccinnieuws

  Strategen van Bank of America vinden dat het ogenblik is aangebroken om winst te nemen als er, na gunstig vaccinnieuws, nog eens een koersopstoot plaatsvindt.

  Zij wijzen erop dat fondsenbeheerders momenteel het meest ‘bullish’ zijn sinds begin dit jaar. Een optimisme dat te danken is aan de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de voortgang die wordt geboekt bij de ontwikkeling van coronavaccins.

  Beleggers zijn volop aan het kopen geslagen. De allocatie is gestegen tot het hoogste peil sinds januari 2018 en de cashposities zijn geslonken tot het laagste niveau sinds april 2015, stellen ze vast.

  De strategen van BofA denken dat de aandelenrotatie in het vierde kwartaal kan verder gaan. Niettemin geven ze de raad te verkopen in de komende weken of maanden. ‘We denken dat we dicht bij ‘full bull’ staan’, klinkt het.

 • Roerende voorheffing verschuldigd op coupon Econocom

  Econocom  is deze week overgegaan tot de uitbetaling van een gewoon dividend van 12 cent per aandeel, waarop 30 procent roerende voorheffing moet worden betaald. Bij de aankondiging van het aanvankelijke dividend eerder dit jaar, ging het nog om de terugbetaling van een uitgiftepremie (en dus kapitaal, wat onbelast is). In het persbericht van 17 april annuleerde Econocom dit onbelaste dividend.

  De nieuwe coupon die deze week werd uitgekeerd, heeft de vorm van een dividend, en niet zoals gebruikelijk bij Econocom een kapitaalvermindering.

 • Hoe de Amerikaanse beurzen...

  ... vandaag presteren, leest u in onze Wall Street-spiegel. Met een plaatsje voor Tesla natuurlijk, maar ook voor Home Depot en de apotheeksector.

 • Kleinhandelsverkopen VS vallen wat tegen

  De Amerikaanse kleinhandelsverkopen kenden in oktober hun traagste groei in zes maanden. Ze stegen met 0,3 procent tegenover september. Economen hadden een iets sterkere groei van 0,5 procent verwacht.

  Het cijfer voor september werd neerwaarts herzien van 1,9 naar 1,6 procent groei (tegenover augustus).

  Een groei van 2 procent over twee maanden is heel behoorlijk, zegt ING-econoom James Knightley, maar er zijn signalen dat november en december een stuk moeilijker worden voor de Amerikaanse handelszaken. Hij verwijst naar coronazorgen, inkomens die onder druk staan en beperkingen qua mobiliteit.

 • VS keuren Vimpat (UCB) goed voor zware aanvallen

  De Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA heeft het UCB -middel Viimpat goedgekeurd als hulptherapie voor de behandeling van veralgemeende tonisch-clonische aanvallen, zeg maar zware epileptische aanvallen ('le grand mal'). Vimpat mag worden toegediend aan patiënten vanaf vier jaar, in orale vorm of als injectie. Vimpat was al toegelaten in de VS voor lichtere aanvallen.

  De uitbreiding komt er na een fase 3-onderzoek waarvan de resultaten onlangs in de Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry werden gepubliceerd. Daaruit bleek dat door gebruik van Vimpat als bijkomende behandeling er minder risico is op een zware aanval tijdens de 24 wekend durende behandeling.

  Eind oktober werd Vimpat ook al in Europa goedgekeurd als hulptherapie voor zware epileptische aanvallen.

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen zijn lager van start gegaan. De Dow Jones levert 1,1 procent in, de S&P500 zakt 0,7 procent en de Nasdaq gaat 0,3 procent omlaag.

 • Tesla veert 12,7 procent op dankzij S&P500-ticket

  Nu Tesla uitzicht heeft op een plaatsje in de S&P500, schiet het aandeel flink hoger. Bij de opening van Wall Street kwam er 12,7 procent bij, intussen is de koerswinst iets afgezwakt tot 10,9 procent.

  Hier leest u meer.

 • Doc Martens zet stap naar beursgang

  Het iconische Britse schoenenmerk Doc Martens trekt naar de beurs. Het investeringsfonds Permira, al zes jaar hoofdaandeelhouder van het bedrijf, heeft de zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley gemandateerd om de operatie tot een goed einde te brengen.

  Permira kocht Doc Martens (Dr Martens) in 2014 van de Britse familie Griggs, die het merk sinds de jaren 60 in portefeuille had. Het investeringsfonds legde toen een stevige 300 mlijoen pond (vandaag 334 miljoen euro) op tafel. De omvang van de beursgang is voorlopig onbekend.

  ©rv doc

  De legendarisch schoenen, onder meer bekend van hun modellen met een metalen tip, werden in de jaren 70 vooral gedragen door skinheads en rockgroepen als The Clash of The Who. Gaandeweg werden ze ook een modeartikel.

  Het is niet zo bekend, maar de oorsprong van de alombekende schoen ligt in Duitsland, waar dr. Klaus Maertens rubberoverschotten van de Luftwaffe verwerkte tot schoenen.

 • 'TKH is opnieuw een kijkje waard'

  TKH Group  is een stevige winnaar op het Damrak. In zijn kwartaalupdate kondigt het Nederlandse techbedrijf aan dat het zijn verwachte winst naar boven bijstelt en wil landen tussen 65 miljoen euro en 69 miljoen euro dit lopende boekjaar. Ook kondigt het bedrijf uit Twente een aandeleninkoop van 25 miljoen euro aan.

  TKH verwacht dat de coronacrisis in het vierde kwartaal een iets minder grote invloed op de resultaten zal hebben. In het eerste halfjaar daalde de omzet met 10 procent  naar 679 miljoen euro. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 11 procent naar 69 miljoen euro. 

  'Het loont de moeite om TKH eens te herbekijken', zegt KBC Securities. 'Het aandeel is een opmerkelijke achterblijver in de jongste rally. Er is tegenwind in bepaalde eindmarkten zoals luchthavens, parkeergarages en autobanden, maar de fundamentals blijven goed', zegt analist Ruben Devos. TKH, oorspronkelijk een kabelbdrijf maakt onder meer systemen voor camerabewaking en beveiligde communicatie voor de telecom-, bouw- en industriesector. 

  TKH wint 4 procent in Amsterdam. 

 • NXP Semiconductors sluit deal met Amazon

  NXP Semiconductors , wat vroeger de halfgeleiderdivisie van Philips was, heeft ronkende deal beet. Het Nederlandse bedrijf sloot een contract af met Amazon Web Services voor een samenwerking rond het connecteren van auto's met datacenters. Daarmee zouden automakers in de toekomst bijvoorbeeld op afstand controles kunnen uitvoeren bij storingen, waarmee dure ingrepen en reparaties voorkomen kunnen worden.

  Voor mobiliteits- en verzekeringsmaatschappijen zouden, als gevolg van de samenwerking, op termijn nieuwe bedrijfsmodellen kunnen ontstaan. Autogebruikers zouden bijvoorbeeld kortingen kunnen krijgen op basis van rijgedrag.

  NXP wijst op het feit dat de focus in de auto-industrie steeds meer ligt 'op rekenkracht in plaats van paardenkracht'. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

  Het bedrijf uit Eindhoven noteert op Nasdaq en wint 1,7 procent voorbeurs. 

 • Home Depot profiteert van huisverfraaiing

  Home Depot heeft in het derde kwartaal volop geprofiteerd van de sterkere vraag naar gereedschap, verf en bouwmaterialen van mensen die ook in de zomer hun huis en tuin verfraaiden. De vergelijkbare omzet steeg met 24,1 procent, waar analisten slechts een toename van 14,8 procent hadden verwacht. De totale omzet kwam uit op 33,54 miljard dollar, boven de gemiddelde analistenverwachting van 32,04 miljard dollar. Home Depot realiseerde een nettowinst van 3,43 miljard dollar of 3,18 dollar per aandeel. Analisten hadden 3,06 dollar verwacht.

  Toch worden de resultaten niet zo goed onthaald. In de voorbeurshandel zakt het aandeel. De hogere verkoop leidde ook tot hogere kosten. De ‘cost of sales’ steeg met 24 procent. Het bedrijf gaat ook zowat 1 miljard dollar meer betalen aan zijn personeel. Het gaat onder meer om tijdelijke bonussen die een permanent karakter krijgen.

 • En bitcoin? Dat ...

  ... blijft zijn rally voortzetten. 

 • Een groene beursspiegel...

  ... krijgt u vandaag voorgeschoteld waarin Greenyard de hoofdrol speelt. Hier kunt u lezen.

 • Huawei verkoopt budgetmerk Honor

  Huawei Technologies heeft zijn budgetmerk Honor voor een onbekend bedrag verkocht aan een consortium onder de vleugels van de Chinese overheid. De verkoop is een gevolg van de beslissing van de regering-Trump om Huawei geen toegang meer te geven tot Amerikaanse technologie.

  De nieuwe eigenaars van Honor, een merk dat niet alleen populair is bij budgetbewuste gebruikers in China maar ook in het buitenland, zijn Shenzhen Smart City Technology Development Group en meer dan 30 partners, agenten en dealers van Honor.

  Het is onduidelijk of Honor, nu het is afgesplitst van Huawei, weer toegang zal krijgen tot Amerikaanse chips. De spin-off had in ieder geval een impact op de concurrerende smartphoneproducent Xiaomi, die 4,4 procent zakte in Hongkong.

 • Ook Amerikaanse economie zet door tweede golf de handrem op

  Ook zonder federale lockdown lijkt het forse herstel dat de Amerikaanse economie tijdens de zomer boekte tot stilstand gekomen. Door de forse optoot van het coronavirus - met dagelijks een recordaantal besmettingen en steeds meer ziekenhuizen die aan hun limiet zitten - beslissen veel lokale overheden de economie en het sociaal leven deels op slot te doen. 

 • Analist over Greenyard: 'indrukwekkende cashflow'

  Analisten zijn in globo te spreken over de cijfers van Greenyard  . 'De kasstroom is indrukwekkend', onthoudt analist Fernand De Boer van Degroof Petercam, 'en ruim voldoende voor het bedrijf om binnen zijn schuldconvenanten te blijven'. Volgens de analist zal dit een soepele schuldherschikking mogelijk maken die tegen maart 2021 afgerond moet zijn.

  'De organische groei zorgde evenwel niet voor de verhoopte operationele hefboom', zegt De Boer. Dat wijt het management aan hogere kosten door Covid-19. De analist ziet de huidige prognose (106 à 110 miljoen euro bedrijfswinst tegen het jaareinde) als voorzichtig. Degroof Petercam hanteert een koopadvies met koersdoel van 7,7 euro. 

  Meer over het cijferrapport in dit artikel

 • Colruyt koopt voor het eerst sinds maart zichzelf

  Colruyt  presteerde de jongste tijd relatief ondermaats op de beurs en dat is ook Halle duidelijk niet ontgaan. De supermarktketen kocht vorige week voor het eerst in maart eigen aandelen in, leert een mededeling

  Colruyt kocht 32.000 stukken voor 1,57 miljoen euro en heeft nu 331.868 stukken in handen. Pro memorie: de groep koopt sinds het aflopen in juli 2019 van een groot inkoopprogramma van 350 miljoen euro niet langer structureel 'family packs' eigen aandelen in, wel 'ad hoc'. Opportunistisch zeg maar. Op de jaarvergadering van oktober werden 2,5 miljoen ingekochte aandelen vernietigd

  Bij Colruyt is die massavernietiging al jaren deugddoend omdat de winst en het dividend zo over steeds minder 'hongerige mondjes' verdeeld moet worden

 • ING omarmt UCB met koopadvies

  De analisten van ING starten de opvolging van UCB . De farmagroep krijgt een koopadvies met een koersdoel van 130 euro. 'Het middel bimekizumab kan een gamechanger zijn voor UCB op vlak van immuuntherapie', zeggen analisten Maxime Stranart en David Vagman. De analisten voorspellen een piekverkoop van 3,4 miljard euro tegen eind 2029.

  UCB is 25 procent goedkoper dan zijn peers ondanks een hogere winst per aandeel.
  Maxime Stranart
  Analist ING

  'We appreciëren het groeipotentieel ondanks het nakende verlies van de exclusieve rechten op de middelen Vimpat en Cimzia in 2022 en 2024', zeggen de analisten. 'Bovendien handelt UCB aan 16 keer zijn verwachte winst van 2021. Dat is, ondanks zijn hogere winst per aandeel, een korting van een 25 procent in vergelijking met zijn belangrijkste sectorgenoten. 

 • KBCS haalt Lotus Bakeries van kooplijst: 'geprijsd voor perfectie'

  Na de mooie rit van de afgelopen weken is het tijd voor een adempauze in Lotus Bakeries . Dat is althans de mening van KBC-analist Guy Sips. Sips verlaagt het advies van 'opbouwen' naar 'houden' na wat hij noemt 'een zeer veerkrachtig parcours tijdens de tweede golf van de pandemie'. Lotus Bakeries noteert op recordhoogte.

  Sips verhoogt het koersdoel van 3.200 naar 3.600 euro, 50 euro onder de huidige koers. 'Lotus Biscoff zal zich blijven bewijzen als robuuste aanjager van de groei', zegt Sips. 'Ook de Natural Foods-divisie zal profiteren van een normalisering van het normale leven en de terugkeer naar consumptie 'on-the-go'. 
  Sips was de laatste analist die Lotus een koopadvies had voor de koekjesbakker die nu uitsluitend houdadviezen heeft. Lotus Bakeries verliest 1 procent.
   
 • Europa tussen wal en schip | TKH | HAL | ABN Amro

  De Europese beurzen staan op de rem en wegen de euforie rond een coronavaccin af tegenover de economische impact van de huidige lockdownmaatregelen. De Euro Stoxx 50 noteert vlak op 3.081 punten.

  We zoomen in op het Amsterdamse koersenbord:

  TKH  wint vier procent na een verhoging van de winstverwachting. Het Twentse technologiebedrijf zegt dat de impact van covid lager is dan eerder gevreesd. De nettowinst voor heel 2020 wordt nu ingeschat tussen 65 miljoen en 69 miljoen euro.

  HAL  beweegt niet op nieuws dat het zijn Nederlandse vliegsimulatiedienst verkoopt aan een Canadees bedrijf. (zie post 8u43)

  ABN Amro  verliest 0,6 procent. CFO Clifford Abrahams heeft besloten de bank eind februari te verlaten om bij de Britse bank Virgin Money UK aan de slag te gaan. 

 • De vaccinrally en de 'rotatie van de eeuw': chat straks met ons mee

  U zit met een prangende vraag over de financiële markten? Aarzel niet om die via deze link te stellen. Klokslag 12 uur is er de wekelijkse livechat en daar proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

  ©EPA

 • Brekend: vandaag geen delisting

  Oef. Na Zenitel gisteren deze ochtend geen enkel bedrijf dat aankondigt de beurs te willen verlaten. Roland Duchâtelet, grootaandeelhouder van Melexis en zusterbedrijf X-Fab, is niet verbaasd.

  We citeren:

  Voor kleine bedrijven is een beursnotering zinloos. Als er onvoldoende handel in het aandeel is, wordt de notering een sleur. Ze beantwoordt dan niet meer aan het oorspronkelijke doel: gemakkelijk geld ophalen
  Roland Duchâtelet
  Melexis-grootaandeelhouder

 • Brussel sputtert | Greenyard | Nyxoah | Biocartis

  De Bel20  staakt zijn wilde novemberklim even. De index verliest een lichte 0,1 procent naar 3.579 punten.

  Greenyard  wint 5,2 procent. De groentengroep maakt in toenemende mate werk van zijn prangende schuldenprobleem. 

  Biocartis  wint 2 procent. Het Mechelse diagnosticabedrijf kon sterke data voorleggen uit een grootscheeps onderzoek rond DNA-mismatch bij kankerpatiënten.

  Nyxoah  wint 1,2 procent. De beursnieuwkomer heeft zijn chip tegen slaapapneu ingeplant bij een eerste patiënt.

 • HAL vliegt weg uit luchtvaartdienst

  De Nederlandse holding HAL  casht 70 miljoen euro op de verkoop Flight Simulation Company, een bedrijf uit Schiphol actief in vliegsimulatordiensten voor piloten-in-opleiding. De koper is CAE Inc een wereldwijde aanbieder van opleidingen voor de burgerluchtvaart, defensie en gezondheidszorg.De transactie leidt tot een boekwinst van ongeveer 55 miljoen euro. 

  HAL verwief Flight Simulation Company in 2006. 

 • De (trage) wederopstanding van Greenyard in beeld

  Het aandeel Greenyard  heeft er na de piek van zijn schuldencrisis begin 2019 een trage heropstanding op zitten. Traag, want de groep probeert de schulden zoals het een groentenreus betaamt 'organisch' terug te dringen: via de eigen cashflow, dus niet via een kapitaalronde die de oude aandeelhouders potentieel verwatert.

  Bijhorende grafiek illustreert dat er al flink wat weg is afgelegd, maar dat die weg ook moet afgezet worden tegen de koersval die er aan voorafging. 

 • Greenyard dringt schuldgraad terug

  Daar is het persbericht van Greenyard   De beursgenoteerde groentenboer stelt daarin vooral zijn fors verbeterde schuldgraad in de kijker. De schulden belopen per eind september nog 4 keer de (verbeterde) brutobedrijfswinst (ebitda), van 7,2 keer aan het eind van het voorgaande boekjaar. Het bedrijf stelt zichzelf de doelstelling om zijn schulden nog dit jaar te herfinancieren (en daarmee waarschijnlijk de vervaldata van die schulden dus verder in de toekomst te schuiven).

  Op omzet en winstvlak scoort Greenyard licht boven de eigen verwachting met een forse verbetering op beide fronten. In de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar zag het bedrijf de omzet met 10 procent aandikken, de brutobedrijfswinst ging met 19 procent de hoogte in ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst klokt af op 56,6 miljoen waarbij eerder van 55 miljoen euro werd uitgegaan.

  Een verdere verhoging van de prognoses doet Greenyard niet. Het bedrijf blijft bij zijn in september (reeds verhoogde) doelstelling om om dit jaar een brutobedrijfswinst van 106 à 110 miljoen euro in de boeken te zetten. 

 • Olie sterkt verder aan in aanloop naar OPEC+-vergadering

  De vaccinrally mag dan even sputteren op de beurzen, voor de olieprijs blijft het sentiment wél goed. Na een winst van 3 procent gisteren gaat de prijs voor ruwe olie opnieuw 0,7 procent hoger naar 42 dollar per vat.

  Vandaag blazen de leden van de OPEC en hun bondgenoten verzamelen. Zij zouden overwegen om hun eerdere plannen om de productie op te drijven uit te stellen door de aanhoudende covidcrisis in Europa en de VS dat sterk contrasteert met de herleving van de markt in China. Het economische herstel van China kwam vorige maand in een stroomversnelling, waarbij de raffinage van ruwe olie in het land een maandelijks record evenaarde. Het kopen van fysieke ruwe ladingen is ook geïntensiveerd, waarbij Aziatische raffinaderijen elkaar overbieden om olie op de spotmarkt veilig te stellen.

  Toch zou de hevige strijd tegen het coronavirus in de VS en Europa de olieproducenten tot voorzichtigheid manen. 'Een vertraging van de outputstijging zou ook de toename van olie uit Libië compenseren, dat eigenhandig de productie met 1 miljoen vaten heeft opgevoerd', aldus Warren Patterson, hoofdstrateeg voor grondstoffen bij ING. 

 • Biocartis publiceert resultaten 'grootste onderzoek tot dusver'

  Biocartis  kondigt de resultaten aan van zijn 'grootste onderzoek ooit'. In een 44 testcentra werden met Biocartis' zaklaboratorium Idylla 1.301 weefselstalen van darmkankerpatiënten getest. Daarin bleek de Idylla vergelijkbaar te scoren met de referentietest. Het faalpercentage bleek met 0,23 procent zeer laag te liggen. 

  Het gaat om een zogenaamde MSI-test, waarbij een genetische afwijkingen worden gediagnosticeerd bij kankerpatiënten. Daarbij kan Idylla in 150 minuten resultaat leveren met één staal tumorweefsel, meldt het persbericht, zonder dat er een referentiestaal nodig is. 

  We zijn blij met deze sterke dataset die duidelijke voordelen laat zien van Idylla ten opzichte van bestaande testmethodes.
  Herman Verrelst
  CEO Biocartis

 • Greenyard op schema?

  We verwachten elke minuut resultaten bij Greenyard  .

  Via deze vooruitblik raakt u op kruissnelheid. 

 • Nyxoah implanteert eerste anti-snurkchip bij patiënt

  Nyxoah  meldt dat het met succes een eerste patiënt heeft uitgerust met zijn 'Genio'-chip tegen slaapapneu. Dat gebeurde in een ziekenhuis in het Australische Perth. De eerste behandeling maakt deel uit van een Amerikaanse studie waarbij 126 patiënten in 26 hospitalen in onder meer de VS, België, Duitsland en Australië de chip zullen krijgen. De zogenaamde DREAM-studie is belangrijk met zicht op een vergunning voor de chip op de cruciale Amerikaanse markt. 

  De VS is wereldwijd de grootste markt voor slaapapneu. Met de DREAM-studie zullen lokale artsen er voor het eerst kunnen kennismaken met ons Genio-systeem.
  Olivier Taelman
  CEO Nyxoah

 • Airbnb met zwarte cijfers richting beurscarrière

  Airbnb, dat in december voor dé kaskraker in het huidige IPO-jaar wil tekenen met een notering op Nasdaq, heeft een voorlopig prospectus ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder. Daaruit blijkt dat de populaire kamerverhuurwebsite in het afgelopen kwartaal voor het eerst winst kon schrijven, meer bepaald  netto 219 miljoen dollar, op een omzet van 1,34 miljard dollar. Over de eerste negen maanden van het jaar prijkt wel een verlies van 697 miljoen dollar, dubbel zo veel als in dezelfde periode vorig jaar, als gevolg van het coronavirus.  In mei besloot Airbnb al om een kwart van zijn personeel te ontslaan, alle marketingactiviteiten op te schorten en noodfinanciering te vinden in een kapitaalronde. 

 • Tesla mag toetreden tot sterrenkorf

  Wat een vroeg kerstcadeau voor Tesla. Het waardevolste autobedrijf ter wereld mag eind december toetreden tot de invloedrijke Amerikaanse beursbarometer S&P500. Dat maakte indexbeheerder S&P maandagavond nabeurs bekend

  Een van de voorwaarden om toegevoegd te worden aan de index is dat het bedrijf in kwestie vier opeenvolgende kwartalen een nettowinst heeft gedraaid. Tesla heeft inmiddels al vijf opeenvolgende kwartalen een nettowinst neergezet, zodat het bedrijf al even klaar was om toegevoegd te worden.

  Het aandeel schoot nabeurs 13 procent hoger. Een toevoeging in de S&P500 betekent immers dat er een heleboel automatische aankopen volgen.

  Lees hier ons artikel. 

 • Vaccinrally last pauze in

  Goedemorgen. Er zijn nog meer bedrijven dan Pfizer die - (flauwe woordspeling op komst) - 'goed in hun vaccin'. Moderna stuwde maandag de markt nadat bleek dat een potige 94,5 procent van zijn testpersonen beschermd raakte tegen het virus. De Dow sloot nipt onder de 30.000 punten en zette een nieuw record neer

  Dinsdag komt er wat sleet op de euforie. De Europese beurzen lijken op weg naar winstneming na hun novemberklim. In Azië, waar ze voor het eerst reageren op het vaccinnieuws, is het sentiment dubbel. In China staan healthcare-aandelen in de uitverkoop na het groeiende besef dat het land meer de duimen moet leggen voor de VS op vlak van vaccinontwikkeling. Japan, Hongkong, Zuid-Korea en India noteren wel in het groen, zij het met bescheiden winsten tot 0,5 procent.

  Een billboard op Times Square jubelt over de voortgang in de vaccinrace. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud