1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen werken verliezen weg

De Europese beurzen sloten vlak, de Bel20 bleef in het rood. Elia bevestigde de jaarprognose en dat viel in goede aarde. Goedkoop varkensvlees en een adviesverhoging zetten Ter Beke hoger.
 • Roularta koopt groot pakket aandelen over

  Roularta Media Group heeft het belang van het Spaanse fonds Bestinver overgekocht. Het gaat om een pakket van 916.536 aandelen Roularta waarvoor de mediagroep 12,40 euro het stuk betaalde. Ter vergelijking: het aandeel Roularta sloot woensdag op 13,85 euro (-1,1%).

  Roularta bezit nu meer dan 11 procent van zichzelf. Wat het bedrijf daarmee van plan is, is niet helemaal duidelijk. Het belang kan ‘te gepasten tijde de free float en de liquiditeit van het aandeel’ verhogen, klinkt het in een persbericht.

  Bestinver werd kort na de beursintroductie van Roularta aandeelhouder en had ooit meer dan 10 procent in handen.

 • Cofinimmo haalt 500 miljoen op met duurzame obligaties

  Er is nog wat laat nieuws dat we u niet willen onthouden. Cofinimmo heeft voor het eerst een publieke duurzame benchmarkobligatie uitgegeven. De vastgoedgroep haalde 500 miljoen euro op met de obligaties, die een looptijd hebben van tien jaar en een coupon van 0,875 procent. De uitgifte is een groot succes, want de vraag van beleggers was zesmaal groter dan het aanbod. De opbrengst wordt gebruikt om activa te (her)financiern overeenkomstig het duurzaam financieringskader dat in mei is voorgesteld.

 • Tot morgen!

  We trekken er een streep onder voor vandaag en hopen u morgenvroeg weer onder onze lezers te mogen rekenen. Zonder Wall Street en met weinig op de agenda belooft het een rustige handelsdag te worden.

  DONDERDAG 26 NOVEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Geldhoeveelheid en kredietverlening oktober, 10.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Wall Street gesloten t.g.v. Thanksgiving Day
 • WEB keert interimdividend van 1,40 euro uit

  Warehouses Estates Belgium gaat ook dit jaar een interimdividend uitkeren, blijkt uit een persbericht. Dat gebeurt op basis van de resultaten na negen maanden. Het interimdividend zal 1,40 euro bruto bedragen. De betaling gebeurt op 4 december.

  Tijdens de algemene vergadering van 27 april 2021 zal het slotdividend voor het boekjaar 2020 worden vastgesteld. Mocht dit groter zijn dan het interimdividend, zal het saldo op 5 mei worden uitgekeerd.

  Het aandeel WEB zal op 2 december zonder het recht op het interimdividend noteren.

  Ter vergelijking: een jaar geleden bedroeg het interimdividend 2,25 euro bruto per aandeel. Daar kwam later nog een slotdividend van 1,25 euro bij zodat over 2019 een totaal dividend van 3,50 euro bruto werd betaald.

 • Beurzen herstellen tegen slotbel

  De Europese beurzen herstelden in het laatste anderhalf uur van de handel en sloten met kleine winsten. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,1 procent hoger. De bredere Stoxx Europe 600 bleef wel nog 0,1 procent in het rood.

  Het verlies van de Bel20 werd kleiner, maar verdween niet helemaal, onder meer door winstnemingen op ING (-2,7%) en AB InBev (-1,3%). De index eindigde 0,6 procent lager op 3.702,84 punten.

 • Nikola keldert door twijfel rond GM-deal

  Het aandeel Nikola keldert 11,7 procent op de Nasdaq. Beleggers hebben grote twijfel of de begin september aangekondigde instap van GM in het kapitaal van de bouwer van elektrische vrachtwagens zal plaatsvinden.

  Mark Russell, de CEO van Nikola, was dinsdagavond te gast in de ‘Mad Money’-show van Jim Cramer op CNBC. Hij kon niet overtuigen dat GM effectief in Nikola zal stappen. Hij kon evenmin de speculatie over een nakende verkoop van aandelen door oprichter Trevor Milton ontkrachten.

  Zowel GM als Nikola meldden onlangs dat de onderhandelingen over een participatie lopen, zonder veel details vrij te geven.

 • Tegenslag voor Londense derivatenhandel

 • Altice Europe zakt richting biedprijs

  De Franse miljardair Patrick Drahi, oprichter en meerderheidsaandeelhouder van Altice Europe, kondigde dinsdagavond aan dat zijn overnamebod op de telecom- en mediagroep vandaag begint. Het bod van 4,11 euro per aandeel loopt tot 21 januari. De biedprijs houdt een premie van 23,8 procent in tegenover de koers op 10 september, daags voor Drahi het overnamebod aankondigde.

  Drahi heeft al 77,6 procent van Altice Europe in handen en wil ook de rest verwerven om het bedrijf vervolgens te delisten. Altice Europe torste eind juni een schuldenlast van 29 miljard euro. Drahi denkt die schuldenberg beter te beheren weg van de beurs.

  In Amsterdam zakt Altice Europe 2,6 procent tot 4,31 euro. Het aandeel noteert sinds oktober boven de biedprijs.

 • Dow Jones zakt weer onder 30.000

  De Amerikaanse beurzen openen met kleine verliezen. Na een minuut handel verliest de Dow Jones 0,3 procent en de S&P500 0,1 procent. De Dow Jones zakt daarbij weer onder de magische drempel van 30.000 punten die de index dinsdag had overschreden. De Nasdaq Composite doet er 0,1 procent bij.

 • Nog meer Amerikaanse macrocijfers

  De bestellingen van duurzame goederen (zonder de transportsector) in de VS zijn met 1,3 procent toegenomen in oktober. Dat is beter dan verwacht (+0,5%).

  De economische groei in het derde kwartaal is in een tweede lezing bevestigd op 33,1 procent op jaarbasis, in lijn met de verwachting.

 • Meer nieuwe steunaanvragen in VS

  Vorige week (tot 21 november) hebben 778.000 Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Dat zijn er 35.000 meer dan de week voordien. Economen hadden slechts 730.000 steunaanvragen verwacht.  

 • Deere verwacht mooie winsten in 2021

  Het vierde kwartaal van Deere & Co was beter dan verwacht. In het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar 2020 (tot eind oktober) boekte de Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines onder de merknaam John Deere een winst per aandeel van 2,39 dollar. Dat is 5,3 procent meer dan in dezelfde periode van 2019 en een positieve verrassing: analisten hadden volgens Refinitiv een daling tot 1,45 dollar in gedachten. De omzet kwam 2 procent lager uit op 9,73 miljard dollar, wat iets lager is dan verwacht (9,89 miljard).

  Volgens Deere leiden hogere prijzen voor landbouwproducten wereldwijd tot ‘hernieuwd optimisme’ in de landbouwsector. Dat vertaalt zich in een aantrekkende vraag naar uitrusting, wat op zijn beurt tot mooie winsten in het nieuwe boekjaar 2021 (1 november 2020 tot 31 oktober 2021)  zou leiden. Andere factoren die de verkoop van landbouwmachines kunnen stimuleren, zijn overheidssteun wegens de economische weerslag van de coronacrisis en de nood aan vervanging van oudere machines.

  Deere rekent voor 2021 op een nettowinst tussen 3,6 en 4 miljard dollar. Analisten gingen uit van 3,3 miljard dollar. Over 2020 kwam de winst uit op 2,75 miljard dollar.

 • Amerikaanse futures verdeeld

  We hebben nog 2.30 uur te gaan voor de openingsbel in New York, maar na de historische prestatie van dinsdag - met een Dow Jones die boven 30.000 punten eindigde - kijken we toch al even naar de Amerikaanse futures.

  Die noteren verdeeld, zij het weinig veranderd. We zien dezelfde trend als in Europa: winstnemingen op cyclische waarden, technologie weer meer in trek. De future op de Dow Jones noteert 0,2 procent in de min, die op de S&P500 0,1 procent in de min en die op de Nasdaq 0,15 procent in de plus.

  Volgens ‘The Early Bird’, de ochtendnieuwsbrief van MarketBeat, is enige voorzichtigheid wenselijk. De Dow Jones bereikte zijn nieuwe piek in een vakantieweek en de handelsvolumes zijn dan steevast aan de lichte kant. Op de langere termijn ziet het er wel goed uit. De kans op stijgende beurzen in 2021 neemt toe, dankzij economisch herstel en verbeterende bedrijfsresultaten. ‘Het economisch herstel (in de VS) is nog steeds sterk en de winstvooruitzichten worden elke dag stralender.’

 • Frankrijk gaat Gafa-taks toch innen

  Frankrijk gaat dit jaar de in juli 2019 aangekondigde belasting op Amerikaanse techreuzen wel degelijk innen, ondanks het dreigement van de VS om heffing van 100 procent in te stellen op 1,3 miljard euro aan Franse producten (handtassen en cosmetica). Dat bevestigde de Franse minister van Economie Bruno Le Maire.

  De GAFA-taks, genoemd naar Google, Amazon, Facebook en Apple, bedraagt 3 procent van de in Frankrijk gerealiseerde omzet en bracht in 2019 350 miljoen euro op. In juni kwam het tot een staakt-het-vuren tussen de VS en Frankrijk, met de bedoeling verder te onderhandelen onder het toeziend oog van de OESO. Die onderhandelingen liepen in oktober spaak.

 • Melrose stijgt na positieve update

  De Britse opkoper van minder performante bedrijven Melrose Industries is een van de opvallende aandelen in Londen vandaag met een winst van 4,5 procent. Melrose stuurde een optimistische update over de periode juli-oktober uit. De prestaties liggen momenteel aan de bovenkant van de verwachtingen voor 2020. Wegens de wereldwijde onzekerheid is de raad van bestuur echter voorzichtig met voorspellingen voor volgend jaar.

  De goede prestatie is te danken aan een sneller dan verwacht herstel van de automobielmarkten en de aanhoudend sterke prestatie van Nortek Air Management (verwarming, verluchting en airco). In de luchtvaartdivisie blijft de markt meer uitdagend hoewel stabiel.

  Melrose koopt productiebedrijven met sterke fundamentals maar waarvan de prestaties kunnen verbeterd worden. Na een turnaround worden die bedrijven weer verkocht. De opbrengst vloeit naar de aandeelhouders van Melrose, aldus de website.

 • Beleggers verkopen cyclische aandelen

  De cyclische aandelen worden vandaag buiten gegooid. Dat is te zien aan de Bel20 , want conjunctuurgevoelige bedrijven als Aperam , Solvay , Umicore , KBC en ING  gaan stevig lager. Beleggers lijken dus eventjes hun winsten te nemen nadat de aandelen van de 'oude economie' de laatste weken waren gestegen door het nieuws over performante vaccins. 

  Voor de bankaandelen ING en KBC geldt nog een andere reden waarom ze dalen, want de ECB vreest dat banken mogelijk te weinig geld opzij hebben gezet voor slechte leningen (zie post 10u56).

  Voor ons Brussels beursoverzicht: graag hierheen.

 • Belfius nog niet naar beurs

  Voor minister van Financiën Vincent Van Peteghem is dit niet het moment om Belfius naar de beurs te brengen. 'Belfius is een mooie bank, maar een beursgang is vandaag niet aan de orde. In het regeerakkoord zijn daar ook geen afspraken over gemaakt', zei hij woensdagochtend op Radio 1.

 • ECB: 'Banken moeten meer provisies opzij leggen voor slechte leningen'

  In haar Financial Stability Review zegt de ECB dat de banken mogelijk te weinig provisies hebben opzij gezet voor slechte leningen. 'De provisies zijn lager dan bij vorige crisissen en zijn ook lager dan in de VS'.

  De mededeling duwt de Europese bankenindex 1,5 procent lager. KBC  verliest 2 procent, ING geeft 3 procent prijs.

 • Goldman haalt Unibail van strafbankje

  Goldman Sachs haalt de Nederlandse vastgoedspeler Unibail-Rodamco-Westfield van het strafbankje door het advies voor het aandeel te verhogen van 'verkopen' naar 'houden'. De analisten wijzen onder andere naar de wissels in de top van het bedrijf, nadat aandeelhouders een kapitaalverhoging afketsten. 'We denken dat de recente marktontwikkelingen, met name in de VS, een hernieuwde liquiditeit in de markt laten zien.'

  De zakenbank denkt dat Unibail sneller vastgoed zal verkopen met de nieuwe top. Goldman verwacht dat het bedrijf tegen eind 2022 voor 5,5 miljard euro aan vastgoed van de hand heeft gedaan. Dat is 3,5 miljard meer dan eerder gedacht. De verkopen zullen de winst wel negatief beïnvloeden.

  Verder rekent de bank voor 2020 op een dividend van 3,60 euro en voor 2021 op een uitkering van 3,92 euro. 

  Beleggers trekken zich weinig aan van het nieuws: het aandeel zakt 1 procent.

  ©REUTERS

 • Nieuws over Estetrol van Mithra

  Het middel Estetrol van Mithra wordt door de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA als New Active Substance erkend. Dat zegt het biotechbedrijf vandaag. Estetrol is het middel waarmee Mithra's anticonceptiepil Estelle gemaakt wordt.

  Het beurshuis Kepler zegt hierover: 'Dit is goed nieuws, omdat dit officieel het innovatieve aspect van Estetrol toont en bevestigt dat de EMA vooruitgang boekt met het reguleringsdossier van Mithra. De beslissing voor de goedkeuring van de anticonceptiepil is nog altijd verwacht voor de eerste helft van 2021. Hoewel het goed nieuws is, betekent dit geen grote vooruitgang in de zaak, waardoor we ons waarderingsmodel niet aanpassen.'

 • Ter Beke krijgt adviesverhoging

  Guy Sips, analist van KBC Securities, verhoogt zijn advies voor de vleesverwerker Ter Beke van 'houden' naar 'opbouwen'. Hij verhoogt zijn koersdoel van 125 naar 140 euro. Door de coronacrisis zijn veel restaurants gesloten waardoor de vraag naar vlees lager is. Daarnaast is er volgens de analist meer aanbod van vlees omdat Duitsland zijn varkensvlees niet naar Azië kan exporteren nadat de Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen bij Duitse wildzwijnen.

  'Normaal krijgt de vraag naar industrieel vlees een boost rond de feestdagen, maar door de coronarestricties in Europa is de vraag naar vlees onzeker. Daarnaast zijn sommige vleesfabrieken gesloten in tijdens de feestdagen, zodat de vraag nog eens een extra tik kan krijgen. Dat is positief voor Ter Beke.' Hoe lager de prijs die Ter Beke moet betalen op zijn vlees, hoe meer marge het overhoudt.

  Het aandeel wint 4,2 procent.

 • 'Elia blijft aantrekkelijk'

  Bart Cuypers, analist van KBC Securities, herhaalt na de kwartaalupdate van stroomnetbeheerder Elia (zie post 8u19) zijn koopadvies en koersdoel van 102 euro. 'De waardering is de jongste weken weer wat opgelopen, maar is in onze ogen nog altijd aantrekkelijk door zijn solide langetermijnverhaal. Elia is een centrale speler in de Europese energietransitie. We verwachten dat de winst per aandeel over de periode 2020-2024 gemiddeld met een 8,5 procent per jaar zal stijgen.'

 • Brussel opent hoger

  De Bel20 start met een winst van 0,6 procent.

  Elia klimt 1,3 procent. De stroomnetbeheerder bevestigt de prognose voor 2020 (zie post 8u19)

  Voor Wereldhave Belgium is nog geen evenwichtskoers. De vastgoedspeler ziet zijn CEO Kasper Deforche vertrekken (zie post 8u06)

  ING en KBC winnen 1,2 en 1,4 procent. De bankaandelen gaan hoger na berichten dat banken vanaf 2021 weer dividenden mogen uitkeren (zie post 8u01)

  UCB wint 0,3 procent, ondanks matig nieuws. De verkopen van het middel Cimzia van de farmaspeler zouden met 5,9 procent zijn gedaald (zie post 7u)

 • DEME (CFE) wint contract in Italië

  Een consortium, waarvan DEME van CFE  deel uitmaken, mag de Ravenna Port Hub in Italië bouwen. De bedoeling is een haveninfrastructuur te ontwikkelen aan het Trattaroli-schiereiland voor grote schepen. Het project heeft een waarde van 197,8 miljoen euro.

 • Elia bevestigt prognose

  Elia komt vandaag met een kwartaalupdate. De stroomnetbeheerder zegt dat het nog altijd verwacht dat zijn rendement op eigen vermogen uitkomt in het midden van de vork van 6,5 tot 7,5 procent. In België ligt dat rendement tussen 5 en 6 procent, terwijl het rendement in Duitsland uit zal komen op 'iets meer' dan de vork van 9 tot 11 procent. 

  Elia weet flink te profiteren van forse investeringen in zijn Duitse dochterbedrijf 50Hertz. 50Hertz wil tegen 2032 evolueren naar 100 procent hernieuwbare energie op het Oost-Duitse net. Het bedrijf investeert fors in de uitbouw van het net om die ambitie waar te kunnen maken en werd daar ruimschoots voor beloond. De aansluiting van het Ostwind 1-windpark eind vorig jaar was bij de halfjaarcijfers al goed voor een hogere offshorevergoeding die de nettowinst met 11,8 miljoen euro opdreef.

 • Kasper Deforche stopt als CEO Wereldhave Belgium

  Kasper Deforche stopt op 31 december als CEO van Wereldhave Belgium . Volgens de raad van bestuur gebeurt dat 'in onderling overleg'.

  Corona hakte er dit jaar bij de beheerder van winkelpanden stevig op in. Het aandeel verloor dit jaar 46 procent van zijn beurswaarde. Bijna 60 procent van de aandelen is in handen van moedermaatschappij Wereldhave .

 • 'In 2021 mogelijk opnieuw dividenden van banken'

  De banken in de eurozone mogen volgend jaar mogelijk opnieuw dividenden uitkeren. Dat schrijft Financial Times op basis van commentaren van ECB-bestuurder Yves Mersch. De officiële beslissing daarover volgt op 10 december wanneer de Europese Centrale Bank nieuwe economische prognoses opstelt.

  De Europese bankensector sloot dinsdag af op het hoogste peil sinds maart, maar noteert sinds begin dit jaar 22 procent lager.

  'Als in december het verbod op bankdividenden wordt opgeheven, is dat ons meest bullish scenario', zei Morgan Stanley eerder deze week. Volgens het beurshuis heeft de sector een pak kapitaaloverschot opgebouwd. Toch verwacht het een geleidelijke uitkering van kapitaaloverschotten.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Serge Van Herck (EVS)

  Morgen om 12 uur kunt u chatten met Serge Van Herck, de CEO van EVS. U kan hier al een vraag achterlaten.

 • Coolblue (HAL Trust) ziet inkomsten stijgen

  De holding Hal Trust publiceerde gisteravond aan tradingupdate. Eind september lag de intrinsieke waarde op 143,37 euro per aandeel. Maar sindsdien zat de wereld niet stil. HAL Trust geeft mee dat de waarde van de genoteerde belangen tussen eind september en 20 november met 360 miljoen euro is gestegen (of 4,22 euro per aandeel).

  In het niet-genoteerde segment zag Coolblue (online verkoop elektronica) de inkomsten stijgen als gevolg van de coronapandemie. Andere deelnemingen zien af door corona, zoals Koninklijke Ahrend (kantoorbenodigdheden).

 • Corona-update

  We doen nog even een corona-update. Op dit moment zijn er wereldwijd 59,8 miljoen besmettingen geteld. Dat blijkt uit data van Johns Hopkins. In Amerika steeg het totaal aantal besmettingen naar 12,6 miljoen en het aantal sterfgevallen ligt nu op bijna 260.000. 

  Na de VS is het India dat de meeste besmettingen telt. Het aantal infecties is daar opgelopen tot 9,2 miljoen met meer dan 134.000 sterfgevallen. In Europa is het Frankrijk die de meeste besmettingen telt met 2,2 miljoen. Frankrijk wordt gevolgd door Spanje, het VK en Italië. 

  ©REUTERS

 • 'Verkopen UCB's Cimzia dalen met 5,9 procent'

  Volgens het databedrijf Symphony Health Solutions zijn de verkopen van UCB's Cimzia - een middel dat onder andere wordt gebruikt voor de ziekte van Crohn - op basis van een viermaands voortschrijdend gemiddelde met 5,9 procent gedaald in oktober ten opzichte van de maand daarvoor. Het middel was goed voor een derde van de kwartaalomzet van de farmaspeler .

 • Beurswaarde Tesla schiet boven 500 miljard

  Het aandeel Tesla is gisteren weer in een rotvaart hoger gegaan: het klom met 6,4 procent. De laatste dagen is het werkelijk iedere dag feest met het aandeel en met de beweging van gisteren is de beurswaarde van het bedrijf gestegen tot meer dan 500 miljard dollar:

 • Vrouw van de dag Janet Yellen

  We verwijzen nog even naar onze vrouw van de dag: Janet Yellen. De verkozen Amerikaanse president Joe Biden is volgens Amerikaanse media van plan de voormalig centraal bankier voor te dragen als minister van Financiën. Yellen staat bekend als een duif: een voorstander van soepel monetair beleid. De verwachting is dat ze de economie flink wil stimuleren door een begrotingsstimulus.

  ©AFP

 • Redt Duitsland opnieuw de meubelen bij Elia?

  De stroomnetbeheerder Elia komt straks met cijfers. Bij de halfjaarcijfers bleek nog dat de fikse investeringen in Duitsland de meubelen redden bij het bedrijf. Wij vragen ons af of dat dit keer weer het geval zal zijn.

  Lees hier onze vooruitblik!

  ©Photo News

 • Beurzen zetten rally voort

  Goedemorgen allemaal! Terwijl we ons eerste kopje koffie naar binnen werken zetten de beurzen hun rally voort. Gisteravond sloten de Amerikaanse graadmeters hoger, maar één graadmeter stak er bovenuit door het doorbreken van een magische grens: de Dow Jones sloot voor het eerst boven 30.000 punten

  De Europese indexfutures geven aan dat het gemiddelde aandeel op het oude continent straks 0,1 procent hoger opent.

  Ook de Aziatische beurzen gaan gedeeltelijk hoger. De Japanse Nikkei225 klimt 0,7 procent en de Honkongse Hang Seng veert 0,6 procent op. De Chinese CSI300 en de Koreaanse Kospi leveren dan weer respectievelijk 0,4 en 1 procent in.

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud