1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen zakken nog eens ruim 5 procent

De uitzonderlijke maatregelen van centraal bankiers en regeringen konden beleggers amper overtuigen. De Europese verliezen werden iets kleiner toen een inreisverbod ter sprake kwam. In Brussel wogen de financials zwaar op de Bel20.
 • Tot morgen!

  Na deze nieuwe 'zwarte maandag' gaan we eruit. We hopen u morgenvroeg gezond en wel terug te zien. Dan staan de Duitse ZEW-index, cijfers over de Amerikaanse industrie en de jaarresultaten van Bpost op het programma.

  DINSDAG 17 MAART 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  • Beleggersvertrouwen (ZEW) maart, 11.00 uur

  Eurozone:

  • Loonkosten vierde kwartaal, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Kleinhandelsomzet februari, 13.30 uur
  • Industriële productie februari, 14.15 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Bpost: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Nederland:

  • Beter Bed: jaarresultaten 2019

  Verenigde Staten:

  • FedEx: resultaten derde kwartaal 2019/2020, 21.15 uur
 • Curetis hoogvlieger in Brussel

  De sterkste prestatie op Euronext Brussel kwam maandag van Curetis . Het aandeel van de Duitse producent van zaklabo’s en bijbehorende testen schoot 84,3 procent hoger naar 0,80 euro.

  De sprong heeft alles met het coronavirus te maken. Curetis maakte bekend dat het een snelle test voor Covid-19 op de markt gaat brengen. De test werd ontwikkeld en wordt geproduceerd door Curetis’ strategische partner BGI in Shenzhen, en is in Europa goedgekeurd. Met de test, die op de zaklabo Unyvero loopt, kunnen tot 48 patiënten in een paar uur getest worden.

  De nieuwe test kan de verkoop van Curetis een boost geven.

  Curetis staat op het punt te worden overgenomen door zijn Amerikaanse sectorgenoot OpGen . Als die transactie doorgaat, zal de notering van Curetis op Euronext verdwijnen.

 • Europese beurzen verliezen nog eens dik 5 procent

  De Europese beurzen zijn dicht. De Euro Stoxx 50 is 5,2 procent lager geëindigd. De brede Stoxx Europe 600 verloor 4,9 procent. De noodingrepen van de Federal Reserve en andere centrale banken kunnen de beleggers niet overtuigen. De vrees blijft dat de coronaepidemie de economie in een recessie duwt.

  De beurzen verloren op een bepaald ogenblik bijna 10 procent. In de namiddaghandel milderden de verliezen toen Commissievoorzitster Ursula von der Leyen een tijdelijk verbod voor niet-essentiële reizen naar de EU voorstelde.

  In Brussel eindigde de Bel20 7,2 procent lager. Het grotere verlies van de Brusselse graadmeter was vooral te wijten aan KBC (-16,2%), Ageas (-12,3%) en AB InBev (-11,2%). Colruyt (+0,55%) was de enige stijger in de Bel20.

 • KBC minder somber dan ING over Europese economie

  Ook KBC heeft maandag zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie verlaagd. De bank verwacht dat de economische activiteit in 2020 met 0,7 procent krimpt in de eurozone en met 0,4 procent in België. ING voorspelde enkele uren geleden een krimp van 1,2 procent in de eurozone en een terugval van 0,8 procent in België.

 • Waarin beleggen in coronatijden?

  De advieswijzigingen van Wall Street-analisten geven een idee welke bedrijven in deze bijzondere omstandigheden toch interessant kunnen zijn voor beleggers.

  JPMorgan verhoogde de rating voor Clorox met een ruk van ‘underweight’ (verkopen) naar ‘overweight’ (kopen). Clorox is een producent van schoonmaak- en bleekmiddelen en desinfecterende producten.

  Bedrijven die voeding aan huis bestellen, kunnen eveneens interessant zijn. Denk aan de pizzaketen Domino’s , die vandaag een adviesverhoging kreeg van Stephens, van ‘equal weight’ (houden) naar ‘overweight’ (kopen).

  Een derde bedrijf is Costco . Dat is een Amerikaanse groothandelsclub. Costco heeft een beperkt productenaanbod en je moet een lidkaart hebben om er te kunnen kopen. Costco werd door Morgan Stanley flink hoger gezet: het advies ging van ‘equal weight’ naar ‘overweight’.

 • Renault legt Franse fabrieken stil

  Na Fiat Chrysler grijpt nu ook Renault stevig in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Franse autoconstructeur stopt ‘tot nader order’ de productie in al zijn Franse fabrieken. Hoe het personeel vergoed wordt, is onduidelijk. De vakbond CGT vraagt een volledige vergoeding voor het voltallige personeel.

 • Disney gaat ‘Frozen 2' nu al streamen

  Drie maanden vroeger dan voorzien biedt Walt Disney de succesvolle tekenfilm ‘Frozen 2’ nu al aan op zijn nieuwe streamingdienst Disney+. Het bedrijf speelt daarmee in op het coronavirus, dat ‘at home entertainment’ veel belangrijker heeft gemaakt.

  Disney hoopt met de vervroegde lancering ‘families te verrassen met wat vermaak en plezier tijdens deze uitdagende periode’.

  'Frozen 2' bracht in de bioscopen bijna 1,5 miljard dollar op.

 • Moleskine krijgt vrouwelijke CEO

  Moleskine, de Italiaanse maker van luxueuze notaboekjes die in handen is van D’Ieteren , heeft een nieuwe CEO. Daniela Riccardi treedt in april in dienst.

  Riccardi bekleedde eerder managementfuncties bij Procter & Gamble, Diesel en Baccarat. Ze is ook lid van de raad van bestuur van WPP en Kering .

 • Handelsremmers in New York halen niets uit

  Na een kwartier pauze zakken de Dow Jones en de S&P500 nog dieper weg in New York. Dat de handel 15 minuten werd stilgelegd, heeft geen zoden aan de dijk gezet. De Dow Jones dondert 11,4 procent lager, de S&P500 11,1 procent.

  ‘De markt is in paniek’, zei financieel econoom Chris Rupkey van MUFG Union Bank aan Bloomberg. ‘De ingreep van deze nacht was een shock en de markt denkt niet dat de Fed redding kan brengen. Ze ziet het eerder als ‘ga uit de weg, kijk uit daar beneden, dit zou zeer, zeer slecht kunnen zijn’.'

 • Dow Jones duikt bijna 10 procent lager

  In New York verschijnen zoals verwacht dieprode cijfers op de borden. De Dow Jones dondert bij de openingsbel 9,7 procent lager, de breed samengestelde S&P500 speelt 8,2 procent kwijt.

  Dat betekent dat al onmiddellijk 'circuit breakers' (handelsremmers) in werking treden en dat de handel 15 minuten wordt stilgelegd.

 • Amerikaanse futures op maximumverlies

  De Amerikaanse beurzen zullen straks stevig in de min duiken, geven de futures aan. De future op de S&P500 noteert 4,8 procent lager. Door handelsremmers kan de future niet dieper zakken.

  Wellicht zullen de indexwinsten die vrijdag in het laatste uur werden opgebouwd, weer helemaal worden uitgewist. Een tracker op de S&P500 dondert bijna 11 procent lager.

 • New Yorkse conjunctuurbarometer staat op storm

  De Empire State Business-index, de maandelijkse vinger aan de pols van het ondernemersvertrouwen in de regio rond New York, staat op storm.

  De maandelijkse door het Fed-kantoor in New York gedistilleerde graadmeter tuimelde in maart 34,4 punten - een record - naar minus 21,5 punten. De regionale index geldt als een voorloper van het nationale ondernemersvertrouwen, de ISM-index. De ondervraging liep van 2 tot 10 maart, toen de impact van het virus stilaan duidelijk begon te worden. 

 • Credit Suisse: ‘Tijd om bij te kopen’

  De crash van de aandelenmarkten is dermate groot geworden dat langetermijnbeleggers hun posities mogen beginnen uitbreiden, waarbij ze een te grote blootstelling wel moeten vermijden. Die raad geeft Credit Suisse zijn vermogende klanten.

  ‘Diegenen wier huidige aandelenallocatie onder het strategisch peil is gedaald en die de hoge volatiliteit aankunnen, zouden hun aandelenposities moeten beginnen opbouwen’, schrijft CIO Michael Strobaek in een nota.

  Volgens hem zijn er tal van opportuniteiten in ondergewaardeerde aandelen, maar ook ruimere mogelijkheden in sectoren als IT of energie. Beleggers mogen wel niet te agressief te werk gaan.

 • ING: 'Europese economie krimpt 1,2 procent in 2020'

  ING heeft zijn groeivooruitzichten voor de eurozone fors verlaagd. De bank merkt op dat verscheidene landen geheel of gedeeltelijk in lockdown gaan. Daardoor zal de consumptie dalen en de investeringen worden uitgesteld. De economische activiteit zal volgens ING in het eerste kwartaal met 6,5 procent op jaarbasis krimpen en in het tweede kwartaal nogmaals met 1,2 procent. Ondanks een heropleving vanaf het derde kwartaal zal de economie over heel 2020 krimpen, ook de Belgische.

  De bank verlaagde ook haar vooruitzichten voor de andere grote economieën. ING verwacht in 2020 een krimp van 0,4 procent in de VS, een achteruitgang van 1,3 procent in Japan en een krimp van 0,6 procent in het Verenigd Koninkrijk. De Chinese economie is met een verwachte groei van 4,8 procent de enige grote economie waar de economische activiteit blijft stijgen.

 • Fiat Chrysler sluit meeste Europese fabrieken

  De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat Chrysler Automobiles (FCA) sluit ‘de meerderheid van zijn Europese productievestigingen’ tot 27 maart. De beslissing, ingegeven door het coronavirus, treft zes fabrieken in Italië, een in Servië en een in Polen. De fabrieken zijn goed voor 30 tot 35 procent van de productiecapaciteit van FCA. De aankondiging doet het aandeel in Milaan met meer dan 14 procent kelderen.

 • Amerikaanse futures bijna 5 procent in de min

  Wall Street stevent op een dieprode opening af, zo geven de futures aan. De futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq Composite noteren bijna 5 procent lager.

 • ECB-baas Lagarde excuseert zich voor communicatieblunder

  Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft zich tegenover haar collega's in de bestuursraad verontschuldigd voor haar pijnlijke communicatie-uitschuiver vorige donderdag. Lagarde zei toen tijdens de persconferentie na de rentevergadering dat het niet de taak van de ECB is om de spreads (renteverschillen) tussen de eurolidstaten te verkleinen. Het rendement op Italiaans staatspapier schoot daarop het snelst in tien jaar omhoog, en dat op een moment dat de Italiaanse economie kreunt onder drastische coronamaatregelen.

  Lagarde excuseerde zich bij de start van een conferencecall vrijdag, schrijft zakenkrant Financial Times. 'Ze verloor haar concentratie. Het was haar eerste grote beleidsbeslissing en het was een erg complexe situatie', reageerde een ECB-bestuurslid, die oordeelt dat Lagarde nog altijd de juiste persoon is om de centrale bank te leiden.

  Financial Times signaleert dat Lagarde als Franse minister van Financiën snel de bijnaam 'Madame la Gaffe' (flater, red.) kreeg door haar soms onbedachtzame communicatiestijl. Meteen na de persconferentie deed Lagarde al aan 'damage control' door in een tv-intrerview te zeggen dat ze alles zal doen om 'een fragmentatie in een moeilijk moment voor de eurozone' tegen te gaan.

 • Banken duwen Bel20 tiende lager

  De Bel20 tuimelt 10 procent naar 2.460 punten, onder druk van de banken ING en KBC . Ook de verzekeraar Ageas tuimelt 12 procent. 

 • Shortsellers moeten zich sneller blootgeven

  Europa wil een beter zicht op de partijen die aan shortselling doen, het speculeren op lagere koersen door geleende aandelen te verkopen om die later goedkoper weer te kunnen kopen. Een verstrenging van de regels hoort tot de mogelijkheden.

  De European Securities and Markets Authority (ESMA) verplicht met onmiddellijke ingang elke belegger die meer dan 0,1 procent van de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf geshort heeft, zich bekend te maken bij de marktautoriteit. Voordien lag de drempel op 0,2 procent. De ESMA benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat wegens de coronacrisis.

  'Het verlagen van de meldingsdrempel is essentieel om een goed zicht te krijgen op de ontwikkelingen op de markt. De maatregel kan uitmonden in strengere regels om het ordelijk functioneren van de markt, de financiële stabiliteit en de bescherming van de beleggers te garanderen', stelt de ESMA.

  Het gaat alleen om een snellere melding aan de autoriteiten. De drempel om zich ook publiek te outen als een shortseller blijft 0,5 procent van het aandelenkapitaal.

 • ‘Olievraag op weg naar recorddip'

  De wereldwijde vraag naar aardolie zit in een vrije val nu almaar meer landen ongeziene maatregelen nemen om het coronavirus te bekampen. De daling dit jaar zou volgens de oliespecialisten van Bloomberg wel eens de grootste ooit kunnen worden.

  Reisverboden, thuiswerken, geannuleerde vakanties en verstoorde logistiekketens: het resulteert allemaal in een lager brandstofverbruik. Naarmate bedrijven hun activiteiten aanpassen of terugschroeven, daalt ook bij hen de vraag naar olie. Oliehandelaars, managers, hefboomfondsen en consultants verlagen drastisch hun vooruitzichten voor de olieconsumptie.

  Meer en meer traders vrezen dat de vraag naar olie in 2020 de grootste daling ooit kan kennen. In 2019 bedroeg die vraag iets meer dan 100 miljoen vaten per dag. Tijdens de grote recessie van 2009 daalde de vraag met bijna 1 miljoen vaten. Het ergste jaar tot nog toe was 1980, toen de wereldeconomie crashte na de tweede oliecrisis. De vraag naar olie kromp toen met 2,65 miljoen vaten.

  ‘De wereld heeft sinds 1918 geen dergelijke pandemie meer gekend’, merkt Pierre Andurand van het oliehefboomfonds Andurand Capital Management op in een gesprek met Bloomberg. ‘Ik zie niet in waarom de daling van de vraag geen veelvoud kan worden van de daling tijdens de financiële crisis.’

  De olieprijs is dit jaar al met meer dan 50 procent teruggevallen. De steeds erger wordende impact van het coronavirus op de wereldeconomie valt samen met een grootschalige aanbodschok. Saoedi-Arabië en Rusland zijn in een prijzenslag beland en pompen naar hartenlust olie op. Onrust en onzekerheid duwen de olieprijs vandaag nog dieper. Sommige olietraders sluiten niet uit dat een vat olie binnenkort minder dan 10 dollar kost. Het zou van de olieprijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Venezuela geleden zijn dat zo'n laag prijspeil werd bereikt.

 • 'Volkswagen dreigt Wolfsburg te moeten sluiten'

  Volgens de Britse zakenkrant Financial Times dreigt Volkswagen  in 'de komende dagen' de productie fors te moeten inperken, onder meer in zijn 'thuisfabriek' in Wolfsburg. De Duitse autobouwer heeft moeite om vanuit Spanje en Italië onderdelen in te voeren en de voorraden raken stilaan op. 

  'We zien heel wat uitdagingen in de keten', erkent een woordvoerder aan FT. Hij stipt aan dat Volkswagen voor zijn Europese fabrieken meer Italiaane en Spaanse toeleveranciers heeft dan Chinese. 

 • Kepler: 'Sluiting restaurants positief voor supermarkten'

  Met de hogere adviezen voor Ahold Delhaize en Colruyt (zie posts 10.23 uur en 10.07 uur) speelt Kepler Cheuvreux in op de plotse verandering van de consumentengewoonten wereldwijd, maar vooral in Europa. De hamsterwoede zal wegebben en zal rond de jaarhelft tot een omzetomslag leiden.

  Omdat mensen veel minder buitenhuis gaan eten (in restaurants of bedrijfskantines) kan dat een positief effect hebben op de supermarktensector. Hoe groot dat effect wordt, is moeilijk in te schatten, zegt het beurshuis.

 • ‘Brutobedrijfswinst Basic-Fit mogelijk vijfde lager'

  ING-analist Marc Zwartsenburg handhaaft zijn koersdoel (38,25 euro) en advies (kopen) voor Basic-Fit nadat de uitbater van fitnessclubs aankondigde alle vestigingen tot begin april te sluiten. Zelfs indien de sluiting twee maanden zou duren, ziet hij geen problemen voor de balans. Die is nog steeds veilig met een verhouding nettoschuld/brutobedrijfswinst van 2,7-2,8x. Bovendien zullen significantie kapitaalinvesteringen worden opgeschort.

  De analist denkt dat in het huidige scenario de impact op de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) mogelijk rond 20 procent zal bedragen. Waarbij hij direct opmerkt dat het om een tijdelijke berekening gaat. Het is momenteel niet duidelijk wanneer de impact van de virusepidemie zal stoppen en hoe mensen zich de komende maanden zullen gedragen.

  Belangrijk is volgende opmerking die hij maakt: aangezien het om een geval van overmacht gaat in alle landen, zal Basic-Fit leden niet hoeven te vergoeden voor de beurten die ze binnen hun abonnement verliezen.

 • De braderie zonder kopers duurt voort

  We schreven het dit weekend al: het is niet omdat de Europese beurzen goedkoop zijn dat ze niet nóg goedkoper kunnen worden. Het gros van de Europese beurzen noteert tegen 10 keer of minder de verwachte winst voor 2020. Met de belangrijke nuance natuurlijk dat de huidige prognoses voor dit boekjaar zonder twijfel te optimistisch zullen blijken. 

 • Belgische export en import krompen al voor corona

  De Belgische uitvoer van goederen is in de periode november 2019 tot en met januari 2020 met 1,2 procent gedaald tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De invoer daalde met 4,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Januari was de zesde maand op rij waarin de handel over een periode van drie maanden verminderde.

  De buitenlandse handel kromp dus al voor de snelle verspreiding van het coronavirus. Behalve gedurende enkele korte periodes is een daling van de buitenlandse handel niet meer voorgekomen sinds de financiële crisis van 2009. Vooral de handel met andere Euroopese landen verminderde. De Europese economie werd als open economie zwaar getroffen door de handelsoorlog tussen de VS en China en de afkoeling van de wereldeconomie. De corona-epidemie zal de krimp van de internationale handel doen versnellen.   

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • 'Beleidsmakers moeten nu alles uit de kast halen'

  Joachim Fels, de invloedrijke hoofdeconoom van de Amerikaanse fondsengigant Pimco, verwoordt in zijn traditionele zondagse overpeinzingen ('Sunday Signposts') de huidige sfeer op de markten:

  Beleidsmakers over de hele wereld zullen alles uit de kast moeten halen om te vermijden dat een onvermijdbare recessie in een depressie uitmondt
  Joachim Fels
  Pimco

  'Trouwe lezers weten dat ik zelden dramatiseer. Maar in het licht van de zwaarste gezondheidscrisis in meer dan een eeuw, zullen beleidsmakers over de hele wereld alles uit de kast moeten halen om te vermijden dat een onvermijdbare recessie in een depressie uitmondt en dat een correctie op de beurzen in een meltdown overgaat.'

 • Ook andere centrale banken in Azië nemen maatregelen

  Naast de Bank of Japan nemen tal van andere centrale banken in Azië maatregelen in een poging de economische weerslag van de coronavirusepidemie te beperken. Zo heeft de centrale bank van Zuid-Korea de basisrente met 50 basispunten verlaagd, van 1,25 tot 0,75 procent. De ingreep is volgens de Bank of Korea bedoeld om ‘de volatiliteit op de financiële markten te verminderen’.

  Zuid-Korea is een van de zwaarst getroffen landen met bijna 8.200 besmette personen en 75 overlijdens.

 • Van cosmetica naar handgels

  LVMH kondigde zondagavond aan dat het in drie parfumfabrieken die normaal producten maken van de topmerken Christian Dior, Guerlain en Givenchy tijdelijk grote hoeveelheden ontsmettende handgels gaat maken. De handgels zullen ‘in grote hoeveelheid’ worden geproduceerd en zijn bestemd voor Franse ziekenhuizen. Het luxeconcern van de miljardair Bernard Arnault zal er geen geld voor vragen. De productie zal zolang als nodig doorgaan.

 • Basic-Fit sluit alle fitnesscentra

  Basic-Fit heeft besloten al zijn fitnesscentra tijdelijk te sluiten. Het Nederlandse bedrijf, dat actief is in Nederland, Frankrijk, Spanje, België en Luxemburg, bouwt of opent voorlopig ook geen nieuwe centra.

  De vestigingen in Nederland blijven zoals het er nu naar uitziet tot 6 april dicht en die in België tot en met 2 april. Voor de andere landen gelden andere data.

  Basis-Fit bekijkt de mogelijkheid klanten te vergoeden. De uitbater van fitnessclubs overlegt ook met zijn banken om de lopende kredietfaciliteit met 150 miljoen euro te verhogen. Momenteel is niet duidelijk in hoeverre de coronacrisis de financiële resultaten zal beïnvloeden.

  In een reactie verlaagt KBC Securities het koersdoel van 38 tot 35 euro. Het koopadvies blijft behouden. Analist Alan Vandenberghe denkt dat Basic-Fit met de sluiting tussen 30.000 en 35.000 sporters mist, wat in een omzetverlies van zo'n 0,6 miljoen euro per maand resulteert. 'Als de toestand beperkt blijft tot een paar maanden en Basic-Fit het aantal clubopeningen beperkt tot maximaal 100 dit jaar, ramen wij de impact op onze huidige ramingen voor 2020 op 80 miljoen euro voor de omzet en 33 miljoen euro voor de ebitda. Hiermee rekening houdend ramen wij de impact op onze faire waarde op 3 euro per aandeel.'

 • Kepler verhoogt advies Ahold Delhaize naar 'kopen'

  Naast Colruyt, krijgt ook Ahold Delhaize van Kepler Cheuvreux een upgrade, van 'houden' naar 'kopen'. Het beurshuis stipt aan dat de winkelketen via zijn Europese activiteiten al veel kan leren over het koopgedrag van de consument in coronatijden, en die informatie kan gebruiken om zijn winkels en bevoorradingscentra in de VS voor te bereiden. Kepler noemt Ahold Delhaize een van de beste kwaliteitbedrijven in de sector. Het koersdoel ligt op 25,20 euro.

 • Banken wegen zwaarst op Bel20

  Het verlies voor de Bel20  komt vooral op rekening van de twee grootbanken in de barometer: ING  duikt nog maar eens 13 procent lager naar 4,49 euro, KBC  zakt 12 procent naar 40 euro. 

 • Kepler: 'Colruyt, de veilige plek'

  Een zeldzame groene vlek in een dieprode Bel20 is Colruyt , sinds jaar en dag met zijn laagsteprijzenpolitiek misschien wel hét recessie-aandeel op de Brusselse beurs. De grootste supermarktketen van België koerst 2,9 procent hoger naar 43,12 euro. 

  Kepler Cheuvreux verhoogt na de recente verkoopgolf het advies van 'verkopen' naar 'houden', het koersdoel is 42 euro. 'We verwachten dat Colruyt in maart en april tot 25 procent meer zal verkopen en ook een periode met beperkte prijsconcurrentie ingaat. Dat laat ons toe onze progoses voor de winst per aandeel met 4 tot 7 procent te verhogen'.

 • Beurzen diepen verliezen uit, Bel20 40 procent lager sinds piek

  De verliezen op de Europese beurzen lopen op. De Bel20  tuimelt nu 8,4 procent lager naar 2.506 punten en noteert nu 40 procent (!) onder de piek van 17 februari, nog geen maand geleden dus.

  -40%
  Berenmarkt in rotvaart
  De Bel20 verloor sinds de piek van 4.201 punten op 17 februari nu meer dan 40 procent

  Voor de Euro Stoxx50  is er ook meer dan 8 procent verlies. 

 • Kinepolis schrapt wellicht aangekondigd dividend

  De bioscoopgroep Kinepolis zal haar aangekondigde dividend van 1 euro per aandeel waarschijnlijk niet uitkeren. Dat liet voorzitter en referentieaandeelhouder Joost Bert verstaan in De Standaard. 'De onderneming moet in de eerste plaats komen', zei hij. Door de coronacrisis zijn de Kinepolis-bioscopen gesloten. De algemene vergadering moet over het dividend beslissen, maar de familie Bert is met bijna de helft van de aandelen in handen de facto de beslisser.

  Kinepolis had na de publicatie van uitstekende cijfers over 2019 aangekondigd het dividend met 9 procent te verhogen.

 • Bpost op diepterecord

  De meeste Belgische aandelen verliezen 'in lijn met de markt' zo'n 3 à 5 procent op dit ogenblik. Dat geldt ook voor Bpost  .

  De postgroep, die vorige maand al aankondigde geen pakjes meer naar China te sturen, tuimelt bijna 5 procent naar 5,964 euro, een diepterecord. Dinsdag nabeurs komt Bpost met de resultaten over 2019 en - veel belangrijker - de outlook voor 2020. Vraag is in welke mate de analistenconsensus gelet op de huidige toestand niet achterhaald is. 

  Voor 2019 rekenen analisten op een bedrijfswinst van 314 miljoen euro, ruim een kwart lager vergeleken met de 424 miljoen euro over 2018. En dat was al een daling van 15 procent tegenover de 502 miljoen in 2017. Voor 2020 verwachtten analisten geen verbetering, integendeel. Ze voorspellen een verdere daling van de recurrente bedrijfswinst met 6 procent, tot 294 miljoen. 

 • Insiders beginnen te kopen

  Voor wie het een opsteker kan zijn, de insiders van sommige bedrijven vinden de koersen intussen interessant genoeg om aan het kopen te gaan. Een overzicht:

  - Colruyt : de familieholding Korys van de Colruyts kocht 11.500 aandelen bij, en betaalde daar 531.500 euro voor. De aankopen gebeurden tegen 45 en 46,60 euro per stuk. Bij Colruyt stonden de voorbije dagen lange rijen aan de kassa met consumenten die begonnen te hamsteren.

  - KBC : Bestuurder Theo Roussis trok 1,68 miljoen euro uit om 30.000 aandelen bij te kopen tegen gemiddeld 55,93 euro. Dat deed hij via zijn holding Plastiche Finance. Roussis is een van de referentieaandeelhouders van KBC, en handelt regelmatig in aandelen van de financiële groep. Hij is eigenaar van de kunststoffengroep Ravago, en met een geschat fortuin van 7 miljard euro een van de rijkste Belgen.

  - TINC : Kristof Vande Capelle, bestuurder bij TINC, investeerde 49.000 euro in de infrastructuurmaatschappij. Hij is ook de financieel directeur van de investeringsmaatschappij Gimv, die aandeelhouder is van TINC. Vande Capelle betaalde met 14 euro per aandeel een stuk meer dan de huidige koers.

  - Lotus Bakeries : Michel Moortgat, onafhankelijk bestuurder bij de koekjesbakker, kocht 10 aandelen aan gemiddeld 2.700 euro per stuk, goed voor 27.000 euro.

  En dan zijn er nog een boel kleinere aankopen. Financieel directeur Peter Mommerency kocht voor bijn 10.000 euro aandelen van pet-flessenmaker Resilux . Vorige week waren er insideraankopen bij onder meer bij Kinepolis  , Accentis , Telenet en Intervest Offices & Warehouses .

 • Bel20 start met 4 procent verlies

  De openingsbel: zoals verwacht is er opnieuw stevig verlies, zij het iets minder dieprood als de futures suggereerden. De Bel20  duikt 4,3 procent lager naar 2.614 punten, wat het verlies sinds de piek op 17 februari op 38 procent brengt. 

 • Wereldhave Belgium waarschuwt voor lockdown-impact

  De eerste winstwaarschuwing van de week is er en gelet op de 'lockdown' zal het niet de laatste zijn. Wereldhave Belgium , de specialist in winkelvastgoed, zegt dat de coronacrisis een impact zal hebben. Want ook blijven de winkelcentra open, de verplichte sluiting van vele handelszaken tijdens het weekend heeft onvermijdelijk een impact. 

  'Wereldhave Belgium zal samen met haar business partners uitkijken naar mogelijke oplossingen omtrent flexibiliteit ten opzichte van contractuele afspraken, zonder evenwel unilateraal afbreuk te doen aan bestaande verbintenissen', luidt het. 'Vanwege de beperkte visibiliteit op de mogelijke duurtijd van deze pandemie, is het momenteel onmogelijk in te schatten welke de impact hiervan zou kunnen zijn op het netto resultaat in 2020.'

   

 • Beurzen op weg naar dieprode start

  De Europese beurzen stevenen - eens te meer - af een dieprode start, nu duidelijk wordt hoe zwaar de impact van het coronavirus op de economie inhakt.

  ©AFP

  Afgaand op de belangrijkste futures, stevenen Bel20  en Euro Stoxx50   af op een verlies van zo'n 5 procent bij de openingsbel. De rest van de beursdag is zoals steeds in dit klimaat 'anyone's guess'. 

  Pro memorie: de neergang van de Bel20 de voorbije weken:

 • British Airways & co schrappen drie kwart van de vluchten

  IAG , de maatschappij boven onder meer British Airways en Iberia, kondigt aan in april en mei de capaciteit met 75 procent te verminderen. Logischerwijs schrapt de groep gelet op de extreem onzekere toestand alle prognoses voor 2020. 

  De vraag naar internationaal luchtverkeer is zo goed als onbestaand
  SAS Airlines

  Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken is de vraag zo goed als ingestort. Dat wordt nog het best geïllustreerd door het Scandinavische SAS. 'De vraag naar internationaal luchtverkeer is zo goed als onbestaand', klinkt het. Vandaar dat vanaf maandag, vandaag dus, de luchtvaartmaatschappij alle verkeer grotendeels staakt. 

 • Australische beurs incasseert grootste klap sinds 1987

  Het zwaarste verlies deze ochtend in het Verre Oosten was voor Australië. De beurs van Sydney kende - net als Wall Street en Europa vorige week donderdag - de grootste klap sinds oktober 1987.

 • Amerikaanse grootbanken schrappen buybacks

  Acht Amerikaanse grootbanken stoppen collectief met het inkopen van eigen aandelen. Dat delen ze mee via hun belangenvereniging, het Financial Services Forum. 'De beslissing kadert in onze doelstelling om ons kapitaal en onze beschikbare liquiditeiten aan te wenden om gezinnen, bedrijven en de hele economie maximaal te steunen via kredieten en andere dienstverlening'. 

 • Wat doet Europa?

  De vraag die iedereen zich op dit ogenblik stelt: welke actie nemen de Europese beleidsmakers?

 • Reminder: de hallucinante rit van de Brusselse beurs vorige week ...

  ... met een Bel20  die exact 20 procent verloor en twee van de drie slechtste beursdagen sinds 1991 (!) die tijdens die vijfdaagse vielen. Een overzicht in het beursweekboek

 • Beurs van Tokio nu ook op verlies

  De handel blijft nerveus: na voorzichtige winst eerder, gaat de Nikkei na de extra maatregelen van de centrale bank lager. De Japanse aandelenkorf sloot uiteindelijk 2,5 procent lager. 

 • Japanse centrale bank doet extra bulkinkopen van aandelen

  De Japanse centrale bank kondigt in het spoor van de Amerikaanse collega's extra maatregelen aan. Niet wat rente betreft, want die zit al jaren op nul gebetonneerd.

  Wel drijft de 'Nippon Ginko' fors de bulkinkopen van aandelen op. Ze zal op jaarbasis voor 12.000 miljard yen (ruim 100 miljard euro) aankopen aan,  een verdubbeling ten opzichte van de huidige jaarlijkse limiet van 6.000 miljard yen. 

  ©AFP

 • .. ondanks dramatische krimp Chinese economie

  Wat de impact is van een economie die in belangrijke mate in 'lockdown' gaat om de verspreiding van het virus in te gaan illustreren de data die het Chinese bureau voor de statistiek deze ochtend vrijgaf. Kleinhandel en industriële productie krompen fors in januari en februari.

  Het is nu volgens economen zo goed als zeker dat de Chinese economie, de tweede grootste ter wereld, voor het eerst sinds de start van de statistieken in 1989 zal krimpen tijdens het eerste kwartaal.

 • Aziatische markten beperken - relatief - de schade ...

  Mede dankzij de drastische actie die alle overheden - ook de monetaire dus, zie vorige post - stilaan nemen om de impact van de crisis in te dammen, lijken op dit ogenblik de Aziatische markten de schade te beperken. Dit dankzij de mededeling van de centrale bank dat de voor donderdag geplande vergadering naar maandag - nu dus - wordt vervroegd. 

  Elders in Azië zijn er doorgaans relatief beperkte verliezen, met uitzondering van Australië (-7%). 

 • Fed neemt drastische actie

  Goedemorgen! We trappen af voor een liveblog markten. Die uiteraard grotendeels in het teken zal staan van de crisis rond het coronavirus en de drastische maatregelen die wereldwijd nodig blijken om de verspreiding in te beperken. Over die maatregelen leest u meer in onze gelijktijdige blog over de coronacrisis. 

  Zondagavond nam de Federal Reserve waarschijnlijk de meest drastische actie in zijn 107 jaar geschiedenis. De Amerikaanse centraal bankiers hakten de rente tot nul: net zoals in de jaren na de financiële crisis beloopt die nu 0 à 0,25 procent (zie grafiek). In minder dan twee weken is de basisrente dus met 150 basispunten verlaagd. 

  En daar stopt het niet: de centrale bank gaat de komende maanden ook voor 700 miljard dollar overheids- en hypotheekschulden opkopen om ook de lange rente laag te houden en zo te verzekeren dat overheid, bedrijven en gezinnen goedkoop krediet kunnen blijven krijgen. 

  En ten slotte gaat de Fed er samen met de Europese, Britse, Japanse, Zwitserse en Canadese collega's voor zorgen dat er wereldwijd goedkoop dollars te beschikking blijven. 

  Het hoofdkantoor van de Federal Reserve in Washington DC ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud