1. Markten Live
 2. Live blog
live

Europese beurzen zakken verder weg

De Europese beurzen kleuren rood na zwakkere PMI-cijfers en door de vrees dat Trump een handelsoorlog zal ontketenen. De Waalse specialist in bestralingsapparatuur IBA wordt afgestraft voor bar slechte jaarresultaten.
 • Tot morgen

  We zetten er een punt achter voor vandaag. De Europese beurzen stapelden een stevig verlies op als gevolg van zwakker dan verwachte economische data en aankondigingen van Trump om nieuwe tarieven te heffen op Chinese invoer. De Stoxx Europe 600 zakte 1,6 procent. Alle aandelen op de Bel 20 eindigden in het rood, de index zakte 1,7 procent. Vooral IBA kreeg klappen na de jaarresultaten (-15,4%).

  Morgen komen Befimmo, Galapagos, Telenet en Van de Velde met jaarverslagen.

  De volledige agenda: 

  VRIJDAG 23 MAART 2018

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Japan:
  - Inflatie februari, 0.30 uur
  Verenigde Staten:
  - Bestellingen duurzame goederen februari, 13.30 uur
  - Verkoop nieuwe woningen februari, 15 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Befimmo: publicatie jaarverslag op website
  - Galapagos: publicatie jaarverslag, 22 uur
  - Telenet: publicatie jaarverslag
  - TINC: kapitaalverhoging door uitgifte van nieuwe aandelen tegen 11,40 euro. Drie bestaande aandelen geven recht op een nieuw. Laatste dag.
  - Van de Velde: jaarverslag online

 • Handelsvrees op Wall Street

  Ook Wall Street staat in het rood maar de verliezen beperken zich. De aankondiging om voor 50 miljard dollar extra tarieven te heffen op Chinese invoer weegt op Wall Street. De S&P 500 staat op een procent verlies. De verliezen lopen wel terug. Op de Dow Jones tekenen machinebouwer Caterpillar en vliegtuigbouwer Boeing voor de grootste verliezen.

  Een samenvatting van de capriolen op Wall Street leest u hier.  

  ©AFP

 • Risico in de ban

  Op woelige beursdagen vluchten beleggers veilige havens in. Zo ook vandaag, Wall Street volgt Europa met een verlies van om en bij de 2 procent voor de voornaamste beursindices.

  Risicovolle en cyclische aandelen hebben het op een dag als vandaag traditioneel moeilijk. Bij een afkoelende economie lijden banken door een afname van leningen en meer wanbetalingen. De korf Europese bankaandelen Stoxx Europe 600 Banks zakt 3 procent. De nut- en consumptiesector beperken de verliezen tot een procent.

  Risicovolle aandelen zoals farma en biotech krijgen de wind van voor. MDxHealth zakt 7,8 procent, beursnieuweling Acacia Pharma verliest 6,5 procent. Als daar nog eens slechte resultaten bijkomen, diepen de verliezen uit. IBA geeft 15,3 procent prijs.

  Op Wall Street zakken machinebouwer Caterpillar en vliegtuigbouwer Boeing 3,5 procent uit vrees voor een handelsoorlog met China. Facebook zakt nog eens 2,5 procent maar doet het daarmee niet slechter dan andere techaandelen. Ook Googlemoeder Alphabet zakt 3,5 procent.

  Keerzijde van die koersbewegingen is de stijging van activa die als veilige havens aangeduid worden. De Japanse Yen steeg ten opzichte van de dollar. Staatspapier van onder andere de VS en Duitsland werden duurder.

 • Trump ontziet Europa

  De Verenigde Staten zullen de Europese Unie vrijstellen van de handelstarieven op staal en aluminium. Dat verklaarde de handelsverantwoordelijke van de VS Robert Lighthizer. Naast de EU worden ook Australië,  Zuid-Korea, Argentinië en Brazilië vrijgesteld.

  Eerder maakten de VS al bekend dat Canada en Mexico ontzien worden op voorwaarde dat ze instemmen met een heronderhandeling van NAFTA, het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag.

  ©Photo News

 • Europa diept de verliezen uit

  De Europese beurzen kelderen verder. De Bel20 staat ondertussen op een verlies van 2,1 procent, ook de Duitse DAX en de Franse CAC40 zakken meer dan twee procent. Beleggers hebben geen goed oog in de Europese groeicijfers nu blijkt dat verschillende barometers een minder dan verwachte groei aangeven.

  De PMI-indicator zakte veel meer dan verwacht wat aangeeft dat de groei in de eurozone wel eens lager dan verwacht kan uitvallen. De eurozone groeide in het eerste kwartaal wel maar aan een trager tempo. Daarnaast vertonen ook Belgische ondernemers meer pessimisme dan verwacht.

  Opnieuw zijn de bankaandelen de pineut. Op de Bel20 zijn ING en KBC de sterkste dalers met een verlies van meer dan 3,5 procent. Op de Duitse beurs gaat de Commerzbank zelfs met 7,4 procent onderuit.

 • Guess knalt omhoog

  De kledingketen Guess valt blijkbaar weer in de smaak bij Aziaten en Europeanen. De omzetcijfers van de kledinggroep groeiden ferm beter dan verwacht. Het aandeel schiet 25 procent de lucht in op de beurs van New York.

  ©REUTERS

 • Reckitt Benckiser schiet hoger

  De Britse consumentenartikelengroep Reckitt Benckiser heeft zich teruggetrokken uit de gesprekken rond de overname van de consumentengezondheidstak van Pfizer . Dat gebeurde toen Pfizer aandrong op bindende biedingen. Naar verluidt wou Reckitt slechts een deel van de Pfizer-business kopen. De grootste kanshebber om de tak in te lijven, lijkt nu GlaxoSmithKline (GSK).

 • Ook Belgische ondernemers somberder

  Het Belgische ondernemersvertrouwen is in maart meer gedaald dan verwacht. De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank zakte naar 0,1 punt tegenover 1,9 punten in februari. Vooral de bedrijfsleiders uit de dienstensector werden pessimistischer, omdat de vooruitzichten verslechterden.

  In de industrie en bouw was de terugval minder groot. De handel was de enige sector waar het economisch klimaat verbeterde. De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen is wel nog steerds veel hoger dan het langetermijngemiddelde van -7,3 punten.

  Deze ochtend bleek al dat niet alleen in België maar ook elders in Europa de conjunctuur verzwakt. De economische groei in de eurozone vertraagde naar het laagste peil sinds januari 2017 en het Duitse ondernemersvertrouwen vermindert.

 • Dow Jones start met 1,1 procent verlies

  De Amerikaanse beurzen zijn, in navolging van de Europese, duidelijk lager geopend. De Dow Jones en de S&P500 zakken respectievelijk 1,1 en 1 procent.

  Een trader in actie op de New York Stock Exchange ©AFP

 • Amerikaanse futures fors lager

  De future op de Dow Jones staat 1,3 procent in de min, die op de S&P500 1,2 procent en die op de Nasdaq Composite zelfs 1,7 procent. Twee elementen wegen vooral: de vrees voor een handelsoorlog en de problemen die de grote techbedrijven ondervinden (het misbruik van Facebook-data en de geplande Europese Google-taks ).

 • Meer nieuwe werkloosheidsaanvragen in VS

  Afgelopen week vroegen 229.000 mensen in de VS werkloosheidssteun aan. Dat zijn er 3.000 meer dan de week voordien en 4.000 meer dan verwacht.

  Het aantal Amerikanen die werkloosheidssteun krijgen, daalde in de week tot 10 maart met 57.000 tot 1.828.000. Dat is het laagste peil sinds december 1973. Het is een nieuw teken dat de arbeidsmarkt in de VS erg krap wordt.

 • Britse rente verandert niet

  De Bank of England heeft zoals verwacht de rente stabiel gehouden op 0,5 procent. De beslissing was wel niet unaniem: twee leden van het Monetary Policy Committee stemden voor een onmiddellijke renteverhoging omdat de slapte van de Britse economie voorbij lijkt en de loongroei versnelt.

  De Britse inflatie  daalde in februari tot 2,7 procent doordat het effect van de daling van het pond – als reactie op het Brexit-referendum – op de consumentenprijzen afneemt.

  Mark Carney, de voorzitter van de Bank of England ©Photo News

 • Nagenoeg hele Bel20 rood

  De verliezen van de Europese beurzen worden dieper. De Bel20 zakt nu 1,8 procent. 18 van de 20 aandelen in de index noteren met verlies. Alleen Ablynx , het Gentse biotechbedrijf waarop een overnamebod nakend is, en inoxproducent Aperam houden nipt het hoofd boven water.

 • Het scorebord

  De verliezen op de Europese beurzen zijn op het middaguur nog iets groter geworden. De EuroStoxx50 zakt rond 13 uur 1,3 procent, de Bel20 zelfs 1,4 procent. Een uitgebreid verslag van de Brusselse beurs kunt u hier lezen.

 • Rustige eerste dag voor Alfen

  Het Nederlandse laadpalenbedrijf Alfen gaat licht hoger op zijn eerste beursdag. Alfen startte vanmorgen op 10 euro in Amsterdam en noteert intussen 1,9 procent hoger op 10,188 euro. 

 • Europese economie koelt sterk af

  Een maatstaf van de economische groei in de eurozone is in maart gedaald naar het laagste peil in 14 maanden. De PMI-indicator zakte met 1,8 punt naar 55,3 punten. Economen hadden een veel kleinere daling naar 56,8 punten voorspeld. Vooral de industrie koelde af.

  Met 55,3 punten zit de PMI nog ruim boven 50, de grens tussen krimp en groei. Niettemin wordt een matiging in de bbp-groei in de komende kwartalen realistischer, meent ING-econoom Bert Colijn.

 • Wordt IBA een overnameprooi?

  Na de zwakke jaarresultaten die IBA vanmorgen publiceerde, behoudt Stéphanie Put van Degroof Petercam haar 'afbouwen'-advies en koersdoel van 14,90 euro. In haar model rekent ze op een omzet van 354 miljoen euro dit jaar en een recurrente bedrijfswinst (rebit) van 19,1 miljoen euro. Dit lijkt te ambitieus, merkt ze op, maar het is moeilijk te zeggen in hoeverre alle het slechte in 2017 is meegenomen en het goede is verschoven naar 2018 aangezien 2017 sowieso een verloren jaar was. Anderzijds verschaft het management geen duidelijke doelstellingen voor 2018 en later, al blijft het vertrouwen in het groeipotentieel op lange termijn behouden.

  Bij haar 'afbouwen'-advies formuleert Put nog een interessante bedenking. Het grootste risico voor het 'afbouwen'-advies is 'M&A', zegt ze. Een overname van IBA valt in haar ogen niet uit te sluiten 'in a case where managerial execution has been weak but technology is not in doubt'. Goede technologie maar zwak beheer dus, waarmee IBA een overnameprooi zou kunnen worden. En dan zou een 'afbouwen'-advies dus niet langer op zijn plaats zijn...

 • Duitse ondernemers somberder

  De Ifo-indicator, die naar het vertrouwen van Duitse ondernemers peilt, komt deze maand uit op 114,7 punten. Dat is minder dan de 115,4 punten waarop de indicator in februari stond. De bedrijfsleiders zijn dus minder optimistisch geworden en dat voor de tweede maand op rij. Economen hadden volgens Reuters en iets kleinere daling tot 114,8 verwacht. ‘Het dreigende protectionisme weeg op de stemming’, legt Ifo-voorzitter Clemens Fuest de daling uit.

  De vooruitzichten voor de Duitse economie blijven intussen positief. Woensdag liet het Ifo-instituut uit München weten dat dit jaar 2,6 procent groei wordt verwacht en 2,1 procent in 2019.

 • Kepler Cheuvreux geeft UCB koopadvies

  Kepler Cheuvreux start de opvolging van UCB en vindt de farmagroep meteen koopwaardig. Het koersdoel wordt op 74 euro gezet.

 • Europese vrachtwagenmarkt blijft op hogere toeren

  De verkoop van bedrijfsvoertuigen (bestelwagens, vrachtwagens, trekkers) in de Europese Unie is in februari met 5 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van de sectorvereniging ACEA. De groei deed zich in alle segmenten voor en in vier van de vijf grote markten. Alleen in het VK bleef de verkoop nagenoeg stabiel. Over de eerste twee maanden van het jaar ligt de vrachtwagenverkoop 6,5 procent voor op 2017.

 • KBCS laat koersdoel Bpost zakken

  Na de winstwaarschuwing die Bpost vorige week uitstuurde, heeft analist Ruben Devos van KBC Securities zijn ramingen voor de brutobedrijfswinst (ebitda) voor 2018 en 2019 met respectievelijk 13 en 16 procent verlaagd. Dat resulteert in een neerwaartse aanpassing met respectievelijk 14 en 20 procent van de ramingen voor de winst per aandeel. Het risicoprofiel van Bpost is verslechterd door de grote onzekerheid rond het overgenomen Amerikaanse bedrijf Radial, terwijl de binnenlandse postvolumes onder toenemende druk staan.

  Devos vindt echter dat na de stevige koersval beide elementen ruimschoots in de koers zitten. Met de huidige waardering wijzen de ramingen voor 2019 op een dividendrendement met 7 procent. Hij laat zijn koersdoel zakken van 29 tot 22 euro en behoudt zijn ‘bijkopen’-advies.

 • IBA opent 14 procent lager

  De Europese beurzen kleuren overtuigend rood vanmorgen. De EuroStoxx50 verliest in de vroege handel 0,8 procent, de Bel20 doet een fractie beter en zakt 0,6 procent. Sterkste daler is IBA , dat 14 procent lager opende na zwaar tegenvallende jaarresultaten; intussen is het verlies al wat gemilderd. Ook MDxHealth zakt weg na een kapitaalverhoging van 36 miljoen euro.

 • UCB-middel Cimzia ook voor zwangere vrouwen

  De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA heeft het patiëntenveld voor UCB's geneesmiddel Cimzia als behandeling van chronische ontstekingsziekten verruimd. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een verwaarloosbare overdracht van Cimzia via de placenta is - dus naar de foetus of baby - en minimale overdracht via de moedermelk. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die aan aandoeningen lijden als reuma, gewrichtsonsteking van de wervelkolom (ziekte van Bechterew), artritis of de ziekte van Crohn, zouden dus gebruik kunnen maken van Cimzia tijdens hun zwangerschap en de daaropvolgende borstvoedingsperiode. 

 • Rode start op komst in Europa

  De Europese beurzen zullen met verlies aan de handelsdag beginnen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 staat 0,4 procent in de min. Wall Street sloot woensdag met kleine verliezen en erder vandaag presteerden de Aziatische beurzen verdeeld.

 • Greenyard sluit twee logistieke centra in Duitsland

  Het fruit- en groenteconcern Greenyard heeft vorig jaar in de buurt van München een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen en dit jaar kwam daar een nieuw distributiecentrum in de buurt van Mainz bij. Door de twee 'state-of-the-art' centra zijn twee andere logistieke centra in Duitsland - in Bremen en Neunkirchen - overbodig geworden. Greenyard gaat ze dan ook sluiten.

 • Nieuwkomer in Amsterdam

  De beurs van Amsterdam verwelkomt vandaag het bedrijf Alfen , een specialist in slimme energienetwerken, energie-opslagsystemen en laadpalen. Alfen verkoopt 8,5 miljoen aandelen, wat overeenstemt met 42,5 procent van het kapitaal. Als de overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend, kan dit nog stijgen.

  De introductieprijs is vastgelegd op 10 euro per aandeel. Daarmee bedraagt de marktkapitalisatie van Alfen 200 miljoen euro. 

 • Meer winst voor Eckert & Ziegler Bebig

  Eckert & Ziegler Bebig , het Waalse bedrijf dat implantaten voor de bestraling van kanker produceert, heeft vorig jaar 4 procent meer omzet behaald, 25,9 miljoen euro om precies te zijn. De rendabiliteit verbeterde gevoelig: de bedrijfswinst (ebit) steeg van 0,5 tot 2,2 miljoen euro en de ebit-marge ging van 2 naar bijna 9 procent. Netto boekt het bedrijf 1,3 miljoen euro winst, ruim dubbel zoveel als in 2016.

 • MDxHealth haalt 36 miljoen euro op

  De Amerikaans-Belgische specialist in diagnostica voor urologische kankers MDxHealth heeft via een kapitaalverhoging 36 miljoen euro opgehaald. De nieuwe aandelen werden via een private plaatsing verkocht aan nieuwe en bestaande Amerikaanse en Europese investeerders. De nieuwe aandelen werden uitgegeven tegen 3,60 euro per aandeel.

  MDxHealth zal de nieuwe middelen gebruiken om de groei te versnellen. Het bedrijf gaat de verkoop van zijn prostaatkankertesten promoten bij urologen en ziekteverzekeraars, en onderzoeken en testen financieren met het oog op een uitbreiding van de klinische indicaties voor SelectMDx, op een verdere commerciële uitrol van AssureMDx en op de lancering van InformMDx.

  Door de kapitaalverhoging stijgt het aantal aandelen MDxHealth van 49,95 tot 59,9 miljoen aandelen.

 • Jean-Louis Bouchard geeft fakkel door

  Vroeger dan verwacht geeft Jean-Louis Bouchard het leiderschap van Econocom door aan zijn zoon Robert Bouchard, zo raakte woensdagavond al bekend. Vader Bouchard blijft voorzitter van de raad van bestuur. De nieuwe CEO Roubert Bouchard kwam in 2009 bij Econocom binnen als bestuurder en werd in 2015 vice-voorzitter en voorzitter van het auditcomité.

 • Nieuw middel in pijplijn Argenx

  Argenx heeft zijn pijplijn aangevuld met een nieuw kandidaat-geneesmiddel, ARGX-117. Het zou kunnen dienen voor de behandeling van verschillende auto-immuunaandoeningen en zou synergetisch kunnen werken met ARGX-113. ARGX-117 komt voort uit de samenwerking van Argenx met het Nederlandse bedrijf Broteio, waaraan ook de Universiteit van Utrecht haar samenwerking verleende.

 • Aziatische beurzen noteren gemengd

  In Azië gaan de aandelenmarkten vanmorgen verschillende richtingen uit nadat de Federal Reserve woensdagavond voor het eerst dit jaar de rente verder verhoogde. Het aantal verhogingen voor 2018 hield de Fed stabiel op drie, waar sommigen gevreesd hadden dat het er vier zouden kunnen worden. In 2019 zou er wel een extra renteverhoging kunnen worden toegevoegd.

  De beurs van Tokio sloot 1 procent hoger, vooral dankzij goede prestaties van elektronicabedrijven. Pensioenfondsen en kleine beleggers gingen op zoek naar aandelen die de laatste tijd werden afgestraft en daardoor weer interessant zijn geworden.

  Seoel noteert 0,4 procent in de plus en Sydney staat licht in het rood. Ook de Chinese beurzen laten verlies optekenen, vooral door de oplaaiende vrees voor een handelsoorlog. De Amerikaanse president Trump zou vandaag de tarieven op Chinese importartikelen bekendmaken. Dat zal vermoedelijk een reactie van Peking uitlokken.

 • Zwaar verlies voor IBA

  Goedemorgen! We hadden de jaarcijfers van IBA pas nabeurs verwacht, maar het bedrijf uit Louvain-La-Neuve maakte ze al om 7 uur bekend. Zeggen dat ze niet meevallen, is een understatement. Ze zijn veel zwakker nog dan verwacht, terwijl IBA vorig jaar niet minder dan vier winstwaarschuwingen uitstuurde.

  Analisten hadden een min of meer stabiele omzet verwacht, maar het cijfer van 287,4 miljoen euro betekent een daling met 12,6 procent. De recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) keldert van 42,7 miljoen tot een verlies van 4,7 miljoen. Het recurrente bedrijfsresultaat gaat van +37,1 miljoen naar -11,6 miljoen euro. Voor belastingen is er een verlies van 19,6 miljoen euro en na belastingen bedraagt het nettoverlies 39,2 miljoen euro.

  KBC Securities had slechts een verlies van 2 miljoen euro verwacht en in 2016 was er nog 24,4 miljoen euro winst. Het zware verlies is deels te wijten aan een fiscale tegenvaller (afschrijving van uitgestelde belastingen) van 16,1 miljoen euro.

  Eveneens weinig geruststellend is dat de netto kaspositie negatief (-15,5 miljoen) is geworden. IBA heeft wel voldoende kredietlijnen bij de banken om de kasstroomnoden te dekken, staat in het persbericht.

  Topman Olivier Legrain schrijft de slechte cijfers toe aan ‘een tragere markt en vertragingen bij afzonderlijke projecten’. IBA heeft maatregelen genomen om de business te stroomlijnen en hoopt dit jaar terug te keren naar een positieve recurrente bedrijfswinst en nettowinst.

  ©Foto IBA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content